• MlokCZ

    Tak jsem po mnoha letech na Timech přešel na Shimana a lituju, že jsem to neudělal už dávno.

    Co jsem si před rokem a něco uhnal skokanské koleno a už dlouho dobu kvůli tomu opradu poctivě každý den cvičím všechno možné i nemožné, co je k tomu potřeba, tak se mi i mírně mění potřeba jak mít nastavené kufry, jak postupně zlepšuji mobilitu v kyčlých a dalších místech a opravdu hodně zvětšil rozsah všeho protahováním + postupně řeším i některé stranové disbalance.

    Tím jsem se dostal u Timů k nutnosti hýbnout kufry, zvlášť jak postupně jezdím po problému s paterální šlachou postupně čím dál více. A protože jsem měl už všechny Time pedály mnoho let staré, kufry u Timů když jsou dlouho na botě pořádně nejdou hýbnou jen o malý kousek, tak jsem se rozhodnul, že zkusím Shimana. Chtěl jsem současně i přejít na minimálně malou platformu.

    Jak došlo na problém natočení kufrů, tak jsem si začal navíc u Timů čím dál více uvědomovat, že s tou jejich vůlí to vůbec není tak žhavé jako se běžně prezentuje. Posuvná vůle do strany tam je sice přesně jak má být, ale ta je sama o sobě úplně k ničemu i když mi ani zase nikdy nevadila.

    Rotační vůle je ale problém. Sice má být 5°, jenže reálně vůbec není. Reálně není téměř žádná, protože je tam už hned od začátku nepatrný odpor pružiny. A i když je malý, tak stejně to má tendenci nohu tlačit zpět.

    A jako poslední důvod byly recenze na nové modely Timů se kterými má hrozně majitelů problémy.

    Takže jsem pořídil PD-M8020 a jsem z nich nadšený, protože:

    • rotační vůle je skutečně taková jaká má být, tedy zcela bez jakéhokoliv náznaku odporu pružiny, takže současně se slušným nastavením natočení kufrů mám slušnou rezervu rotace na obě strany a noha je tak naprosto v pohodě, nastavení kufrů u Shimaná je tak i mnohem snažší a vůbec nemusí být tak přesně jako u Timů
    • podpora nohy oproti těm starým XC Timům je naprosto parádní, podrážka boty se skutečně opírá o desadací plochu vedle upínacího mechanismu
    • vycvakávání i zacvakávání je také mírně lepší
    • tak teď jen doufám, že se mi nebude stávat občas nechtěné vytrhnutí boty, což u Timů je téměř nemožné (a mně se nestalo nikdy narozdíl od Shiman v partě), ale když nemám pružiny moc povolené, tak by nemuselo

    Po pořádném otestování zatím na HTčku těch PD-M8020 zvažuju co na fulla. Jestli dát také PD-M8020 nebo zkusit PD-M820. Ta ještě větší plocha vedle upínacího mechanismu se mi moc líbí, zvlášť když už mám ověřeno, že mi na to dosedne podrážka mojich bot dobře. Piny bych ale už nepotřeboval, naopak bych je klidně i sundal, pokud je to možné (zatím jsem jen viděl, že s nimi něco dělat jde, různá výška, ale nevím jestli je lze úplně sundat).

    Má někdo srovnání PD-M8020 vs PD-M820?

    0 0
    • MlokCZ  

      Tak piny by měly jít odmontovat úplně u Siantů.

      A jinak tady jsou výborné testy všech možných pedálů:

      https://www.outdoorgearlab.com/…dals/ratings

      u většiny lze rozkliknout i podrobný test.

      0 0
    • jonti  

      Nebyl bych az tak nadseny, ty dosedaci plochy se po relativne kratke dobe vydrou a az tak dobry kontakt tam potom neni.

      0 0
      • MlokCZ  

        Co to znamená po relativně krátké době. Asi bude hodně záležet na podmínkách v jakých se jezdí. Jen kontakt s podrážkou by to snad vydřít rychle neměl když se nejezdí moc v bordelu.

        Tady ˘Ö˘ Krab, že po 1500km není zřetelné žádné opotřební

        https://www.bike-forum.cz/…y-k-silnicke#…

        1500km sice je hodně málo, ale zase když zatím ani známky, tak to nemůže jít zase snad až tak rychle.

        Jinak já jsem nadšený kromě té opory také z té rotační vůle, jak je noha zase hned v pohodě i bez dlouhého ladění kufru do zcela přesné polohy a je tam určitá rotační vůle zcela bez odporu.

        Já to u Timů popisoval už dva roky zpět, když už jsem uvažoval tenkrát o přechodu na něco jiného s reálnou větší rotační vůlí

        https://www.bike-forum.cz/…rankbrothers#…

        Tenkrát mi to ale ještě nevadilo, kufry jsem měl seřízené opravdu přesně do polohy jakou noha potřebuje.

        0 0
        • jIrI___  

          Já mám na „opěrných ploškách“ M8000 zřetelné opotřebení už po necelých 500 km. Ale je možné, že to je jen nějaká povrchový vrstva, protože mi příjde málo pravděpodobné, aby se dřív vydřel hliník než měkká guma treter.

          0 0
          • MlokCZ  

            Aby opření tretry přestalo fungovat, tak by musela ubýt opravdu znatelná vrstva materiálu, což se mi nezdá, že by se běžně stávalo nějak rychle.

            0 0
    • novas752  

      Já mám vyhlídnutý Nukeproof Horizon CS

      0 0
    • karel d.  

      Mohu se zeprat proc jsi nevolil pd m8000– misto tech 8020-tek? Ja prave sam nevim jake z tech dvou vzit, proto se ptam. Dik.

      0 0
      • MlokCZ  

        Chtěl jsem přejít na miniplatformu s větší podporou nohy, to už jsem plánoval dlouho. Takže tady to bylo jasné, že půjdu aspoň do 8020, zvlášť při tom zcela minimálním váhovém rozdílu.

        Naopak uvažuju jestli u fulla nejít dokonce do 820, proto jsem vlákno založil, abych zjistil nějaké postřehy z praxe, kdo jezdil 820.

        820 jsou přeci jen už poměrně těžké a to nejsem žádný gramař. U 820 je pak co jsem dále dohledal větší výška pedálu, mají 20,5mm. 8020 mají 19mm. Není to sice žádný zásadní rozdíl, ale nižší pedál vždy potěší. Na druhou stranu ta plocha na 820 je zase o hodně větší než u 8020. Takže proto váhám.

        Zatím se ale přikláním nechat to na všech kolech stejně, tedy 8020.

        0 0
    • Smazaný účet  

      jenom s tím hýbáním s kufry – imho se ti do boty zamačknou jakékoliv kufry = pak s nima není možné hnout o malý kousek

      možná silniční, jak mají velkou plochu, budou v tomto směru jiné…

      0 0
      • MlokCZ  

        I u bikových se to liší. Time kufry udělají 4 větší zářezy a jde to opravdu hodně blbě jen lehce s tím hnout (jde zkusit hnout o trošku více, vymáčkout díru vedle a pak zkusit mezi, ale zázraky s tím dělat nejdou). Shimano kufry mají spoustu malých výstupků, tam to jde o dost lépe, i když ani tam není ideální.

        Hlavní pointa ale byla v tom, že na tretrách jsem měl Time kufr ve špatné poloze. Přehození na Shimano kufr šlo do potřebné polohy bez problémů a k tomu ta reálně fungující rotační vůle u Shimana, takže tam by ani nevadilo, kdybych potřeba drobnou změnu, tam to pobere vůle. U Timů ne.

        0 0
    • danis7  

      A co zkusit platformy? Já teď objednal od Superstar Nano-x. Hodně let jsem jezdil SPD, teď aktuálně 520 a tretry Giro Privateer (tvrdé tretry) a ve srovnání s platformami mají platformy lepší oporu. A to zatím jezdím v běžeckých botech. Ta velká plocha platformy + možnost kdykoliv si upravit polohu nohy je super.

      0 0
      • MlokCZ  

        To rozhodně ne. Nášlapy mi zcela vyhovují, fixaci předozadní polohy boty vyžaduju. Technicky bez nášlapů jezdit ani neumím a už se učit nechci (to by bylo ze začátku pádů jak neumím v pořádném terénu bez fixace udržet nohu na pedálu, to samé při skoku).

        Ta rotační vůle u 8020 (a asi u všech současných Shiman) je už naprosto dostatečná, za jízdy už mám i tu problémovou nohu pořád blízko středu (tedy mám rezervu v rotaci na obě strany ještě dost velkou).

        Oporu boty jsem chtěl trošku zvětšit hlavně do stran, což se zcela splnilo už i u 8020 (oproti těm starším XC Timům co jsem vozil).

        Celkově bych už 820 celé nevyužil. Líbil by se mi takový mezimodel. Tedy ty plochy vedle upínacího mechanismu jako u 820, ale k tomu ohrádka jen jako u 8020 s hmotností kolem 450g.

        0 0
        • MlokCZ  

          Taky Timy v testu výše mají za platformu jen 2 body, tedy ještě méně než Shimana 520 (ty mají 3 body). 8020 mají 7 bodů, tedy rozdíl opravdu velký (který se v praxi potvrdil).

          A ty moje Timy jsou starší model, který je ale ± stejný jako ty v testu.

          0 0
      • Fredos  

        To je zajímavé, já chci právě kvůli lepšímu šlapání na výlety nahodit SPD. Sem myslel, že na šlapání to je jednoznačně lepší.

        0 0
    • MlokCZ  

      Tak jsem ještě přeměřil podrážku na všech mojich tretrách co používám (Spešly Rime Expert, Expert a Defrostery) a srovnal s šířkou pedálů. A z toho vyšlo, že by pro moje tretry vlastně PD-M820 téměř nic nepřinesly. Opěrná plocha mi vychází přesně akorát u PD-M8020. PD-M820 jsou široké 78mm, PD-M8020 62mm. Podrážka na všech mojich tretrách má opěrný pruh právě cca v šířce 60mm. A širší platforma se pak už na botě nemá stejně pořádně o co opřít (do šířky je podrážka už přerušovaná nebo jinak tvarovaná, že se to pořádně neopře).

      Takže PD-M820 pro mě opravdu nemají smysl. Už mám teď dvoje PD-M8020 a pořád jsem váhal jestli na fullu nezkusím i ty PD-M820, ale nemá to cenu. Tedy i poslední třetí vezmu zase PD-M8020.

      0 0
      • danis7  

        Ty 820 jsou asi fakt dělané pro široké tretry s měkčí platformovou podrážkou, typu fiveten…

        Edit … A na délku jsi to nezkoušel změřit?

        0 0
        • MlokCZ  

          Na délku je to fuk, tam se bota (minimálně u všech mojich bot) dotýkat ohrádky nemůže ani u PD-820. Jednak tam mám na tretrách vybranou podržáku a navíc u obojich pedálů je ta ohrádka o pár mm níže (než v místě vedle zámku pedálů), takže by se to nedotklo nejspís ani kdyby tam podrážka vybraná nebyla.

          Jinak rozměr PD-820 je třeba tady

          https://singletrackworld.com/…-spd-pedals/

          je tam i délka. Zrovna s tou botou co tam mají na fotce, tak ta šířku využije, podrážku tam na kontakt má. A nemůžu vyloučit, že se skoro dotkne i směrem dozadu na konci ohrádky. Já tam mám vybrání podrážky po celé šířce tretry.

          0 0
          • danis7  

            Takže u tvrdých treter nemá cenu použití 820tek, protože kontaktní plocha pedálů a treter bude ± stejná u 820 i u 8020.

            Já právě uvažuji nad novými pedály místo starých SPD 520 a taky se rozhoduji mezi 820 nebo 8020. Tetra mám Giro Privateer, podle fotek podobný styl jako tvoje Experty a Defrostery mám taky. Takže dle tvého měření bych si koupí 820 oproti 8020 nepomohl.

            0 0
      • danis7  

        Jak jsi měřil tu podrážku? Já to teď zkoušel s Giro Privateer a naměřil jsem nejmíň 55 mm a potom kousek nad kufrem 83 mm a pod kufrem 75 mm.

        Budou v kombinaci těchto treter lepší 820 nebo 8020?

        Když to vezmu jen odhadem, tak opěrná plocha je cca 1cm nad a pod středem kufru?

        0 0
        • danis7  

          Tady je foto s tetrou nacvaknutou na SPD 520

          0 0
          • MlokCZ  

            Tady to hezky vidíš, na opření by pomohlo jen pár mm do šířky navíc na každé straně oproti těm 520.

            0 0
        • MlokCZ  

          Pořádně se to opře pouze o ten vnitřní souvislý pruh podrážky. Pak už tam máš mírné prohlubně nebo zešikmení. Tedy jen těch 55mm. Ze zbytku už jen náznakem. Já mám ten vnitřní pruh o něco širší, cca 60mm. Ono se to i mírně liší kus boty od kusu u stejného modelu.

          0 0
    • novas752  

      Tak jsem si místo M8000 a nebo zvažovaných Horizonů CS pořídil m820. :) No pro gramaře to zrovna neni, ale působí parádně. Obrovské opěrné plochy vedle spd mechanismu, další velká jen o trochu nižší plocha je ve směru jízdy za zámkem. Přemýšlim že si na ní nalepim hrubší smirek/griptape a piny tam vyšroubuju jen minimálně resp. více podložim a dopředu možná nedám žádné. K tomu samozřejmě budou nějaké trail/enduro spd botky, s xc tretrama je to nesmysl. Možná Spešl 2FO Cliplite, ale kdyby jen měly větší vzorek na podrážce a ideálně nějakej chránič BOA.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.