SPD, nebo šlehače? Resp. Shimano versus Crankbrothers

49 nepřečtených
  • lava

    Ahoj,

    po x letech jsem si řekl, že udělám změnu a místo SPD si pořídím šlehače. U šlehačů semi líbila váha, jednoduchost, více nástupných míst a že nebudou chytat bláto. Koupil jsme za 3.000,– Crankbrothers, ale včera mě dostal mechanik, kterej mi řekl, že neví jestli jsem udělal dobře. Co vy na to?

    0 0
    • MichaelSimek  

      Ja jsem vzdy byl spokojenej s SPD, ale par kamaradu zkouselo i jiny CB/Time a skoncili u SPD

      0 0
    •  

      Uz to jak vypadaji me odrazuje, bratr si je na doporuceni koupil malunko levnejsi a do mesice se mu rozsipali. Ja vozim osvedcene 520 a s blatem nemam jediny problem o cene a vydrzi ani nemluvim. Vaha zanedbatelna

      0 0
      • lava  

        Taky mám 520, no ale už jsem je taky měnil, cca po 3 letech. Šlehače asi zkusím, kufry od SPD si nechám a když tak se vrátím zpět.

        0 0
        • Vilém  

          SPD ma jine kufry nez CB.

          0 0
        • Esi  

          Taky mám 520 jedny které mají najeto cca 25 000 km na krosovém kole mám v šupleti a jsou naprosto bez vůle, nikdy jsem je nijak neudržoval, asi je teda rozeberu namáznu a nechám jako zálohu za ty co mám teď na kole, tak že za mě 520 ideální volba, jsou vlastně skoro zadarmo a vydrží toho moc

          0 0
    • snas89  

      Příště si musíš říct:

      vole, mechanik tomu nerozumí, pyčo.

      A máš klid v duši:)

      0 0
    • Rubi  

      sel bych je vratit, pokud to teda jeste jde, driv nebo pozdeji se ti rozsypou…

      0 0
    • Vilém  

      Tak kazdopadne zivotnosti shimano pedalu, klidne za polovic, nedosahuji ani nahodou.

      0 0
    • Alibaba  

      Neudělals dobře, to já na to.

      0 0
    •  

      přes 10 let jezdím šlehače, základní tolik co shimana nevydrží, na dražší jsou díly, kufry ohlodáš dříve než Sh, na šlehačích mě vyhovuje větší stranová vůle co dělá dobře mým kolenům, nezaserou se bordelem

      0 0
    • enregistree  

      CB pouzivam uz hodne let – stranova vule kufru je super, stridam je s platformama tak mi to vyhovuje.

      Stran zivotnosti – meni se tam 1 prumysl lozisko (enduro bearings 127 Kc/ks) nebo cely kit za par stovek.

      Musis je chtit, pokud je nekdo shimano-positive, tak at si je neporizuje :) Ze zacatku je to trochu jine nez shimako, je potreba si vybrat vypinaci uhel, trochu jinak nacvakavat…

      Shimano – je levnejsi, proto asi popularnejsi; kufry chytaji vertikalni vakl; jak se kufry sjizdi, musis dotahovat pruziny; zamceni v jedne poloze s malou vuli mi nevyhovuje.

      0 0
      • lava  

        Díky i za pozitivní hodnocení CB. Tak že říkáš, že si rozbiju tlamu? Jenom jsem možná tupej, ale co myslíš stranovou vůlí?

        0 0
        • Smazaný účet  

          kufr se v kleci pohybuje (do stran) neni az tak pevné fixovany. Netrpí tolik kolena. Provoz CB je dražší a vyžadují servis. Proto ta nepopularnost oproti SPD. Ja bych je uz neměnil, mam je víc jak 10 let.

          0 0
          • MlokCZ  

            A jak je to s rotačí vůlí?

            Na Timech co jezdím už mnoho let (a jsem s nimi spokojený) je oficiálně 5°. rotační vůle a 5mm stranový posun (Time ale také ani nemají možnost stranového posunu kufru na botě).

            Stranový posun přesně odpovídá tomu co se uvádí. A ten mi ani nevadí, ani ho vyloženě nevyžaduju.

            Ale ta rotační vůle těm 5° neodpovídá. Přijde mi, že tam není téměř žádná, že už na počátku rotace nohy je to proti pružině i když ta působí zpočátku jen velmi lehce a někdo to možná ani nemusí vnímat. Už to ale není pro dlouhodobou polohu při šlapání, tu nohu tam musíš prostě tlačit do rotace i když stačí malou silou.

            A teď je otázka jak jsou na tom CB s rotační vůli. CB jsem nejezdil nikdy, takže nemám vyzkoušeno. Teoreticky se uvádí stejných 5°. Jak je to reálné. Je tam opravdu 5° rotace zcela volně bez jakéhokoliv (i byť jen malého) tlačení proti pružině?

            A pak by mě zajímalo, jak moc je to náchylné na omylem vytrhnutí/vyražení. U Timů se mi nestalo nikdy za mnoho let co je jezdím, abych vyrval nohu s pedálu omylem. A ani když se sem tam škrtne trochu pedálem o zem, tak se mi nikdy nestalo, aby mi to vyrazilo při tom nohu z pedálu.

            Na Timech mi totiž přestává bavit nastavování kufrů. Když je mám perfektně nastavené, tak kolena ok. Ale je to vždy děsná piplačka najít ten přesný úhel vytočení kufru (jak mám navíc pro každou nohu jiný). A jakmile to nemám zcela přesně, tak se ozve koleno. Tedy vždy to poladím jak je potřeba, ale těch přenastavení u nových bot je vždy více a už mi to nebaví. Naštěstí aspoň nové kufry se už řešit nemusí, ty přesně zapadnou do původní drážky a tedy už se nic nenastavuje.

            Timy jsou tedy neskutečné držáky, ještě nikdy jsem nemusel na žádný pedál ani sáhnout a to vozím jedny ATAC XS už staršně moc let už asi na 5-tém kole. Měnil jsem zatím jen jeden pár, který jsem z venku po mnoha letech už měl příliš poškozený kontaktem s šutry.

            0 0
            • Karlos009  

              To je důvod proč CB roky jezdím. Je tam opravdu rotace bez jakéhokoliv odporu nastavitelná ve 2 stupních (podle toho jak nasadíš kufry). je to tuším 5° a 20° (ale nejsem si jist). Já vozím ten větší úhel, i na silničce a jsem maximálně spokojen (i moje kolena).

              K životnosti, na horákovi mám nejlevnější Acid a minimálně 3 roky (10tis.km) vydrží bez servisu.

              0 0
              • MichaelSimek  

                pokud ti takhle moc rotujou nohy pri slapani, tak je to na navstevu fyzioterapeuta, to neni uplne v poradku

                0 0
                • enregistree  

                  Ty tomu nejak rozumis :)

                  Rotaci (free float) CB udava 6°, to je volny rotacni pohyb nohy.

                  Nastavitelny (prohozenim kufru P<->L) je release angle smerem ven od ramu – bud na 20 nebo 15°.

                  Tvuj kamos, co vozi CB :)

                  0 0
                  • MichaelSimek  

                    :D tak to je trosku neco jinyho nez Karlos rikal 20stupnu volnyho pohybu

                    jinak kolena by pri slapani nemeli rotovat (to nemam z moji hlavy, ale mit v domacnosti fyzioterapeutku ma svoje vyhody)

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak to je jasné, že během šlapání se nohou nerotuje. Ale přeci jen je jednodušší pro nalezení ideální polohy, když tam ta rotační vůle je než nastavovat kufry, aby tu přesnou správnou polohu trefil. Přeci jen řešit pooteční kufru o 1–2° je už problematické.

                      0 0
                      • MichaelSimek  

                        jasne, vsak u spd taky mam trochu uhel, ale ja se pozastavoval nad tema 20% hlavne

                        0 0
              • mr.antik  

                ten větší úhel mi přijde na horáku používat dost nebezpečný

                0 0
                • MlokCZ  

                  Time dle toho jak se prohodí kufry levý a pravý nabízí úhel vycvaknutí 13° a 17°. A už těch 17° je hrozně moc, tedy aspoň pro mě. Jednou jsem to zkusil a nedalo se. Pokud tedy zkusím CB, tak určitě nechám 15° pro vycvaknutí.

                  Dokonce teď nabízí ještě jiný typ kufrů, který má úhel vycvaknutí jen 10°. To by ale mohlo být moc málo a potenciálně nebezpečné pro nechtěné vycvaknutí (ale nezkoušel jsem, takže jen odhaduju).

                  0 0
        • tom xtr  

          Větší stranová vůle = větší možnost pohybu tretry do stran při jízdě a bez rizika nežádoucího vypnutí /pokud není poškozená klec nebo sjetý kufr/, a při tom je vypnutí při pádu nebo panickém zastavení intuitivní – bezpečné. Tohle mají CB imho řešené velmi dobře až dokonale. Šetříš kolena.

          0 0
    • tom xtr  

      Koupil sis ty CB z nějakých důvodů jak píšeš – ty cca odpovídají jejich přednostem, podstatné + pro mně je stranová vůle u CB. Podmínku, že se mají líbit tvému mechanikovi tam nevidím, tak v čem je problém ?

      Každopádně CB je funkční řešení, netřeba panikařit.

      0 0
      • lava  

        ok, díky

        0 0
        • d_USA2  

          CB jsem jezdil asi 5 let a uz bych je na kole nechtel. Byly neskutecne drahe na provoz, kufry jsem menil jak na bezicim pase. Co se pamatuji, tak mi prislo ze docela trpi i podrazka.

          Pak jednou nemeli CB kufry na prodejne, tak jsem „z nouze“ koupil Shimano XT a mam svatej klid. Zmenu stranove vule jsem ani nezaznamenal,

          0 0
    • Frankq  

      Máme CB na dvou XC na jednom je máme asi 10 let bez problémů a na druhým 5 let a měnil jsem ložiska po roce od té doby je to dobré a nemůžeme si stěžovat ;) Občas to chce trochu údržby a je po problémech.

      0 0
    • MlokCZ  

      Jinak se mi líbí, jak tu všichni píší něco o životnosti CB a přitom o tom těžko někdo něco může vědět.

      Jak by někdo mohl hodnotit životnost CB, když jsou 2016 modely zcela přepracované a nemají se staršími společného téměř vůbec nic (samozřejmě zůstává způsob zacvakávacího mechanismu, to ale na životnost např. ložisek nemá vliv žádný).

      I když tedy někdo už jezdil aktuální 2016 model, tak je pořád krátká doba na hodnocení životnosti.

      Tady je jedna recenze nového modelu Candy 7, ten je aspoň jezdí už 5 měsíců:

      http://www.gravelbike.com/?…

      Nezkoumal jsem tedy, jestli nový přepracovaný systém ložisek mají úplně všechny modely, ale většina má (tedy týká se to většiny modely, nejen nových modeů pro 2016 jako jsou ty Candy 7).

      Ty nové Candy 7 se mi právě líbí a možná bych jim dal šanci na vyzkoušení, ale aspoň bych rád věděl jak je to reálně s tou otační vůlí. To by mělo být stejné jako u starších modelů, zacvakávací mechanismus se neměnil.

      0 0
      • lava  

        Já mám tyhle

        http://www.bezvakolo.cz/…3-silver-red

        0 0
        •  

          To je ten starší model vyšší řady a platí pro ně vše co popsali ti co je jezdí, není to co jako jediný popisoval Mlok

          0 0
      • enregistree  

        Piseme o pedalech 2011–2016. Nove modely 2016 jsou porad +– stejne.

        Candy 7 a 11 maji nove ruzne vysoke podlozky pod botu a lepsi zatesneni.

        Jinak u vsech CB 2016 (a asi uz i 2015) je na ose 1 x prumysl lozisko stejnych rozmeru jako u starsich modelu, akorat ted davaji enduro. A misto jehloveho loziska, ktere byvalo na lepsich modelech, dali vsude kluzne igus s nejakou super technologii (pesimista cte mezi radky: vyrobce usetril). Kluzna byla uz dlouho (nejaka horsi) na levnych modelech typu 1 atd.

        Odchazi prave to prumysl lozisko, mohli tam dat dve vedle sebe, kdyz uz pedaly predelavali.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Zvláštní. Měli jsme průběžně (a máme) na domácích kolech několik různých CB: krátce i jedny šlehače, dlouhodobě asi troje nebo čtvery různé Candy, dvoje Quattro. Jedinou fatální závadou bývá prasknutí pružiny. Na jedněch candy SL jsem prošoupal kluzné pouzdro a tělo pedálu zvenčí, ale fungují dál. Pro děti byly na naučení výborné.

          Jenže postupem času mám stejně na biku i krosových kolech SH 520, zbývající CB se zkrátka dojedou a další už pořizovat nebudu.

          0 0
      • Noviak  

        Dám to pod tebe. Šlehače jezdím 14 let, měl jsem asi čtvery, buď eggbeater nebo candy, Shimana jsem zkusil pouze jedno odpoledne, ale nezdálo se mi to poměrně pevné upnutí nohy, nevím jestli pro to že mi to nevyhovuje, nebo pro to že jsem vždy jezdil šlehače. Již dlouho mě štve kolik stojí nové kufry plus vertikální vakl (nemyslím horizontální float zamýšlený výrobcem). Ale asi u nich ještě zkusím zůstat, až koupím nové boty koupím i tu kovovou podložku pod kufr, třeba to vyřeší ten vertikální vakl. Dotaz – máte někdo zkušenost s těmi kufry co jsou prodávány pouze krátce a nabízí nulový horizontální float? Je opravdu ten float nulový? Mě by vyhovovalo aby tam tak 2–3 stupně byly, třeba až po nějakém zajetí, to by nevadilo. Mám zkušenost jen s 6 stupnovým floatem a následně to mám nastaveno na vycvaknutí 15 stupnů a rád bych aby to tak moc pohyblivé nebylo, ale napevno to nechci… Ty další varianty jako float 6 a vycvaktuní 10 bych asi zkusil až případně následně po tom nulovém floatu…

        0 0
    • grafik  

      Aktuální zkušenost, nasadil jsem po dlouhé době CB, a dost se opotrebovavaji kufry. Životnost je cca 4 měsíce. Pak jsou z nich ohlodane zbytky …

      1 0
      • Breakpain  

        Ano, tak to je … CB si kupujes pokud Ti vyhovuji slehace ;). Ekonomicke reseni to neni…

        0 0
        • Atilla  

          Kufry z Ali za 150kc a je mi jedno že jich šest za rok zdělám

          0 1
          • MnemonicJ  

            Dal jsem na Tvoje doporučení v jiném vlákně a kufry jsem objednal. Životnost je možná ještě o něco horší než u originálů, ale vzhledem k ceně to nevidím jako takový problém.

            0 0
            • grafik  

              A to se vyplatí. Ty kufry jsou fakt bláto a konstrukce klecí na pedálu jim dává setsakra sodu.

              Já pořídil poslední kufry CB, dojedu je přes zimu. A na sezónu přejdu zpět na SH XTR.

              0 0
              • jecnak  

                Jestli jsi je měl kvůli stranové vůli paty při šlapání, tak jsem zrovna sundal 2 páry Look S-track. 1× Carbon-ti a 1× obyč + jednen poškozený pár. Kdybys měl zájem, napiš SZ. Musel jsem přejít na SPD.

                0 0
              • MnemonicJ  

                Tak pokud to vezmu z pohledu kufrů, jsou Shimana samozřejmě o parník lepší, pokud vezmu v úvahu výdrž. Nicméně když vezmu pedál jako celek, tak i s tím že ty kufry od CB nic nevydrží, tak jsou Mallet DH pro mne nejlepší pedály co jsem vozil. Když jsem někde v technice na skalce dříve hledal přesnou polohu, byl jsem z toho dost ve stresu. U těch CB nemusím nacvakávat a sjedu to taky. Není to taková jistota jako na platformách, ale ten grip tam pořád je docela slušný.

                4 1
          • krabica  

            Na to bych se mohl vysra…, už mě nebaví měnit SPD kufry 1× ročně… :-)

            0 0
            • Atilla  

              Radši pár kufrů za rok a užívat si mallet pedály, než mít jedny na Shimano a trápit se.

              0 1
              • krabica  

                Se netrápím s Shimanem, mám Look a Tatze. :-)

                0 0
                • černápole  

                  A platformy tady někdo má taky?-)

                  0 0
                  • ra.ma1  

                    A pak jsou tu jeste Time ;) funguji podobne jak CB, muzes nastavit silu vypnuti, dobre se cisti, jsou tak nejak presnejsi, kufry sice vydrzi podobne jak CB a na pazvuky od podrazky si casem zvyknes ;)

                    0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.