SPD shimano pd-m520 vs. pd-m530 model 2012

68 nepřečtených
  • dark.wolf

    Zdravím, vím že téma jestli sou dobré pedály PD-m520 je omýlané, ale chtěl bych se zeptat na trošičku jinou věc – Chci si koupit spdčka od shimana – do teď jsem byl rozhodnutý pro PD520, ale našel sem u nás v Lbc v shopu novinku pro rok 2012 PD530 http://www.bikesport.cz/…d.-2012_3011 .. mohli byste mi trošku píchnout, jestli se do nich vyplatí jít, jestli jsou v něčem lepší? zajímala by mě ta klec, k čemu má vlastně zásadní vliv a jestli by se oo ni třeba neničila podrážka .. botky mám http://www.sepeda98.com/…e-sm341.html .. a ještě plánuju , že na ně občas nacvaknu ty plastovy, na kterých jde jezdit s normo botama na to popojíždění .. děkuji za rady a postřehy, jsem v tomto začátečník,tak se nezlobte :-)) Marty

    0 0
    • KubaBajk  

      Zdá se, že jsou konstrukčně totožné s 520, akorát mají klec. Moc lidí je asi nevozí, zkušenosti budeš těžko hledat.

      Lepší asi nijak nebudou, já třeba přešel z 505 na XT a vlastně jsem nepoznal rozdíl.

      Nijak zvlášť to neřeš a kup je, budou fungovat dobře a to stačí.

      0 0
      • dark.wolf  

        díky, ještě k čemu je dobrá ta klec? na ježdění bez kufrů nebo něco jiného? ja jen jestli má cenu kvůli kleci investovat něo na víc?

        0 0
        • smith22  

          Proč je tam ta klec maš jasně napsaný ve specifikaci toho pedálu v tom prvním odkazu co jsi sám sem dal.Z jaké části jsou to ale jen marketingové kecy nebo v tom tkví skutečně nějaká výhoda ti nepovím.Nevím kdo by to jezdil.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Ta klec je tam imho k hovnu – pokud chceš pedály, na kterých budeš mít chvíli i oporu než zacvakneš (v náročném terénu při vycvaknutí se to hodí než znovu nacvakneš) tak takováhle nízká klec ani nebude pořádně v kontaktu s botou, protože budeš stát na mechanismu a né na kleci. To je to samé jako CB Acid a podobné. Pokud ti o tohle nejde, tak kup 520ky, pokud chceš oporu i bez nacvaknutí tak nějaké Time Z, CB Mallet a podobně.

          0 0
          • smith22  

            takováhle nízká klec ani nebude pořádně v kontaktu s botou, protože budeš stát na mechanismu a né na kleci.

            To bych zas tak jistě netvrdil.Když zackaneš kufr do pedálu tak už bude v mechanismu a ne na mechanismu tudíž bude níž a podrážka bude v kontaktu s klecí.Neříkám, že ta opora tam bude bůhvíjaká ale nemyslím, že by vývojáři v Shimanu byli nějací trotli kteří by to aní nevyzkoušeli.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Nepíšu že nebude v kontaktu vůbec, píšu že nebude v kontaktu pořádně.

              Tady je to vidět pořádně

              http://www.sicklines.com/…dals/cat/932

              Ten mechanismus mi přijde hodně vystouplej, narozdíl od malletů. Jinak se mi ty pedály celkem líbí, ale dal jsem na doporučení a taky na barvu :0)

              0 0
        • smith22  

          jinak pokud bys chtěl slyšet radu které vzít tak ja bych nad tím moc nešpekuloval a vzal osvědčenou dnes už by se dalo říct klasiku 520tky.Ke spokojenosti je jezdí opravdu hodně lidí včetně mě(hodně muziky za málo peněz).Pokud by ti ale nevadila nějaká tak stovka navíc tak bych připlatil a vzal rovnou 540tky.Já sem si kdysi říkal, že až odejdou 520tky tak přejdu na 540 ale ty potvory 520tky ne a né odejít :-)…tolik ran co už dostaly a pořád fungují skvěle…

          0 0
      • smith22  

        za to já ti řeknu, že rozdíl mezi 505 a 520 je jeden podstatný.505 se při zvýšeném výskytu bahna ucpávají a hůř se vypíná tretra z pedálu.520 jsou otevřené pedály, tolik se neucpávají, a v tom je jejich hlavní výhoda – a jsou i lehčí :-)

        0 0
        • dark.wolf  

          ja jsem právě nevěděl proč by ta klec měla mít za příčinu vyšši stabilitu, když ty botky stejně držejí jen v tom kufru .. sem myslel jestli ta klec třeba neni na to, aby se dalo případně jezdit i v normo botech .. ale ještě jsem žádný spd neměl, tak jsem se takhle ptal .. všude mi doporučujou 520, tak sem byl rozhodlej pro ně, jen sem viděl ještě tyhle ugradnutý 520, tak sem se chtěl zeptat, jestli si myslíte jestli k lepšímu nebo spíš k horšímu :-)

          0 0
          • thesecond96  

            Pokud na tom neplánuješ jezdit i v normálních botech, kde by to pomoct mohlo, vem 520, protože s tretrou u těch upgradnutých budeš v uplně stejném kontaktu jak u 520 (jen mezi kufrem a upínacím mechanizmem, kdyby se ti o to opírala i samotnou podrážkou o klec, hodně blbě by se mohlo vycvakávat. Toť můj názor.

            0 0
          • plastic boy  

            Dá se dokoupit plastová klícka http://www.kupkolo.cz/…70_1012.html nicméně si nejspíš na SPD zvykneš rychle a na klasiku zapomeneš. Když jsem v zimě přecházel na SPD našel jsem i komplet, bohužel vyprodáno: http://www.freebikes.cz/…ano-pd-m520/

            0 0
          • smith22  

            teoreticky by se dalo říct, že by se ta tretra o tu klec mohla ještě opírat.Ale dle mě je to zbytečnost, navíc ten pedál nabere na váze(tedy aspoň doufám, nedíval sem se na specifikaci :-)…Pro normální botu by ten pedál už byl sice větší ale pořád tam vystupuje ten zapínací mechanismus na kterým by si stál…vem 520, neuděláš chybu

            0 0
            • Smazaný účet  

              Tak tak, to nejsou pedály na ježdění pantoflích. Třeba na Malletech bez problémů v pantoflích pro rohlíky dojedu :0)

              0 0
              • dark.wolf  

                taakže říkáte, že na normální boty mám pořídit plasty a jinak koupit 520 a na tamty se vykašlat, protože ty klece sou prakticky k nicemu?

                0 0
        • KubaBajk  

          Samozřejmě, to je jasné, jen na ně kouknu, že.

          Bavil jsem se o funkci, ne o samočištění. Na 505 zacvaknu, bota drží, jedu. Na XT zacvaknu, bota drží, jedu. Pocitově fungují stejně. Váhu neřeším, ne v desetigramech.

          Ovšem ano, je to tak, jak píšeš.

          0 0
          • thesecond96  

            No já na 505 taky párkrát jel a oproti 520 se mi nějak hůř zacvakávalo, jakoby tam ta noha musela jít přesněji.

            0 0
            • KubaBajk  

              Nebudu ti to vyvracet, je to možné.

              Psal jsem sám za sebe a já jsem v tomhle rozdíl nepocítil.

              0 0
              • thesecond96  

                Také ti to neberu :) Prostě můj pocit je, že 505 chce přesnější polohu nohy při zacvaknutí, na 520 stoupnu a noha je tam.

                0 0
            • LáďaH  

              A byly zámky nastavené na stejno?

              0 0
              • thesecond96  

                Jé, to nevím :D ale nešlo o to, jakou silou to bylo, ale v jaké poloze byla noha.

                0 0
            • smith22  

              pokud je sucho tak problém není…jak ale šlápneš tretrou do bahna tak 505 mají problém(špatně se zacvakává) – tohle je ale u 505 všeobecně známý jev.

              0 0
    • Vilém  

      Nejaky mi unika smysl te ohradky. Soude podle fotky, se stycna plocha s tretrou, nijak nezvetsi. Takze proc tahat gramy navic?

      0 0
      • TeryPV  

        Trochu to tu oživím :) Jen pro Ty co By nad M530 uvažovali, tak to není jak píšou Ti co je nikdy nejeli, já s oběma páry bot co mám jsem pocítil tedy mnohem výraznější stabilitu nohy na pedálu oproti m520 a rozhodně je cítit, že noha je opřená o celou klec. Dřív jsem po delší jízdě, cítil tlak v místě kufru, s M530 se mi to nestalo. Nejsem gramař a chrt, takže mi 20g nebo kolik navíc fakt nevadí. Tolik mé zkušenosti a ne jen žblepty lidí, co na tom nikdy nejely:)

        0 0
        • nitraq  

          Ještě by nebylo od věci napsat jaké tretry vozíš:)

          0 0
          • TeryPV  

            Vidíš to, to bych mohl :) Northwave Mission a Lake mx85

            0 0
            • police  

              Mám taky M530 a pocitově mě přijde tretra stabilnější než na předchozí M505. A k tomu vypadají na kole moc dobře!!! :-) Šel bych do nich!

              0 0
        • Tacmud  

          Jsou sice to moje první nášlapy (a první tretry) a mám je jen 14 dní, ale aspoň pošlu fotku. Tretra se mi opírá o tu černou klec ne vpředu a v zadu, ale na bocích vedle těch křížovejch šroubů.

          Taky jsem se rozhodoval mezi 520 a 530, pak jsem vzal s tou klecí protože jsem si řek že se mi bude snadněji otáčet pedál do správné polohy při nacvakávání. Možná jen pro ten pocit.

          0 0
          • bochov  

            Ja jsem si tento tyden koupil na silnicku sh A600 A NEPOZNAL JSEM ROZDÍL OD KLASICKYCH 520 ty klese u těch pedalu jsou akorát pro okrasu.

            0 0
            • devet  

              Jsou ale krásný. Já mám jen na 530. Vypadají na silničce lépe než 520. Tretry bontrager na nich sedí dobře.

              0 0
            • TeryPV  

              Pokud máš silniční tretru bez pořádné porážky, tak je logické, že rozdíl nepoznáš :)

              0 0
          • bochov  

            Ja jsem si tento tyden koupil na silnicku sh A600 A NEPOZNAL JSEM ROZDÍL OD KLASICKYCH 520 ty klese u těch pedalu jsou akorát pro okrasu.

            0 0
    • Breakpain  

      Chtěl jsem to proto, že na tom občas jedu s normálníma botama. Uchrání to SPD mechanismus před nárazem, ale popravdě … PD M540 ;) …

      Vyzkoušel jsem, ověřil jsem … mám je asi 200km jeté, pokud by byl zájem, napiš ;).

      0 0
    • Mira2261  

      Pořídil sem si pedály PDM-324 a jsou luxusní jendostrané sice jsou těžší ale na to nehledím nejsem gramař :D.

      0 0
    • Matyban  

      Ahoj, hodím to sem, jsou součástí balení PD-M520 i plast. adaptéry? Děkuji, Matyban

      0 0
      • Kysky  

        Někdo je v balení dostane, někdo ne. Záleží na prodejci Ale jinak stojí pár kaček ;-)

        0 0
    • Fujisvet  

      Zdravím,

      vlastním pedály m530 a tyto boty http://cyklisticke-tretry.heureka.cz/…rna-cervena/

      Mám pedály povolené na co to jen jde a pořád jdou hodně ztěžka vycvakávat.

      Když s botama viz. odkaz zkusím kámošovi pedály (jiné) jdou krásně vycvaknout.

      Prosím o radu, musím se kvůli tomu stále do kopce s terénem vypínat, protože bych se nestihl vypnout..Několikrát jsem se už vyválel jen pro to, že jsem s nemohl rychle odepnout.

      Co s tím?:(

      Díky.

      0 0
      • marco  

        Co říci nauč se líp vycvakávat nebo je problém ve vzorku boty vs. klec pedálu. Zkus něco udělat s kufry – pilník a tak

        0 0
        • Martinson  

          Moc povolený pedály jdou taky špatně vycvaknout. Zkus posunout kufr na botě a další možnost je odříznou kus gumy z podrážky.

          0 0
          • Fujisvet  

            Tak jsem uřezal kus vzorku a problém je vyřešen ;) Sice to pořád nejde tak lehce, ale je to lepší.

            Popřípadě pak zkusím ještě ten pilník.

            0 0
            • Spathodus  

              Můžeš sem dát fotku té ořezané podrážky?

              0 0
              • Fujisvet  

                Kufry již nebudou zapuštěny, budeš víc klapat :)

                0 0
                • Spathodus  

                  Díky. A jak fungují dosedací plochy u té ohrádky? Nepostrádá to pak už smysl a není lepší tam dát rovnou 520?

                  0 0
                  • Fujisvet  

                    Bota sedí stále dobře, mám 530 a raději uříznu kus gumy než abych kupoval nové pedály :)

                    0 0
      • Spathodus  

        Mám naprosto stejnou kombinaci, taktéž povoleno na max a v terénu, kdy se mi kolo v kopci zastaví, padám zrovna tak. Naposledy tak, že jsem byl 3 týdny bez kola a teď už se do terénu i trošku bojím a přemýšlím o chráničích. Ale vzhledem k tomu, že nevycvaknu pouze dokopce, kdy jsou nohy v záběru, tak to asi nebude podrážkou, nebo kufry… Jak píše marco, prostě je třeba se to naučit, ale docela to učení bolí :-)

        0 0
      • Muf_Bike  

        Bacha na „barevne“ vyvedeni kufru (to je ta platforma co mas nasroubovanou v bote jen pro jistotu). Tet to nevim z hlavy a je mi zdechlo to hledat, ale tusim ze kufry v cerne barve jsou „profi“ a ty se daji vycvaknout jen do strany a docela tezko. Stribrne/zlate vyvedeni muzes vycvaknout na libovolnou stranu a kdyz poradne trhnes tak i do vrchu. Kdyz povolis zamek co to de tak neni sance ze by ti bota zustala v zamku. Proste se vytrhne pri jakemkoliv hodne prudkem pohybu. Pak uz je to jen o serizeni tak aby jsi to nevyrval pokazde kdyz budes chtit kolo pritahnout nohama :)

        0 0
    • Petr TREK  

      Hoj. Jezdím 530 + tretry Specialized sport a úplná paráda. Opora nohy oproti 520 mnohonásobná. Mám kolem sebe další tri kamarády s 530 a všichni spokojený… A ještě malé plus je, že s dětmi na vyjíždku můžu v normálních botách. Rozhodně 530 doporučuju.

      0 0
    • Derwen  

      Ahoj, nemáte někdo náhodou zkušenost jestli se tretra Spec. MTB Comp 2013 opírá i o klec 530 nebo je v kontaktu jenom se zámkem jako u 520? Případné foto zacvaknuté tretry v 530 by bylo fajn… Díky!

      0 0
      • Derwen  

        Nikdo nic? Na Kupkole mají právě poštovné zdarma, tak ať vím, jestli vzít jen nové kufry k stávajícím 2,5 sezóny jetým 520 nebo rovnou celé nové 530, kde jsou v balení i kufry, pokud se nepletu…?

        0 0
        • waltari  

          Mám 520 i 530 a měřil jsem nejhlubší rozměr do podrážky u botek a nejvíc mám u Hellcat od FiveTen – 8mm !! Nevím kolik to vychází u těch Compů, ale u těch mích se to o tu klec neopírá (přední a zadní část klesá směrem dolů). Jinak ano k 530 se dodávají i kufry a celkovej pocit z nich mám podstatně lepší než z 520. Pokud by si ale chtěl oporu o klec, tak doporučím třeba PD-M545

          0 0
          • hsromik  

            nebude pak u modelů typu M545 nebo M647 problém se zacvaknutím pevné tretry?

            Jsou ty pedály dělaný pouze na rovný podrážky??

            jak u shimano AM45

            Mám botky shimano M182, takže mi pak zbývají pouze ty 530

            0 0
            • waltari  

              Momentálně nemám k dispozici 545 ani 647 !! :-( Ale řekl bych, že budou opravdu čistě na rovnou podrážku ?! 530tky jdou samozřejmě i na pevnou tretru. ;-)

              0 0
          • Derwen  

            Díky za info, je mi jasné, že se nebudou opírat vepředu a vzadu, mám na mysli spíš boky – paralelně se zámkem. Nicméně už jsem našel v okolí tretry i pedály, zítra vyzkouším a hodím sem zprávu pro případně další…

            0 0
            • waltari  

              boky – paralelně se zámkem …jo, to se opírá. Jinak z výběru 520 / 530 jsem jasně pro 530tky, ty rozdíly tam jsou !! ;-)

              0 0
              • Derwen  

                jj, odzkoušeno, rozdíl v opření je značný, objednávám nové 530…

                0 0
    • Mendoza  

      Díky za postřehy lidičkové… zrovna řeším stejné dilema. Budou to tedy 530tky (520tky jsem měl teď půjčené od souseda, tak vím, jak se na nich jezdí) a pravda, občas jsem měl problém najít botou polohu pro zacvaknutí.

      0 0
      • Mendoza  

        Shimano „530“ jsou namontované a jsem nadmíru spokojený ........... a navíc to vypadá na kole luxusně :-)

        Jen jsem musel trochu posunout kufry na botě do strany, aby bota seděla na opěrných plochách rovnoměrně.

        0 0
        • scret  

          neveril bych, ze si nekdo dobrovolne koupi bily pedaly a hle…?:)

          0 0
          • Smazaný účet  

            taky mam na černejch klikách, ve tmě se to hodí

            0 0
          • Mendoza  

            Pedály se časem ošoupají na kovový podklad. S bílým lakováním to skoro není poznat, kdežto s černým to svítí celkem výrazně (viděl jsem to u souseda). A já mám navíc bílou rád. :-))))

            0 0
            •  jarek1  

              tak šup s tím na výstavu k Olšovcu

              0 0
              • Mendoza  

                Na výstavu? Já tam tedy jezdím traily a nic nevystavuji. Nemyslím, že by to moje stálo za povšimnutí… :-D

                0 0
        • InstinktCZ  

          Taky jsem dneska nahodil, pedály vypadají naprosto úžasně :-)

          0 0
    • Smazaný účet  

      Ahoj, mam dotaz. Mám nášlapy Shimano 520 a potřeboval bych levou tretru vypdložit, protože mám levou nohu o malinko kratší a při delších výletech je to dost znát. U Look S track jsem měl podložky, 520 mám troje a ani u jedněch nic takového není.

      0 0
      • Tacmud  

        Promiň, ale napadá mě jen jedno: zkus si koupit čtvrtý, třeba tam podložka bude!

        0 0
      • jirkous3  

        Podložku by jistě nebyl problém z kousku plechu vyrobit, snad by se dala i zbrousit jedna sada kufrů když máš troje. Nejsem si ale jist jestli je to správná cesta. U SPD se bota opírá i vedle kufru vystouplou podrážkou o pedál. Pokud kufr vypodložíš, bude se noha mít nejspíš tendenci trochy vyvracet. Jednou jsem měl tretry s měkkou gumou v těch výstupcích kde se má opírat o pedál a byl to docela děs.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.