• jan.novak

    Chci se zeptat,zda někdo ví Jestli je toto parkovaní, co budu dále popisovat, „legální“.

    U nás před panelákem je parkovišťe a před ním chodník, který je docela nízký. A tak auta parkují tím stylem, že se zastaví kolama až o obrubník a tak to nechají. Sice koly na chodníku nestojí, ale jelikož karoserie je minimálně 20–50 čísel před koly, tak zabírají nejméně 1/3 chodníku. Je těžké tam projít když proti vám někdo jde, nebo jak je náš případ projet tam s naším kočárkem, který má cca 1m na šířku (je to dvoj kočárek), s ním tento chodník musíme objet.

    0 0
    • karliner  

      Pokud značka povoluje parkovat kolmo k chodníku, tak to legální je. Dokonce je legální i stát kolama na obrubníku, kterej buhvíproč není součástí chodníku, ale silnice.

      0 0
      • jan.novak  

        http://maps.google.com/maps/ms… 2047618410396­17950731.0004cc8212b­a2d9710e51

        A tady to povele je ?

        0 0
      • Josse  

        Nemáš pravdu. Teď jsem byl na školení řidičů a tuto situaci jsme probírali. Parkovací místo je od kraje obrubníku a parkování se vztahuje na celý obrys auta, ne až od kol. Tohle by mohlo býti posuzováno jako stání na chodníku. Samozřejmě jestli bude vůle někoho to tak posoudit.

        0 0
        • karliner  

          To je zajímavá informace. Čím ten školitel svůj výklad podložil?

          0 0
          • Josse  

            Podložil to tím, že obrubník tvoří hranici mezi silnicí a chodníkem. Ve chvíli, kdy zabíráš místo na chodníku, byť na něm nestojíš koly se už dopouštíš přestupku. …Jen předávám, jak jsem dostal, bylo to školení referntských řidičů, školitel má být expert.

            0 0
            • karliner  

              To zní logicky. Ale na druhou stranu bych erudici školitele nepřeceňoval. V podstatě to může být kdokoliv z ulice, nemusí splňovat žádné profesní předpoklady (dokonce ani nemusí mít řidičák) a za svoje rady žádnou odpovědnost nenese, snad jedině takovou, že další rok si firma pozve nějakou jinou autoškolu…

              Pokud to s tím parkováním tak skutečně je, docela se divím, že to nevyužívá pražská městská policie, která jinak botičkuje a odtahuje všechno, co zavání alespoň sporným výkladem zákona.

              0 0
          • mr.antik  

            co kdyby tam parkovala třeba karosa

            0 0
            • karliner  

              To upravuje silniční zákon, kdybys ho znal, nikdy bys to nenapsal :-)))

              0 0
              • mr.antik  

                tak to neznám, tak ale může to bejt klidně malej obyťňák (osobní auto obytné), který maj vzadu přesahy celkem brutální…

                0 0
                • karliner  

                  Mno, jak ono to je s tou vyhláškou, že při parkování kolmo nebo šikmo k chodníku musí autu směřovat výfuk do ulice? Co já vím, tak to platí ve spoustě měst v Česku a snad všude v Evropě.

                  0 0
                  • mr.antik  

                    aha, tak celkem běžná platforma Fiat Ducato má výfuk na boku za dveřma řidiče

                    0 0
                    • karliner  

                      OK, klidně parkuj s obytňákem na platformě Fiat Ducato s velkým zadním přesahem jak chceš. Tohle tvoje teoretizování nevede nikam.

                      0 0
                  • mr.antik  

                    ale jinak o tom předpisu nic nevím, zrovna tady máme jednoho kolegu který tak velmi rád parkuje

                    0 0
          • ememem1  

            ja si myslim ze ma asi pravdu. rozmery vozidla su urcene jeho obrysom a nie razvorom alebo rozchodom. (v zasade to urcuje iso 1176 a nasledne suviace predpisy.) cize sice mozes stat kolami na obrubniku jak pises ale zaroven nesmies precnievat obrysom vozidla na chodnik za hranu obrubnika.

            inak vam teda ten zakaz statia na chodnikoch vobec nezavidim. v bratislave by to znamenalo uz absolutnu nemoznost parkovania nie len v meste ale aj pred vlastnym domom, na sidliskach a pod. rozny posahany aktivisti to stale navrhuju zmenit, zataial to pri vsetkych novelach zamietli, dufam ze to vydrzi aj ked ruku do ohna bych za to nedal kedze absurdny tlak na motoristov sa stupnuje do uplne psychopatickych rozmerov.

            0 0
    • kali222  

      na x tisisch mist v CR to ani jinak nejde. kdyz je dost mista tak neparkuju az k obrubniku. nesnasim ochcanej naraznik od psu.

      0 0
      • kali222  

        a ikdyz to je druhotny, podle me neni legalni vlastnit tyhlety kocarky-autobusy. pamatuju si z fotek, ze na me rodice meli takovy ten golf a stacilo to. na sis meli takovy ten klasicky, skoro az retro, ale uzky. pekne me … to tahat maminam do tramvaji a busu, ale delam to bez kecu, protze ta moje to taky jednou treba bude potrebovat. tyhle ty stavebni kolecka, autobusy, trakare nebo co, plnej funkci kocarku vzdycky az na poslednim miste. nic jinyho nevidim. :)

        0 0
        • Flegmatik  

          Mají asi dvojčata, tak proto kočár mají nedobrovolně široký.

          0 0
          • kali222  

            tak ravda je, ze clovek asi musi vzit, co je, ale jsou na dvojcata aj zasebou verze. :P a ty mastodontni kocarky o kterych pisi jsou single. jeno mse na tom odvoze nakup z tesca na 14dni. miluju po ranu okopanou tasku s ntb a zablaceny pracky po 5 minutach od odchodu z domu. :D

            0 0
        • jan.novak  

          Jak jiz bylo psano pred tim v prvnim mem prispevku „(je to dvoj kočárek)“

          Budto jsi to prehledl, nebo my chces rict, ze jedno decko mam nechat doma ??? :-))))))

          0 0
    • Ruprt2  

      Nevím jistě, jestli to chápu správně.

      Ale ty by jsi chtěl zavolat policajty, aby dali lísteček kdovíkolika autům, protože se cítíš na chodníku nepohodlně popř. musíš udělat pár kroků navíc?

      0 0
    • yetti  

      Myslím, že je to legální a pokud není, tak je to tolerované a normální. Pokud Ti to vadí, tak máš dvě možnosti: buď se odstěhuješ na vesnici, kde ten problém určitě nebude, nebo se s tím smíříš a ten rok a půl co potřebuješ kočárek to nějak vydržíš, protože v našich přeplněných městech se jinak ani parkovat nedá. Naprostá většina sídlišť byla projektovaná na maximálně jedno auto na rodinu a dneska ke každýmu bytu patří alespoň dvě auta s k tomu ještě nějaký to služební – nejlépe dodávka :-(

      0 0
      • bleach  

        ta sidliste byla projektovana tak na jedno auto na vchod

        0 0
    • c0d3r  

      hlavne nebul :D

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.