• gerrard

    Resim otazku co jeste je a co neni chodnik. Chodnik kolem cesty je jasny, ale povazuje se za chodnik i asfaltka po sidlisti, kde nejezdi auta a siroko daleko zadna cesta po ktere jezdi auta neni. Tak nejak jsem si doted myslel, ze ne, ze chodnik je pokazde soucasti cesty. Netusite nekdo jak je to spravne?

    0 0
    • HonzaRez  

      Obráceně. Jezdit na kole kromě silnice se smí pouze na označených stezkách. Všechno ostatní je chodník a kolo je zakázáno…

      0 0
      • Sugar67  

        Dovolím si s tebou nesouhlasit. Zaprvé se neptal, kudy smí jezdit a zadruhé rozhodně není povoleno jezdit jenom po silnicích a vyznačených stezkách. Rozhodně je povolena jízda po polních a lesních cestách …

        Pokud jde o odpověď na otázku, co je chodník, tak bych hledal v silničním zákoně, tam to podle mě bude uvedeno. Faktem je, že někdy je to asi dost sporadické i vzhledem k tomu, že chodníky nemusí být označeny pokud je v sídlišti silnice, na kterou je zákaz vjezdu, vede ke vchodům do baráků a označený chodník tam není, tak nevím, jestli ji považovat za chodník. K čemu to potřebuješ vědět?

        0 0
        • Lahvis  

          Najdi si rozdíl mezi slovy sporadický a sporný. ;o)

          0 0
        • gerrard  

          No kvuli svemu klidu. Pravidelne po takovem miste jezdim jak na kole, tak autem, kdyz najizdim k zadnimu vchodu u domu. V pravidlech jsem hledal a na netu googlil, ale rozumneho nic nenasel. Chodnik je definovany jako stavba, ktera je soucasti silnice, ale potom by takova cesta pro pesi musela uz byt ucelova komunikace si myslim. Doufal jsem, ze nektery mistni policista bude vedet, jak presne to resi.

          0 0
        • HonzaRez  

          Tak když odhlédneme od odporných termitů, které můžou být rizoto a způsobit fiakr, pokud není člověk v dobré konvici…

          Tak se ptal právě na to, kudy smí jezdit. A o polňačkách řeč nebyla, jedná se o situaci ve městech…

          0 0
          • Sugar67  

            Ty jsi nějaký zásaditý ;-)

            Původní otázka zněla – Co je a není chodník (žádná řeč o městě, jízdě …)

            Přítel Google na to říká

            Co je to chodník, zákon bohužel nedefinuje a přitom s tímto pojmem velmi často operuje (např. zákaz jízdy nebo stání na chodníku) a jsou s porušením pravidel spojených s „používáním“ chodníku spojeny nejedny sankce. Zde je třeba uvést, že v konkrétním případě a při sporu o to, jestli ta či ona plocha je nebo není chodník, dojde na správní uvážení toho, kdo např. rozhoduje o pokutě, zda dané místo je nebo není chodník. S takovými závěry lze samozřejmě polemizovat a např. stavebně-technicky nebo účelově argumentovat, že to či ono místo chodník je nebo není. Závazné vodítko zákon ale nedává. Pokud se řidič dostane do sporu např. se strážníkem, že stojí na chodníku, pak je na zvážení argumentace, zda opravdu dané místo je chodník nebo ne a zda to řidič ustojí.

            Obecně však lze říct, že chodník je ta část pozemní komunikace určená svým provedením převážně k použití chodci.

            Celý článek

            http://www.autoweb.cz/…a-kde-uz-ne/

            0 0
      • iron.hide  

        :D

        0 0
    • Lahvis  

      Příště zkus google, nebylo to tak těžké: http://cs.wikipedia.org/…Chodn%C3%ADk

      Chodník je část pozemní komunikace nebo samostatná pozemní komunikace

      Takže ano, je to chodník.

      0 0
      • gerrard  

        No a presne to me z toho 100% jasne neni, toto jsem si samo prectl taky.

        0 0
    • gerrard  

      No tak po 20 min. telefonatu je zaver takovy, ze o tom jestli je to chodnik nebo mistni komunikace rozhoduje zapis daneho dila do systemu (nazev jsem zapomel). V pripade co resim to neni zaspano, takze neni jasne co to je :), zalezi jaky status to ziska pri pripadnem vyvolanem rizeni.

      0 0
      • pepek  

        ty musíš mít těžký život . . .

        0 0
        • gerrard  

          dik za starost a neboj nemam, to jen adventni srazka z blbkou me vyhecuje zjistit jak to vlastne je :)

          0 0
      • Tomínos  

        Pokud tam jezdí auta, je to účelová komunikace. Protože kdyby to byl chodník, tak tam auta jezdit nesmí a automobilisté by na rozdíl od cyklistů zákony neporušovali. :-)

        0 0
    • Venda  

      Místo telefonátu se podívej na stránky katastru a tam se to jednoduše dočteš. Jen asi chodník nebude nazván chodník, ale jako komunikace 4. třídy či něco podobného.

      0 0
    • žuri  

      mne hlavne pride dost trapne aby clovek musel hladat co je a co neni chodnik, ci tam nahodou moze jazdit a ze to najst na nete je strasny problem, ani kupa ludi sa nevie dohodnut co chodnik je a co neni, zo zakona sa vycitat neda a aby sa este clovek pozeral do katastru a nakoniec mu aj tak povedia pane budete nam musiet zaplatit pokutu a o 50m dalej kde mozes na teba niekto zacne nadavat ze co tu jazdis… ach jo, bude zomna taky ten zakerak ktory si jazdi kde chce a ako chce a pred zakonom sa chodi skryvat do lesov:)

      mier a bud tvrdy!!

      0 0
    • mastihuba  

      on to neni uplně blbej dotaz. Chodník podle všeho nemá zcela přesnou definici a tudíž případná pokuta za jízdu po chodníku je právně blbě vymahatelná. Toliko vyjádření jednoho příslušníka policie.

      0 0
    • tom hart  

      NSS připustil, že přesná definice pojmu chodník v českém právním řádu neexistuje. Není to však na závadu. Tak jako není v zákoně o silničním provozu definován pojem chodec, vozidlo či křižovatka, je nutné rovněž výraz chodník chápat shodně jako v běžném životě stojí v rozhodnutí senátu s předsedkyní Marií Žiškovou. Chodník je tak podle NSS část ulice či silnice, určená pro chodce a zřetelně oddělená od ostatní komunikace.

      0 0
      • zichis  

        samostatný „chodník“ bez silnice či bez ulice, například v parku, podle toho tedy není chodníkem.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.