Off Topic z ekonomie - seminárka

23 nepřečtených
  • Kubiczech

    Cau,

    jelikoz si nevim rady a bike-forum je vsevedouci, napadlo me pozadat nekoho nejakeho bajkujicicho ekonoma. Me (bez)nadejneho pravnika nuti psat seminarku na ekonomii – tema Protimonopolni regulace CR (priklady, ekonomicky dopad). Nemel by nekdo nejaky maly malinky material nebo alespon nejake rady pro nekoho, komu jde z grafu hlava kolem (prednim)?

    Dik a pro netolerantni sorry za tenhle off thread.

    0 0
    • Anča1  

      Jéé ekonomika, můj maturitní předmět :-) a zkoušel jsi se mrknout na takové ty klasiky? Jako www.maturita.cz a podobně, stačí vygooglit. O antimonopolním úředě tam musí být hafo informací..

      0 0
      • Kubiczech  

        No tebe bych potreboval doma. (: Maturitu jeste ne, ale na seminarkach.cz jsem moc nepochopil a vygooglovat se mi taky moc nepovedlo. Antimopolni urad mam, vyrocni zpravu mam, ale porad nevim, jak to mam vsechno pospojovat…

        0 0
        • Kubiczech  

          Teda ne nepochopil ale nepochodil…

          0 0
          • Anča1  

            Hmm, já bych ti asi zatím moc nepomohla, ještě jsem dutá, ale počkej v květnu:-))) já bych tam zapojila i marketing – nějaké žvásty o tržní ekonomice, konkurenci, jak je konkurence důležitá a zdravá pro trh, ale že bohužel, sem tam tento systém krachne a vzniknou monopoly, monopsony a podobné věci..a zmiň třeba i kecy o těch zákonech, co mají zaručit férovou hospodářskou soutěž, no a určitě praktické příklady monopolů. Vždyť je to tak nesmírně záživné téma :-)) Já teď nedávno psala 15 A4 o ideálním státě…pch..nevím, co je horší..

            0 0
            • Kubiczech  

              No ja ted aktualne budu psat uvahu nad dilem H.L.A. Harta Pojem prava na uzasnej prednet Dejiny pravniho mysleni… )= Brrr…

              0 0
    • Sarnafil  

      nevím jestli přesně tady to téma najdeš na nějakém servru,ale Pokud ti můžu radit tak si zajdi do knihovny tam si půjč nějakou učebnici ekonomie nejlepší bude asi Holman. Tam najdeš kapitolu o monopolistické konkurenci nebo něco podobného (monopol, nedokonalé trhy, netuším jak to tam mají pojmenované) pročti to a pak si myslím, že už budeš schopný to nějak dát do hromady.

      0 0
    • GF  

      www.libinst.cz/stranka.php?… zde najdeš pár komentářů k antimonopolní politice – vesměs však kritických. Myslím, že názor ekonomů a právníků na antimonopolní zákonodárství bude asi rozdílný. Z ekonomického hlediska to nedává až zas tak smysl, narozdíl od toho co píše Anča. Z historie platí, že monopolní jednání se vyskytuje v státem regulovaných odvětvích ČEZ, Český telecom. České dráhy.

      Na ÚOHS by mohly být nějaký case, kde a jak komu dali pokutu.

      Něco by k tomu mohla mít i Transparency International.

      0 0
      • Radek Broz  

        Už vidím, až tu najdou levičáci z b-f odkaz na LI a Holmanovo jméno – bude slušnej flame;-) Jinak já se k tomu připojuju, ten holman by se možná dal snad sehnat i elektronicky…

        0 0
    • Twisp  

      Holman, Macáková (i kdyz to je jen takovej vejcuc) – ten graf neefektivnosti monopolu tam stejne budes muset dat :)

      0 0
      • Kubiczech  

        Ale hus, ja myslel, ze jsem se grafu definitivne zbavil rozhodnutim nematurovat z matiky. Ale tenhle graf uz dokonce mam, aspon neco. Nasel jsem i nejakej vycuc z nejaky ucebnice Ekonomie od Roberta Holmana. To je to co jste meli namysli?

        Moc dekuju vsem za rady. Jeste hledam dobrovolnika, co to napise… (:

        P.S.: Kdyby nekdo neco mel, tak se podelte na mejl…

        0 0
    • vinnca  

      umi nekdo prosim vypocitat toto zadani? umim spocitat celkove vynosy, ci prizpevek na uhradu, jedine co potrebuji poradit, jak se vypocitaji ty z kur*ene fixni naklady, ktere me brani v dalsim vypoctu pro celkove naklady ci vysledek hospodareni. dekuji za pomoc

      0 0
      • mr.nikdo  

        Moc si uz toto nepamatuji a ucit se to budu znova az za par dni, ale fixni naklady jsou porad stejne. Jestli se vyrabi vsechno v jedne tovarne (1 hala), tak na kazdy vyrobek bude fixni naklad 1 000,– (3 000/3)

        Fixni naklady co si pamatuji, jsou takove, ktere se nemeni anebo se meni skokove – postavis novou halu, prodas halu…

        0 0
        • vinnca  

          ono to nebude po 1000KC, mam i vysledky, ale nechapu, jak se to vypocitalo. Nebo jaky postup zvolit, protoze bez tech fixnich nakladu nespocitam nic:(nespocitam celkove naklady ani vysledek hospodareni:( Jeste v zadani je napsany, fixni naklady rozpocitejte na jednotlive vyrobky podle variabilnich nakladu…jenze jak to spocitat?

          0 0
          • iron.hide  

            to uz fakt neucia matiku na vyskach ? O_o, vsak pomerne prepocitaj tych 3000 na 3 casti podla vysky variabilnych nakladov, ved tom tam mas aj napisane. vydel si vzdy 1000/VN a potom daj 3000/vysledok

            0 0
            • siafu  

              jediné, co mě napadá, je fixní náklady rozpočítat podle VN jak píše iron.hide

              A: 3000/(1000/250) = 750 nebo 25 % z 3000

              B: 3000*0.48 = 1440

              C: 3000*0.27 = 810

              0 0
          • hribik A1  

            a aké sú tie výsledky?

            0 0
      • aquilas  

        A výsledky sou? 1440 + 810 + 750 ?

        0 0
      • mr.antik  

        jak vypočítat fixní náklady? Vždyť tam je napsané v zadání…

        0 0
    • MirosPikos  

      Ono těžko ti radit, když neznám tvého kantora. Kdybych ti poradil, tak je dost možný, že by tě považoval za „extrémistu“. Protože jestli se chceš bavit o protimonopolní regulaci CR tak je to holý nesmysl. Monopol totiž vzniká právě a jen díky regulacím ze strany státu. Bez regulací by z dlouhodobého hlediska monopol nikdy nemohl vzniknout.

      Holmann bude dobrý zdroj, něco se dá najít na warforum.cz a něco možná na uloz.to (kombinace Holmann pdf)…

      Fakt dost záleží na tom, kdo ti to zadával. Jestli to bude nějakej zastydlej komunista (tzn. dnešní socialista) tak bude chtít slyšet asi hodně o „antimonopolním“ úřadu a podobně. Pakliže to to bude člověk, co si sice myslí, že je pravicový ale bohužel si to jen myslí, pak se mu bude líbit pohled Roberta Holmanna. A pokud to bude opravdu pravicový kantor (což je stejně pravděpodobný jako že to bude krásná mladá učitelka, co má ráda horská holka, pivo a studenty :)) tak bych čerpal od Petra Macha (google něco určitě najde). Ale pokud chceš mít seminárku bez problémů volil bych Holmanna a zmínil bych se o antimonopol­ním úřadu.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.