• Sargič

    Zdravím,

    měl bych dotaz. Chtěl bych dcerce, která se onehda narodila, koupit nějakou „láhev“ alkoholu, kterou bychom pak třeba otevřeli na její svatbě. Ideálně aby alkohol, který bych pořídil, získával stářím na kvalitě. ALE … Je to vůbec možné, pokud už je uskladněný ve skleněné láhvi? To už je pak zrání zastaveno, ne? Je mi víceméně jedno, o jaký druh alkoholu by se jednalo (rumy, whisky, …), jde mi o to, aby stářím netrpěl, ale „kvalitněl“.

    Máte někdo nějaký tip co pořídit?

    0 0
    • mr.nikdo  

      Rum v soudku?

      0 0
    • kyl  

      Mám doma láhev Gold King Whisky co otec dostal k mému narození.V roce 1976 stála 220,–.Dnes má přesně 39 let a nemá náznak kalu.Uchovávaná v temnu.Zatím se mi ji nechce otevírat.

      0 0
    • vladaza  

      Moje zkušenost je, že kvalitní slivovice léty získává i v lahvi jemnost. Přece jen je ve flašce trochu vzduchu, přesný popis procesu neznám, ale je to fakt. Koupi flašky rozhodně doporučuji, raději vem dvě a víc, když narazíš na dobrej matroš. Ostatně u vína /vybraných druhů,ročníků apod./ se také velmi často doporučuje další archivace v lahvi.

      0 0
    • Vilém  

      Nejaka kvalitni palenka.

      Nedavno jsem u skorotchyne ve sklepe objevil par litru, pres 30 let stare, merunky a to je proste lahudka.

      0 0
    • Delkim  

      inspirace z netu:

      Ke svému účelu jsem si pořídil 2 litrové lahve od Beefeateru, které maji kvalitní šroubovitý uzávěr nepodléhající destrukci času. Tyto lahve jsem naplnil až skoro po uzávěr slivovicí a uzavřel originálním uzávěrem. Na každý uzávěr lahve jsem ještě nasadil jako klobouček uzávěr od sirupové náplně do Sodastreamu, který krásně překryje uzávěr lahve a hrdlo lahve. Ještě předtím, než jsem nasadil ten klobouček od Sodastreamu, tak jsem hrdlo lahve namočil do roztaveného včelího vosku a když jsem poté nasadil ten klobouček od Sodastreamu, tak se voskem dokonale utěsnil prostor mezi hrdlem lahve a kloboučkem. Myslím si, že takto nemůže nic z lahve vyprchat a je to dokonale utěsněné. Lahve jsem zakopal hrdlem vzhůru do hloubky kolem 1 metru a obsypal je pískem. Jako vrchní kryt proti poškození při pozdějším vykopání jsem použil placatý kámen. Samozřejmě, že jsem lahve zakopal na vlastním pozemku chaty, kde nikdo jiný bez mého vědomí nic dělat nebude. Zakopat je někde na pozemku, kde do budoucnosti může někdo třeba stavět barák nebo pod. je docela riskantní. O zakopaných lahví vím pouze já sám a na světlo přijdou až při zvláště slavnostní příležitosti. Ta bude asi až tak za 15 let a když nebude, tak tam budou napořád. Myslím si, že jsou dobře uschované pro další budoucí použití.

      0 0
      • Pavel  

        Jasně a pak bude na stará kolena překopávat celou zahradu jak pan vrchní inšpektór (Hrušinský) v Tiché bolesti… :-))

        0 0
      • mr.nikdo  

        Podobne u babicky na dvorku jeji tatka zakopal bronzovy hmozdir, aby behem 2. svetove nepadl do rukou nackum.

        Dodnes se nenasel :-D. A to dedecek 2 krat projel cely dvorek.

        0 0
    • mart910  

      Ve skle to podle me prakticky nezmeni chut pokud je to dobre uzavrene, pro archivaci se doporucuji soudky/sudy kde casem drevo zmeni vlastnosti a tak i chut alkoholu

      0 0
      • Delkim  

        i v láhvi se to změní, říká se že se to „obrousí hrany“ a zjemní, nicméně ze sudu to samozřejmě tahá daleko víc, ale zase to v domácích podmínkách nebude v sudu na uložení až do svatby

        tady si soudek můžeš koupit, je tam i nějaké info

        http://www.dubovesoudky.cz/

        0 0
        • Sargič  

          Jo, to jsem taky pročetl … ale co jsem se tak dozvěděl, tak na soudek to je spíše na krátkodobější uskladnění, než na to aby tam něco leželo cca 20 let … Asi se teda poptám známých po nějaké slivovici, kterou zkusím uskladnit. .. A ještě asi přikoupím pro „zajímavost“ Ron Zacapa Centenario 23.

          0 0
    • RomanH  

      Detem jsem v roce narozeni vypalil a uchoval litr slivky. Dal jsem to do cire lahve se sroubovacim vrskem a zakapnul voskem.

      0 0
    • Log1ck  

      Co třeba vybranej kvalitní cognac či armagnac s jejím ročníkem narození? Taky takhle jeden mam.

      0 0
    • šimlos  

      Jakoukoli lihovinu,šoupnout do chládku a je to. Před pár lety takhle byla tátou objevena Stará myslivecká,alias Lidská tvář, ve spíži v paneláku,co si táta koupil někdy v osmdesátých letech a zapomněl na ní.Byla to docela lahůdka.Dělnický koňak a jak pěkně vyzrál :-)

      0 0
    • mastihuba  

      Po zkušenostech s korkem, ktery casem degraduje a je potreba po 10 letech prespuntovat, bych koupil sklo s brousenym uzaverem a zalil to voskem. Plastu nevěřím a nelíbí se mi. Sam se tesim az ochutnam 40 let starou slivku. Kdyz mela 30 byla vyborna. Tři bratři 15litrů slivky. Tata nam nechal peknej odkaz. :-)

      0 0
    • capis  

      Jedině valašskou slivovici! Zašpuntovat a zalít voskem.

      0 0
      • Pavel  

        KONEČNĚ!! něco, co se dá i pít. ;-)

        0 0
      • goofy  

        A jiné slivovice se pít nedají? :-)

        0 0
    • Sargič  

      Tak jsem to zřejmě rozštípl .. . Koupím jednu slivovičku a jeden rumíček :)

      http://obchod.donpealo.cz/…O-krab–9515

      http://obchod.donpealo.cz/…-1l-40–1302

      Plus seženu nějaké množství domácí pálenky, zatím k ní nemám osobní přístup, takže musím nějakou vyzkoušet a podle chuti archivovat :)

      0 0
      • McBlacky  

        Zacapu 23Y nemá smysl archivovat. To je v podstatě takovej lepší rum na běžný pití a chutově to není nic extra – teda ve srovnání s rumy této a lehce vyšší cenové kategorie.

        Pokud Zacapu tak bych doporučil X0 Solera, ten je chutově nesrovnatelně lep­ší.

        Osobně bych místo rumu doporučil spíš nějakou lepší Whisky od značek Macallan nebo Ardbeg.

        0 0
        • Sargič  

          Dobře, omrknu to :) Díky

          0 0
        • Donuts  

          Tak žádnej takovej alkohol nemá smysl archivovat, 23 letej Zacapa bude za dvacet let pořád 23 letej Zacapa. To samé pochopitelně i u whiskey. Mám pár lahví, které sice „archivuju“, ale jenom protože to jsou limitky a výroční edice, které už prostě nekoupím.

          0 0
          • Sargič  

            Je mi jasné, že 23 letá wisky nebude za 20 let o nic starší …

            0 0
          • McBlacky  

            to je jasný, ale spíš mi jde o to vybrat něco co je svým způsobem zajímavý i dneska.

            0 0
            • Donuts  

              No já tím myslel, že pokud si nevypálí třeba něco vlastního nebo nevezme nějaké červené víno vhodné pro tak dlouhé uskladnění, tak by se měl porozhlédnout po něčem „exkluzivním“, nějakou výroční edici nebo tak něco. Ten pocit, že si dvacet let schovávám něco co přesně stejné i za těch dvacet let koupim v supermarketu by to prostě znevážil.

              0 0
              • McBlacky  

                právě proto píšu Arbeg, ti dělají hodně limitek.

                0 0
                • grim334  

                  mozna by ale stalo za to to taky ochutnat, zrovna Ardbeg, Laphroaig nebo Lagavulin nemu kazdemu sedet pro jejich korouvou chut. Vyse zminene u nas v rodine chutnaji jenom me :)

                  0 0
                  • Delkim  

                    kouřová chuť? to jsi ale hodně zjemnil :))) to je taková nálož rašeliny, že se spoustě lidí regulérně zvedne žaludek :)

                    tohle pití buď miluješ nebo se ti skutečně dělá zle

                    0 0
                    • grim334  

                      proto pisu, ze by to mel taky ochutnat aby tou lahvi pak nedostal do hlavy :D

                      0 0
                  • McBlacky  

                    u nás manželka sladší a voňavý rumy a já sprostý námořnický nebo pořádnou zakouřenou rašelinu ;)

                    0 0
                    • grim334  

                      ja to mam tak napul, nekdy mlsam Lagavulin nekdy zas Legendario Elixir de Cuba :). MaCallan 10y a 12y neni spatny, takovej prijemnej univerzal. Vcera jsem vzal na zkousku Amber a trochu zklamani.

                      0 0
                    • jIrI___  

                      A co tuzemák, můžu se taky přidat do klubu znalců? :D

                      0 0
                      • in2ition  

                        ten má svou kategorii chlastu z brambor, ho nepleť mezi rumy :-)

                        0 0
                        • Donuts  

                          Náhodou tuzemák je výbornej, teda pokud ho nezkoušíš pít a dáváš ho do vánočního cukroví. :)

                          0 0
                          • in2ition  

                            já jsem na ty chemický „vůně“ ňák citlivej, tak mi máma leje i do cukroví dovopravdickej rum :-)

                            0 0
                        • in2ition  

                          se musím opravit – jsem zagůgloval a zjistil, že jsem rum měl jako bramborochlast zařazen neprávem… patří mezi řepochlasty :-)

                          0 0
                      • Vilém  

                        Kdyz uz, tak Bum Prazske gardy.

                        0 0
                    • obda  

                      :) U nás můžeme Islay whisky oba, že bych si nalil Lagavulin a manželce nic nedal nepřipadá v úvahu :D

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.