• Smazaný účet

    Ahoj,

    mám možnost od kámoše získat přes školu Windows 7. A teď je tu několik otázek. Do teď mám na notebooku Vistu Home Basic.

    1. čistá instalace nebo jen přeinstalovat stávající systém?

    (samozřejmě bych preferoval přeistalování abych nemusel všechno stahovat a znovu instalovat)

    1. nainstalovat x86 nebo x64? Mám sice Core2duo 1,8 Ghz ale jen 2 giga ram

    (to je max co můžu)takže bych šel asi raději do klasiky 32 bitů.

    1. jak dlouho taková instalace trvá? Může se něco podělat? Na co si

    dát pozor?

    1. je nějaké omezení když je to přes ‚školu‘? Asi to tam bude

    napsané, ale ještě jsem k tomu nic nečetl, údajně je tam v podmínkách, že podpora je na 4 roky zdarma. Může to být nějak ořezané? Je to z Mendlovy Univerzity Brno nebo jak se to přesně jmenuje… u VUT jsem nic nenašel.

    1. nebo si to mám sehnat raději někde jinde?

    Dík za odpovědi

    0 0
    • jIrI___  

      VUT má věci od Microsoftu taky zdarma, ale jen FIT a FEKT. Já bych to ale řešil buď oficiálně nebo neoficiálně, nic z jiné univerzity :)

      0 0
      • Dzin_CZ  

        Souhlas. A určitě v 32bitové verzi. W7–64bit by Ti nepřinesl žádné výhody.

        0 0
        • fichtl500  

          Pokud se nemýlím tak x86 je takzvaný 32bitový systém. To znamená že se ti nabízí verze x86 a x64, stím že do notebooku bych určite nedával 64bit stím že to doopravdy nepotřebuješ.

          Samotná instalace může trvat 20minut, ale slyšel sem že tejpek to instaloval přez hodinu takže záleží na stroji. Ale až to budeš instalovat a dlouho se ti nebude nic zobrazovat tak bud trpělivej ono to dřív nebo pozděj poběží.

          0 0
          • Vegan  

            Pro nekoho kdo nepouziva 16bit aplikace tedy Dos 5.x aplikace 6.x uz byl 32 konverzni. neni zadne negativum pro prechod na 64bit tam muze clovek jen ziskat!

            0 0
            • MlokCZ  

              Ale je. Všechny systémové věci běží v 64bitových verzích dvojmo, protože tam musí být i ty 32bitové, dvojmo jsou systémové věci na souborovém systému, v registrech.

              Některé věci jsou pro 32 bitové aplikace komplikovanější, protože musí obcházet to, že nejsou 64 bitové.

              Spousta aplikací stále nemá 64 bit verzi, sice většina z nich nějak funguje, ale ne vždy všechno 100% (jako takový dobrý příklad je Total commander, který až teď nedávno začal plnohodnotně fungovat na 64 bitovém systému, tedy konečně umí správně zobrazit obsah i systémových 64 bit složek a i to musí stále dělat obcházením, protože není 64 bitový).

              S ovladači je to už lepší, ale stále je to pro 64 bitovou verzi horší než pro 32 bitovou.

              Tedy vidím to přesně naopak. Pokud nepotřebuju pouštět nějakou 64 bit verzi aplikace nebo nemá více než 3,5GB Ram (a nepředpokládám brzké navýšení paměti), tak bych šel rozhodně do 32 bit verze.

              Mám už hodně dlouho 64 bit Visty na 3 počítačích (na všech je 8GB Ram, takže hlavně kvůli ram + navíc mám i něco málo SW, který má výrazně lepší 64 bit verzi – např. šachový motor Rybka, který je v 64 bit verzi skoro 2× výkonější než 32 bit verze, což je ale jedna z mála vyjímek a dané tím, že je od začátku vývoje optimalizovaný pro 64 bit) a těch problémů kvůli 64 bit systému jsem řešil už mraky (tím myslím problémů, které se na 32 bit verzi vůbec neobjeví).

              Stručně řečeno, pokud cíleně nevyužije 64 bit systém, tak mu to přinese pouze větší náročnost na pameť (které už tak nemá nějak moc, když nemá více než 3,5GB jinak by měl důvod pro 64 bit systém) a potenciální problémy.

              0 0
              • MlokCZ  

                Ještě doplním, že na notebooku, kde mám 4GB RAM, tak tam mám schválně 32 bit systém. I když ohledně RAMky už bych na tom byl se 4GB lépe (ty zdvojené věci zdaleka nezaberou tolik, o kolik bych měl větší využití 4GB se 64 bit systémem), tak protože bych si nepolepšil s RAMkou zase tolik, tak kvůli těm ostatním věcem mám 32 bit verzi.

                0 0
                • kyl  

                  Získal bych přeinstalováním na w7 něco při těchto parametrech?Pro­cesor je 2.2GHz

                  0 0
                  • Karlos009  

                    Rozhodně získáš dotaženější a rychlejší OS bez onoho tajemného vnitřního života Vist. Mám dost podobný comp a jsem po přechodu z Vist na W7(v kobinaci s MS-antivirem) nadšen.

                    0 0
                    • kyl  

                      Instaloval jsem W7 a teď to vypadá takhle:

                      0 0
                      • Karlos009  

                        Tohle ale o praktické použitelnosti a rychlosti OS nevypovídá nic, akorát to, že na hry máš slabou grafiku (já ještě slabší). :-) Zbytek železa je slušný, takže jsem přesvědčený, že nebudeš litovat.

                        0 0
              • Vegan  

                Pletes se v zasadnich vecech :)

                x64 neni ie64 tedy je to spise naopak 64bitove aplikace bezi naroubovane na procesoru primarne 32bit ne naopak. Total comander mel samozrejmne problem, ale to bylo kvuli Bufferu kdy pouzival stupidni algoritmus 2×32 a ne ten co maji visti a vyse v sobe ( XP64 to maji jinak ).

                Co se tyce ram neni pravda ze 64bit system vyuzije ten kdo ma 3.5GB ram a vice. Zasadni omyl totiz je, ze se nemapuje ram, ale veskera cache. tedy vse zacina Bios cache, procesor cache (L1,L2, nekdy L3 ), pokracuje sbernici PCI ( graficka karta a jeji ram + jeji L1 cache u dnesnich GPGU, dale to je radic SATA, USB radice, zvukovka, atd… ) A posledni v rade je teprve RAM! tedy priklad z praxe DTP stanice procesor cca 16MB + Disky a radic dohromady 96MB + Grafika 1GB + nejake prkotiny jako zvukovka atd 12MB = 1148MB a ted 3584MB – 1148MB = 2436MB tolik se ti namapuje ramky i kdyz mas v PC trebas 4GB ram. O tom jak to zamava s potencionalnim vyuzivani plneho vykonu dvou kanaloveho radice ( nebo tri kanalu) ram ani nemluve

                Tzn pokud aplikaci nepsal kasparek pripadne ma aplikace MSC certifikaci kde staci poslat na analizu kodu do MS kde podle aplikace optimalizuji 64bit compatibility jadro do dalsiho updatu tusim jednou za 1/4 roku. tak uzivatel s 64bit systemem jen ziska. Ponevads zatim jsme se bavili jen o mapovani pameti to nemluvim o sirkach zbernic a vypoctech v plovouci carce procesoru kde 64bit je na tom vzdy lepe. 32bit OS velmi brzo pomre doufam.

                0 0
                • MlokCZ  

                  S tím roubováním by se dalo polemizovat. Sice máš pravdu, že x64 není ie64, ale já nevycházím z teorie návrhu procesorů a systémů, ale z praktických testů rychlosti aplikací. A pár nativních 64 bit aplikací provozuju (jak v práci serverové věci, kde na x64 cpu tu máme už několik let hodně serverů s velkou zátěží, tedy tohle můžu dlouhodobě posuzovat, tak doma věci běžící na stanici).

                  Každopádně tohle nemění nic na tom, že v 64 bit systému musí být všechno dvojmu aby to fungovalo a v praxi se objevuje spousta problémů.

                  To s tím mapomováním je samozřejmě jasné, to mi nemusíš vysvětlovat. Já vycházel z konkrétních čísel z praxe.

                  Na svojí konfigurace na notebooku na 32bit Vistách mám dokonce celých 3,57GB vužitelné RAMky, takže v tomhle případě je ta hranice naopak ještě mnohem výše někde kolem 3,7–3,8GB (když započtu co zabere to zdvojování u 64 bit systému).

                  A napsal jsem hranici schválně o trošku nižší, protože na notebooku mám přeci jen na grafice málo paměti. A grafika je to, co to může hodně zvednout.

                  1GB grafika je ale už opravdu hodně, při takové grafice bych při dnešních cenách dával rozhodně více než 4GB RAM, tedy už by se to vůbec tohoto problému netýkalo (tam by se automaticky dával 64 bit systém), proto jsem napsal takovou střední hodnotu 3,5GB RAM, která bude poměrně často sedět.

                  Se zamávání s výkonem není vůbec třeba řešit (nepočítám syntetické testy pamětí, které mohou udělat velké rozdíly, které se ale v aplikacích projeví pak zcela minimálně). Tohle v praxi má na výkon zcela minimální vliv a naopak to pak dopadá tak, že 32 bit aplikace poběží téměř vždy nepatrně pomaleji na 64 bit systému (opět jsem testoval v praxi na stejném HW na 32 bit x 64 bit systém).

                  A ten poslední odstavec si myslel vážně pro praxi pro domácí použití?

                  32bit aplikace tu budou ještě hodně dlouho a nejen, že brzo nezmizí, ale vůbec nebudou moc mizet do té doby než na trhu bude systém s nezanedbatelným podílem, který už nebude vůbec podporovat 32 bit aplikace.

                  Zatím je situace prostě taková, že hrozně moc aplikací pro domácí použití je pouze 32 bit a jejich autoři zatím vůbec 64 bit kompilaci ani neplánují. Velký důvodem je to, že stále některé hojně používané vývojářské nástroje nemají 64 bit verzi.

                  Naštěstí ne tak často to způsobí problém v 64 bit systému.

                  Když to vezmu stručně z praxe, tak na počítači, kde nemám více než 4GB RAM jsem 32 bit systém neztratil vůbec nic, zato na počítačích kde mám 64 bit systém jsem získal spoustu problémů, které musím řešit a některé řešitelné nejsou vůbec (stačí si trošku počíst např. na diskuzním fóru recklocku – mě se naštěstí ty problematické kombinace s reclockem a 64 bit systémem netýkají, protože nepoužívám ty kombinace s dalším SW, kde ty problémy jsou). Samozřejmě když tam mám 8GB RAM, nic jiného mi nezbývá.

                  A jediný SW, kde to má opravdu význam ten 64 bit systém je ta zmíněná Rybka. Pár dalších věcí ještě mám taky 64 bit verze, ale tam je navýšení výkonu jen sporadické a v praxi nic neřešící.

                  A teď to zkus jinak, místo teoretického rozboru zkus napsat konkrétní věci v praxi (konkrétní výhoda v praxi znamená např. aplikace xx bude mít 20% nárůst výkonu nebo větší), kde bude 64 bit systém přínos (mimo tu extrémní HW konfiguraci, kde už jsem upřesnil, že já bral průměrný systém, kde bych čekal 4GB Ram).

                  Muselo by jich být proklatě hodně, aby to převýšilo ty potensiální problémy co mohou nastat, aby mělo smysl o 64 bit systému uvažovat.

                  Já bych jinak byl taky spokojený kdyby umřeli 32 bit aplikace a přešlo se pouze na 64bit systém. Tím by systém mohl být pouze 64 bitový, žádné zdvojovýní ničeho, konec potenciálních problémů a už jen samé výhody.

                  Bohužel od tohoto stavu jsme hodně daleko.

                  Je to dobře vidět na MS, že se stále neodvážili udělat Windows 7 pouze 64 bitové.

                  0 0
                • MlokCZ  

                  V tom odstavci co píšu, že ho snad nemyslíš vážně pro domácí použití jsem ještě zapomněl zmínit tu MS certifikaci nebo analýze kódu do MS. Tohle je pro 95% drobných aplikací pro domácí použití naprostá utopie, že by to snad někdo z tvůrců dělal.

                  Je třeba počítat s tím, že se v praxi v domácím použití použivá spousta freewaru (pokud nechci krást), kde existuje spousta výborných aplikací a na daný účel zcela dostačujících, kde ovšem autoři na nějaké souvislosti s 64 bit zcela kašlou.

                  Opět zmíním třeba reclock, i tam bylo od některých uživatelů požadavek na 64 bit verzi a autory odsunut na dlouho dobu, že mají spoustu důležitějších věcí na další rozvoj. A přitom tohle byl zrovna případ, kdy existují případy, kdy na 64 bit systému něco nefunguje potom vůbec a nelze to vyřešit (bez změny používaného SW v řetězci přehrávání videa).

                  0 0
                  • Vegan  

                    Zaradim to sem.

                    Chces konkretni aplikace ok 99% procent her vydanych za posledni dva roky jsou jiz X64 pripravene byt jsou 32bitove tak umeji na x64 systemech bezet stejne rychle neli rychleji Priklad Word of warcraft trebas. O profesionalni aplikacich typu Adobe Creativ suite ani nemluve. A to, ze freeware tvurci ( nastesti jen nekteri ) maji k MS takovy odpor ze je neumeji ani pozadat aby zadarmo ( k tomu se zavazal MS v licencni smlouve ) je zahrnul do toho jejich compatibility baliku tak to je jejich problem. Trebas pro VLC player coz je freeprojekt v nem profil je. Ono to neznamena ze MS predela jejich aplikaci na 64bit jen vylepsi to jak Win v x64 verzi s kodem pracuji.

                    Jeste jedna vec ony trebas ty hry, kdyz maji full x64 verzi dokazi fungovat o dobrych 20–50% rychleji jednak kvuli vetsim tokum ve zbernicich, vetsi kapacite ram, vetsimu memory indexu, atd…

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Tak hry jsou kapitola sama pro sebe a tam je to třeba řešit vždy konkrétně podle toho, co kdo hraje.

                      Pokud se budeme bavit o nových hrách, tak na ně třeba pořádný HW a to je jednak už hodně daleko od toho notebooku, se kterým se zakladatel vlákna ptal co použít (a kde nemá ani ty 4GB, ale pouze 2GB RAM) a také při pořádném HW na nové hry bývá zase už případ více RAM než 4GB (když už nacpu do počítače pořádnou grafika, na které nějak rozumně poběží, tak nebudu šetřit na RAM).

                      Opravdu znatelný přínos (což je těch 20–50%, jinak je to zcela zanedbatelné) mají ty opravu full x64 hry, tady souhlas. Těch ale není 99%, ale menšina, takže příklad 99% her moc dobrý není.

                      A pak je fakt, že já už tak nějak uvažuju automaticky, že na počítači je (já třeba mám) vše legální a z toho vychází moje příspěvky.

                      Profesionální aplikace nemá smysl vůbec zmiňovat, bavíme se o domácím použití (a kdo si takové věci domů koupí…).

                      A tady je to zase zpět k těm hrám a mít legální SW. Takhle pak dost lidí pouští naopak dost staré hry, které dostanou legálně třeba s časopisem nebo za pakatel ve výprodeji, apod. a tady zase bude obrovský nárůst problému, že ty staré hry vůbec nepojedou.

                      A pokud půjde o nové hry, tak kdo si zase koupí xx nových her a současně bude mít do 4GB RAM?

                      Mně teda kromě některých specifických případů her (kde bych méně RAMky nečekal jak jsem psal) nenapadá jediný konkrétní případ z praxe, kdy by 64 bit verze byla přínos.

                      Jediná vyjímka je ta mnou uvedená Rybka, což je ale věc, kterou běžný uživatele používat nebudou (ale je to výborný příklad aplikace, která maximálně využije 64 bit systém a přitom se to projeví i kdyby na počítači bylo třeba jen 1GB RAM).

                      A to jsem předtím ani nezmiňoval problematiku nepodepsaných ovladačů, což nezkušenému uživateli sakra zkomplikuje situaci. Je to už teď sice lepší, protože více ovladačů je k mání podepsaných a s W7 se to zlepší o to, že více HW poběží rovnou bez dodání ovladačů sepáratně, ale každopádně tenhle problém tu stále je.

                      Já si prostře představí počítač typu co uvedl zakladatel threadu a vidím pro tuhle chvíli jen samá negativa pro 64 bit systém (a těch vidím spoustu) a pozitiva žádná.

                      Samozřejmě pro specifické situace, kdy vím, proč potřebuju 64 bit systém a že v daném případě toho více přinese, tak proč ne.

                      0 0
                      • Vegan  

                        No vidis ja vidim spousty pozityv a temer zanda negativa u 64bit systemu vijma win XP 64bit to nebyl system ale demoverze. kdyz nic jineho tak je to 4× vetsi RAM index. ponevads to co narves do Ramky neni je on tom jak ji mas velkou ale i kolik toho muzes indexovat coz zalezi na trech vecech a to jake bloky umi bios, jak stim umi pracovat OS, a o tom zda je to 16/31/64 bit. Ostatne dnesni prechod z x86 na x64 je jiz jednou psana hostorie pri prechodu z 486 na x86 alisas 16bit verzus 32bit.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          doufám, že ty aplikace nepíšeš, protože jestli to děláš se stejným procentem chyb jako v češtině, nemůže ti to nikdy fungovat ;-)

                          pozitiva

                          vyjma

                          versus

                          sběrnice

                          analýza

                          atd…

                          0 0
                        • MlokCZ  

                          Kromě těch her (na které jsem už reagova) ale pořád žádná konkrétní zásadní výhoda, kterou bys uvedl a byla reálná pro domácího uživatele, vše pořád v teoretické rovině.

                          A )ro případ zakladatele zatím nebyla uvedená výhoda zcela žádná (jeho notebooku se výhoda, která může nastat u některých nových her opravdu netýká).

                          Pro jeho notebook s 2GB RAM platí s jistotou jediné a to, že na 64 bit systému na tom bude s pamětí výrazně hůře. A pak platí s jistotou, že má v systému vše zbytečně zdvojené.

                          Kolik problémů by mu 64 bit systém přinesl se můžeme jen dohadovat (možná žádné, možná hodně) když nevíme ani přesnou konfiguraci toho notebooku, ani co přesně na něm bude používat.

                          Jinak to, že je 64 bit systém nutností pro určitou velikost RAM je jasné, ale řeč je od začátku pro případ, kdy 64 bit systém nepotřebuju kvůli velikosti RAM (ať už je ta hranice v konkrétním případě jakoliv dejme tomu reálně v rozsahu 2,5GB-3,8GB dle HW konfigurace – o té hranici už bylo napsáno dost).

                          A to, že jednou bude 32 bit systém zcela nahrazen 64 bit je také jasné, ale pořád je k tomu hodně daleko.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            doplním pro úplnost ty parametry

                            notebook FS Amilo ProV 3545

                            Vista Home Basic

                            Core 2 Duo 1,8 Ghz

                            2 GB ram – víc nemůžu použít

                            Grafika Nvidia 7400, 128 mb

                            hdd 120 GB, 5400 otáček

                            už je po záruce

                            nejčastější aplikace: photoshop, net, word, pdf, filmy, okrajově AutoCAD+inventor (nárazově potřeba do školy) jinak moc her si už nezahraju, takže max CS, GTA nebo Rallye.

                            jak jsme psal tak nejpomalejší je počítač při práci v Photoshopu, kdy mám třeba 15 vrstev nebo otevřeny 3–4 psd tak už to občas běží dost pomalu.

                            0 0
                            • MlokCZ  

                              Nejslabším článkem pro takové použití je velikost paměti (v tom Photoshopu už bude běžně docházet) a následně když ji není dost tak pomalý disk při swapování.

                              64 bit systém při téhle velikosti jak už jsem psal pouze sežere více paměti, protože musí držet v paměti dost věcí ve dvou verzích.

                              Z uvedeného by asi vše běželo pod 64 bit systémem (akorát ty hry netušim, já nehraju).

                              Můj názor je jasný, jak už jsem psal, když cíleně nepřinese 64 bit systém navíc, což v tomto případě vůbec, tak bych při téhle velikosti RAM (zvlášť když nelze rozšířit) o ničem jiném než o 32 bit verzi neuvažoval.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                ok, to si myslím taky. Já jen, že jste o tom rozproudili takovou diskuzi tak jsem to sem hodil.

                                Jinak ty win 7 by měly být svižnější než Vista ne?

                                Hlavně když ta Vista je bez reinstalace od koupě (přes 2 roky).

                                0 0
                                • MlokCZ  

                                  Na slabších sestavách jsou 7-čky znatelně rychlejší než Visty. Na silnějších je nárůst výkonu neznatelný, tam je to téměř stejný.

                                  Ten notebook bych viděl někde na hranici mezi, tedy nějaké zlepšení by být mohlo.

                                  Každopádně nikdy nejsou 7čky na tom hůře.

                                  A je v nich dořešeno spousta nelogičností z Vist.

                                  Doba od instalace není podstatná, podstatné je co a jak s tím kdo dělá. Mně se po čase nezpomaloval nikdy žádný systém, měl jsem třeba i jedny XPčka, která běžela 6 let téměř nonostop (tzn. trvale puštěný počítat s cca restartem 1 měsíčně kvůli aktualizacím) a žádný problém. Visty už mám třeba na notebooku přes 2 roky a na některých stolních počítačích taky a také žádný problém. Vše běží pořád stejně dobře jako na začátku.

                                  Zhoršování stavu konkrétní inastalace je vždy mezi klávesnicí a židlí.

                                  0 0
                                  • mastihuba  

                                    čím bývá způsobeno to zpomalování? bych řek že to je můj případ.

                                    0 0
                                    • MlokCZ  

                                      Zpomalování bývá způsobeno uživatelem a jeho zásahy. Vliv může mít spousta věcí. Od instalování všeho možného, kde si pak leckterá kravina spouští něco po startu, co zabírá paměť (méně paměti, menší výkon), prodlužuje start systému.

                                      Dále od různých nastavení systému, jak si to uživatel nastaví nebo jak mu zase něco přenastaví nějaká aplikace, kde pořádně neví co dělá a co ta aplikace způsobí.

                                      Další problém je nekorektní chování spousty SW, kde třeba po inslaci není korektní odinstalování.

                                      A určitě by se našlo další spousta věcí, jak uživatel může systém postupně zaneřádit.

                                      0 0
                                    • grafik  

                                      klik na strat->spustit->zadej: msconfig → klik na ok,

                                      1. záložka po spuštění (čím míň sajratu tím líp) klidně odklikej

                                      cipoviny jako nera, flashe, adobe reader atp.

                                      1. záložka služby (na netu najdeš které se dají bez problému vyp.)

                                      po jakékoliv změně restart

                                      0 0
                            • Vegan  

                              otazka na telo proc ne vic jak 2 Gb ? temer vzdy to tam jde nejak narvat pri dnesnich cenach je to smesne a na Autocad i photoshop by to pro tebe bylo lepsi :)

                              Pro mloka: hmm stale zapominas na RAM index a dalsi vyhody. Ale ok respektuji tvuj nazor… muj nazor i zkusenost na DTP stanicich je takova ze napr photoshop CS4 na stejnem PC trebas s 2Gb ram lita rychleji na x64.

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                no někde v manuálu bylo psáno, že to více než 2GB nepodporuje… jinak bych tam už dávno měl 4 (což si myslím, že be pro mě bylo asi dostatečné optimum)

                                0 0
                              • Ruprt2  

                                protože nikdy nikdo nebude potřebovat víc jak 640kB paměti

                                0 0
                            • jIrI___  

                              S AutoCadem na 64-bit bývají problémy. Znám lidi, kterým se ho nepodařilo rozjet (verze 2010).

                              0 0
              • martin7  

                out of topic, ale ty hraješ šachy? Závodně? Možná, že jsme se někde potkali.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Ano. Je to možné, že jsme se někde na turnaji nebo v nějaké soutěži potkali, jen si nic konkrétního nevybavuju.

                  Na LOK mám číslo 919, pokud se chceš podívat.

                  0 0
            • JSt  

              cim vic bitu tim vic pocitac :-)). na doma je 64bitu spis pro zlost…

              0 0
            • drtyc  

              no prechod na 32bit bylo docela zpomaleni a treba to efektivne zlikvidovalo XT a 286 a vpodstate vsichni behem nejdyl dvou let upgradovali na 386 a 486…

              0 0
              • Mr.Duck  

                Řek bych že u 64 to nebude žádný zlo. Teda nevim jak to maj winblow$ s tim, že co řikal kámoš, tak držej v paměti 64 i 32b kernel a půlku knihoven, to je dost levný řešení, a asi to s menší pamětí může bejt pomalejší. Ale kromě toho(v případě lepších OS ani tohle nehrozí:P) nevim o aplikaci, která by v 64 byla pomalejší, naopak pár jich i podle testů podá lepší výkon. Nicméně asi to nebude nic moc znatelnýho.

                0 0
                • drtyc  

                  kdyz si vezmu jen velikost cache na procesoru a vezmu 8bit promennou zarovnanou na 32bit adresu a zarovnanou na 64bit adresu tak uz je to dost plytvani. kazdopadne nastesti jsou cache dostatecne predimenzovany. teda pokud mas procak s 4MB cache na pouziti na desktopu. nastesti kolik lidi denne pouziva programy, ktery maji problem se vmacknout do 1MB cache a kvuli tomu se zpomali az o vic jak 50%… tak asi 0.5% obyvatel? a i to bude prehnane optimisticky nadsazene cislo.

                  0 0
                  • Mr.Duck  

                    no u cache v tom nevidim problém žejo, dneska mainstream procesor má 6MB, což myslim že je pro desktop těžkej overkill. Pro moje potřeby je 64 jedině přínos, bo mysql v tom šlape rychlejc, a jinde skoro nemám šanci to poznat tak jako tak, a řek bych že běžnýmu uživateli to třeba nic nepřinese, ale ani neodnese. Nicméně možná toho taky hodně nevim, už tak 2 roky se v tom pohybuju jenom abych cca tušil co prodáváme, ale jinak mám kompa akorát na čumění na B-F, 720 a podobný weby když nemužu jezdit zrovna :-o

                    0 0
    • Smazaný účet  

      dělám u výrobce HW

      můžu ti k tomu říct jen jedno – na notebooku používej ten systém, kterej tam byl od výrobce – jen ten bude mít 100% podporu výrobce (pokud nemáš nějakej business model za 30000,– a víc Kč)

      problémy spojené s používáním nepodporovaného OS za „zamachrování“ před spolužáky nestojí ;-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        myslíš jako problémy s ovladači a podobně? notebook už není v záruce

        0 0
        • jIrI___  

          Na noťasu (Toshiba) jsem měl Visty Basic, potom XP Professional, pak Visty Ultimate, teď mám W7 Ultimate a nikdy jsem neměl žádný problém s ovladači nebo s čímkoliv jiným. Takže tohodle bych se nebál :)

          0 0
        • Smazaný účet  

          pokud NTB už není v záruce (minimálně 2 roky starý) a může mít max 2GB RAM, nejlepší službu ti tam udělají Windows XP…

          0 0
      • Honza729  

        Ano. Presne popisujes svinske jednani prodejcu/vyrobcu pri ev. reseni reklamace.

        0 0
        • Smazaný účet  

          může tady mít každej 1000 řečí o tom, co je morální a co ne a jak by podle něj měly věci být…ty řeči ale nic nezmění

          já píšu jaká je realita a radím jak předejít problémům…

          0 0
          • Mr.Duck  

            Hele, notebooků prodáváme celkem dost, a s jinym OS než je běžně dodávanej sme neměli problém snad nikdy. Takový Visty, který sou na pomalu každym notebooku, hodně lidí chtělo už při nákupu vyhodit a nainstalovat XP, a nikdy to nebyl problém, myslim že řídit se tim jakej OS dodává výrobce je naprostá zbytečnost.

            0 0
            • stan222  

              A to si ty lidi daj navíc min. 1,8k za novou OEM licenci? Nebo jak to řešíte? Nebo neřešíte? :-)

              0 0
              • Mr.Duck  

                Hele kupodivu si připlatí. Pro mě je to nepochopitelný tak jako tak, já sem Linuxák, ale zkrátka celkem slušná část zákazníků si radši za XP připlatí. Sem zvědavej jak dopadnou s těma 7 no..

                0 0
          • Vegan  

            Pokud se vyrobce chova jak popisujes nevzal bych od nich do firmy ani domu ani peny. Ve firme pouzivam Dell tam s podporou systemu nikdy nebyl problem spise naopak. Co se tyce domu tak pritelkyne ma Lenovo s bussines tridy a tam take se systemy nemaji problem nabizi dokonce orginal image jak origos Vista tak origos downgrade na Win XP tak za penize origos upgrade na Win7 kde uz maji konecne i 64bit.

            Co se tyce reklamace kazdy NTb ma mit utility partition s diagnostyckym softem pripadne ma byt u vyrobce stazitelni image diagnostyky na CD tak to ma jak dell tak lenovo a myslim i HP. Pak o reklamacich neni pochyb.

            BTW: pokud nereklamuji HDD tak bych na reklamaci nidky neposlal notas s HDD.

            0 0
            • Smazaný účet  

              koukám, že spadáš do skupiny lidí, kteří mají problém přečíst si, na co reagují – v mém původním příspěvku jsem psal, že „pokud nemáš nějakej business model za 30000,– a víc Kč“

              je pravidlem (víceméně u VŠECH VÝROBCŮ), že tzv „consumer“ modely (pro domácí uživatele) mají podporu jen toho jednoho systému, se kterým se prodávají (protože supermarkety tlačí ceny skoro pod náklady a finančně se nevyplatí k tomu držet jakoukoliv podporu nad limit daný zákonem). Downgrade na WinXP je nelegální, vzhledem k tomu, že notebooky této kategori jsou dodávány s Win Vista Home…

              naopak „business“ modely mívají možnost dokoupení lepších záruk (někdy je mají i v ceně) a obvykle je podpora více OS (u Win bývá jedna verze dozadu a u poslední modelové řady i podpora následující verze, jinak třeba podpora komerčních distribucí Linuxu)

              BTW „diagnostika“ se píše s i ;-)

              0 0
              • Vegan  

                od kdy bussines model stoji 30k a vic?. Dell Vostro ktere se bezne kupuji za 20k s DHP!. Lenovo R61 26k s DPH. Takze se tazi znova kde je onech 30k na bussines tridu.

                0 0
                • Vegan  

                  samozrejmne neni problem se dostat na 100k s NTB i dnes, ale podporu jiz ma stejnou jako ono vostro. Lisi se trebas jen zaruka jestli je to NBD, pripadne AD-NBD a nebo dokonce anti-thief + accidental damage + next bussines day.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  business notebook má podle mě alespoň 3 roky záruku v základu, rozšiřitelnou na 24/7 onsite NBD servis, má TPM, iAMT, čtečku SmartCard, snímač otisků prstů, šifrování HDD, port replikátor…Dál podporu správy HW po síti, odolné šasi a baterku která i po třech letech provozu udrží notebook v běžném provozu po dobu alespoň 3 hodiny…to už se ale nebavíme o tebou zmiňovaných, viď? ;-)

                  0 0
                  • Vegan  

                    Pockej pockej … nejdriv jsem zacal s tim, ze bych nikdy nekoupil ntb ktery nema dostatecnou podporu pro ruzne OS. Nasledne si ty rekl, ze se nebavis o NTB za 30k a vice a o rade bussines. Naces ja reagoval, ze tedy pokud podpora pro ruzne systemy jsou pro tebe bussines trida pak ji ma i NTB za 20k napr Dell Vostro. Takze si minymalne protirecis.

                    A to uplne pominu to, ze napriklad jakykoli ThinkPad od Lenova ktere zacinaji cenou na 18k +3k NBD 3Y ma Magnesiove sasi, port replicator, sifrovani HDD. Dalsi veci co zminujes jsou zbytecne. Obmena techniky je ve firmach po konci zaruky smardcard / snimac otisku zbytecnost s ani jednim neziskas nejvisi security certifikaty pokud nejsou doplneny heslem. podpora zpravy HW po siti staci add-in do MS SMS pripadne jineho dohledoveho systemu.

                    Abych to zhrnul i kdyz bych mel na NTB 20k nekoupil bych si NTB od vyrobce jez nepodporuje jine OS nez s NTB dodava. Mimo to toto bude prikazovat smernice EU od roku 2011 s duvodu antimonopolni ochrany.

                    Tedy neschopnost tveho zamestnavatele delat kvalitni produkt s kvalitni podporou se snazis svest na neco co neni pravda tedy, ze to maji jen produkty od jiste cenove hranice/pripadne tridy, ponevads toto nabizi kuprikladu DELL i pro radu inspiron jez je only home use ponevads v US onen antimonopolni zakon jiz existuje :).

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      dobrá, možná jsem trochu přestřelil tu částku, to je dáno tím, že NTB neprodávám ani mě to nezajímá

                      ale o co od začátku šlo je to, že podpora více OS na consumer noteboocích (jako má zakladatel diskuze) víceméně není a proto je nejlepší tam používat OEM dodaný OS

                      na business noteboocích je podpora více OS samozřejmostí už několik let…

                      BTW nemít v noteboocích čtečky SmartCard a snímače otisků prstů, nevyhrajeme žádné výběrko do velkých firem a státní správy ;-) a je úplně jedno, jestli to pak budou používat, nebo ne…

                      BTW2 – SMS server ti funguje pokud běží OS, kvalitní business notebook umožňuje správu i když je notebook vypnutý (jen připojený k síti) – iAMT v návaznosti například na Altiris…

                      0 0
                • Smazaný účet  

                  jenom když jsi zmínil řadu Dell Vostro – to je normální consumer šit brandovaný v Číně (desktopy Vostro jsou Foxcon, u notebooků se mi bohužel reálného výrobce nepodařilo dohledat), s DELLem to má společné jen logo ;-)

                  Rozdíl oproti consumer notebookům je jen v jejich označení jako „business“ a v tom, že tam není spousta předinstalovaných věcí (které u consumer supermarketových produktů snižují náklady výrobce HW, protože výrobci těch jednotlivých programů za předinstalovávání výrobcům HW platí…)

                  0 0
                  • Vegan  

                    Ses mimo a nemas tucha jak to ve firmach chodi jinak by si toto nikdy nenapsal :). NTB se ve firmach meni ve spotrebni zbozi na kterem kdyz se neco po… tak se meni cely, pripadne hned prodava, pripadne reklamuje, pripadne vymaha skoda v ramci hmotne odpovednosti. U out-office user kteri k ntb vyfasuji CDMA a misto v kanclu ani nemaji a do site se pripojuji maximalne pres VPN s restrikcemi je ti jedno co kdo na tom NTB dela a jak snim zachazi prave z duvodu nizke porizovaci ceny a vysokeho kriti zarukou.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      a jak to souvisí s příspěvkem na který jsi reagoval?

                      BTW „krytí“ se píše s y ;-)

                      0 0
                    • Tomcat  

                      Myslím, že mimo není je dost v obraze. Spíš ty to znáš z malých firem a né korporací a firem které IT opravdu rozumí.

                      0 0
              • JakeF  

                Downgrade na XP Pro je legální z Vista Business, pokud se nepletu… Alespoň když já s nima notebook kupoval, tak to tam bylo napsaný. A podporu dvou systémů má taky, aktuálně tam mám Vista Business a W7 RC, chvilku jsem tam měl i hacknutej OSX.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  ano, ale tahle diskuze je od začátku o notebooku „consumer“ kategorie,které se v 99% případů prodávají s Vista Home, tedy je downgrade nelegální

                  0 0
                  • JakeF  

                    Já mám HP 6530b a přijde mi to dost „consumer“ kategorie, i když pravda je, že se řadí do Business řady, ale podle mě je to dělení značně sporný a z velký části udávaný právě instalovanou verzí systému.

                    Samozřejmě u Home Premium a nižších je downgrade nelegální, o tom se nehádám.

                    0 0
        • goofy  

          Zalezi jak to ma vyrobce poresene.. Ja treba kupoval ntb bez systemu.. XP neni problem nainstalovat kdekoliv, ale trebas Visty ani ostre 7 uz na svem notasu necracknu.. HP, Dell a jeste nekdo tusim drzi zamek nad online aktivaci..

          0 0
      • Jones  

        Muj nazor je, ze tohle je v 95% pripadu blbost.

        Dneska je velmi male mnostvi HW, na ktere by nebyly ovladace jak pro XP, Vista, tak W7

        0 0
    • dua  

      Pokud máš originální visty, budeš mít výhodný upgrade na Sedmičky

      0 0
      • HROOLI  

        Využiju toto vlákno.Mám explorer 7 a zvažuji upgrade na osmičku.Jaké výhody se mi dostanou,oproti nýnějšku? A jak složitá celá operace je – ten upgrade.

        0 0
      • M_ishak  

        Aby se na něj tato akce vztahovala, musí mít minimálně Vista Home Premium OEM verzi koupenou po 1. červenci 2009. Na dříve koupené, Basic, nebo krabicové verze se akce nevztahuje.

        0 0
    • Smazaný účet  

      zdar, minulej týden sem přeinstaloval. taky mám možnost stáhnout win 7 professional pod licencí MSDNAA (PEF MZLU). mám disk rozdělenej na dva oddíly a místa bylo tak akorát, abych vše zálohoval na nesystémovej oddíl a dal čistou instalaci na systemovej oddíl.

      instalace je snadná a trvalo to odhadem necelý 2h (čas sem moc nesledoval a věnoval se tomu jen když byl třeba nějakej zásah).

      přecházel jsem z vist home premium a všecky ovladače fachčí bez problému.

      jdi do x86 verze. především si pořádně zálohuj všecko potřebný než začneš. pokud máš více oddílů tak na nesystémovej a pokud ne, tak externí disk apod.

      vyřešil sem přechodem především svoje problémy se správou sítí. jinak je to taky uživatelsky přátelštější a rychlejší než visty.

      pokud ale plánuješ přechod jen z důvodu té možnosti mít novější OS, tak to nemá cenu. jestli nemáš problémy, tak nic neměň.

      0 0
      • Smazaný účet  

        tady jsou ještě novinky win7 v kostce

        0 0
        • Smazaný účet  

          já ani tak problémy nemám, jen si říkám, tyhle visty mám už 2 roky a windousy občas potřebují přeinstalovat (alespoň u xp se to vždy říkalo, mál jsem systémovej disk 30 gb po instalaci asi 15 volného a teď už asi jen tak 2)no tak sem si říkal že bych mohl upgradovat, dále co jsem slyšel tak win 7 jsou svižnější a rychlejší, tak proč si trochu nepomoct. Jinak mi vesměs vše jde, jen photoshop mi při složitějších úpravách běží občas dost pomalu…

          0 0
          • Smazaný účet  

            podívej se do HW požadavků Win7 ;-) kolik chtějí místa na disku…a to je jen pro čistou instalaci OS…

            0 0
            • jIrI___  

              Ale rychlejší než Visty jsou v každém případě.

              0 0
            • Smazaný účet  

              15, to je skoro jak Vista.. jen jsem chtěl říct, že už mi ten systémovej disk praská ve švech, tak že bych ho smázl no :))

              0 0
          • Smazaný účet  

            bohužel sem nezkoumal velikost instalací, resp. systémových složek u vist, takže v tomhle ohledu nevím, co je lepší pro malej disk.

            co se ale náročnosti na HW týče, tak je to krok dopředu a může ti to pomoct.

            0 0
      • M_ishak  

        Dostal jsem před cca 2 měsíci nový pracovní Fujitsu Siemens Amilo Xi3650 s Vistama Home Premium a po cca 5+ hodinách provozu sleduju, že je systém tak líný, že i např. z práce s Outlookem by mě jeblo. Tak musím restarotovat a pak zas OK. zatím jsem to hlouběj neřešil. Setkal ses s něčím takovým i ty? Jsou v tomto ohledu W7 bez problémů? Mám na ně možnost zdarma upgradovat. Jinak bych chtěl XP, protože aby z dost našlapaného notesu za 30 litrů zasr*** operační systém udělal 386tky, je poněkud drahá sranda.

        0 0
        • JakeF  

          Nedělá ti to po samovolnym přechodu do úspornýho režimu? Přítelkyni se občas šíleně zleniví netebook a podezříváme právě ten přechod po dlouhý nečinnosti. Časem jí tam dám W7 a uvidíme…

          0 0
        • Smazaný účet  

          tak žádný lenivění si nevybavím ani ve vistách. jsou pomalý, ale s takhle problémovým chováním jsem se nesetkal.

          u takové mašiny je to ale na pováženou. asi bych uprgradoval.

          0 0
        • Jones  

          Mozna by stacilo upravit system pro vykon a ne pro vzhled, sledovat co ti zere RAMku a CPU a je to.

          0 0
    • Tomcat  
      1. čistá ( to platilo už pro win98)
      2. nelze z dotazu odpovědět …Mám sice Core2duo 1,8 Ghz ale jen

      2 giga ram… jako údaj nestačí co ostatní HW ? Co aplikace?

      1. nelze rozumně odpovědět
      2. Omezení to, že by to nemělo být použito pro výdělečnou činnost a

      pak koncem studia o licenci přijdeš

      1. Já čekám na krabicovou. Jaké máš možnosti ty netuším
      0 0
    • goofy  

      Win 7 u mne rozhodne vede nad Vistama.. Odzkouseno: XP, Vista Ultima, 7 Ultima..

      0 0
    • coolboy  

      moje instalace win 7 Professional trvala se vším všudy něco přes hodinu… na dva roky starém ASUS F3J všechno funguje, až na pár klávesových zkratek (přepínání skladeb v přehrávači a ovladač zvuku přes klávesu Fn)…už bych jinej systém určitě nechtěl a to jsem byl s Vistou Professional spokojenej… jinak další hardware zatím fungoval bez problémů.

      0 0
    • Twisp  

      dovolím si využít tohle vlákno. Mám problém s novou instalací w7. Když to na zkoušku hodím do virtual boxu, vše chodí jak má. Jakmile to dám na čistej primární disk , tak je zajednak instalace šíleně pomalá a při následným spuštění systém tuhne třeba při puštění WM nebo instalaci jakýhokoli programu. Dá se nějak obraz z virtual boxu použít pro čistou instalaci?

      0 0
      • Smazaný účet  

        to mi přijde jako RAM problém, jako kdybys jí měl poskládanou z více modulů a jak to přeleze do dalšího, tak to chcípne…

        ten převod – z virtuálu do reálu to nejde (vzhledem k různorodýmu HW kterej na reálnym stroji může být)

        opačně to lze (pro Microsoft VirtualPC)

        http://technet.microsoft.com/…e656415.aspx

        0 0
        • Twisp  

          no on je to ten samej komp. Pod XPckama ve virtualu to jede bez problemu. Čistá instalace na zformatovanej disk toho samyho pocitace, kde byl před tím w7 na virtualu, trvá nepřiměřeně dlouho. Na konci instalace při synchronizaci hw se to jakoby kousne, zčerná obrazovka a za 5 min se to dostane do woken. Při dalším restartu už v pohodě, ale v podstatě v tom systému nejde nic udělat, páč se to hned kousne. Pomalu se smiřuju s tím, že komp doslouží na XP.. :(

          0 0
          • stan222  

            Asi se mu nelíbí nějakej hw. Ten virtuál je prostě jen virtuál, to nemúžeš srovnávat. Jinak z mého pohledu bych bejt tebou zůstal u těch XP a nekomplikoval si život. Co si myslíš že ti to přinese? Myslíš že to bude rychlejší na tvém železe než XP? Co jsem měl možnost vyzkoušet, tak na ovládání jsou 7 stejnej shit jako visty akorát rychlejší než visty ale ne rychlejší než XP. No akorát je tu ještě ta otázka bezpečnosti, nicméně i to se dá s XP uspokojivě řešit. Ne že bych byl tvrdošíjný zastánce XP, ale zase bych se do 7 na starším železe slepě nehnal.

            0 0
            • Twisp  

              No on to zas takovej srot není. Athlon 64 +5000 Dual core, ATI X1950 PRO, 4gb ram, SB Live 5.1. Myslel jsem si, že to je tím soundblasterem, kterej w7 nenajdou. Vyndal jsem ho a nic. Teď mě ještě napadá, jestli to není diskama jeden mám na sata a druhej jede ještě na starou klasiku.

              0 0
              • goofy  

                Neni nic jednoduzsiho, nez ho zkusit vyndat, a pridat az potom

                0 0
                • stan222  

                  Může to být čímkoliv. Odpoj všechno co jde a pak to připojuj. Vytahej karty, odpoj mechaniky a disky a zkoušej. Sleduj správu počítače – prohlížeč událostí jestli ti to něco nepráskne. Svoje ovladače až na konec. V ram bych to neviděl ta většinou hází modrou smrt. Každopádně ram vyzkoušej z boot cd nějakým memtestem. Třeba Hirens.BootCD obsahuje diagnosticke nastroje, ktere ti mohou pomoci.

                  Sakra nějak jsem to blbě zařadil. No však to pochopíte.

                  0 0
    • roud  

      tak sem přešel na novej noťas s w7 a choděj opravdu parádně stabilní rychlý co víc si přát docela by mě zajímalo jak moc se na tý rychlosti podepisuje HW notasu nebo sou tak rychlý i na slabších sestavách ?

      0 0
      • Smazaný účet  

        co jsem na ně taky přešel tak běží opravdu svižně, řekl bych stejně jako XP s grafikou Visty…

        0 0
        • Honza729  

          Kuci, poradte mi. Mam notebook ASUS F3T Dvoujadro 2×1,6, RAM2GB, nyni kupovane XP (ne OM). Uvazuju o zmene vys nebo o reinstalaci XP. Budou mi na tomhle zeleze sedmicky behat nebo mam radsi zustat u XP ? Do Vist se mi moc nechce…

          0 0
          • Smazaný účet  

            na vistu bych se v současné době určitě vykašlal… já mám notebook jen o kousek lepší než ty, jakou máš grafiku? A k čemu má ten book sloužit? kámošovi běží sedmičky i na minibooku MSI (ta kopie applu) s integrovanou grafárnou celkem dobře…

            0 0
            • jIrI___  

              Taky mám integrovanou grafiku, CoreDuo 2.0 GHz, 3 GB RAM a W7 běží obstojně :)

              0 0
            • Honza729  

              Nvidia GeForce 7600, ntb mam na kancelarske aplikace, upravu fotek v Zoneru 12, prehravani filmu a na internet.

              0 0
          • roud  

            jooo tak to ja asi neporadim mam notase s i7 4gb ddr3 a GF230 xD xD xD a možná i ty visty by na tom docela šlapaly xD xD xD

            0 0
          • MlokCZ  

            Vzal bych W7. HW je na to zcela v pohodě. Pokud ale ty XP už koupené máš, tak bych je tam zatím nechal.

            Pokud by se měl systém teprve kupovat, tak jedině W7.

            0 0
    • drtyc  

      haha :) notebook. tak prijemnou zabavu s hledanim ovladacu. znamy si takhle odepsal dekstop a nasrane preinstalovaval zpatky protoze zjistil, ze mu to cosi nepodporuje.

      0 0
      • jIrI___  

        Snad všichni lidi, kteří měli jiný noťas než Asus, tak neměli s ovladači sebemenší problém, vždycky fungovaly ty určené na Visty. Stejně jako já. Ta možnost nefungování tu je, ale 90% lidí s tím nebude mít problém :)

        0 0
        • drtyc  

          samo. zkusit se to musi, ale zase neni dobry predem se idealizovat do tech 90% ;-) proste bud nebude neco fungovat uplne nebo to bude takova otrava, ze budes mit vyssi spotrebu, protoze treba nebudes moct nezavisle zapnout/vypnout 2,5 a 5GHz wifi nebo nebudou fungovat nejaky medialni tlacitka, stmivani nebo nejaka jina prkotina, ale nerict si predem bude to 20min a hotovo. trosku realistickyho prizemniho odhadu by to chtelo.

          0 0
          • jIrI___  

            Tak tak. A pro jistotu mít připravené DVD s OS, u kterého je jistota, že funguje na 100% :)

            0 0
      • Smazaný účet  

        Ha ha, jdes s krizkem po funuse, win7 uz mam skoro mesic. Dojmy skvele, po instalaci (cca 50 Minut) fungovalo vsechno! (ctecka karet, zvuk wifi, sitovka, i funkcni tlacitka pro jas atd.)Krome grafiky, na tu jsem ovladace pro 7 nenasel ale nainstaloval jsme ovladace pro Vistu a vse bezi uplne normalne (akorat jsem nezkousel zadnou narocnejsi hru, pouze LFS a tam je to OK)

        0 0
    • Manas  

      Windows 7 64bit, bezbolestne vitezstvi. Jediny driver ktery jsem musel doinstalovat byl ke grafice.

      K tomu Office 2010 Beta a slape to hodne pekne.

      Zitra me ceka Windows 2008 Server R2 do virtualu ;-)

      0 0
      • jIrI___  

        Je v te beta verzi Office 2010 nějaký znatelný rozdíl oproti 2007?

        0 0
        • Manas  

          Vyrazna integrace s WEB aplikacema – s cloud, skydrive atd.

          Jinak toho moc nevidim navic, snad krome pridani One Note do instalace.

          Vic detailu pozdeji, vcera jsem si jen hral s Aerem.

          0 0
      • kyl  

        Já teda nevím,dnes sem nainstaloval W7 ale že bych byl spokojenej tak to ne,asi půjde Vista zpět,dávám tomu tak ještě den a pokud mě nepřesvědčí tak to smáznu.

        0 0
        • roud  

          A copak se ti na sedmičkách nezdá ?

          0 0
          • kyl  

            Nějak mi to hapruje ale počkám po aktualizacích a je to kapku jiné než Vista,okna se mi otvírají jak velká chcou a kde chcou,skype nejede…

            0 0
            • roud  

              jiný to je skype mi na nich jede naprosto bez problémů…

              0 0
              • kyl  

                Budu to testovat,štve mě že když otevřu net tak okno je jen do půl monitoru a musím ho pokaždé roztáhnout dolů.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  u mě explorer, mozilla a safari bez problému, tak jak okno zavřu, tak se mi otevře

                  0 0
                  • kyl  

                    Ještě něco s tím podělám a uvidím.

                    0 0
                    • kyl  

                      Vyřešeno.:-)

                      0 0
                      • roud  

                        bude to vše jen prvotním nastavením systému až si s tim pohraješ myslim že budeš spokojenej…

                        0 0
                        • kyl  

                          Až na to že nejde bluetoth,wifi,di­git.příjem televize a pár maličkostí.:-(

                          0 0
                          • jIrI___  

                            Stáhl sis správné ovladače? Mě šlo všechno hned bez problému.

                            0 0
                            • kyl  

                              Asi o 5-ti věcech mi to hlásí že nejsou ovladače jenže když dám stáhnout tak smůla,nejde a ani nemůžu zjistit k čemu to vlastně slouží,nemá to žádnej popis.

                              0 0
                              • goofy  

                                Tak si stahni ze stranek vyrobce ovladace na Visty, pokud tam jeste na 7 nema..

                                0 0
                                • kyl  

                                  To zas bude den…

                                  0 0
                                • kyl  

                                  V pondělí dám noťasa kámošovi,se v tom líp vyzná jak já.Když mě navrtal do 7-ky tak ať to dá dohromady.:-)

                                  0 0
                                  • roud  

                                    BT i wifi vše mi na 7kách chodí ale já je tam měl už v originálu :O)

                                    0 0
                                    • kyl  

                                      S vistou to šlo,i čtečka otisků,teď už zatím ne

                                      0 0
                                      • roud  

                                        hold asi vypadam jako provokatér ale čtečka mi samozřejmě taky chodí ;O] mno snad se ti to povede zprovoznit s nootasema a změnou systemu je to vždycky oser…

                                        0 0
                                        • kyl  

                                          Chjo..:-)

                                          0 0
                                          • goofy  

                                            U mne vsechno reseno pres aktualizace… Jenom ovladac na grafiku jsem musel stahnout z webu, tak nelen, a vrhni se do toho.. Jinak je celkem blbost menit OS pokud tomu wubec nerozumis… Co mas za notas?

                                            0 0
                                            • kyl  

                                              HP Pavilion dv5

                                              0 0
                                              • roud  

                                                Dědeček mam dv7 :O)

                                                0 0
                                              • goofy  

                                                tak HP-cko, kor Pavilion bude mit nabeton vsechny ovladace dostupne, jenom hledat, nebo si postahovat aktualizace… Ja mam Compaqa, nejak dva roky stary model, a vsechno vpohode…

                                                0 0
                                                • kyl  

                                                  Dobrej nápad,čtečka je už funkční,doufám že bude i ten zbytek.

                                                  0 0
                                                • kyl  

                                                  Tak snad už vše běží jen nemůžu najít nic pro bluetooth,ono nak nějak funguje ale nic nepřenese,vždy to spadne.:-(

                                                  0 0
                                                  • goofy  

                                                    Zapni bluetooth a stahni aktualizace… nebo napis co to mas presne za typ..

                                                    0 0
                                                  • kyl  

                                                    Už je vše O.K.noťas jede na 100% a s W7 dokonce líp jak s Vistou.Paměť ani procesor nejsou tak zatížené,paměť před tím běžně v klidu 46–48%,těď 21%,teplota procesoru byla v klidu 65°,teď 42°.

                                                    0 0
                                                  • fousek  

                                                    Tak u toho procesory bych to spis vydel na blbou detekci, v klidu bude mit teplotu porad stejnou

                                                    0 0
                                                  • kyl  

                                                    To nevím ale ventilátor se taky hodně zklidnil.

                                                    0 0
    • poiko  

      také bych měl dotaz. uvažuju o Win7. ale slyšel jsem nějaké zvěsti, že Win7 mají problém s instalací cracklých programů (např. ACDsee). Je to pravda?

      Díkes

      0 0
      • jIrI___  

        U mě žádný problém, ale třeba zrovna to zmiňované ACDsee nepoužívám.

        0 0
      • drtyc  

        predpokladam, ze posledni ACDsee, ktery se dalo rozume pouzivat byla verze 3 a o zadnych zmrsenych novinkach jako treba verze 5 nebo novejsi tohle vlakno neni. Takze osobne bych to videl na problem s knihovnama pro instalator co by mozna casem mohl spravit nejaky update spis nez automaticky nejaky ten extra co vyhrabes z konwledge base

        nebyl bych paranoidni a nehledal nejakou sofistikovanou ochranu.

        0 0
        • drtyc  

          typovy priklad: treba nejaky instmsia, instmsie a podobny updaty pro instalator. treba jako melo diablo problemy v xp apod.

          0 0
      • goofy  

        ACDsee je stejne na houby.. Jinak nemel jsem problem s jedinym programem

        0 0
    • raceman  

      tak uz me visty zacly srat tak vyrazne, ze nejpozdeji do vanocnich prazdnin tak hazim sedmicky…

      spojim to i s nakupem noveho disku… http://www.alfacomp.cz/php/product.php… ktery uspesne bodoval v nekolika testech…

      a ted k otazce, mam 4 gb ram, amd turion x2 2,1 ghz, atinu hd 3450 tusim :-) takze tam hodim asi 64bit a uvidim jak to poslape… a ted jeste, jakou verzi? professional, enterprise nebo ultimate?

      0 0
      • kyl  

        Tak to máš komponenty stejné jako já a řekl bych že si noťas dost polepšil,mám verzi profesional 64bit.

        0 0
      • jIrI___  

        Externí WD disky jsou poslední dobou dost poruchové, doufej, že intení na tom budou jinak. Verzi W7 si vyber podle stavu peněženky :)

        0 0
      • Tomcat  

        5400ot./min., 8MB… …až na velikost takový HDD mám v x let starém NTB. jestli tedy bodoval nechci vidět ten zbytek.

        Dnešní znalosti uživatelů a stav trhu je na prostá paráda. Kdysi byly počítače drahé , mohli si je dovolit majetnější lidi a často tedy i vzdělanější. Dnes když muže Pc koupit skoro každý a otevírají se výrobcůprodejcům HWSW neskutečné možnosti.

        Vezmeme x let starý koncept , případně skladové zásoby , trochu to naleštíme a dáme tomu samolepku Green, Eko, LowPower a lidé to koupí.

        0 0
    • Smazaný účet  

      když otevřu ve složce například nějakou fotku, tak se mi sice otevře, ale neskočí mi okno úplně nahoru, vždy ho musím zobrazit kliknutím na lištu. Nevíte jak nastavit aby se nové okno zobrazovalo vždy na vrchu?

      0 0
    • H4N$  

      Windows 7 mají skrytý „Božský režim“

      http://www.zive.cz/…default.aspx

      0 0
    • XC-biker1  

      Měl bych dotaz. Mám na hlavním PC Win 7 ultimate 64bit verzi. Všechny ovladače funguji, jen mám problem se softwarem od grafiky. Mám ATI sapphire x1950pro, a potřebuju nainstalovat Catalist control. Ale ani zaboha ho tam nemůžu dostat. Stáhl jsem snad všechny verze co jsou určtěny pro Win 7 64bit, ale pokaždé to samé. Catalyst control se nainstaluje, kvůli dokončení instalace se resetne PC, ale po zapnutí tam prostě ten soft nikde není… vůbec nevím co stím. Potřebuju to hlavně kvuli možnosti duplikovat/rozšířit plochu na klasickou TV, která má jen skart a S-video … což se mi přes klasicky soft od win nedaří. :(

      0 0
      • Smazaný účet  

        V XP bývá problém se starými ovladači ATI – neúplná odinstalace, myslím, že je na to i speciální utilita…

        0 0
    • yoggi  

      mam w7 na notasi aj pc a zatial to slape dobre, vychytanost tam je ani problemy nie su. len na w7 je minimum mat 2 GB ramky.

      p.s.:

      pc je athlon x2 (2×3GHz), 4 GB ram a hodnotenie dostal 4,9.

      dost som stratil na grafike ta je tu iba geforce 8600

      0 0
    • jIrI___  

      Oprášíme historii :)

      Potřeboval bych poradit ohledně vytvoření Domácí sítě mezi dvěmi počítači, hlavně sdílení tiskárny. Situace je taková:

      1. počítač – klasický stolní s připojenou tiskárnu, W7 Home

      Premium

      1. počítač – notebook, W7 Ultimate

      oba jsou k internetu připojeny pomocí wifi (základní router TP-Link)

      Řídil jsem se dle tohoto návodu a problém je v tom, že ať síť vytvořím na stolním PC nebo na ntb, tak na druhém počítači ji nevidím a proto se k ní nemůžu ani připojit. Máte někdo s tímhle problémem zkušenosti nebo nápady k řešení? Předem díky za rady.

      0 0
      • martin_bakov  

        Jako zadnou ‚sit‘ vytvaret nemusis. Ve windows 7 je tusim share center a tam zapnes volbu sdilet s ostatnimi tiskarny / adresare a samozrejme bys mel byt pripojen pres tu wifi jako v home siti aby ti to firewall neblokoval. Nebo se taky da kliknout na ikonu tiskarny, vlastnosti a sdilet v siti… Z toho druheho PC bys mel pak tiskarnu normalne videt.

        Doma mam tiskarnu pripojenou rovnou k routeru pres wifi a tim padem odpada nutnost mit zaply stolni pc.. tisknu z jakehokoli pocitace kdy chci.

        0 0
        • jIrI___  

          Tiskárna připojená k routeru je paráda. Jenže v době, kdy jsem ten router kupoval, tak všechny s integrovaným printserverem byly cenově hodně mimo. No a kupovat samotný printserver k tiskárně se mi nevyplatí.

          Ale problém je částečně vyřešen, stál za ním klasický sabotér při práci se sítí – firewall :). Takže sesíťováno, teď se jen tiskárně nějak nechce tisknout.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Varianta s tiskarnou na routeru je as nejlepsi. take to tak mam. Jak pises, je mozne pak tisknout z kterehokoli pocitace v domacnosti. Kdyz si navic koupis nejaky chytry router-nejaky Asus, tka mas moznost rpipojit k nemu USB HDD, ktery bude take pristupny ze vsech pocitacu. Je to dobre jako odkladiste na filmy.

          Jinak tiskarna pripojena k jinemu pocitaci se da nastavit i ricne a to takto:

          tiskarny->pridat tiskarnu->vytvorit novy port->standart TCP IP port->zada se IP adresa pocitace kde je tiskarna pripojena->vybere se tiskarna dle znacky a typu a vsechno se ukonci. Pocitac si sam po siti natahne instalacku a tiskarnu nainstali.

          0 0
      • mawerick  

        Ja s tim doma taky trosku bojoval a imho nejjednodussi je namapovat ji natvrdo pres IP

        0 0
    • pustipav  

      Maly off topic, nevi nekdo, jak zmenit cilovy adresar windows store ve win 8? :) dik

      0 0
    • Martin  

      dotaz – nevím jestli jsem chytil vira nebo co to je…

      jednou denně mi vyskočí okýnko (viz příloha). antivir MSSE mlčí, eset online scanner taky…

      máte někdo zkušenosti?

      0 0
      • rb  

        Tohle mi vyskakuje u opery taky.Spustil jsem aktualizaci a za týden to tam bylo znova.Asi se u Adobe snaží zachránit jejich umírající flash player…

        0 0
      • kyl  

        Sem tam se mi to ukáže ve win 8 při přehrání videa na stránce.

        Když antivir mlčí,tak to zkus.

        0 0
        • Martin  

          to bych dělal dost nerad…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.