• Mamut12

    let a Dobrý den,

    koupil jsem kolo s větším rámem (já 180cm a rám XL) a po nějaké době mne začíná mravenčit pravá ruka, přesněji okolo zápestí. Jsem po operaci zápěstí a mám tam i nějaké destičky (ne v zápestí, ale před). Chci se zeptat, jestli to mravenčení může být způsobeno právě větším rámem. Jsem na něm víc položený a mám více váhy na rukách. Před operací na starém kole jsem nic takového nezaznamenal. Je mi 19 let a dost dlouho a dost často jsem hrál na počítači, takže se bojím jestli by to nemohl být náhodou karpální tunel.

    Neměl jste někdo zkušenosti s mravenčením na velkém rámu? Díky.

    0 0
    • Mr.Dan  

      Chce to určitě menší rám (kdo ti natlačil XLko, měl by jít od válu), nebo aspoň jinak natočit řidítka, případně vyměnit za ta s jiným úhlem a/nebo šířkou. Nebo pak taky ještě jiné gripy.

      0 0
    • scota  

      Jestli más karpální tunel to zjistí vyšetřením na EMG (na neurologii). Zkus si napřed upravit posed, kratší představec nebo jiný úhel, případně ergo gripy. Ten rám nevím, ale řekl bych spíš velikost L.

      0 0
    • Majan  

      Rám už nevyměníš, tak zkus upravit posez, kratší představec s vyšším +úhlem, vlaštovky a gripy s ploškou na dlaň.

      0 0
    • plzakj  

      Mel jsem tyhle problemy, kdyz jsem mel predstavec dropem dolu a mel jsem (i na kratkym ramu) hodne vahy na rukach. Otocil jsem predstavec a zkosenim nahoru a upravil posed a je to lepsi.

      0 0
      • Rorejs74  

        Ono nekdy staci trosku zvednou spicku sedla, ale zase hrozi ze se to mravenceni presune jinam ;-)

        0 0
      • Jimm22  

        I já když mám dost váhy na rukách a občas na zádech i téžkej bágl mravenčí mi ruce. Určitě pomůže upravit posez, dal bych víš řidítka. Mám na kole i rohy a měním držení řidítek aby se ruce prokrvovaly. Jo a taky hodně stáhnutej batoh na zádech neni moc dobrej.

        0 0
    • Myrra  

      Tohle řeším taky a karpální syndrom nemám – to jsem si nechal potvrdit fyzioterapeutem a nemám důvod mu nevěřit (cosi s rukou kroutil a tak). Navíc se to stává i na levé, kterou „nemyšuji“. A taky na obou kolech, jak silničce, tak horáku, kde je samozřejmě jiný posed. Nepříjemné je to na výletech s dětmi, kdy se posouváme tempem pasoucí se kozy a člověk stráví v sedle výrazně delší chvilku než na hodinové „rychlovce“.

      Zatím řešení nemám a jenom občas ruku dle možností odlehčuji, ale podezírám rukavice. Posledně jsem měl „zimní“ dlouhoprsty a nějak si problémy nepamatuji. Kdysi jsem jezdil v masivních kožených, ty se časem vytvarovaly, ale s delší přestávkou v ježdění jsem je musel „archivovat“. Ty nové nejsou špatné, ale rozhodně fórovější a zřejmě ani ten gel není na místech, kde by měl být.

      Pokud bude chvilka, zkusím se dneska terapeuta zeptat, jak má být ruka fixována, aby to nenastávalo.

      M.

      0 0
    • Endrju82  

      Taky jsem s tím měl problémy. V podstatě šlo o tlak na nesprávné místo na dlani. Upravil jsem posed a hlavně jsem vyhodil rukavice s gelem (ten gel byl docela tlustý) a nahradil jsem to tenšími rukavicemi a od té doby jsem bez problémů.

      0 0
      • Myrra  

        No právě, zimní rukavice jsou bez gelu – primárně jsou totiž na běžky ;-)

        A s těmi zdá se problém nemám. Asi se poohlídnu zase po kožených, i když je to dneska rarita. Ty byly dlouhodobě nejlepší.

        Terapeut měl dneska dost práce s juniorem, tak jsme nepokecali – podle něj je hlavně potřeba zkoušet to měnit, zádrhel může být nejen v rukavicích, ale celkovém úchopu (takže mi vlastně moc neporadil :-D) Jako vždy přidal poznámku o tom, že špatný úchop se projeví skrz celé tělo až špatným šlapáním, protože ta půlka pak pracuje jinak. To je samozřejmě modelově vidět na juniorovi, který je hemiparetik a často má levou ruku na řídítkách v zápěstí „zalomenou“, ale bude se to týkat i zdravých jedinců…

        0 0
        • Breakpain  

          Neděláš mi radost … tu zalomenou ruku … jsem párkrát u sebe zaregistroval … taky levou. Přitom pravou se držím „správně“ … nechápu jak jsem to udělal. Nijak jsem nepoznal rozdíl …

          0 0
          • Myrra  

            Jj, i malé věci se hodně projevují… stačí mít slabší zápěstí, menší koncentraci a je to. Akorát se to projeví až časem.

            Objednal jsem si Giro LX, zřejmě poslední kožené rukavice na světě, tak uvidím (jestli dojdou). Škoda že jsem ty staré musel vyhodit, byly fakt bytelné…

            0 0
            • hatchet  

              No vidíš, já kožený Gira vozim a právě v nich to někdy cítím. Takže rukavice budou, jak tu správně popisuješ, jen částí problému…

              0 0
          • zdenek  

            Jj, hlídat to a případně zpevnit zápěstí. Třeba kliky na kloubech tě naučí držet hřbet dlaně v rovině s předloktím.

            0 0
    • Alojs01  

      Záleží po jaké době ti to mravenčení začne…

      Mimo úpravy posedu zkus i jiné gripy (tlustší, tenčí, měkčí tvrdší,…). Mě na to taky před pár lety pomohlo pravidelné cvičení s posilovačem prstů.

      0 0
    • Strakááč  

      měl jsem to jednu chvíli taky.. a vyřešil jsem to hlavně novýma gripama, všechno co jde od zápěstí je podle mě od terénu přes rodla až po ruce.. a ty to všechno musíš absorbovat v rukou a často to odnáší zápěstí.. takže by carbon řidítka a silikonový gripy pomohli :)

      chce to zkrátit to natažení mezi rodlama a sedlem (šoupnout sedlo dopředu a nasadit krátkej představec a rodla otočit tak aby ten ohyb byl otočenej k tobě a trochu nahoru) a sedlo bych dal vodorovně.. nebudeš se do rodel tolik zapírat..

      0 0
    • novas752  

      Měl jsem podobný problém – po 2 hodinách v terénu nesnesitelná bolest prvního článku prsteníčku (obě ruce) pomohlo mi celkový překopání kola (nedělal jsem to primárně kvůli tomu), související: o 12cm širší řídítka (mírně zahnutý 720), o 2cm kratší představec (80mm) a lepší tlustší měkčí gripy (konkrétně Bontrager RaceLite+). Tlustší pláště a docela výrazný snižení tlaku asi taky pomohlo. Od té doby bez problému i na 4× delších výjezdech.

      0 0
    • lukyn280  

      Měl jsem stejný problém, pomohla podložka myši s podpěrou zápěstí, s kolem jsem nic nedělal. Jinak já mám 178 cm a rám M.

      0 0
    • Pavell007  

      Taky mi brnělo a pomohly vlaštovky, trošku sedlo dopředu a pohlídat, aby nebyla špička dolů a ergogripy s těma ploškama na dlaně.

      0 0
    • Mamut12  

      Kromě toho zápěstí, mne bolí ještě 1. článek prstu, konkrétně u prostředníčku, jak už tady zaznělo. Stejnou bolest mám také na ukazováčku, ale ta není tak intenzivní. Když jsme sjížděly dolu po malých až středních kamenech, tak ta bolest byla opravdu neúnosná a musel jsem docela často zastavovat, abych tomu trochu ulevil. Došlo to tak daleko, že teď mě to bolí i když třeba jen sevřu pěst.. Jakmile se snažim např. přitáhnout na hrazdě, zatlouct hřebík kladivem, prostě nemůžu. Je to spíše ostrá bolest. Už dříve jsem měl stejné problémy, ale rozhodně to nebylo až tak moc a projevovalo se to pouze při nějaké delší ruční práci.

      Když o tom tak přemýšlím, ani nevím proč jsem s tím zatím nezašel k doktorovi.

      Na to zápěstí jsem objednal něco takového – https://www.alza.cz/…d3028700.htm Myslíte že by to mohlo pomoc?

      0 0
      • novas752  

        Asi jo, ale lepsi to bude posilit, nez fixovat.

        Na ty prsty tlustsi grip a mene svirat riditka.

        0 0
      • Myrra  

        Pohledej fyzioterapeuta – ostatní je ztracený čas. Jinak se dočkáš nějakého průšvihu. Něco odezní když to člověk přestane pokoušet, ale ty příčiny bývají mlhavé. Jednu dobu jsem ani neudzvedl konvici z čajem, pak to přestalo, ale docela jsem se vyděsil :-o

        0 0
      • MatS  

        Když jsem na kole začal jezdit delší štreky bez rukavic, tak mne po týdnu brněl malíček a měl jsem ho jakoby znecitlivělý. Koupil jsem rukavice a malíček nebrněl. Pouze cit se mi v něm vrátil až za dva měsíce :-)

        Takže na tvém místě poladit posed, hlavně řídítka a zvolit vhodné gripy. Vyhnul bych se ergonomickým, moc to nefunguje, protože každý má jiné ruce a i úchop měníš během jízdy.

        Ještě dotaz. Jaké používáš rukavice?

        0 0
    • Smazaný účet  

      To se mi stává taky, hlavně když dlouho šlapu jednotvárně, typicky s dětma po silnici. Mám pravou ruku trochu křupavou (tři zlomeniny), takže se tomu moc nepodivuju. Trochu pomohly macatější gripy, ale obvykle prostě ruku na chvilku svěsim, párkrát smáčknu do pěsti a zas to přejde.

      0 0
      • Pavell007  

        Tak škoda, že rohy jsou out a pravověrný bikeři se je stydí vozit. :) Na delší cesty je považuju kvůli možnosti změny úchopu za neocenitelného pomocníka.

        0 0
        • danny bike  

          out neout každej musí vedet co mu vyhovuje.

          0 0
        • MatS  

          Nic proti ergo gripům nemám, ale občas jsou spíš na obtíž. Třeba by mě zajímalo, jak ty gripy držíš v terénu při sjezdu z kopce. Ale třeba na krosový kolo na delší cesty dobrý.

          Sám mám gripy Ergon, ale až je zničím, půjdou do koše a pořídím něco měkčího.

          0 0
          • Pavell007  

            no jasně, mám to na treku a pomáhá mi to hlavně v případě dlouhých výletů, tam neřeším sjezdy apod.

            0 0
          • danis7  

            Gripy se drží úplně normálně, pokud teda máš originál Ergon.

            0 0
            • MatS  

              Mám ERGON GA1 EVO, osazené přímo výrobcem kola (Canyon). Tudíž nepředpokládám, že se jedná o fake :-)

              Přijdou mi dost tuhé, takže příště půjdu do něčeho komfortnějšího.

              0 0
              • danis7  

                Aha, na problémy s mravenčením se spíše používají Ergony řady GP, GS

                0 0
                • MatS  

                  Mně by se od Ergonu spíš líbily GA2 nebo GE1. U těch GA1 EVO mě sere vytrčenej zámek gripu a tuhost gumy.

                  0 0
        • jirkous3  

          Stejné potíže měla i dcera. Dal jsem jí rovnější řídítka a gripy velmi podobné těm z obrázku. Letos po 2000 km žádné potíže.

          0 0
        • Esi  

          Rohy jsem sundal hned potom co kamarád ve sjezdu chytil mezi malíček a ten roh větev v 45km/h slušný let přes řídítka, jen jsem 10m za ním. Tohle mě z rohů vyléčilo, na trekové kolo je to fajn, má MTB do z terénu to nemá co dělat

          0 0
          • atty  

            Stejně tak můžu oponovat, že když chytneš větev přes pazouru/prsty v téhle rychlosti, tak stejně půjdeš z kola dolů a ještě budeš mít zlomený prsty. Roh to může odrazit :)

            A jak už tady padlo – ty malý ergo rohy spojený s gripama (jako dělá třeba Ergon) jsou zahnutý lehce do vnitřku, takže spíš větev odrazí a pokud větev chytíš až někde u prostředníčku až ukazováčku, stejně poletíš – ať rohy máš, nebo ne :)

            Zastánci i odpůrci se na tomhle nikdy nemůžou shodnout, stejně jako jednoplacka/dvou­placka/tříplac­ka, vlaštovky/rovná řídítka, brašničky na sedle či rámu atd. atd.

            Vždy to něco dává a vždy to má i nějaký negativní efekt (byť třeba jen estetický).

            0 0
            • MlokCZ  

              Jak reaguji níže, tak letíš při škrtnutí řídítky tak jako tak. A stačí i málo, tedy i jen opravdu o konec řídítek a ani to nemusí jít přes prsty a už letíš.

              Já si škrtnul jen jedinkrát a to s Ergony s minirůžkem. Bylo to naštěstí jen v minimální rychlosti a opravdu to jen roh lízlo. Bylo to o zábradlí na úzkém mostíku, kde byl ještě blbý šikmý nájezd se shodem a já si při hlídání nájezdu nehlídal tolik zábradlí. Tak, tak jsem to ustál a neletěl jak to to bylo opravdu jen škrtnutí a po rohu se to jen svezlo. Bez rohu bych to v tomto případě ustál asi taky, i když jistý si tím nejsem (už by se to tak nesvezlo jako po tom šikmém zaobleném rohu).

              Škrtnout o něco více, tak letím ať mám rohy nebo nemám (jak už jsem psal níže, co jsem v reálu viděl pár pádů u jezdců bez rohů).

              0 0
          • MlokCZ  

            To už se tu rozebíralo mnohokrát. Vždy záleží na tvaru rohů. Dobrý tvar se zahnutím dovnitř je spíš plus ohledně bezpečnosti, ochrání v některých situacích aspoň prsty.

            Pádů se škrtnutím o řídítka bez rohů jsem na vlastní oči viděl v reálu už několik. Tedy nepřítomnost rohů neřeší vůbec nic, letíš tak jako tak.

            0 0
            • Esi  

              V tom mém popisovanem případě to byla taková ta vysoká silná tráva a rychlá levá zatáčka, chytlo se to mezi malíček a roh a uz letěl, kdyby tam ten roh nebyl tak by si toho ani nevšimnul. Ale je to samozřejmě blbá náhoda.

              0 0
    • T(h)omik  

      Měl jsem nedávno stejný problém po koupi nových rukavic a snížení představce. Začala mě brnět levá ruka, vždycky asi po dvaceti minutách jízdy. Pak jsem představec zase zvedl a mravenčení se přesunulo do pravé ruky. Levá byla OK. Takže představec a posed obecně bych řešil jako první. A možná i ty rukavice. S předchozími jsem takový problém nikdy neměl a dost možná jej způsobuje jiné umístění gelových polštářků a tlak na určitá místa ruky.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Ahoj, mám něco podobného. Nejvíce trapí levá ruka – po nějakých 20min. prostě už brní. U silničky jsem měl třeba problém že druhý den jsem levou ani nemohl řadit. Vyřešil jsem to rukavicemi s gel výstelkou ale pořád to malinko mám.

      0 0
      • MatS  

        Poslední dobou to výrobci s vyplňování rukavic gelovými polštářky až moc přehánějí. Ty pak jsou omezeně stlačitelné a místo tlumení spíš tlačí na nervová zakončení a cévy. V tu chvíli se dostaví ono brnění a necitlivost. Všeho moc škodí.

        0 0
        • petyn  

          Jj. Prošel jsem si vším a skončil jsem u silikonových kulatých gripů a rukavic bez gelu jenom s koženou dlaní a je po problémech. Ale základ je poladit posez jak se zde několikrát píše.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Ano s tím souhlasím, ale mám ty rádoby race typy. Kde je to tak akorát. Ale malíček mám takový chromější pořád.

          0 0
    • Wojtkingson  

      Syšel jsem teď teorii, že při jízdě na kole by na rukou neměla být skoro žádná váha, že by to měl vše držet střed těla. Je na tom něco pravdy? :D Mně se to zdá trochu jako blbost, protože kdybych toho bych byl schopnej, tak bych musel tahat na mrtvolu tak 250kg :D

      0 0
      • kokoska.rokoska  

        Je to přesně tak.

        0 0
      • onuce  

        Vida, a já zrovna myslel naopak. Přijde mi nesprávné přenášet celou svoji hmotnost na kolo jen v jednom bodě, totiž přes sedlo. I rozložení hmotností na obě „nápravy“ je pak špatné, respektive vše jen na zadním kole. A co mě poslední dobou bolí koleno a díky tomu sedím jako pytel, bez obvyklého nadlehčování v nohou, tak si nedovedu představit neodlehčit alespoň něco přes ruce. I na fotkách často vidím sedla vysoko nad řidítky.

        0 0
        • Wojtkingson  

          Mně to přijde taky zvláštní že by přední část těla levitovala 

          0 0
          • TK75  

            Já to dělám tak, když mě brní prsty, dám o kousek níž sedlo.Stačí pár milimetrů a přestane to.Stejně tak náklon sedla.

            0 0
            • onuce  

              A náklon myslíte vzad? Děkuji.

              0 0
              • TK75  

                Ano, podle toho co mě brní.Když ruce tak náklon víc vzad.Prostě tak abych cítil, že nepadám váhou na řidítka.Nedávno jsem si s tím takhle po cestě hrál a teď dobrý.Když se to přežene tak mě zas pro změnu brní mezi nohama.Chce to najít ten střed, kdy nic nebrní

                0 0
      • antoda  

        Zadna mrtvola 250… Je to spis dost o brichu ;)

        0 0
      • novas752  

        Prej by to tak mělo být, při pohodovém tempu po rovině mít na řídítkách ruce jen položený. Ale kdo z nás to má… :) Holt v zimě asi víc do posilky + nějaký fyzio, jógy apod.

        0 0
        • Breakpain  

          tak já se na pohodu opírám ;o)

          0 0
        • Wojtkingson  

          Zajímavý, zajímavý. Žádný problém s rukama nemám, ale tohle jsem netušil. Možná cvičně máknu na tom středu těla, když už teď nemám kolo :D

          0 0
        • lunochod  

          Na silnici/gravelu/cx se mravenčení nevyskytuje. Příčina je tedy jasná – rovný řidítka. Přirozená poloha zápěstí je rovnoběžně s podélnou osou bicyklu.

          0 0
          • Breakpain  

            zajímavé, že na silničce to eviduju u levé ruky, na MTB ne ;) …

            0 0
          •  

            tohle nepotvrzuju – mravenčení se mi vyskytne v jakékoliv poloze, když tam mám dlouho přenesenou váhu

            0 0
          • Kacko  

            taky mám mravenčení v levé na silnici a na mtb ne.. změna polohy ruky nepomáhá

            0 0
    • onuce  

      Jelikož jsem skrze jiné výhody úmyslně převedl více hmotnosti na ruce, tak mě při dlouhém sjezdu také začnou mravencit ruce. Ale jakmile pomine nutnost nepřetržitého brždění, okamžitě přehmátnu na rohy a pohoda. Bez rohů bych musel jezdit v posedu ala barová židlička.

      0 0
    •  

      Toto se mi taky začalo dít. Ale už jsem to asi překonal.

      Jednak se snažím střídat úchopy a jednak vyvážení

      • na rovných řídítkách mám 3 základní úchopy: klasicky za gripy, uprostřed řídítek (a váha je hlavně na nohách, ale může být i na rukách – lze střídat) a pak opřením se o loket uprostřed řídítek, jak to dělají cyklokrosaři na rovinkách
      • na beranech jsem objevil už asitak 7 různých úchopů: dole mimo dosah páček, dole s dosahem na páčky, klasicky za páčky z vrchu, dlaní na vrch páček z vrchu (prsty dopředu), nahoře v rovné části klasicky, nahoře v první ohnuté části řídítek a totéž se zápěstím opačně (ještě mimo dosah páček)
      0 0
    • Delkim  

      Kokoska nahoře má samozřejmě naprostou pravdu, ale protože většina nemá holt silné břicho/střed atd… tak je prostě potřeba najít rovnováhu mezi brněním rukou a brněním prostaty :)))

      Většinou se to řeší posunutím sedla nahoru/dolu dopředu/dozadu a to stejné i u řídítek.

      Každé prostatě holt vyhovuje něco jiného :)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.