• Jezdimrada

    Ahoj,

    mám trochu netradiční dotaz

    Bolí mě záda po jízdě kvůli tomu, že mám jednu ruku po nehodě kratší o cca 3 cm.

    Chci se zeptat na tipy jak tento rozdíl na říditkách dorovnat a nezhyzdit si kolo.

    Mám Gravel. Předem díky za odpovědi.

    0 0
    • wmarek  

      Já mám možná trochu divný nápad ale jestli máš na řídítkách omotávku tak možná udělat víc vrstev na straně kratší ruky.

      0 0
    • osobne  

      Já bych zkusil natočit řidítka do jedné strany o 1,5 cm, tím by se srovnal rozdíl 3 cm.

      0 0
      • Jáchym 1  

        To si schválně ověř v praxi.

        0 0
        • adam320  

          Nebude to tak hrozny, jak si to predstavujes. Xkrat jsem po velky rane s 800mm riditkama zkroucenejma jak psi bobek musel dojet jeste velmi daleko a urcite me to netrapilo:))

          Ale jasny, neni to dlouhodoby reseni

          0 0
          • Jáchym 1  

            Jsem návrh od – osobne- pochopil tak,že navrhuje pootočit představcem.

            Natočit,ne ohnout.

            1 0
            • Vrci  

              Ano, pootočit představcem a vlevo a vpravo pak berany ohnout aby byly kolmé na předozadní osu kola by bylo teoreticky řešení. Ale na to aby rozdíl byl jen tři cm, by ohyb musel být hodně blízko představce a poměrně dost ostrý. U současných lehkých řidítek bych z toho měl strach, Bál bych se, že rupnou. Možná bych zkusil najít nebo i s kolem na pokusy koupit berany z favorita, na prostředek https://www.axit.cz/…1-8-25-4_mm/?…

              Berany kolem představce přiohnout nářadím z půjčovny.

              http://www.forichtung.cz/…a-rems-curvo

              Viděl bych to ale jen jako cestu k nalezení vhodného tvaru. Mimo hladký asfalt bych s tím nejel. A pak si nechat berany udělat. Výrobců motoriditek je poměrně dost. Snad by to zvládli.

              0 0
    • Tencovozikmin  

      Asi bych si je nechal vyrobyt kdybych vedel co presne potrebuji. Urcite to bude chtit nekde u odbornika test at si nedo.ebes jeste neco dalsiho.

      0 0
      • Japhy  

        Nebyl by jednodušší pokusný představec s možností naklápění do strany? Pochybuju že bude potřeba kompenzovat právě ty 3 cm, nejdřív by to chtělo vyladit správný rozdíl a podle něj vyrobit nebo upravit něco definitivního.

        0 0
      • Alojs01  

        Taky bych asi zkusil oslovit nekoho, kdo pracuje s karbonem. Jakekoli nataceni predstavce, ci riditek je dost na prd.

        0 0
    • Georrge  

      Nejčastěji se na gravelu držíš za páky ne? Tak bych zkusil jednu výš a druhou níž. Trochu se změní i jejich úhel, což ten rozdíl umocní. Pak si na to jen zvyknout no.

      0 0
      • adam320  

        Chapu tu uvahu, ale zadum to asi opet nepomuze, jen se to presune jinam.

        Nechal bych si vyrobit riditka, 3cm je dost a pokud jezdi casto, tak to za souvisejici potize nestoji. Zvykat si bude muset tak jako tak. S tim uz nic neudela

        0 0
    • gersa  

      Kdysi jsem na švihu potkal slečnu se stejným problémem. Měla upravená řídítka, jednu stranu měla posunutou oproti té druhé. Byla to custom úprava u někoho kdo dělá s karbonem. Detaily si už nepamatuju, ale asi by to řešilo poptat se u lidí co opravují karbon rámy

      0 0
      • mr.antik  

        Asi by to bylo esteticky trošku grc ale třeba na vyzkoušení by to stálo za to – hodit dva vhodné představce nad sebe a pro každou ruku použít půlku nějakých levných řidítek. A pak podle zkušenosti a měření nechat vyfrézovat vlastní představec se dvěma dírama pro řidítka

        Samozřejmě si to vůbec nedovedu představit, jaký je asi pocit na tom jezdit, zvlášť pokud je člověk už na rozdíl rukou „zvyklý“ a 3cm není za tak moc

        0 0
        • adam320  

          Dva predstavce nad sebe znamena novou vidlici a pochybuju, ze bys nasel riditka, ktery by se potkali v rovine, jen o kus vyoseny. Videls uz nazivo jak vypada kolo?

          0 0
      • krabica  

        Podle mně ideální řešení.

        0 0
    • adam320  

      Ahoj, nemam takovej handicap, tak je to velmi pravedepodobne naivni uvaha, ale zkusim to:)

      Zacal bych nastavenim celyho kokpitu na tu kratsi ruku, mozna to ta delsi bude schopna nejak dorovnat pro zacatek. Chapu, ze vyroba takto specifickejch riditek nebude levna, tak at se mas od ceho odrazit. Mozna by potom i pomohl bike fitting nez za to utratis penize. Nevim jak moc jezdis respektive kolik casu na tom chces idealne travit, ale pokud to ovlivnuje tvy zada, tak to asi nebude jednou za tyden po cyklostezce:) odhaduji

      Klidne bych to zkusil provizorne resit pootocenim tech riditek po malejch kouskach jak bylo zmineno vyse, jen pro predstavu. Idealni to nebude, ale se vsim se da nejak zacit pracovat.

      Kazdopadne drzim palce a casem se klidne podel o reseni at bude jakykoliv. Malinko ted resim po hruby rane na levy rameno podobny obavy, ale nechci predbihat. U me je vyhoda, ze jezdim hlavne z kopce na dost sirsich riditkach a jeste levou nohou vpred, takze z toho snad nebude takovej pruser kdyby nahodou, ale uz jsem byl varovan aneb krasnej zacatek sezony:))

      0 0
    • rasto  

      zkus zkontaktovat p. Sunkovského – https://www.sunsetbike.cz/ ze Slaného. mohl by Ti poradit

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Dej se na kole nafotit z boku. Na fotce si změř úhel posunu úchopu. Jestli vozíš pod + nad představcem podložky, možná by byl prostor na upnutí dvou samostatných polovin řidítek (jak Mr.antik navrhoval výše). Zejména silniční kombo sety představec+řídítka z jednoho kusu mají centrální část hodně sploštělou a kombinace delší dolu + kratší výše by mohlo díl posunu dodat. Další posun může dodat použití řidítek s rozdílným Rake a Dropem a také odlišným úhlem sklonu představce.

      0 0
    • TJK  

      co zkusit Singlebe jestli by ti neudelali custom combo predstavec + riditka s tim ze jednu stranu ohybem priblizi o kus co ti chybi na delce?tohle by melo jit udelat ohybackou vpohode

      0 0
    • jecnak  

      Ruce nejsou nohy, kde není možné jednoduše kompenzovat rozdílnou délku končetin aniž by trpěla efektivita šlapání. Spíš než se vrhat do slepých uliček s nejistým výsledkem bych doporučil:

      • Zkontrolovat správný posed a uvolněnost rukou za jízdy. Ruce mají být mírně pokrčené a spousta žen a dívek bohužel jezdí s rukama zcela propnutýma. 3cm rozdíl pri nepropnutých rukou bude schopno tělo bez potíží kompenzovat.
      • Posílit svaly stabilizující za jízdy na kole trup.
      • Zkontrolovat správný posed s ohledem na sklon sedla, který ovlivňuje podstatně tlak na ruce a ramena. Stejně tak zkontrolovat a upravit předozadní pozici sedla ze stejného důvodu.

      Abych to shrnul. Buď oslov někoho, kdo má zkušenosti a dokáže poznat špatný posed, nebo zajdi někam, kde posed nastavují a konzultuj to přímo s ním. Napadá mě třeba místní uživatel kuře – https://www.triexpert.cz/…/4-jan-dubec , který má dost zkušeností i s netradičním nastavením posedu pro specifické požadavky.

      5 0
      • jmaselnik  

        vidím to hodně podobně, jenom bych místo triexpertu a posezu začal u fyzioterapeuta. Mám o 2,5cm kratší levé rameno kvůli zmršené péči na vojně o zlomenej klíček. Sice se to zdá málo, ale jiný páky při cvičení jsem dost cítil.

        Dostal jsem ale pár rad jak kompenzovat a tak a s tím se dá v podstatě normálně fungovat.

        3cm délky ruky není až takovej rozdíl, to by mělo jít ucvičit i bez vymýšlení divočin. Ty propnuté ruce vidím jako nejlepší místo, kde začít. 3 centimetry rozdílu v délce jsou jenom pár stupňů rozdílu v ohybu ruky.

        0 0
        • jecnak  

          Jako zcela na rovinu. Když míjím nebo jedu s někým, velmi často vidím na první pohled problémy v posedu. Místo aby si lidi přečetly základní poučky, nebo se s někým poradili, tak sypou peníze do zaručeně ergo sedel, řidítek a omotávek.

          Sám mám kratší nohu o 1cm a posed mám nastavený kompromisně. Navíc s lehkou skoliózou se na kole hrbím k jedné straně. Na první fotce je to pěkně vidět, jak mám rameno pravé rameno níž. Přesto dokážu v relativním komfortu ujet i delší vzdálenosti.

          0 0
          • Jason Voorhees  

            Slušnej výkrut, nezavidim :-(.

            O to víc cennější ty Tvoje výkony.

            0 0
            • Mikikuba  

              Takovejch lidí je víc…A 1 cm má skoro každý člověk a tělo si poradí. Jen o tom neví. Problém nastává od 2–3 cm v délce nohy. Délku nohy 2cm+ jsem řešila několika lidem. 1 cm pokud se člověk věnuje aspoň trochu fyziu je v pohodě a pokud se projeví tak v pozdějším věku a toho člověka k fyziu ty problémy donutí.

              0 0
              • gerrard  

                Jaks to resila? Ja mam zkratek reseny podpatenkou a permanentnim cvicenim a cim jsem starsi tim je to horsi.

                0 0
    • Smazaný účet  

      Tohle bych asi řešil v nějaké speciálce, kde se zabývají posedy, geometrií apod. Navíc jsou tam mnohdy fakt profíci ve svém oboru a mají spoustu najeto. Podobný problém tu nikdo nemá a tudíž nemáme z praxe nic vyzkoušené. My známe jen písničku od Buty – Mám jednu ruku dlouhou. A tady končí veškeré naše znalosti.

      1 2
    • jarda_11  

      Ahoj,

      sice mám jiné zadání než ty, ale když už zde toto vlákno vzniklo, přidám svou zkušenost.

      Mám pravou ruku kratší o cca 13cm a řešil jsem kompenzaci na bikových řidítkách. Vzniklo několik prototypů, jeden dokonce karbonový (p. Vágner z http://mv-model.cz), až jsem zkontaktovat Frantu Mrázka, který mi vyrobil velmi dobře padnoucí ocelové (viz. foto).

      Ještě mám v hlavě nějaké úpravy, ale ty musí počkat, než se vrátím do sedla.

      Z hlediska konstrukce je samozřejmě výroba asymetrických vlaštovek jednodušší než zhotovení beranů, nad kterými jsem při chuti vyzkoušet silničku také přemýšlel, ale třeba ti výše zmínění pomohou.

      Přeji Ti ať se zadaří a budeš moci užívat cyklistiky bez omezení.

      8 0
      • krabica  

        To vypadá dobře, v těch křivkách se to ztratí…

        0 0
        • Japhy  

          A když mu bude chtít někdo takhle upravené kolo ukrást, s nejvyšší pravděpodobností si rozbije hubu. A to se Horste vyplatí.

          Super práce, s těmi poskytnutými kontakty už asi není co řešit.

          0 0
    • krabica  

      Pokud by to bylo ještě aktuální, tak tu to má týpek pořešené na XC i silnici.

      https://www.instagram.com/josemaria_lpz/

      1 0
      • Čuli  

        Tohle to ale moc neřeší problém kratší ruky, tenhle borec má problém že nepropne ruku v lokti, na silničních řidítkách možná trochu, ale reálně s kratší rukou potřebuješ jednu stranu i trošku blíž ne jen výš.

        0 0
        • krabica  

          Však nepíšu, že si má pořídit to samé, napsal bych borcovi, kdo mu to dělal a pak řešil s výrobcem své potřeby…

          0 0
    • mikš  

      tenhle problém už kdysi řešila skupina Buty,ale nevím jak to dopadlo.

      0 0
      • Čuli  

        Tam, ale řešili jednu ruku dlouhou, tady řešíme jednu kratší.

        Ono mít jednu ruku dlouhou a druhou kratší to už může být neřešitelný problém. :)

        0 0
    • cibi  

      Pouze „teoretické rady“, nikdy jsem nic podobné neřešil.

      Napadá mne

      • namontovat řidítka excentricky, tj tak, aby „koukala na jednu stranu“ (ne šikmě)
      • namontovat do rozdílné „výšky“ brzdové páky (pokud se za ně držíš)
      • na jednu stranu dát pod omotávku „měsíčkovou“ vložku

      (např z 3d tiskárny nebo pro zkoušku spousta kobercové pásky.) takže ridítka nebudou v průřezu kruh ale ovál- čím Ti vznikne navýšení jedné strany řidítek. Velikost navýšení bude nutno upravit dle toho jak máš dlouhé prsty.

      Myslím že kombinací 2+3 naženeš tak 1,5–2cm. Zda pomůže i bod1 po pravdě nevím.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.