Bolest rukou - řídítka, představec... ?

16 nepřečtených
  • Cryzyy

    Po změně kola, řeším bolest rukou vycházející z dlaní a dál jako by způsobující ruce bez síly… Na předchozím kole jsem vozil řídítka 690mm teď mám 720, ale zkoušel jsem i 760 a i ty předchozí 690 přehodit. Geometrie kol je trošku jiná (z HT na Fulla), teď mám o 12mm delší recht, ale o 18mm kratší efektivní top tube, představec jsem zkoušel o 1cm kratší, stejný, ale i delší, různé natáčení řídítek, vejšku představce, ale úplně moc jsem se nikam nepohnul. Na HT jsem vozil sedlovku s offsetem 25mm, tu jsem dal i na nové kolo, kde jsem zkoušel i sedlovku bez offsetu (teleskop).

    Při normálním ježdění to úplně problém není, sice to třeba po hodině cítím, ale není to úplně problém, při závodě to po dvou hodinách začalo být dost limitující při jízdě z kopce. Na novém kole mám během měsíce cca 30h, což bych řekl, že by pro seznámení mohlo stačit. Nastavení posedu řeším dle toho jak to cítím a tady moc nevím kam se pohnout – při sednutí na kolo doma, mi to přijde dobrý.

    Má někdo nějaký nápad, nebo zkušenost, co vyzkoušet?

    0 0
    • mirorek2  

      Sedátko a jeho sklon? To mi vždy dělá problém s rukama a potom výška řízení nebo gripy. Když to rozhasím, je zle

      0 0
      • Cryzyy  

        Většinou vozím sedlo mírně sklopené dopředu, tady jsem už i zkoušel vodorovnou polohu a mírné sklopení dozadu, představec jsem zkoušel ± 2cm, púvodní je teda nízkej, protože má asymetricky umistenou objimku, ale s normalnim o 0,5cm delsim to rozdil nebyl, gripy vozim ESI… brzdové páky mám zase Shimano XT řekl bych že ± stejně nastavené, tam bych problém úplně nehledal. Na silnicce mam drop asi 5cm, tady tak 0–2cm, podle toho jak to zrovna zkousim

        0 0
    • LM  

      Zkusil bych si pohrát s polohou brzdových pák (menší úhel = páky víc nahoru + contact point blízko u řidítek mi přijde méně namáhavé na ruce).

      Jiné gripy, to může udělat hodně.

      Případně nafoť jak to máš nastavené, nejlépe i jak na tom sedíš z boku a uvidíme :-)

      0 0
    • novas752  

      +12mm Reach, ale –18mm TT, to znamená že při stejné sedlovce a posunutí sedla sedíš opravdu o hodně více vepředu „nad středem“ než na tom starém kole. To logicky více zatíží ruce. Takže sedlo posunout více dozadu + kratší představec?

      Třeba to ale chce jen víc času. Adej si tam stejné gripy jako na starém kole apohraj si s natočenim brzd, to dost ovlivní jak máš ruce postavené.

      0 0
    • snas89  

      Chtelo by to fotku.

      Z boku videt cely posed a pak detail na uchop (taky z boku, idealne s natazenym ukazovackem).

      I tak ti ale rekneme spis omezeny info.

      0 0
      • Cryzyy  

        to si prave taky myslim, ona ani ta fotka na kole, kdyz je clovek oprenej, neni stejnej posed jako kdyz na tom jede, tak jsem vic hledal zkusenosti nekoho, kdo si tim uz prosel

        0 0
        • LM  

          Já už si tím prošel 3× :-D (ale bolela mne teda záda, ne ruce)

          • posed na novém kole jsem ladil minimálně půl roku
          • pak se mi cvičením povedlo srovnat záda a „povyrostl“ jsem skoro o 2 cm – takže znova ladění posedu
          • a teď jsem dal vidlici s větším zdvihem, která má větší rozměr axle-crown i při stejném zdvihu, takže jedu třetí kolo
          • (a pomalu můžu začít lákat slečny na sbírku představců, řidítek a gripů:-))
          0 0
    • zdenek  

      Aktuálně řeším stejný problém s novým kolem. Posed mám nastavený stejně. Ergonomické gripy mám na obou. Zatím střídám staré a nové kolo. Všiml jsem si, že na starém mi dost pomáhají rohy. Občasnou změnou úchopu si ruka odpočine…

      0 0
      • novas752  

        Ergonomické gripy které fungují na jednom ppsedu nemusí na druhém

        0 0
    • KRoser  

      V tomhle směru mě bikefiting vždycky hrozně fascinoval, většinou se bolest a mrtvění rukou řeší úplně jinde než na řidítkách. Bolest rukou je ve většině případů způsobené špatnou rovnováhou na sedle, moc velká váha na ruchách. Řešení je postupně posouvat sedlo dozadu třeba po 5mm a váha na rukách by měla být menší a tím ti to uleví rukám.

      0 0
      • doubleingram  

        Dozadu, to spis dopredu, ne? Jak ti ulevi ruce, kdyz si prodlouzis posed?

        0 0
        • zdenek  

          Rozumím tomu tak, že posouváš těžiště za středové složení. Takže se víc opíráš nohama a méně rukama. Možná…

          0 0
          • KRoser  

            Tak nějak. Jak jsem psal nahoře je potřeba začít sedlem. Občas lidi příjdou s tím, že už nemohou představec vice zkrátit a když se vybalancuje poloha sedla tak jsou najednou schopni tolerovat i představec o něco delší než byl.

            0 0
    • jonti  

      Mas jeste stare kolo? nemas tam ted stejny problem? Jestli to vubec bude kolem.

      Idealni by bylo nastavit posed podle stareho kola.

      Pro me je docela dulezity uhel riditek a jejich zahnuti, treba na Bontragery s vetsim zahnutim jsem si uplne nezvykl vubec a Ritchey, Specialized i Syncros mi sedi od prvniho vyzkouseni.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.