Lyže pro začátečníka. Jaké?

172 nepřečtených
  • siafu

    Chci se naučit trochu lyžovat, tak potřebuji vybrat nějaké lyže :) První a poslední zkušenost s lyžováním mám akorát z týdenního lyžařského „výcviku“ ještě na základní škole na obyčejných rovných lyžích, takže se budu učit všechno znovu. Využití tak bude jen po upravené sjezdovce…

    Cena lyže + vázání – max. 8 tis. Kč.

    Budou mi na výšku 165 cm stačit lyže 150–155 cm, zatížení bude nad 80 kg.

    Pak lyžovat se dostanu úplně nejdřív koncem února – je lepší koupit lyže teď před sezónou z modelů 09/10 nebo mám počkat třeba na ten únor? Ideálně vzhledem k požadované délce lyží, která může zůstat viset na skladě, chci vzít nějaký již zlevněný set.

    Byly by třeba toto vhodné lyže

    0 0
    • Skicross  

      Tak hlavně pokud se chceš k lyžování vrátit, tak doporučuju si na týden lyže půjčit v půjčovně. Rozhodně ne slalomky ale univerzálky s poloměrem kolem 13 metrů v délce cca. výška postavy mínus 10 cm.

      Pokud tě lyžování chytne a začne bavit, můžeš si něco koupit.

      Ta lyže v odkazu je šunt. Projeď archiv diskuse na SNOW . Tam je několik odkazů na cenově přijatelné lyže pro začátečníky.

      0 0
      • vasek80  

        Tak já ych naopak zase doporučil nějaké měkčí slalomky. Pokud chce hned od začátku pochopit a naučit se co to znamená carving, tak na nějakých allroundech se naučí jedině smýkat a hranit.

        Loni jsem prvně v životě zkusil a koupil kraťasy. Tedy lyže 100cm s poloměrem 6m a ačkoliv jsem si do té doby myslel, že na slalomkách umím dobře a i kamarádi říkali, že carvingovej oblouk umím z nih nejlépe, tak tato zkušenost ještě můj styl posunula hodně dopředu. Slalomky mám Rossignol r8s měřím 180cm, lyže mám 165 a cca 13m poloměr a to je podle mě univerzální lyže. Na radikální oblouk málo, ale proti univerzálům s poloměrem kolem 16 a víc metrů co jsem jeden čas také jezdíval jsou krásně točivé. A pokud se chci vyblbnout a je dobrá pista, tak nazuju bigfooty.

        0 0
        • Skicross  

          Slalomky? Pro začátečníka? Slalomka je nejhorší lyže na práci a pokud jí někdo chce jezdit, tak musí mít nejen techniku ale i výdrž. Pokud se chci během pár jízd zničit, vezmu si slalomku.

          Na měkčí univerzílní lyži s R kolem 14–15 m a šířkou středu kolem 70 mm se na placce naučí nejrychlejc cítit hranu a carvovat. U lyže s R 11 m a pasem 65 mm se mu bude akorát kousat hrana a bude padat na drž.u. To je má zkušenost s lidma, kteří přecházejí po letech nečinosti s klasickýho stylu na carving.

          0 0
          • vasek80  

            Tak ono zdaleka už rozumné slalomky nemají pod botou 65mm, ale spíše 75 a ten 1cm navíc je sakra znát a hlavně na rozbité pistě. A měkká slalomka jak jsem psal neunaví jako tvrdá lyže.

            Já učil jednoho známého na lyžích a začínal na allroundech a zaboha se nedokázal naučit postavit lyži na hranu. Pořád jsem mu to ukazoval a nic. Pak jsem mu půjčil své lyže a najednou byl dole vysmátej a uplně hotovej jak to samo zatáčí, že to stačí naklonit a lyže se o zbytek postarají samy. Najednou mu to šlo i na těch allmontainech. Když jsem koukal na čem učí děti, ale i dospělí v jednom alpském středisku, tak tam žádná lyže neměla přez 10 metrů a jezdili bez hůlek.

            Možná jsem v tom trochu radikální. Já bych začátečníkovy doporučil lyže 100cm a 6metrů.

            1. se ani na červené pořádně nerozjedou, tak se není čeho bát
            2. snadno se naučí přejít na hranu a to pak snáz uplatní na dlouhých

            lyžích.

            0 0
            • Skicross  

              Slalomka a 75 mm pod botou? Asi žiju na jiný planetě.

              Slalomka je lyže pro sportovní (odladěné typy=běžně dostupné v obchodech) a závodní (k dostání přes oddíly) lyžování. U slalomky jde o co nejrychlejší přehranění a tam těch 75 mm fakt moc nepomůže. Podle FIS má slalomka v délce 165 rozměry 120–65,5–101 (FIS muži) a ve 155 rozměry 113–65–97 (FIS ženy).

              Pokud má lyže s pasem 75mm R 12 m nejedná se o slalomku ale o univerzální lyži se slalomovým radiusem.

              0 0
              • vasek80  

                No tak těch 75mm jsem přestřelil. Sleduju jen Rossignoly a ten už dva roky dělá 70mm v top řadě slalomek. Předpisy FIS jsou mimo, protože podle nich lyže nikomu nedoporučuji. A i těch 5mm je poznat. Před Rossignolama jsem měl Atomic sl9 ty žluté tuším 2005 a ty měli 65 a právě ty po skluznici byly daleko více neklidné. Jenže nebudu nikoho učit jezdit po skluznici na carvingových lyžích. Sám jsem se učil na univerzálech a nikomu už nemůžu doporučit univerzál je totiž od všeho trochu ale zážitek ze všeho naprd. Pokud bude jezdit na upravených sjezdovkách tak za sebe doporučuju co nejvykrojnější lyže kterým říkám slalomky, ačkoli nesplňuju rozměrový limit pro závody FIS.

                0 0
                • marYIs  

                  Top komerční Rossignoly nemají ve středu 70 mm, ale 80 mm (modely 9S a 9X, ty osmičkové řady už jsou přece jenom měkkčí. Těch 80 mm si ale na 9X nemůžu vynachválit. Trochu americký návyk, protože tam už se v podstatě na užších lyžích nejezdí.

                  0 0
                  • Skicross  

                    V Americe se nejezdí na evropským betonu. Úprava sjezdovek tam je něco jako odpolední sjezdovka v ČR :)

                    Je fakt, že 9X mě překvapila. Drží dobře na tvrdém a v oraništi je příjemně stabilní. Taková hodně univerzální lyže pro výbornýho lyžaře. Ale začátečník by se s ní hodně trápil.

                    0 0
                    • marYIs  

                      Souhlasím :). Myslel jsem to tak, že Rossignol nedávno koupili Američani a to souvisí s tím přibíráním v pase u jejich top modelů. Je to totiž taková anomálie oproti ostatním evropským značkám, které sice v důsledku trendu taky trochu lyže rozšiřují, ale nikdo to neudělal tak radikálně jako Rossi. Já jsem s tou lyží naprosto spokojený. Je to perfektní univerzálka, ale přitom tvrdá a strašně živá. A ani na ranním manšestru vůbec neztrácí, teda zatím jsem neměl pocit, že bych raději chtěl vytáhnout ráno lyži užší.

                      0 0
                  • vasek80  

                    Jsem si to myslel, ale koukl jsem na jednu a tam měl v eshopu psáno 70. Určitě i za sebe chválím rozšíření pod botou.

                    0 0
            • Simka1234  

              M

              0 0
          • hctr  

            ja jezdim slalomky a jsou supr, akorad jsou trosku pomalejsi no:/, ale chlapi ja mam zas jiny problem, cchi prkno a vubec se v nich nevyznam taky na nem budu zacinat takze by mi nevadilo ani nejake starsi, tak kdyby nekdo dal nejaky typ tak bych byl rad, vyska u prkna se bere taky jak u lyzi po bradu? Nebo jsou tam nejake figle?

            0 0
        • JSt  

          Pokud chce hned od začátku pochopit a naučit se co to znamená carving, tak na nějakých allroundech se naučí jedině smýkat a hranit.

          jenze naucit se lyzovat zacina prave tim smykanim a hranenim. karving je az level cislo dve a techniku neni problem zvladnout na lyzach s 16m polomerem.

          0 0
      • Simka1234  

        Dobrý den chtělq bych se zeptat učím se na lyžích VOLKL měří 155 cm já měřím 159cm a vážím 48 kg nevím zda-li jsou pro mě tyto lyže vhodné proto se chci zeptat kdo tomu rozumíme lépe nez já děkuji za odpoved.

        0 0
    • blaf  

      délka 155 bude akorát, vzal bych něco s větším radiusem, tak 15, menší se na začátek podle mě nehodí, ty lyže jsou neklidný a hodně točivý, jestli na to nespěcháš tak bych asi počkal na posezonní slevy, budeš mít letošní model za dobrou cenu

      0 0
      • xshreck  

        pokud se učí uplně od začátku, vzal bych bazarovky za pár korun. Počítal bych s tím, že ty lyže pěkně dodře… při pádu, nestihne uhnout přes šutry, někam sletí…

        Na naučení stačí cokoliv. Na jednu sezonu, pak to dát za pár pryč a koupit lepší.

        0 0
        • vasek80  

          S tím se dá souhlasit, ale hlavně nešetřit na botech.

          0 0
          • Lakii  

            Presne tak. Lyzari s lyzema za 20 000 ktery ani neutoci a s botama za trojku z hervisu nejsou uplne vyjimecni :)

            0 0
            • Skicross  

              No jo, ale když každý musí mít na lyžích nápis RACE nebo WORLDCUP :))

              Vyjímkou nejsou ani borci s Volkely Racetiger a softy se zadním nástupem. To je pak nářez.

              0 0
          • xshreck  

            Já většinou beru starší lyže, nové je asi zbytečné pokud nejezdím něco extra. BOty jsem ale vybíral dlouho, nakonec jsem si vzal nějaké Tecnicy za 4k :-) a to tam byla ještě nějaká sleva. Lyže mám taky za takovou cenu (pěnové heady). Byl ale moc měkké, pěna no. Strašně mi plandaly. Tak mi otec zkusil dát svoje rovné lyže – to mě lyžování docela přestalo bavit, teď si budu shánět něco tvrdšího a točivého :-)

            A nevím jestli vzít nové, nebo nějaké mírně jeté. Zase tolik nejezdím, nebo spíš to střídám s prknem.

            Ale tady na tazatele – opravdu asi bude nejlepší zajet do bazaru, vybrat nějaké lyže s R13–15, které jsou měkčí. Mělo by se to vejít do 3–4 tis si myslím. Ale zase, chce to narazit na dobrého prodejce, aby neprodával nějaké nalomené lyže nebo ve špatném stavu.

            ASi něco takového , možná trošku delší (kolem těch 155). Zase jestli je na tom vázání a vnitřek na tu váhu jezdce. Carvy mají být myslím mezi bradou a nosem maximálně… kretší se budou líp ovládat. Ale zase, radši delší než kratší :-)

            0 0
            • Skicross  

              To co postuješ, jsou radikální slalomky, které hodně používají funcarveři.

              0 0
    • Včelda  

      Jak píše někdo výše. Pokud chceš lyžovat, tak potřebuješ hlavně dobré boty!! Nejčastěji lidé kupují moc velké boty a pak nevhodné pro své potřeby. Určitě se obrať na dobrý obchod.

      Lyže. Já bych doporučoval zkusit slušnou půjčovnu (aktuální modely), půjčil si pár modelů a pak se rozhodl, co bude nejvhodnější. Dnes nekoupíš špatnou lyži, ale pouze nevhodnou.

      Do bazarovky bych nešel (pokud by to nebyl důvěryhodný kontakt).

      I tady platí (v obchodě, půjčovně) – dobrá rada nad zlato.

      Když se podíváš na Snow.cz tak nic nepokazíš.

      PS:Záměrně nedoporučuji značku, protože to v tuto chvíli není důležité (zbytečný flame).

      0 0
    • pali  

      no predsa biele, nevies take lahke ,biela vladne svetom :D

      0 0
    • marYIs  

      IMO investuj do pořádných bot. Hodně zkoušej, bude to trvat třeba měsíc, než si vybereš boty, které ti padnou. Taky odkazuju na SNOW.cz, najdeš tam spoustu informací ze starších vláken.

      Boty jsou základ a tuto zimu ti bude určitě stačit si lyže půjčit, nebo využít nějakých testovacích dnů. Zjistíš, co ti vyhovuje a časem třeba pořídíš něco vlastního.

      0 0
    • madcat  

      Co zkusit něco takovýhoto? Já se nechal zlákat a letos se po snad 15 letech budu znova učit lyžovat, dá-li bůh teda :-) Ty oslavný recenze mě dost nalomily, tak su hrozně zvědavej jak to dopadne :-)

      0 0
      • vasek80  

        Mám tyto http://www.sportabteilung.de/…nowblade.htm

        kretší bych nechtěl. Už tak jsou dost pomalé a dá se ne nich jen na prodší červené. Jinak různé poskakování při přechodu z oblouku do druhého, ruce v oblouku na sněhu, jízda pozpátku točení a podobné vylomeninky jsou tak jednoduché.

        I na učení na lyžích podle mě ideální volba a to že nemají vypínací vázání při délce 100cm ani trochu nevadí.

        0 0
        • Lakii  

          Já bych řekl, že vadí.

          0 0
          • vasek80  

            Nevím jestli jsi na nich jel, ale i při pádech na záda když jsem se učil otáčet se mi nikdy nohy nějak prapodivně nezkroutily. A to mám na dlouhých lyžích vázání hodně na volno, protože mi po operaci kolene vyndali menisky a mám volné vazy, tak si na koleno dávám sakra pozor, a tady bych vypínací vázání opravdu nepotřeboval.

            0 0
        • ivaneck  

          Ono to vazani vypinaci je. Mam taky blady a kdyz prekonas urcitou vypinaci silu, tak ta spicka povoli a botu pusti

          0 0
    • Skicross  

      Pokud chceš přesto doporučit lyži vhodnou pro učení a rychlé pokroky, tak bych si dovolil doporučit SPORTEN Phase 08/09 . Je to hodně dobrá lyže a za ty peníze v podstatě neseženeš lepčí. Je to sice pěnovka (tzn. bez dřeva v jádru), ale je opravdu kvalitní.

      0 0
    • Debustrol  

      Muj názor je :

      Boty jsou určitě na prvnim místě, neboj se v obchodě zkoušet klidně přes hodinu. Ta bota musí 100% sedět, ať se netrápíš-budeš jí mít přeci na noze i přes 6hodin za den. Radši bych vzal nový, aspoň se ti vytvarujou na nohu. K bazarovým mám odpor-bůhví kdo to před tebou měl…

      Lyže 155 ti stačit budou, osobně bych bral tak R16 a spíš měkčí. Určo něco z bazáče, dá se narazit na pěkný lyže za 4000.

      Už dlouho jezdim kombinaci Volkl P60 + Salomon X-Wave, jezdim na tom všude (sjezdovka, oraniště, volný terén) a spokojenost.

      0 0
      • jIrI___  

        Ještě by mě zajímala jedna věc. Jak člověk, který nikdy nebo X roků neměl na nohou lyžáky, pozná, že mu sedí?

        0 0
        • Lakii  

          V tom pripade bych se v nich nebal byt v obchode jeste o neco dele. Kdyz v nich budes hodinu a nebudou sedet, noha se ozve.

          0 0
        • Skicross  

          Úplně stejně jako u každých jiných bot pro sport. Boty musí být těsné, ale nesmí tlačit. Je potřeba si uvědomit, že vnitřní botička je z materiálu, který se vyšlápne přibližně o půl čísla. Hlavně nekupuj boty větší s tím, že si do nich dáš tlustou ponožku!!!

          Kup si velikost stejnou nebo o půl čisla menší, než co máš tretry na kolo. Já mám třeba normální velikost sportovních bot UK 9,5 a lyžáky mám UK 8.

          Důležitá je hodnota Flex Indexu. Pokud začínáš, kup si boty s FI kolem 70–80. Pokud si težší jezdec (třeba kolem 100kg) tak si klidně kup boty s FI 100. Sportovní lyžaři jezdí s FI 130–150.

          0 0
          • Debustrol  

            Tak ty boty ještě rozvedu :

            • jdi do krámu kde maji spoustu bot a střídej, u lyžáků to neni takovásranda jako u tenisek. Poznáš který sednou.
            • vždy zkoušet v tlustých podkolenkách
            • nandat, utáhnout chvíli posedět, udělat pár kroků a simulovat pohyb napři jízdě (stoupnout si jako když jedeš-s pokrčenými koleny apod.)
            • index flexe (=jak je daná bota tuhá) bych doporučil 60–70 (jak řikáSkicross pro 100kg brát větší tvrdost), ať jsou to spíš pohodnébačkory. Závodní bota s flexí 130–150 je pro rekreačního lyžařenejetelná.
            • pokud máš jo malou nohu zkus třeba juniorský, o tolik se neliší oddospěláckých, ale jsou znatelně levnější.

            Tohle neni žádný dogma, jen co jsem vykoumal za léta ježdění a čim se řídim :)

            0 0
            • Skicross  

              a já ještě doplním :)

              základní poučka je: zkoušet, zkoušet, zkoušet

              Klidně si na nákup vyčleň 3 hodiny. Je to sice pakárna, ale čím trpělivější budeš při výběru, tím spokojenější budeš při lyžování. Přesně jak píše Debustrol. Nazuj OBĚ! boty, zapni, projdi se, propéruj v kolenou a když tě kolem 15té minuty nebudou nikde nepříjemně tlačit tak je to ta správná velikost. Lyžák musí přesně padnout na nohu, nesmí v něm kloktat kotník a mít místo před prsty. Prsty by se lehce až těsně dotýkat při utažených přezkách špičky (měl by si s nimi volně hýbat).

              Tady je celkem srozumitelně vše popsáno.

              0 0
            • marYIs  

              Akorát nesouhlasím s tím zkoušení v tlustých pokolenkách. Ideál je zkoušet v klasických tenkých ponožkách, botička se hlavně u lyžáků s menší flexí opravdu hodně vytáhne. Čím je bota rekreačnější, tím má botička více materiálu, který se vyšlápne a pak se z ní (při špatném výběru) stane bačkora.

              Já osobně bych si už určitě nekoupil lyžáky, u kterých není rozdíl mezi civilní botou minimálně jedno číslo dolů. Hlavní je, aby bota seděla na šířku, neplandala pata a nebylo moc místa nad nártem.Na délku se vždycky vyšlápnou, ikdyž se zdá, že v obchodě tlačí.

              0 0
              • krabica  

                Nejlépe použít podkolenky určené na lyžování. :o) Většinou jsou tenké a mají vyztužená potřebná místa(holeň, špička…). Dnešní modely lyžařských bot, zvláště rekreační, jsou dostatečně zatepleny, takže není třeba hrubých ponožek.

                0 0
                • marYIs  

                  Ano, psal jsem ale o zkoušení, ne o lyžování v tenkých ponožkách.I když pro určitou výkonostní skupinu lyžařů je i to normální.

                  0 0
        • vlasto  

          No konecne nekdo, kdo kapnul na problem. Ani po hodine chozeni po prodejne neprijde na to, co bude po hodine lyzovani. Pokud chce lyzovat tyden v roce, tak jednoznacne pujcovna.

          0 0
    • vasek80  

      Jinak bohužel pro většinu (buhudík pro mne) platí že stejné lyže co u nás koupíte v eshopu za 16 000,–- tak v německu s cenou kolem 9 000,–- v kameném obchodě. P

      0 0
    • Jarisior  

      Tak co bych doporučil, pokud se teda chceš naučit jezdit carving tak je toto

      http://www.carving-sport.cz/…150/d-70512/

      jsou to kvalitní české lyže, vzhledem k tomu že to nejsou závodní, ale funcarvingové, tak nebudou ani tak tvrdé, že by to vadilo začátečníkovi a ta délka bude taky OK. Já při výšce 174cm, jezdím závodní verzi těchto funcarverů s délkou 150 cm. Jen pro začátečníka bych doporučoval po nabroušení stupit špičky a paty lyží tak v délce 10cm aby nedocházelo k jejich kousání.

      0 0
      • Skicross  

        A s ostaními lyžemi se carving nenaučí? Nebo snad funcarving=carving a ostatní je jen smýkání? Ach jo.

        0 0
        • vasek80  

          No nic ve zlém ale jak vidíš, většina lidí radí rovnou měkčí krojené slalomky místo univerzálů.

          0 0
          • vasek80  

            Nebo jinak, naučil by se carvingový oblouk i na univerzálech, ale né tak rychle a snadno. Stejně by po jedné nebo dvou zimách zjistil, že většina lidí na sjezdovkách má právě točivé slalomky a pohledem na styl těch co to umí, by také podobné lyže chtěl.

            Pravda je tu i freeridová minorita, ale pokud chce jezdit na upravených sjezdovkách, tak je slalomová lyže ideál. Obřačky jsou mimo kvůli přeplněnosti sjezdovek

            0 0
            • marYIs  

              Tím, že se bude učit na funcarvingových lyžích docílí akorát toho, že získá špatné návyky, které se později budou ještě hůře odstraňovat. Těžko se z někoho může stát dobrý lyžar (ne funcarver), když si zvykne na točivost takových krátkých lyží. Nemluvě o tom, že je to fyzicky náročné na tak krátkých lyžích jezdit celý den, či snad týden.

              0 0
              • Skicross  

                Konečně to tady někdo napsal. Naprostý souhlas. Nechtěl jsem tady být sám, kdo je PROTI učení se na samotočkách.

                0 0
                • marYIs  

                  :-) Po asi dvou letech každodenního pročítání snow si člověk objektivní názor udělat musí.

                  0 0
                  • Jarisior  

                    Ještě že jsem dlouholetý předplatitel snow :-)

                    0 0
                  • vasek80  

                    No vidíš a já proto co jsem napsal nemusím nic číst. Stačí mi jak to cítím a pocity dvou lidí které jsem od snowboardu přivedl k lyžím a učil je. I já začínal na allroundech a vím že to pro mne byla chyba na které si právě osvojil špatnou techniku, kterou mi až horkotěžko spravily slalomky a blady. Takže za mne přesnej opak.

                    A dále proč se učit smýkanou techniku. Možná je důvod, ale já po hraně sjedu sjezdovku odzhora až dolů a smykuju maximálně u turniketu. Navíc u mne ani neuspěje fakt, že krátké lyže jsou náročnější. Moje 100 cm lyže jsou díky své pomalosti na stejné sjezdovce méně náročné na stehna. Delší lyže jsou určitě pohodlnější. proti krátkým je to jako celopéro proti celopevňáku.

                    Na svojich 165 R8S , tedy měkčích slalomkách bez výztuh titanu sjedu po hraně cca 1500m červenou sjezdovku párkrát a stejně odejdu na stehna, protože se tomu přetížení na hluboce pokrčených stehnech nedá dlouho odolávat, než se ozve pálení a křeče. Jezdím lyžovat na cca 2 – 4 hodiny podle střediska a abych si párkrát sjel pořádně a zbytek dne prosmýkal odzhora dolů takřka v postoji, to mě nenaplňuje.

                    0 0
                    • marYIs  

                      Nikde jsem o smýkané technice nic nepsal a ani ji nepoužívám, i když je to v krizových situacíh naprostý základ a záchraná brzda.

                      0 0
                      • vasek80  

                        Já jen tvrdím, že na univerzálech se smýkat naučí spíše jak zařezávat hrany v carvingovém oblouku, což je taky záchraná brzda na plotny.

                        jen osobně nemůžu souhlasit, že si vybuduje na točivé lyži zlé návyky, když já jsem pravý opak a z univerzálek se musel znova učit lyžovat na slalomkách.

                        Nemá smysl radit univerzál vs slalomka, když ani sám tazatel nenapsal co by jeho srdci bylo bližší. Já jsem blázen do krátkého rychlého zakrojeného plynulého oblouku, kterej nechávám v rychlosti vykroužit lyže, s váhou na spodní lyži a jezdím s hůlkama. A je mi jedno, že takle sjedu maximálně 5× a pak musím dát pauzu abych mohl dál.

                        Funcarv je mi na slalomkách cizí

                        0 0
                        • marYIs  

                          Netvrdím, že jsi funcarver. Jen mi připadalo, že mě považuješ za smýkače a propagátora takové techniky:-).A slalomky 165 cm za funcarvingové lyže taky nepovažuju, je to předepsaná norma FIS pro závody WC a jiných úrovní. Naprosto normální lyže, která má své určité využití, taky jednu takovou vlastním.

                          0 0
                        • Jarisior  

                          Přesně, moje krevní skupina :-)

                          0 0
              • Jarisior  

                Můžu se zeptat jaké špatné návyky se naučí na krátkých lyžích s malým radiusem? Nejsem funcarver, kdysi jsem jezdil starou techniku, ale asi pred 10 roky jsem si koupil prvni polo carvy z půjčovny. Postupně jsem se propracoval na 150cm s 9 m radiusem a musím říct, že ačkoliv mě vůbec neláká nějaké dotýkání se sněhu, tak teprve teď jsem přišel na kouzlo krásně projetého a užitého si oblouku. Je pravda, je to fyzicky náročnější, ale co není když chce člověk něco dělat s patřičným cílem? A teda na těchto lyžích si troufnu jet na týden na lyže. I když neříkám, že ke konci dne už to bolí, ale to je mám rozhodně tvrdší něž ty na které jsem dal odkaz.

                0 0
                • Barak  

                  Např. příliš kladení důrazu na váhu na vnitřní lyži oproti race technice, která je na běžné podmínky použitelnější. Přečti si forum na snow.cz nebo na nějakém funcarver serveru, tam se to řeší do zblbnutí.

                  0 0
                  • Jarisior  

                    Ale kdo tu říká, že má jezdit fun, já jsem jen doporučil na naučení krátké lyže s malým radiusem, které jsou pro začátečníka lehce ovladatelné a naučí se udržet rovnováhu, kterou následně využije pri zhoršených podmínkách. A proto, že zde stále opakuju, že nejsem fanouškem fun tak připomínka nutného většího zatížení vnitřní mi připadá vtipná :-)

                    0 0
                    • Barak  

                      A k čemu jinému než k funcarvingu jsou 150 lyže s 9m radiusem dobré? To s tím zatížením vnitřní lyže jsem psal jako příklad špatného návyku z funcarvingu, na které jsi se ptal.

                      0 0
                      • Jarisior  

                        Třeba když jsou dostatečně tvrdé lyže tak na sportovní jízdu, která bolí, ale je krásná ;-)

                        0 0
                        • Barak  

                          ok, pokud v tvém pojetí znamená „sportovní jízda“ lyžování s velmi malými oblouky jetými po hraně, tak souhlasím. Každý ať jezdí jak mu to vyhovuje a z čeho má nejlepší pocit, o tom lyžování je.:-)

                          0 0
                          • Lakii  

                            Ale vždyť se dá i s lyžema r9 vyřezat delší oblouk … :) V Čr je především problém využít obřačky, žejo.

                            0 0
                            • Jarisior  

                              Tak i s obřačkama se dá zajet „malý“ oblouk, ale veme to ještě více energie než ta slalomka a přesně tak většinou potřebuje větší prostor.

                              0 0
                            • Skicross  

                              Neznám nic lepšího než ranní manšestr a pod nohama 190 cm obřačku :) A pokud jezdím s dcerou, tak univerzálku s R 14 v délce 170 cm :)

                              0 0
                • marYIs  

                  Hlavním špatným návykem, který si lidi z funcarvingu berou je jízda po vnitřní lyži, což je naprostý opak metodiky LYŽOVÁNÍ. Nezatracuji krátké lyže, jsou dobré třeba na trénik předozadní rovnováhy, jen jde o ty špatné návyky pro začátečníka, o kterých jsem psal výše. Začátečník, který se začne učit na lyžích „normálních“ (žádný extrém v podobě délky a krojení), bez funcarvingových návyků, bude mnohem lépe, komplexněji vybaven pro další lyžarské zlepšování se. Ať už pak bude jezdit jen závodní obřačky, slalomky, nebo freeride, boule.

                  0 0
                • marYIs  

                  Ještě k tobě a tvému lyžování. Ty už nejsi žádný začátečník, čili víš, co chceš a co tě baví, proto máš krátké lyže.

                  A oblouk si dokážeš užít pořádně i na lyži mnohem delší a méně krojené, podle mého názoru oblouk na takové lyži je mnohem lepší.

                  0 0
                  • Jarisior  

                    To je pravda, ale právě na toto potřebuješ se naučit ovládat tu lyži a mít prostor ať nikoho neohrožuješ. A co je jednodušší naučit se ovládat 150 cm nebo 190 cm, i při staré technice se na začátku jezdilo na lyžích o výšce postavy a až s pokrokem učby se prodlužovala délka lyží ;-)

                    0 0
                    • marYIs  

                      Neříkám, že se má začátečník učit na obřačce. Slalomka je na učení taky dobrá, jenže pravá slalomka je pro začátečníka tvrdá a funcarvingová lyže IMO nevhodná, protože člověk si zvykne, jak mu to krásně krouží (i když ji v podstatě moc neovládá, spíš ona jeho), ale když si vezme lyži delší a méně točivější pomalu ji ani nepostaví na hrany.

                      0 0
                      • Jarisior  

                        Prave a na tu dlouhou lyzi, kterou bude mit tezke ovladat, tak ani nebude vedet co s ni, mezitim co ta kratka da hned najevo co s ni dana osoba udelala a zda je to dobre ci ne. Tim uci zpetne lyze lyzare ji ovládat a ten postupně přichází na princip ovládání, kdy posléze ví co má dělat i z dlouhou lyží.

                        0 0
                        • marYIs  

                          Nesouhlasí:-).Naopak člověk, který je zvyklý na krátké a točivé lyže, když dostane delší a méně krojené, nebude vědět,co si s tou lyží počít.

                          0 0
                          • Lakii  

                            Ucit se carving na lyzich s dlouhym radiusem predpoklada zahranici a prazdnou sjezdovku, jinak je to o zivot ostatnich :)

                            0 0
                            • marYIs  

                              Opakuju, že jsem nikde nedoporučoval učit se na dlouhých a málo točivých lyžích. Tím, že říkám, že lyže 150 cm R 9 m nejsou vhodné na učení, nemyslím, aby si vzal zažátečník obřačku. Prostě klasický allround (délka k postavě –10 a –5 cm a rádius do 15m) naprosto postačí. Nemluvě o tom, že člověk bude mít vcelku univerzální lyži.

                              A s tou zahraniční sjezdovkou, upraveností a vším možným je to jen předsudek.

                              0 0
                              • Jarisior  

                                To zahraničí bych spíše bral jako ideální základ jakéhokoliv učení, kde se dají učit základy bez nějakých plných sjezdovek, ledu, a šusařů, kteří si u nás většinou nemůžou vybrat jinou sjezdovku :-)

                                0 0
                                • marYIs  

                                  Ano, v zahraničí to vypadá trochu jinak:-), jen nemám rád, když někdo píše, že se u nás nedá lyžovat. Já mám vyhodu v tom, že žiju v Beskydech a v okruhu asi 10 km mám velké množství výběru sice většinou celkem krátkých, ale za to v podstatě liduprázdných sjezdovek. Takže takové šílenosti jako hodinová fronta ve Špindlu v sezóně neřeším.

                                  0 0
                                  • Jarisior  

                                    já jsem z Ovy, takže vím o čem je řeč, i když i do Beskyd raději jezdím přes týden, kdy tam nejsou lidi :-)

                                    0 0
                                    • marYIs  

                                      Jasně Bílá je nejlepší přes týden dopoledne, jinak to snad nemá ani cenu. Stejně tak dobře si kdykoliv ráno zajezdím dvě hoďky na Malenovicích. Třeba se někdy potkáme a probereme to v praxi:-)

                                      0 0
                                  • Lakii  

                                    Proti nasim horam nic nemam, velikou cast sezony jezdim na nich. Psal jsem to s ohledem na pocet lidi na sjezdovce, ktery u nas byva precijenom vyssi a to muze byt pro uplneho zacatecnika problem. Kdyz vis kde kdy je prazdno, taky se da.

                                    0 0
                          • Jarisior  

                            Kurec, tak to nevím, jak je možné, že když jsem se učil na krátkých lyžích, že mi nedělájí problém ani dlouhé :-)

                            0 0
                            • marYIs  

                              Pokud vím, tak jsi psal, že jsi se učil na klasických lyžích. Ale nechme toho, dost bylo flameu. Tvůj názor respektuju, jen si myslím, že není správný:-). Taky jsem si prošel funcarvingovým obdobím, sice jen jeden měsíc, ale rychle jsem vystřízlivěl.

                              0 0
                              • Jarisior  

                                Tak funcarvingovým obdobím jsem nikdy neprošel, protože mě to prostě neláká co z toho še si lehám na zem jako kdybych tam spadl :-)

                                0 0
                              • Jarisior  

                                A ano učil jsem se na starých lyžích, ale když jsem přecházel na carv, tak jsem bral na dnešní dobu tebou zmiňované alllroundy. Ale pár lidí jsem už učil a všichni si pochvalovali krátké lyže. Dokonce 1 osobu jsem učil na 100cm s radiusem asi 5m a ač tato osoba stála asi 2× na lyžích tak po pár dnech lyžování si mohl vzít už 150 a tyto bez problémů zvládala s dobrým stylem. Ale nikomu neberu zkušenosti jestli se naučil nebo někoho naučil na dlouhých lyžích.

                                0 0
                                • marYIs  

                                  Jde jen o to, kam se chce člověk propracovat. Když nemá žádné ambice na zlepšení se a vyzkoušení si něčeho jiného, tak proč ne.

                                  0 0
                                  • Jarisior  

                                    A kdo říká, že nemá ambice, já myslím, že to je přesně naopak, tato osoba se za pár dnů naučila zcela obstojně lyžovat. Další zkušenost je s mojí sestrou, která kdysi závodila ještě na starých lyžích pak asi 10 let se lyží nedotkla a pak zkusila 150 s radiusem 9 a po pár jízdách přišla na to co a jak a hned brala po té delší lyže ;-)

                                    0 0
                                    • marYIs  

                                      Jenže tady jde zase o to, že sestra už před tím jezdila a věděla, jak na lyžích stát. Když srovnáš závodní lyžování před 15 lety na rovných lyžích a dnes, tak ten rozdíl v základech postavení atd. není tak velký.

                                      0 0
                                      • Jarisior  

                                        no docela je, ať to začíná šířkou postoje, zatížením čistě vnější oproti 50/50, ale jo beru není to ideál, ale jak jsem už zmínil nejen "lyžující osoby jsem už učil. A na krátkých lyžích s malým radiusem se rychle naučily. Jen musí být pro začátečníka stupené špice a paty na takových to lyžích, protože jakmile se to kousne když nechce tak to není dobré.

                                        0 0
                      • vasek80  

                        Sejně by potom ty delší a méně točivé lyže prodal, protože jsou nudné :-)

                        0 0
              • vasek80  

                No vidíš a já se těžko zbavoval špatných návyků z netočivých univerzálek a naplno se naučil využívat slalomky až po zakoupení snowbladu.

                A pokud je dobrej lyžař ten, kterej vydrží jezdit celý den smýkanou techniku na skoro propnutých nohách, případně minimálně využívaje vykrojení lyží, tak nechci být nikdy dobrým lyžařem.

                Chtěl bych vidět chudáka nováčka, kterej se učí jezdit po skluznici a né po hraně až vlítne na plotnu, kterých je u nás všude plno. Protože s allroundama bude jezdit po hraně minimálně a tel led jej pak vytrestá více, než pokud by jezdil na samotočivých lyžích pořád po hraně a učil se jen přecházet z hrany na hranu.

                Navíc proč kydat na samotočivé lyže, pokud by samotočivé lyže nebyly to nejlepší co se v lyžování v posledním století objevilo, tak je nikdo nekupuje.

                0 0
                • marYIs  

                  Prosím, přečti si ještě jednou, co jsem vše psal. O klasické technice a smýkání není nikde ani zmínka.

                  0 0
                  • vasek80  

                    Ale já vím, že jste to nepsali, já jen, že s těma univerzálama a pokud se na lyže vrací naučí jen smýkat.

                    0 0
                    • Barak  

                      Jaj boha, co je tohle za moudro?

                      0 0
                      • vasek80  

                        Dej člověku který stojí prvně v životě na vykrojených lyží allroundy s malým krojením a uvidíš jak bude jezdit pokud nebude mít někoho kdo ho to na nic naučí (bude smýkat). Pak mu dej vykrojené slalomky s rádiusem třeba 11metrů, ukaž mu jak jezdit po hraně a přecházet z jedné na druhou a bude za chvíli vysmátej od ucha k uchu

                        0 0
                        • Barak  

                          Některé allroundy, univerzálky nebo jak tomu chceš říkat mají radius 11–12m. Oproti slalomce mají ale větší šířku pod patou i ve špičce a patě, což umožňuje jak krátký slalomový oblouk, tak pohodlnou jízdu i na rozbité sjezdovce.

                          0 0
                          • vasek80  

                            Univerzálky beru třeba Atomic SX a podobné. Lyže kolem 16m. To co píšeš bych zařadil mezi allmontainy, tedy lyže které nesou v prašanu mimo pistu a člověk si s nima užije i na utaženém technickém sněhu. Proti takovým lyžím nemám půl slova a naopak si myslím, že pro lidí co jezdí lyžovat o vikendech a k nám, kdy je to jedno oraniště jsou to ideální lyže.

                            0 0
                            • Barak  

                              Vzhledem k tomu, že nikde není přesně definované, co která kategorie vlastně znamená, tak, aby nezáleželo na libovůli výrobce, za co kterou lyži vlastně označí, dost se obě kategorie z mého pohledu prolínají.

                              0 0
                              • vasek80  

                                Proto jsem psal allroundy s malým krojenim. Na takových lyžích člověk učený před 20 lety bude právě spíše smýkat, než aby lyže stavěl na hranu.

                                0 0
        • Jarisior  

          tak toto tvrzení považuju za největší ubohost, naopak si myslím, že fun zrovna není to nej pro tělo, ale na naučení zároveň nejsou lepší lyže než krátké s malým rádiusem. Nejlepší jsou nějaké metrovky s radiusem tak 4,5m, ale to není na běžné učení, i když předozadní stabilita se tak učí nejlépe.

          0 0
          • Barak  

            Někdy mi přijde, že funcarveři budou ty svoje kraťasy velebit do roztrhání těla.:-) Začátečník by podle mě spíš měl koupit nějaké univerzálky, které mu umožní v českých podmínkách nějak rozumně zvládnout jak smýkaný tak i carvingový oblouk.

            0 0
            • Jarisior  

              No já rozhodně nepatřím k funcarverům, ale carving mě baví. A nevím kde dneska koupíš univerzálky. Navíc i na carvech můžeš jezdit smýkanou technikou. Jen ten oblouk jde podstatně jednodušeji se naučit pomocí carvů. A jak píšu výše na krátkých se teprve naučíš držet předozadní stabilitu.

              0 0
              • Barak  

                O něco výš jsi doporučoval Lusti 150cm s 9m radiusem. To prostě podle mě není lyže, na které by se měl učit začátečník na českých sjezdovkách. Carvingový oblouk je oblouk vedený po hraně a to mu umožní i jiné, univerzálnější lyže se kterými nebude mít jako začátečník až takový problém zároveň jezdit na sjezdovkách které jsou většinou úzké, plné lidí a po obědě navíc plné ledových ploten nebo nahrnutého sněhu.

                0 0
                • Jarisior  

                  Ja rikam, doporucil bych jeste kratsi na kterých se teprve člověk naučí, ale to je trochu mimo. A přesně jak píšeš carv. oblouk je vedeny po hranach a tudíž mu např. ledová plotna nevadí narozdíl od klasické metody kde mnoho začátečníku se snaží jezdit sesouváním a tam teda určitě nastává problém na ledové plotně, kde se lyže stávají neovladatelnýma. A na přeplněné a zmrzlé sjezdovce si ani nedovedu představit, že by se měl začátečník učit.

                  0 0
                  • Barak  

                    Jasně, ale oblouk po hraně můžeš úplně v pohodě jet na univerzálkách s např. 70mm pod patou a radiusem řekněme 13m a navíc to bude parádní lyže i na jiné podmínky než je vyžehlená sjezdovka. Naučí se na ní prostě i techniku, kterou potřebuješ pro rozbitou sjezdovku. Taky v pohodě vykrojim oblouk po hraně na freeridových lyžích s víc než 100mm pod patou. Musí na to být ale podmínky, takže bých je těžko doporučil někomu, aby se na nich učil lyžovat.

                    0 0
                    • marYIs  

                      Podepisuju.

                      0 0
                    • Jarisior  

                      Jen nevím jak začátečník bude ovládat dlouhou lyži, která bude mít setrvačné momenty rozhodně větší než krátká lyže. A například argument s pohybem v boulích, tak zrovna nevím jestli do boulí je ideální dlouhá lyže :-) Možná pro zkušeného rychle jedoucího lyžaře ano, který ví co a jak, ale „vystrašený“ začátečník bude rád když se bude moci projet přes plotnu, na konci se pohodlně otočit, či se vklidu otočit mezi muldama aniž by potřeboval spoustu prostoru.

                      0 0
                      • Barak  

                        Nemyslím, že jsem psal někde o boulích, nechce se mi to zpětně pročítat, takže pokud přice jen ano, měl jsem na mysli muldy, nahrnutý sníh, které se obvykle na sjezdovce vytvoří. A o dlouhých lyžích jsem taky nepsal, univerzálky jsou cca –10cm k postavě, záleží na konkrétní lyži. Myslím, že máš mylné představy co znamená univerzálka s parametry, které jsem psal a jak se taková lyže chová.

                        0 0
                        • Lakii  

                          Dýlka je taky určitě individuální, já jezdim jedny lyže –23 a druhý –7 a hlavní nevýhoda těch kratších (slalomek) je že ve vyšší rychlosti tolik nepodrží, což ale začátečníkovi může být jedno. Víc nevýhod jsem na mojí nevalné úrovni lyžování nezpozoroval :)

                          0 0
                        • Jarisior  

                          No však oněch –10cm což na začátečníka není zrovna moc (ideál je rozhodně více), je u dané osoby lyže dlouhá 155 cm.

                          0 0
    • atrekfuel  

      podla mna urcite nejake maksie allroundy skor s vacsim polomerom ako mensim – hlavne aby boli relativne lahke a urcite nekupovat ale brat z pozicovne…mozes vyskusat viacere pretoze lyza musi sadnut

      k slalomkam sa treba ked tak prepracovat, urcite nebrat lyze, ktore su semiprofi (treba si uvedomit, ze na take lyze treba mat kondicku, vybornu techniku a nieco odjazdene – inak si ta lyza robi s tebou co chce)

      sam jazdim na zavodnych RC4 slalomkach

      (nie takych co sa daju kupit v obchode ale priamo pre timy) a uz zopar ludi si chcelo vyskusat zavodne lyze a po prvej jazde mi ich s radostou vratili

      co sa tyka topanok, tu je vyber asi najdolezitejsi, flex brat urcite 80 a vyssi (toto je chyba zacinajucich lyziarov ze maju makke pohodlne boty a potom vacsinu energie stracaju pohybom nohy v topanke), urcite skusat na tenku ponozku nie na hrubu, lyziarka by mala byt dost natesno nakolko vlozka casom povoli a zase mas volu co nie je dobre – a hlavne pokial ta budu zo zaciatku boliet nohy z lyziarok nicoho sa neboj – to sa rozchodi :-)

      0 0
    • scalar  

      Kurňa, jdi ještě s lyžema do háje :-)

      0 0
    • karliner  

      Lyže pro začátečníka. Jaké?

      Žádné. Snowboard.

      0 0
    • op  

      Znate nekdo lyze Nordica Beast 69 ? Celkem nic o sjezdovym lyzovani nevim i kdyz za zacatecnika se nepovazuju, ale ucil jsem se jezdit v dobach kdy carving bylo nejake divne cizi slovo. Vim jen, ze se mi na nich dobre jezdilo, kdyz jsem je mel pujceny z pujcovny. Zajimalo by me co je to kategorii a jaky jsou podobny aktualni modely.. Jestli teda nekdo vi. Dik.

      0 0
      • marYIs  

        Tady?. Nevím s čím tu lyži srovnat, protože nevím, jestli má alespoň dřevěné jádro, ale jestli hledáš lyži s podobným charakterem, tak toto by mohlo vyhovovat. Případně se posunout k nižšímu modelu 10.

        0 0
        • op  

          to je ono, takhle ty lyze vypadaly. Jezdilo se mi na nich fakt paradne. Ted mam Atomic SX11 a jsou na me uz trochu moc tvrde a neodpousteji chyby..

          0 0
          • marYIs  

            :-)První odkaz, který mi vypadl z google. Ten model se už nevyrábí a ty lyže, které teď jezdíš jsou podstatně lepší. Začít jezdit zase na těch Nordikách by byl krok zpět.

            0 0
            • op  

              ja vim ze jsou lepsi, ale mozna ne uplne pro me.. Mozna jsem si mel koupit o model niz SX10. Navic na tech Nordicach me strasne bavily zvednuty patky, dalo se jezdit stejne pozadu jako popredu :) Jo a taky paradne zvedaly snih, na sjezdovce to vypadalo dost efektne ! :)))

              0 0
              • marYIs  

                V podstatě vidím tři možnosti:

                1)Koupit lyže přívětivější než SX11. IMHO blbost.

                2)Koupit lyže alespoň na stejné úrovni jako SX11, ale třeba širší a s twintipem (zvednuté patky) a lyžováním se prostě bavit a blbnout.

                3)Pořádně zapracovat na technice. Asi nejméně lákavé:-).

                0 0
                • op  

                  Momentalne stejne moc nejezdim – rodina, cas, jiny priority. V CR me vic bavi bezky a do Alp se ted dostanu kdyz hodne tak 3× za rok na vikend. Takze pro me stejne nema cenu neco resit a uz vubec ne investovat (ale kdybych videl ty Nordicy v ok stavu nekde v bazaru tak je hned koupim :)) Jen jsem se tak ptal, kdyz jsem videl jaci se tu sesli odbornici ..

                  0 0
                  • Skicross  

                    Doporučím ti lyže typu Elan SpeedWave 12, Nordica Spitfire nebo Fischer Progressor 8.

                    Víc si o nich najdi na webu.

                    0 0
                    • vasek80  

                      Elan SpeedWave 12 jsou jediné almontainy o kterých jsem silně uvažoval. Hned ten první model co představily. Tusím 3 roky nazpět. Určitě dobrá lyže na trochu rozbitější povrch a na manžestru asi také nezklame. Nakonec zůstávám u toho co mám

                      0 0
              • op  

                Jo taky jeste ty lyze jakoby nakopavaly ven z oblouku. Kdyz se podarilo oblouk pekne vykrojit, dostal jsem na konci jakoby najednou vyssi rychlost – dost euforickej pocit. To se mi s jinejma lyzema moc nedari..

                0 0
                • Skicross  

                  Vykopávání do oblouku má na starosti tvrdší patka. Nejlíp je to patrný třeba na slalomkách. Při správné technice dokáže slalomka vykopnout do oblouku tak, že se lyže dostanou několik cm nad sníh. Při špatný technice a záklonu dokáží taky pěkně katapultovat a poslat na krovky.

                  0 0
          • vasek80  

            Osobně něž jsem koupil Rossignoly tak jsem jezdil jak 8 tak 9 a i občas si s kamarádem prohodím jeho Lusty (nevím které, ale nějaká tom slalomka) a také preferuju měkčí lyži. Sice obojí má něco do sebe, ale trvrdé lyže si ali nekoupím. Pokud vím tak právě Atomic dělal SL9, to byla měkčí SL11 a dodnes je hodně ta lyže vidět

            0 0
    • malamala  

      Pořiď si pořádný carvingový prkno … to budeš teprve pořádně prznit svahy :-)

      0 0
    • kokoska.rokoska  

      Tak tohle vlakno me konecne po letech pasivniho sledovani donutilo k registraci :-)

      Nevim, jestli ve zmeti vznikleho flame dokaze puvodni tazatelka najit neco uzitecneho, a proto to radsi zopakuju:

      1. Prvni odpoved pana kolegy Skicrosse dava smysl, vetsina ostatni diskuse je,

      obavam se, horkym kandidatem na klasicke hodnoceni Milana Trnky: „Tvoje jizda ma s lyzovani spolecneho jen ty lyze!“.

      1. Do zacatku nepochybne lyze z pujcovny, ale vlastni a slusne boty. A at

      nejsou moc velke. Oni stejne velke budou (neznam nikoho, kdo by si „napoprve“ nekoupil velke boty), ale at to neni „o moc“.

      1. A urcite zacit nejak systematicky ⇒ vyhnout se radam rodiny, pratel a

      samozvanych odborniku.

      Mas-li z okoli dobre reference na nejakou lyzarskou skolu, zkus ji.

      Taky neni marne vyzkouset HOnzovo VL

      A, pri vsi ucte k B-F, myslim, ze „lyze“ je lepsi resit ve specializovanem foru. Napr. SNOW

      Hezky den!

      kokoska.rokoska

      0 0
    • siafu  

      Je nějaká značka, které je dobré se třeba vyhnout? Napadá mě Atomic, Rossignol, Blizzard, Nordica, Salomon, Sporten, Lusti, Elan, Head, Voelkl, Fischer.

      Koukám, že třeba Rossignol.com u jednotlivých délek lyží neuvádí radius a má jen 170/16m, no a dohledávat radius pro jinou délku nějak dodatečně mě tedy moc nebaví resp. si mohu vybrat jinde nebo existuje nějaký přepočet?

      Pak když je u lyže napsáno „není vhodná pro příliš robustní lyžaře díky měkčí konstrukci“ – tak to pro představu znamená co? Při délce lyže 157 cm vážit do 70 kg?

      0 0
      • JSt  

        prvne si musis uvedomit, ze lyze se dneska nekupuji podle vysky, ale podle toho, co na nich chces jezdit.

        pak se chces na lyzach ucit, z cehoz plyne, ze by ses mela divat prave po lyzich mekci konstrukce – tzn. hledat v nizsich modelovych radach a tam prakticky nejsou mezi znackama rozdily.

        0 0
      • Skicross  

        To je dost těžká otázka. V kategorii „normálních“ lyží v ceně 6000–8000 Kč (bez vázaní) jsou všechny značky plus mínus stejné. Jen Lusti a Sporten jsou o hodně kvalitnější, protože jsou to většinou poctivé dřevěné sendviče s jedním nebo dvěma titanaly a s dlouhou životností. Od 8 do 15 tisíc jsou celkem držáky sendvičové Elany, Fischerky, Rosii a Heady. Atomic měl loni problémy s rozlepováním slalomek Ti SL, Voelkl prý měkne a lyže je rychle vypráskaná. V kategorii nad patnáct tisíc je pak lepší investovat do značek jako Vist, Stoekli, Blade, RTC. Mrkni na www.skipont.cz. Je tam o tom pěkný článek od Ondry Vondráška.

        A k té druhé otázce. Pokud přímo výrobce napíše, že je lyže měkčí, tak je to spíš lyže pro ženskou kolem 60 kg.

        0 0
        • frederick  

          Koukám, celkem se vyznáš, co Stockli? Mám World cup Laser Sl:) Ty sou dobry?:D

          0 0
          • Skicross  

            Od roku 2006 jedna z nejlepších komerčních slalomek. I když to překvapivě není sendvič (nemá dřevo v jádru), tak má i dobrou životnost. U Stoekli je záruka, že na jejich top modelech se normálně po tuningu nechá závodit! To se u jiných rádoby WC lyžích jiných výrobců nedá říct.

            0 0
            • frederick  

              Tak to rád slyším:) Mám model 2006 a jsem maximálne spokojeny…snad jednou budu mit penízky na ty aktualní:)

              0 0
    • atrekfuel  

      kazdopadne sa chod ucit lyzovat do alp…u nas slusny svah a slusna pozicovna snad ani neexistuje…ked prides do obchodu a budes vyberat boty tak ti vsetky tieto rady vysumia z hlavy a predavac ti teda fakt neporadi resp. poradi zle

      takze odporucam kupovat v rakusku (tam tym ziju a maju to zmaknute), takisto vyuzit ich pozicovne a ich instruktorov…je to uplne iny level a urcite sa naucis lyzovat skor a lahsie

      0 0
    • frederick  

      Hlavne mekkou lyži:) Ostatní už ti poradili dost:D

      0 0
    • jIrI___  

      Přiživím se. Můžete mi někdo dát tip, kde se v Ostravě dají koupit nějaké základní lyžáky za rozumnou cenu (3k je strop)? Loňské/předloňské výprodejové modely vůbec nevadí, spíš je uvítám. Díky.

      0 0
      • metr-x  

        Zkusil bych Madeju. Mají tam i solidní bazar

        0 0
      • ToBla  

        Zkusil bych Sportissimo a Intersport. Nyní inzerují výprodeje a slevy. Určitě seženeš i nějakou solidní botu s flexem kolem 60 za dobrý prachy…

        0 0
    • AleZ80  

      Vzhledem k tvým 80 kg bych to viděl na lyže v délce 155–158 cm. Nové lyže s vázáním do 8 tis. nebudou žádná hitparáda, takže bych se přikláněl spíš k nějakým slušným bazarovkám ( např. Stockli Spirit, pokud je ovšem seženeš ).

      0 0
    • RendyD  

      Já teda nevím, ale čím větší rádius, tím musí být větší rychlost v dlouhém oblouku. A čím větší rychlost, tím pro začátečníka větší strach. Chce-li se naučit jízdu po hraně rychle, volil bych právě krátkou lyži s malým rádiusem.

      0 0
    • ToBla  

      Doporučil bych teba toto:

      ATOMIC SX- sportovní crosska

      http://shop.sportisimo.cz/…ix-310/6560/

      Salomon Crossmax

      http://shop.sportisimo.cz/…-kz10/21384/

      Jsou to lyže ze sportovní řady, ale nejsou tvrdé. Určitě je zvládne i začátečník. Základní modely nekupuj, s váhou 80kg by to byly vyhozený peníze. Délku doporučuju 160cm (já měřím 168 a tahle ýlka se mě osvědčila). Navíc lyže jsou měřený po skluznici a regulérně mají o 2–3cm méně.

      Ideální poloměr 15–16m.

      0 0
    • mastihuba  

      už nevim kde jsem viděl spoustu všelijakejch cviků pro učení carvu nemáte na to někdo odkaz? byly tam cviky s hůlkama pod kolenama, jízda na jedné lyži atp…

      jinak k tematu – lyže z půjčovny a s lyžákama opatrně, klidně bych pro začátek v nějaké půjčovně přímo na svahu vyzkoušel rozdíl mezi tvrdou a měkkou botou ať víš do čeho deš. I po třech hodinách v obchodě stejně bez vlastních zkušeností nepoznáš nic. (I 70letýmu instruktorovi se stane že šáhne v obchodě vedle)

      0 0
      • RendyD  

        Návod

        A něco z metodiky nácviku je popsáno Tady

        0 0
        • Martin.K1  

          Ahoj, chtěl bych využít toto vlákno, tento víkend jsem byl v Harrachově, prvně na carvingových lyžích, do té doby jsem jezdil klasické. Lyže jsem si půjčil, byly to salomon 600 streetracer

          Už v půjčovně mi říkal, že jsou dost tvrdé a nekecal, nadřel jsem se na svahu, až mě stehna pálila. Byl jsem na nich spokojený na nahrnutém sněhu, ale jak jsem najel na plotnu, strach v očích a už jsem to hranil. Jsou rychlé, ale pro mě asi až moc tvrdé. Z rána jsem jezdil po modré, teprve, když se rozjezdila červená tak jsem jezdil po ní. Nevíte někdo o těchto lyžích něco, už je to asi 3 a více roků starý model, protože jsem je už nikde nenašel, jedině bazary. Jelikož bych chtěl lyže kupovat, chci mít srovnání s těmahle, zatím tyto jediné jsem vyzkoušel. Určitě ještě zkusím jiné a tvrdé už si nepůjčím. Přemýšlím o Lusti, je to česká značka za slušnou cenu. Jsem středně pokročilý, 75kg a jelikož se v tom prd vyznám, rada by se hodila, než se vydám do obchodu nechat si vymýt mozek radama od prodejců :-) díky

          0 0
          • Slunečnice  

            Nedá mi to abych se nepodělila se svojí zkušeností začátečníka, taky jsem se ve středním věku rozhodla naučit se lyžovat. Hned jsem si koupila allmountainové lyže a vyrazila. Na svahu jsem se s nima trápila, přišlapovala si je, i když je mám mezi bradou a nosem, tak jsem se rozhodla, že je prodám, protože jsou asi na mně moc dlouhé.Půjčila jsem si tedy v půjčovně výše doporučované univerzálky, měkké. Byly o 6cm kratší a rozhodně lepší než původně koupené,ale obloučky nic moc,prostě nešlo mi to. V půjčovně mi nabídli ať ještě vyzkouším tvrdé slalomky K2Moto, ale že se nadřu a kdesi cosi. Ten rozdíl byl neuvěřitelnej, lyže klouzaly jako po másle, zatáčely samy a poprvé jsem pocítila, co to je asi carvovat. A teď jsem z toho teda opravdu jelen, čím to může být, lyže jsou pěkně těžké, tvrdé, jak je možné, že mně jako začátečníkovi takhle sednou závodní lyže?Chci si něco podobného koupit, zaujal mně odkaz od uživatele ToBla na sportovní Atomic, ale bojím se, aby to bylo ono. Co určuje, že je lyže krásně točivá a „klouže“ jak po máslíčku? Děkuji moc za případnou radu.

            0 0
            • Martin.K1  

              Já ti doporučím zeptat se zde. Udělal jsem to taky a odpovědi se mi dostalo :-)

              0 0
    • kali222  

      prizivim se…

      uz mi hrabe z cteni o vyberu lyzi. ctu vsechno mozny i nemozny. „odPorníky y amantéry“. od svejch 15 let sem nestal na lyzich, do ty doby styl „nejak to sjedu“ a obcas prekontroluju vysku snehu. :) ALE! s timhle je tedka konec, protoze se chci zase podivat na lyze.

      co se tyce vyberu na netu se to ruzni:

      1. chaska rika :zacatecnik, trotl na snehu – lyze kratke-hodne kratke,

      radius ideal pod 12, klidne mensi.

      1. cháska rika lyze na full delku cloveka nebo jen o par cm kratsi, bo

      z kratkejch je clovek unavenej, neklidny v rychlosti a nenauci se spravne lýžovat. radius mezi 15–20…

      u druhy chásky mi nesedi hlavne rychlost. do zadny rychlosti se ja totiz nehodlam dostavat!!

      kazdej mele to svy a nevim, co si myslet, na server snow.cz uz nepujdu. ztrata casu.

      takze ja si z toho beru:lyze delka pod bradu ± (ano vim,ze se podle delky nevybira, ale neco prece koupit musim! hlavne jak ja jako mam vedet jakej chci jezdit oblouk??? :D leda podle sirky sjezdovky…) a radius mensi. :D cena ± jako pujcovny na tyden. rekl bych, ze sem predurcenej srotovejm lyzim. v pripade tragedie bude v okoli pujcovna. boty nejspis novy.

      dopoustim se podle vas nejakyho hrubyho prestupku u re-zacatecnickej­ch lyzi?

      0 0
      • blaf  

        kdyz vezmes lyzi s maly radiusem tak bude chtit neustale zatacet, je obtizny na ni jet rovne, zato kdyz ji jen trochu naklonis tak jde hned do oblouku, takova lyze je delana na to, aby byla neustale na hrane, neumi jezdit rovne

        velkej radius je pravej opak, rovne jede, carvingovej oblouk neni tak snadnej

        podle mne je pro zacatecnika nejlepsi neco mezi, radius kolem 15 (uz si tema cislama nejsem jistej)?

        delka cim vetsi radius tim delsi, u toho stredu bych rekl neco mezi bradou a nosem

        uz se o lyze dlouho nezajimam tak mne kdyztak opravte, ale myslim, ze to takhle nejak je

        0 0
      • Soreno  

        Asi tak pokud chceš investovat cca 1000–2000 Kc tak ani nevybírej je to u ****** pěnovky z marketu ve výprodeji :-).

        To i dětský lyže jsou dražší.

        Pokud to myslíš vážně tak třeba Fischer Progressor maj dual radius dle toho jak prošlápneš lyži.

        Nicméně i na mejch slalomkách pojedu střední oblouk. GS maj něco do sebe pokud se člověk neposere z tý rychlosti :-).

        A délka dle zkušeností pokud si začátečník koupí lyže stejně dlouhý jako je sám tak mu to lyžování akorát zprotiví – já mám 160 cm lyže a měřím 172 a je to tak akorát menší bych nechtěl a 165 jsem taky zkoušel.

        0 0
        • kali222  

          tohle je presne ten typ rady, kterej je lidem, co nezerou lyze (zacatecnikum) uplne k … dik. :) nevim co je stredni oblouk, nevim jakou ma slalomova lyze charakteristiku. nechci lyze nove, chci neco na tyden-14dni, proto samo jety a tam predpokladam, ze pokud budu mit stesticko, tak se jich za podobny peniz zase zbavim, kdyz budu mit pocit, ze me omezuji a ze budou trosicku lepsi nez planky z plotu v te same cenovce nove v supermarketu. jop jinak mam 178 (podle me 176) a tak budu cumet na 158–165 cmm.

          0 0
          • kali222  

            nestihl, nestihl upravit… spis s durazem k tem 160cm, protoze si pamatuju, ze posledni roky na lyzich sem mel lyze kratsi jak sem rostl a prislo m iskoda rodice rejzovat na jiny kuli par dnum a zadny omezeni si nepamatuju. proste amater. :))))

            0 0
          • Soreno  

            Tím pádem bych se netrápil co je jakej oblouk. Jseš omezenej tím co zrovna bude k mání v jakém stavu a za jakej peníz.

            Co vím tak jsou kolikrát k prodeji u lanovek lyže kolem 100e – jak jsou odpráskaný to nevím nikdy jsem na ně nekouk. Koukej po rádiusu max 17 m (a to už začínaj GS modely) na 178 cm výšku bych vzal 160–165–170 cm záleží na nabídce. Rovnou ti říkám, když jsem se po x letech vracel na svah udělal jsem taky hloupost koupil kšunty za 3500,– v giga, že mi to stačí v čem je rozdíl, že jo. No jezdil jsem je 2 sezóny a říkal si hlavně ať nejni tvrdá sjezdovka ať mi to zas nečekaně neustřelí – a šli svině do světa. Koupil slalomky Atomic SL 10 nebe a dudy. Ty mi ukradli vlastní vinou a teď další slalomky Fischer RC4 SC no a ty jsou jinde i než ty Atomiky. GS jsem zkoušel u kamarádů, ale na moje ježdění to nebylo – přeci jenom chybí technika a moc velká dřina.

            0 0
            • kandik psi zub  

              moje zkusenost: jezdil jsem tak jak mi v lyžoškole naučili, takže jednou za rok na horach jsem nebyl za tatara, nicmene snaha se nezabit a nevypadat jako debil ustila pravidelne do nuloveho prozitku z jizdy, pokud se clovek nesrovnal dole u stanku nejakym aditivem. Pak jsem si jednoho dne pujcil jen tak ze srandy takovy ty kratky lyzicky, delka metr, bez hulek. Po prvnim sjetym kopci jsem si pripadal jak Tomba La Bomba. Dalsi rok jsem si koupil novy obleceni na lyze, novy praskace a tyhle kratky lyze od ceskyho vyrobce, staly 2500,– vc. posty. Byl jsem s nima i v Alpach a za nic bych je nemenil. Maji samozrejme svoje limity – odpoledni boule a hluboky snih se s nima jezdit neda, ale jinak total parada, svoboda pohybu jak na bruslich

              0 0
              • l.smetana  

                Na krátkých (75cm) jezdím cca 5. sezónu a bez problémů, na naše sjezdovky stačí ažaž. Letos přecházím na 110cm Revel8, tak jsem zvědav. Každopádně v boulích a na odpoledním sněhu to není vůbec nejhorší. Tím,že jsou tak krátké a manévrovatelné mi to přijde lepší než na dlouhých.

                0 0
        • allrose  

          dovolím si reagovat na tvůj příspěvek ohledně Fischer Progressor -mam 9 řadu ,ale začátečníkovi bych ji v životě nedoporučil.pot­řebuje neustálou kotrolu(jde po malem popudu okamžitě do oblouku a zatáhne do prudké komprese)a to je lyže pro střední oblouk,ale věřím že kdo se chce smýkat,tak to asi půjde…mě se to ještě nepovedlo.za mne- začátečníkovi-střední oblouk,jednorá­dius,odladěný mo­del

          0 0
          • Soreno  

            Moc tomu nerozumím – tu lyži znám jel jsem na ní prostě kam se podíváš tam jede to je přeci správně, nemám rád lyži se kterou se musím prát. A zrovna tahle lyže je odladěná na to jak drží na pistě odpouští hodně chyb, řekl bych že ani moc nekope, když jseš na patách což je asi nejrozšířeněj­ší chyba.

            0 0
      • McBlacky  

        kup si výška –15cm, oblouk 14–16m, a pokud možno dřevěný. Pokud to nebudou úplný křápy z nejlevnějších řad a značek, tak budeš čumět jak za 15let to udělalo skok. Na takových lyžích sjede i velký dřevo skoro cokoli, stačí mít ostrý hrany aby jsi se nevyndal na plotnách a pohoda.

        Možná zjistíš, že budeš víc bojovat s výběrem bot než lyží. Tam to totiž je hodně o tom jaký fit a tvrdost, musí se dost vybírat

        0 0
    • Meluzina  

      loni jsem řešila podobný problém, ale narazila jsem na půjčovnu, kde mají na testování české Sporten, zkusila jsem a letos budu objednávat…

      0 0
    • Jarisak  

      Podle tvých parametrů bych šel pro začátek asi do těhle Rossignolů:

      http://www.radicalsport.cz/…0–11/d-2310/

      Délkově určitě budou vyhovovat (154 cm) a pro začátečníka budou vhodné. Jinak tady je moc pěkná tabulka, která by rozhodně měla pomoct při výběru:

      http://www.radicalsport.cz/…-lyzi/t-352/

      0 0
    • ladiki  

      Dovolím si obnovit tohle téma. Jsem lyžemi napolíbený a přesto vše bych rád začal na svahu lyžovat. Mám rád všechny druhy sportu, ale ani nevím proč jsem se k lyžování nikdy nedostal. Potřeboval bych radu ve výběru co je a co není vhodné jak u lyží, tak u lyžáků. Výběr mi přijde obrovský a skoro mi přijde, že kdo má v pr…díru lyžovat umí-svah sjede. Nechci dávat nějaké cenové limity, ale spíše porovnání v bikové rovině :-) I když je mi jasné, že je to individuální.­.....Díky za postřehy třeba právě s Vašimi zážitky ze začátků......

      0 0
      • Barak  

        Myslím, že nejlepší informace získáš, když se podíváš na nějaké články na specializovaných webech.

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Že někdo sjede svah ani zdaleka neznamená, že umí lyžovat.

        Doporučil bych Ti, pokud hodláš investovat do vlastní výbavy (a ne jen si vše půjčovat), vybrat a zakoupit pro začátek vlastní boty (návod třeba zde). S těmito botami si pak ‚na učení‘ lyže můžeš půjčovat nebo klidně koupit nějaké ojeté. Až se trochu otrkáš, začni obrážet testovačky ve střediskách – ještě se zdokonalíš, uděláš si představu, co od lyží můžeš čekat, jestli Tě to baví, co by se Ti líbilo. Teprve pak si kup první vlastní lyže.

        0 0
        • ladiki  

          Takovou jsem měl představu, že bych si koupil lyžáky a lyže půjčoval a podobné forum jako je B-F jsem nenašel :-)

          Odkaz mi nefunguje…

          0 0
          • Erknold  

            Zalezi, jak se vidis. Ja jezdim i na jeden den, kdyz je snih a prijde mi opruz resit vraceni lyzi. Takze jsem si koupil nove boty a bazarove lyze. Na pohodove jezdeni to staci a zbydou ti i penize na helmu, bryle a podobnou drobotu.

            0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Fungující odkaz máš ve zprávě.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.