• Frisbee

    Zdravím Vás bikeři – lyžaři.. Jako někteří jsem i já zazimoval bike a věnuju se zimním radovánkám.. Zajímala by mě Vaše rada – spíše Vaše zkušenost s lyžemi.

    Mám Atomic SX 10 B5: Spolu s větší šířkou pod vázáním oproti GS/SL 9 předurčuje i pro jízdu mimo upravené sjezdovky. Rádiusem 15–17 m se řadí model SX10 mezi lyže převážně do středního oblouku.

    Parametry

    Cílová skupina sportovní agresivní všestranní lyžaři

    Lyžařský styl skicrossová lyže

    Terén sjezdovky, závodní tratě

    Rychlost vysoká

    Vykrojení 115 – 68 – 98 (173L) mm

    Rádius/Referenční délka 16,5m / 173 cm

    Technologie Beta Profile 2 , Dura Edge , Profile Material , Topsheet

    Integrovaná deska/vázání ano

    Jádro sklolaminátové Beta profily B5 connected napojené na platformu B5 connected nesoucí vázání

    Skluznice černá grafitová v provedení Ultra High Electra Graphite

    Hrany Dura Edge

    Jezdí se mi na nich skvěle, ale když si pučím otcovy Salomon STREETRACERy je to větší zábava.. Tyto lyže jsou více hravější a to je to co bych chtěl..

    TZN. ZAJÍMÁ MĚ JAKÉ LYŽE BY JSTE MI DOPORUČILI??? S JAKÝMI LYŽEMI MÁTE ZKUŠENOSTI VY??? Předem děkuji za jakékoliv rady!

    0 0
    • JP3112  

      Doporučuju nějaký nový Fisherky s tvrdým jádrem, vázání s deskou je tam skoro standart, a je to osvědčená závodní značka. Konkrétní typ nevím. Ale buď nový Fisherky nebo Atomicy. Poptej se prodejce na jádro. Ale většinou čím dražší tím tvrdší.

      0 0
      • PKQ  

        Nový Atomicy jsou porovnatelný jenom GS a ty hravý rozhodně nejsou… Fisherky RC4 WC, jsou parádně tvrdý a poslušný, ale hravý taky nejsou a jakmile je měkká sjezdovka, tak je to tragédie. Zkusil bych sehnat Rossignol Xfight 1. :)

        0 0
        • JP3112  

          osobně vsázím na tvrdou urolbovanou sjezdovku a řezat to jako prase :) mám rád tvrdý jádra na nějakou hravost kašlu :) jsem rád když to při tlaku dobře podrží. otázka ovšem je co chce zakladatel vlákna…

          0 0
          • PKQ  

            a taky je otázka kolik zakladatel váží, mě třeba ty Xfighty udrží i v hodně velkejch carvovejch prasárnách, ale mám 70kg… a na ty Fisherky je potřeba dost síly a to by mohlo někomu vadit :)

            0 0
      • AleZ80  

        To, že je např. FISHER osvědčená závodní značka nijak nesouvisí s tím, jaké dělá civilní lyže. Citroen taky vyhrává rally a civilní auta má sračkový. To co výrobci představujou ve svých kolekcích jako závodní lyže ( a je jedno jestli obřačky nebo slalomky ) má s těmi pravými závodními lyžemi společné pouze pokreslení. Pokud bys chtěl opravdové závodní lyže, tak si připrav minimálně 100 tisíc ( Hermann Maier měl lyže za 5000 Eur ).

        0 0
        • marYIs  

          První část souhlas, ale to o ceně závodních lyží snad ani nemyslíš vážně, ne? :-)))

          0 0
    • curbec  

      Osobně si myslím, že značka není tak podstatná, to je jen o vlastních preferencích, ale určitě by to mělo mít aspoň dřevěný jádro (nebo vyztužený kovem – ještě lepší) jinak to nepodrží na ledě a ve vyšších rychlostech bude hodně vibrovat.

      0 0
      • AleZ80  

        Podle mě je teda značka hodně podstatná. Super jsou VIST, CORE, STOCKLI a kvalitě těhle značek se z velkejch výrobců přibližuje asi jenom ten DYNASTAR. Možná ještě sendvičový HEADy budou na dohled, ale FISHER, ROSSIGNOL, ELAN a podobní asi těžko a už vůbec ne Atomic s těma jejich „super“ konstrukcema. Holt sendvič je sendvič ( ale musí se umět udělat ).

        0 0
        • honzarb  

          Elan neumi delat sendvic??

          0 0
        • RendyD  

          No, já nevím, ale Dynastar je stabilně standard, nic co by se vymykalo, Rossignol, Fisher a Völkl vynikající kvalita na špičkové úrovni, jsou to nekompromisní lyže obzvlášť v závodním provedení, Head dost dobrý a Elan poslední dobou pro mě velice příjemné překvapení. Vist – super deflexy a vázání, Core neznám, Stöckli kvalita, ale zase nic k podělání. Atomic stále velice kvalitní u vyšších modelů, jen se nesmí kupovat v Hervisu nebo Intersportu, pro mě lyže, která nikdy nezklamala a vždycky jela tak, jak jsem chtěl já.

          Ale pochybuju, že je pro tazatele důležitý špičkový výkon, myslím, že jako běžný uživatel spíš ocení tolerantní a všestrannou lyži, která ho nevytrestá za každý záklon při kompresi.

          Mimochodem, slyšel jsem i názor, že největší zábava je s levnou dámskou pěněnou práskačkou, která jde aspoň pořádně prohnout.

          0 0
          • lodyh  

            Podepíšu se klidně pod Aleze… Na Dynastaru se mi líbí že je relativně dost blízko speciálkám, syrová netoleratní lyže na který když umíš tak ti dá modrý z nebe. Rózy, Fišery, Felkle a jim podobný, tak nejvyšší model je nuda nuda šeď, a je možná supr, dokud si člověk kterej se do toho umí opřít, nevezme Stöckli, Duely, Vistky nebo něco podobnýho. Za kvalitu se ale platí, zvlášť u těhle značek na našem českym písečku.

            Atomic naprosto mimo mísu, plastová sračka… I v tý jejich nový slavný sendvičovce je dřeva asi jako ve dvou sirkách. Pokud je ti jedno že měníš lyže po roce, pak ok, jdi do nich.

            A btw, doporučuju si fakt projet lyže od výše zmíněnejch výrobců. Pokud na to máš techniku, tak tvoje další lyže bude třeba štekle.

            0 0
    • AleZ80  

      Čau, měl jsem Atomic SX-B5 ( model 2004 – tenkrát to byla nejvyšší řada supercrossů ) a nebyl jsem moc spokojenej. Na manžestru byly super ( hodně rychlý ), ale jakmile už byla odpoledne břečka, nebo sněžilo a nebylo to upravený, tak to nebyl žádnej zázrak a co se týká ježdění v prašanu, tak na to byly moc tvrdý, takže taky bída. Teď mám DYNASTAR CONTACT 4×4 a jsem z nich vyloženě nadšenej. Sendvičová konstrukce ( dřevěný jádro+titanový pláty ), no úplně něco jinýho než B5. Jezdí fantasticky na jakýmkoliv terénu. I v prašanu se neztratí ( ale freeridovky to samozřejmě nejsou ). DOPORUČUJU!

      0 0
    • Zdenda CUBE  

      Pokud chceš dobře ovladatelné (hravé)lyže, tak se koukni po nějakých supercrosech dobré jsou od Bllizárdu a Atomik je má v nabídce taky.

      0 0
    • Frisbee  

      Pánové díky za rady! Jen pro upřesnění – mám 80kg a 175cm. Upřednostňuji upravené sjezdovky. Koukal jsem na ty Dynastary, vypadají nádherně, ale momentálně je můj rozpočet nižší.. Nebráním se bazarovkám! A nebo Elan MAG 70..

      0 0
    • Kami  

      Jak tak čtu,zda se mi,ze chceš spis lyže do neupravenyho terénu a ne na závodní tratě,jak tu většina lidi doporučuje.V tom nepotadim,ale muzu říct,ze jsem jezdil HEAD Isupershape SL ,FISHER RC 4 WC SL,Rossignol radical WC SL 8.Tyto lyže jsou skvěle na pevne trati,jdou krasne ze hrany na hranu muzes slapnout do vnejsi lyze,vnitrni pozvednou lehnout si skoro k zemi,lyze projede krasne svuj oblouk a drzi jak pribia.Při dobre technice si člověk oblouky užívá,ale jak mile napadne 5cm sněhu nebo sjezdovka zmuldovati stane neovladatelnou­,hraní tam dé nemá.Jinak ty Rossignol SL 8 WC mají pod vahanim větší šířku lyže než předchozí dvě,mám je a jsem nad míru spokojen:-)Omlouvám se za připadne přeložka,carky,at­d.Pisi z mobilu,děkuji za pochopeni:-D

      0 0
    • reidy  

      Pořídil jsem si Atomic Ti SL sendvičová konstrukce celodřevěné jádro, integrovaná deska vyztužené titanem, s vázáním NEOX 12,dojmy – to se ani nehne, žádné vibrace, přesné, špičkové řezání, negativum vyšší cena.

      Pak jsou ještě Atomic D2 ale to je úplně jiná cenová relace.

      0 0
    • krabica  

      Mám Rossignol Radical R11 Mutix a jsou velmi hravé, nejsou úplně tvrdé. Lyžuju i na Beskydských rozbitých sjezdovkách a pohoda.

      0 0
    • frik  

      Zdarec,

      minulou sezonu sem si poridil ty Atomicy D2 VarioFlex a jestli chces zabavnou lyzi tak tohle by ti mohlo vyhovovat.

      Trochu sem se bal toho radiusu R13, protoze v alpach na tech dlouhych sjezdovkach jezdim prevazne obrako-sjezd tak sem si je koupil v delce asi jen o 6cm kratsi jak ja, aby se chovala stabilneji v dlouhych obloukach.

      Na sjezdovkach sem z nich byl nadseny, kdyz se moc nehrani tak je takova mekci a drzi dobre dlouhy oblouk i kdyz je sjezdovka uz rozjebana. Nebal sem se jet i rovne dolu ve vajcu, sice v tech vysokych rychlostech uz zacinala ustrelovat do boku, ale to se da vyresit plynulym prenasim vahy zleva doprava. Ale nejvic zabavna je v kratkych obloucich kdy si ten carvingovy oblouk fakt uzijes a to v mem pripade i kdyz je ta lyze skoro dlouha jak ja. Staci se trochu oprit do hran a ta lyze kroji kratky oblouk uplne sama a cim jedes rychleji a vic se naklanis tak tim vic je tvrda a jak potom prenasis vahu na dalsi oblouk tak se ty prohnute lyze rychle vraci zpet, takze jestli mas rad i agresivni jezdeni tak ti ty lyze vyjdou vstric :)

      Urcite to neni lyze do prasanu, ale v tech Alpach sem se obcas pridal k powder bande a kdyz byl fajny prasan tak to slo… ale to rikam ja ktery jako decko jezdil po lese na klasickych slalomkach s prdeli na patkach a tez to slo :)

      Parametry: R13, sirky 121 – 75 – 111.

      0 0
    • Debustrol  

      Já odjezdim všechno na svejch P60 (163cm, R:12,9) sjezdovku, off piste občas i skok v parku:)

      Kámoš instruktor si děsně chválí Elan Speedwave, pod vázánim trochu širší a mají variabilní rádius (či co) R:10–16.

      0 0
    • C.A.C  

      Jo a až budeš mít vybráno, tak bacha na broušení hran. Takhle to dopadne, když se při pádu sklouzneš holení po „závodnicku“ nabroušené hraně !

      0 0
      • alinceb  

        Hnus…:( Tvoje noha? To se na prkně nestane…:)

        0 0
        • C.A.C  

          Naštěstí moje ne, ale takhle to dopadlo, když si nechal jeden maník pořádně nabrousit lyže. Pak mu při pádu jedna vypla a on se po ní nešťastně sklouzl.

          0 0
      • jIrI___  

        To je kentus. Moc dobře vím, proč jsem už 5 let u svých lyží nenechal nabrousit hrany :-D

        0 0
    • RendyD  

      Mám přibližně stejné proporce 77kg/178cm a preferuji Tvoje požadavky, takže asi chápu, jaké lyže chceš. Jezdím SX10ky, vyzkoušel jsem plno špičkových modelů světových výrobců při testech a můžu říct, že kvalitou jsou všechny lyže vesměs srovnatelné a to, v čem můžeš sáhnout vedle, je druh lyží. Pokud koupíš GS s výstuhou, tak určitě dosáhneš vysokých rychlostí na upravené sjezdovce a skvělého vedení, ale už si nepohraješ, jak jsi chtěl v příspěvku. Pro Tebe by to chtělo dvoje, možná troje lyže.Jestli chceš prožít pořádný náklon v oblouku, chtělo by to zase měkčí, kratší lyži s pořádně vysokým deflexem, aby Tě nesestřelily boty. Já loni vybíral pro přítulku, koupili jsme Elan Waveflex 12 a když jsem si je půjčil, nechtěl sem je vracet. Při 152cm délky to byla taková zábava, že jsem lepší nezažil, snad na snowbladech. Oblouk jak po kolejích, držely i na ledě jak na suchým zipu. Bohužel horší to bylo v prašanu, blbě plavou. Doporučuju Ti nečíst subjektivní pocity lyžařů tady na webu, ale kouknout na testy lyží ve Skimagzínu, udělat si seznam těch lyží, co by Ti mohly vyhovovat a vyrazit na testování na hory nebo do půjčoven a vyzkoušet, co ti sedne. Mám totiž zkušenost, že každý si chválí to svoje a když už za ně dá balík, tak je přeci nepohaní. A další zkušenost – kdo umí, sjede kopec i na prknech co našel na půdě a kdo ne, vyfotí se s přítulkou na svahu a zase je raděj sundá…

      0 0
    • jirkas  

      no tak kup něco podobnýho těm streetracerůmm když ti tolik vyhovujou :) ale takováhle lyže si na českých sjezdovkách v odpoledních hodinách neškrtne. Věř mi, měl jsem slalomky i obřačky,oboje atomic, modelový řady 2001 a 2000, myslim:), pod botou okolo 64–65mm. Pak jsem pořídil SX11 2009( střed asi 69,radius 17m) pro střední oblouk. Takovýhle typ lyže je na sjezdovku ideal. Jde s tím zajet i krátký,dlouhý oblouk, prostě všechno, když umíš lyžovat, je HRAVÁ. Samozřejmě záleží jakou zvolíš délku, já mám 176.

      Někdo tvrdí, že na lyži, která není uvnitř dřevěná, se nedá udělat pořádnej oblouk. To podle mě není tak uplně pravda. Sice spousta lyží je sendvič se sidewallem, ale málokterá má dřevěné jádro, i když v poslední době se vyskytují čím dál více.

      Zkus se mrknout na lyže LUSTI, sice to žádné krásky nejsou, ale za málo pěněz dostaneš téměř stejnou konstrukci jako FISové lyže :)

      A ještě něco, lyže se 68 není vůbec určená pro jízdu mimo upravené sjezdovky, to je jen reklamní žvást:) Pro neupravený terén to začíná až tak od 85–90mm pod botou…

      0 0
    • radek80  

      chtěl jsem napsat nějaký moudro, ale vůbec nevím co chceš. A taky jak dobře zvládáš techniku. Pokud ti nehrozí záklon ze strachu a přetáčení trupu, a máš dost síly v nohách, tak můžeš šáhnout po závodních slalomkách. Tj. po verzi s tvrdším jádrem. Poslouchají jako CH hodinky a to i v prašanu. Na české sjezdovky to je podle mě nejlepší volba. Na obřačkách si tolik nezablbneš.

      Já každý rok zkouším plno lyží, jen tak z plesíru. Moje volba je už několik let stejná, Dynastar Omeglass WC. Bez urážky ostatních značek, toto je opravdu tvrdá lyže, která ti při záklonu nakope prdel, ale když ji zvládneš, odmění se ti. Pokud nemáš tolik peněz, doporučím ti slalomku od LUSTI, jezdilo se mi na ní podobně.

      0 0
      • AleZ80  

        Za mě taky DYNASTAR ( alespoň teda z těch „konzumních“ značek ), ale nazývejme věci správnými jmény – ani ta slalomka, ani ta obřačka není závodní lyže ( resp. žádnej závodník na ní nejezdí ) pouze má stejnej design jako ty lyže na kterejch se závodí.

        0 0
        • přišlapávač  

          asi jako u všech značek :-)

          0 0
          • AleZ80  

            To máš pravdu, oblbujou takhle všichni, aby to prodali.

            0 0
        • radek80  

          No tak to je jasný. Já jsem z liberce a jako mládež jsme byli pořád na ještědu, pořád se švihal obřák, slalom. Pak jsem přešel na boule, bylo to v kursu. (liberecká ve vejci na 203 Salomonech bylo taky fajn)

          Pak jsem právě na pravých závodních slalomkách jezdil, byly z druhý ruky, ježděný, s číslem z fabriky. Ta lyže byla asi dobrá, ale trestala mě za každou chybičku, za každé vychýlení těžiště. Pak jsem měl období, kdy jsem jezdil na snowparkových Salomonech se zvednutou patou, ale dneska jsem zpět u lyže, která poslouchá. Ta dynastarka, ačkoliv je civilní verze, tak se dost přibližuje té „oražené“. Třeba rozdíl mezi Omeglass a Omeglass WC je znát dost. Narozdíl od jiných značek má tahle lyže nekompromisní ocas, přesnej opak těch ostatních lyží, který počítají s tím, že 95% všech carvingistů jezdí smýkaný oblouk.

          0 0
          • AleZ80  

            A přitom ti závodníci jezdí často smýkaný oblouk aby se vešli tam kam potřebujou.

            0 0
            • radek80  

              je to na úkor času, cenných setinek. V podstatě v pohodě. Jen jsem chtěl říct, že se občas usmívám, jak lidi masírovaný trhem nakupují nejlepší carvy a na svahu v podstatě neudělají jedinej řezanej oblouk. Já to učím manželku u několik let, je totiž pravá pražanda. No a úspěch pořád na dohled.

              0 0
              • AleZ80  

                To je jako s kolama. Když se jedu projet, tak jedu kus po cyklostezce než se dostanu do terénu. Půlka lidí tam jezdí na horských kolech za 30 a dražších, ale jedou jak ******** a na těch kolech je vidět, že nikdy nebyly v terénu.

                0 0
              • RendyD  

                Jezdí manželka na inlinech?

                0 0
                • radek80  

                  jezdí, asi tak jako na lyžích. prostě jede, letná, stromovka atak. Jako lyžuje se mnou, než mi dojde trpělivost, což je moje trochu mínus.

                  Ona se totiž není schopná naklonit do oblouku, zároveň nechápe předsunutí vnitřní nohy a vůbec přesun kolen do oblouku a tím efektivnější řezání. No, ale naučil jsem se s tím žít. Hodně ji chytly běžky, a na skate se s ní i projedu.

                  0 0
                  • JSt  

                    jestli po ni chces rezanej oblouk, je jedine dobre, ze nechape predsunuti vnitrni nohy ;-). lyze maji jet paralelne.

                    to predsouvani ma misto u smykanyho oblouku.

                    0 0
                  • RendyD  

                    Pořiď jí nějakou hezkou kamarádku a nemusí Ti docházet trpělivost…:-D. Můžou popíjet svářko na svahu a Ty si můžeš jezdit po svým…

                    0 0
    • Dlabka  

      Zkoušel někdo z vás Lusti? Ty lepší modely?

      0 0
      • RendyD  

        Jj, jednou v Říčkách, nějaký model s krátkým rádiusem, snad kolem 9ti metrů. Slušně držely v náklonu, nesměl se přetáhnout oblouk, chtělo to včasné přehranění. Ale super příjemná lyže, tvrdší. Bohužel si už nevzpomenu na označení.

        0 0
    • Pytlik  

      Trochu me zarazi, ze tady nekdo nezminuje znacku Volkl – treba racetigery jsou vyborny…

      0 0
      • RendyD  

        Souhlas, Volkl skvělá lyže. ty co zmiňuješ jsou na mě tvrdý, ale jinak skvělej materiál.

        0 0
      • tulda  

        Taky se divim. Vsichni se tu rozplyvaji nad nejakym Atomicem a o nejlepsich lyzich ani zminka :)

        0 0
        • Pytlik  

          Se nediv, marketing…A pritom jeste do lonska byly Atomicy ve sjezdkach totalni sra.ka…:)) Ted se teda, objektivne musim rict, trochu v kvalite zvedly…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.