Čau :-)
V poslední době vidím čím dál víc známých, jak do sebe dávají kávu pomalu před i po jízdách…
Jak to máte vy? Je tu někdo, kdo míval například kvůli kávě zdravotní problémy? Nebo naopak osobní zkušenosti, jak mu káva při jízdách pomohla?
Čau :-)
V poslední době vidím čím dál víc známých, jak do sebe dávají kávu pomalu před i po jízdách…
Jak to máte vy? Je tu někdo, kdo míval například kvůli kávě zdravotní problémy? Nebo naopak osobní zkušenosti, jak mu káva při jízdách pomohla?
Nemám nijak velké nájezdy ani nejsem výkonostní sportovec. Kávu a kolo neřeším. Piju jí, když mám chuť bez ohledu na ježdění na kole. Jsem na ni zvyklý (2–3 silné kávy denně) a souvislost s výkony na kole u sebe nepozoruju žádnou.
Kávu i čaje (zelené, občas i černé) piju celý život spíše ve větší míře, takže tělo je zvyklé a kofein mě nenabudí a skoro mám opačný problém, bojím se, že kdybych si nevychutnal pár kafíček denně usnu ve stoje uprostřed dne :-D
asi tak nějak to přesně mám :D
Kaficko po snidani, po obede, ve ctyri a kdyz je toho moc, tak posledni v sest:) vsechno espressa, rano obcas dvojite (streda-patek):)
Před pár roky jsem musel z turka přejít na strusku kvůli žaludku. Už mám sice nějakou dobu pokoj, ale nechci ho zbytečně pokoušet a na tu strusku jsem si už taky zvykl. A dá se zalít i studenou vodou :-)
Já na kole jezdím výhradně jen někam na kávu :-D.
pil jsem ráno v osm espresso, dále v 10, 12, 14 a 16 v práci a pak doma 2–3.. často to bylo dvojciferne číslo za jeden den..
jednou jsem se vsadil s kolegy, ze vydrzim týden bez a ze dne na den šel z 10 na 0 na týden, vč černého čaje, redbull a dalších pomocí s kofeinem :) od te doby piju 2–3, držím to zhruba půl roku a nemám problém :)
co se tyče výkonnosti, únavy, lepšího/horšího spánku nevidím rozdíl
jediný problém byl první 2–3 dny “půstu”, trosku mě bolela hlava
malý rozdíl je – teď když si dam redbulla, opravdu to funguje – napr. za volantem.. dříve to bylo jedno
Jonťák je sračka kterou bych do sebe nikdy nenalil.
Skutečně si myslíš, že RedBull je ionťák :-)?
Energetické nápoje jsou zkrátka pro chudáky.
Tak energetické nebo iontové? Nějak v tom mám zmatek..
Místo nadávek by sis radši měl udělat pořádek v tom, na co vlastně chceš nadávat :-).
typicky bf :) debilni invektivy bez dalšího kontextu :)
To neni typicke B-F, to je typicky projev tohoto nicku.
Vítej už si tady dlouho nebyl :-D .
Já přestal kafovat (sice jen dvě denně, za to ale tuplsmrťáky) po cca 20 letech. První tři měsíce jsem skoro lozil po stropě, nespal, apod, další tři měsíce mi už jen bylo „divně“. Mám pocit, že jsem na kofeinu byl totálně závislý.. :-D
On snad nekdo z nas neholduje kafi? Kacirstvi! :)
Me vyhovuje s mlekem bez laktozy. Je to dobry, nabudi a muzes rovnou na intervaly. :-)
při vyjížďce klidně někde zastavím a kochám se s kávou s mlékem bez cukru, klidně i s pivem který bude brzo zase na kole legální, konečně zákonodárci co mají rozum
Roman Kreuziger v nějakém rozhovoru říkal, že za dopoledne před etapou vypije 5 espress. Takže bych se toho nebál :-)
To bych asi bral s rezervou. Spousta vrcholovejch sportovců si dá někam frajerskou fotku s chlastem hned po tréninku či závodu, přitom to u většiny je výjimečně a jen chtějí působit, jak je jim to volný. Pak jsou tací, kteří zase kvůli sponzorům naoko žerou a pijou odpadní doplňky stravy.
Tady bych to konkrétně viděl taky asi na nějakej výjimečnej pokus. Nával kofeinu těsně před nebo i časovanej na začátek vytrvalostní etapy by podle toho, co o účincích vím, měl způsobit nadměrný čerpání zdrojů ze začátku a ke konci, kdy o to jde nejvíc, by mu naopak mělo docházet. Leda by tím nášupem chtěl vyrovnat nějakou abnormální hladinu hormonů před závodem.
S tim kofeinem je to hodne o zvyku, kdyby bezne nepil, a da si jen dve kavy pred etapou, tak to bude negativni jak pises. Ale pokud pije 5 kav denne poslednich 10 let, neudela to s nim nic a bez ty kavy vy usnul behem etapy.
Je to právě o tom návyku – když jsem pil denně cca. 6–10 silných espress, klidně jsem si dával jedno na chuť pár minut před tím, než jsem šel spát – usínání žádný problém. Dnes mi stačí tak 2–3 za den a to lehké „nakopnutí“ pár minut po konzumaci cítím (nebo možná placebo efekt, že jsem si dal kafe) :)
Dle abstraktu clanku, ktere jsem videl, tomu tak neni. Kofein prodlouzi cas do vycerpani, ale nema to vliv na cerpani zdroju. Optimalni podani je necelou hodinu pred zacatkem aktivity, vydrzi 3–4 hodiny. Pote efekt rychle mizi, ale staci si znovu dat kafe (kofein v gelu v pripade zavodniku).
Pokud mas nekde odkaz na to, ze zlepseny vytrvalostni vykon je dany lepsim (a tudiz vetsim) cerpanim zdroju (cukru), prosim o odkaz, zajima me to.
V zásadě máš pravdu a je to jak píšeš. Testováno na lidech-triatlonistech. Jenom ten nástup je dle literatury, klinických testů i mého empirického zkoumání rychlejší – do 45 minut prakticky vždy, je-li závodník ve formě a kofein je podaný spolu s gelem, zabere ještě rychleji (lehce pod 40 min). Výsledky jsou dobře viditelné objektivně na SF (stoupá) i subjektivně na RPE (klesá).
Jen s tím čerpáním zdorjů to tak úplně není. Stoupající SF automaticky znamená větší spotřebu zdrojů (minimálně na práci toho srdce, že; ale nejen :-), ale vnější projevy odpovídají Tvému popisu, byť metaboliciky je to jinak.
Ten nastup jsem si uplne nepamatoval. Nezavodim nijak casto a pred behem pit kafe mene nez hodinu nebudu. Z jistych duvodu je lepsi delsi odstup ;-) Dulezitejsi pro me tedy bylo, jak dlouho to vydrzi.
S tim srdcem a cerpanim zdroju – pokud bude brzo pracovat stejne na vysoky vykon, tak se to nejak amortizuje :-) Na sobe zvysenou tepovku po kave prilis nepozoruji (nemerim se ale zase tak dukladne a kavy piju hodne). Zaznamenal jsem ale, ze vetsi jidlo, castecna dehydratace a kafe (tim chci rict, ze zdroj neni jasny) v prubehu delsi vyjizdky, zpusobi uz podstatne zvyseni tepovky.
Tak hlavně před závodem se nepije káva (množství kofeinu v jakékoliv kávě je příliš malé), ale polykaji kofeinove tablety – u vytrvalostních sportů zhruba 3 mg na kilogram závodníka, u rychlejších o malinko víc.
Mimochodem, u triatlonistů i atletů mám změřeny fakt velké změny v SF. Jak v maximu, a poměru k rychlosti, nebo výkonu, tak zejména v rychlosti stoupání SF na maximum (tam je rozdíl obrovský).
Moje kava na tom neni evidentne tak spatne. Google rika, ze prumerny obsah na hrnek pripraveny aeropressem je zhruba 110 mg, coz se uz blizi 2mg/kg v mem pripade. Ja si navic delam trosku silnejsi (je treba zvysovat davky :-)). Tablety jsem nezkousel.
Co znamena rychly narust? Koukam na svuj posledni „zavod“ a ze 110 bpm jsem se dostal na 163 (moje max je 184) za 45 sekund, pak byl mirny sebeh, takze rust pokracoval az pozdeji. Pri mem poslednim povedenem zavode ze 124 na 160 za 40 s, na 170 za 2:10 a na maximum v prubehu zavodu 177 za 7:55 (i tak se mi to uz zdalo na desitku dost vysoko). Tepovka mi vetsinou ke konci zavodu spise klesa.
Rychlý nárůst je u mě 120->180 (TF MAX 184) pod 40 s, ale jsem starej dědek. U mladších (už okolo 30 let, pro ještě mladší o to více) se dá dostat blízko TF MAX klidně okolo 35 s. Záleží hodně na kvalitě tréninku, pokud se někdo pořád plácá v nízkých intezitách, bude mít nárůst TF/SF pochopitelně pomalejší (vyšší intezitou myslím běhy tempem pod 2:30/km a sprinty).
Asi nekdy testnu ty kofeinove tablety.
Vyssi intenzity planuji zaradit casteji. Behal jsem spise objemove a stejne tak spise vyletil na kole. S wattmetrem jsem to na kole zmenil a posun je velky. Vyssi intenzity na kole mi ale stale prijdou lehci nez vyssi intenzity pri behu. Ao tempu 2:30/k se nebavime :D To nebeham ani pri dvoustovkach.
Tomu se mi nechce věřit :-)
Tempo 2:30/km já, dědek, udržím i na třístovce a stále jde o běh a ne sprint. Na kole to možná lehčí je, ale nepřipadá mi, že o mnoho – pokud se teda bavíme o srovnatelné intenzitě, tj. tak 11+ W/kg.
30 s na dvoustovku jsem jeste nebezel a i kdybych to nahodou zvladl, bylo by to maximalni usili. Jeste na skole (ZS a SS jsem byl ve sprintech nejpomalejsi, takze to neni tak prekvapive). Kdyz rychlost v mladi nevypilujes, ve starsi nenajdes :D
S tim kolem jsem to trochu zobecnil – myslel jsem spise, ze je pro me na kole jednodussi dat treshold nebo VO2Max intervaly nez u behu. Nejvetsi rozdil vidim u tech VO2Max. Vyssi intenzita dle Tebe, tj. tech 11+ W/Kg je na bliti i na kole. Dle CP prolozeni bych tyhle watty mel udrzet cca 30 s, zatim jsem se dostal na 15 s. Ale s Pmax pod 15 W/Kg to asi neni tak divne. Navic se temhle trvanim prilis nevenuji.
Pokles tepovky – podle mě je to jasná známka, že závodníkovi došlo. Pokud je vitální až do konce, není důvod, proč by se neměla držet na TF MAX u rychlejších úseků a naopak vystoupat k TF MAX u pomalejších.
Mam zavody, kde jsem ke konci mirne stupnoval tempo a tepovka stejne klesala. Na 180 tepu jsem se dostal jenom na dvou milich ve Stromovce a svem prvnim zavode na 10 km, kdy jsem behal par mesicu. Pri celkem poveden pulmaratonu, kde jsem jen na chvilku zastavil kvuli pichani v boku na 19. km, jsem mel pri stabilnim tempu pokles ze 172 na 164 – pada to postupne od 7. km po 17. km.
Já Ti věřím, ale nenapadá mě jiné vysvětlení, než, že sis málo dával. Neber to jako osobní útok, je to můj tip dle dat, která jsem kdy viděl u závodníků jak hobby kategorie, tak výkonnostních. Obecně známé jsou třeba tepy Roba Štefka či Filipa Ospalého na půlmaratonu, kdy oba jdou prakticky celou dobu okolo TF MAX.
Ale osobně jsem proti dlouhým závodům – zdravé nejsou v žádném případě, estetické (minimálně v podání hobíků) taky ne – kdo by se chtěl dívat, jak se ploužím(e) krajinou tempem v nejlepším příadě 3:30 a mnohdy přes 4/km – a navíc většina z nás má psychický blok se pořádně znáčknout a podvědomě se šetří, což je pak houby závod. I 2 míle ve Stromovce mi připadají tak na hraně – hlavně kvůli povrchu a zatáčkám, ale uznávám, že to má k běhu blíž.
Neberu si to osobne :D Chci se zlepsovat, takze me zajimaji nazory ostatnich, hlavne zkusenych sportovcu. Trenuji se sam, to me ostatne na tom bavi nejvic. Ale to neznamena, ze chci delat porad stejne chyby. No a ze to nikdy nebude zadna slava ani v behu ani na kole, to uz vim davno :-)
Souhlasím. Většinou je to reakce organismu na to, že byl ždímán přes jeho možnosti. Myslím výkonnost. To ale nevylučuje, že jedeš v závěru na vůli a tudíž rychleji než před tím na vyšší tepy. Já takto dojížděla všechny maratony, když jsem chtěla vyhrát. Musela jsem na začátku uviset nějakou chlapskou skupinu abych odjela zbytku žen a vyplatilo se mi to, protože jsem se pak vezla a holky už neměly šanci to dojet. Ale holt jsem třeba 2 h jela opravdu na vůli a nižší tepy. Čím déle takto jedeš tím delší bývá doba zotavení, protože jedeš přes závit.
Jj, přesně takhle jsem to myslel, díky za informace, Hanko!
http://www.hankaebertova.cz/…sumavy09.jpg
Zde klasický záznam z Polaru z maratonu u mě. Včetně navýšení tepu při jízdě nadoraz na vůli ve spurtu na konci.
Ano, to si myslim, ze na me sedi nejvic. Dokonce vcetne toho zotaveni, protoze jsem casto po takovych zavodech sice behal dal (vcetne volnejsich par dni po zavode), ale nebavilo me to a v zavodech to slo od 10 k 5.
Prilozim zavody, o kterych jsem psal vyse: pulmaraton, 2 mile
Jeste bych doplnil, ze to taky muze byt kombinace s nedostatkem regenerace pred zavodem („pretrenovanim“). Budiz prikladem beh do vrchu na konci dost tezkeho tydne, kdy nohy vubec nefungovaly a velkou cast kopce jsem musel jit. Tepovka se maximu ani nepriblizila, ale byl jsem hotovy. Ten posledni zavod je spis ukazka moji blbosti, kdy jsem se nechal presvedcit, ackoliv jsem uz dopredu vedel, ze to neni dobry napad (nasledne to jeste skoncilo zranenim z pretizeni o tyden pozdeji).
Může ale to nebyl můj případ:). Já nikdy nejela top závod či maratón bez regenerace a přípravy myslím spánek suplementace a tak. Maximálně jsem bez vyladění jezdila nějaký sranda závody jako UAC a tak. Nikdy ne ultra nebo maratón.
Tohle byl sice extremni priklad. Ale myslel jsem to obecneji. Samozrejme jsem pred dulezitymi zavody snizil objemy. Ale zda se mi, ze kdyz jsem to predtim v treninku prehanel objemove, ani tech par volnejsich dni nestacilo a ty zavody vypadaly jak ten pulmaraton (a ten byl jeste povedeny, co do casu!). Na spanek dbam porad.
Chtel jsem spise rict, ze ackoliv jsem treninkove davky zdanlive zvladal, asi tomu tak zcela nebylo a secetlo se to v den zavodu. Nenaznacoval jsem nic k Tvym zavodum, pouze vlastni zkusenost.
Jasný já to pochopila. Holt trénink je docela sofostikovaná věc zvláště když se pohybuješ na svých limitech. Také se mi podařilo po asi 5 letech tréninku přetrénovat. Je třeba hodně naslouchat tělu, dělat si testy a čím je člověk starší a má už víc objemů v nohách tak pak už není třeba objemy navyšovat. Většinou ti to řeknou testy. Po asi 10ti letech tréninku jsem přestala objem navyšovat a spíš se zaměřila na silovou vytrvalost a posouvání AP k maximu možného. To bylo pro moje závody nejdůležitější. Musíš si uvědomit co je tvůj cíl a podle toho trénovat. Nejde bejt nejlepší ve všem:)
Dobré je také si měřit klidovou tepovku. Dělám to 20 let a skoro přesně už ráno vím co se bude s tělem dít a když jsem trénovala i věděla co můžu a co ne. Teď už netrénuju tak si to měřím jen pro zkušenost a srandu. Každá informace je dobrá a zúročuju to když trénuju další lidi.
Jeste nejsem na tech 10 letech treninku, takze tam prostor bude :-) Diky za zkusenosti.
Občas když na mě jde v rachotě spaní, tak si dám presso nebo piccolo z automatu. Ale energiťák to prostě nenahradí. :)
Tahle česká terminilogie je peklo:)) Presso, piccolo.
co je prosím to presso a piccolo?:)
Presso tipuju lungo a piccolo bude espresso:)
ideální na provokování lidí, který dělaj z tohodle hnědýho pití nějakej zázrak, div se u toho nemodlí…
nejde o zázrak :) ten nápoj se jmenuje espresso a ma určitý standard – objem, dobu extrakce, množství kávy.. nehledě na to, ze lungo se nedá pít :)
když si objednam boloňské spagety, taky nebudu spokojený, když mi přistanou na talíři vrtule s kecupem a eidemem :)
Boloňské špagety jsou stejné faux pas (dojde-li na nazis) jako piccolo.
To bych uplne netvrdil. Ve vetsina sveta se tomu tak rika, ale v Italii, odkud pochazi, tomu rikaji ragu.
Problém není ragú, ale ty špagety.
Spaghetti alla Bolognese :-D
A to je právě stejná ********** jako piccolo. Protože jsme v nazi diskusi, tak sem patří jen stoprocentní věci. Pravé boloňské ragú jedině se širokými nudlemi, gnocchi atd. Prostě s tlustou pastou, která lépe drží omáčku.
Upozorňuju, že tady poučuju jen proto, že kdo chce zapalovat, musí sám hořet. Káže-li autor o kafi, nesmí v další větě vytvořit podobný kiks v terminologii.
Jj, boloňská omáčka se používá nejvíc na tagliatelle,jedl jsem je v Itálii i s fusili. Se špagetami je to stejné faux-pas jako cappucino odpoledne.
Cappucino odpoledne? Tam je kde problem. To neznam.
Podle Italů je problém v mlíce – zpomaluje trávení. A protože snídaně se podle nich moc nepočítá, tak první velký jídlo je oběd a po něm by už cappuccino být nemělo.
Jo koukam na to. Ja neobedvam, tak pohoda. :-)
Oni mají takové pravidlo, že protože kapučíno je víc mlíko než kafe, tak je to jídlo a nepije se po desáté hodině. A nikdy hned po jídle.
Když je člověk vybaven znalostí souborů těchhle pravidel, ať už jde o kafe, víno nebo jánevim nejlepší mlíko do bezduší, je trollení x-fašistů výrazně větší zábava :D.
A to mam bratranka, co vyhral Baristu 017 safra! :-D A bez jidla teda muzes nebo ne?
Jsem si o jeho vítězství našel článek a jen zírám, co se dá dneska vymyslet:))
Soutěžící museli pro porotu připravit espresso, cappuccino a kávový nápoj podle svého výběru, takzvaný signature drink, na vše měli dohromady čtvrt hodiny. Škeřík zvítězil i v této kategorii. „Bylo tam espresso, grepová šťáva, sirup ze žlutého melounu – třikrát přefiltrovaný a zredukovaný na 70 procent. Dále pak sirup z panely – to je něco jako třtinový cukr, ale ne rafinovaný, zredukovaný na 70 procent, zmražený na suchém ledu. Celé se to vyšlehalo dohromady. Hodně se hrálo na to, že postupem času se měnila struktura a chuť toho drinku,“ řekl po vyhlášení výsledků Škeřík.
Host: „Haló, pane vrchní, dal bych si matcha bubble tea a grahamové lupínky s okurkovým dipem!“
Vrchní: „Mladej...... bylo ti už osmnáct?“
Host: „Ano, bylo, chcete občanku?“
Vrchní: „Tak si dej pivo a neser.“
asi tak :-) sám kafe miluju, ale ten kreténizmus co se kolem toho točí mě děsí…
Vocamcaď pocamcaď. Mám rád kvalitně připravený kafe, nechci hnusnou robustu, nechci přepálený kafe, s mlíkem a cukrem zabiju ty drobný detaily v chuti. Což se zas naopak hodí když přede mnou přistane nedopatřením nějakej ten vašut. Ale ta hipsteřina nabalená okolo, to mě zabíjí.
Doma jsem plně spokojen s arabikou z Lidlu (a že jsem zkoušel a průběžně zkouším leccos) připravenou v levném automatu. Cena suroviny cca 2 Kč na hrnek, rozpočítaná cena kafomatu momentálně asi 2,5 Kč na hrnek a stále klesá. Žádná snobárna a rozhodně o několik tříd jinde než nějaká eklhaftní Jihlavanka.
Jojo to je jina liga.
Bratránek je mistr ČR v balení cigaret… :-D
To je dobrá otázka do diskuse! Nevím, ale určitě by to věděli někde na Náplavce. A pak se dá taky zabrousit do vod „hele, a co zmrzlina“.
Jinak já piju kafe z tohohle (instantní Jacobs Kronung Gold, dlouhodobým testováním jsem zjistil, že mi chutná nejvíc půlka, druhá půlka studené mléko), takže abych parafrázoval Kefalína: „já jsem tak mocný, že můžu VŠECHNO“. Hrnek pro porovnání velikosti vedle kazety Eagle.
No, instant, to je zase jiná kapitola. Oholí to strojem, upraží do karcinogeního přepražena…
Pil jsem dloooouhý roky instantní. Kupoval ty dražší, měly intenzivnější chuť. Pak jsem se konečně rozhoupal a koupil pressovač domů, vcelku obyčejný. A teď, když někde dostanu instantní, tak hnus :-).
Ještě jsem se k tomu nepropil. Když dostanu opravdu kvalitní PYKOLO a zaleju ho mlékem tak, jak to mám rád, nechutná mi. A samotné ristretto vypiju jen když potřebuju kofein, vůbec mi nechutná. Já jsem čajovej, no.
Když potřebuješ kofein, tak si dej dvojitý espresso, ristretto obsahuje míň kofeinu. A co se týče chuti, zkus někdy nechat to kafe trochu vychladnout, mám dojem a vlastně asi i zkušenost, že s chladnutím klesá hořkost a začíná být víc cítit sladkost. Ale bacha, ať to nevystydne příliš, pak to jde do kysela:)
Já piju kafe pokojové teploty. Mám jícnový reflux, takže horké nápoje ne-e-e. Kafe s mlékem na tohle není moc dobré, ale můj gastroenterolog řekl, že když mi to neva, tak to neva :D.
Espresso není díky krátké extrakci kofeinově silná káva ale jen výrazná chuťově. Filtrovaná káva ho má v sobě více.
Píšu to znovu a z novu. Není ani piccolo ani ristretto, to jsou naše výmysly, v Itálii bez mléka znají jen espresso, doppio, lungo a americano. No a pak caffe corretto (S panáčkem většinou grappy). S mlékem pak cappucino a latte machiatto (případně caffe latte – machiatto).
a není to jedno :)…
Italská wiki ristretto zmiňuje, tak zas tak příkře bych to neviděl. S piccolem souhlas, ale ristretto mimo Itálii celkem existuje.
Piccolo NENÍ náš výmysl. Stejně jako ponožky v sandálech. Používají to i barbaři např v Albionu. Že to neříkají Italové je samozřejmě věc druhá.
Nevím, já si už kafe jinde než v Itálii, Francii a kdysi v Chorvatsku nedávám, nemám k tomu důvěru. A tady mám osvědčené 2 hospody-kavárny. I tam se mě ale zezačátku ptali jestli ristretto …
Není cesty zpět. Občas je to složitá diplomacie, zvlášť u zákazníka.
Dáte si kávičku?
…počítám pipky, že máte furt plný šuplík kyseláčů 3v1 od Nescafé jako posledně…
Ne, děkuji, dával jsem si cestou, prosím obyčejnou neperlivou vodu.
S někým takovým jsem slyšel asi před dvěma lety rozhovor na Radiožurnálu a říkal, že standardně dává asi 15 kafí denně.:-)
Nedávno jsem se bavil s jednou baristkou a ta říkala něco podobnýho. Protože se používá dvojpáka, tak když není další host, kterýmu by se to kafe prodalo, tak ho sama vypije. Po asi sedmým kafi za směnu to přestává počítat.
Ty woe :-O to jako, že nemůže udělat jedno kafe? :-O Hustý :-D
No, nemůže. Celkově je prej jednopáka dosti na ústupu.
V každý běžný hospodě nebo baru mají mašinu s oběma pákama ;-) Na dálnici mají většinou dvě a dvě. Mít něco jinýho, tak se ten člověk na tom baru zblázní :-D
Teoreticky když mimo sezonu ti přijde jednotlivě 30 lidí a ty tak vyhodíš 30 kafí :-O což je 60,– Euro denně :-D
Jak jsem nakoupil, tak prodávám:) Slibuji, že od teď se na to zaměřím a budu sledovat, jakou mají kde páku:))
Ale jo, já věřím že někde v malým baru to takhle maj (ikdyž to moc nechápu) asi je to otázka peněz. Velká kvalitní mašina není zrovna levná. Jenže na běžný provoz to zkrátka není. Když budeš mít plnou hospodu, navíc v místě kde se pije kafe běžně jako voda :-D, tak máš i s dvěma pákama na tři kafe co dělat :-)
Ještě jeden poznatek ;-) Když budeš dělat italovi, kterej stojí u baru, kafe a uvidí, že mu ho děláš z dvojky tak se na tebe bude minimálně dívat divně :-D
Páka u stroje je stejná, jde jen o to, zda do ní dám jedno či dvojporcovou misku a odpovídající výpusť. Pro kavarnu je asi idealni mít stroj na dvě páky a v nich oba typy misek.
Tady jsou asi trochu jiný, už páka je buď jedno a nebo dvouporcová. Tím pádem nejde dát do jednoporcový páky dvouporcovou misku a obráceně.
V Itálii za kafe 2E?? Kde? Platil jsem letos maximálně 1,30 jak na horách tak ve městech.
kafe za 2€ jedine na ruzyni.. a ještě je hnusne, stačilo jednou
No…takovy kontrast no…dobre kafe „za minutku“ za 50 centu…a v ove je to za 40 korun, musis odrict mrdu blbosti a jeste cekas…
Stačí minout poslední větší benzínku v Itálii, kde bys dostal dobrý espresso za něco málo přes euro, přejet do Rakouska a smutně koukat na ty ceny, co začínají trojkou.
…a kafe pritom zadna slava.
no, to je taky pravda.. jak jsem jezdíval do Vídně na kurzy němčiny, při jedné zpáteční cestě jsem se stavil na kafe ke konci dálnice kousek od Mistelbachu.. neměli vylepene ceny, asi vědí proč.. přesně nevím, ale bylo to přes 3€, zhruba rok 2012
Dolomiti je myslím v rakouských Alpách.
Dolomity jsou v Tyrolsku, které od konce 1sv. v. patří Itálii.
Geografii máš na svůj věk dobrou. Tady ale nejde o tebou zmíněný horský masiv, nýbrž o uživatele s nickem Dolomiti.
v Jižním Tyrolsku ;-) Tak že IT (zatím pořád) :-D
Dtto co psal Barak doubleingramovi:)
Aha, no já na jeho profil nekoukal, jsem myslel, že píše, podle nicku, o Itálii. Ceny v Rakousku-Německu neznám, páč si tam kafe nedávám.
Vezmi průměrný italský ceny, k tomu připočítej dvě eura a jsi na rakouských – espresso něco přes tři, cappuccino tři a půl až čtyři. Aspoň co jsem si dřív občas v Rakousku dal, už tak pět let to bude.
přesně a fialovej hnus k tomu :-( pít se to nedá
JIžní Tyrolsko ;-) ale máš pravdu za kafe 1,30 – 1,50 Piju cappucino a tak jsem to vztáhle na něj :-) to stojí v průměru 2,30, ale bez problémů i 2,70 :-D Jinak dálnice většinou cca. kafe 90 centů a cappocino 1,40
Jj, tak nějak to znám taky.
No to nevím, běžně jí vídam u nás (to není ovšem směrodatné) a i v Itálii.
Tak od teď se přestávám divit cenám, které chtějí v kavárně za panáka kafe…
Homza dava malo, asi tri.
Hmm… přesto si to capučo po jídle dávám ;)… jsem rebel :D
Po jídle je dobrý místo dezertu, když si člověk nechce dál plnit bachor:) A jinak jsem rebel, flat white klidně v šest večer:))
Po jidle je dobry k dezertu, kdy nechce clovek s plnym bachorem uplne odpadnout:)
V livignu mne po karbonare, sklence vina, banana splitu zahranilo doppio…jinak bych se na kolo nevyskrabal…
Doppio a cappuccino je trochu rozdíl, uznej sám:)
No to jo…cappucino by v jistych ohledech slo povazovat za dezert…:) Akorat mne trochu vytaci, kdyz „jdem na rychle kafe“ a pak si nekdo objedna „takovou prisernost“ a srka to dvacet minut…
Nebo naopak… v Římě, déšt víc jak hodinu v kuse, tak zalezem do kavárny a chvíli počkáme. A někdo si objedná espresso.
Nebo:)
To je fakt flat white? Už se objevuje i tady, jinak je to prý specialita protinožců – AUS, NZ. Podlé Zélanďanů je to nepovedený cappucino. Já v tom teda rozdíl moc neviděl, teda krom toho latte-art.
Ano. Jinak s flat whitem je v Česku potíž, že pokud to není docela hipsterská kavárna, tak pořádně nevíš, co dostaneš. Setkal jsem se jak s dobrým flat whitem, tak i s něčím, co bylo vlastně dvojitý cappuccino a v tom objemu to bylo těžce nic moc.
Třeba v Liťáku v Kafi s párou dělaj flat white naprosto vzorně a na hipstery si nehrajou. Podle interiéru spíš steam railroad punk říznutej padesátkovejma pinup girls.
A koukám, že hezky do duritky:)
Je tam chybka, protože latte je jen mléko. Taky jsem si takhle kdysi naběhl :-) Jinak flat white jsem pil fakt dobrý na Zélandu a místní to kvitovali pochvalným kýváním hlavy. Tady jsem zatím neměl odvahu si ho objednat.
Pravda. Já tam koukal na správnost cappuccina a flat whitu, že tam je latte jsem si ani nevšimnul.
Itálie je provincie od provincie jiná ;-) Jak cappuccino tak boloňská se v každým regionu používá jinak. Je to stejný jako carbonara ;-) Na jihu z vody a na severu ze smetany :-D
Carbonara ze smetany??? Tak to jsem neviděl nikde. Kam na to jezdíš? Všude byly stejný – pancetta, vajíčko, 1:1 pecorino a parmigiano, sůl a pepř. A boloňskou jsem měl (jak jsem psal výš) buď s tagliatelle nebo fettucini. Jednou jsem bleptl něco jako spagetti bolognese a jak mě majitel hotelu kam jezdíme (mimochodem už kamarád) sjel pohledem .....
chybi ti tam trochu olivace…a s tou smetanou je to tak…nekdo pouzije, nekdo ne..mi prijde, ze bez smetany da trochu vice prace chytit spravny pomer, abys to nemel suche a neplavalo to, nebyly cucky vajca…
Nechybí, dává se tam trochu másla a právě to je to umění to udělat tak, aby z toho nebyla omeleta. Špagety musí být klouzavé. Jak jsem psal, nikde jsem je se smetanou neměl a vždycky byly pěkně klouzavé.Občas je dělám i doma a je to celkem fofr.
Maslo jsem nezkousel, zkusim o vikendu:)
Jake pouzivas spagety, mi asi nejvic jede De Cecco a pak Barilla.
Jj, zkus, ale musíš být rychlý, abys neměl omeletu. Na jednu porci jedno vajíčko. Dělám to tak, že rozmíchám v hrníčku vejce se solí, pepřem a 1/2 sýrů. Uvařené špagety s trochou vývaru naleju na osmaženou pancettu, odstavím z plotny, nechám trochu zchladnout, naleju vajičko, zamíchám, nasypu zbytek sýra a podávám. Teď jsem je dlouho nedělal, miluje je „skorosnacha“, ale jsou se synkem na 2 roky ve světě „na zkušenou“. Těstoviny vozím z Itálie, většinu Barilly (kvůli skladnosti v krabičce, ale podle Italů to jsou ty „nejsprostší“), teď radši DeCecco, jsou lepší. Ale s tím co se prodává tady se to nedá srovnat. Zkoušeli jsme i chlazený, je to bomba, jen ta cena …
A na dve porce jedno cele vajci a jeden zloutek…jinak delam jak pises…rozmichat a pripravit predem…sup sup, hotovo a jjist:)
No a co s tím zbylým bílkem? :-) Tiramisú?
Barilla má hodně dobrý celozrnný, v supermercatu jen o nějakej desetník dražší jak obyč Barilla, přitom tady přes pade. A správně uvařený se téměř neliší od obyč.
Hm, tak ty vyzkouším.
+10
Do carbonara (pořád jsme v nazi diskusi, ano?) se smetana nikdy nedává. Nikde. Jižní provincie by se měly držet rajčat a olivového oleje a nevozit sovy do Ath… eee… smetanu do Říma :D.
Na jihu se třeba přidává voda z uvařených špaget ;-)
Ta se přidává všude, je-li pasta moc suchá.
No pokud by mi to měli přidat v hospodě, tak nevím jestli bych to pozřel ;-) Už jsi někdy viděl v kuchyni vodu ve který se dojíždí špagety celý den? :-D
Zkus Jižní Tyrolsko, ale jak píšu je to provincie od provincie jiný.
Tak Jižní Tyroly jsou víc Rakousko :-) i přes mou snahu mluvit italsky se mnou mluvili německy.
Fakt? Přitom se s tou italštinou snaží :-D
Fakt je, že starší a hodně mladá generace je na to s italštinou bídně. Na druhou stranu, ale třeba v Bolzanu by to neměl být žádný zásadní problém.
Bolzano ne, ale ve vesničkách nikdo nemluvil i přes mou snahu italsky, vždycky odpovídali německy :-(
To já taky a italy vždycky za někým pošlu :-D
Nevím jestli je to ********** ;-) ale u nás (tím nemyslím čr :-D) je to bežně napsaný v italský verzi jidelníčku, v německy špagety s ragu :-)
Pač to turisti chtěj.:-)
Italský turisti, protože v srpnu tady nikdo jinej není :-D Hele, teď co jsem na Alm, tak tady vaří kluk z Verony a ten je dělá stejně, akorát se s nima tolik nesere, jako místní :-D
Eště zdrbněte rYzoto a risotto, to je taky velká hitparáda. ;-)
O název nejde, důležitější je to, co ti přinesou. A dobrá zprává je, že se hospody pomalu učí, že risotto (či rizoto) opravdu není jen běžbě uvařená rýže a v ní zamíchaná zelenina a maso.
Tady si myslím, že udělal hodně velkej kus práce Pohlreich se svou Pekelnou kuchyní.
Jinak já jsem nadšenej kuchař-amatér, sebevědomě řeknu, že i docela dobrej. A razím pravidlo „nauč se tradiční receptury, ale sobě vař to, co chceš“. Takže umím udělat opravdu poctivé boloňské ragú s játry, tři hodiny dušené, ale nemám problém dát si ke svačině krajíc chleba s majonézou, kečupem a strouhaným sýrem.
,)
Ale do klasického boloňského ragú játra nepatří :-) olivový olej+mrkev+cibule+řapíkatý celer+vepřové+hovězí+sůl+pepř+rajčata a na zjemění trocha smetany či mléka. Aspoň takhle je to v Cucciao d´argento
A třeba Emanuel Ridi je tam dává a příbuzní z okolí Benátek (Treviso) je tam dávají, tak si vyber:)
Však píšu klasické = Emilia Romana = Bologna.
Smetanu nee. :-) spis maslo jako final touch, kdyz uz.
Smetanu ne, plnotučný mlíko ale trochu ano:)
Máslo rozhodně ne, smetanu dávali v bohatších rodinách, v chudších mléko.
Přesně a proto ten rozdíl v receptuře z chudýho jihu oproti bohatýmu severu ;-)
No vidis…a ja treba i pridam trochu veproveho z dobre klobasky a maso dosucha orestuju s vinem:)
„Klasické boloňské ragú“. V Itálii je to něco jako náš bramborový salát: každá rodina má svůj recept. Základ je stejný, to, co píšeš, ale existuje spousta legálního tuningu (aby to necvakalo a nehoupalo). My jsme si doma oblíbili verzi s játry, muškátovým oříškem a červeným vínem. Občas salsiccia, když mám cestu kolem zajímavého obchodu :D.
Jj, to máš pravdu. Já čerpám ze zmíněné „Stříbrné kuchařky“, ale jistě existuje spousta lokálních receptů. To máš jako s těstem na pizzu. Kamarád jeden přivezl z Kalábrie, dává tam krom mouky (Grana duro), trošky droždí, kapky olivového oleje, soli a vody ještě nastrouhanou malou vařenou bramboru.
Dobrou salsicciu jen na bílý chleba s nasekaným čerstvým bobkovým listem a bílým vínem. Nebo na teplo s malou cuketou, šafránem a špagetami, nebo s klasickým základem-cibule+mrkev+řapíkatý celer+cavolo nero a picci. Mńam, už aby byla zima a s ní Cavolo nero :-)
Od začátku to tu píšu ;-) Každá provincie je jiná :-)
A eXpressu italove (aspon na Sicilii) rikaji Kafe, když si objednáš espresso, hned mluví anglicky ;-)
Jasně, v Itálii neobjednáváš espresso, nýbrž un caffè:)
Nojo, ale italsky neumím, takže volím jistotu a raději objednávám po „cizu“, páč v obchodě když pípneš italsky jedno ze dvou slov co umíš, tak rozjedou hatmatilku a je konec :-D
Pro jistotu zvednes jeden prst a je jim jasne, to chces…pak usmev „gracia“ a je to … pro jistotu podat papirove petieuro:)
grazie :-)
„no sono italiano:)“
Cafe nebo Schwarze :-D
schwarzeN! :) kaffee je německy der, chci koho co, einen schwarzen kaffe :)
dialekt? :-D
nn, toto je hoch deutsch :) nevím jak jinde v rakousku, ale weinviertler říká “kleinen schwarzen” a všichni, ze je to espresso :) lungo je “verlängert”
Südtirol dialekt je jedna velká hrůza a zpočátku než ho člověk naposlouchá je to docela běs :-D
Například: ich auch = i a, gut = guate, alles = olls atd. :-D
Navíc plno slov je zkomoleninou němčiny a italštiny dohromady :-D
ja nez jsem naposlouchal weinviertel deutsch, tak mi to taky trvalo chvilku :)
wir=mia, sind=san, weiß=waaas, was=wos, ich=dlouhe i, nicht=net, zwei=zwa, keiner=kaana, habe=hob atd :)
vsechny minule casy, napr. gesprochen polykaji prvni a posledni E, takze to zni jako g'sproch'n
takze pak z nich vypadne neco jako, pro nazornost s mezerou, ve skutecnosti jedno slovo „mia hobn gsprochn“ a znamena to „wir haben gesprochen“
no někdy mi přijde, že snad „e“ vyškrtli z abecedy :-D
+1 jj un caffe
tak tohle jsou prostě asi nenormovaný kafe, slušnej čísník vysvětlí, pomyslí si něco o vesnici a tím to končí…
Tak tak, Coffeenazzi. Kdyz ti v hipstersky kavarne s faitrade bio raw fresh zero carbon footprint kafem za 65 nedaj cukr o ktery si rikas, pac proste jako coze (ja cukr nee, rikala pritelkyne)?
Zázrak to samozřejmě není. Ale když jsme ten národ pivařů, jak by ses tvářil, když si v hospodě objednáš dvanáctku a donesou ti naředěnou osmičku?
+1 :-)
Hele úplně jednoduše – presso je takřka plný kelímek kafe bez mléka a piccolo si dopřeju po výplatě, bo za stejný peníz dostane poloprázdný kelímek, ale zas je to takové nějaké hutnější a hořčejší, že si člověk musí navolit plnou dávku cukru.
V podnicích kde si nejsem jistý, že vědí, že https://www.piccoloneexistuje.cz/, je nejlepší si objednat 7g kávy a 30±5 ml vody. ;-)
abys pak nedostal lahodnou cremu až z paty:)
Tak furt je lepší specifikovat objem na půli cesty mezi malým a velkým panákem než ukazovat rukou očekávanou velikost hrnku a následně usrkávat bazén kávové břečky.
Jsem nasertivní jedinec drzej jak vopice, ale insultován bývám málokdy. :-)
Edit: Jo takhle, chrchel v kafi? Většinou na přípravu vidím.
Presne, gestikulace pomaha. Ve vetsine podniku to probiha stylem „Prosim jedno male preso bez mllika.“ „Jakoze to uplne male?“ „Jo to nejmensi.“ + gesto.
Samozrejme ze v opravdove kavarne, kde maji slusny pakovy kavovat a proskolenou obsluhu, tak ocekavam ze espresso budou umet udelat.
Smlíkembezmlíkadvacukry? Ani to ani to. Téda vy musíte mít sladkej život. To jo. A nebo jsem cukrovkář s alergií na laktózu, si vyberte :-D Nemam rád smalltalk vo hovně.
Ale houby. V takovych podnicich je lepsi poprosit o pitnou vodu a dojet na kafe nekam jinam.
tak v těchto případech by měl být první dotaz na to co mají za kávu (značku) a v případě odpovědi typu „segafréédo“ si objednat pivo … nebo jít rovnou do …
Tak tohles posrals (pokuds to teda neudělals naschvál). Teď se na tebe vrhnou kafefašisti a zavalí tě zdmi textu o piccolu. Problém je, že tenhle výraz používají například i Angláni. Stejně jako třeba ponožky v sandálech.
Čaj ano,kolikrát si vezu i sebou,kafe a jeho všemožné variace nepiju,nechutná mi.
K ideální vyjižďce patří i kávička. Presso/ristretto , někdy s cukrem, nikdy s mlékem. Ideálně na kopci/v horském sedle v zahrádce s výhledem. Ale při jízdě to nepomáhá, leda před konzumací jako vidina prožitku. Výhoda je že mi z toho netěžknou nohy jako z piva.
K ideální vyjižďce patří i kávička. Presso/ristretto , někdy s cukrem, nikdy s mlékem. Ideálně na kopci/v horském sedle v zahrádce s výhledem. Ale při jízdě to nepomáhá, leda před konzumací jako vidina prožitku. Výhoda je že mi z toho netěžknou nohy jako z piva.
Kafe mi smrdí a strašně mi nechutná. Nepiju ho vůbec. Ani Redbully či podobné sračky. A s únavou jsem na tom mnohem lépe, než ti co to do sebe lijou horem spodem. Naopak mi přijde, že největší kafaři jsou nejunavenější v kolektivu…
Ale výkony na kole stojí za hovno, třeba by mi kafe pomohlo…
Kafe před treninkem ani závodem nepiju, jelikož bych se pochcal na prvnimr kilometru, ale jinak to piju jako o závod ;-)
Expreso a frenčpes :-D
Hmm, ze začátku to tak nevypadalo, ale jdu si pro popcorn.. :-)
Ke kafi? Fuj! :)
že jo, škoda popkornu
K pivu, p*co! :-D
Hodně zajímavé počtení :-)
To tak vidím, že je to půl na půl
Flat white a dvě kuželky sebou. Tak to mám rád já.
Ja radsi moravske espresso ale teda az po jizde.
Mimochodem… ve Zlíně je prý spojený cyklo shop s kavárnou… tak asi je to dneska skutečně móda :-)
Znáte Bajkavárnu?
Dneska? Si odjaktěživa vybavuju na svých toulkách po Alpách a Pyrenejích zástupy žiletkářů rozvalené na židličkách s minihrnečky v ruce.
Asi tak, tlachání v bikeshopech s kafem z mašiny za 50 k.
proste to k tomu patri..a jak je clovek starsi, tak se jednak zkracuji intervaly mezi zastavkami na kafe a zaroven meni pomer dobry stravene v sedle oproti kavarnicke zidlicce:-))
Jinak úsměvná reklama na Košík – po rozkliknutí na člověka vybafnou Segafredo, Tchibo, Lavazza apod.
Asi tak, kafe ti může způsobit trávící potíže (teda kafe samotné nejspíše ne, ale v kombinaci s mlékem se většinou trávící potíže dostaví u většina lidí). na druhou stranu v kombinaci s Q10 je kofein docela účinným startérem. Já to kombinuji i s L-Carnitinem.
s kterou? :)