• svářeč

    poradí zkušený,jaké nože,sadu do kuchyně?

    cenovka cca 5k.

    žádné designové sračky,ale funkční kvalitní nástroje.

    klidně přihoďte i nějaké rendlíky…titan,ke­ramika.

    • Breakpain  

      Kolega v práci zastává názor, že stejně jako neprofi kuchař si vystačíš s 1–2 noži … takže prý si mám pořídit Japonské … ty se Ti do rozpočtu vejdou a v podstatě Ti vydrží celý život, ani to asi brousit nebudeš …

      Na druhou stranu, já jsem špatný vzorek populace – používáme doma jden nůž z 90% případů na vše, nikdy se nebrousil, je to tupý jako prase a normálně s tím fungujeme :) (proto věřím tomu, že ten „Japanese knife“ bude „vždy“ ostrý).

    • lumyr  

      nože potřebuješ 2 základní, velký kuchařský, malý na zeleninu. Pak už je na tobě čím to rozšíříš. Nůž na chleba, vykošťovací… Podle mě je dost jedno co koupíš brousit se musí všechno. Já mám nože zwilingu a jsem spokojeny, na horách mám nože z ikea a nepřijde mi mezi nima zásadní rozdíl ve funkčnosti. Hlavně bych koupil klasiku, žádný keramický atd.

      • dodoslovensko  

        Ahoj . A ako tie zwillinge drzia ostrie ? Rozmislal som nad timi damascus . A co tie rucky ? ndrzia po kope ? diky .

        • Janes  

          Můžeš mi vysvětlit proč chceš do kuchyně damaškový nože? Pokud to nevíš, nekupuj…

    • MirosPikos  

      Tak nevím, píšeš kvalitní nástroje a pak zmíníš keramiku nebo titan :)

      Já mám třeba v merku tuhle ocelovou pánev:

      http://www.gastro-cukar.cz/…-28cm-i3641/

      A co se nožů týká, určitě nějakýho kvalitní šéfkuchaře dělníka:

      (velikost dle libosti)

      http://www.noze-nuz.com/almar/AMUC6.php

      http://www.noze-nuz.com/almar/AMUC7.php

      http://www.noze-nuz.com/almar/AMUC8.php

      Záleží jak a co vaříš, jestli potřebuješ nějaký špecielní dělníky jako třeba filetovací, vykošťovací, bourací… :) Základ je ovšem jasnej.

    • scota  

      Nože Mora Frost. Keramická pánev Vitapan a hrnce Home profi Tescoma.

    • oddie  

      Wusthof

    • MirosPikos  

      Tady kdyžtak pro inspiraci moje sbírka. Chybí tam ještě právě ten Al Mar a řeznická sekera :-D

      http://www.dropbox.com/…C3%ADrka.jpg

      Almar je zase tu:

      http://www.bike-forum.cz/…g/almare.jpg

      • svářeč  

        hmm,pěkná sbírka:-)

        použil bych s toho tak tři kudly…

        • MirosPikos  

          Jo přesně tak to mám :) Pravidelně tak 3 nože a pak jeden plechovej (ne)nůž na loupání cibule od Fiskars.

    • antt  

      já jsem třeba ulítlý na švýcarské výrobky – Victorinox, po pár kapesních kudlách jsem si koupil i pět nožů včetně škrabky na brambory za 2ooo,– i s poštou a já i přítelka si teď chrochtáme nejen během konzumace ale i při přípravě :)

      Malý výcuc:

      Nůž na chleba 21cm

      Kuchařský nůž 19cm

      Nůž na zeleninu

      Škrabka oboustranná

      Vykošťovací nůž 15cm

      Nůž na zeleninu

      plus jeden zubatý výroční na zeleninu, který jsem měl pár let v poličce na výstavce

      a samozřejmě kombinovaný otvírák :)

      Ostré jak břitvy, drží ostří i zpracovaní precizní, za ty prachy…

      • antt  

        po použití blesku vypadají docela upatlaně, ale jsou to jen vodní skvrny, které po dalším umytí a vysušení zmizí. Po umytí je ideální je hned otřít suchým, což moje nedělá. Jen je nacpe do odkapávače mezi příbory, grr, rezavá blondýna :)

        • Janes  

          Promiň, ale za mě jsou ty levnější Viktorinoxy ve srovnání s Wusthofem Classic docela bláto. Jeden jsem si koupil kdysi za cca 700,– s dřevěnou rukovětí a dost zklamání.

          • antt  

            za tu cenu tomu i věřím :)

            Na denní používání pro obyčejné smrtelníky ale docela přepych, když tak sleduji, co konzumujeme…

            Každému to, na co má

            • Janes  

              Tak víš jak, nejdřív nože od Poka, po letech ten Vnox a pak jsem si koupil prvního Wusthoffa, no a bylo vymalováno. Dokupuju je po kusech postupně již několik let, ostatně na fotce je vidět různý stupeň opotřebení. Koneckonců, já už ani jinou možnost nemám, manželku jsem si dokonale zmlsal :-))

    • black.horse  

      Pokud by někdo sháněl dobrý poměr cena-výkon low-end kategorii, tak proti běžné produkci typu Tescoma a spol se mi osvědčily kuchyňské nože Victorinox. Používám denně na takové to malé krájení maso/zalenina/pe­čivo/salám/sý­ry když si dělám jídlo nebo vařím do práce oběd a jsou ostré a dlouho vydrží…

      • antt  

        souhlas :)

      • Atilla  

        +1

      • obda  

        Poměr cena/výkon je u Victorinoxu skvělej. Ve Státech se prodávají pod jménem Forschner, a jsou synonymem pracanta pro použití v gastro. Ano, jsou i lepší nože, ale tyhle bohatě stačí :) U nás kvalitativně odpovídají nože od Poka. (BTW taky mám jednoho Japonce, ale to spíš pro potěšení, než že bych byl s Victorinoxem nespokojenej).

    • Atilla  

      používám : http://www.noze-nuz.com/…/santoku.php a fallkniven

      kámoš má tohle http://www.noze-nuz.com/dick/719495.php a taky velká spokojenost . Podle mě stačí 3 nože velký sanoku, malý a filetovací + sekáček

      • buba CZ  

        Ten tvůj hiromoto santoku jsem měl,dokonce dva a byly to moje nejhorší nože co jsem kdy měl.Cokoliv od Vietnamců je lepší než tohle!

        • MirosPikos  

          A pak si koupil profi nářadí z LIdlu :-D

          • buba CZ  

            Ne,nože od Tescomy a na domácí potřeby spokojenost :)

            A teď suď :D !

            • Janes  

              Nesoudím, oceňuji, jak jsi skromný .-)

            • Vilém  

              A v cem spociva tvoje nespokojenost?

              • buba CZ  

                Ohledně čeho? Toho Japonce?

                • Vilém  

                  Ano.

                  • buba CZ  

                    Začnu ručkou,špatně se drží,nemá oporu v ruce a lezou z ní vlákna.

                    Čepel,respektive ostří,pokud se o něj pečlivě nestaráš,tzn., po použití opláchnout ve vlažné vodě a nakonzervovat třeba olivovým olejem tak hned orezne a chytí patinu.

                    A „neutřeš“ s ním ani česnek se solí aniž by jsi ho neohnul mezi ručkou a čepelí.

                    Nevím jak ostatní,ale já očekávám od nože čistotu,funkčnost a nenáročnost.

                    Tohle co prodávají a zároveň rádoby testují na výše zmiňovaném serveru mi nepřijde fér a proto tvrdím,že podřadné nože od Tescomy pro domácí použití jsou stokrát lepší.Bavíme se v cenové hladině několik stokorun za nůž,aby si to někdo nyvykládal špatně :)

                    • Vilém  

                      Diky, to jsem chtel slyset.

                      Chtel jsem ho koupit, ale toto me utvrdilo, ze do spolecne domacnosti s zenskou se toto nehodi. Poridim klasicky nerez a bude klid.

                      • Janes  

                        Teď nebudu obhajovat tenhle konkrétní nůž. Pokud si ale někdo pořídí nůž z uhlíkovky, tak s pravidelnou údržbou prostě počítat MUSÍ. Je za to odměněn vlastnostmi, které mu nerezové oceli nedají.Prostě uhlíkovka není pro každého. Krásně je tohle vidět v diskusích o nožích Opinel, dělají se v obou verzích a ty bitvy mezi přívrženci té či oné připomínají zdejší 26 kontra 29.

                        • Vilém  

                          Opinel mam uhlikovy, ale ten pouzivam pouze sam, zenske do rukou neprijde, takze se o nej nalezite postaram.

                          • Janes  

                            A tak to ma byt, tak je to spravne. :-)

                            • svářeč  

                              no nevím co kdo má doma za ženský,moje tyhle věci chápe:-D

                              • Vilém  

                                Tak to mas dobry, ta moje nuz svihne do drezu, je schopna rezat zeleninu na taliri atd. To mi pak vstavaji vlasy hruzou, ale proste staryho psa novym kouskum nenaucis.

                                • svářeč  

                                  starýho psa ne a proto mám mladou ženu;-)

                                  brrr,nožem na talíři…představím si to a mám na zádech kartáč:-D

                                  • Janes  

                                    Hele, já už svojí o dost mladší ženu základům naučil (ono taky, kdyby mi šlehla Wusthofy do myčky…), přesto bych nůž z uhlíkovky primárně pro ženskou (ani mojí) nekoupil, nevidím pro to koneckonců ani žádný důvod.

                    • Atilla  

                      Zajímavé z mého vlákna nelezou, jednou za rok ošetřím dřevo šelakem. Proč si kupuješ uhlíkovku, když se neumíš o nůž starat? Mě patina nevadí, za to ocením dobré držení ostří(úplně jinde než bláta ze 440A) a snadnou brousitelnost. Jen pro porovnání jsem nafotil prohnutí čepele u tescomy a santoku při stejné síle. jinak tření česneku santokem je asi jako filetování sekáčkem. Naopak bych tenhle nůž doporučil, ale jen tomu, kdo nůž omyje a nehodí ho do dřezu mezi talíře.

                      • buba CZ  

                        Omlouvám se,už se to nestane.

                        Jinak od kuchyňského nože očekávám,že ho použiju na přípravu pokrmu a do toho patří ono zmiňované utření česneku,pokud se mi ohne do pravého úhlu při bočním tlaku tak na co takový nůž?Opravdu nebudu mít na každej kuchyňskej úkon jiný nůž.Filetovací samozřejmě ano,bez toho to nejde.

                        Jinak zrovna tento nůž mi přišel s ohnutou špičkou do vrtule tak to asi svědčí o kvalitě tohoto zboží.Věřím,že od jiného výrobce budou lepší,ale tento fakt už ne.

                        Je to jen můj názor a nikomu ho nenutím,já jen ,že se Vilém ptal tak jsem mu vylíčil svoje poznatky a hádat se tady rozhodně nehodlám :D

                        • Atilla  

                          Hádat se nechci, ale pokud přišel vadný kus měl jsi řešit reklamaci a né ho hanit. Nevím jak hodně bych musel zatlačit aby se ohnul o 90 to by spíš dávno praskl. Tlak který jsem vyfotil na fotce na utření česneku stačí a žádné velké prohnutí nevidím. O nože se zajímám(ZT, leatherman, kabar, ese,…), pár jsem jich vyrobil(elmax, RWL-34, D2, …) takže trochu ponětí o materiálech a kvalitě mám a tenhle nůž za ty prachy rozhodně není špatná koupě.

                          • buba CZ  

                            Nůž se ohnul v místě kde končí ručka a začíná čepel,tam je slabé místo.

                            Nože mám taky hodně rád,hlavně ruční výrobu a proto takové v podstatě umělce hodně uznávám a respektuju.Super práci z mého pohledu dělá Black a jeho práci na knifu pravidelně sleduju.

                            A tenhle nůž mě prostě nepřesvědčil a za ty peníze si umím představit něco jiného.

                            Beru i Tvůj názor a taky ho respektuju a je fakt,že na nože jsem prase.Můj pohled na nůž je takovej,že to musí být pracant s minimální ůdržbou a tahle uhlíkovka je holt náročná a nic pro mě.

                            • Atilla  

                              Tak bych ho reklamoval, můj se fakt naohýbá, mám ho tak 3–4 roky je to nejpoužívanější nůž v kuchyni. Osobně zase spíš trochu tíhnu k uhlíkovce. Jdou brousit(třeba RWL-34 na 62hrc v lese fakt jen tak nenabrousíš), přitom drží ostří a jsou houževnaté. Byly doby kdy jsem měl nože defakto jen od nožířů(mat, fearfactory, ukamcebedy,..), ale časem jsem vytříbil pár co opravdu používám a nakonec zbyly skoro samé seriovky. Ono black-knives jsou taky skoro seriovka:)

    • Georrge  

      teď jsem na vánoce řešil trochu lepší nože ale pořád za rozumnou cenu, zkusil jsem nože wasabi v délkách 15 a 10 cm a jsou to moc pěkné, lehké a tuhé nože. O větším zatím neuvažuju, ale v téhle řadě je jich celkem dost, myslím že se prodává i sada. Ocel má 58HRC, jsou broušené dost jedovatě, asi bude lepší je častěji udržovat ostré. Na to jsem koupil brousek co drží ostří a je to ideál na udržování ostrých nožů, párkrát nůž protáhneš a je zase parádně ostrý, a nekurvíš úhel brusu takže to zvládne každý a rychle. Zatím spokojenost :)

    • karliner  

      Pořád jsem si říkal, že tomuto geniálnímu shrnutí průměrného B-F usera něco chybí – krájení housek noži, proti nimž jsou katany od Hattori Hanza dětskými rybičkami :-)))

    • Jones  

      cetl jsi tento test nozu

      Ja osobne mam doma sadu nozu od fiskars (na pecivo, maly, vetsi, roztiraci) a tomu jsem dokoupil tento

    • Luigi1  

      Jestli chceš opravdu kvalitu, tak Zwilling. Dělají různé řady, ale i ta základní přesahuje všechny ostatní a jsou na celý život. Používá je mimo jiné taky Pohlreich a 99% top kuchařů. Pak leda opravdu japonské, ale to už se bavíme o desetitisících, ne ty pseudo japan …

      • svářeč  

        díky,nejen tobě,za doporučení.

        sice trochu přes limit,ale tak už to u mě bývá;-)vybráno totok

        http://www.kulina.cz/…ing/d-80311/

        • Luigi1  

          Správná volba, kdybys byl z Brna, tak v jednom retro obchodě jsem je viděl za cca třetinu …

        • MirosPikos  

          Mě by bylo líto kupovat si fajnovej nůž s plastovou rukojetí (teda vypadá to na nějaký plast). To už pak zbývá jen značkové plastové „prkýnko“ :-)

          Spousta jiných nožů je na celý život (i ty moje ze sbírky :) ). Ne jen Zwilling. Značka je kolikrát jen otázka preference a mnohdy je to jen důvod vyšší ceny. Nevím proč, ale zavrhuji třeba Victorinox… těžká tuctovka ale kvalita dávno není taková, jako bývala. Něco jako Fiskars. Kdo chce kvalitní sekeru, tak patrně sáhne po něčem pořádným – GRANSFORS BRUKS nebo Wetterlings. Tedy nářadí z klasických materiálů.

          Pro mě je nutnost mít rukojeť z přírodního materiálu v kombinaci s kvalitní ocelí a dobré ergonomie. Ikdyž to znamená trocha více péče a lněného oleje při ruce, ale prostě ta patina. Ale neříkám, že ropa není přírodní materiál :)

          • antt  

            nj, ale třeba my, co vyrostli za éry MacGyvera nic jiného nechceme :)

          • obda  

            S tou kvalitou u Victorinoxů jsi si jistej? Teda pokud se bavíme o kuchařských nožích. Viz výše zmiňovaný test

            • MirosPikos  

              Však jsem psal Nevím proč, ale zavrhuji třeba Victorinox :) Tak přece asi dokážou udělat i kvalitní nůž. Možná jsem to podvědomě hodnotil podle jejich outdoorovejch nožů nižší cenový kategorie. Ty mě prostě neoslovují a přehluší všechno dobré, co v současné době vyrábí. Budu to muset omrknout, abych příště neplácal takový kraviny.

    • Pan.Fazole  

      Já budu kupovat tady odsud :

      http://www.pok.cz

      je to ruční česká výroba starého pána který to dělá celý život, cena krásná, „obyčejné“ kvalitní nože.

    • VanVren  

      Jak samozřejmě japonské.

      Mám 4 kousky JCK z VG10 a naprostá spokojenost. Kupoval jsem je zde, je to skvělý seriózní obchod. Žádné kopie, fakt kvalita.

      http://japanesechefsknife.com/

      • MirosPikos  

        Těžko hodnotit, když neznáme typ ocele… na pohled použitelné.

      • Janes  

        Kvalitní Damascen za 1300? to těžko…

      • obda  

        Pokud si dobře pamatuju, tak by tam měla být ocel VG-10. Což je velmi slušné! Ale mizerná rukojeť, resp. spoj dřevo-kov nebyl hladký a celkově mi to do ruky nesedlo.

        • Janes  

          Ani tý VG 1O nevěřím, pohledej, kolik nože z tohohle matroše běžně stojí.

          • obda  

            Už si nepamatuju kde, ale někde na americkým foru se to probíralo a snad to ta VG-10 opravdu je.

    • rbcrx9  

      A co třeba http://www.black-knives.com/?

      • svářeč  

        no taková mačeta je v kuchyní k nezaplacení:-D

        • rbcrx9  

          Když Tě třeba paní vytočí, je to rychlejší než řezat nožem! Neber to vážně. Je to Blackova ruční moravská výroba. Taky budu muset něco pořádného koupit. Nejblíž mám Tescomu, tak se stavím nakouknout.

    • jan.pernik  

      nejak jsem se ustalil na KDS Sedlcany. Zjistil jsem, ze na nozi (pokud to neni vyslovene blato) je nejdulezitejsi brouseni. Kazdy nuz se musi brousit. Ostry nuz je ten, se kterym se muzu oholit. Brousim brousky od tohoto pana http://www.vmp.cz/…acek-st.html

      Noze mam cca tak 15 let stare, brousim kazdy mesic a ostri nemizi. Takze nevymyslej blbosti :-)

      • lukas aka mitro  

        jeslti ono to neni i o tom jak casto se musi brousit…

        • Janes  

          To je sice pravda, ale starší nože KDS opravdu kvalitní byly. Mám pár docela obyčejných nožů KDS (ale i Mikov) po mámě a kvalita jejich oceli byla pro mě velmi příjemným překvapením.

      • rbcrx9  

        Když o něm pořad v TV, ptali se jeho ženy, jak má ostré nože a kdo je brousí. Ona odpověděla, že je má tupé s kdyby si je nenabrousila sama, nic s nimi neuřeže. Jinak z vedlejší vesnice pochází Pepa Sax.

    • MirosPikos  

      Pánové co říkáte na tyhle brousky a jaký byste doporučili. Určitě nějakej plochej klasickej s co nejjemnější hrubostí. Ale chci se zeptat, jestli má smysl i vocílka anebo postačí má Frosts, která je teda dost ostrá (dá-li se to tak označit).

      http://smf.pspace.cz/…1007.45.html

      • Vilém  

        Mam od nej koupenou sadu brousku a za ty prachy je to naprosta parada.

        Nejradsi obtahuju na takovem primitivnim vecku, do ktereho se zasadi keramicke tycinky pod ruznyma uhlama. Je to rychly, jednoduchy, bezpecny.

    • Suntour  

      MORA

      super ocel

      na nic si nehrajou

      drici za malo penez

    • Suntour  

      MORA

      super ocel

      na nic si nehrajou

      drici za malo penez

    • Sgt Pepper  

      zneužiju tohle vlákno…

      potřeboval bych vyrobit koženné opaskové pouzdro na nůž…nemáte tip na někoho v Praze? jako dá se to poslat i dál, ale než bych si s dotyčnym vysvětlil, jak by to mělo vypadat, lepší ukázat živě :-)

      • Atilla  

        Jarní výstava nožů není moc daleko. Tam někoho seženeš určitě. Jinak knife.cz např. Mat, ale nevím jestli nedělá jen ke svým nožům.

    • MirosPikos  

      Dneska mi přišlo nějaké to brusivo :) Díky Honzovi!

      http://www.dropbox.com/…14.37.35.jpg

      • Vilém  

        Myslim, ze budes spokojen.

        • MirosPikos  

          Zatím velké zklamání, ale spíš to bude mýma rukama. Je to ale zvláštní… na kamenných + břidle po dědovi nabrousím za 15 minut, že holí a dokonce i drží ostří. Na tomhle jsem se piplal s dvěma nožema dvě hodiny a nakonec jsem to vzdal dřív než bych něco rozbil (trochu nerváček) :)

          Je na to nějaký tajný grif?

          • svářeč  

            to bílé je keramika?

            toho mám v práci plný krabice(podložka sváru) a na tom fakt nejde nabrousit kudla.zlatej brousek na kosu:-D

            • Rychlej turista  

              To by snad měl být Al2O3 ni? Různé zrnitosti. Teda běžné brousky.

            • MirosPikos  

              Je to umělý korund… viz popis produktu: „ušlechtilý bílý umělý korund, který vznikl ze slinuté směsi oxidu hlinitého, oxidu zirkonia a oxidu křemičitého, vypálené v peci při teplotě převyšující 1600°C…“

              Něco málo jsem načetl, jak vlastně brousit a zítra zkusím znovu :) Bude to chtít trochu jiný přístup než na klasiku. Ale fungovat to musí. Jen si tak říkám, proč jsem to vlastně kupoval. Doufám, že to jednou docením.

          • lecram  

            Jako osvědčený grif doporučuji kupovat osvědčené brusné kameny a zapomenout na rady nějakých samurajů z horní-dolní

    • xshreck  

      člověk by neřekl, že se dá koupit nůž za tolik peněz … :)

      máme doma nože 20 let staré od pána, co je odfušoval z kvalitní oceli v práci :)) na ty bych nedal dopustit. škoda že nemá člověk takové kontakty .-D

      • Sgt Pepper  

        +1

        u mě to je podobně

        • novottom  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
    • lecram  

      Umíš nože brousit a přetahovat na ocílce?Pokud neumíš protahovat na ocílce tak investuj do protahovací ocílky a nože Victorinox které si nechávej brousit u nějakého profíka.

      Ty ocílky něco stojí ale jsou na celý život,nože se holt musí brousit a obměňovat,nevěř na věčně ostré nože a podobné píčoviny.neexistuje nůž k na kterém při používání nevznikne mikroskopické roztřepení ostří které se právě regeneruje obtažením na ocílce

      http://www.zbozi.cz/…

      • MirosPikos  

        Tohle mi zrovna přijde dost samurajský…

        • obda  

          Jo, to vypadá dost divoce. Pokud není člověk úplně levej, tak s kombinací hladké ocílky a Spyderco Sharpmaker není problém udržovat nože ostré i doma.

          • Vilém  

            Zrovna takoveto reseni, jen v jinem podani mam od toho cloveka, s kterym neni MirosPikos spokojen a jsem naopak spokojen velmi. Stejne tak i se zbytkem jeho produkce.

            • MirosPikos  

              S člověkem spokojen jsem. Nejsem spokojen se svýma rukama nad kterýma jsem výše pochyboval. Ale už se to lepší ;) Já jen abych to uvedl na pravou míru.

              • Vilém  

                Tj. jak to clovek nema v rukach, tak je sebelepsi brousek na nic.

                Na toto mam klemu od Lansky, voditka a brousky od toho cos kupoval a i kdyz to neni uplne ideal (na hlohem ostri musim na nekolikrat posouvat), tak na prvotni nabrouseni dobry. Potom uz pouze obtahuju na drevenem krabiku s vsunutyma brusnyma tycinkama, od tehoz vyrobce jako zbytek brousku. Je tam na vyber myslim mezi ctyrma uhlama. Standardne to brousim a obtahuju na uhel 20st. na tycinkach s gridem B. Po par tazich krasne holi, coz mi na to moje pižlání staci.

        • lecram  

          Vůbec to nemusí být rukama ale trh je zaplněn kde čím z „japonska“ co samurajové z knife.cz doporučují.Řez­ničinu jsem profesně pověsil na hřebík a teď dělám s chlapem co ujel na nožířství a ten dotáhnul na ukázku hromadu brousku co koupil na doporučení z knife.cz a můžu říct že větší píčárny jsem neviděl.Taky s tím nemoh nabrousit a já taky ne.Já vystačil 18 let s jedním typem kamenu(když jsem se začal učit stál 8Kčs na posledy jsem ho kupoval za 180 Kč.:-(.A tak jsem si koupil pro zkoušku diamantové brousky,takové plechové plátky z lídlu.bohužel byla to sada s různou zrnitosti a já používal jen jeden.byl jsem hodně překvapený kolik muziky za málo peněz to udělalo.jenže ten „diamantový písek“ se na okraji už vyšolichal až na nosný plech a budu muset ten okraj asi odbrousit. Já probrousím i brusný kámen tak za jeden rok.Ale ty diamantové brousky doporučuji,bohužel zrnitost byla napsaná na blistru ne vyznačená na brousku.

          • Vilém  

            I ten nejjemnejsi grid na Lidlovskem brousku je dost hruby. Ale jinak za ty prachy dobry.

            • Atilla  

              To je, ty 2 jsou tak na sekeru a tím nejemnějším brousím zničené nože. Na nějaké KDS bych to doma použil, ale brát s tím VG-10 za 5tis…

              • Vilém  

                Ty hrubsi jsem uspesne pouzival pri oblkladani koupelny a kuchyne na srazeni hran na obkladacek po uriznuti:) Taky na srazeni hran na skle a zrcadlech to neni spatny.

    • aymara70  

      Opráším téma. Když už se na BF probírají zavíráky. Co tyhle do kuchyně pro profíka kuchaře ? https://dellinger.cz/…5880322.html

      • MirosPikos  

        VG-10 je výborná ocel. Ale dellinger mě nic neříká. Zkusil bych hledat informace jinde. Knife.cz nebo na FB skupinách tomu věnovaných. Je tam dost lidí kteří dobře poradí. Lidi co ty nože ostří nebo spravují zfušovaný pokusy o ostření. Tady, vzhledem k tomu, co tu vidím za nože, snad raději zůstat u těch kol :)

        Tady si nic nevybereš? http://www.noze-nuz.com/…ske_noze.php

        • tomxxx  

          Zrovna z noze-nuz mam santoku a gyuto a jsou uplne v pohode. Jen se nesmej davat do mycky, ale to snad nedava nikdo trochu lepsi kuchynske noze.

          • Tom-T45  

            Čistě akademicky, do myčky se nesmí dávat jen nože s dřevěnou střenkou nebo nevyrobené z nerezu, nebo to má i nějaký jiný důvod?

            • MirosPikos  

              Spíš se ptej, jakej smysl má dávat nůž do myčky. Nůž patří do ruky nebo do stojanu, v ideálním případě. Po použití otřeš, než špína zaschne.

              • Tom-T45  

                Já jen doufal, že se dozvim, co těm nožům v myčce tak ubližuje.

                • michomin  

                  Myčka ničí rukojeti – jak dřevo, tak plast, osobní zkušenost s plastem, dřevo dá do myčky jenom naprostý ignorant.

                  Co to udělá s ostřím nevím, ale nedivil bych se, kdyby se tupilo.

                • Atilla  

                  Myčka popouští ocel, takže ostří měkne.

                  • slavekRM  

                    Jak prosím funguje popouštění oceli v myčce?

                    • MirosPikos  

                      To bude něco jako kalená ve vakuu a pak zmražená. Popuštěná v myčce.

                    • Atilla  

                      Když 2 hodiny zahříváš ocel párou?

                      Normálně se popouští ocel v troubě na 200 stupňů.

                      • slavekRM  

                        Ne, tohle v myčce určitě nefunguje. Mimo jiné v myčce nejsou teploty obvykle vyšší než 80°C.

                        • Atilla  

                          Můžeš mi to nějak podložit?

                          protože mě to tvrdili výrobci nožů, kteří těch nožů udělali stovky, já jich vyrobil jenom pár.

                          https://hobby.idnes.cz/…y-domov.aspx?…

                          • Atilla  

                            Jinak v teplé vodě je koroze rychlejší, působí chemie co se do myčky dává + ještě navíc se nůž otírá o další tvrdé předměty

                            • MatS  

                              V mycce jde hlavne o tu chemii. Teplota zavisi na druhu mycky a nataveni cyklu. Kdyby bylo jen 80 stupnu, tak bude nadobi mokre.

                              Resili jsme to kdysi pri zavedeni 3D bryli do kin s vyrobcema profi mycek, jak nastavit cyklus, mnozstvi oplachu atd tak, aby se bryle umyly, neposkrabalo se sklo a po vyndani nezustavi zaschle kapky na skle.

                              • dolomiti  

                                „..jen 80..“ ale no ták :-D

                                • capo  

                                  Přesně :).

                                  80 snad nemá žádnej program kterej moje myčka má a to si ji nemůžu vynachválit.

                                  • Sgt Pepper  

                                    Na 40 jak v pracce? :-)

                                  • Chiron  

                                    Ona většina myček má intenzivní program na 70°, aspoň co vím. Ale při oplachování použije 80° vodu.

                                    Ale v každém případě to nestačí na popouštění oceli…

                                    • dolomiti  

                                      Mě spíš šlo o to, že zůstane všechno mokrý :-)

                                      • Sgt Pepper  

                                        jednou všechno mokrý chceš, jinde ne…lidem se nezavděčíš :-)

                                      • MatS  

                                        Dobra, upresnim jak to bylo mysleno. Nevim jake teploty pouzivaji domaci mycky, sam ji nemam. Psal jsem o prumyslovych.

                                        Jak jsem psal, resili jsme to v dobe zavedeni 3d bryli do kin, kdy potrebujes umyt treba 300 bryli za par minut. Tam musi byt cyklus kratsi a teplota vyssi. Laborovali jsme to primo u vyrobce (Winterhalter) a skoncili u teploty 90st. Samozrejme se tam resilo i dalsi veci jako druh a mnozstvi jednotlivych cinidel.

                              • Atilla  

                                Já měl za to, že je v myčce větší teplota. Moje chyba

                          • mr.karno  

                            Myčka svoji teplotou nic netupí, tupí se to tím, že je to hozené v košíku a mlátí se to o různé věci a mechanicky se poškodí ostří.

                            Tohle se sáhodlouze řešilo na knife.cz, kde jeden z uživatelů + nozíř + povláním materiálový inženýri dělal sérii laboratorních testů, kdy ani ponechání nože v hrnci s vroucí vodou nemělo žádný vliv na kvalitu (tvrdost) čepele, Ověřováno testy tvrdosti a kontrolou ostří pod mikroskopem a dalšími metodami.

                            Mělo to dopad pouze na rychlejší vznik rzi.což je ale jiná věc.

                          • slavekRM  

                            Podložit? Jsem strojař, takže vím, že popouštěcí teplota, která ovlivní tvrdost materiálu se pohybuje až na 125°C. Popouštění s teplotou 100°C se používá na stabilizaci a vyrovnání struktury u výrobků, které mají být rozměrově stabilní. Třeba hodně přesná a tvrdá měřidla. Takové popouštění, ale trvá několik desítek hodin a pokles tvrdosti je opravdu téměř nulový. Tolik strojařina. Netvrdím, že v myčce ostří nezměkne, ale přičítal bych to důvodům, které uvádí ostatní (oděr, chemie).

                            • cioran-m  

                              Mne vaše diskuse o myčce a nožich zaujala a tak (protože jsem sám technický blb) jsem se na věc zeptal své ženy, která je původní profesí chemický inženýr a v posledních letech hlavně počítá trubky (včetně tech z nerezové oceli) pro velké rafinerie a věc pak ještě mnohdy na místě kontroluje a tak (v Pančevu u Bělehradu byla skoro rok). Říkala, že sama teplota do 140 st. s nerezovou ocelí nedělá naprosto nic (a patrně i dost nad to), ale do těch stočtyřiceti se to vůbec v tomto směru nekontroluje. Jiná věc je chemie: co je v tech tabletách, zda by to nemohlo ev. dělat chloridovou korozi a tak – tohle že teda neví. A jiná věc že jsou střenky nožů z různych materiálů – na ně že myčka pochopitelně vliv mít může. Takže shoda s předchozím příspěvkem etc.

                              • tomxxx  

                                Dobry noze nejsou z nerezu.

                                • MirosPikos  

                                  Co je to za kec? Nože jsou z takovýho materiálu, kterej je pro danou potřebu ideální. Nelze říct obecně, že nějaká ocel je nejlepší.

                                • cioran-m  

                                  tomxxx: Nedá se to tak úplně říct. Koneckonců, i Edu Fowlerovi, jenž dělá jedny z nejkrásnějších a nejdražších nožů na světě, mnohdy vyčítají, že používá výhradně uhlíkatou ocel – že pak v podminkách, pro který jsou jeho nože jinak určeny, je takřka nejde bez koroze udržet. A dnes několik opravdu skvělých nerezových ocelí, které lze při perfektním zpracování dostat klidně na 62 HRC i výš už k dispozici je. A ostatně – stejně bych osobně dal vždycky pro nůž, který bych stále užíval (třeba nějaký “utility”, “camp” nebo loveckej) přednost sendviči a (nebo) diferencovanému kalení, takže co…

                                • Atilla  

                                  Myslím si, že není úhlíkovka která by se mohla vyrovnat moderním práškovým ocelím…

                              • Bubaaak  

                                Jen bych do témata nože a myčka uvedl, že v myčce bejva sůl, a pokud se nepoužívají gelové kapsle, tak i jiné drobné kristalky, který se pod tlakem stříkají na ostří…

                    • MirosPikos  

                      A já bych se zase ptal, proč míchat jídlo nožem, když si během pár sekund udělám měchačku z klacku :)

                      • fargo.  

                        A proč se se ptáš mě? Jen jsem si dovolil upozornit na zmiňovaný člámek o vlivu vařící vody na čepele nožů. :-) Před časem jsem ho četl taky a docela mě to zaujalo.

                        No ale, přiznejme si, o tom kdo si co si kdo vyrobí to tady není. :-)

                        • MirosPikos  

                          Reaguji na ten závěr, kde se ptá, zda si může zamíchat polévku na vandru nožem. Mě to prostě od začátku přijde jako nesmysl a všechno další je ztráta času :) Nožem se řeže, v horším případě seká nebo štípá (což je taky na pováženou a už jsem viděl hodně prasklých čepelí). Ale když není nazbyt, ok. Beru to. Ale vždycky když jsem měl něco v přírodě vařit, tak jsem si nějakou vařečku, míchátko (nazývejme to jakkoliv) udělal z klacku. Stejně je to i s tou myčkou. Taky nesmysl. Nůž použiju, otřu a schovám nebo odložím. To ženský to mají trochu jinak a pořád by člověk po nich uklízel nože nebo je dával tak, aby se o ně někdo neztranil. Obyčejně je skládají od odkapávače čepelí nahoru. Auuu :)

                          • Sgt Pepper  

                            najdi klacek…

                            • Bubaaak  

                              Fofr klacek :)

                              Pak každý muž (ze staré školy) má vždy jeden klacek u sebe, ale tím bych polívku nemíchal :)

                            • Atilla  

                              Náš kmen používat lžíce

                            • MirosPikos  

                              Jo to jsem čekal. Pokud bude ale člověk řešit to, jestli si může zamíchat polévku nožem, pak to jistě nebude ten, kdo se vydá do takový pustiny. Už jen pocit vzdálenosti víc jak 5 km od McDonald´s v něm bude vyvolávat stavy úzkosti.

                    • Tom-T45  

                      Článek o vaření žiletek mě hodně zaujal, nicméně pokud se bavíme o nožích, tak žiletky mi nepřijdou jako úplně dokonalý substituent opravdického nože. A protože čas mezi svátky je takové líné období, kdy má člověk čas na kraviny, kterými by se jindy nezabýval, tak jsem se rozhodl provést vlastní pokus a tím jednou provždy zodpovědět otázku, jak moc škodí nožům mytí v myčce. Věřím, že lidstvo časem přínos mé práce ocení.

                      Pokusný objekt: Nůž Berndorf Sandrik Santoku 17 cm, ocel X50CrMoV15, udávaná tvrdost HRC55+/-2. Máme ho 3 roky a pravidelně ho myjeme v myčce.

                      Metodika:

                      Nůž nejdřív nabrousit tak nejlíp jak to umím a pak ho postupně týrat řezáním, krájením, mytím v myčce i ručně se završením tortury povařením ve slané vodě a zároveň sledovat, jak se dané činnosti projeví na řezných schopnostech.

                      Pomůcky: Hranatý brousek se dvěma hrubostmi, plastové prkénko z Tesca, kus špeku, paprika, okurka (část mé dnešní snídaně), 80 tupých pastelek, myčka Siemens se šuplíkem na příbory, mikroskop Bresser z Lidlu a rendlík se slanou vodou na sporáku. Fotky jsem fotil kompaktem na stativu přes okulár mikroskopu.

                      Průběh pokusu:

                      1. Nůž jsem nabrousil klasicky nejdřív na hrubé straně brousku, pak na jemné a nakonec jsem mu „srazil chlupy“ na koženém řemeni. Ostrost jsem testoval obligátním řezáním kancelářského papíru a holením chlupů na ruce a oboje probíhalo naprosto hladce. Stav čepele před nabroušením je vidět na prvních dvou obrázcích, po nabroušení je č. 3. Pro srovnání na č. 4 je nová čepel zalamovacího nože. Původně jsem myslel, že v jednotlivých fázích pokusu budou na čepeli pod mikroskopem vidět nějaké změny a fotek udělám víc, ale čepel vypadala i při zvětšení 320× pořád stejně, takže další fotky by byly zbytečné.
                      2. Nůž jsem následně strčil do příborové zásuvky myčky a nechal projet program 50° o délce cca 90 min. Po domytí a vychladnutí jsem opět holil chlupy a řezal papír a subjektivně dokonce nůž řezal lépe (hlavně papír), než před umytím. Vysvětluji si to tak, že myčka z čepele odstranila zbytkové nečistoty, které na ní zůstaly při broušení a čepel tak procházel papírem hladčeji.
                      3. Následovala klasická práce s nožem v kuchyni. Nakrájení špeku, zeleniny a už trochu natvrdlé včerejší bagety. Doufal jsem, že se tato činnost na ostří už nějak projeví, nicméně při řezání papíru jsem nezaznamenal změnu.
                      4. Nechal jsem si donést všechny tupé pastelky, které máme doma (asi 80 ks) a jal jsem se je ořezávat. Používal jsem pouze cca 8 cm čepele blíže ke střence. Po skončení bylo na této části čepel cítit určité otupení. Přestala holit a papír krájela znatelně hůře s častým zadrháváním.
                      5. Poté proběhlo mytí v myčce, tentokrát na automatický program v délce cca 2 hodiny. Po vytažení jsem nezaznamenal žádné změny oproti předchozímu stavu.
                      6. Následovala nejkrutější část pokusu a sice povaření čepele nože 15 minut v cca 1 l vody se třemi polévkovými lžícemi kuch. soli. Osobně mi to přijde už trochu nesmyslné, protože se zde nůž vystavuje podmínkám, do kterých se při normálním používání nikdy nemůže dostat a to ani při intenzivním mytí v myčce. Po pěti minutách jsem chtěl pokus ukončit, protože se na noži začaly objevovat nějaké skvrny, nicméně zatnul jsem zuby a s vědomím, že na oltář vědy je nutné přinášet oběti, jsem nůž týral celých 15 minut. Vaření a stav nože po vytažení je vidět na obrázcích 5 a 6. Skvrny na hladké části čepele šly snadno setřít utěrkou. Na části, kde byl nůž broušen skvrny po otření zůstaly, nicméně holení a řezání papíru ostrou částí proběhlo stále bez problémů. Subjektivně se řezaný papír zadrhával v místech skvrn.
                      7. Skvrny, které nešly otřít utěrkou, jsem celkem snadno vyčistil hrubou stranou kuchyňské houbičky. Jak jsem houbičkou přejížděl přes ostří, tak došlo ke znatelnému otupení. Po dočistění přestala holit i původně ostrá část čepele a řezání papíru bylo znatelně těžší.

                      Závěr:

                      Mytí v myčce nemá na čepel nože žádný negativní vliv. V průběhu pokusu jsem po mytí v myčce nezaznamenal žádné zhoršení řezných vlastností nože. Naopak nešetrné ruční mytí nevhodnými pomůckami může nůž otupit. Mytí nože v myčce se ale může negativně projevit na plastové střence, kdy může dojít k zašednutí povrchu anebo, po delším čase, i k popraskání – viz obr. 7 a 8. Pokud se tedy Váš oblíbený nůž dostane jednou za čas omylem do myčky, není třeba ho hned vyhazovat a objednávat nový, jeho vlastnosti zůstanou i po umytí nezměněny.

                      A na úplný závěr, všem, co to poctivě dočetli až do konce, přeji veselého zítřejšího Silvestra a úspěšný vstup do roku 2019 :-)

                      • Tom-T45  

                        Ještě se omlouvám za posunuté číslování obrázků, úvodní tabulku jsem do nich nějak nezapočítal…

            • tomxxx  

              Odpovedel sis. Kvalitni kuchynske noze nebyvaj z „nerezu“, ale z uhlikate oceli a ta docela trpi, pokud ten nuz nechas dlouho lezet zajebanej. Navic si myslim, ze sul, co se do mycek pouziva fakt nuz tupi, ale podlozeny to nemam. Pak samozrejme drevo trpi a obecne co se dava do mycek za prostredky jsou celkem agresivni sracky. Ale ja se bavim o nozi rekneme kolem litru a vys. Kdyz tam das plastoveho nerezaka za 100, tak je to fuk.

              • waltari  

                šoupnu to pod tebe ;-)

                myčka – video

              • Tom-T45  

                Že kvalitní kuchyňské nože nebývají z nerezových ocelí je poněkud extrémní názor. Sůl se sice do zásobníku sype ve formě pevných krystalů, ale do myčky se dostává rozpuštěná, takže tam bych problém neviděl. Mycí prostředky do myček mají za úkol změkčovat a rozpouštět zbytky jídel, což jsou chemicky jiné sloučeniny než materiál čepelí nožů. Cena nemusí být vždy ukazatelem kvality. Máme několik nožů z oceli X50CrMoV15 (což je, jestli jsem to správně pochopil, taková standardní nožířská ocel), které stály doslova pár stokorun a které mě svými vlastnostmi velmi příjemně překvapily. Ze stejného typu oceli jsem našel na netu nože násobně dražší, které prodejci prezentují jako špičkové kuchařské nože, tak nevím.

                Jmenovitě, máme 3 roky tento nůž . Používáme ho na všechno, vůbec ho nešetříme, já ho dávám zásadně do myčky a občas při tom diskutuji se ženou (která ho myje ručně), jestli to těm nožům škodí nebo ne. Dovolím si tvrdit, že na kvalitu ostří nemá umývání v myčce žádný negativní vliv. Na druhou stranu, dneska jsem si ho prohlížel a všiml jsem si v místě nýtů popraskané plastové střenky. Z tohoto bych obvinil právě myčku, resp. velké rozdíly teplot v průběhu mycího cyklu, kdy ve spojených materiálech s různou teplotní roztažností vzniká pnutí a ten slabší to pak při mnoha opakováních nemusí vydržet. Dalším spíše estetickým negativem je „zašedlý“ povrch střenky, který má asi na svědomí chemie, která vyplavuje pigmenty z plastu.

                Já jsem lenoch, takže budu nože dál strkat do myčky. Rozumím ale tomu, když si někdo koupí do kuchyně nějaký hezký kousek, ke kterému má vztah a chce aby mu vydržel v původním stavu co nejdéle a proto ho myje ručně.

            • jan.pernik  

              Myčka to popouští, takže se to tupí.

    • milan.v  

      Tohle je kamarád, dlouholetý dobrý kuchař, co ví, jaký nůž kuchař opravdu potřebuje… http://www.proficook.cz/noze.php

    • scota  

      Eka:

      https://www.ekaknives.com/…r-pro-series

      prodává např. nuz.cz

      • Janes  

        A máš s nimi osobní zkušenost ?

        • scota  

          Ano mám 4 ks, hlavně mají optimální poměr cena výkon.

          • Janes  

            A dobrý? Dá se to srovnat třeba s Wusthofem?

            • scota  

              No vzhledem k tomu že největší nůž stojí 770 Kč jsou myslím super

              • Janes  

                Ok, díky.

                • Marek.Kv  

                  Mrkni ještě na Geisser messer. Mám tři ze série Best cut, už třetí rok a velká spokojenost. U nožíře brousím 2× ročně, co měsíc je ocílkou přemlasknu a nemaj jediný problém. Věrím, že to jsou nože na desetiletí. Navíc nejsou drahý a jméno myslím mají. Nůž kolem 1500–2000Kč je dle mně ideální kompromis na to domací šudlání. BTW Eka je lowend srovnatelný s Fiskars atp. Proto ta cena. Sandvik 12C27 není 2× výhra, ostří drží v ůvozovkách. Můj názor. Zkus něco dělat po době s nožem za 800Kč, nebo za dvojku.

                  • Janes  

                    Dík, Marku já s Tvým názorem v zásadě souhlasím. Jen místo Giesserů mám kované Wusthofy (viz. moje příspěvky na začátku tohoto vlákna). Ta Eka mě zajímala, protože u toho Sandviku uvádí zajímavé údaje, a víš, jak to je, někdo umí udělat tzv. levný matroš lépe, než jiní dražší (třeba Buck). Mám od Eky Swede 10 a slušný (ale žádný Elmax), proto mě zajímalo, jak to s těmi noži v reálu vypadá. Potřeboval bych nějaké levnější kousky na chatu, kde nože prostě neuhlídám, tak aby mě to tak nebolelo… Jo, a nože Fiscars mi po určitých zkušenostech přes práh nesmí, doufám že ta Eka by měla být lepší.

                    • Janes  

                      A ty Giessery nevypadají věru zle :-). Jen jsem zatím nenašel matroš..

    • Ina030  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
    • doubleingram  

      Poradite nejakou sadu do kuchyne? Aby to nebyl shit ale taky nepotrebuju nic extra.

      Tohle je shit: http://www.noze-pok.cz/…-6ks-9867-2/ nebo staci.

      Nebo vzit radsi treba tohle: http://www.noze-pok.cz/…-7ks-9851-2/

      Nebo vzit radsi jednotlive noze?

      Vim o tom prd, takze se na me nesesypte, dik :)

      • jan.pernik  

        Starý pok vyráběl nože a ty jsou super. Tak se zeptej. A byly za rozumnou cenu.

        • Janes  

          http://www.pok.cz/ tady to je, ty vyrábí starý pán, syn má to nožířství z těch odkazů nad.

          • Vilém  

            Vsak na poka odkazuje uz vyse, jen nema ve vyberu jejich noze.

            • Janes  

              Přečti si to, co jsem napsal ještě jednou…mimochodem od starého pána mám tři nože, co jsem od něj osobně koupil na výstavách. Jenže už je starý (1931), tak přestal na výstavy jezdit.

              A ty Wüsthofy (jinou řadu) jsem zase kupoval od mladýho (odkaz výše).

              JO, a jak s noži od strého pána, tak s těmi Wüsthofy jsem spokojenej.

              • Vilém  

                Nepostrehl jsem, ze na strankach noze-pok.cz nejsou v nabidce noze Pok.

                • Janes  

                  V pohodě, já o tomhle právě vím, tak jsem to raději napsal, aby nebyly zmatky :-)

              • doubleingram  

                POK teda uz nejsou a ta vyssi rada Wusthofu je teda uz ok? Nebo se da za ty love poridit neco jeste lepsiho?

                Nejaky Wusthofy ma mama a ty noze se ohybaji, jak je cepel tenka, dost shit IMHO.

                • Janes  

                  Tak znova… to, že jsem napsal, že starý pán už nejezdí na výstavy neznamená, že nevyrábí a neprodává …

                  vybrat si můžeš TADY http://www.pok.cz/

                  jo, a jeho nože jsou z těch masivnějších a kvalita v pohodě.

                  • Janes  

                    Jinak k Wüsthofu mám na začátku tohohle vlákna pár postů i s fotkou. Mám zkušenosti jen s kovanou sadou Classsic, jsou pružnější, ale žena je miluje. Kámoš koupil ženě sadu těch nekovanejch Gourmetů a jeho žena je taky spokojená…aaaa vo tom to je. Analogický je to u Zwillingu

                    • rybička  

                      Od Poka mám jeden nůž, za ty prachy asi ok, ale ocel je hodně měkká a čepel je zbytečně tlustá, hlavně nad fazetou, takže např. do tvrdé zeleniny se mu moc nechce.

                      • Janes  

                        Měkkou ocel nemůžu potvrdit, ano, čepele jsou silnější, než u Solingenských nožů, někdo to tak má rád, jsou docela pádné a někdy to i využiju. Výbrus je spíš konvex, a to je asi ten problém, který cítíš, řeže to prostě trochu jinak, než tenký plochý výbrus. Ale máš pravdu, plánuju to taky přebrousit, částečně už jsem to udělal. Jo, a na tvrdou zeleninu, na kterou mi příjde Wusthof příliš pružný a tenký, teď používám nůž od Dohnalů s Elmaxu, i když na to není primárně určený, ale ten výbrus a materiál v kombinaci s mně dokonale padnoucí ručkou, to je fakt jiná liga. Fotka je nahoře v tomhle vlákně. Jinak Dohnalové a ještě několik našich nožířů dělají špičkové kuchyńáky. Ale to už se pohybujeme v jiných cenách, než které se tu probírají. I když prakticky se asi vyplatí jeden Dohnal za cenu „super sady“ kterou ani celou nevyužiješ. Za mně sady nebrat...

                        • Janes  

                          fotka byla v jiném vláknu…a Hokaido je důstojný soupeř :-)

                          • Ondraj  

                            Do kuchyně mi to moc vhodné nepřijde, ta záštita může překážet. Od Dohnalů mám si 4 nože, takže o jejich kvalitě nemusíme diskutovat.

                            • Janes  

                              Napsal jsem…i když na to není primárně určený

                              a už jsem sem dal i jejich „pravé "kuchyňáky“.

                              4 kousky? zatím Ti jen závidím, ale není všem dnům konec :-), jejich tvorba mně fakt bere, momentálně vybírám menšího bratříčka, tenhle má čepel cca 14 cm.

                          • Janes  

                            No a tady pár jejich skutečných kuchyňáků

                            • Ondraj  

                              Jojo, i jejich zavíráky, které dělají relativně krátce, jsou pěkné. Zaplatit ale kuchyňák (i jiný nůž) od Dohnala není finančně zrovna jednoduché. U Japonce získáš za rozumnou cenu výborné parametry. Blue Paper steel a její možnosti. https://m.youtube.com/watch?…

                              • Janes  

                                Souhlas, ale já zase takovej kuchyňka nejsem a žena na svoje Wüsthofy nedá dopustit, takže Japonci se zatím odkládají.

                                Jinak s těmi zavíráky se to má tak, nedělají je Petrové, ti se drží klasiky, ale mladý Michal. Už si na Knifu i oddělil svoje vlastní vlákno, aby se to nepletlo.

                                http://www.knife.cz/Default.aspx?…

                                A pokud by někoho zajímalo, o jaké oceli to Ondraj mluví..

                                http://www.noze-nuz.com/…luewhite.php

                                • Ondraj  

                                  S Dohnalama vím, sleduji jejich produkci dlouho, jezdím do Příbrami na výstavy a tak. S těma Japoncema je to tak, že dokud to člověk nevyzkouší, tak ten rozdíl nevidí. Pokud bys dal manželce nějaký do ruky, už by ty ostatní nechtěla používat. Zrovna u ženský to má velký přínos. Nůž je perfektně ostrý, lehký a žena nepotřebuje vynaložit větší sílu na uříznutí, vlastně ten dobře vyvážený nůž jen vede.

                                  • Janes  

                                    Jo, o těch Japoncích žádná, ale mám i jiné koníčky… :-), ale je fakt, že žena už je vlastně připravená, jako hlavní nůž používá Santoku (viz foto na začátku tohoto vlákna).

                                    Jinak ten nůž od Dohnalů jsem koupil právě v Příbrami, od jisté doby nekoupím nic, co si neosahám. Mám velkou pazouru a je dost nožířů, co vyrábějí spíš na běžnou ruku…

                                    PS: Je mi jasný, že na Dohnaly jsi znalec, ale čtou to tu i jiní, tak aby byl pořádek :-)

                                    • Ondraj  

                                      Já jsem dlouho kuchyňáky bral hákem a strašně mě štvala údržba většiny nerezových sériovek, kde člověk často sestavoval ostří od základu a dobrý výsledek byl na relativně krátkou dobu. Nebavilo mě se o ně starat.

                                      • Janes  

                                        Já si hodně zvyknul na ocílku, prodlužuje to cykly mezi broušením a na „japonce“ to prý není to pravý ořechový.

                                        Ale přemýšlím o tomhle, což by leccos vyřešilo, a nejen u kuchyňáků…;

                                        https://www.youtube.com/watch?…

                                        https://www.youtube.com/watch?…

                                        • Ondraj  

                                          Sadu KMFS mám. Na kvalitní ocel je to super, vyrobí to super fazetu a ostří. Na kuchyňáky na to ale zapomeň. Většina kuchyňáků nemá ocel, kde by bylo možné využít potenciál sady, dále nože jsou příliš tenké tzn. pružné a také sada už není tolik ideální na úhly pro kuchyňské nože. Takže buď kameny vodní, nebo keramiku, případně diamant. nebo pak Tormek :). Cenově dostupný diamant jde většinou s uspokojivým výsledkem použít jen na hodně dobrou ocel.

                                          • Janes  

                                            Tak teď jsi mi rozkopal hračky :-) Já to tedy s těma kuchyňákama tušil, ale…

                                            Tak holt zůstanu u kamenů, no. Tormek by se mi nevyplatil.

                                            Nezacházím s nožema jako prase, batoning neprovozuju, na práci mám Mory......

                      • scota  

                        Mám také jeden kuchyňský nůž cca 15 cm od p. Poka, není to špatný nůž a má krásnou švestkovou střenku, ale Mora i Eka jsou lepší.

      • Tom-T45  

        Za sebe můžu doporučit Berndorf Sandrik, viz můj předsilvestrovský příspěvek výše: https://www.alza.cz/…18851044.htm#…

        Mají stejné označení oceli jako ta dražší sada, co jsi odkazoval, a myslím, že i vzhledem k ceně stojí za vyzkoušení.

        • Janes  

          Potvrzuji, nedávno se mi dva kousky dostaly do ruky na nabroušení a opravdu to nebyla žádná „nočníkovka“. Za ty prachy dobrý až nadstandartní. Nevím už ale, co to bylo za řadu.

    • Ondraj  

      Po nožích Azza od Tescomy, které máme několik let, jsem pořídil japonské Kanetsune s uhlíkovým jádrem. Ty Azza mě dost zklamaly, ostří nevydrží dlouho, u některých praskají střenky, jsou poměrně těžké. Japonské nože fungují výborně, žena už jiné ani nepoužívá. Jediná daň je potřebná údržba. U těchto Kanetsune to ale neskončilo, pořídil jsem ještě japonské kované s ocelí blue paper steel, 63 HRC. Brousím až do 8000 grit. Tyto nože výborně a dlouho drží ostří, řezné schopnosti jsou ještě o level jinde. Kdo nevyzkouší asi neuvěří. Nože jsou lehké, obratné extrémně ostré. Paradoxně je časově jednodušší naostřit japonský nůž, než uspokojivě nabrousit třeba Azza. To výsledné ostří u japonských, které vydrží i dlouho, se ale opravdu nedá srovnat. Japonský nůž s uhlíkovým jádrem začíná na ceně cca 800 Kč, takže to také není nic nedostupného.

      Jinak nože a broušení jsou mým koníčkem, takže mám zkušenosti s broušením i jiných dobrých ocelí, M390, ZDP189, S30V, D2 apod.

    • nomecz  

      Tak sem taky hodim muj nejpouzivanejsi kuchynskej zabikuch :) jak jednou zkusis japonce neni cesty zpet :))

    • Ondraj  

      Tak škrabka je super, kde si ji kupoval? Taky mám ještě menší.

    • Ondraj  

      Já ne, ale na knife je člověk, který tam kupoval bunku ZDP 189.

    • kyl  

      A co nože Tescoma Azza.

      https://www.tescoma.cz/…za-se-6-nozi?…

      • nomecz  

        Za cenu te sady koupis 2–3 poradne noze a vic v kuchyni fakt nepotrebujes. Podle me sou to vyhozene penize

      • Ondraj  

        Strašný, vlastní zkušenost. :(

        • kyl  

          Já dostal jeden na vánoce,takovej celkem malej.Ani ho teda nebudu vybalovat a pošlu ho dál.

        • Ondraj  

          Nože s 55 HRC jsou podle mě k ničemu. Pořád se to bude muset brousit a nikdy to nebude pořádně ostré. A taky vypadají, že budou těžké.

          • Bubaaak  

            tak ještě maj 54 edge plsaťáky :)

            PS: jeden Royal mám doma a je v pohodě a líp vyváženej jak edge, kterých mám sadu… jak drží ostrost nemohu soudit, protože s noži pracuje i žena

            • Ondraj  

              To je ono. Azza jsem nabrousil, pracovala s nimi žena a za týden byly tupé jak nevím co, nedalo se s nimi pracovat. Teď má japonce, pracuje s nimi stejná žena a po týdnu nůž stále holí. Jestli někdo chce zkusit cenově rozumného japonce, tak doporučuji sendvič uhlíkovky v nerezu. Takové santoku Hiromoto vyjde na cca 800.

              • doubleingram  

                Pise tsm, ze ostri zcerna a celkove to zni jako dost srani, s tim ostrim.

                Jak je to v praxi?

                • Ondraj  

                  První fáze je, že na novém ostří se může objevit trochu liška, pokud nůž nechám ležet po krájení zeleniny apod. a neopláchnu. Druhá fáze je, že uhlíková část časem zčerná a tím funguje tato vrstva jako ochranná. Co se týká broušení, je to jednodušší a hlavně není třeba brousit tak často.

    • Janes  

      Pokud si chcete někdo udělat radost, tak teď jsou tyhle krasavci v inzerci…

      http://www.knife.cz/Default.aspx?…

    • kyl  

      Jsem zvědavý jaké budou tyto nože.Pokud jen o trochu lepší jak staré KDS(už jsou tak zhuntované že nabrousit nejdou,pokud to někdy šlo),tak budu spokojený.Náročný nejsem.

      • Vilém  

        Proc s tim hnusnym potiskem?

        • kyl  

          Nevím,potisk mi nevadí když budou krájet.

        • kyl  

          Spíš jak potisk to pod silnou lupou vypadá na laser.

          • Janes  

            NO, asi tak…ta ocel je jakýsi ekvivalent 440A, takže žádný zázrak, moc horších ocelí se už nedělá. Držátka s něčeho, co značí Pakkawood a jeto obyčejný vrstvený dřevo, něco jako překližka a ta nápodoba (povrchovka) ala damašek…prostě jako celek celé naprosto nedůvěryhodné, přesně pro hejly, co to kupujou z čínskejch e-shopů :-))

            • Janes  

              JO a ty skutečně staré, socikové KDSky jsou stokrát lepší a nabrousit samozřejmě jdou, kor ve verzi frosthard. Neplést ovšem s nižšími řadami polistopadové doby jako třeba kdysi prodávali třeba v Makru, ty byly z nočníkové oceli.

              • kyl  

                Ty myslím, měli žluté, černé nebo oranžové plastové rukojeti.

                • Janes  

                  Vem to na ocílku a po pár tazích jsi doma. Nebo to rovnou vem na kameny.

    • hanka.k  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.

Nová reakce na zakládající

Pro napsání příspěvku se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.