Dovolím si zde založit vlákno pro příznivce dobrého čaje. A rovnou se zeptám, jak řešíte ohřev vody na danou teplotu v domácích podmínkách ?
Dovolím si zde založit vlákno pro příznivce dobrého čaje. A rovnou se zeptám, jak řešíte ohřev vody na danou teplotu v domácích podmínkách ?
inverzne…prevedu problem ohrevu na problem chladnuti.
Tak to jsem na tom stejně. Při větší denní spotřebě používám konvičku s ohřívačem na čajovku. Udrží to poměrně dobrou teplotu. Co rychlovarná konvice s regulací teploty ? Nechce se mi donekonečna sponzorovat ČEZ plnými hrstmi, tak mi každá uspořená koruna přijde fajn.
tak sponzoruj RWE:) Radeji vodu parkrat prevarim at vyprcha chlor…
u kohoutkové je to relativně jedno, v ní moc „živého“ kyslíku není, ale obecně je převařování vody vnímáno čajovníky negativně – převaření „zabíjí“ vodu, takže není v souladu s kvalitním čajem.
*********:)
ty asi nebudeš čajmen, co?
Zalíváš čaj diamantovou vodou, nebo jak se tomu nadává?
P.S. kua kdybych rychleji četl, než chlastal, tak bych si všiml, že to někdo píše hned kousek níž…
Je dokázáno, že převařená voda rychleji vytahuje vodu přímo ze svalů, proto se doporučuje nepřevařovat, ale používat teploměr ! A proč se to nedoporučuje ? protože křeče…
Odkaz na studii by nebyl?
stačí se zeptat jakéhokoliv číňana :)
hahaha…argument jak noha:)
pokud jako má noha tak dostačující :)
Ono stačí si uvědomit, že varem se vysrážejí minerály, jinak řečeno soli, to dost mění její chuťové vlastnosti. Dlouhé převařování vody nikdy chuti nápoje z ní připraveného nesvědčí.
nektere se vysrazi-uhlicitany, nektere ne…na druhou stranu vyprcha chlor.
Samozřejmě že uhličitany. Taky tvoří hlavní podíl tvrdosti vody.
Nevim, zda to tady uz neni, tak kdyz tak velke SORRY, ale dvakrat a vicekrat prevarena voda je cloveku zivotu nebezpecna pri vetsim vypiti. Klasicka voda obsahuje soli. Prevarenim a naseldnym prevarenim se tyto soli znici, jenze vazby ve vode mezi kyslikem a vodikem jsou jedny z nejslabsich vazeb vubec. Takova voda zacne v tele navazovat soli, a prestoze ani sul neni pro cloveka nijak moc zdrava, tak existuje urcite minimum, ktere lidske telo potrebuje. Pokud je tahle voda navaze na sebe, tak se clovek ociten bez soli. Staci? Velmi zjednodusene:
Zivotnu prospesne → Pro zivot nepodstatne
Voda plus sul → Hydroxid sodny plus chlorovodik
H2O+NaCl → NaOH+HCl
Samozrejme byste teto vody museli vypit par litru, ale i tak dvakrat (a vice) prevarena voda je fakt hnusna na chut.
Z chemie bys teda jednicku nedostal. Varem se soli nenici, leda vysrazeji. Voda a sul neda hydroxid, ale ionty sodiku a chloru. Intramolekularni vazba vodik-kyslik neni slaba, ale naopak velmi pevna. Kdyby byla slaba, nebyl by takovy problem z vody produkovat vodik jako zdroj cisteho paliva. Rozlozit vodu spotrebuje bud hodne energie, nebo to vyzaduje celkem komplexni biochemii, viz chlorofyl a rozklad vody energii fotonu. Ovsem intermolekularni vazby vodik – kyslik (vodikove mustky) slabe celkem jsou, to zas jo.
Na mysli sem mel vodikove mustky. Mas pravdu, z chemie moc dobry nejsem, delal sem na gymplu opravky, protoze mi chemikarka rekla, bud 3 nebo neklas :D Tak sem se srotil na 3.Jinak s temi ionty mas pravdu, uz sem to zapomnel, pointa je v tom, ze ti destilka odboura soli v tele (to ze sem dal spatny vzorec, za to se omlouvam).
Varením sa odparuje voda, nie minerály, takže varením skôr zvyšuješ koncentráciu minerálov.
Destilovaná voda, sa vyrába destiláciou, teda odparená čistá voda sa chladí a kondenzuje späť do kvapalného stavu ale už bez minerálov. Je to to isté ako pálenie alkoholu.
Ty chemiku :-) Neodbourává, ale „vyplavuje“ nebo ředí kvůli vyrovnání osmotického tlaku – přirozený proces, kdy se snaží dva roztoky dostat do rovnováhy = stejné koncentrace prvků a solí. Pokud vypiješ slanou vodu tak se naopak dehydratuješ a obsah soli v těle se zvýší – proto se nedá pít mořská voda.
A kuš už, tady se řeší čajíčkování.
Když tomu nerozumíš tak tady nemel sračky…
juchuuu..diky:)
:-D :-D Dobře ty :-D
Je to tak, již staří tibeťané vypínali oheň pod vodou na čaj při 75 stupních.
Jak píšeš, v nejedné literatuře je to zmíněno. Ale liší se ty teploty dle jednotlivých druhů čajů atd.
v jejich nadmorske vysce voda pri tech 75 stupnich voda uz vari ;-)
A netopejří furt nic
„Průměrná nadmořská výška prefektury je kolem 3000 metrů, přičemž nejnižší bod leží pouze 152 metrů nad mořem. “
Tam jsem myslel vařit čaj:)
Vodu používám diamantovou, tedy živou a odstátou. Vícenásobné převařování není vhodné.
odkud ji bereš? z nějakého potoka?
http://diamantovavoda.vbrne.info/ziskat.html a doma si ji množím již několik let…
aha, diky, zajimave :)
TY VOLE TO SNAD NE!!! TOHLE UŽ JE FAKT MOC!!!
Omlouvám se za caps, ale tohle už je opravdu na zbavení svéprávnosti. Případně na zrušení všeobecného hlasovacího práva.
Jistě, jsou to bludy a lépe se jimi neřídit:) Vždyť i ta země je přece placatá, to ví každý a kdo to neví, zbavit svéprávnosti, nebo upálit? Každému co jeho jest, ber, nebo neber. Koneckonců fotografové krystalů vody toto potvrdili již dávno, krystaly vody reagují na vložená slova nebo okolní emoce, lze lehce vygůglit:)
Předpokládám, že to, že je země kulatá Aristotelovi někdo sdělil ve snu, stejně jako Flemingovi objev penicilinu, či Einsteinovi speciální teorii relativity!
Jak Zemana nesnáším, tak s jeho tvrzením, že ve společnosti je 30% blbců, nelze než souhlasit.
Podobná debilita.
Jistě, věda je věda a proto jsme tam, kde jsme. Léky, vědecky vytvořené neléčí, věda nám zpříjemňuje život na každém kroku atd… A jak jinak byste vy chytří poznali svoji chytrost bez nás blbců?
Prosimtě, nevíš, jak se daří Elvisovi?
nevím, už jsem ho dlouho neviděl…
Zkus si něco přečíst: http://www.chem1.com/CQ/clusqk.html
promin ale siris tu naprosty bludy
voda je H2O a tim je dany jak se chova, coz treba popisuje fazovy digram, kde jsou ty zazrany stuktury?
argument, ze veda tyhle vlastnosti nemuze popsat, je retoricky nesmysl – ani tvy esotericky metody nejsou pak o moc vic platny.
Jistě, jak pravil jeden známý patolog:„provedl jsem již mnoho pitev a žádnou čchi jsem neviděl, ani energetické dráhy v těle, lze tedy říci, že neexistují“ To je neomylná a nevyvratitelná věda a my bloudi stále nevěříme, ale lepší už nebudeme… Ale každý se držme svého a třeba jednou zjistíme, jak to vše opravdu je, zda věda, či energie…
Já ti věřím, jen bych prosil vysvětlit následující: zájemce získá lahvičku Diamantové vody. Ve vlastním zájmu ji neotevře a stále uzavřenou ponoří do většího množství jiné vody, třeba mísy nové své vody, které důvěřuje a přes noc má navibrovánu onu plnou mísu vody. Čo také si mám predstaviť pod takým slovom NAVIBROVAT, Kefalín?
Úplně normální věc. Každý předmět kmitá v nepostřehnutelném ultrafrekvenci a šíří tím vibrace. A jak známo, tak ultravibrace prostupují i skrz jiné předměty (pokud nevibrují na stejné frekvenci), proto může diamantová voda těmi ultravibracemi ovlivnit(= navibrovat), okolní vodu, i když je uzavřena v láhvičce.
Mozne to je, jenom zachon zachovani energie byl prave vosukan do ****** obrovskym cernym perem…
Prostě existují věci, na které je věda krátká. S tím je potřeba se smířit.
Ano. Jedná se především o víru a o blbost.
Vyzkoušel jsi někdy diamantovou vodu?
Nic jiného nepiju. Jak jsem se poučil samostudiem, podle principu přenosu „diamantovitosti“ dnes už musí být veškerá voda na zemi diamantová.
vychcaná, spláchnutá do řeky, moře, vypařená a v podobě srážek zpět ve vodovodním kohoutku?
CHtel jsem napsat neco o tom, ze diamantova voda xistuje jenom par let, ale pak mi doslo, ze mnozeni diamantove vody je exponencialni zalezitost, takze par let nehraje roli…diamantova voda je vsude, dalsim krokem je koncentrovana diamantova voda (jinak taky neodiamantova voda), ktera vznika navibrovanim 100ml diamantove vody pomoci 10l diamantove vody.
Bohuzel neodiamantovou vodu nelze mnozit navibrovanim jako klasickou diamantovou vodu, protze by tak vznikala pouze diamantova voda. Pro vyvoru neodiamantove vody je nutny znacny prebytek vibracni energie.
tvl, že ty sis zapomněl puštěný vibrátor?
zadny nemam, ale ptal jsem se pritelkyne a ta pry dneska taky ne…leze na ni nejaka chripka a tak pry pujde spat…
Moje teta ji pije a místo ledvinových kamenů má diamanty… ;)
Možná, právě proto je tolik věcí a dějů, které věda nedokáže vysvětlit ale přijímá je, holt vše nejde změřit, zvážit a zaškatulkovat, byť bychom si to tak přáli, vždyť svět by byl zase o něco jednodušší, že?
Muzes uvest priklad deje, ktery veda prijala za sve bez zkoumani a porozumeni?
To myslíš vážně, nebo jde o žert?
Zcela 100% uplne vazne bez na naznaku usmevu.
Kulový blesk?
Jenom za posledni rok vyslo cca 10 vedeckych clanku..tkaze je to stale „hot topic“…jinymi slovy…ja je necetl, tkaze ti nereknu jak to funguje, ale pokud to nekdo zkouma, tak to jeste uplne jasne nebude…
„Věda považuje již dlouhou dobu existenci kulového blesku za nesporně prokázanou celou řadou důvěryhodných pozorování. Jak teoretické vysvětlení, tak i experimentální simulace tohoto jevu v laboratoři za definovaných a opakovatelných podmínek jsou však dosud nejasné.“
Tož kua já nevím co víc chceš :D
Něco ti prozradím. To, co dnes věda nedokáže vysvětlit, je jako vyzývavá pevnost o jejíž dobytí se snaží lidi, kteří mají zálibu v kritickém myšlení. Naopak víra nekriticky přejímá dogmata a bludy bere za danost. Ono je pohodlnější věřit v blbosti než studovat, a koneckonců na studium je potřeba mít určitou intelektuální kapacitu.
A právě proto bývají duchovní často vysoce vzdělaní… Blud jsi teď napsal ty ;)
no…jak v kterych oblastech…
Nenapsal jsem, že víra a vzdělání se vylučuje. Akorát věřící nakonec narazí na dogma, přes který už to nedá. Tu hranici má každej jinde, někomu stačí málo.
No jde také o to, co se považuje za dogma, jak se definuje to které konkrétní a taky zda jedno „dogma“, které je vnímáno „vědcem“ jako dogma duchovní není pak jen nahrazeno jiným dogmatem „vědeckým“.
Muzes uvest priklad deje, ktery veda prijala za sve bez zkoumani a porozumeni?
A proč bych to dělal?
omlouvam se, spletl jsem si te v Blazerem…takze jako bych nic nenapsal:)
Už jsi zaslepený z touhy po tom vědeckém obhajování všeho :)
Jde o pouhou transformaci problemu do meho axiomatickeho sveta.
Verici to maji snazsi…„ty, Mano, jak funguje televize“…„Jesit ty ses blbej jak ty vrata, kdyby si bud nepral at nefungje, tak nefunguje, je to vule bozi. A uz mne neotravuj, zacina ulice“.
…coz mi nestaci:)
Ty budeš jeden z tých, podľa ktorých veriaci veria v existenciu dedka sediaceho na obláčiku pár kilometrov nad povrchom Zeme.
Ale názor vedcov, že vesmír vznikol z nehmotného bodu, čiže ich vlastný zákon zachovania energie bol, citujem, vošukán do ****** obrovským černým pérem, koniec citátu, berieš za samozrejmosť.
Vzdycky je problem, kdyz nekdo mluvi o necem, o cem nic nevi. Nikdo nevi jak vesmir vznikl:) Nejake „puk“ a uz to roste je velice jednoduchy pohled.
Je mozne, ze vedci nikdy neprijodu na to, jak vesmir vznikl, ale je 100% ze neprijmou za sve, ze se proste zniceho nic objevil. Naopak, budou se snazit ten problem rozlousknout.
Vesmír vznikl potom co bůh řekl budiž světlo, nebo už předtím řekl budiž vesmír, jen nebyl nikdo dostatečně věřící kdo by to zdokumentoval? A můžu být nevěřící a zapisovat božanovy skutky? Nebo předtím musím někoho upálit jako satanova splozence? A jak vznikl bůh? Řekl si budu bůh? Milujte se a množte se a bacha na satana, je to pěkná svině? A kdo mu vlastně dělal kronikáře než splácal adama a evu?
Ak veríš tomu, že vesmír vznikol, tak si veriaci. Vznik vesmíru nie je dodnes dokázaný.
Ak veríš, že vesmír vznikol z niečoho materiálneho, čo tu bolo už pred vznikom všetkého materiálneho, tak si rozumne uvažujúci. Veď to má takmer logiku.
Ak veríš, že za vznikom materiálneho vesmíru mohlo byť
niečo, čo nemalo materiálnu podstatu, a čo zatiaľ nedokážeme pochopiť, tak si duševne chorý. Teda nie duševne, ale na úrovni neurónových prepojení. Veď to by nikto normálny nevymyslel.
Ak chceš niečo vysvetliť nechápavým ľuďom, použiješ k tomu prirovnania, ktorým porozumejú.
Ak nechápavosť ľudí zneužiješ k získaniu moci nad nimi, možno ťa označia za inkvizítora.
…
Já věřím tomu, že náš vesmír je jen atom v gumovým míčku dítěte hrajícího si na zahradě v jiným vesmíru a hrozně by mě zajímalo co si o tom myslí to dítě…
uvažuje podobně jako Neruda v Písních kosmických
Myslíš všechny básně? Já znám jenom tu z hrdobcem, jak si kutalí tu svoji kuličku … :-)
určitě jde o dítě vzdělané, takže myslím všechny básně :)
Mňa by skôr zaujímalo, aký čaj to děcko pije.
Granulovaný mátový…
Rozdíl bych viděl, nikdo mě neupálí na hranici, když „velký třesk“ zpochybním. Navíc se obávám, že tahle teorie zákon zachování energie nevylučuje.
Těžko se bavit s nevěřícími o víře, když je dnes tato naprosto nepochopena. Toto – http://www.novinky.cz/…-hrichu.html svědčí o naprostém nepochopení i u „věřících“, což je smutné. Duchovno se vytrácí, materiálno vítězí, lidí jsou zmatení, nemocní, uzavření a nešťastní, věda je berličkou, moderní medicína neléčí, potraviny nevyživují, voda je otrávená, sepětí a souznění s přírodou a víra (nejenom křesťanská) se vytrácí.
Zasadni rozdil je v pristupu k ziskavani novyhc poznatku..ale to uz jsme psal vyse…
Zbytek co pises jsou, s prominutim, demagogicke kecy…
moderni medicina leci, problem je jinde…
potraviny vyzivujou, ale nesppis kupovat nekvalitni s*acky…
voda je plna vseho mozneho, ale to vsechno mozne se da popsat/(zde neni duvod do toho motat nejakou viru/vedu)
Takhle znehodnocujeme čajové vlákno, ale dovolím si malou odbočku – paní zdá se sympatická – http://ona.idnes.cz/…lecnost.aspx?… takže do ní!(a odvedu pozornost od sebe:)
O takovou pani bych si ani kolo neoprel… to je dej, ktery jsem vedecky prijal bez zkoumani a porozumeni.
Já jen že ještě nedávno – a koneckonců stále – jsou zdravé margaríny vědecky doporučovány…
No ta paní je ale řádně jeblá, ale je mi jí líto, ale ještě více jejích dětí.
+1
To je nádhera, a začalo to vodou na čaj. S věřícími se můžeš bavit na jakékoliv téma a skončí to u boha, s Američanem se můžeš bavit jak chceš a skončíte u teroristů. Zábavné! ???
Teorie velkého třesku ale není o nehmotném bodu ne? Spíš o bodu kterej byl tak přehuštěnej až se rozprsk.
takový vesmírný uhřík :)
Čéče, dobrý vysvětlení :-)
Ted jeste zustava otazka, kdo ho vymack?
zase by to vysvetovalo existenci lidstva…
To už vyřešil Mike s Richem v Lucky Louie :-)
Jj..to je fakt…
od ****** k ****** k ****** k ******?
Přišel jsem si přečíst něco o čaji a už asi nechci číst dál.
ses vtom ňák zamotal, ne? ;o)
je mnoho událostí a dějů, pro které nemá věda vysvětlení anebo je kostrbatě vytváří, ale ve skutečnosti pouze popisuje po svém to, co se děje, bez ohledu na pochopení podstaty. S energií pracuje např. tradiční čínská medicína, některá bojová umění atd. Jestliže dle zveřejněných VĚDECKÝCH studií se lid chová takto – http://www.ac24.cz/…va-jako-ovce – pak samozřejmě je „věda“ tedy pouhé popisování skutečných dějů na vzestupu, neboť nejistota a strach z neznámého bolí a tak je příjemnější vědecké vysvětlení, např. že voda je přece H2O a tím to hasne, co víc od ní čekat, že:) Doporučuji přečíst si např. knihu Obrazový Opravník Obecně Oblíbených Omylů od Ludvíka Součka, ta je plná „vědeckých“ pravd:) Ale toto vlákno je o čaji a to bychom měli respektovat.
prosímtě, hlavně sem netahej ještě energii nebo tě místní science fanboys uklovou :D
Vše je energie:) A ještě přisypu soli do ran – http://czechnewstv.cz/ a už dám opravdu pokoj:)
beeeee
beeeee, dobry den pane kolego..beeee..beeee.)
bééééé :D 29 špatné, 26 dobré, bééééé :D
Tak černě, že je vás 90%, bych to zase neviděl, ale faktem je, že hlupáků/naivních lidí je, i dle toho vlákna, neskutečně mnoho.
Tak si hlavně pamatuj své sny, kdyby tě náhodou chtěl(o) někdo(něco) osvítit zásadním vědeckým objevem. Byla by škoda kdyby lidstvo přišlo o důležité poznání.
Dráždí to, že? Ta odlišnost myšlení, neuznávání „hodnot“, jinakost. Chápu:)
Všichni jsme nějak postižení, naštěstí každý jinak.
opět ukazuješ, že patříš do těch 30%, o kterých ses nahoře zmínil :)
Zakonem zachovani energie ekologové a „alternativní“ lidé pohrdají.
Ti znají zákon zachování teplého místečka.
Mno, ačkoli jsem umírněným příznivcem klubu Sisyphos, tak tady bych vyjádřil trošku nesouhlas. Vibruje vše a pořád. Vibrace skončí až při absolutní nule. A jestli jde o nějakou harmonizaci vibrací či jakési naladění či sladění … ????
to mas pochopitelne pravdu, ale ZZE rposte plati:)
A neměří se ta vibrace náhodou teploměrem?
Čistě logicky, když strčim lahvičku s 100ml do litru vody, taky co asi ovlivní co víc? …
Ale ta voda v lahvičce má moc!
RUM!
Konecne neco, cemu tady rozumim!
jen nechapu proc potrebujes k vysvetleni principu transferu duchovni energie (z principu nemeritelne) fyzikalni vysvetleni – typu navibruje, tj. mechanickou energii.
Esli to neni klam – pac ke svymu propagandistickymu ucelu zneuzivate vibracni a rotacni stavy, ktery skutecne existuji – viz mikrovlnka. Takze laik se podiva na internet a najde vibracne-rotacni spektra – a hned ma viru potvrzenou vedou.
o co jde?
O tohle:
„Francouz J. Ducatillon byl povoláním muzikant a jazzový pianista, potom se vypracoval na přírodního léčitele. V překladech se uvádí, že od roku 1990 začala přes něho proudit nějaká speciální energie a následující ztráta zaměstnání, rodiny i bytu znamenala, že se začalo odehrávat úplně něco nového…“
A všechny další bláboly na těch stránkách, na které sem dal link.
a? ..co z toho ma vyplyvat?
jestli jde o „diamantovou“ vodu", nevidim na tom nic vadneho – nikomu to neublizuje, nikdo na tom nevydelava nebo neprosperuje na neci ukor, nevidim duvod, proc by mne to melo rozcilovat.
Pokud ti vadi to, ze „je to holy nesmysl“, tak rikam, je to proste teorie, ktera je stejne pravdepodobna, jako nepravdepodobna :), nebudu si z ni delat nabozenstvi, ale mne ta teorie jakysi smysl dava.
Co rikas treba na tenhle, pro zabehlou lidskou logiku, „nesmysl“?
To s časem je spíš taková filozofie, záleží z jakého úhlu se na to podíváš. Něco jako když jsi ve vlaku jedoucím konstantní rychlostí, taky budeš tvrdit, že se nehýbe.
Ale namlouvání něco vodě, to zavání spíš placebem, ale pokud to někomu pomůže, proč ne.
tak filozofie, matematika, fyzika, vsechny tyhle obory byli kdysi jednim :)
…ona to filozofie zas tak neni, resp. mozna spis filozoficka myslenka potvrzena fyzikou
mám jedno oblíbené přísloví: „všechno je jinak“ :)
na to lze rict:
Skutecny svet je mnohem zajimavejsi!
zalezi, ktery svet si za skutecny vyberes :D
hmm Karl Popper by ti na to rekl, ze
Liske bytosti hynou i se svým mylným přesvědčením.
nepochybně
mimochodem máš dobré fotky, hlavně sérka „Monumenty“ se mně líbí
to je v posledních letech v Brně velmi oblíbená teorie. :D
Co se ti nezdá?
nudí se, tak reje :D
Vůbec nechápu, jak jsem dodnes mohl bez diamantové vody přežít.
Narovinu? Jeho blbost! A pokud těm blábolům věříš tak i tvá. HOWGH
Má pravdu ten chlapec http://vtm.e15.cz/…ak-voda-leci
Vědecky – http://www.enviweb.cz/…cisti-i-leci
A z přírody – http://www.jitrnizeme.cz/view.php…
Zbavení volebního práva by mě ani nepoškodilo, volit nechodím…
ted sis nasral do vlastního hnízda, ti, co studovali vědu, tě uklovou :)
Jsem připraven:)diamantovavoda.vbrne.info/memory.doc
V prvním článku v první větě jsem se dostal až ke slovu „čistička“ a dál číst nehodlám… Druhý odkaz již podle názvu ani neotvírám… Věř a víra tvá tě uzdraví, ale nemel veřejně pyčoviny a neoblbuj další lidi, když o tom víš hovno…
no vida, první sciencefag se objevil :D
K věci by jsi něco neměl nebo jenom vřískáš do tmy?
jak se do lesa banik, tak se z lesa pičo ;)
Baník je v pyči to je fakt.
kdo jinemu jamu kopa, sam do ni bagr:)
Promiň, nevěděl jsem, že ty víš vše a že jsou to pi…y. Nikoho neblbuji, někteří už blbí bohužel jsou, pouze poskytuji jiný úhel pohledu a záleží na každém, zda jej přijme nebo díky své nevyrovnané povaze vypění či na to ihned zapomene, neb jej to nezajímá…
Vždy sa homeopatikov pýtam dve otázky, na ktoré som ešte nikdy nedostal fundovanú odpoveď.
nie je nariedená?
obchodníka?
To je hlína:-D
haters gonna hate :D
pri cteni jsem se kralovsky bavil:)
pičovole to je síla…
Doprde..WTF???? Tak takovou ŠUPU jsem nečetl, no nevím, snad nikdy.
Masakr, voda se slovama léčí vřídky…moc obdivuju tvou odvahu to sem dát…asi jsi zcela přesvědčen o normálnosti takové věci, jinak by jsi tohle prostě nemohl veřejně publikovat.
Bez urážky.
Ale co se všichni furt divíte? Dyť je to všude kolem – pí-voda, teď diamantová voda, koloidní stříbro, všude samé horoskopy, v televizi různé kartářky a jánevímco, volejte čaroději, esoterika, a kýho šlaka… A co? Jsou lidi hloupí? Nebo jen potřebují něčemu věřit? A co pan doktor Hnízdil? Má pravdu? Já myslím že do značné míry ano. A přitom ho mnozí považují za šarlatána. Když to někomu pomáhá, tak proč to hned hanět?
víra je integrální součástí každého člověka… někdo věří v boha, někdo v církev, někdo věří, že je ateista… všichni věříme.
víš zhruba o čem je teorie super-strun?
Nevěřím, že si tu neděláš prdel.
to je ale 3,14čovina…
proc? ja to teda sice necet cele, ale podle mne ovlivnit vibracni sferu jakehokoli materialu neni nijak nesmyslne(viz. teorie superstrun a celkove deje v kvantove fyzice). Pokud se pak vezme v uvahu, ze telu sedi urcite vibrace, napr. te vody, vic, nez vibrace o jine frekvenci, coz asi budou, pak na cele teorii nevidim nic nesmyslneho. Tedy az na zpusob mnozeni „positive vibes“ vody, ale to uz je v cele teorii spise jen sekundarni, okrajova vec.
…btw. proc se vubec te vode rika diamantova(jestli to v clanku je, tak sorry, ale necet jsem to a ani se mne to tam nechce hledat :))
Na chlór a podobný s*ačky máme naštěstí filtry :-)
Jinak by se čaj z toho nedal vůbec pít.
Ale taky mi nijak nevadí, že se voda převaří. Podle mýho to zásadní význam nemá :-)
A to čaj tvoří tak 95% tekutiny, co vypiju :-)
Dlouhý var má na chuť výsledného nápoje vliv zcela zásadní.
Myslíš, že i na Pigi čaj?
samozřejmě, dlouhým varem můžeš rozpustit sáček :D
Chuť opravíš citronkou a cukrem:)
Thumbs up! :o) Právě ho piju :o)))
:-)))
Pigi není čaj :)
V konvici se nevaří?
Dodatečné ohřívání čaje je zločin:)Připravovat nálevy v takovém množství, které vypijeme než vystydne.
čaj miluju, nesmí být slazený. :)
Čaj už má svůj odstavec ve vlákně o kávě :)
No a to je to, proč tu zakládám samostatné vlákno, snad za to nebudu kamenován :).
Káva zase má svůj odstavec v nějakých pražských silničních vyjížďkách :-)
Já piju čaje obrovské množství a piju i studenej.
Na kolo v zimě ho beru ale do termosky
studenej? to jako aby ti studenej vydržel? :-)
Termoska je supr vec. Das do ni neco tepleho, zustane to teple, studene zustane studene. Ja mam v termosce horky caj a dva nanuky:)
tak to snad takhle děláme všichni :-) jen mi přišlo kontraproduktivní v zimě dávat studenej čaj do trmosky…
tak vis co..na sibiri treba davaji jidlo do mrazaku aby ho ohrali:)
do termosky dávám čaj horký. Piju doma horký i studený, na kole v zimě jen horký. Snad je to již vyčerpávající informace.
horký čaj v zimě? ufff, chudák sliznice:-(
no jestli myslíš, že ho piju tak horký že se loupe sliznice, tak přeci jen takový masochista nejsem.
takovy cajik s rumem hezky zahreje:)))
Totální zprznění čaje…
:)))
nebo rumu?
to záleží dle úhlu pohledu, ale po tom rumu bude ten úhel asi nakloněnej:-D
v zime se to hodi…jen to nesmis lejt do camelbaku stylem pul flasky rumu a litr caje :-D
Jj..1:1 je to lepsi.)
Moje skola! :o) A caj radeji studenejsi. Prece nevyparime ten alkohol, ze? :-)
Přesně tak, správně tam má být slivovice!!! :P
no fuj, rum do nejakeho kentus černého čaje pochopím s tím ze ti vznikne uplne novy alkoholicky napoj, opravdu na zahřátí, ale caj se slivovicí je pro mě neco nepoživatelného zaprvé a zadruhé je to prznění samotné slivovice, taková škoda!
jo tak to je poradnej autentickej obrad :-D
proč lít rum do čaje když se může lít rovnou do vína? :)
ale jo, do termosky, přeci jen je rozdíl chladný/vlažný nápoj a kostka ledu s příchutí ionťáku:-D
Moc nevěřím, že v jedné dohromady…
to byl citát…
Nevěřím to ani tomu, kdo tedy řekl před ním :-)
Ne, starej fousatej vtip
podobně jako mitroš – ohřev na necelých 100st, voda by neměla projít varem, a pak chlazením přes misku na žádanou teplotu
neměla projít varem…pačemu?
říká se, že voda je půl čaje. kvalitní voda, ideálně z čistého pramene nebo studánky, v sobě obsahuje množství kyslíku, který čaji dodává vzdušnost a chuť – převařením tu vodu zničíš.
předpokládám, že se bavíme o dobrých sypaných čajích a ne o svinstvu z oxalisu nebo o sáčkových
Jasne ze se bavime o dobrych cajich…
Je stanovena nejaka teplota a minimalni/maximalni doba ohrevu vody? (nejlepe v zavislosti na okolnim tlaku)…z pohledu termodynamiky se prevarenim jenom urychli vyparovani…tzn pokud budu hodinu vodu prazit na 95 stupnu, nebo ji ryhcle prevarim, efekt je podobny…nehlede na to, ze treba v rychlovarce se voda u dna vari a nasledne para kondenzuje(sumeni)…tam nedochazi k uvolnovani volneho kysliku?
no a vubec..ze ty trolujes?:D
Voda, matka čaje
Číňani vodu určenou k přípravě čaje nazývají „matkou čaje“ a její kvalita je stejně důležitá jako kvalita čaje samotného. Nejvhodnější voda pochází z horských pramenů, nejméně vhodná je naopak voda z jezer a hlubokých studní. Je možno s jistotou říci, že čaj nižší třídy připravený v kvalitnější vodě bude chutnější než čaj vyšší třídy připravený ve vodě méně kvalitní. V současnosti má většina lidí nejlepší přístup k vodě z vodovodu, která nebývá špatná (v mnoha případech je kvalitnější než voda balená z obchodu), ale obvykle je příliš tvrdá. To se dá vyřešit filtrováním přes uhlíkové filtry, případně odstátím vody přes noc a následným použitím vody z horní poloviny nádoby. Pokud máme k dispozici vodu pramenitou a předem ověřenou, nepřevařujeme ji, pouze ji ohříváme na cílovou teplotu.
Chceme-li dodržovat ortodoxní postupy přípravy čaje, musíme se vyhnout kontaktu čaje a vody s kovem („metallic chi“), což z procesu vyřazuje rychlovarné konvice. V tomto případě ideálně použijeme varné sklo a správný moment varu vody pro náš čaj poznáme podle množství a velikosti vznikajících vzduchových bublin. Proces varu vody podle starých čínských postupů probíhá ve třech fázích. V první fázi voda obsahuje mnoho drobných vzduchových bublinek přibližně velikosti krabích očí („crab-eye water“), které ovšem postupně zmizí a kdy je pro přípravu čaje ještě příliš brzy. Druhá fáze je okamžik, kdy je voda ideální pro přípravu čaje. Poznáme ji tak, že voda obsahuje množství bublinek velikosti rybích očí („fish-eye water“), které stoupají k hladině. Větší bubliny začínají uvádět vodu do pohybu. Pokud voda začne vášnivě bublat, mluvíme o vodě starého muže („old-man water“) a proces varu musíme ukončit dříve než dojde do této fáze.
Naprosto správně:)
proč to psát, když to můžu vygůglit a copy/paste :D
hajzle..dostal jsi mne!
Chceme-li dodržovat ortodoxní postupy přípravy čaje, musíme se vyhnout kontaktu čaje a vody s kovem („metallic chi“), což z procesu vyřazuje rychlovarné konvice
A co ty kovový trubky, kterýma ta voda teče X kilometrů?
musis chytat vodu z prostredni casti prurezu raminka baterie:)
tak tak :)
A bacha na sítko:o)
hmmm..to je vyzva:D
a bacha na turbulence, musíš si narovnat trubky! :-D
Vykopej si studnu a nepoužij u toho kovový krumpáč:-D
Nemám kovovou rychlovarnou konvici. Apropo, kdysi jsem v Rusku dostal kovovej samovar.
Ani dno v konvici nemáš kovové?
To jo, to kazí ten požitek.
Mne zase nejvíc fascinuje, jak spousta lidí hází litinu, černou ocel a nerez do jednoho pytle z hlediska fyzikálně-chemických vlastností.
A oblíbený bod dva – co dělají špatně Japonci s litinovejma konvičkama? :)
ja myslim ze nemaji vliv – ostatne pri trose snahy (bez kysliku) vypestujes kvalitni magnetit i na nerezi, coz je ta slavna vrstva v „aktivovanych“ litinovych konvickach. Fakt bych rad od nekoho slysel, ze to ma jinej nez psychologickej efekt. Bavime se ovsem jen o vareni vody.
Pripraveny caj funguje jako redukcni cinidlo a sam se oxiduje, ale to i samovolne na vzduchu – po par hodinach uz neni zeleny ale zluty. Nehlede na to, ze po case se ti ta konvice uvnitr pokryje vrstvou organiky, takze se styk s cajem omezi.
(ty prvni odstavce jsou naprosty zvasty, spis je zajimavy to remeslo)
Nejáke oxidy v konvičkách jsou mi fuk ale zajímají mě ty organické nánosy v miskách, nechat, nenechat? Jak se díváte na tohle?
pokud to není vyloženě plesnivé :) tak nánosy nechat
třebas konvičky a misky z Yixingu se záměrně nechávají pokrýt nánosem jednoho konkrétního čaje, aby podtrhly jeho chuť
čajová patina k čajování patří.
O tom by sa dalo tiež diskutovať. Keď prekryješ yixing nánosom, načo máš potom yixing. Teda za predpokladu, že uveríme, že yixing vylepšuje vodu. :)
jak jsem nakoupil v čajové literatuře, tak prodávám
yixingové nádobí se podle mých informací prostě „zatahuje“ na konkrétní sortu čaje… fajnšmekři ho dokonce nechávají s tím konkrétním čajem zakopané nějakou dobu v zemi
Tak ja mám len jednu yixingovku a používam ju na zelený, teda ten pravý :), pu-erh. Ak by som raz mal dôvod piť aj iný čaj, tak si zaobstarám ďalšiu yixingovku. Kvôli inej značke zeleného pu-erhu si ale novú konvičku kupovať fakt nebudem.
Keďže najradšej mám tie kratučké malé nálevy pu-erhu, tak mi tá konvička vyhovuje vlastne preto, že je taká malinká.
však píšu „na sortu“, ne na konkrétní typ/značku :)
Jasne, už som ale zachytil aj také extrémne názory, že zaťahovať podľa značky. Teda že sorta je značka.
ja vyplachuju konvicku vodou a necham vyschnout do rana – takze je tam nanos slusnej a nevadi mi.
Kdyz bych tam caj zapomel asi bych to vydrhnul houbickou bez jaru. Proste neresit ale neplesnivet. Salky mam ale cisty!
kdyz budes varit tvrdou vodu, treba ze studne, tak odstranujes prechodnou tvrdost vody – rozpustny hydrogen uhlicitan vapenaty prejde na obyc uhlicitan, ktery je min rozpustny a tvori tzv. vodni kamen. Tim se to trochu zlepsi.
Dale varem odstranujes plyny. to jsou ty bublinky (krabi voci :). U prevareny vody se zase casem plyny z atmosfery vrateji zpatky. Teoreticky zadna zmena, ale nejak to nechutna tak dobre…
Jo, ale to by se musela ta voda po tom varu přefiltrovat. Aby se ty vysrážený minerály opravdu odstranily.
tohle je vareni z vody…vsude tece jina voda, tkaze jedinny spravny postup je zacit i demivody, tera se vhodne doplni o mineraly a za zvuku klepani drivka o drivku se necha 128 minut pri 20°C volne aby mohla absorbovat kyslik.
Teprve z takto peclive pripravene vody lze udelat kvalitni caj od cinanu…(japonce nebrat, jsou prtavi a nic porane neumi)
Kde se dá koupit čaj kromě Oxalisu?
v ověřených čajovnách, třebas v Dobré… samozřejmě je potřeba zjistit, odkud čajovna bere suroviny
oxalis je v sypaných dost brutální lowend…
No, zrovna ta Dobrá mi jako moc dobrý příklad nepřipadá. Třeba směs Dáta Massalu tam mívají neskutečně ojebanou :D
já nakupuju tady:
to nevím, tyhle otuněné čaje neznám, ale v běžných čajích je to pitné…
Oxalis bych úplně neodsuzoval-pro většinu lidí to i tam je top třída a pro pití v práci, kde přeluh je běžná věc :-) se tam dá nakoupit …ale je vidět i snaha-třeba Oxalis výběr(od loňska)-tam se dá najít i něco zajímavého. Jinak za Brno Dobrá a Cesta čaje…a možná pár dalších ;-)
http://www.tea-earth.net/…iSF2011.html
V Brně doporučuji Chajovnu na Dominikánském nám, v Zadním traktu.
+1
hele zajed si na olomouckou k vietnamcům, půlkilovka zelenýho nguyena tě tam přijde na 180,– kupuju ho tam leta a poměr cena/ kvalita je bezkonkurenční, taky rejže tam není špatná.
jako milci(dobrá čajovna) vozí dobrý čaje to jako jo, ale je to předražený a na běžný pití nepoužitelný.
Díky za tip, vyzkouším:) jezdím tam i pro rýži a na čaj si nikdy nevzpomněl…
takže vlastně nejde o vodu (h2o), ale o ty další pičusoviny v ní co nejsou voda…
:-)) No vlastně jo.
A pak sednem do smradlavý plechovky a hurá do háku.
Myslím, že tohle vlákno má solidní potenciál. Spousty expertů, kteří by čaj nepřipravený přesně podle pravidel japonského čajového obřadu nevylili ani do kanálu a jejich vzájemné hádky o detailech obřadu.
Doufám, že mne nezklamete!!!
Úplně stejné jako u toho kafe.
nezklameme soudruhu náčelníku!!!
že ty jsi na B-F poprvé? :P ..
Průměrnej user B-F snad ani nechodí do práce, protože na to nemůže mít čas. Jakmile se vzbudí, tak dělá půl hodiny v high end mašinkách kafe, popř. provádí čajový rituál, pak musí k lokálnímu pekaři pro kvalitní pečivo, jakmile posnídá, už aby běžel k řezníkovi pro kvalitní maso, po obědě zase kafe nebo čaj, pak 3 hodinky na biku s AVG 35, popř. na žiletce s AVG 45 a večer otevře nejdražší francouzský víno k dokumentům na nějakým placeným kanálu, popř. píchá modelky.
to je přesně můj den, až na to kafe :D
:D krásně vystiženo
To píchání modelek se vztahuje k jakýmu vláknu či diskuzi?Co sem zase prošvih? :-DDD
To je myslím tak všeobecně, viz třeba komenty u fotek žen a dívek :)
Přesně tak, k fotkám žen a dívek :-)
Tak to je parádní.
presne moja rec, kukam jak puk na to O_o
hipsteri :)
A pustí si FLAC do kvalitních stotisícových beden a sluchátek, podívá se na kvalitní film na full full HD HD a když ho potká rakovina, jako 30% obyvatel republiky, tak najednou zjistí, co to řešil za 3,14čoviny:)
A co vodní dýmka, kdo občas zadýmíte? To k čaji bezprostředně patří :)
To k čaji bezprostředně patří – dovolím si výrazně nesouhlasit…
Máš recht, ona je dobrá vlastně i k pivu a míchaným drinkům :D
Ale fuj. Nekazte pivo.
Klíd, měl jsem na mysli láhvované europiva a ne lokální speciality, po kterých se člověk posere :)))
Ale houbeles. Včera Valášek APA, Polička, Poutník, Chotěboř, Žatec, Kout na Šumavě a neposral jsem se.
ono to chce umět pít :D
Valáška jsem měl nedávno čepovaného a moc mně nepřesvědčil, ale bylo to ke konci sudu, tak možná proto
Obyčejný Valášek skutečně není nic zvláštního, ale speciály typu IPA či APA celkem umí. I jejich pšenice se mezi ostatními pšenicemi neztratí.
Koukám,že ladíš formu na nadcházející sezonu,jen co sleze sníh vyrážíme.
:-D
Jasná zpráva.
:-D dva roky zpátky jsme jeli svojím tempem na sraz. Já ohromnej bágl s vodárkou. Předjížděli jsme kolegy, ti jen pumpu v dresíku.
Jak to sakra asi vypadalo … :D:D
Jinak já miluju zázvorové čaje, s medem! :D až vypne konva, zaliju, nechám schládnout, strčím lžícu medu. A šup s 2l čaje do vaku!
pokud měli pumpu v dresíku jako v kalhotách, tak to vypadalo jako péro, ne? :-)
Jaké tabáky kouříš?
Co dům dám, mám tu višeň, pak nějakou tropickou směs a dvě jablka :)
a značky co se najdou :D moja dovezla něco z turecka
Píšu tady jak jsi říkal, mám pár začátečnických dotazů, jak je to s hadicema? Někde jsem slyšel že jsou dva druhy podle materiálu, jedny (asi gumové?) se dají proplachovat vodou a mechanicky čistit a druhé nevím z čeho jsou se prý umývat nedají, prý se rozpadnou… Co je na tom pravdy? A ještě k těm shiazo, psal jsi že se dají připálit, dá se to řešit více vrstvama alobalu?
Jak píšeš, hadice jsou buď nepropachovatelné, nebo proplachovatelné. K naprosté většině dýmek (snad vyjma vyšších řad od firmy Kaya) bývají neproplachovatelné hadice. Jde o to, že drátěná výztuha není nijak chráněná proti vlhkosti, takže zrezne a to jde na chuti fest poznat. Proplachovatelné hadice jsou v každém případě lepší. No a ty proplachovatelné se dělí na další dvě skupiny – jedny mají tradiční vzhled (např. Nammor je hodně oblíbený) a v podstatě stejnou konstrukci jako neproplachovatelné hadice s tím rozdílem, že drátěná výztuha je obalena plastem (něco jako bužírka na kabelech), takže tam nemá co zreznout. No a poslední dobou se čím dál víc rozšiřuje trend, který nastolila právě Kaya, a to je silikonová hadice. Žádné drátěné výztuhy, žádné záhyby kde by se mohlo cokoliv usazovat, skleněné náustky, čistý funkcionalistický design a všechny součástky se dají koupit zvlášť. Do konce týdne by mi měla přijít Kaya Techno, tak jsem zvědavý :).
U těch Shiazo nejde o takové to typické připalování, ale o to, že člověk nedokáže určit teplotu spalování, tím pádem vdechuje příliš horký vzduch a pozná to až když ho to začne škrábat v krku, což už je pozdě. Když máš klasický tabák, tak když cítíš, že má nábeh na pálení se, tak odděláš uhlík nebo tarbuš a je to vyřešeno. Takový vjem u Shiaza ale prostě neexistuje. Víc vrstev alobalu už z principu nepomůže, snad jediné řešení je led do vázy (nešetřit, tři plata minimálně).
Díky za info, led do vázy, zajímavé píšu si :-P
On ten led je dobrý i k normálním tabákům :)
Kaya doma a velice mile překvapila. Oproti původní hadici od Aladinu to je o level lepší pokouření, především lehkost tahu je mnohem lepší. Takže spokojenost :)
tvl, máme vlákno o kávě, čaji, pivu … ještě chybí víno a slivovice…
založ :D
a kozí mlíko se sifónem
jep! :-D
nebo „ideální velikost ženského zadku“:)
a o caji s rumom do termosky na bajk;
a o tatranskom caji detto
hlavně nezakládejte nic o kolech, protože takovejch je tu jak nasráno a stejně se tam prd dozvíš:-D
Jj, začalo to kolem roku 2008:)
piju jen zeleny japonsky caj, myslim od japoncu, ne to seno co tady vydavaji za sencu
vodu pouzivam z prazskeho kohoutku – pokud je to jinde, casto byva vapenata, tak to neni ono, nebo se to musi prohnat pres ionexy. Prijde mi o malo lepsi je odstata, staci 30minut. Existuje jista teorie ze voda uvarena v litinovy konvici, s povrchem z magnetitu, je lepsi. Bohuzel nemuzu overit, hledal sjem v tabulkach rozpustnost zeleza a nemyslim si ze by to mohlo ovlivnit chut. Takze zatim se mi to pri cene od $250 za nesmaltovanou konvici nechce zkouset.
Uvarim v konvici na indukcnim sporaku a vypnu – staci to na dva nalevy nez vystydne a pak dam cerstvou.
sencha – 1:00–1:15s 80°C (horka voda do chladice)
gyokuro – 1:30 az 2:00 70°C (horka voda do chladice a 5–10min pockat)
matcha – 70°C
nektery spec. caje vyzadujou i min nez 45s
kdyby nekdo nevedel o cem je rec, davam fotky – japonsky caj je opravdu zeleny, a ne zluty ci hnedy :) Jeste prida fotku nepovedeny matchy, spis pro barevnou referenci, ted uz ji delam o malinko lip…zadny velky bubliny a uz vubec ne hrudky.
moje zkusenost je ze typ a kvalita caje ma vetsi vliv na chut nez esli je voda z kohoutku nebo balena. Akorat nejaky nobl caje nema smysl delat z vapenaty vody ze studny, na to je jich skoda…
Japonský jsou príma, ale protože ho piju jen velmi zřídka, vždy mě zarazí ta počáteční rybina. Je to jen můj dojem, nebo zkušenost i jiných? :)
nevim rybinu jsem z caje necitil, spis mi to pripomina seno ci slamu, nekomu pochcanou slamu :-D
Tak to by mohla být pachuť, která bývá cítit třeba u čaje Sencha z Číny, popř. nějaký levný, když už byl japonský. Ale japonské čaje jsou chuťově skvělé-stačí se pohybovat i u střední třídy…a tady se dá Sencha koupit už kolem 250–300 ká za 50g. A k té přípravě-záleží čaj od čaje…čerstvou zkušenost mám se Sencha Shigaraki od Marukyu Koyamaen a ten se zalívá 70st. a první nálev se luhuje 50sec., druhý 5sec. a třetí 50sec. A další, o třídu lepší-Gyokuro Jinko Tama No Ka se zalije teplotou od 40st. do 65st. a luhuje se 5min., pak 1,5min. a další nálev 3min. Nepřeberné množství druhů a způsobů přípravy ;-)
Nepít čaj po cunilingu
U některých zelených čajů,taky cítím rybinu.Asi bude záležet na složení vody.
Díky náčelníku, že jsi se mě zastal! :)
složení vody je furt stejný, ne? dva vodíky, jeden kyslík…
třeba záleží na pořadí: vodík-vodík-kyslík a nebo vodík-kyslík-vodík? No a to všechno můžech mixovat ve 3D v různých uspořádáních vrstev a sloupců, takže máš nepřeberný množství chuťí a pachů…
chemie o tebe asi moc nezavadila, co. H-H-O :-D
Ako vtip je to dobré. :))
Molekula vody vyzerá približne takto
Vyzerá tak vždy. Učili sme sa to na základnej škole.
Finta je v tom, že chemicky čistú vodu stretneš, len v takých situáciach ako je dolievanie destilky do batérie. :) Táto voda nie je pre človeka moc zdravá.
Voda, ktorú bežne používame je vlastne roztok mnohých minerálov, nie čistá voda.
to sice jo ale demineralizovana voda je desne dobra – takova sladka, nevim jak to popsat.
fajn stejně bych ji nepil :D
tak ji nepij :)
Jsi pil demi vodu? :)
jiste…copak je jedovata?
Nevím. V práci jsem do ní omylem ponořil ruku a chvíli po vynoření jsem ji měl vyschlou tak, že jsem si musel od sekretářku půjčit jakýsi krém na ruce :D. Nechtěl bych vidět, co to dělá s vnitřnostma.
hmm…tak to bud nebyla demineralizovana voda a nebo neni problem v te vode. Cista voda nema zadny zazracny vlastnosti, akorat kdyz bys toho vypil moc tak to vyhodis zpatky nebot kvuli osmoze to telo odmitne. A pri dlouhodobym piti bys pak prisel o mineraly v tele.
Netuším jestli je nějakých víc druhů. Ta co jsem „vyzkoušel“ se používá v chemickém průmyslu, nesmí přijít do styku ani s klasickou nerezí 17 240, protože ta nerez pak zrezne :)
tim zes tam strcil tu ruku tak uz demineralizovana nebyla. Ono zalezi na i rozpustenych plynech. To „vic druhu“ je legracni, mira cistoty ty vody se pozna z vodivosti, pH a pripadne jinych sledovanych latek – treba rozpusteny SiO2. Voda je jen jedna.
Ja pil tu co pouzivame pro analytiku, prumyslovou bych si nedal. Buhvi jak ji vyrobili. Spravne by to ta nerez mela vydrzet – ma-li v poradku ochranne vrstvy. Ve vetsine laboratornich pristroju kde je potreba lazen je taky demi-voda a nereznou. Treba v elektrarne se takovyhle fajnovy nerezi nepouzivaji a stejne to vydrzi – ovsem je tam nasazenej chemickej rezim aby se tak nedelo.
U těch přístrojů s demi vodou se používala nerez 17 380 a ta to už vydržela. Ale **** s tím, ochutnávat ji pro jistotu nebudu :D
Takže jsi pil vodu s vodivostí teoreticky 0S? Kolik jsi toho vypil? :-D
malou kadinku, kdysi jsem byl taky pod vlivem tech blbosti, tak kdyz sem sel kolem demi linky, tak rikam hele to vlastne nemuzu pit, ze jo…a hned me vyvedli z ommylu.
Nicmene nikomu neradim aby to pil :)
Každý asi myslíte vodu v jiném stupni vyčištění. Možná myslíš ultra čistou vodu, ono je to dělení takové zmatečné, dají se dělit také podle toho jak se jejího stavu dosáhlo, destilovaná, deionizovaná voda atd… Buď jak buď pít takto extrémně upravovanou vodu je pyčovina…
jinak uplne vzdy tak nevypada – v superkriticky oblasti ma vodiky pekne od sebe a je – nepolarni. Nicmene v bezny cajovy konvici tyto podminky nenastavaji :-D
a co třeba taková D2O to je teprve voda! :o), kam se hrabou démanty …
A co teprv T2O…
to uz je tezsi kalibr:)
kde kupujete těžkou vodu, ptal jsem se na Severomoravských vodovodech a kanalizacích a nic nemají.
koupíš lehkou a stlačuješ :-)
koupíš lehkou a necháš ji vykrmit
ále v Dukovanech, tam jí mají plnej reaktor …
kdepak v Dukovanech, to maji v CANDU reaktorech
Odkud čaje nakupuješ?
normalne od japoncu
nejcastejc http://www.hibiki-an.com/ nebo http://zencha.net/
jsou drazsi, ale zhruba to odpovida japonskym cenam, blby je ted tech 15% dph a vypalny cesky poste 100–200Kc
40g za cca 20usd mi přijde hodně, dávám přednost kvalitním napodobeninám čínských a japonských čajů, asi nejlepší byl zelený čaj z ilámskejch plantáží(nepal), kterej se tam pěstuje na export do japonska, dokonce tradičním japonským způsobem(osobně jsem viděl)…hodně slušná secha:-), naposledy jsem kupoval zelenej brazilskej před 2 lety pešaváru, nebyl tak dobrej, ale taky se dal.
Jen pro zajimavost pro neznaleho, podle ceho se prislo na ty casy louhovani?
dodavatel tyhle informace většinou přidá k čaji, jinak samozřejmě experimentováním a odhadem…
pěkný přehled je na tea-earth.net
jj…dle navodu, doladit podle chuti a konkretniho caje
jinak japonsky caje jsou dost stejny, kdyz je to sencha, obvykle chutna jako sencha a louhuje se to taky tak. Na rozdil od cinskych pu-erh, to co kolac to unikat.
K experimentovani s louhovanim:
Obecne sencha – vice osvezujici, vyraznejsi chut – tj podporis to teplejsi vodou. Nicmene kdyz to tam nechas dyl jak 1:15 bude to trpky a nepitelny, neco jako cesky zeleny pytlikac prelity 100°C a louhovany 3–5min (navod na krabicce) – to nejde vypit.
Gyokuro – zastinuje se pred sklizni, a tak je sladsi – takze tuto vlastnost podporis nizsi teplotou a delsi dobou louhovani pac neztrpkne.
No jde i louhovat sencha pri nizsi teplote dele – ale proste to neni ono.
jeste hodne dobra vec v lete – gyokuro nasypany do ledu a nechat rozpustit. Po prefiltrovani vznikne neco podobny hraskovy polivce – a je to maximalne dobry.
Čistě jen nasypat do skleničky led, přidat gyokuro, nechat roztát a přecedit?
jj navrstvit led – lzice caje – led -lzice caje
kdyz naplnis konvici 1.5L – tak pak je to tak akorat pac led po roztati znacne zmensi objem. Nesmi to ale po roztati moc dlouho stat v teple, pak to je trpci.
A nebo to dat pres noc louhovat do lednice ve studeny vode.
Hmm, to zní zajímavě, vyzkouším.
A jak na to prijde vyrobce? Co jsou parametry dobreho caje? Existuje nejake laboratorni mereni pro urceni nejvhodnejsich podminek pro dosazeni parametru, ktere jsme si urcili jako parametry dobreho caje?
Rekla bych, že chuťové. Asi to půjde i vědecky, z čaje se musí vyluhovat jen chutné látky, ne všechny třísloviny.
Co to je, chuťově? V dokumentu dostala čínská rodina vybraný švýcarský sýr a švýcarská černý vejce. Obě se málem poblily:)
Jo to znám :-) Ale něco nechutně hořkýho by asi nevypil číňan ani evropan.
Jj, něco je pro homo sapiens sapiens společný. A pak do tebe nacpou rybí tuk:)
na matchu potřebuješ metličku, žádné hrudky nehrozí, já si ale tento čaj vychutnávám pouze příležitostně v rámci čajového obřadu…
jednou dostal kamarád nějaký čaj koupeny u vietnamců, byl to tak 7cm dlouhý „provázek“ z čaje. „Provázek“ se v horké vodě louhoval tak 10 vteřin, po delší době byl čaj nepitelně hořký. Když jsem ho louhoval prvně cca 2–3 min. „naklasiku“, tak jsem ani nedopil hrnek, větší hořkost a trpkost jsem v životě necítil.
Netušíte, o jaký čaj šlo?
normálně…do hrnku voda z kohoutku, jeden PIGI pytlík, do mikrovlnky na 3 minuty a je to akorát…
Tohle vlákno mi připomnělo udělat si dobrý čaj. Jen mě nebaví náročná příprava. Udělal jsem pár fotek pro inspiraci. Podařilo se mi nafotit až 4. nálev, omluvte také použití nevhodné keramiky. :)
Vše jsou japonské čaje od Spolku milců čaje (Dobrá čajovna)
1 Gyokuro
2 Tamaryokucha
3 Sencha
4 Kukicha
5 Genmaicha
6 Bancha
Barva nálevů nebude plně vypovídající, je vyfocen až 4. nálev, nehlídal jsem teplotu vody a je to připravováno v hrozně malých miskách.
4,5,6
Genmaichu bych mohl pít pořád :). Nedávno jsem si z Číny objednával nějakou prkotinu a jako pozornost do balíku přibalili čtyři kousky pytlíkované Genmaiche a ta byla fakt dobrá. Kdyby se to dalo koupit i u nás, tak bych mohl ohrát nějakou zdlouhavou přípravu a jedu na pytlíky :)
Mně moc genmaicha nejede, ale Japonci to mají jako pochoutku. Nejraději mám Tamaru, pak Senchu, potom Gyokuro a Kukichu…ale všechno záleží jaká se k člověku dostane kvalita a já na to nemám čas a ani peníze, tak se spokojím s tímto :)Jednou sem si koupil Senchu v hypáči, jen tak, co to bude a byla to odporná, suchá bancha bez chuti :-D
ted jsem prisel z venku a musim konstatovat, ze nejlepsi caj je ten s rumem ;-)
Co je tak špatného na oxalisu? Oproti pytlíkům super chut. Píju 10× tolik…
proti pytlíkům je super všechno :D
To je asi bez debat, ale je to opravdu takový shit? Na první ohled mě přijdou ty čaje fajne…
Tady to máš celkem přesně shrnuto…
Shit to určitě není. Já osobně nepoznám chuťový rozdíl mezi čajem z Oxalisu a třeba z té tady zmiňované Dobré čajovny. V čem rozdíl už ovšem už poznat jde, tak to je třeba směs koření na Yogi. Dobrá čajovna jí má nic moc, ale oproti Oxalisu je to pořád podstatně lepší. V Oxalisu mi připadá, že to je spíš taková drť, k docílení stejné pikantnosti čaje je potřeba asi tak 1,7× víc koření než koření z Dobré.
jsem právě v čají začátečník. Ale zamiloval jsem si zelený jasmínový a obyčejný bílý a jsou vynikající.
Samozřejmě, že pytlíkový PIGI připravený z diamantové vody je násobně lepší než jakýkoliv jiný čaj připravený ze sprostě vody…
Navíc ti pak stačí jeden sáček, stačí hotový čaj postavit vedle kýblu vody a za hodinu máš kýbl navibrovaného čaje.
A teď si představ, že stoupačky vedou v baráku hned vedle odpadů.. Co se ti tam tak může navibrovat? Ho*no…
Noooo..dneska mne to nejak chytlo…a rozhodne to nebyly dobre vibrace!:DDD
Ale je to s velkou pravděpodobností diamantový hovno!!!
Já stavím sedmičku vína k barelu vody.
Ježíšův zázrak vysvětlen!
Chystám se vyzkoušet schovat pětilitr do balíku čistých papírů. Třeba mi to navibruje pár mega.
Kamosi prezouvaji auto na zimni obuti a jeden rika…jyjo, dame ty kola na sebe a treba se nam pres zimu namnozi…Pri jarnim prezouvani kontrolujou a zadna zmena…tyvole, my jsme kokoti, dyt jsme nesundali gumy…
:-D
radeji bych stavel sedmicku vody k barelu vina:)))
Jaké čaje nejraději pijete a proč?
horké, protože zahřejou :-)
myslel jsem spíš druh :-D
Yogi No.1! Naprosto unikátní chuť. V létě nebo k vodárně není špatný klasický vychlazený osvěžující Tuarég a na takové normální pití mi poslední dobou zachutnala Genmaicha kvůli té „pražené“ chuti. Když lehce nabudit, tak Mate IQ (z Oxalisu! :) ) je jasná volba.
odkud bereš čaje v Ově? Nebo je odněkad objednáváš?
Nejčastěji Oriental v Kotvě. Pak zatracovaný Oxalis a směs na Yogi přes kamaráda (ten vždycky objednává 5 kg pytel odněkud ze zahraničí a pak rozprodává :D )
Není u sýkoráku čajovna? Před dvěma lety byla. O kvalitě čajů tam prodávaných nic nevím, nejsem expert, ale já byl spokojen.
kupujete v čajovnách nebo na netu? Kde?
Tak jsem vyrazil do čajovny, že ochutnám pro mě nějaké novinky. koupil jsem tři čaje. Dva super a třetí mě vůbec nesedl. Myslel jsem si jak si pochutnám na zelené klasice a green monkey se pro mě skoro nedá pít…
nepřepálils ho?
jak? myslíš moc horká voda? nevím, možná. . . přijde mě jako bych z něj cítil kouř…
buď moc horká voda nebo moc dlouhý čas
Možná obojí … Až mě opustí ta pachuť pusu možná vyzkouším druhý pokus :-) Jde o to, že mám často problém s určením teploty vody. Mám pouze rychlovarnou konvici a odhadovat kdy má voda 70,80 nebo 90°C není jednoduché…
teploměr to jistí :) a příliš horkou vodu chlaď přes misku.
Tak druhý pokus je o poznání lepší, přesto žádný extra chuťový zažitek. Mno hold se prodavač zelenou opicí netrefil do mé chuti.Zato CHun mei je dobrý a Feng huang dan cong vynikající. Opici nabízím výměnou za ochutnání něčeho jiného :-)
jo tak to sem si taky koupil, ale efekt nic moc (ale pekna vune), pak jsem od pritelkyne dostal pul kila mate don lucas a to je jina ;)
záleží na příležitosti a náladě
k pokecu darjeelingy nebo oolongy, ke spočinutí bílé, do zimy pu-erh, na povzbuzení zelené…
jak už jsem psal výše. Jsem začátečník, ale zachutnal mě zelený jasmínový a obyčejný bílý. Teď si půjdu zase kupovat a nechal bych si něco doporučit. Měl jsem nějaký mate rancho, ale to se nadalo pít :-)
Na mate musíš vyzrát mentálně. Stejně jako třeba na pu-erh :D
kór na tibetskou přípravu pu-erhu je potřeba mít vypito opravdu kozího mlíka se sifonem :D
Hmm, tak to už je vyšší dívčí :)
klasika – mlíko, máslo :)
ale musí bejt jačí ;-)
to se u nás dost blbě shání, kravské musí stačit
to bych asi nedal :-)
k tomu se člověk musí propít, ale paradoxně to není o moc „horší“ než běžný tmavý puerh
diamantový, převibrovaný, pochopitelně…
stejně v tom mlíce co koupíš je 99% voda :-)
Mléko snesu, ale máslo už ne. Ten čaj pak dostane takovou zvláštní pachuť. Holt ještě jsem málo trénovaný :)
a ještě je v tom trocha soli, ta částečně zneutralizuje mastnotu z másla
prostě ionťáček po tibetsku, po kterým pak běháš jako ďas:)))
to máslo má bejt žluklý, tak esli si ho neměl žluklý, tak možná proto to bylo hnusný :-)
mate je uzasny pro system konzumace…prubezne dolivani a konzubace matecka po cely den nema chybu…obcas se teda ten den protahne i do druheho dne:D
Vystačím si s obyčejným Gunpowderem, kterej mi prostě chutná (ale jinak obecně mám rád zelené čaje) a v kanclu často piju obyčejnej pytlíkáč s Roibosem, protože jsem barbar :-D
Gunpowder je perfektní hlavně kvůli své nenáročnosti na přípravu. Dvě lžičky do hrnku, zalít a za minutu hotovo :)
jj, tedá já jej sypu do konvičky na hrstě, ale jinak je to rychlý, jednoduchý (stačí jej nespálit), řekl bych dost levný, zvládne více nálevů a hlavně mi chutná… Občas zkoušíme doma i jiné věci a tenhle se mi prostě vryl pod kůži, tak u mě dost převažuje.
A dneska bude vývar z trávníku od Vietnamských spoluobčanů:-)
caj zalit kilem a nechat uchladnout…po pti vam narust nova koncetina nebo upadnout.
Boží boží, kde máš tlačítko LAJK? :)
Opláchnout čajník v řiti :D
boží :-)
tak to je masakr, kde to kupuješ? Dá se to pít?
Občas to mají vietnamci ve večerkách, ale tutovka jou jejich tržnice, buď notoricky známá Sapa v Praze – Libuši, nebo tady na Praze 10 vedle Průmyslové ulice. Dají se u nich sehnat různé mňamky;-) Jinak pít se to dá, ale tohle už byla hodně drsná koncentrace, normálně stačí bohatě tak půlka.
Pijete někdo někdo „Budhovy vlasy“?
to jsou nějaké skéra, ne? :D
Planý čajovník, divoce rostoucí. Čaj z něj je extra silný, zvláštní nahořklé chuti. Používá se i v asijském léčitelství.
Pijem, ovšem vyrobeno zásadně a pouze z diamantové vody.
Tak je to správné.
Dobře jsem se zasmál, to je pecka :-D
Dimbula uduwela, jen proto, že má velké listy co neprolezou sítkem:-D
sítko máš jistě ručně vyráběné čínskými dětmi z bambusových vláken…
sítko má mechanizovaně vyráběné z čínských dětí:-D
kdysi jsem pil po litrech pu-erh a maté, teď po pauze jsem se vrátil k pu-erhu, matéčko jen občas..
Jelikož jsem prznitel čajové kultůry a člověk inovativní a né zásadový, tak tlačím do čaje vodu z rychlovarné konvice kde je psáno 100st. tam to nechám vybublat, a kde 80,70 st. tak to prostě během náznaku varu vypnu a stačí mi to.Voda je používána z lesní studny, případně horského vodovodu :D .No a kdyby přece jen někoho zajímalo jaké čajky mám rád nebo zrovna piju, tak zrovna sidávám Ceylon Golden tips po ránku s přikápnutou 100% hroznovou štavkou,a jina asi ta klasika Darjeeling, Maté, posledně mi chutnal třeba Jogi Lemon z přidaným zázvorem a dojetý vymačkaným citronem, a klasika Pu Erh zatím taky nikdy nezklamala, no a pak hodně těch bylinkových na dobré dýchání, zdravé střeva a tak :D Jelikož mám rodinu závislou na kafi tak jsem se rozhodl být čajovým narkomanem.A myslím že co kalím čajky že to pomáhá trošku i ve výkonech, a cítím se tak lehce, pokud si zrovna nedám brko a půlkila slaniny, nebo špeku :D
Jsem se podival, odkud vlastne kupuju caje a on je to Oxalis :D
Na druhou stranu, vzhledem k tomu, ze si caj delam do nerezove termosky a mcaim ho v nerezovem sitku, teplotu vody nehlidam a vodu beru z mistniho vodovodu, tak je to vlastne uplne jedno, ze…
Mohl bys to zásadně vylepšit navibrováním diamantové vody.
Kdysi jsem mel doma diamantovou vodu… ale co se s ni stalo fakt netusim… asi jsem ji vypil a ted ji sirim vsude po svete :D
tak tak :)
Tak nerez sítko se používá spoustě lepších konviček. Takové bambusové sítko dokáže zmrvit i ten čaj z Oxalisu… Pak už snad jedině nějaká keramika, ale zase proč, když nerez udělá minimálně stejnou službu.
Mimochodem, z čeho pijete čaj?
Já obvykle z 7dl hrnce a nebo z 1000ml kádinky z varného skla..
co totok?
Jo, to by šlo..
Vždy s úsměvem!
takovejhle by taky budil úsměv :-)
Z tohoto…
to je spíš na pivo ne?
V praci z toho piju caj, kdyz se podari vylouhovat na spravnou barvu, tak to v tech modernich openspacebyroooookutlochach pekne drazdi okoli… Jeste nejak vymyslet na caj peknou bilou penu :-D
pěnu by ti při troše šikovnosti mohlo zajistit mírné našlehání čaje
třebas ledový jasmínový se našlehat dá :)
Parádní pěnu po zamíchaní dělá tuareg ;)
Já taky piju doma na žizen z kryglu skoro všechno :-D ale čaj teda moc ne, sklenice už mi nekolikrát prdla…
Klasika skleněná 0,3 z IKEA.
Kádinku máš s ouškem? :-)
klasika;)
znám ;-)
Jak jinak;)
Tak v domácích podmínkách mi příjde nejlepší rychlovarná konvice.
Jinak čaje nakupuji v kauflandu a najradši mám mátový, zelená krabička.
covím, tak třeba v Albertu jedinej pitelnej mi přijde sypanej černej Impra…když je…
Mám rád čaje aj čaje nečaje a aj niektoré bilinkové čaje.
Momentálnym hitom je teraz u mňa zelený lisovaný pu-erh pripravovaný v Yixing konvičke. Pijem ho len občas, ale už sa chystám doniesť si konvičku a termosku do práce.
Asi tak :)
Jinak mi čaj vždy připomene jak přijde upír do baru :D
heh, tím jsem dneska znechutil kolegu v práci, prý jsem nejnižší z hovad
a to potěší :-)
AVOTOMTOJE :)
dycky jsem si myslel ze caj je pro decka, ale a jak ctu tohle vlakno tak je to asi solidni matros.
Chlastání je pro děcka!
solidny matros by mohlo byt aspon 6 pytlikov cierneho caju vyluhovaneho v 5 cl vody :)
alebo kludne aj 10 pytlikov
Tzv. čajda :)
odhadne někdo co je to za čaj? dostal jsem to před časem jako dárek. Dle vzhledu mě to spíše přijde za trest.
tipuju hojicha
nějaký další tip?
je to 100% hojicha. beru zpět ten tip. jsem si jistý z nápisu na té fotce.
tak to si masér pokud jsi to přečetl :-D
A co Kukicha? Ale ta je světlejší asi… málo světla na fotce..
Vypadá to jako stelivo pro morče, ale klidně to louhuj a pij :-)))
já bych na to svý morče teda nedal :)
ale chuť není nejhorší…
Toho morčete?
ne ne čaje ;-)
černej s mlékem! nikdy jsem si nemyslel že to budu pít, jenže tady se jinej sehnat skoro nedá a černej sám o sobě se taky nedá pít :/
Přisypej k tomu koření Masala a je to ještě pitelnější ;)
k tomu med, hodně medu :-)
Jo! :) Teď jsem Yogi ještě vylepšil smetanou (2/3 mléka, 1/3 smetany) a pár čtverečky čokolády, lahoda.
Nemá někdo tucha o nějakém dobrém čaji na soustředění se? Aby to učení trochu lezlo do hlavy,nejlépe samo přes noc :D
Jakýkoliv čaj s rozmíchanou lžičkou guarany. Případně ji šňupnout, ale na to je ideální extrakt a ten se celkem těžko shání.
100g za 400kč, 21% kofeinu. Tolik maturitě obětovat nehodlám :D Ale díky za tip,zkusím po něčem podobném kouknout :)
parkrat se prospat, kdyz uz ti to pada druhym uchem z hlavy ven, tak si hod slofika. Pokud se ti o tom bude i zdat tak to funguje a mozek prave uklada data do dlouhodoby pameti.
100% souhlas…delat do zdechnuti je dobre tak pri honeni deadlinu, ale na soustavne uceni je to to nejhorsi…
Kde jsi našel těch 100 g za 4 kilča? Já minulý rok kupoval 100g 22% kofeinu za litr.
tady a dokonce to i prodává synek z ČR
Díky. Hledat to na ebay mě opravdu nenapadlo :D
Tak si kup 10× levnější kafe.
Kafe má oproti tomuhle extraktu jen nepatrný obsah kofeinu, navíc nevím jak by se člověk cítil po šňupnutí kafe :)
Myslím, že akýkoľvek skutočný sypaný čaj by ti pomohol. Treba si nájsť ten svoj a treba ho piť priebežne počas učenia sa alebo počas práce. Preto je dobré kúpiť si kvalitný čaj, ktorý sa dá piť na viac nálevov.
U mňa takto funguje zelený pu-erh. Najlepšie je, že keď skončím s prácou, vypijem posledný dúšok čaju, ľahnem do postele a spím. Po káve by som čumel do tmy ešte minimálne hodinu, kým by som zaspal.
Prej maté, pokud se udělá silné. Někdy to zas ozkouším, ale mě se po kafi/čaji akorát tak rozbuší srdce, ale spát se mi chce stejně a klidně i usnu, jen nespím tak tvrdě. Naposled teda když jsem si dala dvě kávy před spaním, tak jsem se v noci budila, asi stárnu :-D
Jediné, co mě udrží vzhůru do rána jsou energy drinky, ale musí se pít pomalu a průběžně, naráz mi opět nepřijde, že by to mělo takový účinek.
A teď už je jen otázka, proč je důvod nedobrovolně zůstávat vzhůru až do rána (neberu oční šichty :) )?
Když se člověk vykašle na učení nebo nestíhá a musí šrotit přes noc :-) Naštěstí tenhle stav jsem zažila jen párkrát. Víc než jeden den ale nedávám.
Já to taky zkusil jednou a u zkoušky to bylo horší než kdybych se neučil a radši se normálně vyspal. Od té doby to taky tak praktikuju :D
Energy drinky? S menším obsahem kofeinu než kafe? Jak je to možný?
placebo
To by mě v životě nenapadlo:)
Je to možný. V tom případě bych si měla koupit Wobenzym :-D
Jéje :-) Pila jsem jen energiťák z Lídlu za pár korun, narozdíl od Red Bullu a Semtexu mi i trochu chutná a při mé současné spotřebě méně než 10 kousků za život jsem i ty šílený sladidla nějak překousla.. možná v tom je ten háček :-D
Nech to na víkend před maturou, on tě už pak adrenalin dřímat u učení nenechá;)
A víc než 4 dny na maturitu je moc.
Po bitvě každý generál.
Já vim.
Mi rano dosel tuareg, tak jsem ho do nerezoveho sitka dosypal gunpowderem… cinske kolegyne to uz ani nekometuji…
Teď mi přišel čaj pro tátu, abych mu nedával samotnou konvici :) Ale teda od pohledu nic moc, čekal bych čistější záležitost. Je to od DarkaTea (možná to je ten problém) konkrétně Lung Ching. A čekal jsem větší nerozpadlý lístečky.
Kdysi dávno mi někdo říkal, že u nás prostě kvalitní jen tak nekoupíte. Tak mě napadlo, mrknout na aliexpress:
http://www.aliexpress.com/wholesale…
No a budu to muset vyzkoušet. Řekl bych, že to určitě nebude horší, než to, co koupím tady. Co si o tom myslíte?
Třikrát jsem bral z aliexpress tuhle Genmaichu a chutná mi víc než kterákoliv co jsem koupil u nás, pomalu už bude třeba objednat další :). „Na pohled“ složením taky nevypadá nějak odfláknutě (jak jsem se s tím setkal třeba u Genmaichi z oxalisu). Ale je fakt, že Genmaicha u nás není zrovna rozšířený typ čaje, těžko říct jak to bude u ostatních druhů.
Díky za tip, budu to muset vyzkoušet :) Minimálně se mrknu, jaké další čaje prodejce nabízí.
Máš nějakou osvědčenu přípravu, nebo nějaké fígle? Chutná mi to jako popcorn zalitý horkou vodou, skoro jako by tam bylo až moc rýže :))
Na tom není co vymýšlet, prostě to zaliješ 70°C vodou :-) . Do 300 ml hrnku dávám 2 vrchovaté lžičky a nechávám louhovat necelé 2 min. Za pražená chuť je prostě vlastnost tohodle čaje, můžeš přimíchat do směsi víc zeleného čaje nebo si pohrát s množstvím či dobou louhování.
Hlavně Long Jing v prosinci není úplně to pravé ořechové – letní sklizně jsou méně kvalitní, a čaj z jarní sklizně už v prosinci není nejčerstvější. Jinak já mám dobrou zkušenost s tímto prodejcem (kup v dubnu/květnu): http://stores.ebay.com/…ell-/_i.html?…
Jinak zrovně Long Jing je jeden z nejpadělanějších čajů vůbec, takže to může být docela loterie.
jelikoz v praci podminky nepreji nejake rozumne priprave caje nebo kafe, tak jsem zacal pokukovat po nejake termosce se sitkem…
nasel sem toto: http://www.teavana.com/…tour-tumbler
nejake zkusenosti ci postrehy, tipy na neco podobneho lepe sehnatelneho?
tohle odpovidda 100% tomu co sem si predstavoval, jen jsem to nenasel v zadnem obchodu v evrope, takze zbyva jen to vzit z US amazonu :/
Jako ze v praci nemuzes vubec pripravovat caj, nebo proc termosku? Jinak by bylo jednoduzsi pripravit caj v konvicce a pak prelit do klasicke termosky, nez to odnekud slozite tahat, ne?
uvarit by to slo, ale jelikoz se pohybuju mezi 2ma kancelarema a provozem, tak potrebuju prenosne zarizeni :D
ale neni tam dobra voda, sodobar daleko a nejsem tam kazdy den, takze bych musel vsechny serepeticky tahat mezi domem a praci, takze je jednodussi to uvarit rano doma a behem dopoledne v praci uz jen popijet :)
prave ze konvicku kompatibilni se sitkem nemam (mame akorat klasickou velkou na caj, ve ktere rovnou varis vodu na plamenu), ja si varim caj rovnou ve skle od kofoly :D takze bud koupim tohle nebo klasickou 0,5l termosku a konvicku jako dalsi kram domu :D
teda nevarim caj rovnou ve skle od kofoly, ale zalivam ho tam horkou vodou a pak vytahnu jen sitko :D
bambusové, jistě ;-)
myslím, že u maté to je jedno :)
tak to ale není čaj ;-)
ja vím, detajlisto :P
To fakt není čaj :)
no a já to pořád vím :D
Narazil jsem před měsícem v Praze na zajímavou čajovnu. Otevřená asi jen před pár týdny. Zaujala mě jak nabídka čajů, tak způsob přípravy. Majitel jezdí každý měsíc do Číny si osobně čaje vybírat, aspoň to teda říkal. Tady na tomhle rohu to myslím bylo: http://www.mapy.cz/s/evjr
Majitel to tvrit klidně může :)
Von to byl ñáký Rus. Celkem na to že má dost světa sježděno i vypadal. I když, pravda, jak se to pozná, že. A samozřejmě mohl kecat. Ale čaj byl fakt výtečný. Byť nejsem znalec.
Ahoj,
nikde se mi nedaří objednat čaj z aliexpressu. Roky objednávám a poslední měsíce problém najít prodejce. Dneska už ani jeden, nemáte informace?
Z Alíka nevím, ale na ebay beru třeba tady: https://www.ebay.com/usr/rebeca_li?…
Záleží, co a v jakém objemu chceš vzít, třeba Darjeelingy jsou na ebay cenově nezajímavé, cenově srovnatelně vychází tu https://www.manutea.cz a bez čekání.
Zrovna čaj bych z ali neriskoval. Člověk nemá absolutně žádné ponětí, čím je to napuštěné, kde to skladují apod. a to mě osobně hodně znervózňuje. Já poslední dobou nakupuju v podstatě už jen u Orijinu
Kupuju od vietnamců takový ten 0,5 Kg zelený sáček :)
Taky beru… CheThai Dělám z toho vždycky ledový čaj a podobné věci ve velkém objemu… :-)
Podle jakého receptu to CheTahi dělal? Já se k tomu už několikrát odhodlával, ale vždycky jsem v různých receptech narazil na různé suroviny, které vůbec nemám ponětí kde sehnat :D
No hele tak různě, ale prostě podle sebe… :-D
Buď dělám macerát (louhovaný na studeno – výhoda, že nemusí tolik chladnout :-)), nebo klasicky jako zelený čaj s tím, že dávám celkem dost čaje a nechávám vylouhovat spíše kratší dobu. Pak do toho prdnu med nebo citrón, domácí bezový sirup nebo nic, záleží zrovna dle chuti a hodím to chladit, což je na dlouho, protože většinou dělám 3,5 l konvici. :-)
To je taková česká varianta :). Z původních receptů mi nejvíc schůdný přišel tento , ale ani po projití snad všech vietnamských večerek, kdy bych neměl problém sehnat cokoliv od pika po pušku, jsem nikde nenašel ten kokosový gel :D. Bohužel se vyskytuje asi v všech receptech.
Tak já se bavím o tomhle, když už tu je řeč o čajích, že jo. Ta tvá sranda neviděla čaj ani z rychlíku… :-)
Tak to pak cajk, ta moje sranda v kofeinové variantě čaj právě viděla, proto mě to zmátlo. Takže jako bych nic nepsal :D
Proč jen z Aliexpressu? Zkus třeba EBay. Já mám dobré zkušenosti s Dragon Tea House Další známý je třeba Royal Tea Bay (osobně jsem ale nezkoušel). Pu-erhy atp. má dobré Scott z Yunnan Sourcing
To mi připomíná, jak jsem v si ČR postupně koupil 3 čínský konvičky na zelenej čaj (rádoby yixing) a během pár tejdnů je musel všechny vyhodit. Buď byly špatně vypálený a byla z nich pořád cejtit hlína i po pomalym vyvaření, nebo z nich čaj tekl moc pomalu, případně bylo špatný sejtko a pořád se ucpávalo. Teď mam přes rok tuhle a max. spokojenost, jen je to s ní trošku citlivější na množství čaje a teplotu/délku louhování. Nicméně díky za inspiraci s obchodama, čaj jsem vždycky bral z ČR a rád někdy zkusim sortu co u nás nekoupim.
Na dragonu tea house taky nakupuju. Hodně se vyplatí vzít větší množství , ale pak je asi lepší se s někým dohodnout na půlení balíku.
Objednávám pro vlastní potřebu, naposledy https://www.aliexpress.com/…5166170.html?….
Tedy o existenci tohoto vlákna jsem do dnešního dne neměl potuchy a v životě by mě nenapadlo, jakou vědu lze z vaření čaje dělat, diamantová voda, nebezpečí života u dvakrát převařené vody. To je fakt něco, došly mi síly při četbě někde koncem jara 2013. Na to jsem měl narazit o silvestra :-)
Jo ta původní diskuze je hodně zábavná. :-)))
Já už tam postrádal pouze automatickou kresbou vytvořené spirály na které se sklenice pokládá, což jsem také někde zachytil, že je velmi účinná metoda na úpravu vody k čemusi .-)
přitom je to tak jednoduchý – do hrnku strčíš pytlík PIGI čaje z Lidlu a poleješ horkou vodou z kohoutku :-)
Bacha na Legionellu !
tu nemůžeš dostat, když nejsi legionář ;-)
Člověče tak to mě vůbec nedošlo!
U pigi nebo jiného sáčkového lowendu je jedno, čím ho zaliješ.
Jakmile narazíš na vyšší sortu čaje, stačí i Keemun Vitasia z Lidlu, už vliv vody poznáš. Pokud samozřejmě nemáš chuťové buňky vypálené z cíček a žraní sraček.
Vliv má i „blbé“ filtrování vody. Studánková voda je ještě výraznější rozdíl.
tak to poznáš i u vody ze šťávou, jestli je to Želivka pročištěná v Podolí, nebo pramen ze skály v Jizerkách :-)
Když z toho oprášíš ty píčoviny, tak zůstane zcela logický a přehledný návod jak z toho čaje dostat to, co je možné, to mě zajímá. Mě dostávají ti machři, co okolo všeho dělají čáry a kejkle, tváří se jako mudrci a papouškují cosi, jenom proto, že si myslí, že je to tak správně a že bez toho to nejde. Drtivá většina věcí které naši předci dělali měla logický základ a pokud se jenom vše slepě nekopíruje a nedělá se kolem toho esoterično, rituály a jiné magořiny, ale ví se, proč se to dělá, pak je to o něčem jiném. Tady to naštěstí i píšou, že před staletími neměl každý stopky a teploměr a že si vypracovali metody, jak to ošéfovat, aby nebyl čaj pokaždé jiný, to je přece je super, ale kdyby nějaký machr okolo čaje jenom dýchal jako prvorodička a machroval okolo bublinek aniž by věděl proč, tak mě z něj asi fakt jeblo :-)
Avotomtoje :)
V Podoli uz se dlouho necisti.
je Tie Guan Yin Superior vhodný před maratonem? :-)
Jako aby ses neposral? :)
Nevidím v tom problém. Já si teda spíš před výkonem dělám zelený a na kolo počas výkonu taky zelený, vietnamský, na maceraci do bidonu. Oolong tě tak nenakopne jako zelený.
po čas výkonu jsem chlastal chemYkálie :-) teď mám pivo, ale večer bude vietnamskej zelenej
A tu Bohyni sis dal? :)
včera? jo, dal, moc dobrej čaj…
kromě toho vietnamskýho tu ještě mám Shou Mee, Bai Xue Long a Shui Xian (ten je trochu z jiného soudku)
jo a ještě máťák a cosi pytlíkovaného :-)
Na jaře jsem objevil bílý Puerh a rád se k němu vracím :)
Já jsem teď ve skříňce objevil krabičku Pigi čaje, takže si teď s chutí občas dopřávám oblíbenou pochoutku z dob nedávno minulých. Nemůžu si pomoct, ale ta chuť a vůně je prostě boží.
mám tu někde asi dvě KDčka z dob Ruska invaze…zkusím je najít a checknout, esli tam není čaj…
Já nedávno dostal Smoky Earle Grey a tedy nevím, čas s ocáskem po uzeným speku mě tedy neoslovil :-(
no co, občas do sušičky spadne myš, tomu prostě zabránit nejde…
:-)
Takze, veci z roku 2014 a starsi uz IMHO nejsou relevatni a v novejsich poradne informace nevidim.
Nekdo tipy na zelene caje s rozumnym pomerem cena vykon (rekneme do 200Kc/100g, nemam uplne predstavu o cenach), idelane bio nebo overene kvality (casto jsou spousty pesticidu)?
Já chodím do obchodu ve Školský (Praha 1). Dá se tam vybrat, i bio mívají. https://www.caj.cz/zelene~k30.html
Diky, zkusim se tam podivat.
https://son-vnprodukty.cz/…1170034.html
http://nepustiltea.cz/…e-balen.html
pil jsem oba a oba jsou v pohodě
Vietnamce si občas beru na kolo – nechat pár minutek plavat ve studené vodě, přecedit a šup do bidonu. Ten Ché Thai Nguyên je na to ideální.
Akorát teda zalévat zelený čaj stovkou, to mi trhá srdce :)
za ty prachy to neřeším :-)
když si chci poňamkat, mám jiný čaje…
Puvod a moznou kontaminace neresite?
Preci jen 500g caje za 100 Kc mi zni dosti podezrele.
Na něco umřít musíš… pokud tam není nasráno, je to OK.
Tvoje volba :)
Teda vietnamský čaje teď dost jedu, koupil jsem něco v Sapě v igelitovym pytlíku a je teda skvělej! Chce to nižší teplotu a pohoda… Ale nad obsahem chemikálií radši nepřemýšlím… Ale myslím, že některý český e-shopy na tom nebudou o moc líp…
Dostal jsem darem krabičku Dammann Freres. Nevíte, co bych měl čekat?
Pomohl strejda gúgl. Krabička je teda luxusní, čaj neurazí.
Využiju tohle vlákno, koupil jsem 1 kg Sencha z Číny, na jednoho ***** je to moc, poslal bych cca 750g dál.. Nemá někdo zájem? třeba za stopade?
není to žádná extra kvalita, ale na každodenní pití se dá!
Odkud aktuálně berete čaj?
Byl jsem zvyklý ho brát z dragon tea house, ale nejsem si jist, jak to teď bude s dovozem – clem/DPH? Obvykle jsem bral věci kolem $20, ale to by při případném poplatku české poště cenově přestalo dávat smysl.
Psali mi tedy, že dostanu číslo IOSS a jak jsem dohledal, tak po uvedení zásilky na eCep bych už nic dalšího doplácet neměl.
Máte někdo aktuální zkušenosti?