• Jester

    Praskl mi rám (Giant Anthem 26 palců, po upgradu komplet v XT, Fox Factory CTD a Fox Factory RP32, velikost L), bohužel už podruhé a rám už není v záruce, takže potřebuju vybrat nové kolo. Sice jsem se chystal vyměnit kolo, ale počítal jsem tak příští sezónu, že si v klidu projdu testovačky a rozhodnu se. Nyní už prakticky testovačky nejsou – testovací kola jsou rozprodaná.

    Sháním full se zdvihem 100 až 130mm. Cena max. 85.000Kč, víc se mi fakt nechce dávat. Dal bych přednost velikosti 27,5 palce (připadá mi, že bude obratnější a lehčí než srovnatelná 29), ale 29 se nebráním (žádnou jsem zatím nejel). Jsem 50+, 180/80, najezdím cca 5 až 6k km ročně s převýšením 120 až 140km. Jezdím prakticky výhradně po lese (asfalt pouze, když jedu do práce – do centra Brna), kde vyhledávám lesní pěšinky. Fakt mě baví jezdit do kopce. Neskáču, nevyhledávám extrémní sjezdy.

    Míry dle měření Canyon mám: rozkrok 86cm, délka paží 68cm, ramena 48cm a trup 62cm.

    Z kol uvažuji:

    Canyon Neuron 9.0 SL (https://www.canyon.com/…-9-0-sl.html). To by byl asi ideál, ale mají jenom velikost M a obávám se, že by mi asi bylo malé.

    Giant Anthem Advance 1 (https://www.giant-bicycles.com/…m-advanced-1). Musel bych ještě trochu ukecat větší slevu, než jsem dostal. Hliník už od Gianta nechci, nějak v něj nemám důvěru. Trochu mi vadí jednopřevodník, bylo by to s převody do lehka tak na hraně.

    Ghost SL AMR 6 LC (https://www.ghost-bikes.cz/…6-lc-275/370). Kolo mi přijde vzhledově takové divné. Má jenom 32 vidlu.

    Radon Skeen Trail 10.0 (http://www.radon-bikes.de/…een-275-100/). Tady mi vadí jenom brzdy Magura, raději bych Shimano.

    BMC Speedfox 02 XT (https://www.bmcbike.cz/…speedfox-02/). Jediná 29 ve výběru, ale obávám se, že už toto kolo nikde není. Podařilo se mi sehnat na testování jeho levnějšího brášku (https://www.bmcbike.cz/…speedfox-02/), kterého bych ještě asi sehnal. Vadí mi na něm, že má úplně základní FOXku (kdysi jsem měl Evolution a ta se posrala přesně 2 měsíce po záruce). Je jenom 2*10, ale to mi až tak nevadí, mám ještě nakoupeny desítkové řetězy a kazetu.

    Uvítám další tipy a postřehy. Sorry za ten elaborát.

    0 0
    • Morchella  

      Jestli tě baví jezdit do kopce, tak se dá koupit ve slevě Scott SPARK 710. Zamykání s twinlockem je do kopců požehnání.

      0 0
      • Jester  

        Já prakticky zamykání ani na vidlici, ani na tlumiči nepoužívám. Dokonce mi do rozbitých výjezdů spíš pomáhá nastavit vidlici na Descent. Tlumič jsem zavřel snad jenom jednou, když jsem se vracel naprosto vyšťavenej a myslel, že už domů ani nedojedu.

        0 0
        • Morchella  

          Já jsem říkal to samé, dokud jsem twinlock nevyzkoušel. Na starém kole jsem měl vzadu zdvih pouze 80mm a to se nehoupalo do kopce nikdy, ale nyní u 120mm nedokážu šlapat, aby se zadní stavba nehoupala a tak zamykám skoro vždy do kopce a kolo tak reaguje na pedál mnohem lépe.. Twinlock má totiž u tlumiče 3 polohy a v té prostřední omezí zdvih zadní stavby tuším asi na 70mm, což je pro dupání do kopce IMHO ideální. Úplně zamykám pouze někdy na asfaltu a naopak do rozbitých výjezdů, přes kořeny a kameny jezdím samozřejmě s plným zdvihem.

          A dobře si pamatuji, jak mi prodavač popisoval funkci twinlocku a já mu říkal, že to stejně používat nebudu :-) Je stejně tvoje věc, co koupíš a já tady agituji pouze z toho svého pořád čerstvého nadšení, jak twinlock funguje :-)

          0 0
          • Jester  

            Možná jsem jednak zvyklý na Maestro, jednak už to závodění ve svém věku moc neprožívám a je mi jedno jestli budu na kopci o chvíli dřív nebo později. Ale díky, v Jedovnici nějaké Scotty mají, vyzkouším je.

            0 0
            • jonti  

              Maestro na rozdil od vetsiny jinych konstrukci ale velmi dobre jede a nehoupe i otevrene.

              0 0
              • Jester  

                Se přiznám, že zatím se mně nejvíce takhle od PC líbí ten nový Cube (viz https://www.bike-life.cz/…-2018/d25451). Mohl by někdo, kdo jezdil jak Giant, tak i Stereo od Cube porovnat fci zadní stavby? Dík.

                0 0
                • mirorek2  

                  jezdil jsem obojí, při přechodu z virtuálu na 4čep mě strašili, že to bude houpací kůň a že se na tom nedá jet dolů pod brzdou a podobné krindypindy… ve finále je to úplně jedno, nejdůležitější je jak ti sedne geoška a jak se na tom budeš cítit.

                  shodou okolností jsem teď před měsícem stavěl kolo bráchovi na rámu stereo HPC 160 a super! zadek chodí libově

                  jestli se nebojíš stavby, mají na bike-discount.de pěkné rámovky v karbonu za velmi dobré prachy.

                  0 0
                  • ceo  

                    4čep nemůže jet pod brzdou dolů? Si asi spletli se zamykáním 1čepu pod brzdou…

                    0 0
                    • mirorek2  

                      no vidíš, já nakonec u jednočepu asi zůstanu a lítá to parádně:-) i pod brzdou

                      0 0
                      • ceo  

                        nemám s tím nejmenší problém. Pouze konstatuji obecné vlastnosti jednotlivých systémů. To že to někdo nevnímá, nebo mu to nevadí není problém. Někdo je zase citlivý na padal kick back apod. Všechno má svoje pro a proti

                        0 0
              • Rice  

                Trance s Maestrem se opravdu při stoupání moc výrazně nehoupe a občas kopec vyšlápnu i s tlumičem na descent aniž bych si toho všiml. Nicméně když přepnu tlumič na climb, tak změna odezvy na šlapání je opravdu znatelná a kolo jde mnohem líp za pedálem. Takže pokud se jedná o klasický lesní svážnice, tak ve většině případu při stoupání jezdim na climb, když je toho stoupání víc, tak to ušetří spoustu energie.

                0 0
          • Chiron  

            Ono je to vždycky o daném systému. Scotty co jsem zkoušel Sparka a Geniuse, modely asi r. 2013, tak byly brutální houpačky. Spark když se přepnul, tak mi občas chyběl zdvih ve šlapavých rozbitých pasážích. Génius mi taky moc nesedl. Na twinlocku se mi líbilo, že ovládá předek i zadek a používal jsem ho často, protože to jinak nešlo. Spíš kdyby přepnul odpružení do módu třeba něco jako je trail na standardních foxech, tak by se mi to líbilo daleko víc.

            Teď mám kolo s riotlinkem a zamykání vůbec nepoužívám a o nějakém houpání zadní stavby vůbec nemůže být řeč. Ale musí se nafoukat poměrně přesně. Pokud tam pár psi chybí, tak houpat začne, ale jen decentně.

            0 0
          • novas752  

            Hrozný chujoviny. :D Já na Jeffsy Al Two 27 zamykání na tlumiči ani na vidli vůbec nemám a tak to prostě neřešim a jedu. :) O další ovládání míň, když to nešlapu jak vodu tak se tlumič pohupuje jen asi 2mm kdekoliv, takže na zadnim kole to bude okolo 0,5–1cm…

            0 0
            • jonti  

              mel by sis nekdy zajet XC, kde se jedou kratke stojky naplno ve stoje. Tam bez zamykani houpe skoro vsechno a rozdily se projevi nejvic.

              0 0
              • novas752  

                Nemam proc jezdit rychle do kopce jak magor, rychle jak magor se jezdi z kopce. :)

                Ale treba na Maturite jsem nejaky protivny pohupovani nezaznamenal, naopak ji vyjedu v 9 z 10 pokusu, to na hardtailu to bylo naopak.

                0 0
                • Breakpain  

                  Každý má raději něco jiného ;) …

                  Jinak když obočím –

                  XC – zamykání vyžaduju (pro rovné úseky),

                  AM a výš – je mi to jedno, nepoužívám to

                  0 0
            • TeryPV  

              +1

              0 0
            • Morchella  

              Když to nemáš, tak to neřeš :-)

              Já na starém kole zamykání neměl, vyhovovalo mi to, ale alespoň jsem se tady nevyjadřoval k věcem, se kterými nemám zkušenost. Načíst z internetu moudra ke každému tématu umí kde kdo :-)

              0 0
            • Lachtis  

              záleží co bude jezdit a jaké kolo (XC, trail, AM…). Já mám třeba u chrtího fullu, které je primárně určené na závody a rychlé vyjížďky zamykání z řídítek (současně vidle a tlumák) a je to velmi důležitá věc. Bez zamykání bych XC fulla nechtěl. Ať je ten systém sebedokonalejší a naprosto perfektně (přesně) nafučený, tak k nežádoucímu pohupování vždy dojde… Ovšem třeba u trailu, tedy kola, kde není kladen důraz na rychlost (čas) bych se bez zamykání v klidu obešel.

              0 0
              • Jester  

                Fakt závodit nebudu – jak jsem psal, je mi jedno, jestli někde budu o chvilku dřív nebo později. Zamykání z řidítek opravdu nepotřebuju.

                0 0
    • AussigBiker  

      Pokud muzes, idealni bude si v trailcentrech nejaky pujcit a vyzkoust – Rychlebky, Trutnov Trails, Single track pod smrkem, jestli to jeste nemaj rozprodany. A pak uvidis co ti sedne. Nejde jnom o zdvihy, ale i o to, ze kola se zdvihemn 100 maj jinou geometrii nez se zdvihem 140.

      (Jeste bych nadhodil RB, testovacky maji furt, muzes zkusit jak 29er, tak 27.5).

      0 0
      • Jester  

        Díky, to už mi poradil kamoš. Chystám se do Jedovnice, tam mají Canyon a Giant, v Novém Městě pak Ghosta.

        0 0
    • nomecz  

      mě zaujali nové kubíky

      https://www.bike-life.cz/…-2018/d25451

      docela hodně muziky za ty peníze

      a verze 140mm je díky 36mm Foxce ještě zajímavější takovej Trail Hammer :-)

      0 0
      • Jester  

        Toho jsem dnes zahlédnul na bikediscount. Konečně Cube v docela normálních barvách.

        0 0
      • Jester  

        Čím déle se na něj dívám, tím víc se mi líbí. Zkusím se zeptat nějakého prodejce v Brně, jestli by se nedala cena srazit trochu dolů.

        0 0
      • Jester  

        Díky za tip. V pátek budu zkoušet jednu 29, tak uvidím, jak mi sedne.

        0 0
    • Přezdívka/nick  

      Zdravím, kdyby tě zaujalo, tak se ozvi .)

      http://www.bike-forum.cz/…sl-amr-x9-lc

      0 0
      • nomecz  

        Tak koukam ze pod pojmem XC/trail si kazdej predstavuje neco jineho :)

        0 0
      • Jester  

        To už je pro mě moc overkill.

        0 0
        • vantom28  

          krásnej bike. jen ze zvědavosti, proč prodáváš?

          prosím tě, co to je na řadicích páčkách za materiál?

          edit: špatně zařazeno, patří pod nomecz.

          0 0
      • metr-x  

        Můžu se zeptat,proč ho prodavas? Nejsi s nim spokojený? Uvazuju nad nim na pristi sezonu jako univerzalni kolo na vsechno, tak se chci zeptat na zkusenosti.

        0 0
    • ceo  

      Nové Sparky jsou hodně zajímavá kola. Mají dost položené vidlice, takže ve sjezdech jsou nečekaně schopné. Někomu může vadit hodně bowdenů na řidítkách. ALE 1) zadní stavba nemá čep, je to řešené její pružností. Když se materiál opakované ohýbá, tak co? Praskne. Je to jen otázka počtu ohnutí. Karbon můžou optimalizovat, ale model s hliníkovou zadní stavbou… ALE 2) čep vahadla je na kluzných pouzdech, ne na ložiskách.

      Ghost – tebou vybraného neznám, ale skoro jsem koupil RIOTa LT. Skoro proto, že všechny čepy má řešeny speciálními kluznými pouzdry. Ke cti Ghostu budiž, že to přizná. Postupně jsem se dopátral toho, že jde o pouzdra jsou Norglide, speciální (zřejmě rozměr) pro Ghost, alternativy neexistují. Sadu jsem našel za tuším 6 000 Kč, cca. ročně se mění za cca. 1600Kč. CO s rámy, až výrobce přestane používat a skladové díly vyprodá (psali, že jich mají v řádu stovek)? Takže pokud je to pro tebe potenciální problém (pro mě byl), zjisti si důkladně, jestli tuhle vychytávku nemá tebou vybraný model.

      Speedfox je hodně zajímavé kolo, hlavně na výjezdy. HOdně živé a ovladatelné. jsi-li z Brna zajeď si do Sport 95. Jsou vstřícní, vyzkoušíš.

      Určitě 29

      Mrkni ještě na Trek TopFuel

      0 0
      • Morchella  

        Spark, na který jsem odkazoval čep vzadu má. A mám dojem, že je komplet na ložiscích.

        0 0
      • Jester  

        Ok. Díky za info.

        Speedfox jsem jel včera (půjčené právě ze Sport95). Překvapilo mě, jak je to obratné kolo. Velikost jsem měl M (jinou velikost už ani nemají) a nebylo to úplně ono. Potřeboval bych si zkusit velikost L. Každopádně jestli jsou i jiné 29 podobného charakteru, tak by mi 29 kolo vůbec nevadilo.

        0 0
        • raw 4  

          Speedfox je super..fakt obratny..a pro me komplexni trail bike…pro me urcite…

          0 0
          • ceo  

            obratnost speedfoxu je dána i málo položenou vidlicí. Dobré na výjezdy, horší na sjezdy.

            0 0
        • tomas.nov8  

          Tak to by tě mohl bavit nový Roky Mountain Instinct. Na 29" doopravdy skvěle ovladatelné, stejně tak novej Rock Machine Blizzard 70 ve 29" reach má snad 432mm, ale to už je levnější kolo no.

          0 0
          • ceo  

            Nový Instict 2018 vypadá výborně. Konečně moderní geo a ložiska všude. ALE není to švihač. 29 na 140/140 s hlavovkou 66 je ukázka AMka. Tohle nikdy nepojede jako XC full

            0 0
    • Roura74  

      Řešil jsem teď podobný problém jako ty. HT už mě nějak nebaví, ale XC ježdění s občasným přídavkem nějakého trailu či lehčího endura je mi blízké a chci trochu víc pohodlí. Dal jsem si limit 100k, karbon, zdvihy 120, 2×11 a osazení shimanem ideálně v XT. Nakonec jsem objednal CUBE Stereo 120 HPC SLT. Bohužel pro česko budou dostupné až na jaře, takže mi v říjnu přijde z DE z bike-discount. Šel jsem do rizika odlišné geometrie oproti současnému biku bez vyzkoušení a doufám, že si sedneme. Původně jsem chtěl na bike discount koupit podobný rám 2015 ve výprodeji, ale kalkulace stavby mě vycházela podobně, tak jsem šel do hotovýho bajku.

      0 0
      • Jester  

        No dobré. Já jsem včera z bike-discount objednal to stejné. :-)

        Taky jsem jednal s prodejci a dozvěděl jsem se, že cenová úspora je víceméně zanedbatelná a bike by byl v dubnu.

        BTW byl jsem v bike-life a tam mi prodejce právě o někom takovém (nevím jestli jsi to byl ty) říkal.

        Taky jsem trochu navážkách s geometrií a velikostí rámu. Zkoušel jsem letošní model sterea a 18 palců bylo docela dobrých s tím, že bych musel mít sedlovku vysunutou úplně na max. Nakonec jsem raději zvolil 20 palců a uvidíme.

        0 0
        • Roura74  

          Jj. To jsem byl asi já. Původně jsem chtěl brát 23", ale nakonec 21". 20" je 27,5? Navíc jsem chtěl ještě objednat 2× patku přehzaky, ale nemají ji skladem a nejde ani předobjednat. Mám od B-D mail, že jak bude skladem tak mi je pošlou bez poštovnýho. Doufám, že kolo stihnou poslat do toho 43 týdne, protože poslední víkend v říjnu jedem na Rychlebky, kde bych se chtěl už s bajkem trochu sžít.

          0 0
          • Jester  

            Jo, já jsem chtěl 27,5. Sice 19 rám by pro mě možná byl ideál, ale to je 29 a u tam mě trochu odradila délka zadní stavby.

            Platil jsi nějaké poštovné? Trošku mě zarazilo, že shiping costs nejdou nakonfigurovat, ale nějak se uklidňuju tím, že snad při té ceně je cena dopravy zdarma.

            0 0
            • Roura74  

              Bez poštovnýho. Co mě trochu štve, že jsem musel platit hned i když budou odesílat až v půlce října. Zrovna jsem neměl na účtu eura tak jsem to platil z CZK a stálo mě to o 4k víc :-(. Jsem zvědavej jestli klapne ten termín.

              0 0
              • Jester  

                No já jsem si pozdě uvědomil, že bych měl raději platit kartou než přes paypal. Sice mám v paypalu nastavený, že se má použít kurz banky a né ten nevýhodný paypalu, ale nevím, jestli to zase nějak paypal nepřenastavil. Předběžná částka by tomu odpovídala. Uvidím, až mi to doopravdy strhnou.

                Takže jsem na tom stejně jako ty.

                0 0
          • Jester  

            Tak mi teď napsali, že kola budou mít až v týdnu 47.

            0 0
            • mirorek2  

              To bys to dříve teda postavil…

              0 0
              • Jester  

                Já jsem nic stavět nechtěl.

                0 0
                • mirorek2  

                  Já jen, že nesnáším stav kdy už si po dlouhé době vybírání něco objednám a nejlépe zaplatím a pak nic a čekám…

                  0 0
                  • Jester  

                    Já už jsem starý a léta mě naučila trpělivosti. :-) Navíc mně borec u nás v shopu říkal, že Cube hlásí nějaké zpoždění a tak jsem ho víceméně taky očekával.

                    0 0
            • Roura74  

              Mi dnes napsali, že týden 43. Chtěl jsem na novým bajku stihnout Rychlebky než ukončí sezónu, ale tím pádem smůla.

              0 0
            • Roura74  

              Další posun na week 45. Jo a už mají skladem i náhradní patky. Tak jsem si preventivně dvě objednal. Ještě uvažuju o setu ložisek a čepů zadní stavby, ale tam si zatím nejsem jistej co přesně objednat.

              0 0
              • Jester  

                To buď rád, že jenom 45, já mám aktuálně 52. Přitom na webu mají pořád 42. týden. :-(

                0 0
                • Roura74  

                  Ještě jedna změna termínu a zruším objednávku. To už si ho raději koupím na jaře v CZ. Stejně do března moc v lese nenalítám. Blokujou mi 100 litrů 2 měsíce.

                  0 0
        • kliiima  

          Taky jsem málem objednal, ale poté, co jsem zjistil, že záruka na rám je pouze 3 roky, rychle jsem si to rozmyslel. Trek mi praskl po 4 letech, Canyon po 4,5 a Kona asi po 6, takže 3 roky záruka je vážně málo. U Treka i Canyona jsem dostal nový rám (teda u Canyona na něj teď čekám, ale už je na cestě), Konu jsem nereklamoval.

          0 0
    • Zydrunas  

      A co RB Bandit 290? Nikde jsem na nej zatim nevidel test, ale Bandity s mensimi koly a vetsimi zdvihy celkem chvali.

      Ja resim tak nejak to podobne. Chci fulla, rad jezdim spis XC, mam rad technicke vyslapy (i kdyz tam chcipam), ale sem tam mam rad i neco „ostrejsiho“. RB se mi libi, ze si nakonfugurujes co v podstate chces a ten ram je i docela peknej.

      Jinak v setupu, kterej by mi vyhovoval, vychazi ten Bandit neco kolem 75tis.

      0 0
    • Jester  

      Oživil bych. Protože ti pičusi z Cube mi neustále posouvají termín a kolo mi ani po 8 měsících nebyli schopni dodat, uvažuji o něčem jiném. Asi bych to vzal z BD, protože tam mají moje peníze a vrácením bych přišel o docela dost peněz na převodech kurzů.

      Uvažuji buď o Radon 140 10.0 (https://www.bike-discount.de/….0-hd-713754) nebo Radon 140 9.0 (https://www.bike-discount.de/….0-hd-713744). Je to vyšší zdvih než jsem původně uvažoval, ale to by snad nevadilo. Který by byl lepší?

      U obou bych určitě měnil brzdy za Shimana (ale které XT 8020 nebo třeba Saint?), Magury nechci. Vzal bych si klidně verzi 9.0, ale vadí mi, že to nemá i Shimano kliky (nebo jsoz ty RaceFace srovnatelné či lepší?). U 10.0 mě docela láká Eagle, ale co ty kola? Na E13 náby jsem tady nečetl moc kladné recenze.

      Díky za názory.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.