• Kronos

    Zdravím,

    předevčírem se mi stala nepříjemná věc. Jel jsem po hlavní silnici cca 30 km/h a z boku, někde ze křoví, vyjel nějaký „závodník“ na kole. Než jsem vůbec stačil sáhnout na brzdy, už jsem byl v něm. Výsledkem je pro mě zlomená klíční kost a pár sešitých ran (on bez újmy). Na místě byla policie, která to teď vyšetřuje a když jsem se bavil s policajtem, tak viníkem bude pravděpodobně právě ten cyklista co mi vjel přímo před kolo. Na mém kole není nic moc zničeného, spíše jen samé odřeniny laku a poškrábané týden nové sedlo.

    Má otázka: Je nějaká možnost získat od jeho pojišťovny (případně i jinde) peníze? Za zranění dostanu nějaký papír od doktora, který mi vyčíslí mé bolestné, ale kam s tím zajít? Úrazové pojištění nemám, jen to úplně základní. Co kolo? Je nějaká šance dostat peníze na opravu? Ono totiž škrábance se jen tak levně asi opravit nedají a dost mi to snížilo hodnotu kola, pokud bych ho chtěl prodávat (což jsem uvažoval). Jak dále postupovat? Pokud by to byla srážka auto vs auto, tak vím jak se to řeší, ale když jsme se srazili kolo vs kolo tak vůbec nevím.

    Díky

    0 0
    • Krejca  

      Nejsem právník,ale myslím že to bude asi řešení na soud,pokud se nedohodnete spolu,pokud bude policií uznán jako viník nehody, asi bys neměl mít problém vysoudit ,na základě nějakých posudků,odhadů soudními znalci, jak újmu na majetku tak na zdraví.

      0 0
      • Kronos  

        Dobře, ale to co bych vysoudil, tak bych vzápětí dal za právníka, protože nepředpokládám vysouzení extra částek. To bych asi musel skončit daleko hůř a poležet si v nemocnici. Naštěstí jsem dopadl ještě dobře.

        0 0
        • Krejca  

          Tak snad náklady na soud by měla hradit prohraná strana,zkus se poradit v nějaký právní kanceláři,to ti za pár stovek stojí za to a nebo zkus tuším pohledávky.cz.

          0 0
          • Kouba_2005  

            Předpokládám, že myslel právníka, který ho bude v této kauze zastupovat. Toho mu asi nikdo neproplatí.

            0 0
            • Kronos  

              Ano myslel jsem právníka, kterého mi nikdo neproplatí. Při hodinovce právníka 800 Kč to naskakuje rychle :)

              0 0
            • Krejca  

              Někteří právníci si berou procenta z vysouzený částky a i když by ho platil solo,pořád by měl zůstat v plusu.

              0 0
        • kotew CZE JIHLAVA  

          kolik bylo roků tomu závodníkovi jak ti nedal přednost? nechcu spekulovat,ale řekl bych že soudní výlohy bude platit on + škody na majetku

          0 0
          • Kronos  

            Je mu cca 30. Spíš bych peníze chtěl dolovat z pojišťoven, pokud to nějak jde. On sice udělal chybu, ale hned od začátku se choval velmi slušně a snažil se mi po pádu pomoct. Nechci ho nějak omlouvat, ale asi ho čeká pokuta 25 000 až 50 000 co jsem slyšel, což už pro něj bude dost velký trest. Kdyby ty peníze z pokuty šli radši na opravu mě a kola, nakonec na tom nejvíc vydělají ti, co zkasírujou pokutu.

            0 0
            • Krejca  

              Tak třeba je pojištěný na „blbost“ to by mohlo řešit dost,ale i z pojištovny spíš něco vydoluješ s právníkem za zadkem,než jako zákona neznalý jedinec,mohl bych o tom vyprávět.

              0 0
            • Kouba_2005  

              No nezávidím. K soudu je to asi až poslední volba, když všechny snahy o dohodu selžou. Pokuta teda pěkně mastná, třeba bude mít ale výchovný účinek a pán bude jezdit jako člověk s mozkem.

              0 0
            • kotew CZE JIHLAVA  

              no v jeho zájmu by bylo aby se s tebou rozumně domluvil,záleží jak budeš marodit dlouho,škodu na kole by ti měl zaplatit hned,nebo se nějak domluvit

              0 0
              • kotew CZE JIHLAVA  

                každopádně ti přeju brzké uzdravení,držím palce

                0 0
              • Krejca  

                Tak domluva je vždycky to nejlepší,jen to málokdy klapne,lidi tak nějak strácejí soudnost když jim to leze do peněz:-(

                0 0
                • Kouba_2005  

                  A hlavně s odstupem času, po který mají škůdci čas nad vším přemýšlet, jak by došli k co nejmenší újmě, je naděje na dohodu čím dál menší. Chce to odborně nechat posoudit škody a rychle se dohodnout s viníkem na jejich krytí. Se zdravím, to nemám tuchy jak řešit bolestné apod.

                  0 0
            • mr.antik  

              asi bych začal nějakým rozumným (vyčíslitelná škoda plus něco málo navíc) požadavkem na mimosoudní vyrovnání a soud měl jako poslední instanci.

              0 0
            • gerrard  

              Musel by byt pojisteny na to co udelal. Pokud je neni potreba soud. Pokud pojisteny neni, tak se snim bud da domluvit a pokud ne, tak jedine reseni je ho dat k soudu. Pokud je to slusny clovek je lepsi se snim nejak rozume domluvit. Soud se mu prodrazi.

              0 0
            • Člověk a jeho svět  

              Pokuta 25 až 50k? Vážně?

              0 0
    • MirosPikos  

      Smiř se s tím, pořeš co jde přes pojišťovnu a zkus se domluvit. Na soud se vykašli, nestojí to za poškrábaný lak. Ztratíš víc času a energie, než kdyby sis vydělal na nový kolo.

      0 0
      • Xhao  

        +1

        0 0
      • kotew CZE JIHLAVA  

        vzhledem k tomu že borec má zlomenou klíční kost tak to se blbě vydělává,třebas na nový bajk

        0 0
      • zdenek  
        1. Bych se s tím nesmiřoval. Borec mu nedal přednost a měl by nést následky. Příště někomu nedá přednost autem a dotyčný bude mít smůlu…
        2. S jakou pojišťovnou? Má viníka. Škodu bude vymáhat na něm. Jestli je nebo není viník pojištěný, je jeho věc.
        3. Policie označila viníka. Tohle nebude spor, který se potáhne 10 let. Ani viník nebude mít zájet trávit roky u soudu. Když uvidí, že je rozhodnutý to dotáhnout až k soudu, bude mít snahu o dohodu.
        0 0
    • Erknold  

      Když jsem přišel k úhoně (blbé časoprostorové umístění mé tělesné schránky v kontinuu), tak asi po týdnu mi volala ženská z mé zdravotní pojišťovny a sháněla se po tom, zda byl policejní záznam. Cílem pojišťovny bylo dohledat viníka a požadovat po něm část nákladů na mé ošetření, převozy a tak.

      Co z něj dostali nevím.

      Je to informace tak nějak k ničemu, ale čím dříve se s ním pokusíš dohodnout, prakticky jen na bajku, tím lépe. Pokud by se s ním začala dohadovat i Tvá pojišťovna, už bude určitě méně ochotný.

      0 0
    • Kronos  

      Děkuji všem za reakce. Ještě se zeptám. Pokud bych se s viníkem dohody na nějakém odškodnění domluvil. Můžu já nějak zastavit to správní řízení, nebo nějak ovlivnit výši pokuty (snížení)?

      0 0
      • Motyll  

        Nemůžeš. Leda bys změnil výpověď. Což by byla blbost. Ve správním řízení maximálně můžou přihlédnout k jeho dobré vůli tě finančně odškodnit.

        Náklady na tvé léčení po něm tvá pojišťovna bude 100 % vymáhat.

        Všechno vyčísli a dej mu k náhradě. Pokud nemá pojištění, je to jeho blbost.

        0 0
      • vzduch  

        Jedna věc je zavinění dopravní nehody a sankce za přestupek podle silničního zákona (v případě prokázání) a druhá věc je náhrada škody, a to jak majetkové, tak „bolestné“. Na odškodnění je nejlepší se domluvit mimo správní řízení. No a to správní řízení ohledně přestupku nijak neovlivníš. Policie věc předává do správního řízení na příslušný pověřený úřad.

        0 0
      • gerrard  

        Nevim jestli to tak jeste funguje, ale driv fungovalo, ze pokud nedals souhlas s nahlednutim do sve zdravotni dokumentace, tak neslo prokazat zraneni. Coz by mu asi ulehcilo. Jinak se primlouvam pokud je to slusny clovek a stavi se k tomu celem mu to zbytecne neztezovat. I tak si to uzije a stat se to muze kazdemu.

        0 0
      • Kronos  

        Narazil jsem (doslova) na slušného člověka. Zajímá se jak se mi rány hojí a zaplatí mi kompletní opravu kola + nějakou kompenzaci k tomu, na které jsme se dohodli. Vinu přiznává a nijak se finančnímu odškodnění nebrání. Z toho důvodu bych ho chtěl co nejméně zatěžovat policií atd. No ale asi s tím nic neudělám.

        gerrard: souhlas se zrušením mlčenlivosti doktora jsem policii podepsal hned po nehodě, takže to stále platí

        0 0
    • Karma  

      Zkus mimosoudní vyrovnáním pěkně podložený papírem. Aspoň si borec bude příště pamatovat, že nemá vyjíždět ze křoví. Kolo ani klíční kost zadarmo nejsou :) Řekni frajerovi, že chceš 50 litrů a necháš to bejt, jinak ho budeš tahat po soudech 10 let a on se nedoplatí.

      0 0
    • scota  

      Nejsem právník, ale takový soud něco stojí:

      První zastoupení

      Odborný posudek na výši škody

      Soudní poplatky 5% za peněžité plnění nad 20 000 Kč

      Takže v zásadě se ti nevyplatí se s někým soudit o škodu za 20 000 – 50 000 Kč což např. někteří vykutálení řemeslníci dobře vědí :-(. Soud ti taky nemusí uznat náklady řízení a pak máš smůlu.

      0 0
    • Orgic  

      V kostce: náklady na léčbu apod. bude hradit tobě primárně tvoje zdravotní pojišťovna, která to bude následně vymáhat po viníkovi nehody. Zbývající náklady nekryté zdravotním pojištěním pojištěním (třeba ušlý výdělek, majetková škoda na kole a všechno, na co nejsi pojištěný) budeš muset vymáhat na viníkovi přímo ty sám. Máš ale štěstí že viník je komunikativní, tak je velká šance se domluvit. V případě soudu by to trvalo mnohem déle. Náklady za soud a odměnu právního zástupce (ale jen ve výši dle advokátního tarifu) by hradil v případě tvé výhry viník, pokud bys měl advokáta se smluvní odměnou, zbytek bys samozřejmě cvakal sám. Je to ale celkem jednoduchá věc, takže pokud máš nějakého kámoše co by ti s tím aspoň pomohl, nebylo by to nic složitého. Jsem advokát, tak kdybys něco potřeboval, dej vědět.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.