• Kendorex

    Studuji na Vysoké škole ekonomické v Praze obor hospodářská politika. Čas odevzdání diplomové práce na téma „Ekonomické důsledky zaviněných nehod motorkářů“ se chýlí ke konci a zdá se býti dosti husarským kouskem sehnat potřebná data pro kapitolu o vyčíslení zdravotních nákladů motorkářů. Zdravotní systém je velmi složitá věc a po diskuzi s několika pojišťovnami, revizními lékaři, MZČR, konkrétními odděleními nemocnic jsme se nedobrali ke konkrétním údajům, či materiálu, ze kterého by šlo vyjádřit souhrnné částky. Jediné, co se prý dá udělat, je zkontaktovat přímo jednotlivce, kteří dopravní nehodu prodělali a prostřednictvím jich se dostat k individuálnímu výpisu u zdravotní pojišťovny, ve kterém je veškerá provedená péče i cena této péče vykázána. Proto oslovuji Vás, i ty, kteří se věnujete lehčí a bezmotorové kategorii vozidel na dvou kolech, které by údaje z výpisu ze zvědavosti zajímaly a kteří by byly ochotni bez veškerých osobních detailů poskytnout souhrn zákroků a jejich finanční ohodnocení, tedy obsah výpisu. Nabízím Vám za to 500 Kč. Potřebuji zhruba 3 případy lehkých a 3 případy těžkých zranění. Vaše nabídky, resp. konkrétní případy se mnou můžete konzultovat na emailu ondrejstika@seznam.cz. Tam se dohodneme na konkrétních informacích. Díky a doufám, že nikdo v budoucnu nebude muset tyto informace pro vědecké účely poskytovat, protože je jednoduše nebude mít v záznamech! S pozdravem.

    Ondra

    0 0
    • honzar  

      „Ekonomické důsledky zaviněných nehod motorkářů“ ty sis trochu spletl forum.

      0 0
    • mr.antik  

      Přece zdravotní náklady na léčbu jsou stejné jak v případě motorkáře, tak třeba pěšáka. Možná něco navíc -náklady na vyproštění, úklid silnice atd. ale to už spadá do jinejch škatulek.

      Navíc to, co vydávají zdravotní pojišťovny, jsou jakási čísla, nevim jestli to nějaký ekonom akceptuje jako náklad v pravém slova smyslu.

      Další věc – dost velký procento nehod (těch málo závažných) se vůbec nenahlásí.

      No nic, tvoje téma asi nemá za cíl přinést nějaká čísla, ale spíš ukázat, jak umíš uvažovat.

      0 0
      • assassin  

        v pripade motorkare je to pro stat horsi o to ze nepracuje a neodvadi dane.. a motorku si vetsinou nekupuji lidi z podpory…

        ale ten vyzkum mi prijde celkem k nicemu

        0 0
    • Soreno  

      To jsem zvědavej, kterej blázen ti podstoupí takto citlivá data :-)))

      0 0
    • madcat  

      Když už tak bych to hodil třeba na motorkari.cz, tam by se nějaká dobrá duše najít mohla (pokud tě svorně nepošlou někam…). Minimálně bych to zkusil, za to nic nedáš.

      0 0
    • Joseph de Sax  

      já jsem nikdy na žádné hight school v době komunismu nebyl, ale ještě jsem neviděl motorkáře, který by s léčbou šel pod 200tis v ČR…kua, copak je tak těžký si spočítat, že tu ročně havaruje 3tis motorkářů od fichtlu po super biky, z toho 80 jde do kytek hned a zbytek jezdí na kolečkových křeslech a postelích do konce života, pokud se z toho sami nevylížou na kolečkových bruslích. tak na co fofruješ???

      0 0
      • mr.antik  

        Idealni je z ek. hlediska je, když se zabije těsně před důchodem…

        0 0
        • Joseph de Sax  

          já myslím, že ideální zabití je hned na první vyjižďce, když už má vybavení za mega a víc…to ekonomika stoupá, ale léčením klesá…

          0 0
      • assassin  

        lidi na motorkach padaj pomerne casto a ze by to bylo jen mrtvej/ochrnutej se mi nezda…

        ja sem za dobu co jezdim – cca 14let – parkrat spadl, ochrnutej nejsem a moje lecba urcite nestala 200tis…

        0 0
        • PjSky  

          tebe treba ne, ale zdravotni pojistovnu / socialku spis urcite, pokud si musel na chirurgii a mel neschopenku.

          je teda fakt, ze by si kazdej mel sem tam rict o vypis uhrad ze zdravotniho pojisteni ;)

          prej to zabrani tunelovani ze stran lekaru.

          0 0
      • Beeda  

        hight school neni vysoka skola, lepsi pouzivat cestinu kdyz uz;-) …

        0 0
    • Kendorex  

      Mr.antik: Je to značný rozdíl oproti míře zranění pěšáka, nicméně u cyklisty je to o něčem jiném. Míra lehčích zranění na motorce je zhruba jako těžká zranění na kole, tím myslím polytrauma – hlava, fraktura končetin, žeber, pohmožděniny apod. Z toho důvodu jsem oslovil i toto fórum.

      Dále mám z policejního prezidia kvalitní soubor dat, ve kterém je souhrn všech (zaviněných i nezaviněných) nehod motorkářů. Co se týče zdravotního důsledku je to rozdělené pouze na lehká a těžká zranění. Proto potřebuji ke každé kategorii několik praktických příkladů, které pak aplikuji na celou skupinu. Je pravda, že můžete mít námitek, nicméně to jinak udělat nejde.

      Soreno: Nejsou to přeci tak citlivá data, nechci osobní údaje, jen obsah účtu u pojišťovny. To je vlastně jakýsi přehled veškerých zravotních služeb, které nemocnice vykázala zdravotní pojišťovně. Chce to jen nebýt konzervativní, být trošku altruistický a ten kdo v tom vidí přeci jen příležitost vydělat nějakou kačku, pro toho je to pětikilo. Pozn. vystavení výpisu nestojí nic

      Madcat: Snažím se oslovit co nejvíce lidí, takže i tam to je

      0 0
      • JSt  

        coze? Míra lehčích zranění na motorce je zhruba jako těžká zranění na kole…

        tezky zraneni je snad furt tezky zraneni, at uz uklouznu v koupelne, borim na motorce nebo cokoliv jinyho. ne?

        0 0
        • Palo TT  

          Da sa to chapat napr. takto:

          moto 20%lahke 80%tazke

          cyklo 20%tazke 80%lahke

          0 0
      • mr.antik  

        Jasně ja myslel už konkrétní zranéní -zlomené kosti apod…

        0 0
      • scret  

        mozna neumim tolik cist mezi radky, ale chces rict ze polytrauma na motorce je tezsi nez polytrauma na kole??

        0 0
    • tonik666  

      Docela zajímavý téma. Když už to bereš z hlediska hospodářské politiky, budeš taky odhadovat ušlý produkt kvůli pracovní neschopnosti/úmrtí způsobené nehodami motorkářů? Tj. pracuješ s užitkem, nebo s čistými penězi?

      0 0
    • Thopr  

      Lehčí zranění, 3 týdny v nemocnici, 175 tkč… Brácha těžší zranění, v nemocnici přes půl roku a něco přes 2 miliony… Výpis už nemám, bráchy se poptám… Jen tak pro info… :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Docela by mne to zajímalo, ale už je to dlouho a měnil jsem pojišťovnu, takže by to asi bylo docela komplikovaný.

      0 0
    • alinceb  

      Mohl bych ti poskytnout údaje k lehčímu zranění na kole (dvojitá fraktura klíční kosti) a středně těžkému na mašině (roztržené koleno vč. kloubního pouzdra + lehká fraktura na kloubní hlavici), ale netuším, jak se dostat k výpisu z pojišťovny…:)

      0 0
    • pepino  

      Není biker jako biker.

      0 0
    • Majkí  

      Aha, DP neznamená „dopadení pachatele“ … :)

      0 0
      • zichis  

        též jsem si říkal, kdo je tady takovej žgrd, že dá za dopadení pachatele jen pětibábu :)))

        0 0
    • rhuman  

      pred 14 dni jsem se vysekal: zlomena leva paze, horska sluzba z kopce dolu (ctyrkolka) – nafukovaci dlaha, pak sanitka, tam naky injekce a jina dlaha a domluva, ze me kamos odveze domu autem do HK (120km), v nemocnici operace – k-draty do drene kosti, nedele az streda v nemocnici, injekce a tablety proti bolesti. zitra vytahovani stehu.

      az budu mit na netu vypis, tak ti to klidne poskytnu …

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.