Cyklista se mstil řidiči trolejbusu sabotáží

30 nepřečtených
  • Michal.J

    www.denik.cz/…0070827.html

    Trolejbusák je můj úhlavní nepřítel. Takové heslo má už nějaký ten pátek třiatřicetiletý Milan Hrček z Brna. Kvůli nehodě, která se před lety odehrála s elektrickým dopravním prostředkem, nemůže muž přijít řidičům trolejbusů na jméno.

    Ve čtvrtek se rozhodl, že šoférům pořádně znepříjemní jízdu. Pro vyřizování nesplacených účtů zvolil poměrně zvláštní způsob. Stahoval jim trolejové kladky. Tím trolejbus prakticky znehybnil a řidič linky 26 ve směru do brněnských sídlišť Vinohrady a Líšeň musel několikrát opustit kabinu a „fajky“ nasadit do drátů. Když sabotér své jednání opakoval, rozčílilo to šoféra hromadného prostředku natolik, že zavolal dispečink a strážníky. Bez „šťávy“

    „Hlídka strážníků přijela až na Mendlovo náměstí, kde stál trolejbus, jeho řidič a cyklista. Po chvíli strážníci zjistili, že se muž na kole dopouštěl sundávání trolejových kladek opakovaně a ještě si celou záležitost nahrával mobilním telefonem,“ řekla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančiková.

    Hrček své jednání omlouval tím, že jel na kole a šofér trolejbusu mu neustále blokoval cestu. Cyklista navíc hlídce řekl, že měl kdysi dopravní nehodu s trolejbusem a tohoto jednání se prý dopouští proto, aby se pomstil řidičům dopravního podniku. „Budu v tom pokračovat. Nikdo mě nezastaví,“ uvedl Hrček strážníkům, kterým ještě nadal, že nejsou v autě připoutaní bezpečnostním pá­sem.

    Podle čtyřiatřicetiletého šoféra, kterému se cyklista mstil, se „nemocný muž“ specializuje pouze na kloubové trolejbusy. Jsou delší a déle trvá, než se řidič dostane na konec vozu. „Za poslední dva měsíce mi stáhl sběrače snad pětkrát. Ve čtvrtek jsem to už nevydržel a při činu ho ještě s kolegou, který zrovna končil směnu, chytil,“ řekl řidič, který se jmenuje Kamil. Příjmení nechtěl zveřejnit, ale redakce ho zná. „Ten člověk moc dobře ví, jaké to je, když sebere trolejbusu šťávu. Řidič musí ven z kabiny, nasadit si reflexní vestu, vzít si kliku, natáhnout zpátky sběrače a tak dále. Zabere to skoro čtyři minuty,“ popsal Kamil chvíle bez proudu.

    Alotria dělá pomstychtivý cyklista stále. „Jezdí například blízko středové čáry a jede maximálně desetikilometrovou rychlostí. Nemůžeme ho předjet,“ doplnil Kamil. Muž s alergií na trolejbusy si prý nedá pokoj ani v noci. „Stojí u silnice a svítí nám baterkou do očí. Světlo je velmi ostré, takže to dělá schválně,“ uzavřel šofér trolejbusu.

    Strážníci událost řeší jako přestupek proti občanskému soužití. „Cyklista ale odmítl své jednání s hlídkou na místě řešit, a proto si událost převzali úředníci z přestupkové komise,“ dodala k případu Kapitančiková. Agresivní je každý

    Agrese je podle psychologů běžná lidská reakce. Jde v podstatě o obranný mechanismus, který lze definovat jako záměrné jednání, jehož motivem je skrytá nebo přímo otevřená snaha způsobit někomu křivdu, škodu, nepříjemnost či bolest. Téměř všichni lidé se někdy chovají agresivně. A to nejen v práci či v rodinném životě, ale i při řízení dopravního prostředku.

    „Situace, do jaké se cyklista dostal, je tedy snadno pochopitelná. Jezdec na kole se mohl cítit nespravedlivě poškozen nedávným incidentem a újmou způsobenou mu řidičem trolejbusu. Jelikož viník, jak jej ve svých očích viděl, nebyl potrestán, rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou,“ tvrdí dopravní psycholožka Veronika Zehnalová z brněnského Centra dopravního výzkumu.

    Podle ní je možné, že nasupený cyklista nezná způsob jak viníka potrestat, a už nemůže svůj hněv potlačovat. „Protože se bál otevřeného střetu s řidičem, který mu ublížil, rozhodl se pomstít všem řidičům trolejbusů. Je možné, že svůj čin ani nebyl schopen příliš racionálně zhodnotit a jednal pod vlnou vzedmutých emocí, které nebyl s to zvládnout,“ dodala Zehnalová.

    Pavel Mokrý

    0 0
    • Manas  

      Splintere?! :-)

      0 0
    • Jirik123  

      LoL

      0 0
    • marapara  

      :) magor

      0 0
    • Smazaný účet  

      docela hlina :-)))))

      0 0
    • blue.sun  

      No, jednou nějakýmu busákovi rupnou nervy a Hrček bude bež žubů.

      0 0
    • Misiak  

      :D saboteur…

      0 0
    • mm  

      jak se daji ty troleje shodit? :-)

      0 0
      • fousac  

        tipuju, ze staci zatahnout za spagat… (nevim, nezkousel sem)

        0 0
        • Michal.J  

          Přesně tak, sou tam špagáty kterýma se to dá shodit. Je to vidět na fotce co je u toho článku na na webu denik.cz.

          0 0
          • mm  

            diky. treba se to bude hodit :D

            0 0
            • blue.sun  

              Hlavně to zkoušej. :( Pro tebe možná dobrá legrace, ale naštveš tím toho řidiče, cestující a docela dost řidičů aut za trolejbusem. Akt hodný tak desetiletého děcka :(

              0 0
              • fousac  

                trenovat pujdu nekam na konecnou… tam nikomu prekazet na tocne nebude… ;)

                0 0
      • Blade  

        Troleje bych nesundával, jednak sou pod proudem a druhak by za to mohla bejt dost mastná pokuta. Jó sběrače, to je jiná ;-)

        0 0
    • rasto  

      aby biker nedostal paragraf obecneho ohrozeni, napr. svicenim baterky do oci… jinak mu asi hrabe. mel by jsi najit zenskou! :-)

      0 0
    • pepino  

      Zažil jsem, jak opilec u Zimáku chtěl stopnout v noci trolejbus tim, že mu stáh štangličky. Řidič vystoupil, jednu mu natankoval, nasadil tykadýlka a jeli jsme dál. Opilec seděl na zemi a jen zíral :-)

      0 0
    • smith22  

      by mě spíš zajímalo co to měl dřív za nehodun s tím trolejbusem že tak prahne po pomstě

      0 0
      • hanz  

        To nemuselo bejt nic vážnýho, já neměl s trajflem žádnej vážnej incident a taky nenávidím jejich řidiče…borcovi fandím, a jak si to tu tak čtu tak jsem asi jedinej.

        0 0
      • hoža  

        ta nehoda by mě taky zajímala, zvlášť když mou kamošku trolejbus srazil vinou řidiče. Osobně si myslím že pokud řidiči v MHD budou mít na paměti že jsou i mezi námi bikeři (-Magoři- v dobrém smyslu) jako je on, budou mít před námi možná větší respekt a nebudou se nás snažit na silnicích tak omezovat. Jakmile si totiž většina znás lidi sedne za volant do té plechovky větší či menší tak cyklista bývá často jenom tím -Ježkem- na silnici… Přeji vám 1000ce prima najetých Km po Vašem městě.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.