Doporučení kompletní výbavy na 29" MTB

45 nepřečtených
  • Saurik

    Zdravím,

    již přes týden a přes 15 hodin pročítám toto fórum, ale nedokáži najít všechny informace, co hledám a tak si dovoluji založit nové téma. Má situace je, že právě sestavuji výbavu, kterou koupit s novým kolem. Nejvážněji uvažuji o tomto kole:

    http://www.kolo-servis.cz/…

    Kolo Spyder je zakázkové, tedy mohu si vybrat vlastní samolepy a barvy jednotlivých částí rámu, což mi vyhovuje. Zároveň je ale možné si přesně nadiktovat jaké komponenty na kolo posadit. A zde prosím o radu. Mám již vykoukáno, že prakticky na každém kole bez výjimky minimálně 3 – 4 věci nejsou úplně ideálně zvoleny a tak Vás prosím o případné rady, které komponenty si nechat na tomto kole změnit, za jaké a z jakého důvodu.

    Jezdím cca 3500 km ročně, asfalt 80 %, pevnější cesty 15 %, nezpevněné lesní cesty 5 %. Nyní jezdím na treku, což je ale přeci jen moc omezující na horších cestách i když jezdím hodně asfalt. Volím tedy 29" MTB, kde hledám trochu z treku a trochu z MTB. Prioritou u komponent je pro mne především spolehlivost a hmotnost.

    Tyto komponenty má kolo Spyder 29" Airlight v základní výbavě:

    Převody 3×10

    Přehazovačka Shimano XT RD-M780

    Přesmykač Shimano XT FD-M785

    Kliky Shimano XT FC-M780

    Středové složení Shimano XT FC-M780

    Brzdové čelisti Shimano XT BL-M775

    Brzdové páky Shimano XT BL-M775

    Řazení Shimano XT SL-M780 10

    Náby Shimano XT M775

    Kazeta Shimano M771 10 kol.

    Řetěz Shimano HG-94

    Vidlice Rock Shox Reba RL Rmt

    Hlavové složení FSA Orbit ZS3 ložiskové

    Ráfky Mavic Crossride Disc

    Duše Noxon

    Pláště WTB Prowler SL Kevral

    Sedlovka Ritchey Pro

    Představec Ritchey Pro

    Pedály Shimano PD-M520

    Sedlo Fizik Gobi XM

    Řidítka Ritchey Pro

    Gripy Ritchey Pro

    Rám(material) Full Carbon Monococque

    Rám(typ) Innex

    Jen napovím, že se základními komponenty (přesmyk, přehazovačka, pastorek apod.) řady Shimano XT již mám nějaké zkušenosti na současném kole a nevidím důvod pro sadu od SRAM nebo řadu XTR, kterou beru jako lehčí, ale již mimo mé finanční možnosti. Určitě bych chtěl doporučit jiné pláště, tyto mi připadají naprosto nevyhovující, hledám nějaké 29" pláště, které zvládnou držet jezdce na kole v horším terénu, ale především budou mít co nejnižší valivý odpor na asfaltu, tomu dávám určitě přednost. U vidlice přemýšlím o vyšším modelu Rock Shox SID, ten je ale o cca 3 000 dražší a tedy potřeboval bych vědět, zda se vůbec vyšší model vyplatí a jaký je v tom rozdíl. Ráfkům, duším a hydraulickým brzdám vůbec nerozumím. Pro snazší rozjezd 29" MTB bych rád měl na obvodu obou kol co nejměnší hmotnost. Hydraulické brzdy nechci na co nejlepší brzdný výkon, ale dávám přednost co nejnižší možnosti, že se mi nějak zapráší nebo prohnout kotouče a bude to vydávat jakékoliv zvuky. Pedály přemýšlím také vyměnit za nějaký vyšší model, jelikož tyto jednoduše stojí kolem 500,– Kč a i když nevím, o co jsou vlastně vyšší XT / XTR modely nášlapných pedálů lepší, tak v tyto levné nemám důvěru. U sedlovky a řídítek přemýšlím, že bych se pokusil najít nějaké lehčí kousky, často ke kolům doporučují modely Ritchey WCS.

    Ještě jedna podivná věc, je že v originálním katalogu Spyder je mimo jiné uvedena i hmotnost tohoto kola a to 9,2 KG. To beru jako chybu, jelikož i o 10 000 lépe vybavené kola mají kolem 9,7 KG.

    Mnohokrát děkuji za každou užitečnou radu, co byste doporučili na výbavě tohoto kola pozměnit, aby bylo dokonalé. :-)

    0 0
    • Polka  
      • pokud karbon, tak bych volil jineho vyrobce, ktery ma vetsi zkusenostis 29 i na ukor nemoznosti zvolit polepy a design.
      • plaste, ktere budou idealni zaroven v horsim terenu a zaroven pojedou naasfaltu neexistuji, vzdy je to neco za neco.
      • v pedaly SH M520 muzes mit plnou duvery, sice nemaji tu hmotnost co jine,ale jsou to bezudrzbove drzaky
      • kola urcite jina, vyber je docela siroky
      0 0
      • alinceb  

        +1 Za 60k bych si rozhodně koupil něco jiného než Spyder a rozhodně by to nemělo Cridy…

        0 0
      • Smazaný účet  

        Rám vypadá jako klasika Hongfu, třeba zde se probíral…

        0 0
      • Hnoj  

        Jaký zkušenosti? 9 z 10 rámů těhle No name výrobců (4Ever, Spyder, Dema, Kelly´s) jsou z jedný fabriky…

        0 0
        • Polka  

          Prave proto bych pri jeho financich nevolil noname vyrobce.

          0 0
        • Saurik  

          Taky mám pocit, že tenhle výrobce rámy jen odněkud vozí a jediné co dělají je sestavení komponent na kolo a lak na zakázku. Tak jelikož je lak a samolepy na zakázku jen šikovný bonus, ale není to pro mě žádná podmínka při výběru kola, tak jsem dnes koukal na jiná kola a našel jsem něco co má prakticky stejnou full XT výbavu s ceno o 12 000 níž. Mrkněte mi prosím na tohle:

          http://www.cubebikes.cz/…sl-2012.html

          případně velmi podobná výbava ale 26", pokud bych se rozhodl neexperimentovat s 29".

          http://www.cubebikes.cz/…sl-2012.html

          Nevíte někdo, jak mohu porovnat hydrauliky Shimano XT na původním Spyderu a Formula RX Tune a Formula R1X z těchto kol Cube?

          Jinak ten Cube údajně prodává kolem čtvrt milionu kol ročně a tohle množství už nevypadá, že by si nechávali dělat nějaké OEM karbonové rámy.

          0 0
          • Vilém  

            Ano, presne tak jak popisujes, Spyder funguje. Koupi holy ramy, nastrika, polepi, proda.

            0 0
          • alinceb  

            Ten Cube Reaction 29" GTC SL 2012 vypadá hodně dobře. Rozhodně lepší volba než ten Spyder. Případně můžeš shodit kola a nechat zaplést nějaké lepší nebo koupit tovární záplety…

            0 0
    • Vilém  

      Crossride v 29er verzi? To slysim poprve:)

      0 0
      • alinceb  

        Taky mi to přišlo divný. Vygooglil sem je dokonce na nějakém e-shopu, ale ani Mavic je nemá na webu…:D

        0 0
    • oddie  

      Hm, karbonová 29 v XT na téměř výhradní ježdění po silnici, a na ani ne 200km po lesních cestách váhat mezi Rebou a SIDem, to je docela gól :D

      0 0
      • Jetson  

        Člověk si nevybere. Já na ± tohle volil cross a teď už z BF vím, že jedině MTB v téhle konfiguraci by pro mne bylo to pravé, nebo ještě lépe full.:-)

        0 0
        • oddie  

          No, já mám podstatně větší podíl mimo silnici, a taky nemám full :)

          0 0
      • Saurik  

        Bydlím pod horama, takže tu máme hromady horských cest, ale skoro všude je asfalt. Proto mám nyní treka a díky novému MTB budu určitě nyní upřednostňovat více polní / lesní cesty, ale přesto se nad 10 – 15 % celkové najeté vzdálenosti určitě nedostanu. Trek mě opravdu dlouho omezoval a i když jsem jel pře trošku diravou polní cestu, tak je z jízdy šílené nepohodlí, takže než univerzálního treka, raději koupím teď MTB a někdy za pár let možná k tomu silničku, abych mohl kombinovat obojí.

        0 0
        • oddie  

          Ale jo, já to chápu a nechci ti kazit radost, jen to prostě zní trochu srandovně ;) Jinak znám i dost lidí, co mají full výhradně kvůli pohodlí, jezdí spíš po polních cestách a do drsného terénu se nepodívají. Taky jejich volba.

          0 0
    • Hank Moody  

      Ahoj,

      jak bylo řečeno výše, za 60 tisíc bych se poohlídnul po nějakém zavedeném výrobci kol/rámů. Třeba někoho, kdo dává alespoň 5 let záruku na rám. (nevím, jak je na tom Spyder, ale rámy jsou prostě přestříkaná Čína, což ve mně nevzbuzuje důvěru)

      S XT komponenty chybu neuděláš a s XT brzdama už vůbec ne. Pokud jezdíš tak, jak říkáš, vůbec bych SID neřešil, přijde mi zbytečný, ušetříš pár gramů, ale jiný přínos nezaznamenáš. Rebu vozí hromada lidí na závody a úplně v pohodě stačí. (já měl oboje, jak Rebu, tak SID, ale na Sidu mi dělal největší radost ten nápis SID. :) )

      Ten Cube, co píšeš dole, je rozhodně lepší volba, i když má nic moc kola (ovšem zbydou ti peníze na nová).

      Formuly RX jsem zkoušel na testovacím biku, sice mi víc vyhovuje tvar páky na XTčkách, ale funkčně žádný problém. Ovšem nemusel jsem je nikdy servisovat, kolo nebylo moje. Ale mezi servisáky nejsou moc populární. (mechanici nejradši všecko Shimano, hlavně nic nového a jiného :) :) :)

      0 0
      • Saurik  

        Díky Hanku za pěkný názor.

        Takže to shrnu. Spyder má nejspíš OEM čína rám, Cube bude mít rám vlastní a má s jeho výrobou dost zkušeností. Na druhou stranu Spyder má trochu lépe servisovatelné (např. lze sehnat náhradní díly) Shimano XT hydraulické brzdy. Nebudu už koukat na to jestli kolo má Rebu nebo SID vidlici, i když hmotnosti dávám poměrně prioritu, ale jak říkáte, je tam za pár tisíc rozdíl opravdu JENOM v hmotnosti.

        Ten Spyder je katalogově za 62 000,– Kč, ale budu ho mít se slevou, nejspíš za 52 000,– Kč, takže cenově mne vyjde prakticky stejně jako ten Cube, kde slevu nemám. A podle názorů tady mají nic moc kola, jak Cube tak Spyder.

        Takže cenově jsme na tom u obou stejně, Cube lepší rám, Spyder lépe servisovatelné brzdy. To mi vychází tak, že se pořád nemohu rozhodnout. :-)

        Případně ten rám z Číny tu, co jsem četl, stejně dost lidí kupuje a pro závodní účely to nemám. Terén přímo jezdit nebudu spíš lesní cesty a tam snad i čínský rám něco vydrží a záruka je na Cube i Spyder 2 roky. Tedy u rámu koukám spíše na hmotnost, protože pochybuju, že bych rám nějak poškodil i když bude méně kvalitní.

        Za chvíli se stavím v obchodě s tím Spyderem, tak uvídím co mi tam na ten rám a celkově poví.

        0 0
        • MlokCZ  

          Toho Cuba si můžeš rovnou škrtnout. Ten už určitě neseženeš. U Cubu v tuhle chvíli nejsou k mání žádné 29tky, natož karbonový Reaction 29".

          0 0
          • Saurik  

            Ahoj Mloku, e-mail s dotazem na dostupnost toho rámu v ČR je už na cestě do e-mailové schránky českého distributora. Jakmile odpoví, napíši sem jejich reakci. Ty toho podle množství tvých příspěvků na tomhle fóru víš zatraceně hodně, nedokážeš objektivně zhodnotit / porovnat jaký může pro mě být rozdíl pokud budu mít Cube nebo Spyder karbonový rám?

            0 0
            • MlokCZ  

              To bohužel. Pokud něco hodnotím, tak jen pouze když o tom opravdu něco vím. Karbonový rám Spideru jsem v ruce nikdy neměl, takže nemůžu ani hodnotit. A Reactiona 29 v karbonu jsem jen osahával, ale nijak pořádně nejel.

              Pouze můžu napsat, že se mi líbí geometrie Reactionu.

              Ta informace, že už 29tkové Cuby nejsou by měla platit ještě o úroveň výše, tedy že už nejsou ani přímo v Německu.

              Jedině, že by měl nějaký prodejce nějaké zbylé kousky skladem. Napadá mi třeba CRC, teď tam ale koukám a Reactiona GTC mají sice skladem v některých velikostech, ale pouze 26 verzi.

              0 0
        • Azmir  

          Na spyder bych se vysral, carbonový rám, XT a rebu můžeš mít za 30 viz. http://www.cyklonemcik.cz/…ight-rc-2011 od rozhodně renomovanějšího výrobce než je spyder.

          0 0
          • alinceb  

            A to je ten 29er, nebo jak se tomu říká? Já jen že to má nějak malý kola na ten 29er…

            0 0
            • Singlespeed  

              Na ježdění po polňačkách, což provozuje zakladatel vlákna, se to více než hodí, i když to nemá velká kola. Proč vyhazovat zcela nesmyslně padesát litrů, když bohatě stačí 30? ;-)

              0 0
            • Azmir  

              ****** se na nějaké 29", stejně ani zakladatel neví co chce a nepozná rozdíl :o))

              0 0
          • marco  

            Nemám nic proti Cyklonemčík ale to ČR není jiný prodejce na Haibike než tato firma.

            0 0
            • Azmir  

              Za takové ceny moc ne, nemám problém hodit odkaz na kterýkoliv jiný obchod, ale němčík je myslím jediný oficiální dovozce haibiků do ČR, jinde jsou většinou za větší ceny.

              0 0
              • marco  

                to je pravda no nevím jak se mu shání ty loňské modely

                0 0
          • Saurik  

            Bohužel ten výprodej za 32 tisíc už nemají v mé velikosti.

            Co říkáte na tohle? 9,3 kg mi případá naprosto dokonalé a klidně bych tak upustil od 29", na které nutně netrvám. 26" MTB je také možnost.

            http://www.cyklonemcik.cz/…reed-rc-2011

            Jen se bojím, že vidlice bude málo citlivá třeba oproti Rebě. Brzdy Avid Elixir CR, bych raději vyměnil za Shimano XT, jelikož mi vyhovuje snazší údržba XTček a také pomalejší dosedání destiček na kotouč. Elixiry prý brzdí velmi prudce a ostře (méně citlivé přibržďování). Tohle kolo také má ráfky a náby nějaký Crank Brothers, což naprosto vůbec neznám. Tak mi zkuste napsat jestli je to něco obyčejně průměrnýho, nebo je to od HAIBIKE hodně dobrý výběr ráfků a nábojů. Díky.

            0 0
            • Saurik  

              Tak už na to koukám a ty Crank Brothers sety náb s ráfkama vypadají dost slušně a žádný lowend to nebude.

              0 0
            • roman 3D  

              když uděláš pěknou cenu tak bych si klidně Elixiry CR od tebe vzal

              0 0
              • Saurik  

                Už jsem tomu němčíkovi napsal, zda nemůže ty elixiry CR sundat z toho kola přímo on. Pokud ne, tak budu přemýšlet o prodeji, dokud je to úplně nové, takže bych ti když tak napsal. Díky.

                0 0
                • roman 3D  

                  třeba ti to udělá rovnou on, když né tak bych měl zájem, jinak k…a dobře vybavený kolo za ty prachy

                  0 0
            • tonik666  

              Dobra volba, snad az moc dobra.

              0 0
          • oddie  

            Slušná cena. To už by se skoro vyplatilo rozebrat po dílech :)

            0 0
        • RadikM  

          CUBE má záruku na všechny rámy 5 let.

          0 0
          • Saurik  

            No na tomhle webu:

            http://www.cubebikes.cz/…sl-2012.html

            Je na konci popisu toho kola doslovně uvedeno:

            „záruka:

            Na komponenty i rám je poskytována záruční doba v délce 2 let.“

            A z toho jsem vycházel, jelikož bych to koupil nejspíš přímo tam. Podle adresy jsem koukal, že je to v Brně,

            0 0
      • Necris  

        Kromě toho 2012 REBA má šasíčko ze SIDA. Takže když si pořídí nějaký aktuální model, nevidím důvod něco řešit.

        0 0
    • Necris  

      Za 60 tisíc můžeš mít trochu jiné materiály na rámu a vidlici, než zmiňované modely. Dobrého karbonu je na MTB málo, jeden z nich je OCLV

      Jeno nevím, jestli by nevadil ten trojpřevodník. Na XC okruhy je to fakt blbost.

      0 0
      • Saurik  

        Bohužel od toho Treka jediný výbavou dost zajímavý model je až tento:

        http://trek-bikes.cz/…ite-9–8–2012

        A tam je cena už dost jinde, i když chápu, že to dělá hlavně cena za ten lepší rám. Zatím zkusím ten Haibike, zda bude v mé velikosti a pokud ne, tak se budu ptát spíš po tom Cube. Myslím si, že pro mé ježdění nebude moc znát horší značka rámu.

        0 0
        • Necris  

          V odkazu je ale 26" a myslíš že požaduješ 29"..i když je to irelevantní. 29" od Treku jsou samostatná kategorie. I tak je dobré si ty kola projet, celkem za to nic nedáš kromě trošky času a nějaké té kačky za naftu.

          0 0
          • Saurik  

            On tento topik nakonec došel k několika 26" kolům a jelikož netrvám na výběru verze 29", tak se tu objevilo i několik 26". Haibike Greed RC 2011 pro mě u Němčíka bohužel nemají velikost, což mě dost mrzí, jelikož to je zatraceně supr kolo s kolama za 13 000,– Kč a vidlicí za 18 000,– Kč, karbonovou sedlovkou a představcem, pláštěma za 1 300,– Kč, prostě supr výbava, ale mají jen rám 53 cm, a tak velký mi určitě vyhovovat nebude. Zase to kolo koupit a hodit na to jiný rám, mi přijde zase vzhledově nemožný, jelikož by se to muselo jedině přestříkat.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.