• Daffe

    Ahoj, mám takové dilema na novou sezónu, chtěl bych pořídit novýho fulla. Před asi dvěma lety jsem mel Neurona Al 9, na XT, zdvihy 120/120. Vyhovovalo mi na můj styl ježdění, hlavně les + traily, ale i když jsem zadní tlumič foukal na nesmysl, skoro až na hranici maximálního tlaku, stávalo se mi, že po rozbitějších trailech (kameny, kořeny) jsemviděl, že zadní tlumič šel skoro na doraz (gumička úplně dole)… asi to bylo mojí váhou, mám cca 95kg a foukal sem klidně na 280psi a pořád šel skoro na doraz…Potom jsem se ošklivě vysekal, kolo srabácky odložil do garáže a přestal jezdit, nešlo mi to přes hlavu, tak šel Neuron do světa…Teď už mě zase docela svědí prsty a přemýšlím, že bych se do toho zase pustil…

    Buď koupím letošního neurona: https://www.canyon.com/…-9/2630.html?… .. ten má 130/130, bude to jezdivější, nemám v plánu skákat, ale bojím se, že zase zadní tlumič půjde na max na rozbitějších trailech…

    Nebo podobně osazenýho Striva: https://www.canyon.com/….0/2240.html?… …který má zdvihy úplně jinde, ale zase se obávám, že na vyjížďky na lesních cestách to bude trochu předimenzovaný, nemám v plánu skákat, spíš mě baví hodně kamenů a kořenů, např. co jsou Trutnov trails

    Máte někdo zkušenost s oběma koly? Kdyby mi někdo pomohl rozseknout dilema mezi Neuronem a Strivem. Měřím 190cm, váha cca 95kg, jezdím lesní cesty, traily, občas něco rozbitějšího a techničtějšího v enduro stylu, ale to je tak max 10%. Díky :)

    0 0
    • krabica  

      A proč ne Spectrala, když už to musí byt Canyon?

      0 0
      • Daffe  

        Kvůli shapeshiftru na Strivu … pořád žiju v domnění, že to udělá právě Neurona se Strivem v jednom.....

        edit … něco mezi Neuronem a Strivem, kdy se to bude blížit vždycky jednomu z nich podle polohy shapeshifteru

        0 0
        • krabica  

          Nemám zkušenost, ale co si pamatuju z nějakých recenzí, tak režim nízkého zdvihu bylo dobrý tak na výjezdy, ale ne na běžné ježdění…

          0 0
          • Daffe  

            Tak jsem to i myslel, po rovince v lese mi to je jedno, že pojedu pomaleji, stejně jsem takový kochací typ a nejezdím na KOMy nebo na největší výkon … ale abych, když už budu stoupat do kopce, nevytavil všechnu sílu na 160 zdvizích na enduru … na tohle ježdění do kopce + normální cesty by vyšel lépe Neuron, ale zase z kopce dolů po něčem rozbitým vyjde lépe Spectral, potažmo Strive, se kterým se bude lépe stoupat

            0 0
            • krabica  

              Jen zpět k tvému původnímu kolu, pravděpodobně stačilo dát do tlumiče pár tokenů a udělat ho tak progresivnější, stejně bych to viděl s novým Neuronem.

              0 0
              • Daffe  

                To proběhlo, nechával sem v ShockTherapy na Andělu a stejně to moc nepomohlo, jediný co šlo, tak foukat na cca 280psi, ale potom se to chovalo skoro jak HT

                0 0
                • Lister  

                  Tam byl RS tlumič?

                  Já jen že 280 u RS není žádný tlak. Zvlášť při těch tvojich kilech. Takže ses možná při těch 280 dostal kdes měl být od začátku.

                  0 0
                  • krabica  

                    Právě, záleží dost na tlumiči, já třeba nebyl spokojený s Foxem DPS, tak jsem ho vyměnil za DPX2 a hned to změnilo vlastnosti kola v pozitivním směru.

                    0 0
                    • novas752  

                      Nejen na tlumiči, i na verzi vzduchové komory. Tlumiče s velkou negativkou (DebonAir, Evol…) se foukají na větší tlaky než ty klasické.

                      0 0
      • Lister  

        Spectral, když vybírá mezi dvěma 29 a má 190cm?

        0 0
    • filipino_23  

      Mal som Neurona 2017 AL9. Tlmic na 185psi (s baglem cca 85–90kg) na doraz som nesiel nikdy a to som ho teda v poslednej dobe vobec nesetril

      Teraz cakam na Spectrala. Stale to bude slapatelne – sice asi ne jak Neuron – ale na to se*e pes. Na slapani by som kupil silnicku a tu nechcem.

      O Strive/Neuron som ani neuvazoval.

      V tvojom pripade by som asi volil Neurona

      0 0
    • novas752  

      Co takhle něco jako YT Jeffsy? Zvládne to víc než Neuron, jede to lépe než STrive.

      0 0
    • Speedball  

      Mam Neurona, letosni model CF 8,predtim Orbea Occam 150/150mm na 27,5.

      Neuron neni tak technicky, ale na traily, vyjezdy a delsi toulani uplne super. Nebal bych se ho…

      0 0
      • LM  

        Stejně je v naprosté většině případů limitem jezdec, né kolo :-)

        0 0
    • Webonaut  

      Jestli budeš jezdit enduro styl z 10% tak si Strive fakt nekupuj. Ten shapeshifter z něj rozhodně Neurona neudělá. Váha, pláště, část geo zůstanou stejný. Na to co popusuješ bude Neuron lepší volba, ale pořád trochu horší než Orbea Occam, YT Izzo či Propain Hugene.

      0 0
      • Daffe  

        Pravda, i mě osobně pořád na ten můj styl ježdění sedí víc neuron a pochybuju, že bych se s ním dostal do takovýho balastu, že bych byl na limitu kola (to se dřív dostanu na limit hlavy)… a když by se chtělo, tak nechám vidli zvednout na 140–150mm a trochu se to posune… A v čem jsou Orbea Occam, YT Izzo a Propain Hugene lepší než Neuron? YT Izzo je líbivý, ale nepřijde mi o moc odlišnější od Neurona (parametrově)

        0 0
        • Webonaut  

          Jsou geometrií víc přizpůsobený na hravou jízdu z kopce. Mají malinko menší úhel hlavy, delší reach, trošku delší wheelbase. Výsledkem bude jiné rozložení váhy jezdce při pozici se zasunutou sedlovkou. Nejsou to úplně zásadní rozdíly, chce tomu jít trochu naproti správným držením těla, ale při troše tréninku techniky se dají zúročit v jistější a zábavnější zážitky.

          0 0
    • jonti  

      Ten tlumic tam je k tomu aby pruzil a teda i chodil na max. Pokud nejde tvrde na doraz, tak tam neni problem. Taky je mozne do tlumice vlozit vlozku(k tomu urceny malymaly kus plastu pro zmenseni objemu vzduchove komory) pro progresivnejsi chod – nezmeni se tim zacatek zdvihu, ale ke konci vyrazne prituhne.

      Novy neuron ma o neco vyssi zdvihy, vubec bych se toho nebal.

      0 0
      • JachymP  

        Tokeny? Mlho! ;)

        0 0
      • capo  

        Jenom korekce – Neuron zůstal na stejných 130, jen mají dva modely (z CF rady) zdvih 140.

        Jinak jsi měl prostě špatně nastavenou progresi tlumiče. když to teď víš, už si to pohlidas líp 

        0 0
    • MPote  

      Už skoro rok a půl vlastním Strive, ročník 2019. Tak ti zkusím popsat nějaké zkušenosti…

      S výbavou vážím nějakých 95–97 kilo a tlumič (RS SuperDeluxe) foukám cca 210 psi na 30% sagu. Shapeshifter cca na 180 psi.

      Na Strive jsem přešel ze Stumpjumperu (ročník 2016) a jsem naprosto spokojený, navzdory tomu, že do kopce je to mnohem větší dřina. A navzdory tomu, že Stumpjumper mi vyhovoval na 90% terénu, který jsem s ním absolvoval. Jenže těch zbývajících 10% mi přináší tolik uspokojení, že každý ujetý metr v kořenech a šutrech si děkuju za tu volbu. Navíc je to teď o dost více, než těch deset procent, protože mnohem častěji obrážím bikeparky v okolí.

      Co se týče Shapeshifteru, tak veškeré přesuny po asfaltu, výjezdy na kopec, jízdy po lesních cestách a stezkách, ať už do kopce nebo po rovině, jezdím zásadně v pozici 135mm zdvihu. Pouze při jízdě z kopce přepnu na plný zdvih. A rozdíl mezi oběma polohami je opravdu znát. Stoupání na 135mm zdvihu je mnohem příjemnější, ale v kontextu enduro kol. Musím napsat, že pořád je to větší dřina, než stoupat na trailbiku!!! Přesto si to se Strivem po hřebenech Beskyd užívám více, než se Spešlem. Sice jsem více sedřenější, ale taky více vyblbnutý a vysmátější. A pokud bych si měl na Trutnov (jak píšeš výše) vybírat mezi Neuronem a Strivem, tak volím dle mých preferencí enduro. Otázka, jaké preference máš ty. Pokud tě baví kořeny, šutry, prudší sklony a to třeba anebo hlavně vyšší rychlostí, tak Strive je dobrá volba. A neztratí se ani v bikeparku. To s Neuronem bych bikepark raději vynechal (kromě flowtrailů samozřejmě).

      Přesto......když znovu pročítám tvé příspěvky výše, tak si stejně jako několik dalších bikerů v diskusi myslím, že Neuron zřejmě bude pro tebe lepší volba.

      A na závěr si dovolím jednu malou kontroverzi. S naší váhou mám v bordelu při plné rychlosti pod sebou raději 16kg těžké enduro ;-)

      0 0
    • hAjPR  

      Škoda, ze tu neni muj kamarad, co ma doma obe zminovana kola. Ja mel moznost je otestovat a jsou od sebe charakterem docela dost daleko. Jezdime spolu enduro traily a kdyz byl strive v servisu, bral tedy neurona. Nebylo to ono, ale ve finale s vetsi opatrnosti a mirnejsi rychlosti na tom sjel ty stejne technicke veci (nikoliv skoky). Pokud ma byt technicky jezdeni “jen” 10%, pak hezky nastrojenej Neuron udela dobrou sluzbu!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.