• jesperx

    Vážení,

    již takřka dva týdny probíhá výběr mého nového biku. Žel, musím přiznat, že řeším stále mnoho dilemat…

    Abych to nějak shrnul :

    175 cm výšky, 70 kg váhy, roční nákezd cca 7000 km (z čehož pár set km na silničce, na biku all round: od cest do práce zpevněnými cestami až po lesní cesty, lehký až středně těžký terén – technika průměrná ), ročně tak 5–6 závodů typu Author Maratonů, KPŽ a občas menších podniků – většinou tak první 1/4 výsledovek). Nenechavá ruka zlodějova , která mi odcizila starou 26HT, mně překvapila i v tom, že na koupi nového kola, mám omezený rozpočet ve výši max.34 tisíc.

    Ještě před dvěma týdny jsem byl tak nějak rozhodnut pro 27,5 – hlavně ale asi kvůli „obavám“ ze skoku z 26 na 29. (znáte asi ty klasické argumenty – 175 cm, 27,5 je ten ideální kompromis..) Po návštěvách několika obchodů, pročítání diskusí a názorů už to zdaleka neplatí, naopak, řada lidí mi říká abych bral spíše 29´´ a i já jsem zřejmě více než nahlodán. Seděl jsem na obou rozměrech – ale těžko říct, potřeboval bych mnohem více času – prudké výjezdy a trochu více technické pasáže, kde hlavně by mně ten rozdíl zajímal (čti : kde bych si konečně ujasnil a potvrdil, že 29´´ tady nebude krok vedle:- ) jsem vyzkoušet nemohl…

    Do svého výběru jsem tal zařadil kola, která se prodávají v obou variantách:

    Pells Razzer Race 9 (7)

    http://www.pells.eu/…e9/rok-2016/

    zřejmě největší favorit – dobrá vidlice i mix osazení xt/slx, minusem možná brzdy a trapně musím říct, že i tzv. všeobecné povědomí o této značce…

    Superior XP 919

    http://www.bikelive.cz/…kblue-i1921/

    SUPy se mi již delší čas líbí vizuálně, ten mix komponent ale bude horší než v prvním případě

    Cube LTD Race Blackline

    http://www.bike-life.cz/…9-2016/d6920

    zde se mohu dostat o 10% níže z ceny ,design se mi zamlouvá,mix osazení XT, vidle velmi dobrá – ale ta váha je bohužel trochu vyšší

    Uvažoval jsem i nad RBčkem, ale abych se dostal k nějakému rozumnému kompromisu viz výše musel bych jít ještě asi tak o 3000 nahoru a to už se mi moc nechce…

    0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Kolik vážilo Tvé předešlé přibližovadlo?

      Kolo pod 10 kg z toho nikdy nebude, ale zase na dojíždění do práce … za mě RB CRR 275 BASE vel. L + záplety WTB + pláště Scylla (nebo na čem jezdíš) : 36304 Kč @ 11,75 kg, nejspíš ještě dohodnout verzi 2×10.

      Při Tvém nájezdu spotřebuješ běžné součásti vcukuletu, pak si můžeš postupně dokupovat lepší, ale základ (rám & vidle) bude dobrý až nezničitelný.

      0 0
    • bruco  

      A otazka znie?

      0 0
    • Mr.Dan  

      S takovým rozpočtem bych volil slušnou značku na karbonovém rámu (Ghost, Cube) a s „horšíma“ ale stále trvanlivýma komponentama (Deore apod.) s možným prostorem pro upgrade. Jen to chce počkat na nějaký ty akce, slevičky nebo vychytat něco zánovního na bazaru.

      P.S. jinak z těch tří nabízených bych překvapivě volil Pells, jednak slušná vidle a jednak ten rám prý funguje skvěle.

      0 0
    • Kamilac  

      Já jsem měl jako předchozí kolo Pells a nikdy jsem s ním neměl problém, ten rám si nechal libit strašný věci. Teď ho má po mě brácha a taky mu dává hroznej kartáč a v poho.

      0 0
    • Mr.Dan  

      Trochu dražší než rozpočet, ale jednak je i slušně vybavený a jednak by šlo možná ještě trochu ukecat. Jen příklad…

      http://www.kolapesek.cz/…014-p200726/

      0 0
    • Pán z Dubu  

      Geometrii rámu máš vybranou? U 29erů je potřeba si také ohlídat, kterak objemné pneu zadní stavba pojme. Někde vedle nepříliš velkých figur dezénu 2,2“ pneu je pro marast dost úzko.

      0 0
    • novas752  

      Taky bych z toho volil Pells, i když velmi podobné osazení má i Grand Canyon AL SL 6.9 a stojí i bez slevy o 4 míň.

      A neřekl bych, že Pells má nějakou špatnou pověst. Neni to sice RB, ale třeba LeaderFox a asi i Author jsou „vnímány“ hůř – minimálně mnou.

      0 0
    • jesperx  

      Tak ve finále výběru se nakonec probojoval spolu s výše uvedeným Pellsem zničehonic také RB CRR 290 Team..

      0 0
      • pavel.lib  

        I když je to 5tis nad tvůj uvedený limit, tak přesto zmíním tohle kolo https://www.canyon.com/…slx-7-9.html

        Kompletně v XT, kvalitní kola i vidlice za slušnou cenu.

        0 0
      • jesperx  

        Edit: nakonec vítězí RB – jen poladit velikost rámu, M nebo L…měřím, jak již jsem uvedl +/- 175 cm. M rám RB CRR má horní trubku 600 cm, L už 620 cm (pro srovnání ukradená 26HT Merida jí měla v M 590cm)…

        0 0
        • Breakpain  

          Vyzkoušet? Půjčují grátis testovací kola … byla by chyba toho nevyužít.

          0 0
          • jesperx  

            Zkoušel jsem obě velikosti a jsem asi opravdu mezi…

            0 0
            • Breakpain  

              Mno … v tomhle případě beru obvykle ten větší rám plus kratší představec. (Nemám rád, když jsem na tom moc ohnutej).

              Pokud sneseš „ohnutí“ na menším rámu a máš to na ježdění po lese a nikoliv po (cyklo)stezce, tak budeš spokojenější. Já občas nadávám, že menší rám by se tam vešel líp, líp zatočil a tak :) … Ale nesnáším komín podložek pod představcem .).

              0 0
            • pocestny  

              Jen pro zajímavost, jak vysoko jsi měl vysunutou sedlovku na tom „L“ a s jak dlouhým představcem jsi na tom jezdil?

              0 0
              • jesperx  

                Zrovna jsem to chtěl napsat-při L rámu byl pochopitelně delší posez, což by mi ani tak nevadilo, ale sedlo jsem musel několikrát upravovat až pod úroveň řidítek.Představec byl 8cm. Co je ale asi důležité zmínit-standover nad horní rámovou trubkou mi přinesl pouze , no jak to jen říct,minimální vzdálenost od rozkroku:-) Ještě k tomu Pellsu – ten mi padl Mkem a horní rámovka je o nějakých 3–5 mm kratší než u RB…

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Takže co řešíš. Níže jsem psal L, ale my máme dlouhé končetiny a krátké trupy. Když jsi na L těsně před snůškou, nezbývá, než volit M. Tento stav bych ale, být Tebou, nedefinoval jako „přesně mezi“.

                  Co 29" – zkoušel jsi?

                  0 0
                  • pocestny  

                    @Krab: RB CRR 290 je 29"

                    @Jesper: Aby zase nevzniklo nedorozumění:

                    • Takže CRR 290 v Lku s 80mm představcem a standover taktak ?
                    • A „Pells vel.M sednul dobře a je o pár mm kratší než RB“ (?V porovnání s Mkem nebo Lkem?)

                    No tak vezmi eMko. Hned mi bylo trošku divné, že někdo s 175cm chce 29" v eLku… respektive, že to Breakpain tak přesvědčeně doporučuje.

                    PS: To „sedlo pod řídítky“? Myslíš že bude sedlo u jiného rámu jinak vysoko? Výška sedla bude ± všude stejně, a výška řídítek bude tam kde si je dáš (rozdíl -+ 1cm podle délky hlavové trubky, zbytek vyladíš podložkami a úhlem představce a prohnutím řídítek).

                    0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Takže co řešíš. Níže jsem psal L, ale my máme dlouhé končetiny a krátké trupy. Když jsi na L těsně před snůškou, nezbývá, než volit M. Tento stav bych ale, být Tebou, nedefinoval jako „přesně mezi“.

                  Co 29" – zkoušel jsi?

                  0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Pohled na geo rámů se dost možná od dob vzniku zcizené Meridy trochu změnil, takže, pokud nepotřebuješ řídítka opravdu nízko, vyber spíš vel. L s krátkým představcem. M s dlouhým by byla rychlejší a jistější ve svižné přímé jízdě, kratší představec má zase navrch při techničtějších pasážích, kde jsou potřeba rychle po sobě následující změny směru. Samotná velikost rámu je jen jeden z prvků, které celkový pocit a ovladatelnost celého kola spoluurčují.

          Nebo se zeptej v RB přímo p. Heinika, ale bacha, jezdil dřív DH, tak aby poradil dobře :-).

          Ne, vážně, se 185 cm a krátkým trupem mám nadoraz prodloužené L (se 400 mm sedlovkou a tuším 130 mm dlouhým představcem v negativu a bez podložek), ovšem na tomtéž kole příležitostně závodí syn s cca 176 cm; s tímto záměrem jsem je už kupoval, já je mám jen jako terénnější verzi trekového kola na dojíždění do práce v zimě, na terény bych užil víc XL.

          Kdyby na „L“ byl představec dejme tomu 80 – 90 mm, bylo by to kolo pro syna přesné, takže Tobě by mělo něco takového vyhovovat také, popř. představec klidně ještě kratší.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.