• barborka

    Dobré dopoledne, chtěla bych se zeptat, používáte na kolo čočky nebo brýle. Nevím co je totiž lepší. Brýle mě po cestě pořád padají a bojím se toho, co to udělá s čočkama. Zatím jsem si je teda ještě nekoupila.

    0 0
    • Frostty  

      Jezdím s čočkama a nemám problém.

      0 0
    • goofy  

      Ja jsem urcite pro cocky. Zatim je teda jeste nemam, ale pokud ti nevadi jejich noseni, tak je to urcite lepsi. Muzes je dat pod jakekoliv sportovni bryle a neresit nic vic

      0 0
    • l-e-t-o  

      na jakýkoliv sport čočky, na normální nošení brýle. tak to mám já už asi 7 let a nestěžuju si.

      0 0
    • ememem  

      jedo aj druhe je na hovno. o okuliaroch sa skoda bavit a zakladanie a vyberanie cociek tiez neni ziadna slast nehovoriac o tom ze ja som mal problem v tom ze akonahle som s nimi vosiel do uzavreteho priestoru tak po hodina ma svrbeli oci. predpokaldam ze si kratkozraka takze ak mas na 20 rokov vazne bych sa zamyslal nad koreckciou excimerom.

      0 0
      • barborka  

        Nad korekci ceho? To jede o nejakou operaci? Me je jinak 31. Ja myslela ze bryle nebo čočky postačí :-(

        0 0
        • ememem  

          ano, operacia kratkozrakosti laserom, nchal som si to robit pomaly pred 20 rokmi a nevymenil bych to spat za cocky ani bryle ani za nic.

          0 0
    • felix.org  

      Na jakýkoliv sport beru čočky. Brýle jsou při sportu akorát na obtíž. Měl jsem obavy z nasazování a sundávání čoček, ale je to naprosto bezproblémová záležitost. Takže hurá do toho :-)

      0 0
    • martin_bakov  

      pouzivam bryle i cocky, s cockama sem nemel nikdy problem.

      Snazim se mit vzdycky kryty oci (vetvicky, hmyz…) takze k cockam vozim cyklobryle.

      Nechapu proc ti padaji dioptricke bryle, ja si tim jezdil i zavodty kde to dost drncalo a bryle mi teda nikdy nespadly :) ledaze bys mela nejaky tezky lupy, jaky mas dioptrie vlastne ?

      0 0
      • barborka  

        Ahoj, ja mam L 2,5 a P 2. Ale jak tady pise Sqt pepper, asi to bude obrubou, protoze me za normalniho chozeni nepadaji, ale asi jak si dam vlasy do culiku tak me proste padaji :-( Ale zkusim se nekde podivat po tech cockach teda. Prevazna vetsina mi je doporucuje.

        0 0
    • Smazaný účet  

      brýle mám přes 30 let a žádný problém

      jestli ti padají, tak jsou to nevhodné rámečky – malý trik – u většiny sportovních rámečků lze konce nožiček zahnout za uši a pak nemůžou padat ani teoreticky (koupíš to s rovnýma nožičkama, aby si to každý vytvaroval podle svého xichtu)

      čočky jsou možná lepší, když není problém, ale třeba kamarádka kvůli nim vzdávala závod – něco jí vletělo pod sportovní brýle do oka a čočka vypadla/vyplavila se. už jí nenašla, navíc stejně v tom bahně…no a bez čočky nevidí.

      operace není trvalá, výsledek je nejistý, je to drahý a doktora na sebe nechám šáhnout, až mi půjde o život, dřív ne.

      0 0
      • Manas  

        Tyve, ja byl skakat kdysi na King of Jizera, pri prvnim backflipu mi voda vyrazila obe cocky z oci a to pak byl teprve adrenalin. Najezd byl do praveho uhle okolo mezi rohem baraku a ocelovou tyci, hazelo to tenkrat vysoko. Velka komedie kdyz pri superman seatgrab nevidis na sedlo :-D

        PS: vada –3.25 obe oci :-P

        0 0
      • ememem  

        operace není trvalá – pomaly 20rokov ziadny problem, prvy rok- mozno dva trocha zvysena citlivost na svetlo inak nic.

        výsledek je nejistý – lebo co?

        je to drahý – kedysi 10tis. korun na oko, to snad neni az tak moc za trvale zbavenie okuliarov

        doktora na sebe nechám šáhnout – to je ina vec :-)

        ako na 99% to je ok, ale iste je to vec nazoru.

        0 0
        • McBlacky  

          je to řešení pokud máš stálou vadu. To dost lidí nemá

          0 0
          • ememem  

            povacsine sa tym riesi kratkozrakost a uz az vtedy ked sa to da povazovat za ustaleny stav cize okolo 23–25 rokov. tusimze uz s tym zvladaju aj mierny astigmatizmus coz je taktiez trvale. ja hovorim zo skusenosti za seba, pomohlo, nestalo az tak vela a isiel by som znova. samozrejme ze som skusal aj cocky atd. ale neni nad to mat pokoj.

            0 0
          • l-e-t-o  

            já mám třeba –1,5 na obě oči už nějakých těch 7 let a nezhoršuje se mi to. Ptal jsem se své očařky jestli by mi doporučila operaci očí teď někdy kolem 25. roku mého života a řekla mi že ne. Jako hlavní důvod uvedla to, že ve stáří (plus minus kolem 40 mi říkala) budu muset nosit brýle na čtení i na dálku, což teda fakt nechci. Teď by se mi ty oči operací spravily a viděl bych dobře do dálky i do blízky, ale pak by nastal ten jev, že bych musel mít dvoje brýle. Je to prý kvůli toho, že se mi ta vada nezhoršuje. Je to takové zvláštní, ale prý to tak je. Navíc jsem si už na své brýle na dálku zvykl a čočky fakt používám jenom na sport, takže to je pro mě vyhovující stav mít jenom jedny brýle na furt a být v pohodě.

            BTW: Taťka si nechal dělat ve svých 40 letech operaci očí. Je to už 12 let (měl –4 na každém oku) a asi před 4 lety si musel jít pro brýle na blízku, protože už měl krátké ruce.

            0 0
            • pavelr  

              Asi by si měl změnit očařku.

              0 0
            • Smazaný účet  

              očařka má pravdu, mě je těch 40 a ty oči se mi mění :-(

              0 0
              • barborka  

                No ja si myslim taky pujdu nechat přeměřit oči. Ale asi pujdu primo k panu Žejdlovi a necham si i poradit co mi rekne, jestli bryle nebo laser.

                0 0
            • Meluzina  

              vyměň očařku – ve 40-ti letech stáří?????:-) BLBOST!

              0 0
            • Krys  

              Vetchozrakosť nekoriguje krátkozrakosť.

              Ak si teraz krátkozraký, tak keď budeš starý budeš potrebovať dvoje okuliarov, alebo jedny bifokálne.

              Ak ti skorigujú oči, tak budeš potrebovať len tie na blízko.

              Krátkozrakosť je optická chyba.

              Vetchozrakosť je neschopnosť zaostriť na blízko, ale nie pre optickú chybu, ale pre ochabnutý zaostrovací aparát. Proste oko to nedotiahne do krajnej polohy.

              Inak je celkom neuveriteľné, čo za materiál dnes sedí v ambulanciach.

              0 0
              • l-e-t-o  

                nevím no. sám doktor nejsem, tak jsem si myslel, že o tom bude něco vědět :-D

                0 0
                • Krys  

                  Ako sory, ale toto je učivo biológie 7 triedy základnej školy.

                  Inak jediný dôsledok laserovej operácie na vetchozrakosť je ten, že budeš potrebovať silnejšie okuliare na čítanie, ako by si potreboval bez operácie. Laserom sa vlastne vypáli korekčná šošovka priamo do rohovky. Je to vlastne akoby permanentná kontaktná šošovka. Takže okuliare na čítanie musia byť silnejšie, tak ako by si potreboval silnejšie okuliare na čítanie pri nasadených kontaktných šošovkách.

                  0 0
                  • l-e-t-o  

                    biologie šla vždy mimo mě :) proto jsem na stavárně a tady je mi dobře ;)

                    0 0
            • d69  

              1)Pokuď jsi krátkozraký(=mí­nus)a jestli máš 7 let stejné dioptrie,klidně na operaci běž.Důležité je jít v době,kdy se vada přestane zhoršovat(což může být v 18,ale klidně až ve 30) protože jenom pak je efekt operace natrvalo.

              2)po 40 se ti,jako každému,bude postupně zhoršovat zaostřování do blízka (vetchozrakos­t).Pokud budeš vidět dobře na dálku,začneš,jako všichni,potřebovat plusové brýle do blízka – kolem 45 asi +1,0,kolem 50 asi +2,0.

              To by se ti dělo stejně tak i kdyby jsi vždy měl oči zdravé,bez vady

              3)pravda je že pokud zůstaneš krátkozraký,budeš celý život nosit mínus brýle na dálku,ale do blízka uvidíš i po 40.dobře,když je sundáš.Tvoje oko sice taky bude ztrácet schopnost zaostřovat,ale díky mínus vadě to nebude potřebovat.

              Takže není pravda že budeš mít dvoje brýle – to platí jen pro lidi s opačnou =plusovou vadou(dalekoz­rakost).Ale pokud by si na operaci krátkozrakosti šel třeba v 45,vyměníš brýle na dálku za brýle do blízka.Takhle tě to čeká až za 20 let.

              0 0
    • Hank Moody  

      Ahoj. Nosím čočky už asi 12 let a naprosto bez problémů. Používám je na všechny sporty (dokonce i na triatlonu jsem je použil :) a vydržely to). Čočku jsem ztratil jen jednou, když jsem ještě hrál fotbal. Na kole ani při běhu/squashi/beach volejbale nikdy.

      V civilu nosím brýle (protože mi dodávají vážnosti a serióznosti:) ), ale na kole (a v podstatě při všech venkovních sportech) jen čočky plus vždy cyklo brejle, aby se do očí nedostal bordel – což není dobré nikdy, ale s čočkama je asi ještě důležitější si na to dávat pozor.

      0 0
    • iron.hide  

      no a este existuju sportove bryle so specialnym klipom na dioptrie, ale je to vlastne take zduplovanie dioptrickych okuliarov, cize vydavky navyse. napr BBB ma take bryle.

      Ja som inak tiez nosil cocky, ale asi posledny rok si ich nandavam strasne tazko do oci, casto vyjdem von len s jednou cockou :(

      0 0
    • siafu  

      zatím používám brýle, brýle mi nepadají, akorát mi „otlačují“ nos – hlavně když je teplo, na kolo to ideální není, nejvíc mi vadí slzení z očí v důsledku zimy a rychlosti pohybu a taky je omezeno periferní vidění, v tomto by sportovní brýle byly lepší a nakonec by i líp vypadaly :) Mám přes 7 dioptrií plus nějaké cylindry u skel, další skla už vidím na 8 dioptrií, takže brýle s dioptr. klipem nepřichází v úvahu

      jo a taky mi čím dál tím víc vadí jakékoli reflektory, světlo a svítící slunko proti očím, protože pak vidím, jak moc už mám poškrabaná skla brýlí – právě z jejich neustálého čištění xD

      u kontaktních čoček je potom otázkou, co dělat, kdyby mi do oka něco vletělo nebo se zkrátka něco stalo a čočku by bylo potřeba nějak upravit, vyndat či znovu nasadit (?) – za předpokladu, že jezdíš převážně sama apod.

      0 0
      • felix.org  

        Jednou, ani nevím jak, mi čočka z oka vypadla. Umyl jsem jí v Matonce a nasadil zpátky :-)

        0 0
      • Smazaný účet  

        brýle používám sportovní s dioptrickým klipem (Rudy Project) a do sraček jsem si letos nechal udělat ESS Advancer V12, ty mají gumu kolem hlavy a spadnutí tak nehrozí ani v dělostřelecký palbě :-)

        (6 a 6,5 dioptrie)

        0 0
      • Ruprt2  

        tak máš snad dvě oči ne?

        0 0
        • Smazaný účet  

          jedním okem = prostorové vidění a odhad vzdálenosti v hajzlu

          0 0
          • Ruprt2  

            To jsou kecy :-)

            0 0
            • ememem  

              v com?

              0 0
              • Ruprt2  

                není tomu tak :-)

                0 0
                • ememem  

                  lebo preco?

                  0 0
                  • Ruprt2  

                    Když ztratíš čočku vlítne ti moucha do oka nebo zašpiníš sklo, tak mi nevykládej, že je to konečná.

                    0 0
                    • ememem  

                      ja sa pytam preco. plne periferne videnie je jaksi z principu mozne len dvoma ocami.

                      0 0
                      • Ruprt2  

                        co preco?

                        Proč vidíš i s jedním okem? No asi protože máš normálně dvě.

                        0 0
                        • ememem  

                          pytal som sa preco si presvedceny o tom ze plne periferne videnie je mozne aj s jednym okom. fyzika hovori nieco ine. ono samozrejme mozog sa ciastocne prisposobi aj s jednym ale plne prefif. videnie to nebude.

                          0 0
                          • Ruprt2  

                            No o tom melduješ ale jenom ty. Debata je od začátku o tom, že když se ti něco stane s jedním okem, tak tam máš ještě jedno.

                            Což je jeho hlavní účel. To co tu zmiňujete je až podružná druhořadá funkce.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              nikdo nepsal, že nic jedním okem neuvidíš, ale že „jedním okem = prostorové vidění a odhad vzdálenosti v hajzlu“, což je realita

                              takže si nejdřív přečti na co reaguješ, pak se zeptej někoho dospělýho, aby ti to vysvětlil a pak teprve něco piš ;-)

                              0 0
                              • Ruprt2  

                                u kontaktních čoček je potom otázkou, co dělat, kdyby mi do oka něco vletělo nebo se zkrátka něco stalo a čočku by bylo potřeba nějak upravit, vyndat či znovu nasadit (?) – za předpokladu, že jezdíš převážně sama apod.

                                Já reagoval, že oči máš dvě.

                                Vy jste to řadili pode mě.

                                0 0
                            • ememem  

                              si uz skoro jak maajkee. debata bola o tom ze ked mas okuliare take ze si bez nich tak povediac slepy jak puctok (přes 7 dioptrií plus nějaké cylindry) a zrazu by si z nejakeho dovodu videl len na jedno oko tak si v riti tak ci tak a dojazd na biku mozes zabudnut lebo tvoje periferne videnie s jedym okom je takmer nulove.

                              p.s. – nerobim si z nikoho dioptrii srandu, sam som takmer take mal.

                              0 0
                              • ememem  

                                edit – teda aby si chapal: pytal som sa preco si myslis opak.

                                0 0
                              • Ruprt2  

                                Ty si myslíš že s výpadkem jednoho oka jsi odsouzen klopýtat ze švihu pěšky?

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  ta spravna prdel je jet bez bryli a svetla lesem za svitu mesice…sem nikdy neveril kolik je parezu cestou:D

                                  0 0
                                • ememem  

                                  pokial mas sedmicky dioptrie tak viac menej ano.

                                  0 0
                                  • Ruprt2  

                                    tomu nerozumím proč je rozdíl mezi sedmi a mezi třeba třema?

                                    0 0
                                    • Ricci  

                                      zalep si oko a uvidis…

                                      0 0
                                    • ememem  

                                      cim vacsi rozdiel dioptrii tym horsie periferne videnie len jednym okom. to je fyzika, to nepusti. mozog by sa po dlhsom case ciastocne prisposobil ale ziadny zazrak to nebude. a pozerat pri takomto rozdiele oboma ocami je rovnaka slepota jak jak ich zavriet obi dve.

                                      0 0
                                      • Ruprt2  

                                        Ok, teď musím uznat, že nevím.

                                        Měl jsem teda jednu dobu rozdíl cca 11 dioptrií mezi očima ale za poněkud odlišných okolností. Když je nejhůř, tak jedno oko prostě zavřeš, pokud ti nění zavřeno problémem, který nastal.

                                        Teď aktuálně mám jen –0,75 na levém oku.

                                        A jediné o co v životě přicházím jsou 3D filmy, badbinton a částečně tenis.

                                        0 0
            • Smazaný účet  

              je to objektivní fakt:

              Nejvyšší stupeň vidění nám umožňuje orientaci v prostoru a správný odhad vzdálenosti. Jeho vývoj je oproti jiným funkcím zraku výrazně delší a k upevnění této schopnosti dochází až do sedmého roku života. Pro dokonalé prostorové vidění je nezbytná bezchybná spolupráce obou očí.

              0 0
          • Smazaný účet  

            ja vidim hovno porad, tkaze je jedno esi jednim nebo obouma ocmami…

            0 0
          • ZuzicK  

            Ale jde to, jen si na to musí mozek zvyknout. Když jsem měla 4 dny přelepený oko, tak jsem žádný prostorový problém neměla. Dokonce mi šel 3-tí den stolní fotbálek lépe než s oběma očima, všechny jsem porážela (Pozn. to není obvyklé :-)).

            0 0
            • Smazaný účet  

              to ale není že bys viděla prostorově, ale že jednáš na základě zkušeností o velikosti předmětů v okolí. kdybych tě v tu chvíli posadil do místnosti se stejně vypadajícími předměty, které ale budou atypicky velké, nebudeš vědět, čí jsi :-)

              0 0
              • Ruprt2  

                bullshit

                0 0
                • Smazaný účet  

                  sám jsi bullshit

                  „Prostorové vidění

                  Zrak zprostředkuje trojrozměrné vnímání prostoru. Mechanismus vnímání hloubky prostoru je založen především na skutečnosti, že člověk vidí prostor oběma očima. Zrak však disponuje možnostmi, jak rozeznat třetí dimenzi prostoru, tj. hloubku prostoru, i monokulárně. Sami se můžeme snadno přesvědčit, že po zavření jednoho oka stále vnímáme prostorové rozložení předmětů, přestože obraz prostoru na sítnici je dvojrozměrný a předměty umístěné v různé vzdálenosti od oka se promítají na totéž místo. Mnohé z „klíčů“ monokulárního vnímání vyplývají ze zrakové zkušenosti – příkladem může být relativní velikost předmětů.“

                  http://www.odbornecasopisy.cz/index.php…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Finta je v tom, ze az oko neni z optickeho hlediska az takovy zazrak, tak ma tak brutalni postprocesing v takrka realnem case, ze nezbyva nez valit bulvy:)

                    0 0
                  • Ruprt2  

                    kecy kecy ježek v kleci. Viz jak píše Lukáš výše.

                    dám ti podobný příklad jako ty mě. Představ si člověka, který nikdy neviděl cestu ani auta a ty ho postavíš ve špičku před čtyřproudovku, aby ji přešel.

                    Může mít aj tři oči a přejdou spíš 4 slepí než on.

                    Mimochodem ten tvůj příklad je fakt nesmysl :-)

                    0 0
      • Ricci  

        v pripade problemu cocku proste zahodis…

        0 0
    • skorpion  

      okuliare, cocky som lenivy si nasadzovat :)

      0 0
    • Meluzina  

      čočky mám krátce, také jsem se jich bála, ale je to naprosto super, střídám s brýlemi podle nálady a činnosti:_)

      0 0
      • R-A-D-I-U-S  

        Kontaktní čočky vozím asi třetím rokem a je to opravdu zásadní změna k lepšímu (+ samozřejmě sportovní brýle, bahno a hmyz v oku není nic moc)

        Dřív jsem vozil normální diptrické a taky se dalo ale ten pozorovací úhel + situace kdy se brýle totálně zamlžily mě dotlačily ke změně. Jediný čeho trochu lituji je že dioptrické jsem měl samozatmavovací a současné ne ;-)

        0 0
    • mirav  

      Čoček není třeba se bát.

      Vyzkoušej nejdřív nějaké levné jednodenní, třeba Focus Dailies All Day Comfort, podle svých dioptrií. Oko si na ně postupně zvykne a Ty se naučíš je nasazovat. V optice Ti určitě dají na vyzkoušení i pár kousků zdarma a řeknou co a jak. Pokud nemáš nějakou specifickou oční vadu, tak to není vůbec žádný problém.

      0 0
    • pavelr  

      Nejdříve jsem vozil na kole dioptrické brýle. Protože se potily, pořídil jsem si čočky (+ sportovní brýle), které jsem používal asi 10 let. Za tu dobu jsem s nimi neměl žádný problém. Čočka mi nikdy nevypadla, nikdy nepraskla, v očích žádná infekce. Zkušební pár, jak už tady bylo napsáno, se dává zdarma. Jediný problém jsem měl vybrat si nové čočky, když se ty moje přestaly po několika letech dělat. První dva zkušební páry mne řezaly, a až třetí pár mi sedl. Protože čočky neřešily cylindr, neviděl jsem v nich tak dobře jako v brýlích. To mi docela vadilo. Teď jsem něco přes rok po laserové operaci. Na hodnocení je brzy.

      0 0
      • Meluzina  

        mám čočky cca 1 měsíc, cylindry jsou vyřešeny, jen je dodají za trošku delší dobu… ale neva, vidění a komfort super

        0 0
        • jonti  

          Opravdu to resi cylindry tak dobre jako bryle? Mam zkusenost, ze to moc nefungovalo a videl jsem spis hur, mam pocit, ze se ta cocka nenastavila jak mela. Jinak mam sferickou vadu 0,5 a cylindry 1,75 a 1,5.

          Vozim Rudy Project Exception, vetsinou jen dioptrickou cast, zvazuju neco nove ze sportoptik.cz.

          0 0
          • Meluzina  

            myslím, že s čočkama je to snad i lepší, kromě toho mi v brýlích s antireflexem vadí denní světlo i protijedoucí auta za šera i za tmy, nevím proč, ale s čočkama je po problému… kouknu na ty cylindry, nepamatuji si je přesně

            0 0
            • Meluzina  

              pravá , dioptrie –2,5, cylindry –0,75,

              levá dioptrie – 1,0, kupodivu bez cylindru

              čočky čtrnáctidenní Acuvue Oasys

              0 0
    • McBlacky  

      používám jak brýle s klipem (cesty do práce)

      tak čočky (závody, víkend, …)

      malý trip na brýle, kup si tenkou pásku na čelo a brýle dávej pod ní. Jednak ti nebudou padat a posunovat se a také ti nebude kapat pot do očí. Vozím celoročně i když je 30+

      osobně používám i trik na čočky. I když tady to přímo nedoporučuji, jen dávám k úvaze. Používám Night&Day, ty normálně jdou nosit bez vyndání měsíc. Já je nandavám jen na určité dny a jinak je mám v roztoku. Měním tak po 3 měsících. Výhoda je taková, že night and day jsou nejkvalitnější čočky s vysokým podílem vody a jsou (mi přijde) nejlépe snášené.

      0 0
      • Joseph de Sax  

        ale nesmíš si je pochcat..

        0 0
      • ZuzicK  

        Kvalita a pohodlnost každých čoček je individuální. A vysoký podíl vody je dnes už kolem 50%.

        Mě třeba vyhojují z dlouhodobých čoček jen Biofinity, také jdou nosit 30 dní nepřetržitě. Jednodenní mi zatím nesedly žádné (ještě jsem teda nezkoušela od Cooper Vision).

        A ty 3 měsíce výměna je mazec :-), ale když ti to nevadí, tak ok.

        @Barborka:

        Pokud ti čočky v očích nevadí a nejsi „riziková“ skupina (to ti řekne očař), tak já hlasuju pro čočky. Nosila bych je nejraději každý den :-) Při sportu je největší přínos, že nezkreslují, vidíš periferně, máš větší výběr klasických slunečních i sportovních brýlí. Ale musí ti perfektně sednout (průměr, zakřivení, materiál). Třeba co jsem měla jisté jednodenní, tak ty se mi párkrát podařilo „vymrknout“ nebo posunout při rychlém zavření oka (parametry 13.8, 8.6) a přesto občas večer jdou špatně z oka. U Biofinity čoček jsem takové problémy nikdy neměla, sedly prostě jak ulité (parametry 14.0, 8.6).

        0 0
        • volodaj  

          Tiež nosím Biofinity na kontinuálne mesačné nosenie. Odvtedy ako som ich začal nosiť (3–4 roky) som poriadne okuliare na nose ani nemal. Pripadá mi to oveľa pohodlnejšie ako nosiť okuliare.

          0 0
        • martin_bakov  

          Cely den jo, ale pokud sportuju.

          K cinnostem kde koukam nablizko napr. v praci (kde cumim do pocitace) je nosim nerad – je to neprijemny na oci jak se snazi preostrovat.

          (mam –1.75 dioptrii)

          0 0
          • ZuzicK  

            Mě to čoveče vadilo cca týden, maximálně dva. Pak jsem měla oči unavené výrazně méně než při nošení a sundavání brýlí. (mám –2D) Nejvýraznější zlepšení bylo na přednáškách, kde se často střídá koukání do dálky a na blízko.. pravda to se ale v práci moc neužije :-)

            0 0
        • McBlacky  

          3 měsíce ale nosím je jen několik dní v tom období. Vyjde to tam na 25 odhadem.

          0 0
          • ZuzicK  

            Měsíční znamená, že se za měsíc mají vyhodit, ne že je můžeš nosit 30 dní. Ale znám i jedince, který nosí tyhle night and day 3 měsíce v kuse :-) Záleží na citlivosti očí, mno.

            0 0
            • McBlacky  

              možná vypadám jako debil, ale tohle vím taky :)

              čočka v roztoku moc nedegraduje, takže je to ok.

              oči mám citlivý moc, ani nový N&D nedám víc jak víkend v kuse

              0 0
              • ZuzicK  

                ane ne, jen vím, že tohle není celkově moc v povědomí

                0 0
        • mm  

          Jestli čočka leží v roztoku z obchodu, nebo ji sám mám v roztoku třeba rok bez použití, není v tom rozdíl. I zcela vysušená čočka se regeneruje. U čoček je rozhodující pouze mechanické poškození a nárůst bílkovinnového povlaku, což souvisí ryze s počtem aplikací.

          (Jsem občasný uživatel, 30 denní čočky používám rok)

          0 0
        • Elwing  

          Máš stejné parametry jako já. Nosím měsíční Pure Vision a ze začátku jsem neměla problém. Nosím je denně už asi 5 let a oko je čím dál tím méně snášenlivé. Je mi jasné, že do konce života je nebudu moct nosit, proto zvažuji koupit brýle na běžné nošení plus to doplňovat jednodenníma. Akorát tenhle rozměr nikdo nedělá, ale v optice mi říkali, že to nevadí, že ty jednodenní se přizpůsobí. Tak nevím.

          0 0
          • Sharka1  

            Pure Vision jsem nosila driv taky, uz je to teda dyl, ale po nekolika letech jsem je prestala snaset. Presla jsem pak na Night&Day a od ty doby (cca 5 let) uplne v pohode. Ted mi na kontrole ve Fokusu vnutili na vyzkouseni Switch Premiere, ze prej nejnovejsi technologie atd, mam je skoro tyden, a je to teda neco strasnyho, zitra jdu na kontrolu a pak vratim N&D, takze jestli ti ty Pure Vision nevyhovuji, zkusila bych N&D.

            0 0
            • Elwing  

              Já do optik právě moc nechodím, maximálně pro roztok. U očaře jsem byla minulý rok. Ale budu muset zkusit nějaký jiný, protože už vidím, že se mi dělají žilky kolem té čočky.

              0 0
        • Joseph de Sax  

          ženský se vyšetří oči dobře i na gyndě…stačí říct áááá.

          0 0
      • l-e-t-o  

        mám 30 denní čočky Bausch@Lomb (tak nějak se to píše) a když je používám jenom občas (na sport) a zbytek času je mám v roztoku, tak mi jeden pár taky vydrží přibližně 3 měsíce.

        0 0
    • Joseph de Sax  

      zkus čočkobrýle…

      0 0
    • orgoj.chorchoj  

      Rozhodne cocky, Neni to uplne bez problemu, ale da se s nimi zit a bezproblemove periferni videni v cockach za to stoji

      Problemy se kterymim jsem se setkal:

      1. „odplavala“ pri plavani – kvuli netesnosti plaveckych bryli, bylo to

      pri MTB triatlonu tak ta jizda na kole na jedno oko pak stala za to :)

      1. „odplavala“ pri jizde z kopce – na to je treba si davat pozor
      2. bordel v ocich – problem hlavne pri destivem pocasi, bryle sundas

      protoze prez ne neni kvuli bordelu videt, ale pak hrozi ze ti ten bordel vleti do oka…

      Celkove ale spis prevazuji pozitiva.

      0 0
    • Jonáš1  

      Ani brýle ani čočky, ale raději operace, podstoupil jsem jí měl jsem 6,5 levé a 7,5 pravé a supr, svoboda volnost, rovnost, pohoda.

      0 0
      • Meluzina  

        neprovokuj, u astigmatismu to bohužel nelze:-(

        0 0
        • Smazaný účet  

          mě už se ty dioptrie zase hejbou věkem (stabilní jsem to měl cca od 20ti do 35ti), takže je operace taky out…

          0 0
          • Meluzina  

            operaci zvažuju, ale břicha:-) všude hubnu, jen to panděro ne a ne a ne…

            0 0
        • Ruprt2  

          Nepsala jsi náhodou, že jsi tupozraká, a že to nejde kvůli tomu?

          0 0
          • Meluzina  

            nojo, zase jsem to otočila:-) koukám na cylindry, píšu astigmatismus, moje chyba:-)

            0 0
            • Ruprt2  

              mimochodem co ti říká doktor na to, že by sis nechala operovat jenom jedno oko?

              0 0
        • Jonáš1  

          Tak v tom případě nemůžeš jezdit na kole.

          0 0
        • d69  

          I u astigmatismu operaci lze,pokud je se znaminkem minus a pokud je tzv.rohovkovy. Ale je fakt,ze to je horsi nez u kratkozrakosti -ta je na laser idealni,naopak plusova vada a hlavne plusovy astigmatismus (u kteryho je nejcasteji tupozrakost) je na operaci nevhodny a nejblbejsi.

          0 0
          • obda  

            Tak tak. Nicmene s +3.5 (bryle cely zivot o dioptrii slabsi, ted +2) si proste bryle v pripade nutnosti sundam a jedu dal ;) Test videni na ridicak jsem udelal bez nich, tudiz je namam ani predepsane na rizeni :) Nohec hraju bez bryli, na plavani je nenosim. Jinak je nosim uz 93% sveho zivota.

            0 0
      • goofy  

        S tou operaci to taky neni tak uzasne jak se tady tvrdi. osobne znam par lidi, kterym se to do dvou let vratilo. A neni to zrovna male procento. U velkych dioptrii bych to mozna risknul, u 2,5 bych se na to vykaslal

        0 0
    • Ricci  

      jednoznacne cocky,odkedy ich mam,som stastny clovek na biku :-)

      0 0
    • Bish0p  

      Cocky jsou reseni ale na kazdy je snese.. Me to taky dela trosku problem. Pokud jezdis rekreacne a bezpecne tak na stavajici bryle staci poridit toto http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx…

      Ale osobne praferuju specialni sportovni dioptricke bryle z tvrzeneho plastu. Pravda je ze si za to reknou celkem dost, nekde pet nekde i deset. Ale muzes si vybrat jakou povrchovou upravu, jaky zabarveni atd. Nemam na mysli takove ty klipy.

      0 0
      • Smazaný účet  

        ty klipy jsou ideální právě pokud se ti dioptrie mění – výměna skel pak není tak drahá

        0 0
    • fousac  

      jak se pozna ze clovek blbe vidi?

      ja byl nedavno u ocare si nechat vyndat nejaky zelezny trisky od flexy z oka (necht zije BOZP a nikdy jinak), tak si me rovnou premerila a hned sem dostal recept na brejle, 2 na levy a 2,25 na pravy oko, i kdyz v porovnani s lidma, co znam, vidim jak ostriz… napr. zeleny pocitadlo v metru na 3,5 vagonu v poho, pres celej peron vidim dost na to abych domyslel, co tam tika za cas… kolega co ma udajne oci v poradku, nevidi ani zeleny, natoz pocitadlo…

      aspon lehce k tematu:

      manzelka ma 5–6 dioptrii, na doma apod. nosi brejle, kdyz jde z chalupy, obouva cocky a je spokojena… na kolo vozi jedine cocky, nema rada brejle… ale ma moralku na to, si pred spanim cocky sundat, byt je v sebehorsim stavu a vzdycky ma u sebe veskere potrebne propriety (misky, roztok, pihnablo a brejle)…

      neskutecne ji v tom obdivuju, pro me je predstava dloubani se do vlastniho oka dost desiva… (ji uz sem cocky vyndaval, kdyz uz fakt nemohla, ale to je ok, z ciziho krev netece, ze..:)

      a mam pocit, ze taky pretahuje papirovou dobu pouzitelnosti, neco jako ze 3mesicni denni ji vydrzi pres pul roku nebo tak neco… asi se dobre stara…

      tedy: vyzkousej… testovaci zdarma dava kazda slusna optika..

      0 0
      • ZuzicK  

        Nespletla se ta očařka? :-D Vidím asi jako ty s brýlema (-2D na obou, na levém trochu cylindr, takže na to nevidím tak ostře). Když sundám brýle a pohodlně se posadím do židle k notebooku, tak na obrazovku nevidím :-)

        Pravda, žít se s tím dá, v létě jsem kvůli zánětu v očích chodila 2 týdny bez brýlí, ale třeba i lidi jsem horkotěžko poznávala :-) Hodiny v metru jsem odhadla tak možná z konce prvního vagonu.

        0 0
      • Smazaný účet  

        heh, šel bych eště do jiný optiky.

        já mam –0,5 a –0,75 a brejle jsem vyfasoval, když jsem chtěl potvrzení na řidičák. nosim je jenom do auta, jinak ne, nepotřebuju je. ty čísla v metru bych ale nepřečet, a když celej den čumim do kompu tak už fakt mhouřim voči. i těch půl dioptrie jsem ale na kole cejtil, v šeru v lese už jsem nestíhal vnímat nerovnosti.

        řešim čočkama, i když to není bez problémů, vysušujou se mi oči.

        0 0
        • fousac  

          ja brejle nepotrebju… me jen prekvapilo, jak lehce bych k nim prisel…

          nic nepomohlo vysvetlovani, ze se akce u pigiho protahla do brzkych rannich hodin a navic tesne pred tim merenim mi ocarka do oci nakapala fernet nebo nejakou takovou divnou hořkou vodu, pak se mi v oku hrabala klacikem a lovila zelezny šponky a zaverem se mi snazila vyfouknout oci z hlavy..

          pak ma clovek neco videt…

          0 0
    • MarioGi  

      Cao

      delaji se normalne, jakoby lyzarsky bryle, co se vozi do Integraly ve kterych je takzvany Klip s tvojema dioptriema a pres ten vidis, nic se nezamlzuje a ani nepada.

      0 0
    • Smazaný účet  

      100:)

      0 0
    • Ricci  

      Dve taketo balenia mi na sport vydrzia skoro rok :-)

      http://www.cocky-optika.cz/…aqua-3-cocky

      0 0
    • hovanec  

      Pokud je řeč o kontaktních čočkách, tak můžu jen doporučit. S brýlovými čočkami to není ono…

      0 0
    • KarY.1  

      Tohle resim take. Na sport (kolo,fotbal atd) jsem si poridil jednodenni cocky,ktere rano nasadim a vecer vytahnu. Na kolo idelni, protoze muzu vzit sportovni bryle a ruznyma barvama skel podle pocasi, zatimco u dioptrickych bryli skla ( pokud nejsou samozabarvovaci) si clovek skla nemuze menit coz ve slenecnem dni je opravdu na pendrek. Takze ja volim spise cocky a normalni bryle beru na kolo jen kdyz jedu na kratky vylet cca 2–3 hodky.

      0 0
      • Smazaný účet  

        pokud máš sportovní s klipem, tak se skla měnit dají

        0 0
        • ps.slon  

          Přidávám odkaz, pouze v optice nechat udělat obyčejná skle, která do toho sednou. Kolega enduro biker je má a naprostá spokojenost. http://www.velohanak.cz/…view-bsg-33/

          0 0
          • hovanec  

            Jenže obyčejná skla nemají funkci ochrany proti UV, zatmavení, atd… S kontaktními čočkami je to mnohem lepší. Nosím na sport výhradně kontaktní čočky a neřeším individuální výrobu brýlových sportovních čoček. Když se to naučíš dobře a rychle nasazovat, tak není problém.

            0 0
            • ps.slon  

              Díval jsi se na odkaz? Ty cyklo brýle mají 100% UV ochranu. Skla od optika můžou být i samozatmavovací, ale je to zbytečné a drahé, proto píši o obyčejných(nej­lacinějších) sklech. Jinak kontaktní čočky jsem nosíval, sice před asi 20– ti lety, ale měl jsem s nima problémy. Nikomu nepřeji, když se pod čočky dostane prach a poškrabeš si rohovku, jaká to je bolest a světloplachost. Minimálně 3–4 dny stále zavřené oči. Stalo se mi to dvakrát a od té doby jsem čočky neměl. Chápu ale, že doba pokročila a vývoj čoček je trochu někde jinde. Ne ale všichni čočky snáší a proto navrhuji toto řešení, protože mi připadne jednoduché a laciné.

              0 0
              • ps.slon  

                Jinak samozřejmě čočky jsou super věc. Ale jsou lidi, kteří je nemohou, nebo nechtějí nosit. Já sám mám dioptrické brýle a čočky již nikdy více.

                0 0
              • hovanec  

                Pravda je, že kontaktní čočky nejsou pro všechny. Je řada kontraindikací k jejich nošení. Nicméně před 20 lety jsme taky jezdili na jiných kolech. :) Chci tím říct, že zajít na vyšetření do optiky, nechat se zdarma přeměřit není dnes problém. Pracuji v prašném prostředí, nosím 2 týdenní čočky, které mají velmi dobrou propustnost kyslíku a nikdy se mi nestalo, že bych měl poškrábanou rohovku. Pokud v optice doporučí správný typ, což je téměř 100% (pokud nesedí, tak zdarma na zkoušku jiné), tak se nemůže stát, že ti pod čočku vnikne prach. Nositel kontaktních čoček by měl u sebe nosit pouzdýrko (i pinzetu) a pokud k takové situaci dojde, tak čočku vyndat a propláchnout, nasadit z5.

                0 0
            • Smazaný účet  

              UV filtr na je to nejjednodussi co se da na sklech vyrobit..nehlede na to, ze i samotny pokykarbonat v UV oblasti absorbuje…

              0 0
          • ZuzicK  

            Strašná nevýhoda u těhle klipů je velikost diopt. vložek, která je zoufale malá. Já když ty brýle zkoušela, tak i když mi byly veliké (celkově), klipy byly hrozně mrňavé. Nejlepším řešením je podle mě najít obroučky, které budou dostatečně velké a diopt. skla se do nich ještě dají dát.

            Pokud nemám čočky, používám ty na obrázku. Obroučky 1300,– a samozatmavovací skla (nejlépe kupovat ve slevách kdy obě skla stojí to co jedno), už je mám několik let.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Velikost toho klipu neni zadna hitparada, ale torchu to vylepsi, ze je pomerne blizko ocim. Protze jsem zatim jezdil na kole jenom v klas. brylych nebo s klipem, moc mi neprijde ze by mne to omezovalo. Stejne porad cumim kde co lita. Verim ze az se konecne nekdy dokopu k cockam, tak nad klipem budu nechapave kroutit hlavou:)

              0 0
              • Frostty  

                Budeš.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Jasne ze budu…ale to se musim prvne dokopat k ocarce-uz proto ze potrebuju nove bryle neb ma ocka si zvykla mit zaostreno na 60cm a nic jineho je nezajima:( a pak zacnu resit cocky…vpodstate na praci u PC silnejsi bryle nepotrebuju, ty by se mi hodily pro civilni zivot, kdy na 20m nevidim ksicht. Mam takovou zkusenost, ze kdyz prejdu ze slabsich bryli na silnejsi, tak oci se prestanou snazit a ty slabsi jsou po nejake dobe nepouzitelne.

                  Ale jinak na tom moc soatne nejsem, pred par lety jsem dostal rozptylky 1.5 – 1.75 dioptrie.

                  0 0
                  • Frostty  

                    Já nosím o něco slabší dioptrie něž mám naměřeno. Čočky používám na sport (mimo plavání), za „kulturou“ a toď vše..u pc, doma prostě brýle.

                    0 0
    • Trainman  

      Vozím (bohužel) sportovní brýle s klipem. Na čočky nějak nemám morálně (je mi holt proti srsti sahat si do očí, navíc když vidím, kolik svince se mi i přes brýle natahá dovnitř během prašnýho švihu/závodu…) a na Oakley fotochromatikou a dioptriema ve sklech za 15 hadrů nemám. Popravdě vždycky tiše závidím všem, kteří mohou vklidu během vyjížďky odložit jakoukoliv optiku a jet „napřímo“ :))

      0 0
    • Smazaný účet  

      200

      0 0
    • Manas  

      Nu, nechal jsem po extremne dlouhe dobe v cockach vyrobit bryle, mam –3.25 jedno, –4 druhe a musim rict, ze se dycky tesim az si nandam cocky. Jak ty bryle zkresluji v rozich a ohejbaji okraje, to je hnus. A to mam v podstate ty druhe nejvic ztencene skla. Peklo.

      0 0
    • Smazaný účet  

      proč brýle:

      http://goo.gl/0z6Zp

      0 0
    • Smazaný účet  

      300:))))

      0 0
    • Czertbiker  

      Já jezdil s brýlema asi 4 nebo 5 let, pak jsem začal používat čočky a od tý doby jsem na sobě brýle neměl ani jednou, ten komfort se nedá absolutně srovnat. Neváhej! Pokud ti nebudou nijak vadit zvykneš si fakt rychle.

      0 0
    • MTBFan  

      No brejle ti to oko přeci jen ochrání natož čočky spíš podráždí :-) http://bryle-moo.cz

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.