Boty na běhání - jak poznat pronace, supinace, neutrální

61 nepřečtených
  • lokoj

    Zdravím,

    chystám se začít s běháním a jak tak koukám po obchodech, tak si nejsem jistý jaký boty zvolit. Došlap mám neutrální.

    Odborné prodejny mám docela z ruky, takže koukám do A3 sport nebo Sportisima. Nedělám si iluze o odbornosti prodavačů co tam jsou, takže by mě zajímalo, jak jako laik na prodejně poznám, že jsou ty boty pro neutrální došlap? Je to napsané na krabici nebo přímo na podrážce?

    Díky za rady :-)

    0 0
    • mr.antik  

      z levných třeba adidas kanadia, ale jestli chceš utratit víc peněz, určitě bych obětoval 30 korun a zajel do Prahy nebo někam, kde vyzkoušíš víc kousků. Ale pokud nemáš nějaký problém, osobně bych se na to vykašlal a vzal pro začátek boty co ti sednou a nemusí stát hned trojku.

      0 0
      • lokoj  

        Tak nejde o 30 kacek, ale nechce se mi tahnout takovou dalku :-). Me jde hlavne o to abych si nahodou nekoupil boty s nejakou tou podporou a nezadelal si tim na nejaky uraz.

        0 0
      • YZ  

        Ahoj, já Kanadie mám a můžu je doporučit. Běhám (hlavně přes zimu) kros v lese a po polních cestách, ale nevadí mi ani na asfaltu. Koupil jsem je v A3 Sportu, za 1300 Kč (v akci) myslím dobrá bota. (teď mají novější model http://www.a3sport.cz/…/pAB33625-1/?… ).

        Každopádně doporučuju si boty vyzkoušet na místě a vzít si klidně o půl čísla větší než velikost co běžně nosíš.

        0 0
        • lokoj  

          Dik za tip. Jak ta bota tlumi?

          0 0
          • vas  

            tak jelikož je určení trial/terén/bláto, bude tlumit huř než bota čistě na asfalt (vlastní zkušenost Kanadia x Duramo)

            0 0
          • jIrI___  

            Podešev Dual Fusion, o které píšu o něco níž, tlumí znatelně lépe. Kanadie jsou vyloženě trailové boty, u kterých se předpokládá, že bude tlumit podloží :)

            0 0
            • lokoj  

              Aha. Jojo koukám na ty Nike a dokonce je mají ve Sportisimu, tak je tam půjdu vyzkoušet. Ještě jsem koukal na MIZUNO WAVE ELEVATION jako na alternativu kdyby mi Nike nesedly.

              0 0
            • mr.antik  

              mám i boty na asfalt a ty jsou tak měkké, že se v tom nedá běhat. Uričtě je dobrý, pokud to jde, běhat mimo asfalt.

              0 0
        • jIrI___  

          Předchozí model Kanadií jsem měl na lehčí turistiku do kopců a strašně rychle byl v čudu dezén podrážky. Místo nich jsem pořídil Nike Dual Fusion Trail Runnig a kromě toho, že jsou pro moji nohu podstatně pohodlnější, se překvapivě zdá být delší i výdrž dezénu.

          0 0
          • Smazaný účet  

            mě se podrážky utrhly úplně…je teda fakt, že to bylo trochu v bahně (asi tak po kolena – údolí u Kalinova mlýnu :-)

            0 0
    • Karma  

      myslim, že pokud teprv začínáš, tak si určitě neublížíš, zas to tolik neřeš. Já dřív běhal v čínských keckách a následky to nemá žádný. A po několika letech jsem se bratru rozhodl investovat 699,– do superextra běhacích bot od Nike ze Sportisima. Výsledek byl ten, že mi slezly 4 nehty na nohou :) Ale teď už je to dobrý. Nike se rozpadly a běhám v Lotto za 499,– a všechno v poho. Až uběhneš prvních 20 km, tak popřemýšlej o lepších modelech.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Jestli Ti boty sednou, to snad poznáš. I při chůzi je cítit, jak a kam Tě bota směruje/nesměruje při odvalování. Parametry konkrétní boty najdeš vždycky na webu, na krabici téměř nikdy, na visačkách občas. Normální obchody prodávají normální, tj. neextrémní boty.

      Spíš si hlídej utlumení vzhledem ke své tělesné konstituci, povrchu, po kterém budeš klusat a objemům, které hodláš naběhat. Ve Sportisimu vyzkoušej všechno, co mají, mně se tam celkem zalíbily Asics Gel Flux2 – hodně tlumené, v podstatě se moc nemusím starat, kam a jak šlapu. U bot Lotto, které zmínil Karma mi nevyhovuje provedení paty, Salomony už vůbec. Zkrátka co noha, to originál, je potřeba zkoušet.

      0 0
    • lokoj  

      No ja prave koukal na web sportisima. Maji to tam rozdelene i podle doslapu, ale nektery boty se byly i kdyz jsem dal jiny doslap, takze se tomu moc verit neda. Jasny muzu koukat na web vyrobce.

      0 0
    • blue.sun  

      Určitě se mrkni na informace na webu, tam najdeš, který model je jakého typu.

      A, po pravdě, boty s pronační podporou bych vůbec neřešil, stejně je natolik slabá, že ničemu nepomůže. Kdo má skutečně pronaci, pomůže mu akorát vložka do bot, protože pronace je obvykle kombinací několika problémů naráz (podélná i příčná klenba, oslabené svaly a další). Takže z mého pohledu (a osobních zkušeností) to nemá moc velký vliv.

      Co mi třeba říkal jeden týpek, který „obouvá“ i profíky, často si berou pronační botu, protože jim podrží nohu i při dlouhém závodě, kdy už nastupuje únava.

      Hlavně nezapomeň, že bota by měla být o půl až číslo větší, než tvoje běžná velikost, abys právě nepřišel o nehty na nohou.

      0 0
      • lokoj  

        Jojo to s tou velikostí jsem se dočetl a to je právě asi ta chyba, že jsem o tom četl až moc :-). Ale díky za osvětu.

        0 0
      • popokatepetl  

        měl jsem nějaké obyčejné adidasy ze sportisima. Prvních 200km to šlo, pak se mi prošlapala vnitřní pata a každý další běh mě bolela pata. Byl jsem na vyšetření s tím, že mám pronaci a koupil jsem mizuna inspire a od té doby rok u půl bez problémů. Trailové boty mám obyčejné ale v tom bahně to až tak nevadí (zatím :-) )

        0 0
        • blue.sun  

          Inspire jsem měl taky, ale i do nich nakonec musely vložky, protože ten problém byl ve skutečnosti jinde (jak jsem psal, problémy s podélnou i příčnou klenbou). U levných bot hodně záleží i na hmotnosti běžce, protože tam je sedmdesátikilový chlapík už na hranici přijatelnosti.

          0 0
    • Qulck  

      Jestli chceš jistotu neutrální boty, tak v podstatě jakýkoli inovejty :-)

      0 0
      • black.horse  

        Zrovna to jsou boty, které bych začátečníkovi neměl odvahu doporučit. Sice neutrální, ale taky s relativně malým tlumením a přijde mi, že jsou vhodnější spíše na zkušenější nohu :-) ale jinak souhlas, pokud chceš menší drop, širší špičku s místem na prsty, něco lehkého, svižného, neutrálního, tak jsou fajn.

        0 0
        • McBlacky  

          Inov mění strategii zlehka. Ukázalo se, že minimalistický hype není obchodně udržitelný. Celosvětově prodeje v této kat šly za poslední dva roky brutálně dolů.

          Byly roky kdy měl inov 6mm největší drop a hlavní nabídku měl v 0–3mm. Dneska opět dělá 9–8mm téměř u všech modelů a předělal i tlumení směrem k většímu komfortu.

          Stále dělá jen neutrální boty. Přestože na silnici mám radši pronační boty, tak v terénu mi to nevadí a to v inov naběhám i dost asfaltu.

          Mě u nich sedí široká špička a celková poddajnost boty. Do terénu už bych neměnil.

          0 0
          • black.horse  

            Jo, toho trendu jsem si taky všiml, mám zrovna od nich Ultra 270, nízký drop mi vyhovuje, ale i tak bych je kdovíjak odtlumenými proti jiným výrobcům nenazval, jak jsem si je zkoušel a vybíral, tak bych řekl co se týče tlumení, že oni začínají tam, kde jiní výrobci spíše končí… z čehož může být začátečník rozhozený, sám jsem zvědav co se stane, až v nich půjdu na dlouhou trasu. (doteďka jsem běhal především v Asics, Mizuno a minimusky od NB)

            0 0
            • 01carbon  

              No zrovna 270 není podle mě moc povedená – hlavně grip. A můžou si marketingoví propagátoři říkat co chcou. Jak s tou botou vletíš do mokrého kamení nebo dlažbu tak je to o ústa.

              0 0
              • black.horse  

                Mám v nich zatím jen pár krátkých běhů ve velmi lehkém terénu, tak tohle zatím nemohu ohodnotit. Vybíral jsem podle toho jak mi sednou a jakej dojem udělaj na popoběhnutí pár metrů po prodejně, z asi 10–15párů bot co jsem za ten týden zkoušel sedli na nohu nejlépe. Krátké rychlé krosy neběhám, tak hledím především na ergonomii.

                0 0
                • 01carbon  

                  Rychlé krátké krosy neběhám, neb nato nemam (hovořím o sobě). Pohodlnost neřeším – tu jaksi předpokládám automaticky – nekoupím si přece španělské čižmy navíc dobrovolně za svý. Kupoval jsem je po zkušenostech s 245 a po-té co jsem oběhal boty s podrážkou Conti. V těch conti jsem naběhal odhadem 1,5–2k km – podrážka sešlapaná, tahal jsem je všude (odhaduji, že i tak 20–50% silnice dostaly sežrat) a tak nějak jsem předpokládal, že je ty 270 nahradí. Když jsem vlezl do 270 a venku bylo namoklo, tak jsem si připadal jak na bruslích. Třeba jít v tom běhat mokré schody vedle Grébovky – ojojoj. Po přečtení všech chválících recenzí veelké rozčarování – úplně blbý boty to nejsou ale grip je tragedie – jenže veřejně o tom ani muk :-(

                  0 0
                  • black.horse  

                    Asi jde i o to, co od toho očekáváš. Já je kupoval s tím, že jsou to boty (dle toho minivzorku na podrážce) na suchej tvrdej terén… do bláta bych si kupoval něco se zubama s rozestupy a čekal bych měkkou směs, tohle má malej vzorek. Po zubatejch do měkkýho taky furt koukám, ale zatím jsem se nedokopal k tomu něco vybrat. Zase mi nejvíce zklamalo, že je nedělají v černo-červené variantě, takže jsem aspoň nasadil červené tkaničky. Následný hyperboostcolor efekt dle mě přidává cca 2–3s na 1km, takže to jde hnedka o dost líp :-D

                    0 0
                    • 01carbon  

                      Očekávání je hrozná věc. Někdy tou dobou co jsem kupoval inov270 jsem v Lidlu koupil boty „na běhání“. Kupoval jsem je podle čísla velikosti na obalu. Doma se jevily OK. zkusil jsem v nich vynést odpadky, potom pro rohlíky a večer jsem v nich proběhl 16km tempem 11km/h – pohoda.

                      Dneska jsem se v nich šel proběhnout na hostivařskou. Jednou jsem se vykotil – když jsem se vracel tak dole pod hrází se slečna-paní? natahovala do kočáru. Jsem zapomněl, že je sníh, z kopce, klouže to… Vysekal jsem se a skácel se jí k nohám a obličejem málem přistál na tom zadku, který mě rozhodil. Teda když jsem letěl tak sem měl ukrutnej strach abych jí nepodmet. Vzala to s humorem když jsem jí pochválil kalhotky. Nějakou dobu mě tam ošetřovala a zachraňovala a potom že chvátá vařit oběd. Tak jsem si vzpomněl, že jsem vlastně taky šťastně ženatý a odklusal jsem domů. A cestou dom mi vrtalo v hlavě jestli babám není v těch punčocháčích zima.

                      0 0
                      • Smazaný účet  

                        jasnej důkaz, že boty z Lidlu se vyplatí :-)

                        0 0
                      • RUSH  

                        Je to zvláštní – myslím to běhání v zimě (tedy v pražské zimě). Mám zatím jediné boty, o kterých vím, že se v nich dá běhat i když je kluzko (řekněme zmrazky) a překvapivě jsou to levné Adidas Duramo XT (starší boty, vzorek ve tvaru XXX). Ostatní kloužou, a čím tvrdší podrážka tím víc, vzorek nevzorek – např. Salomon x-scream, hornet atd. Což o to ve sněhu, když se trochu zaboří je to ok, ale umydlený namrzlý povrch, to je tragédie. Asi to chce měkčejší směs. Nemáte nějaký konkrétní tip?

                        0 0
                        • McBlacky  

                          tam kde v létě běhám silniční asics zacara, ve sněhu nasazuju Trairoc nebo Roclite (ty drží lépe). Přijde mi to dost slušný co do gripu.

                          0 0
                          • Elwing  

                            Také jsem v neděli vytáhla rocklite, paráda, úplně v nich miluju běhání na sněhu a ještě, jak mají celkem tenkou podrážku, tak v nich cítím bezvadně terén, což je fajn, když je měkký podklad. Jinak se mi spíš válejí ve skříni a vytáhnu je málokdy.

                            0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Icebugy BUGrip se zásuvnými hroty :-) Ale abych si je kupoval kvůli 10 dnům v roce, to zatím nevím.

                          Zrovna dneska ráno jsem vylovil z krabice funglové Karrimor, tytéž jsem oběhal už vloni, s plným vzorkem kloužou minimálně, limitní je posolený okraj silnice, kde podklad pod břečkou je promrzlý a vzorek se nemá o co opřít.

                          Jinak asi všechny boty bez hřebů kloužou na namrzlých nebo jen lehce sněhem poprášených zmrazcích.

                          0 0
                        • Krov  

                          Na umydlený nebo zledovatělý povrch už to chce něco s hřeby. Nemusíš ale hned kupovat speciální botu, v Praze ji moc často nevyužiješ, dá se to řešit nějakými nesmeky – nejsou tak drahé a víceméně je můžeš použít na libovolné botě. V sobotu je kluci použili i v závodě a fungovalo to stejně jako naše tretry. Konkrétní typ neporadím, ale dá se toho dost vygooglit.

                          0 0
                        • krabica  

                          Na to moje popobíhání po lese mi zatím stačí Inov8 Trailroc 245. Ani na zcela uhlazeném sněhu nekloužu.

                          0 0
              • Elwing  

                Ano, na mokrém kamení klouže a to tak, že nepodrží téměř vůbec, ale i tak se mi v nich běhá dobře.

                0 0
    • Valdin  

      Jestli si chceš pročít, jak zjistit pronaci a supinaci a pak i kvalitně poradit s výběrem bot, tak se koukni na tyto stránky: http://www.babos-sports.cz/

      Mám s nimi výbornou zkušenost a pokaždé poradili dobře.

      Ve velkých prodejnách sice občas mají rozdělené boty podle druhu „postižení“ chodidla, ale už ti přímo neporadí, jak moc tlumení je pro tebe vhodné a jaký typ boty se pro tebe hodí nejvíc. Tady to máš z první ruky a boty přímo od výrobců, kteří se na běžecké boty specializují.

      0 0
    • zdenek  

      Od soboty, kdy jsem viděl maníka běžet 20 km naboso (ve sněhu), mi tohle vlákno přijde trochu malicherné. :-)

      0 0
      • black.horse  

        Jj, koukal jsem, že Zahálka byl na Blaníku :-)

        0 0
      • lokoj  

        Tak určitě. Jenže já nejsem na tenhle pohyb moc zvyklý. Všude jedu autem nebo na kole no a teď když jsem začal běhat tak to prostě trochu bolí, tak proč tomu nepomoci botama, než si tělo zvykne. Jasně mohl bych chodit několik měsíců-roků chodit jen na procházky, aby bylo vše přirozené :D a tělo si postupně zvykalo.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Z vlastní zkušenosti vím, že je opravdu lepší nejdřív třeba jen měsíc až dva pravidelně rychle chodit (hůlky na NW doporučuji), zvykání na běh pak není tak složité. Ale nejsou to procházky, jen při chůzi máš pořád jednu nohu na zemi a není tam takový odraz následovaný přistáním. Kotníky opravdu začnou zpevňovat a zjistíš, které svaly máš slabé, které zkrácené a které vůbec nemáš. O tom, že zároveň zjistíš, jak jsi na tom s dechem, už vůbec žádná.

          0 0
    • krokus  

      Neměli byste tip na krám v Praze, příp. v Liberci, kde dobře poradí s výběrem (třeba i s určením pronace/supinace) a člověk tam nenechá majlant?

      0 0
      • Honzis  

        každá větší prodejna má většinou diagnostiku zdarma – sanasport, top4running apod – ceny se ale velmi liší, nové modely jsou povětšinou 3,5–5, výprodeje 1800–3000 a s tím nic neuděláš. Ideál zkusit pár modelů a pak prolézat ceny na e-shopech

        0 0
        • krokus  

          Představoval bych si botky tak za dva až tři tisíce, na to mé občasné běhání. A nechat si udělat diagnostiku a pak nakoupit jinde by mi asi přišlo trapné. Možná teda zkusím ten Decathlon, doporučovaný níže.

          0 0
          • Honzis  

            decathlon má převážně svůj sortiment, rozhodně není trapné si zkusit 5párů bot a nekoupit, kor když stejné boty stojí 4 i 2,5 podle toho kdo dá jako slevu z doporučené ceny. „Staré“ modely jsou obvykle výrazně levnější než aktuální – třeba Mizuno Ultima / Inspire máš teď za cca 2300

            0 0
            • krokus  

              To vypadá zajímavě. Možná si něco z toho objednám zkusmo do Sanasportu, i když to nemají skladem. Poradil bys mi, jakou bych měl vzít velikost, když civilní boty mám tak 41,5 – 42?

              0 0
              • LifeIsRide  

                Ber o číslo větší, než normální boty na chození

                0 0
              • Marek71  

                Já třeba mám civilní boty od Vaskyvelikost 41 a běžecké (jak New Balance, Joma, tak i co jsem zkoušel Kiprun a Mizuno), tak vše mi sedělo ve velikosti 42.

                0 0
      • Marek71  

        Já byl teď v Decathlonu, sháním nové boty na běhání a kupodivu i ta jejich značka Kiprun se mi jevila jako velmi dobrá, nechci dávat za boty 3–5 tis. Tady jsem si vybral za 1900–2500.

        Jestli chceš hodně tlumivé na tvrdý povrch, tak se mi líbily tyto:

        Kiprin KS900

        Já je zkusil, v prodejně jsem se i proběhl a běhalo se v nich moc dobře, na starší kolena a na asfalt budou ideální, si myslím. Pak tam je ještě o něco levnější KS500, i to by bylo fajn za tu cenu kolem 1800.

        0 0
        • dědek mohy  

          V Decathlonu mají i skener na nohy. Nevím teda, zda ve všech, v Ostravě ano. Nějaké zajímavé info se z toho člověk i dozví

          0 0
    • BHol  

      Běhám pár let a moje zkušenost je taková, že každému sedí úplně něco jiného. Když jsem začínala běhat, tak jsem si sama zajela do běžecké speciálky, koupila si boty, které byly ok, ale nebylo to nic top. Vyzkoušela jsem už i hodně značek. Salomon (hodně úzké), Inov-8 (po roce se trhala látka na vrchní části boty). Je potřeba si jich postupně pár koupit a pak uvidíte co vám sedí. Na terén mi nejvíce sedí Mizuna (mám model, který už se neprodává) a na silnici mi sedí Nike (https://www.d-sport.cz/…ift-x1503628).

      Asi bych boty pro začátek běhání tolik neřešila a uvidíte, jak moc vás to chytne a jestli budete běhat silnici nebo terén.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.