• davidak

    Vim, že se to tu už určitě řešilo, ale teď se vyrojilo spoustu novejch modelů a já se chci zeptat na vaše zkušenosti se značkami. Chci začít pořádně běhat a na botech nechci nějak moc šetřit, zas na druhou stranu pěněz na zbyt taky nemám, proto mě zajímá, jestli ty všechny super gel, torsion megagiga výstuhy a pružení atd. maj v praxi význam. Slyšel jsem, že prej adidasky prd vydržej a tak.. Zatim se mi nejvíc líběj Asic Gel Trabuco VIII WR www.nyc-sport.cz/shop/sindex.php?… ale rád si poslechnu vaše typy, se kterejma máte dobrý zkušenosti. Dík moc.

    0 0
    • posvi  

      botám bych se rozhodně pověnoval…osobně bych ti doporučil kouknout se na new balance…tam maj bohatej výběr s ruzným cenovým limitem…a kvalita

      0 0
    • wotkka  

      No ja mam taky zkusenosti s new balance a muzu rict ze super, do jinych bot uz nejdu, zkus se mrknout na www.shopsport.net, tam maj dobry ceny. Ja jsem to udelal tak, ze jsem sel do normalniho obchodu a tam jsem si vyzkousel botky, zapamatoval si cislo a hned objednad. Typek je z brna, takze pro brnaky vyhoda osobniho odberu.

      0 0
    • Keram  

      Já mám zkušenosti jen z Asics a můžu vřele doporučit.Jsou snad nezničitelné, měním je teprve, až mám seběhanou podrážku.Na tréninkové běhy doporučuji gel pod patou i špičkou.

      0 0
      • pavelc  

        Můžu jen potvrdit, jedny mám už sedmý rok (zub času mají, ale chodím v nich celý rok), druhý boty mám třetím rokem, ty jsou v podstatě nový.

        0 0
    • vrana  

      Boty na běhání bych spíš diskutoval na fóru www.behej.com/

      0 0
    • nakata  

      Ja by som doporucil toto, mam ich a som uplne spokojny..

      0 0
    • M@rtin  

      !!!!!!!!!!!!!!!! ! ! ! NEW BALANCE ! ! ! !!!!!!!!!!!!!!!!

      0 0
      • speedy gonzales  

        ackoliv se mi nelibi uplne tve podani:-) tak musim souhlasit ze tahle znacka ma spickove bot. proti mizunum, se kteryma nemam dobre zkusenosti, perfektni zpracovani a vydrz

        0 0
    • Pijer  

      Já jsem již několik modelů spokojený s MIZUNEM – široká pata = dobrá stabilita, slušná životnost. Jinak jsem měl asi dvoje NB a taky dobrý.

      0 0
    • Venda  

      Já jsem běhal Nike a byly super a dlouho vydržely, cca 2000 km. Teď mám Adidas response a jsou to nejlepší boty co jsem běhal. A běhal jsem i Saucony a Mizuna. Ale maj naběháno cca 300 km a každou chvíli už lepím. Mají hrozně krátkou životnost. Ale třeba na závodní boty to stačí. Jinak boty bez tlumení, ať už jakýhokoliv, neber. Je to o zdraví.

      0 0
      • honzour  

        S tím zdravím je to minimálně sporný. Začínám se klonit k názoru, že tlumení v botě je jedna z věcí, která noze nepomůže. Čím víc se nohám tímto způsobem snažíš ulevit, tím víc ochabujou určitý části a v konečným důsledku to noze škodí.

        0 0
        • Nikovlas  

          Podle mě je tlumení prakticky vždy dobré, ale přílišná opora daná tuhostí boty může způsobovat ochabování svalů v klenbě atd. Nemyslím si, že tvrdší nárazy jsou pro nohu přínosem. Jistě – můžeš říct, že bota bez tlumení tě nutí běhat po špičkách, ale stejně tak já můžu říct, že jezdit ve Felícii tě nutí jezdit bezpečně (v porovnání např. s velkym Volvem). Prostě jsem chtěl říct, že tu nějak splývají různé vlastnosti boty – tuhost (tudíž opora a rozložení zatížení na chodidle) a tlumení (pohlcování energie došlapu).

          0 0
        • Smazaný účet  

          hmmm, v tom případě bych po dvaceti letech běhání na utlumenejch botách už měl bejt asi na vozejku, nebo co…

          0 0
          • Bjerndi  

            no však jo :D

            0 0
          • honzour  

            Tak až takhle jsem to nemyslel, navíc když někdo běhá x let s tlumením, tak najednou přejít na minimalistický běhačky není pro nohu žádnej med. Další věcí je povrch. Ale myslím, že když někdo začne běhat už v mládí, tak je pro jeho nohy mnohem lepší, když se tlumení vyhne.

            0 0
            • Nikovlas  

              Ta masáž :-)

              Je to přirozené, že… nohy se vyvinuly pro chůzi na boso… ono třeba pro pohyb ve vodě je přirozené plavání – patrně čubička, protože to je vlastně pozůstatek plavacího reflexu u mimin… ale když si člověk vezme ploutve, plave úplně neporovnatelně efektivněji… a když si vezme kajak, tak plave ještě mnohem rychleji… ale není to nepřirozené? = špatné? = nezdravé?

              Noha se vyvinula pro běh po špičkách – člověk zjistil, že když dá pod patu tlumení, dá se běžet přes paty a v některých situacích to ušetří energii.

              Podle některých inovátorů běžecké obuvi bychom se asi měli vrátit do jeskyní, možná ještě víc zpět – to bylo totiž přirozené. Následný vývoj naší kultury a technologií byl samozřejmě mnohem rychlejší, než fylogenetický vývoj, takže veškeré technologické výdobytky musejí být pro naše tělo nutně nepřirozené. Kravské mléko, holení si pinďourů…

              0 0
              • honzour  

                Otázka co je větší masáž :-D. Pokroku se nebráním, tělo si zvykne téměř na všechno, je to hodně o hlavě a kde je pravda ?

                0 0
                • Nikovlas  

                  Asi takhle – výrobci nabízejí výrobky pro zastánce obou směrů – a v obou směrech jim dokáží zajistit náležitou marketingovou podporu. Ovšem jedna věc je tu trošku zvláštní. Jeden směr je preference minimalistické obuvi, která má jen minimum různých tlumících segmentů, podpůrných segmentů pro přenos zatížení a zvýšení tuhosti… prostě je to vyloženě zjednodušená bota… která stojí přinejmenším stejně, jako silniční bota.

                  Nechápu – člověk si přeci může koupit klasické tenisky (dnes se jim říká „konversky“ a stojí 2k, ale u Vietnamců pořád za 200) a když si do nich vezme silnější ponožku, aby nedřely, má přesně tu vysněnou botu – žádné tlumení, žádná opora pod klenbou… co je na nich špatného?

                  0 0
                  • Elwing  

                    No přeci nejlepší je běhat naboso zadáčo :) V converskách se nedá chodit, hrozně jsem je chtěla a za 2 litry jsem si je za první výplatu vítězoslavně koupila a zjistila jsem, že strašně dřou. Teď v nich chodím akorát na slacklajně když je zima :)

                    Nicméně jsem zastáncem minimalismu a to že je to drahý, je to holt módní. Ale pořád si to srovnávám s výdaji za kolo, kde utopím mnoho tisíc měsíčně. To jednou za půl roku boty za 3 000 mi příjde úplně směšný.

                    0 0
                    • Nikovlas  

                      Mě se móda conversek nikdy nelíbila, ale pobavil mě brácha, kterej normálně koupil právě u Vietnamců bílé tenisky za 200 a za pár korun k tomu koupil barvu na textil – vypral to v ní a měl červené Conversky. Když jsem si je jednou půjčil na maškarní, tak mi je spolužačka pochválila, jako, že dobrý. Samotné uznání mě moc neovlivnilo, protože spolužačka byla kráva a conversky nesnáším, ale aspoň jsem se definitivně přesvědčil, že lidé jsou schopni platit tisíce jen a pouze za značku – ne za nápad, ne za kvalitu – jen za značku. Naposled jsem je používal jako boty na windsurf :-)

                      Když má někdo prachy a nějakýho ukrutně drahýho koníčka jako ty kolo, pak chápu, že vůbec neřeší, kolik stojí nějaký boty na běhání. Většina lidí, co se ale věnuje převážně běhu nebo atletice, celkem řeší, kolik za boty platí, protože je to prakticky největší výdaj, který je u nich s vybavením spojen.

                      0 0
                      • karliner  

                        Počkej, já myslím, že klasický Converse Chuck Taylor byly ***** dobrej nápad, když se vyrábějí a prodávají už asi 100 let a vyrobila se jich skoro miliarda a mnoho miliard jejich nejrůznějších napodobenin.

                        Nebo co ti přijde jako lepší nápad???

                        0 0
                        • BFG  

                          Ukázkový případ toho, jak jsou lidi blbí :-)

                          0 0
                          • Elwing  

                            No dovol :) Na punkovým koncertě, kam jsem v nich dorazila v zimě asi v –5 mi jeden kluk pochválil, že mám fakt pěkný boty. To pro mě tenkrát bylo za všechny prachy :))

                            0 0
                        • Nikovlas  

                          Ok, tak v takhle dlouhodobym hledisku jo. Já to spíš beru tak, že tu léta byly takovýhle tenisky za babku (jak tedy říkáš – asi kopie původních conversek), pak se začaly nosit lepší sportovní boty a tenisky šli do háje a pak najednou začalo být strašně in nosit tyhle stejný tenisky se značkou Converse. Když za něco dávám víc peněz, tak A)aby to lépe fungovalo, nebo B)aby to déle vydrželo, nebo C)abych ocenil toho, kdo s tím nápadem přišel – třeba přijde ještě s něčím. Koupit si teď plátěný tenisky za 2000 nespadá ani do jednoho z uvedených motivů. Ale ok, beru, že to oni vymysleli, takže koupí tenisek u stánku za desetinu tak nějak podporuji „kopírovače“, ale v tomhle případě – 100 let – myslím, že v takhle dlouhodobém horizontu je už lpění na duševním vlastnictví spíše brzdou pokroku, než jeho podporou.

                          0 0
                        • McBlacky  

                          je to geniální pro výrobce. Levná bota na výrobu, vývoj nula, cena mazec, takže si už sto let mastí kapsu.

                          v těchto botech je limit tak 2km, pak to brutálně odírá nohu. To ale na přechod z taxíku do hipster kavárny a později do posh klubu bohatě stačí.

                          0 0
                          • Elwing  

                            A přitom vypadá tak pohodlně a cool a lidi na reklamách na ně taky vypadají pohodově a cool. No prostě jsem se nachytala.

                            0 0
                  • honzour  

                    Tak určitě :-D … jak říkám, přijde mi logický, že když by člověk běhal od mala naboso nebo v nějaký minimalistický obuvi, tak to nejen jeho nohám prospěje, ale jinak s tebou souhlasím. Určitě tu nebudu prosazovat svůj názor jako jedinej správnej. Už je to pár let, co jsem si koupil model Chanjo od NIKE, byly to takový lehoučký nazouváky a musím říct, že ač to nebyly běhačky, tak běh v nich byl super !

                    0 0
              • BFG  

                A proto sláva těm, co vymysleli wave :-))

                0 0
                • Nikovlas  

                  Tak to samozřejmě – tahle videa jsou vždycky k pousmání :-)

                  0 0
    • MlokCZ  

      New Balance nebo Saucony.

      0 0
    • emarco  

      S výběrem bot ti takhle moc neporadím, protože musíš napsat toho víc. 1) kde běháš offroad nebo silnice 2) kolik toho naběháš 3) kolik jsi ochoten investovat 4) trpíš došlapem na vnitřní nebo vnější stranu … Boty který mohu doporučit jsou určitě Asics, Mizuno, New Balance, Saucony – ale záleží na modelu! Kdyžtak mi napiš na ICQ a něco vymyslíme:)

      0 0
    • zirecek  

      Adidas, model nevím z hlavy, cena necelých 3k. Splnili co jsem potřeboval, dobrý vzorek, který drží na zmrzlém sněhu, tvar na nohu prakticky dokonalý (neměl jsem lepší), tlumí dostatečně, trvanlivost nemůžu posoudit.

      0 0
      • Venda  

        To budou buď ty moje response nebo supernovy. Rozdíl je, že responsy nemaj tak hrubou podrážku. Ve výprodeji se daj sehnat i za polovic. Fakt nejlepší boty jo jsem běhal, ale rozpadaj se!!!

        0 0
        • zirecek  

          Bojím se výdrže. Zas záruka 2 roky. Doufám, že jako terénní obuv něco vydrží, doufám teda, :o).

          0 0
    • RomanH  

      Na vojne jsme behali v cinskych keckach a zadne nasledky na sobe (zatim) nepozoruji :)

      0 0
    • davidak  

      Tak jsem obešel snad všechny obchody v Liberci a vzhledem k tomu, že modely od NB, který se mi líběj, maj jen do 46, která mi není, pudu asi do těch Asicsů co jsem odkazoval na začátku. Seděly mi dobře, nemaj bílou barvu(která by mym používáním hned zhnědla), maj gel i pod špičkou a HLAVNĚ v nich běhá Lukáš Bauer :D. Díky všem za rady, teď ještě abych je patřičně využíval :)

      0 0
      • emarco  

        Když ti seděj, tak to je dobře. Pokud budeš běhat ale delší trasy, tak doporučuji o půl čísla větší. Boty ti můžou vydržet třeba 10 let, ale jejich kvalita je různá 800 – 1300 km. Po tuhle dobu dostatečně tlumí, potom bys měl pořídit nový, pokud nechceš mít zdravotní problémy…

        0 0
    • wroum  

      zatopek behal v kanadach…

      0 0
    • Hanz_Zlin_CB  

      mam firmui na vyrobu luxuani panske obuvi na miru a spolu s tim delame reklamacni opravy pro jeden velky podnik se sportovniom zbozim v CB muzu rict ze za tyleta se nejmene reklamuji NewBalancy takze jdi do nich

      0 0
    • Maadaf  

      Musim pridat chvalu na New Balance. Sam mam na behani dva modely, letity 801 a o neco mladsi 706 a sam zasnu, co ty 801ky po ctyrech letech pouzivani 90kg clovekem vydrzi. Jinak reklamace az na pruserovy model 871 nebyly zadny.

      0 0
    • erbeckar  

      Kamos beha v NB 1060, po roku (cca 2000km, 300km zavodne) rozbite, spinave, vycvachtane, ale byl s nima spokojenej a koupi si je i na tuto sezonu. Ja uz jsem stihl rozbit Adidasy Response a Nike Airmax (oba modely spis zavodne), kazdy cca na 1 rok, ted mam Adidas Adistar Control, ty snad vydrzi i vic.

      Na nabehavani objemu a „kompenzaci“ bajku jsou fakt nejlepsi nejake dobre odtlumene boty s dobrou kontrolou pronance (ze z nich nekoho zezacatku boli nohy neni nic zvlastniho! Noha si tak po 50 km zvykne a pak je to parada), zatim muzu maximalne doporucit ty moje posledni Adidasy. Hodne lidi tvrdi, ze je se maji kupovat boty, ktere „sedi“, z vlastni zkusenosti muzu rict, ze pokud dobre zvolite velikost (klidne i o 1 cislo vetsi), bota se po chvilce prispusobi sama, naopak se mi stalo, ze boty, ktere v obchode krasne sedeli po 200 km zmekli a byly naopak horsi, takze bych toto kriterium prilis nepropagoval. A jeste neco, u bot se obzvlast oplati pockat si na sezonni slevy, ja nemam problem takto nakupovat do klubu boty slevnene z 4000 – 5000 na nejakych 1500 – 2000 a u takto drahych kousku uz se da na kvalitu spolehnout bez ohledu na znacku (ale maloseriovky typu Asics, Saucony moc podobnych slev nedavaji, proto kupuji spis monopoly jako Adidas a Nike).

      0 0
    • krokus  

      Koupil jsem si boty Adidas Adistar Race 4. Potřeboval bych vyřešit několik problémů:

      1. pravou nohu mám asi o 1 cm kratší (je možné, že kvůli tomu víc

      namáhám pravý kotník?),

      1. pravé chodidlo mám asi o 3/4 cm kratší než levé, takže mi noha

      v botě trochu plave.

      V botách na běžné chození používám ortopedické vložky; mají výstupek zvedající příčnou klenbu nohy, pravá vložka je o půl cm vyšší než levá. Obávám se, že do běžeckých bot bych takhle vysokou vložku nedostal. Pomohla by např. podpatěnka (problému č. 1 i 2)? Kde příp. něco takového sehnat?

      Zdá se mi, že stávající vložky v adidasech jsou dost mizerné – jsem ochoten investovat do lepších. Chtěl bych vložky, která kopírují podélnou klenbu chodidla. Máte někdo zkušenosti se zakázkovou výrobou? Vím, že to dělají např. na Tylově náměstí v Praze za cca 1600 Kč.

      0 0
      • Forester  

        Zkus se zastavit v Triexpertu. Tam by něco mít mohli.

        Ohledně toho nestejného namáhání nohou si zkus nechat udělat diagnostiku, třeba taky v Triexpertu nebo možná líp u nějakého doktora. Aktuálně řeším to samé, celkem výrazné bolesti kotníku a už i na kole.

        Je fakt, že s novýma botama se to zlepšilo, ale pořád to není úplně ono. Schválně jsem šel na tu diagnostiku, abych si koupil vhodnou obuv.

        0 0
        • krokus  

          Dík, zkusím to. Možná jsem měl jít prvně na diagnostiku a až pak kupovat obuv, ale nechal jsem se zlákat výraznou slevou.

          0 0
          • Forester  

            asi by to bylo lepší. koupil jsem boty za víc jak trojku, tak mi to přišlo logické.

            ale jestli to bolí víc, tak je možná lepší doktor.

            0 0
      • raceman  

        taky mam v bezeckych botach vlozky na miru a jednu mam taky na pate zvedlou o pul cm, a da se to vpohode… treba vyzkouset… a hlavne to chce boty dopredu vybirat s tema ortopedickyma vlozkama :)

        0 0
    • Harakeshi  

      New Balance, stejně jako někteří ostatní. ;-)

      0 0
      • karliner  

        Docela bych se i vsadil, že ty boty už vyřešil :-)))

        0 0
        • Harakeshi  

          Však jsem se po odeslání příspěvku a zjištění faktu, že odpovídám na vskutku starý thread, klepl prstem do čela. :-)

          0 0
      • anthropoid  

        Já nedoporučuji. Příliš úzká bota a v patní části hrozně tvrdá. Boty tak na léto do Tater, ale na normální trail asi zbytečně těžká…

        0 0
      • Bystrous  

        Já na běhání nedoporučuju.

        0 0
    • staráhrušeň  

      Já si před pár týdny koupila adidas s-nova sequence 5w, měla jsem vstupní požadavek do 3500,– /vel. 40,5 s tendencí běhu na vnější hraně chodidla. Zkoušela jsem si Nike, Mizuno, Asics, Adidas a pak nějaký crossky a zrovna si myslím, že to byla dámská verze trabuco. Na to, že běhám hodně terén, i rozoraná pole a spol, tak crossky jsou na mě extrémně tvrdý, téměř jako nízký pohorky od Zamberlanu a nedá se v tom běhat. Předtím jsem měla Nike a dala jsem je do fáze žraloků, takže kvalitně:). Každopádně boty vydrží méně než udávají výrobci, respektive noha v nich, chce to dvoje alespoň. Ačkoliv mám spíš odpor ke značce adidas, jsou naprosto nejlepší z těch, co jsem si v dané velikosti zkoušela.

      0 0
      • McBlacky  

        to je tak na občasný běhání ne jako běžecká bota.

        0 0
        • kali222  

          podle ceho soudis? bez ironie prosim. rad bych se zorientoval. porad me nekdo ze spoluzaku lame na spolu-beh a nejaky skrpaly si poridit asi teda budu muset.

          0 0
          • McBlacky  

            kua já to blbě zařadil, to bylo pod ty XAčka od salámu výše

            0 0
      • Nikovlas  

        Mě to připadá spíš zbytečně drahý. Nevím o nikom, kdo by běhal v botech za 3000. Vydrží to stejně a takovej rozdíl oproti levnejm botám to není. Normálně bych kupoval něco kolem 1500, když jsem chtěl konkrétní vlastnosti, musel jsem jít do 2400, ale dát 3000 za dle mého obyčejnou přetlumenou botu, kterých jsou na trhu spousty – nevím, no… něco jiného je, pokud jsi jich zkoušel víc a tahle ti vyloženě seděla na rozdíl od ostatních, ale takhle z internetu – to nechápu. Kdyby si běžně atleti a běžci kupovali takovéhle boty, tak se jim ten koníček začne celkem prodražovat :-)

        0 0
        • Zbyněk  

          Mám stejný názor.

          0 0
          • Nikovlas  

            Ale kdybys šel nakoupit do Triexpertu v Praze na Andělu, tak se dozvíš, že ani po 12 letech atletiky pravděpodobně netušíš, jestli máš pronaci, a že pod 3000 seženeš možná nějaký fitness-style boty, ale rozhodně ne kvalitní běžeckou obuv :-)

            0 0
    • rich  

      za ostatne 4–5 rokov som odbehal (mam ich vyhradne na behanie a nie bezne nosenie)

      2 x New Balance – vyborne sedela na nohe, ale nemal som od nich poriadny trail model, ktory by vydrzal bahno a vodu. Asi najlepsi pomer cena vykon.

      1 x Salomon XT Wings2 – skvele trail boty, ale po tom co som skusil Innov8 musim povedat, ze nizsia pata ma nieco do seba. Predsa len je o nieco citelnejsia stabilita v terene a zasadny rozdiel v komforte nepocitujem. Dopadam na paty asi ako kazdy rekreacny behac. Vyborne sa cisti podrazka a ich zavazovaci system je skvela finta. Teraz ich pouzivam na kratsie a jednoduchsie tury. Dostali dost na drzku a stale vyzeraju ako nove.

      1 x Innov8 TerraFly 313 GTX – firma, ktora sa priklana k trendu behania naboso. Tento model ma najvyssiu patu z ich vyberu. Podrazka sa dost mizerne cisti od blata. Zvrsok je Goretex a to co tie boty dokazali prezit v zime som este nezazil. Nikdy nepremokli do tej miery, aby som citil nejaky problem.

      Kazdopadne to treba vyskusat priamo v obchode. Osobne by som sa priklanal k Salomonom.

      0 0
      • jeffino  

        já teda jako „rekreačný beháč“, přes patu neběhám a dneska jsem konečně objednal pětiprstky, takže doufám, že mě blacky se seržou pořádně ukamenujou:-), jo a chci v nich dát letos nějakou ultráckou akci:).

        0 0
        • Bjerndi  

          proc ukamenujou ?

          0 0
          • jeffino  

            občas mi přijde, že se s tím dělají ciráty jako s 29erem:), ale vážně, sám jsem zvědav co to se mnou udělá.

            0 0
            • Bjerndi  

              je to podle mě jen o zvyku. Vyloženě bych nikoho do tohohle nenutil, pokud má úplně jinej styl běhu…pak být extrémně opatrnej.

              Já běhám intuitivně od dítěte přes špičku, takže v tomto směru no problem.

              0 0
            • Bjerndi  

              je to podle mě jen o zvyku. Vyloženě bych nikoho do tohohle nenutil, pokud má úplně jinej styl běhu…pak být extrémně opatrnej.

              Já běhám intuitivně od dítěte přes špičku, takže v tomto směru no problem.

              0 0
              • mr.antik  

                a jak prudší seběhy? Není to o držku?

                0 0
                • Bjerndi  

                  menší krůčky, vlastně si ani neuvědomuju jak člověk dělá seběhy. Ale že bych se válel po zemi, to fakt ne.

                  Strašnej opruz je teda ze silnice, protože stačí chvíli něbehat a lýtkový svaly dostanou pořádně záhul :)

                  0 0
                  • mr.antik  

                    já si ty seběhy nedovedu představit jinak než po patách, běhám tady takový okruh 4km nahoru, 4km dolů + 4km zvlněné rovinky…

                    0 0
                    • Bjerndi  

                      tak asi jde noha přirozeně k patě, ale takhle si to nevybavuju…až si vzpomenu tak napíšu.

                      Ale jinak mi to přijde, že to je přirozenější, ale to určitě i člověku který je zvyklej běhat přes patu…Born to run bylo skvělý, fakt čtivá knížka, trochu jsem tu svoji nohu pochopil :D

                      0 0
                    • jonti  

                      Krátší kroky, výrazný předklon, nejlíp to jde orienťákům. Jde to jen do určitého sklonu, na asfaltu 10–15 procent, v terénu míň.

                      0 0
                      • Bjerndi  

                        a zbytek vybalancuješ rukama

                        0 0
                      • Bjerndi  

                        a zbytek vybalancuješ rukama

                        0 0
                      • Smazaný účet  

                        jj, ostatně seběhy přes špičky běhám víceméně i já, a to jinak běhám přes paty, respektive vnější hranu nohy

                        běhat seběhy přes paty je zlo…

                        0 0
                        • Bjerndi  

                          Seržo, můžu se zeptat jak řešíš to běhání přes hranu ? Pravděpodobně k tomu někdy taky inklinuju, nebo používám blbý fusky, nicméně si často způsobím otlaky na na vnejší straně chodidla u směrem k malíčku. Děje se to teda jen na asfaltu a zejména při opravdu rychlém běhu, pak stačí pár set metrů.

                          Je to trochu pruda, hlavně když se to neděje pořád a člověk pak neví jestli to je vybavením, nebo během :)

                          0 0
        • rich  

          ok tak vacsina, ja tiez nebeham vyhradne cez paty,

          5 prstky chcem kupit na leto aj ja

          0 0
        • anthropoid  

          Jestli poběžíš v pětprstech ultra, tak asi nebudeš rekreační běžec :)

          Já uběh nejvíc 6hodinovku necelejch 80km a půl roku jsem umíral :)

          0 0
          • jeffino  

            tak od začátku roku mám cca 600, takže spíš takovej okresní přebor:)

            0 0
    • honzour  

      Loni jsem se vrátil k biku a letos počítám s běháním, uvažuju o něčem od Five fingers a nebo od Vivo. Případně řada Minimus od New Balance.

      0 0
      • dolnma  

        Zdravim. Chtěl bych se zeptat, jaké běžecké boty jste si kupovali, když jste začínali běhat? Já bych potřeboval pordit s výběrem http://www.sanasport.cz/…ezecka-obuv/?…, kde si vybírám mezi značkami Adidas a Nike. Která značka víc vydrží a je podle vás více vhodná na běhání? Díky za váš názor. Jirka

        0 0
        • McBlacky  

          nevím odkud jsi, ale jestli to chceš myslet vážně, zkusil bych navštívit nějakou speciálku, kde mají podložku na analýzu klenby a ideálně dělají i test došlapu na pásu (natáčejí kamerou).

          Podle toho ti vyberou botu, která bude korigovat vadu došlapu (nejčastěji pronační došlap) a pokud máš hodně zborcenou klenbu doporučí vhodnou vložku.

          Samozřejmě se obejdeš i bez toho a můžeš si koupit nějakou hyper super botu ve slevě a možná ti i bude připadat normální, že tě po hodině běhu bolí něco co by nemělo, protože nejsi přece zvyklý. Ale za mě je lepší udělat výběr poprvé pořádně a pak si sport víc užívat.

          Navíc se rozhodni jestli chceš botu objemovou nebo závodní, silnici, krosku, univerzálku. Jestli skočit rovnou do méně tlumených a menším rozdílem pata-špička, nebo jít do přetlumené klasiky pro došlap přes patu atd…

          blbě vybrat je snadný :) dobře vybrat chce trochu přemýšlení.

          0 0
          • raceman  

            no já dneska koupil tyhle http://www.a3sport.cz/…-tr-m-g64730 za tu cenu parádní a na těch pár lysacupů a běhů v zimě budou fajn :) naštěstí nemusím řešit došlapy a klenbu, protože mám vložky z protetiky na míru, tak jediný problém mám, abych do boty narval levou vložku, která je na patě zvedlá o 4–5mm :)

            0 0
            • McBlacky  

              hele na tohle pozor, ty vložky z protetiky na míru jsou dobrý na chození ale ne na běhání. Já teda nepotřebuju žádný, ale Šári má jiný na běh (podpora klenby od Footdisc) a jiný na chození na míru takový ty s milionem výčnělků. Když zkoušela běh/běžky/kolo s těma z protetiky, tak to nebylo vůbec dobrý.

              jinak ty kanadia jsou ok

              0 0
              • raceman  

                no na miru, to sou takove ty, co se dela sken nohy jakoby na kopirce… ty sou na to ok, ale kdyz sem chtel presne ty tvarovane tepelne v tech vakuovych polstarich, ci co to je, tak od toho me nastesti odrazila ta proteticka, ze jsou moc tvrde a lidi co si je brali na behani na ne nadavali…

                ale i tak hodne problemu s bolestmi zad diky tem vlozkam zmizelo :)

                0 0
                • McBlacky  

                  tak to pak jo, já myslel ty tvrdší

                  0 0
                  • raceman  

                    jj, budu muset zajit pro dalsi vlozky do tech novych bot, nebavi me to porad prendavat a navic se maj nosit jen cca pul roku a pak by se melo spravne jit pro nove…

                    0 0
                    • McBlacky  

                      no jasně, ono po čase se vada lehce koriguje a je už potřeba nová vložka a cíl je to pomalu srovnat to stavu nejblíž normálu

                      0 0
                      • raceman  

                        jj, presne, ale bohuzel leva noha mi uz sama o pul cm asi neporoste, takze ty vlozky mam cca porad stejne :) navic to nosim jen v nekterych botech, takze ta rychlost zmeny neni treba u klenby neni tak velka :)

                        0 0
          • Bjerndi  

            Já třeba běhám přes špičku a žádná boty to nezmění, zároveň mám vnější došlap a u rychlejch běhů to je maso, protože to jde do slušnejch otlaků. Dělaj to jak ády tak NB. V lese a na měkčím pohoda :)

            Nicméně očekám, že v botech ve kterých to krosí Kilian a Emelie bude neporazitelnej ( na nohách to je je orgáč, teď ještě moji velikost )

            Jinak teda nad tou speci vložkou přemýšlím taky, nějakej specialista je prej v Pardubkách nebo Hradci a vyšetření platí pojišťovna, vložku si platíš sám…nevím přesně podrobnosti, kamoš atlet to říkal, že to asi taky zkusí

            0 0
        • zdenek  

          Nevybírej boty podle značky, která víc vydrží. To je zásadní chyba.

          Vybírej, co ti sedí. Každý výrobce má trochu jinou šířku a tvar. Každý běžec má jiný typ došlapu.

          Taky máš ukázku, na čem všem záleží při výběru, ale je to jen od jedné značky. Chce to zkoušet.

          http://www.myprecisionfit.com/test/welcome…

          0 0
        • marco  

          Tak zrovna ten Sanasport dělá dynamickou analýzu došlapu včetně doporučení typu obuvy. Na značku bych se ohlížel až v poslední řadě.

          0 0
        • mr.antik  

          ja začínám běhat neustále – mám do terénu Kanadie od Adidasu a jsem velmi spokojen, na silnici mám Supernova od Adidasu a těm nějak nemůžu přijít na chuť. Přitom oboje jsou to dobrý boty myslím – takže já bych na začátek vzal klidně nějaký obyč a jak se rozběháš tak uvidíš.

          0 0
          • Smazaný účet  

            s těma Kanadia jsem byl taky spokojenej…dokud jsem v bažině neutrhnul obě podrážky :-)

            0 0
          • honzour  

            Kanadia, uf, v nich jsem při běhu trpěl. Nejvíc jsem toho naběhal v Supernovách a to dávám tak z 80% terén a bez problémů. A ještě k těm velikostem, vůbec si nedokážu představit koupit si větší boty, a už vůbec ne na běh ! Bota mi musí při zkoušení jak pr na hr, pokud se v ní necejtim už v krámě, tak ji neberu.

            0 0
            • Smazaný účet  

              s-novy musej klouzat, ne? taky jsem v nich běhal, teď mám model Response, přijde mi, že je to to samý o litr levnější :-)

              0 0
              • vitan  

                Response mám taky – objemový trénink v zimě a na 100procent asfaltu a super boty. Dost místa ve špičce, za dva roky držáky.

                Každopádně vždy se potom těším do prsťáků:)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  mě vydrží tak 3/4 roku :-) pak začíná odcházet vršek (praská) a podrážka je už hodně ošoupaná…

                  řekněme, že OK vydrží tak kolem 1000–1200 km…

                  0 0
                  • vitan  

                    tak to souhlasí.

                    Adidas mi ze všech bot zatím vydržel vždy nejdéle.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      taky nechápu jak to dělají, přitom podrážka má celkem grip na to jak je tvrdá (u krosek), drží víc než salámy

                      0 0
                      • vitan  

                        Adidas – držáky, spíš odejde tlumení než podrážka či vršek

                        Salomony mám dvoje a už další kupovat nebudu – mají strašnou výdrž podrážky nebo se něco stane s vrškem

                        Mizuno – dobré boty, ale odešel rychle vršek

                        Asics – pohodlné a výborná podrážka odešel dříve vršek

                        Brooks – extra papuče, ale podrážka byla snad z másla

                        Merell barefootky – výborná bota, podrážka trošku měkčí, ale super grip na klouzavém povrchu

                        V5F – dobrá výdrž, vršek trošku náchylnější na mechanické poškození, špatné v lese, kde je hodně ostružiní nebo větve(mezi prsty to zaleze děsně rádo:), ale pocit to dokonale vyvažuje

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          tak takový spektrum vyzkoušený nemám :-)

                          za mě Adidasky – o těch jsem psal výše

                          pak jsem měl Mizuna, ty mi vydržely o málo míň jak ty Adidasy, zato byly levnější, pocitově podobný

                          pak Nike…ty byly…divný :-) za ty prachy OK, ale už je nekoupím :-)

                          jedny NB co jsem vyhrál v tombole, ale ty mi byly úzký, tak jsem v nich neběhal

                          a pak Olympikus, to byly takový šlupky neodtlumený, stály tehdy asi 850 kč, vydržely tak 850 km :-)

                          0 0
        • Jones  

          Chce to zkouset a zkouset. Rozhodne to neni o jedne znacce. Ja zacinal behat na NB M847WR, ale po case mi prisly dost siroke vpredu. Salovky mam asicsy, kvalita jinde nez adidas (slavna hazenkarska court) a ted jsem si na beh koupil Salomony (SLAB XT) ve vyprodeji.

          0 0
    • dobytek  

      V 89. roce jsem začínal běhat v lendlovkách/pres­tižích a v 90. roce vyhrál Čechy v krosu a patnáctistovku na dráze :-) Přežil jsem, trénovali jsme 5× týdně. Po půl roce jsem začal běhat v „maratonkách“, což byly tehdy jediné české boty na běhání, co se daly sehnat. Po třech letech jsem dostal od jednoho Němce Nike Pegasus, což byla jiná liga. V těch předchozích botách jsem si každou chvíli zvrtnul v lese kotník, i když to většinou nebylo nic vážného, tak stabilita Pegasů byla jinde. Od té doby jsem kupoval jen značkové boty ve slevách (třeba ze 3000–3500 na 1500–2000). Obchody mají původní cenu hodně předraženou. Průměrné boty prodávají na začátku třeba za 2790, pak to sníží na 1490 a stejně mají nákupku někde na 900. Nejlepší výběr i ceny bývaly v Praze, co si pamatuju. Nejlepší boty, co jsem měl, byl starý typ Nike od Bati z Václaváku za 990 (lehké, dobré tlumení, pěkně sedly). Ze začátku jsem značky hodně střídal, ale po problémech s achilovkou zakotvil u Nike (mají vysoko patu). Sice málo vydrží (kopnete párkrát do balonu a je venku palec. Je potřeba omrknout, jak je řešená špička), ale jinak spokojenost. Mám vysoko kotník, takže třeba adidy mám jak papuče (pocit, jako by bota chtěla každou chvíli spadnout z nohy), asics je na tom podobně a navíc mi přijde, že je dělají na širokou nohu (mám spíš užší) a taky pata je tam většinou nízko. Když jsem měnil značku bot, tak mě 14 dní bolela achilovka než si na ně noha zvykla. Proto je imho lepší boty moc nestřídat a běhat jen v jedněch. Prostě si vyberte boty, které vám sedí a nedělejte s tím velkou vědu.

      0 0
      • McBlacky  

        jsou i názory boty střídat. Což dává smysl jako prevence přetažení svalů a šlach. jiný rozdíl pata-špička vede ve finále i v rozdílu došlapu, nízké boty nutí běhat přes špičku a střed, vysoké přetlumené naopak k tomu přemluvit je docela práce kotníkem pří dopadu.

        Mě osobně víc sedí střídat a taky střídat asfalt / terén výběhy

        0 0
        • dobytek  

          Asi každý musí zjistit, co mu vyhovuje. Nás třeba trenér učil běhat po vnější straně chodidla. Takhle to líp tlumí nárazy než dopad na celé chodidlo. Lepší je imho běhat v lese po měkkém než po asfaltu. V zimě ale často jiná volba než asfalt není. Když jsem po patnácti letech tréninku začal mít problémy s achilovkama, tak jsem si cpal do bot podpatěnky (moc to tam nedrží a často i překáží), abych noze ulevil, ale právě u Nike to nebylo nutné. Boty jsem měl jen jedny, když byly po sezoně na vyhození, pořídil nové. Pak už jenom tretry (puma) a závodní maratonky (asics) na asfalt. Když jsem nemohl v pozdějších letech kvůli achilovce do treter, běhal jsem rychlejší úseky na dráze v závodních běžeckých botách (asi nejlepší trénink 8×1000 za 2:53 s pauzou 3 minuty). Na kratší závody než 5 km na dráze to byl vůči tretrám trochu handicap, ale na delší už srovnatelné (pokud nebylo mokro – to závodní boty na tartanu trochu klouzaly).

          0 0
          • mr.antik  

            dneska každý, kdo uběhne víc než 3 km v kuse 2× do týdne musí mít kondičního trénéra, trenéra technky, sporttester s GPS (hlavně se sdílením na facebook), vést si běžecký deník, samozřejmě boty a vložky na míru, běžecký ponožky, o hadrech nemluvě…

            0 0
            • dobytek  

              Nová doba :-) Tehdy GPS ani Facebook neexistoval :-) Deník jsem si nevedl, jen si psal do kalendáře naběhané kilometry v přípravném období. To byl základ, podle nich to pak vypadalo na závodech. Vybrousit do úseků a kvality to už pak šlo podle potřeby vždycky. Třeba když jsem trénoval 80–90km/týden, tak pak dal patnáctistovku za 3:55, když 100–110 tak 3:52 :-) to byl můj strop, pak už se dalo zlepšovat jen na delších tratích. Bylo celkem jedno, jak jsem ten objem dal, často bylo prospěšnější v obecné vytrvalosti s menším úsilím. Trénink pár týdnů zpátky jsem si pamatoval. Člověk věděl, jak na tom je a mohl plánovat další čtyři týdny dopředu. Většinou jsem najížděl tříměsíční přípravu – první 4 týdny většinou obecná vytrvalost a postupné zvyšování objemu, druhý měsíc maximální objem (tady se rozhodovalo o výkonnosti v sezóně) a třetí měsíc už víc rychlejších úseků a první závody.

              0 0
            • hovanec  

              Na 6km týdně stačí bosá noha. :) Jinak je to odporný komerční proud, co se tady ohledně běhání rozvíjí. Lidi neumí stát, chodit, natož běhat. Pak se nemůžeme divit, že je tady taková komerční masáž.

              Kdo chce utrácet, ať utrácí, kdo umí hledat informace, si poradí sám.

              0 0
              • McBlacky  

                a kdo si myslí, že si uměl poradit sám tak toho pak dá dohromady řezník v nemocnici…

                0 0
                • hovanec  

                  No jako kdo se rozseka po 3km, tak ať raději zkusí jiný druh PA. :D

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    3km běhu zničí každýho začátečníka…pro mě vydržet běžet 20 minut byl nadlidskej výkon, právě je třeba vydržet, ono tě to někam posune…

                    0 0
            • McBlacky  

              Samozřejmě to všechno na 2× týdně nepotřebuješ, ale když to je možné mít, proč ne. Než pak řešit, že tě po běhu něco bolí. Záleží na tom co tím chceš dokázat.

              0 0
            • joudys  

              s kolem platí to stejný

              0 0
              • mr.antik  

                je to se vším, ale tak nějak se ta komerce běhání dost dlouho vyhýbala. Na druhou stranu zas dost lidí to zvedne o televize, akorát jsem alergickej na to, když někdo pak říká, jak je sportování finančně náročné.

                0 0
                • dobytek  

                  jj běhání (i závodní) je proti kolu finančně sranda – hadry vydrží roky, jediná pravidelná investice je 1500 ročně do bot

                  0 0
                  • McBlacky  

                    záleží co běháš a jak závodíš, ale jasný pořád to je sranda a do desítky se vejdeš, pokud teda nejdeš do top od salámů jako třeba boty, batohy, šortky slab :) to pak začíná být krutý

                    0 0
                    • Bjerndi  

                      musíš bejt tak dobrej aby Ti to platili…u nás by to nemusel bejt takovej problém, ne ? :D

                      0 0
                      • McBlacky  

                        na to co by mě bavilo celkem je :)

                        respektive delší trailruny nebo rovnou repre team na horský běhy to je trochu jiná laťka pro cyklistu.

                        Věnovat se běhu 600hod ročně fakt nechci. Na běh čistě do vrchu jsem už celkem starej :)

                        řeším to tak, že kupuju kromě bot celkem levný věci, a tím jak neběhám až tolik tak to celkem vydrží, nejvíc asi zahučíš na návlekách to je litr za lýtka a litr za stehna a vytahaj se dřív než zničím boty. Pak trička sešrotovaný od batohu a to je tak všechno.

                        0 0
                        • mr.antik  

                          kolik hod/týdně běháš? Ty návleky to dřív taky nebývalo, jinak já si koupil nějaký celkem levný kompresní ponožky a myslim že vydržej dost (ale jako boty určitě ne)

                          0 0
                          • McBlacky  

                            jak kdy právě. Letos jsem v druhý půlce sezony zasek bajka a začal víc běhat, abych měl na delší závody jako byla výzva, ted o víkendu byl 21km jizerský doggtrek (bez psa), za 10 dní RBD a pak asi něco ještě na podzim. Snažím se jít vždycky když jsem max odpočatej a běhám pak celkem šrot up/down mezi 90–120min. Mezitím lehce bajk na kompenzaci.

                            0 0
                        • Bjerndi  

                          nemyslel jsem to na Tebe, ale obecně na podmínky v ČR … je jasný, že kdyby ses opřel do tréninku, šance máš slušný. Trochu plánuju to zkusit, ne kvůli výhrám nebo snad botám zadara, ale protože mě to v přírodě baví mnohem víc tak pak poreferuju jaký zlepšení nastalo s navýšením měsíčního objemu z do 100 na tak cca 3násobek. K tomu teda stejně budu plavat a bikovat, takže žádnej speci trénink nebude.

                          S botama souhlas, návleky moc nepoužívám a crafty co mám vydržely…ted po prvním natažení lýtkovýho svalu v životě to asi bude častější využití

                          0 0
                      • jonti  

                        Asi jako na kole :)

                        0 0
            • raceman  

              kdyz ti ty vlozky vyrovnaji kratsi nohu nebo problemy s klenbou a diky tomu pak prestanou bolesti i v beznem zivote, tak proc ne ze ;)

              0 0
    • kalfi1  

      Mám tyto Scotty : http://www.apex-sport.cz/…GE-45–5.html

      Za sebe mohu jen doporučit.Před dvěma týdny jsem dokonce chytnul akci a byly za pěkných 699,–

      0 0
      • McBlacky  

        bych se trochu bál toho vibramu, sice to vydrží – to je hlavní deviza, ale klasický vibram teda je dost tvrdý a drží spíš průměrně.

        0 0
        • kalfi1  

          Jelikož to byly moje první boty na běhání tak sem z nich zatim nadšený :) . Časem určitě zjistim něaký mouchy,jaký materiály jsou dobrý atd.

          0 0
    • nitraq  

      Když už se tu recenzují snad všechny boty, co Salomon XR Shift? Po asi hodinovým zkoušení všech možnejch značek, druhů i velikostí jsem u nich skončil a na takový to domácí žvýkání jednou až dvakrát týdně myslím fajn.

      0 0
      • McBlacky  

        na to budou ok, ze stejný řady mission jsou boty ve kterých se běhaj horský běhy. Já běhal jen v xt wingách, tyhle neznám. Pak mám ještě jedny Salámy Cruze xt ale to je na chození, na běh nevhodný, jak jsem si ověřil

        0 0
    • krabica  

      Ahoj, máte nějaký tip na boty pro běhání a chození za špatných podmínek, v zimě po horách, např. Lysá(ledová :o) hora v Bekydech… Aby trochu držely na ledu a sněhu. Sedí mi botky od Inov-8.

      0 0
      • jonti  

        Inov8 Oroc 340? Nebo něco od Adidasu, Salomonu nebo Asicsu a k tomu nesmeky. Jestli s goretexem nebo bez je na tobě, hodí se mít oboje.

        0 0
        • krabica  

          Nad Oroc 340 jsem dumal, ale nevím, zda jsou vhodné i na obyčejné traily(pěšiny, kořeny, lesní zpevněné cesty…), když budu běhat mimo zimu v horším terénu(bahnitém…). Měly by totiž sloužit jako druhé boty do trochu bahnitějších podmínek a s lepším tlumením než primární Trailroc 245.

          0 0
          • McBlacky  

            tak to bud roclite 295 nebo do fakt hnusu a kentusu kotníkový ROCLITE 400 GTX

            0 0
            • krabica  

              Zkusím ty Roclite 295, jen mám dilema ohledně velikosti, zkoušel jsem model Roclite 312 GTX, ten byl v obchodě, v hrubší ponožce, ve které budu běhat v zimě, jsem u vel. 10 neměl žádnou rezervu u palce, tak nevím zda nevzít radši 10.5

              0 0
              • jonti  

                Na behani po rovine a kratsi trasy do 20km staci mensi bota, jinak vetsi.

                0 0
              • krabica  

                Nakonec jsem skončil u Mudclaw 300, jsou to větší traktory, než jsem chtěl, tak uvidím… :D

                0 0
                • McBlacky  

                  no uvidíš, aby ti na tvrdým neplavaly. pro mě roclite ještě ok, ale talony už mi na tvrdým přišly žvejkací na odrazu a to pořád je tak půlka špuntů mudclawů. Do sněhu a bahna a hrabanky ale budou best.

                  0 0
                • krabica  

                  První dojmy: Sedí perfektně, měl jsem strach, že jsem je koupil větší, ale při sebězích jsem místo ve špičce ocenil. V bahně, měkkém podkladu, sněhu i ušlapaném paráda, na ledu lepší než ostatní boty co mám doma, ale žádné zázraky. Na tvrdém podkladu opruz. Vysoká obsázka i matroš umožňují nějaké to čváchnutí do kaluže bez ztráty vnitřního komfortu a kupodivu se moc nešpiní. Na běhání v našem bahnitém lesíku jsou to ideální papuče.

                  0 0
          • Bystrous  

            Když inov8 a chceš na zimu a do sraček tak bych se nebál oroců. 295ky určitě nejsou gripem lepší než 245. Vyzkoušeno i se srovnáním s 212.

            0 0
      • McBlacky  

        osobně bych si asi koupil nějaký vyšší, alespon nad kotník (mid)

        0 0
      • black.horse  

        Já se chystám na letošní zimní běhání koupit tyhle hroty na běžecké botky s GTX, k tomu mám takovou tu fusekly na kotníky, aby mi nepadal bordel za botu a je to i další vrstva přes achylovky. Na chození užívám celoročně Meindl Burma – B-pohorky co nezklamou…

        0 0
        • McBlacky  

          a kde si myslíš že s tím budeš běhat? respektive kromě ledu je to k hovnu a pokud není sníh tak na tvrdým na běh zapomen

          0 0
          • Elwing  

            No Michal v obežníku psal, že do Stromovky se úplně nehodí, takže já bych taky nevěděla kde :)

            0 0
            • McBlacky  

              právě na obyč sníh stačí špunty, tohle je fakt na specifický ******* kdy tě čeká závod a je to na potvoru na ledu a nemůžeš běžet jinudy.

              do země to budeš zapichovat, na asfaltu se zabiješ…

              0 0
              • Elwing  

                Takovej oklouzanej zmrzlej sníh na asfaltu, to občas ve Stromovce je ;-) Já bych to taky neměla kam nosit, na Vysočině, kde jsem běžela ve sněhu po šutrech a pak i po zmrzlém povrchu, tak rocklity stačí :)

                0 0
          • black.horse  

            předpokládám Hostivařskou přehradu, Milíčák a okolní lesíky, kde se to ušlape a uklouže a kolem Voděradských bučin, ale pokud existuje lepší řešení, ocením každou radu… Loni jsem přes zimu běhal v podstatě jen po ulicích/asfaltu právě kvůli klouzání.

            0 0
        • Honzis  

          než se zabíjet na ledu nebo kupovat tohle je lepší buď neběžet v kritické období (v Pze pár dní) nebo si radši vybrat vysolený asfalt případně ušlapaný sníh. A na to stačej v klidu obyč krosovky pokud nedrtíš intervaly někde v prudkém stoupání/klesání.

          0 0
    • ddan  

      Co říkáte na INOV-8 255 trailroc? Mám je měsíc a musím říct naprostá spokojenost. Použití lehký terén a super. Teď budu nasazovat protiskluzné hroty.

      0 0
      • McBlacky  

        dobrá univerzálka i na těžší traily, plánuju ji na jaře až zase budu víc běhat jako doplněk k roclite, která je spíš do volnějšího terénu.

        0 0
      • jeffino  

        mám je též a spokojenost(poběžím v nich P100), mám i 245ky taky dobrá bota, ale jiná taková vzdušnější a víc „barefootová“.

        btw: na ty nesmeky bych se vysral, podle mě to moc fungovat nebude, na delší výběhy určo ne, spíš pořídit něco z hrotama.

        0 0
        • ddan  

          takže dnes dopoledne jsem vyzkoušel protiskluzové hroty. 10km na kombinaci sněhu – ledu – šotolině – zmrzlá tráva. Perfektní kontakt s povrchem. Opravdu paráda… ani náznak nějakého uklouznutí na ledu. Jen opět trochu změna v došlapu (jako bych běžel po asfaltu), kdy noha se opravdu pevně zasekne do povrchu a zvláště slyšitelné to je na ledě – jen praskot ;)…

          0 0
    • Raider  

      V triexpertu ti poradí přesně na míru.. každý máme nohu jinou..

      0 0
      • Raider  

        tady je i video k tomu :) http://www.stream.cz/…bezecke-boty

        0 0
      • mr.nikdo  

        Trochu up – mate s tim nekdo zkusenosti?

        Je ta diagnostika placena? Doporucuji pak jen drahe boty anebo doporucuji vsechny moznosti?

        Diky

        0 0
        • McBlacky  

          když si pak boty koupíš u nich je zdarma, jinak 500 myslím. Doporučí ti určitě varianty, ale obecně Tri má spíš ty dražší modely značek, takže bych si být tebou připravil 2+tkč

          0 0
          • mr.nikdo  

            Diky. Takze 2+.

            To se mi moc davat nechce – nebeham takova kvanta.

            Jeste jednou diky moc ;-)

            0 0
            • McBlacky  

              Šárka se mnou chodila běhat a pořád ji bolely kolena, řešili jsme to i s podologem a custom korekčními vložkami a nakonec to vyřešil test v Tri. Dostala na výběr troje boty, vzala ty co ji nejvíc seděly, do nich běhací vložku na korekci pronace a bolesti zmizely.

              Ve finále teda boty s tou vložkou byly skoro 5t, ale každý si musí zvážit jestli mu stojí za to ušetřit a pak riskovat, že si zadělá na větší problém.

              Obecně pokud nemáš žádný problém ve většině bot po 2h/20km běhu tak to je zbytečný. Naopak pokud s něčím bojuješ, rozhodně to je smysluplná varianta.

              0 0
              • mr.nikdo  

                No 2 h nedavam psychicky – rekord mam asi 1 h 40 min. Mam to jen jako doplnek ke sportu/hubnuti a to hlavne ve chvilich, kdyz neni cas na kolo.

                Obcas me boli vnitrni cast holene – jak kdyz zanet okostice. Tohle bych chtel eliminovat. Jinak kolena apod. problem nejsou.

                A to behani nemam rad :-D.

                Spis mi jde i o to, ze nabeham rocne cca 40 hodin (vic asi ne, i kdyz ted to mozna zase poskoci), mi prijde 2+ jako moc. Navi c posledni Adidas odesly asi po 100 h (nejaka bezna chuze) – coz mi prijde dost rychle, abych vyhodil hodne penez za botu. Odesly = seslapana podrazka.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  ta holeň může být i z bot, nebo blbým došlapem: když došlapuješ před sebe = pak padáš hodně na patu = otřesy vedou k bolesti

                  došlapovat bys měl pod sebe, pak ti to umožní došlap buď na plocho (to dělám já), nebo na špičku (to dělají opravdický závodníci :-))

                  0 0
                  • mr.nikdo  

                    Ten doslap jsem prave doufal, ze by se mohl objevit na tom mereni :).

                    Ale na patu asi dopadavam. Nevis treba o nejakem videu, kde by to bylo vysvetleno? Nejake osvedcene :).

                    0 0
                • McBlacky  

                  mě nešlo o to běhat tak dlouhý výběhy, ale spíš o to že i po 2h tě nic nebolí. Při 40h/rok je bolest ´jen holeně´ ještě celkem přijatelná. Nejspíš to je jak píše serža z otřesů a malé adaptace

                  0 0
                  • mr.nikdo  

                    U me to nejde, protoze me to nebavi, ale pssst.

                    Toto fakt delam z donuceni.

                    U te bolesti je blbe to, ze se kdysi projevila i na kole. Ze uz ji bylo dost. Obcas je pak celkem citit i u chuze.

                    Ale ted jsem dlouho nebyl behat, protoze jsem ji zacal zase citit.

                    Adaptece – je to mozne. Ja trochu podezrivam boty. Ale ten doslap, jak psal Serza, muze byt.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      ber to tak, že běh je vlastně neustálý pád na hubu = zkus jakoby padat (náklon těla dopředu) a nohy jen podstrkovat, abys fakt nespadnul…

                      takhleto zní hrozně, ale zkus to a pochopíš :-)

                      0 0
                      • mr.nikdo  

                        Popis je super.

                        Kupodivu takto casto beham. Jsem si myslel, ze to je zrovna spatne…

                        0 0
    • peterrb  

      Týýýjo, našiel som tu zahrabaný môj príspevok k téme spred 5 rokov a uvažujem, ako strašne moc sa toho za tú dobu v živote zmenilo..

      Len tie Adidasky, čo som vtedy pochválil sú stále tie isté :)

      0 0
    • Fuglsang  

      Já bych chtěl upozornit na takovu tu častou radu, že boty na běhání se kupují zásadně o číslo či o číslo a půl větší. Největší ********** ever. Běhal jsem ve starejch teniskách, pak jsem si teda šel koupit nějaké ty boty na běhání i když bych spíš měl říct, že jsem šel vyhodit 4 tisíce do záchodu. Běhání v botách, kterou jsou vám velký je krajně nepohodlný, strašně to zpomaluje, vyzouvaj se vám, nejde běžet naplno, dělaj se z toho puchýře atd. Noha se mi při běhání fakt nějak dramaticky nezvětšuje, vlastně se nezvětšuje vůbec, nevěřte lidem, že se vám v průběhu běhu noha zvětší a naroste a vy si tak prostě musíte koupit boty o číslo větší.

      0 0
      • Honzis  

        noha nakyne ale tak při M, ultra. Já mám zkušenost, že bota se časem vymlátí a pak furt víc a víc zavazuju tkaničky a propadám nártem dopředu. A krosovky fakt kupovat akorát s rezervou max 0,5cm, kloktající boty v terénu jsou fakt pro zlost.

        0 0
      • McBlacky  

        mohl bych ti napsat to samý o malých botech a bylo by tam dost pasáží o černých nehtech a nehtech pryč…

        prostě jsi si koupil nevhodnou botu na tvoji nohu, zřejmě nejen velkou ale i širokou.

        Já mám v roclite vpředu tam cm od palce do špičky a noha drží, půchýře i po deseti hodinách nula

        0 0
        • Fuglsang  

          Jenomže si nikde nepřečteš něco ve smyslu „Kupujte si malý boty, bude se vám běhat líp,“ v obchodě ti nezměřej nohu a neřeknou „Tak vy máte velikost 43, tak to bych pro vás měl tyhle 42“.

          Prostě jsem si koupil nevhodnou botu, přiznávám to. Je teda pravda, že jsem ještě neběžel maraton, takže při něm mi možná ta noha konečně oteče a já ty boty využiju. Jen jsem chtěl varovat, že záměrná koupě větších bot může být fakt velká blbost.

          0 0
          • McBlacky  

            ono taky záleží, mě třeba oteče minimálně, i po X hodinách nepozoruju změny. Ale větší botu mám proto, abych si neodřel ve špičce hrany prstů a pak taky kvůli nehtům.

            0 0
            • jonti  

              Spis nez oteceni nekterym lidem pri delsim behu povoli klenba, noha se rozplacne a taky se prodlouzi a rozsiri.

              0 0
              • Smazaný účet  

                zas člověk, co běhá dýl, by měl vědět, že k tomuhle dojít nesmí, protože

                povolí klenba = začne vytáčet špičky ven = kolena namáhaný v krutu = krutě to bolí, potom :-)

                0 0
                • Elwing  

                  Mě začal bolet při běhání palec na levé noze, asi dělám něco blbě, ale nevím co :( Zkusím víc posilovat chodidla.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    z předu, z boku nebo v kloubu?

                    0 0
                    • Elwing  

                      Asi spíš ten kloub, vysloveně to nebolí, ale mám ho jakoby ztuhlej, když běžím a cítím ho, jako když bych na ten palec a bříško pod ním hodně šmajdala. Nevím jak to popsat :( Začalo mi to při přechodu na širší obuv, v těch úzkých rocklite a flite to nemám. Asi s tou nohou nějak kroutim při došlapu.

                      0 0
                      • McBlacky  

                        to bych teda tipoval spíš na špatný tlak na nerv, nevhodná bota :( pro tvoji nohu

                        0 0
                        • Elwing  

                          hmm, to je divný, že to mám jen na jedné noze

                          0 0
                          • McBlacky  

                            nervové dráhy stejně jako žilní řečiště nejsou 100% symetrické. Ale jen hádám od PC. Může to být i vadná boty, špatný odlitek podrážky a tlačí to atd

                            0 0
                          • Smazaný účet  

                            stačí o milimetr jinak umístěná noha vůči nějakýmu švu…

                            málokdy mě dřou obě boty stejně :-)

                            0 0
                          • Lister  

                            Já to mám taky jen na jedné noze.

                            Koupil jsme si nové boty, v obchodě se zdály OK, netlačily, ale při použití docela dost slušné bolesti v oblasti metatarsálních kůstek u palce pravé nohy. Zkoušel jsem v té botě pak jen chodit a stačilo 10 minut a noha mě pak bolela 2 dny. Tak jsme ty boty odložil a risknul nákup jiného modelu a tam nemám problém zatím žádný. je to nějaká levná Adidaska, ale sedí mi dobře a hlavně docela dobře tlumí.

                            0 0
                            • Elwing  

                              metatarsální kůstky? To se budu muset podívat kde je :) Zítra snad vyběhnu, tak se budu snažit vysledovat, kde to přesně bolí. Včera jsem chvíli běhala v posilce ale v jiných botách a to bylo OK.

                              0 0
                              • Lister  

                                To jsou ty kosti, které spojují prsty a kosti pod kotníkem (obdoba těch kostí, které jsou na ruce mezi prsty a zápěstím). Konkrétně mě to dělalo problému v tom místě kde je za palcem svalový val, který pak přechází v klenbu – tady mě to opravdu fest bolelo. Ale asi mám nějak divně tvarovanou nohu, nebo se mi začíná hroutit klenba, protože mi to samé udělalo ještě u jedné botky. Navíc pravou nohu mám větší a to taky hraje roli – vůči podrážce je pak nastavená jinak než noha levá.

                                0 0
                                • Elwing  

                                  Taky se bojím, jestli se mi náhodou nezačíná hroutit klenba. Jinak mě to zase až tolik nebolí.

                                  0 0
      • alexandr  

        Presne jak Blacky. Zalezi na vzdalenosti. Do 20km muzu nosit boty akorat, od 20km mi zacne noha otekat a pak je ten 1cm nad prstama tak akorat. Tech „vetsich“ bot jsem zkousel nekolik znacek a nektere drzi v pohode, zadne vyzouvani nehrozi. Taky zalezi, jak si kdo ty boty zavazuje – sam jsem cumel, kdyz jsem poprve zjistil, k cemu vsemu se daji pouzit ty posledni dve dirky tesne u sebe :)

        0 0
      • Elwing  

        Bota musí sedět. U sportovních ve špičce místo mám a většinou mám o čislo větší než společenské ale noha mi necestuje. Taky se říká, že lezečky mají být o číslo menší. Blbost :)

        0 0
      • horolezec  

        Naprostý souhlas s Blackem. Boty na běhání musí být o něco větší, samo individuálně, ale min. o 0,5 – 1 cm. Když běžíš z kopce, noha se vždy malinko posune dopředu, zrovna tak prsty potřebují prostor (jak na dobré prokrvení, tak na správný odraz). Boty musí hlavně SEDĚT. A to v podstatě všude. Aby se noha neposunovala, musí mít pevnou oporu na nártu. A hlavně naprosto nehledět na velikosti. To jsem učil lidi x let jako prodejce trekovek a lezeček (když už tu byly zmíněny). Sám jsem naprosto ukázkový příklad. Lezečky La Sportiva 40–41,konfekční obuv 44–45 a trekovky a běžecký boty 45–46,5. Nohu na měřáku mám 42,5. A teď si vyber:)

        0 0
        • Smazaný účet  

          a to ještě stejná velikost od různých výrobců je různě velká…

          0 0
          • Bystrous  

            a to i od stejného výrobce u různých modelů :)

            0 0
          • jeffino  

            a ještě k tomu každýmu sedí na noze jiná značka, je potřeba to vyzkoušet a nechat si

            poradit třeba v tom triexpertu, protože když máš značku bot pro tvoji

            nohu vhodnou pak není problém mí o číslo větší, bota se

            nevyzouvá.

            0 0
            • McBlacky  

              to je taky pravda, ale i v rámci značky se to dá řešit – někdo nabízí narrow, regular a wide, nebo má modelu pro úzkou/širokou patu atd. Ale i tak si nemusíš vybrat. Já třeba bych rád běhal salomon ale regular mi dře malíkovou hranu a ve wide plavu :/

              0 0
        • McBlacky  

          naprostá klasika u mě lezky 42, obyč 44, sport 45 :)

          0 0
    • Smazaný účet  

      Když to tady tak žije, tak jsem tu s dotazem, jaké vybrat boty na silnici. Je to možná proti proudu, takhle vprostřed zimy, ale chystám se po zimě zvýšit objemy 1/2 maraton + a jsem zvyklý běhat spíš 8–20km v trailových botech.

      Se silničními modely nemám moc zkušeností. Hmotnost se pohybuje kolem 80–85kg, došlap normální. Doteď jsem nejradši běhal v modelech od New Balance, ale rád vyzkouším i nové kousky, co budou šité podobně.

      Předem díky za rady! :)

      0 0
      • Smazaný účet  

        těžko říct, co člověk, to názor :-)

        já běhal v Olympikusech, NB, Nike a nakonec jsem zakotvil u Adidasu (model Response-Nova-Supernova) a běhám v nich už víc jak pět let (jako ne jeden pár, samozřejmě)

        v případě mé ladně utvářené nožky verze Stability

        0 0
        • Smazaný účet  

          Ještě doplním, že už mám něco odběháno v minimuskách. Takže se nebráním modelům s nižím rozdílem pata-špička. Žádné extra gely a tlumení nevyhledávám.

          0 0
          • Smazaný účet  

            PPS: Pokud bych lovil ve vodách mimo NB, tak mě zaujaly tyto Inov8 Road-xtreme178 http://www.sanasport.cz/…ka-obuv.html

            Nemá někdo zkušenosti nebo další tipy?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Up. Nejake zkusenosti se silnicnimi inov8?

              0 0
              • Elwing  

                Silniční? No já mám například F-lite 195 odpich parádní, ale cítíš každej šutřík a někde mimo silnici bys je asi hned zničil.

                0 0
                • jeffino  

                  „flajty“ jsem zkoušel v sanasportu, prodavač mi tvrdil, že zvládly 14 dní dovolené na kanárech:)

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  a máš už je dýl? zajímá mě životnost, když s tím půjdu striktně jen silnici.

                  0 0
                  • Elwing  

                    Mám je asi od března 2013. Já jelikož je mám sněhově bílé, tak s nimi běhám jen za dobrých podmínek, mokro ani bláto neviděly. Přes zimu s nimi chodím akorát do fitka. Jsou jako nové. Kilometry si zásadně neměřím takže ti moc nepomůžu :) ale na objemové tàeninky bych je nebrala. To spíš jen na závod a běhání useků. Taky jsou výborný na crossfit nebo takové ty funkční tréninky. Na to je právě hodně nosím.

                    0 0
            • jeffino  

              podle ofiko stránek výrobce je ta bota více do haly než ven a ne moc do mokra, podle toho bych se orientoval.

              co nějakej merrel či vivo???

              0 0
          • Smazaný účet  

            aha…tak to ode mě nic :-)

            Elwing v nich běhá…ale to je zas holka…ty bývají fyzicky jinak utvářené :-)

            0 0
      • Honzis  

        můžeš zkusit třeba Ády adizero/tempo asicsy DS racer mizuna aero … Záleží jestli ti budou sedět – třebas Adidasy jsou dost úzký oproti Mizunům atd.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Adidasky jsem už nekolikrát testoval. Na mě moc úzký, nemůžu.

          Mizuno to přehání s tlumením.

          0 0
          • Honzis  

            ale takový Mizuna myslím Ronin nebo jak se ten model jmenuje používá kámoš s desítkou za 33 :-) a rozhodně moc tlumení nemaj. Já mám Aera, to jsou tempovky, pocitově trochu „bačkory“, ale pohodlný a ve špičce diametrálně víc místa než třeba Adidasy adizera. Hodně závodníků běhá v NB 1600 – http://www.trailpoint.cz/…e-mrc1600ob/ fakt „papíry“

            0 0
            • Smazaný účet  

              Jo, ty New Balance MRC1600B vypadají dobře. Ještě je musím u nás někde najít skladem, abych vyzkoušel.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Mám objednáno. Pokud sednou, tak je beru.

                Četl jsem nějaké recenze na silniční inov8 a proti jejich vynikajícím kroskám je to bída. Takže to vypadá, že budu dál věrný NB.

                0 0
                • Honzis  

                  upřímně já jsem viděl v akci asi dvoje silniční Inov8 kdežto jiných značek jsou na závodech desítky … a to včetně těch, co běhaj leta a ***** rychle :-)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    inov8 je spíš značka v terénu, spolu se Salámem jsou dominantní. Moc lidí co zkusili inov v terénu a šli zase jinam neznám.

                    0 0
                • jeffino  

                  ted má ještě adidas nějaký akce a ty jejich sonic boosty jsem viděl někde na netu i pod 2 litry.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Jak sem psal výš. U Adidas jsem zkoušel několik modelů a pokaždé mi to nesedělo. Na mě moc úzké šití.

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  Už jsou doma. Překvapilo mě, že velikosti 44,5 a 45 jsou prakticky stejný, co se týče délky, ale 45 jsou znatelně širší. Takže přestože mám krosy (NB MT1010v2) o velikosti 44,5, tak silniční MRC 1600B jsem vzal v 45, protože 44,5 byla úzká.

                  Až něco naběhám, postnu zkušenosti.

                  0 0
                  • Elwing  

                    Pěkný! O těch jsem taky přemýšlela ale přišly mi jako ještě větší šlupky než ty INOV8.

                    0 0
                  • plevka  

                    prosímtě, jak jsi spokojen s těmi MT1010v2? Silně o nich uvažuju, tak budu rád za jakékoliv info o nich :)

                    0 0
    • Kokpilot  

      Mam Adidas Boston 3 a jsem spokojen. Tedy az na to, ze me v leve noze zeshora neco skrabe do prstu, ale zatim to resim naplasti. Snad ten „skrabatel“ zmizi.

      0 0
    • dua  

      Nosí tu někdo boty s hřeby, které nejsou Inov8 ani Salomon? Dost se mi líbí Icebug, i cena je hezká, jenom bohůžel nulová dostupnost.

      0 0
      • Kokpilot  

        nejsem fakír

        0 0
      • l.smetana  

        Nějaké Icebugy na běhání jsem zahlídl, myslím, v Avionu ve Sportisimu, zkus se optat tam.

        Jinak ani tak neběhám, jako spíš chodím hodně po patách. Obyčejné boty po 3 měsících prošlápnu na patě. Zatím mám Reeboky realflex (tlustá podrážka) a drží celkem ok, až na to, že podrážka na patě má skoro 45°…Máte nějaké fígle, jak nechodit/neběhat po patách?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Zatím mám Reeboky realflex (tlustá podrážka)

          S botama, který mají výraznou podporu paty se správné technice nenaučíš. Pořiď si nějaký model mezi minimalistickou a klasickou tlumivou botou a postupně ubírej tlumení, až se protrénuješ k botám bez podpory.

          Než s tím ale začneš, tak se zamysli nad tím, jestli nemáš nějaké zdravotní omezení.

          0 0
          • o.1  

            Napr?…neviem si predstavit ake zdravotne obmedzenie moze byt dovodom pouzivat k chodzi/behu neohybnu topanku s vysokou patou a stiesnenymi prstami namiesto normalnej obuvi (marketingovo oznacovanej ako minimal alebo barefoot)

            0 0
            • Smazaný účet  

              Pro cloveka, kterej je leta zvyklej na podporu a ma na podpore paty postavenou techniku behu, je silenost jit hned na minimalistickou obuv. Bude to sok a pokud mel nejake problemy s koleny, slachami apod, tak si to zase obnovi nebo zhorsi.

              Zmena techniky neni zalezitost jednoho tydne.

              0 0
              • o.1  

                Ja som behal cez patu, mam uplne ploche nohy priecne aj pozdlne, vyraznu pronaciu a behal som len prilezitostne koli casto uz po pol hodine pichavej bolesti v kolene ktora pretrvavala aj po behu a prave koli tomu som zacal behat cez spicku v „minimal“ topankach s nulovym rozdielom. Odvtedy sa koleno neozvalo, zacalo ma to aj bavit lebo to ide akokeby bez namahy a beham ovela viac. To je zaroven aj vystraha lebo ma to zacina bavit pomaly viac ako bike:-)

                Ale ten prechod sa mi nezda az tak drasticky, trochu pobolia lytka, treba samozrejme obozretne lebo sa posiluju male svaliky, upony a slachy a tam sa neda ist velmi cez bolest.

                0 0
              • o.1  

                Ja som behal cez patu, mam uplne ploche nohy priecne aj pozdlne, vyraznu pronaciu a behal som len prilezitostne koli casto uz po pol hodine pichavej bolesti v kolene ktora pretrvavala aj po behu a prave koli tomu som zacal behat cez spicku v „minimal“ topankach s nulovym rozdielom. Odvtedy sa koleno neozvalo, zacalo ma to aj bavit lebo to ide akokeby bez namahy a beham ovela viac. To je zaroven aj vystraha lebo ma to zacina bavit pomaly viac ako bike:-)

                Ale ten prechod sa mi nezda az tak drasticky, trochu pobolia lytka, treba samozrejme obozretne lebo sa posiluju male svaliky, upony a slachy a tam sa neda ist velmi cez bolest.

                0 0
        • o.1  

          Tiez som to tak mal. Nie je v tom ziadna veda, jednoducho zacni cez spicku, doslap pod tazisko, pohyb z centra, rovny chrbat uvolnene (VSETKO)- chce to iba vedome to robit.

          Je to aj vec spravneho drzania tela, hlavne postavenia panve( v tzv. civilizovanom svete ma spatne drzanie-predsadenu panvu skoro kazdy).

          Pri behu to ide aj s vyssou patou len to nie je ono.

          Pri chodzi to s vysokou patou prakticky nejde.

          Dobre je si pozriet napr stranky kde predavaju Vivobarefoot-tam byva vzdy aj popis techniky s videom a cvikmi.

          Najlepsie na ucenie je beh po asfalte naboso.

          Pri behu jednoducho zacni dopadat na spicku, pod tazisko a pohyb vychadza z centra. Napr. na strankach kde predavaju Vivibarefoot byvaju popisy techniky aj s videom a cviceniami

          0 0
          • o.1  

            sory, posledny odstavec som zabudol vymazat :-)

            0 0
          • McBlacky  

            od super přetlumených s vysokým rozdílem jít rovnou do vivo bych spíš nedoporučil.

            Začal bych botou s dobrou flexí kolem 8mm rozdílu a postupně ubral na 5–6 a pak teprve začal uvažovat o 0–3

            0 0
            • Smazaný účet  

              Presne tak.

              0 0
            • Smazaný účet  

              tak jde to, ale na specifický tratě…

              já třeba běhám v odtlumených botách, ale nějaký závod do vrchu bych si klidně střihnul ve 5fingers – tam stejně běžíš po špičkách :-)

              0 0
              • Bystrous  

                Ono taky v tenkejch botách dostává chodidlo dost nažrat od každýho hrbolu a kamenu a na to se zvyká dlouho. Takže vzít a VFF a běžet závod taky neni úplně echt :)

                0 0
            • Elwing  

              Ale kdo to má platit.

              0 0
            • jeffino  

              mimochodem ten rozdíl dropu není úplně směrodatnej ukazatel, např. NB minimusky 4mm a inov8 trailrocky 245ky 3mm, ale v nějaké obecnější rovině máš asi pravdu.

              0 0
            • o.1  

              To je program tak do dochodku:-)

              Inak ja nemam Vivo ale tieto co som kupil ako prve na skusku budu asi pocitom podobne

              Moze to striedat a taketo brat na kratsie behy do hodinky.

              Alebo ako prechodove existuju aj boty s tlmenim a nulovym rozdielom

              napr

              Pripadne staci behat v tom co ma a obcas sa prebehnut naboso po asfalte (na zaciatok staci par sto metrov)

              Ale k prechodu viac ako tych cca 6mm sa mi zda zbytocne

              0 0
            • o.1  

              To je program tak do dochodku:-) Ja by som skor siel metodou striedania.

              Inak ja nemam Vivo ale tieto co som kupil ako prve na skusku budu asi pocitom podobne

              Moze to striedat a nieco take brat na kratsie behy do hodinky.

              Alebo ako prechodove existuju aj boty s tlmenim a nulovym rozdielom

              napr

              Pripadne staci behat v tom co ma a obcas sa prebehnut naboso po asfalte (na zaciatok staci par sto metrov) co bude asi aj najefektivnejsie ked mu ide iba o to naucit sa cez spicku

              Ale k prechodu viac ako tych cca 6mm sa mi zda zbytocne

              0 0
    • Run1974  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Petr L2  

      Pročítám si vlákno a nestačím se divit, běhat v jedné botě 3 nebo i 7 let?. Běžecké boty boty vydrží v kondici zhruba 1000 km, pak už ztrácí svoje vlastnosti a v zásadě pak nohy trpí…

      0 0
      • Qulck  

        Tak záleží na tom, jaký boty, já mám už třetí inovejty f-lite 195, na mix asfaltu, polňaček, lesních cestiček jsem zatím nic lepšího nenašel. Na dlouhý běhy už jsou hodně tenký, už po 20km to není ono, na to mám minimusky 1010 a když jdu čistě na silnici, tak mám nějaký kecky od Skechers, nevím, jak se jmenujou, jsou pocitově rychlejší. Ty inovejty vydrží dlouho, prostě dokud je neroztrháš. Nemají totiž žádné pěnové, gelové nebo kdovíjaké superhyper tlumení a všechny ty nesmyslný fíčury na zlepšení odrazu a stability atd., takže se tam prostě nemá co vymačkat a ztratit vlastnosti. Jedinou vlastnost, kterou to ztrácí, je vzorek no :-D Nikdy jsem nepočítal, kolik jsem dal celkem v kterých botách, tyhle inovejty ale už budou mít přes 1500 řekl bych a v pohodě, jen vzorek místy není už vůbec a trhá se svršek… 7 let je extrém, ale ty tři roky, když máš bot víc a střídáš je…

        0 0
        • Petr L2  

          V zásadě ovšem potvrzuješ co píšu, máš boty co uběhly cca 1500, nemají skoro vzorek a trhá se svršek, takže jsou na odchodu.

          Pochopitelně, že je nejlepší mít bot více párů, ne nadarmo se doporučuje, že bota má odpočívat tu samou dobu co byla v provozu, ale myslím, že hodně lidí má jedny a drbe je do naprosté smrti.

          0 0
          • Qulck  

            No já těmi vlastnostmi myslel právě to tlumení, protože to se opravdu vymačká. Vzorek ještě mají, sjetý jsou hlavně vepředu na malíkový hraně, protože tam dopadám, možná jsem to podal moc dramaticky :-D Na palcový hraně ještě je ;-) Věřím tomu, že zimu ještě v pohodě dají (když nebude uklouzanej sníh). Svršek se trhá u malíčku, to je pravda, ale trhlina je vertikální, takže se to neprojevuje tolik na soudržnosti boty, jako kdyby se trhal svršek od podrážky. Určitě se najdou i větší držáky, než je tohle, navíc inovejty nemusí sednout každýmu. Ale já mám rád co nejvíc flexibilní boty v příčném i podélném směru (jdou sbalit do „ruličky“ nebo udělat „vrtuli“), což všechny moje splňují.

            Co jsem zatím poznal, tak vždycky nejvíc vydržely jednoduché boty bez zbytečných fíčur.

            0 0
            • 01carbon  

              na trhající se svršek mi poradil pán v Trailpointu (děkuji) lepidlo na neopren např. z Hudy. Lepil jsem načnuté Rioty a mam na nich dalších cca 400km

              0 0
              • tromboonen  

                A jak to jako lepis, respektive jak se Ti to rozpada? Ja mam jednu nohu kratsi, tak blbe naslapuju a vzdycky se mi na ni odlepi/odtrhne svrsek od podrazky v miste kloubu palce, horizontalne, rovnou nad podrazkou, pres vsechny vrstvy co tam jsou, na behacich i chodicich botech, ruzne znacky a modely.. nejak jsem neprisel na nic, co by tomu zabranilo

                0 0
            • Honzis  

              taky záleží jak člověk našlapuje a jak má stavěnou nohu – znám lidi co rozedřou boty za patou zevnitř za 300km, stejně tak já sešmajdám závodní silničky po 300km pronačním nášlapem, ale to je daň za to, že člověk nechce závodit v 300g botách, kdežto pronační objemovky mám po 600km krásný, tak závodní Adidas Adizero Adios jsou K.O. – jenže na desítku za 36 si je prostě vezmu, stejně tak do šutrů na vrchy, i když tam nepatří … Na druhou stranu ne každý dokáže běhat v minimuskách, kde se nemá co vymlátit. Já si neumím představit 3:30/km v seběhu „bez podrážky“

              0 0
        • Smazaný účet  

          tak si spočítej kilometry na jednotlivý boty…

          imho po cca 1000 km začnou chcípat každý, zrušil jsem i Martensky ;-) (jenom chozením do práce)

          0 0
    • tromboonen  

      Šoupnu to sem: používáte někdo tvarovatelné vložky do bot?

      Mam jedny co jsem kdysi poridil v Radotine, už je to dost let (10?), tenkrat pořizováno primárně do bot na sjezdovej SNB, dodneška je používám od běhání přes chození až po kolo.. nevím, co to byl za typ, není to na nich napsáno, tentkrát jich asi nebylo tolik.. akorát při tvarování jsem se snažil o lyžařskej postoj, tak nevím nakolik je to vhodné na běh… teď koukám na:

      http://www.bootdoc.cz/…cke-tepelne/?…

      .. nabízí opět Radotín, asi tam zajedu, ale chtěl jsem zkušenosti s jednotlivými modely, použití.. primárně to chci na běhání, resp. tam bych ocenil pohodlí a fit nejvíce.. má někdo ty běhací a které?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.