• Gepi

    Zdar, taky vás bolí z ježdění záda? Nemáte někdo nějakou radu? Pomohl by i odkaz na stránku s posilovacími cviky? Díky

    0 0
    • šlapatko  

      O ou taky jsem nějak na kopě to je ta zima nezima v létě na pohodu.

      0 0
    • kámen úrazu1  

      Nebolí, nikdy nebolela a doufám, že nebudou bolet. Pokud nemáš extrémně špatný posed, bude bolest způsobena, jak naznačuješ, slabými či zkrácenými svaly. A to páteře a pravděpodobně i břicha. Odkaz Ti nedám :-), znám jen www.powerjoga.cz a to Ti dost možná nebude při chuti. Dost lidí se ušklíbá už jen při vyřčení slova jóga, ale mně power jóga pomáhá, a to nejen v rámci posílení a strečinku. Takže odkaz nemám, jen jednu radu. Na záda hledej SPÍŠ cviky na protažení (problém nedělá ani tak „slabá“ svalovina, jako spíš svaly zkrácené), na břicho na posílení i na protažení. Stačí využívat váhu svýho těla, při posilování i strečinku mírně sevřít zadek a trošku vtáhnout břicho dovnitř, jako by se Ti chtělo na záchod a Ty si to odkládal. Jinak některé cviky, na který Ti tu určitě někdo dá odkaz (třeba lehy, sedy), by mohly působit na už problematickou svalovinu beder poněkud jinak a koledoval by sis časem o ještě větší bolest zad.

      0 0
      • Martinkaa  

        Presne tak :-)

        0 0
      • kámen úrazu1  

        Vlastně jo. Perfektní strečink je i na mnou pomalu uctívaných stránkách www.kpo.cz . Sekce fyziologie.

        0 0
      • kámen úrazu1  

        A ještě jsem našla ohledně power jógy a cyklsitiky na výše zmiňovaných tsránkách článek, který sem zkopíruju. Mimo stokrát zmiňovaného slova jóga a power jóga si klidně dosaď jakýkoliv kvalitně provádený strečink, občas i to posilování.

        Powerjóga a CYKLISTIKA, SPINNING Powerjóga jako doplněk pro cyklisty vhodně buduje sílu a výdrž, zlepšuje ohebnost, rychlejší regeneraci zatížených svalů /to znamená převážně dolních končetin, hýždí/, ale také uvolňuje a protahuje svaly na zádech a vyrovnává základní pozici při cyklistice. Powerjóga pracuje převážně s jádrem, centrem těla a rozvíjí všechny periférie, které centrum těla doprovází. Centrem těla v powerjóze myslím hýždě-pánev, boky, břicho-trup-žebra a zádové svaly. To vše v součinnosti dokáže udržet celé tělo dlouho aktivní. V cyklistice se věnujeme hlavně pánvi a hýždím. Když toto centrum není silné, nezvládneme horní ani spodní část těla. V případě, že centrum těla v pánvi v součinnosti s břišními svaly není silné, tak se samozřejmě časem objeví bolesti v oblasti bederní části páteře, ramen nebo celých zad. To nám znepříjemňuje naše sportování. Proto je vhodné cvičit powerjógu jako doplněk k cyklistice, protože centrum těla při cvičení powerjógy se zlepšuje hodinu od hodiny a stále je zapojeno.

        Při cyklistice v základním „ posedu“ je důležité, aby kotníky, kolena a kyčle byly stále v jedné předozadní rovině. Nesmějí vybočovat. Kvadricepsy jsou přetíženy a hodně vypracovány. Je proto důležité kvadricepsy dokonale protáhnout, aby dolní končetiny stále byly pružné, dobře pohyblivé a mít klouby uvolněné, ale zpevněné okolo svaly, abychom dokázali správně jezdit. V případě, že neprotáhneme dolní končetiny, vzniká dysbalance a postupně se vám dolní končetiny začnou zkracovat, klouby budou nepohyblivé, protože svaly je zpevní nad míru potřeby a pohyb bude pro vás velice těžký. Proto pamatujte, powerjóga dokonale protáhne a uvolní svaly i klouby, které ale pomocí svalů udržuje ve zpevnění.

        0 0
        • šlapatko  

          Jak už jsem psal dneska mě berou záda a dost.Včera jsem si půjčil kolo přítelkyně,byl jsem na něm skrčený jel jsem 45 km v terénu asi tři hoďky.Může to být tím?Mám 192 cm rám byl 20 normálně jezdím22.Sedlo taky níž ,celkově kratší posed.Moje kolo je v servisu a já tak chtěl vyjet

          0 0
    • pos3k  

      snad se neurazis kdyz te poslu do historie :-D (at to pripadny zajemce v historii ma cuzamen)

      www.bike-forum.cz/…0/forum.html#… www.bike-forum.cz/…0/forum.html#… www.bike-forum.cz/…1/forum.html#…

      posilovaci cviky tu jsou taky, ale doporucil bych www.google.com

      ja bych ti doporucil koupit balon na cviceni a vyradis se na tom dosyta

      0 0
    • wendak  

      Mě bolí záda už docela dlouho, kdysi jsem měl při hokeji docela vážnej úraz a od tý doby mě bolí skoro pořád, trochu se na to dá zvyknout pomáhá mi teplá vana, trošku posilování, někdy masáž, pohankový polštář, ale taky TRAMAL nebo BRUFEN.

      0 0
      • MlokCZ  

        Měl jsem v sprnu ošklivý pád z kola a záda to taky odnesly hodně. Neustále cvičím 3×-4× týdně doma rehabilitační cviky (na podložce i na míči), k tomu posilování břicha. A je to hodně znát a hodně to pomáhá a záda se lepší. K tomu ještě plavat a bylo by to ideální (bohužel teď kvůli uchu do bazénu zatím nemůžu).

        0 0
        • wendak  

          kdybysme nesportovali nebolí nás záda, ale játra, tak trpme :)))

          0 0
          • MlokCZ  

            Teď už to jde, teď mě bolí už jen k ránu při spaní (a to i přes kvalitní zdravotní postel a dobrý polštář) a po větší zátěži. Na začátku stačil hluboký nádech a málem jsem se z toho po… bolestí.

            0 0
            • wendak  

              kdyby se to nezlepšilo, tak ještě můžeme jet do Pelhřimova …, one se to vlastně lepší i tím, že si zvykáme :))

              0 0
      • Beeda  

        a beres te BrUFEN dlouho?, abys pak nemel i problemy jatrama.B

        0 0
        • Tomcat_1  

          S brufenem to smrdi spis problemama se zaludkem, kyselina tiaprofen. je udajne dost agresivni. Mne lekarnice doporucila misto brufenu vyzkouset gram paracetamolu (treba dva paraleny). Nekdy to funguje, nekdy ne. Ne ze by to bylo neco extra, ale prej je to trosilililinku min sajrajtovaci.

          0 0
          • stan.zak  

            jo to je pravda, líp snáším APO-IBUPROFEN 400 mg

            0 0
          • pocestny  

            Paracetamol právě špatně ovlivnuje ty játra. A navíc – co jsem dříve nevěděl – poškozuje imunitu (načteno z „Doby jedové 2“).

            Ani paracetamol ani brufen ale fakticky neřeší tu bolest zad…

            0 0
        • Anča1  

          A s krvácením do žaludku taky, je to celkem svinstvo..

          0 0
    • wendak  

      jo a včera jsem si objednal GYM BALL, snad to pomůže, zkoušim cokoli :)))

      0 0
    • kesu  

      bude to znit blbe,ale pomuze FS.Ja sem po urazu zad a na HT nevydrzim dyl jak 30km aniz by me to neomezovalo,na FS o zadech nevim.,.

      0 0
      • MlokCZ  

        Při ježdění identických tras určitě pomůže hodně. Ale když pak jezdím na fullu terénem více a méně asfaltu než na HT a rozmlácený sjezdy pouštím větší rychlostí, tak v takovém případě už to není tak jednoznačné, i když lepší než na HT to pořád bude.

        0 0
        • wendak  

          je prvada, že když jsem vyměnil HT za celopéro, tak je to zase lepší :))

          0 0
        • vlk  

          No mě full také pomoh.Já bych řek, že přínos fullu pro záda není v tom, že snad nějakou překážku vyžehlí(stejně ty velké nevyžehlí žádný), ale o to že jak nájezd tak sjezd/seskočení zadního kola z překážky na podklad nepůsobí tak náhlým ostrým rázem, ale je ten ráz utlumen.

          0 0
          • kesu  

            presne o tom to je,pro zada nejvetsi problem jsou ostry razy ktery FS eliminuje

            0 0
    • vlk  

      Je možné, že máš špatný posed. Je i možné že máš slabé či zkrácené určité svalstvo. Mě též bolely záda. Tyto všechno se u mne vyloučilo. Prostě svalstvo OK, posed OK, ale už jsem si asi nárazů za život užil dost a asi se mým zádům nelíbily rychlé rozbité sjezdy. Pořídil jsem fulla a vše toto je náhle OK. Sice to byla další investice, ale stála za to. Nejde ani tak o žehlení překážek(stejně ty větší nevyžehlí žádný full), ale o to, že nájez na překážku není ostrý náraz. Moc sem tě nepotěšil.Když nepomůže správný posed a protahování/po­silování tak bych zkusil třeba trochu ufouknout zadní kolo, třeba to aspoň trošičku pomůže a pak uvidíš dál. Třeba odpruženou sedlovku či rovnou něco lepšího, bohužel dražšího.

      0 0
      • pocestny  

        hmm sice 2007, ale…

        Ačkoliv souhlasím s tou myšlenkou změkčit zadek biku, tak třeba manželku bolí svaly na zádech v části mezi lopatkami při jízdě na mojem fullu, zatímco na jejím hardtailu ji nebolí.

        Délku posedu má na svém kole o zhruba 2cm kratší, ale domnívám se, že větší roli hraje to, že má o 8cm užší úchop řídítek. Zatím neověřeno.

        0 0
    • raceman  

      Já chodím na rehabilitace a taky občas do posilovny, doma cvičím a protahuju. V plánu mám bazén.

      Doufám že to pomůže, jinak je moje závodní kariéra v pr*eli, protože je zajímavé, že mě záda chytnou jenom na závodech :-(.

      0 0
    • Johny5 OSHA  

      Hoj, tak dalsi moznost by byl rypstol..proste zebriny…nevim jak se to pise, snad jsem se trefil.Ja ho mam doma a kdyz clovek pravidelne cvici tak clovek nevi ze je clovek ma. Mam zada taky chabrus po nehode a toto rozhodne pomaha a do toho by se to dalo doplnit plavanim…relax celkove myslim… . (a mam na nem namontovanou hrazdu ktera je predsunuta od nej a to zvysuje jeho uziti…vypada sice desne ale je fnkcni) zdarec

      0 0
      • stan.zak  

        ty moje záda jsou taky ko, přidal bys, prosím, fotku těch žebřin? Děk.

        0 0
    • Palba  

      Bolest zad je spis spatnym posedem na kole ne? Ja kdyz s kolem zacinal, tak sem urcite nemel zadny sval… mozna tak v hlave sedenim u pocitace a spis bych to videl, ze mas daleko sedlo od riditek. Na vysce riditek dle meho ani tak moc nezalezi, ale kdyz se musis natahovat k riditkam, tak to bude ten problem. Srubni sedlo co nejvice dopredu a poznas to i tak, ze pojedes pri stejnych tepech rychleji, protoze budes mit lepsi zaber nohou. (( Jestli radim blbe, nekamenujte me, skusit to muze ne? :D ))

      0 0
      • kámen úrazu1  

        Kamenovat Tě nebudu. :-) Jen jsem si při čtení Tvýho příspěvku vzpomněla na článek, kde se psalo, že dostatečně silné a nezkrácené svalstvo trupu se pozná při jízdě bez držení, ovšem při zachování svého běžného posedu jako při jízdě za drže, žádné rovnání se a „hluboké zasednutí“. Pokud cyklista není takto (předkloněný) schopný jet, něco v jeho svalovině zad a břicha nehraje. Časem se to pravděpodobně projeví bolestí, ať zad nebo rukou či ramenou, protože ty a zadek nesou váhu těla, jejíž většinu by správně mělo „nést“ břicho a záda.

        0 0
      • MlokCZ  

        Příliš natažený posez mít může, to určitě, ale šoupat kvůli tomu sedlo není dobrý nápad, sedlo musí mít správně vůči klikám (přílišné posunutí dopředu mu akorát oddělá kolena). Experimentovat může s kratším představcem. Na výšce řídítek záleží úplně stejně jako na délce posezu. Když budeš mít řídítka příliš nízko a jen budeš zkracovat posez, budeš mít záda pořád stejně ohnutá jen budeš měnit úhel rukou směrem ke kolmici k zemi. Takže někdy naopak není ani třeba zkracovat posez, ale dát výše řídítka.

        0 0
      • raceman  

        kdyz posune sedlo uplne dopredu tak si zk*urvi kolena

        0 0
        • Palba  

          Prvni nez kupovat kratsi predstavec, nebo jinej sklon predstavce, tak bych urcite skusil posunout to sedlo dopredu. Behem jedne vyjizdky uvidi, a je to otazka 5 minut vratit sedlo zpet.

          0 0
          • MlokCZ  

            Pokud to ale bude velký posun, tak to zcela změní způsob šlapání a pak se těžko hodnotí jak to působí na záda, když se mu bude úplně blbě šlapat. A taky je možný, že mu ani nějak zásadně posunout dopředu už nepůjde, zvlášť jestli má hokejku sedlovku. Představec se dá vždycky někde sehnat na půjčení, ten nemusí hned kupovat.

            0 0
          • raceman  

            jako kdyz by to s tim posunutim prehnal a v tom posedu by ho ty zada nebolely a nechal by to tak, tak se časem ozvou kolena…

            třeba já bych rozdíl za 5 min nepoznal, k tomu bych potřeboval nějaký prudší kopec, v tom mě záda vždycky chytnou…

            0 0
          • šlapatko  

            V léťe jsem se chvíli trápil,posunul sedlo a v poho

            0 0
        • jecnak  

          A to jsi sebral kde?

          0 0
    • oyster  

      Pro me je kolo naopak jedina spolehlive fungujici rehabilitace, kdyz me chytnou zada, jdu si zajezdit a prejde to. Cim delsi trasa, tim dlouhodobejsi uleva. A este na depku to zabira!

      0 0
    • mr.antik  

      Tak občas mě bolívaly záda a povedlo se mi to vyrešit tím, že se před jízdou protáhnu, dám kliky a lehsedy a pak jedu. Svaly se zahřejou a připraví a pak pomáhají zada držet (to je moje teorie)

      0 0
    • Darkblue  

      Mně začali bolesti zad po mé trochu hodně silové jízdě. Kopce na těžké převody, přední kolo jsem doslova měl ve vzduchu.Po 7 letech jsem musel na neurologii.Teď mám po sobě RTG a CT, tak jsem zvědavý, jak to dopadne.Mopžná něco s ploténkami. Taky je údajně zázrak Dornova metoda: Kostra člověka je jako stavebnice, když se pohne jediným dílkem, tak se celá stavba nakloní, je nestabilní apod. Pokud jsou nestejně dlouhé nohy (což bývá asi tak u 90% populace), tak dojde k vybočení pánve (dopředu nebo dozadu), na základě toho se přizpůsobí celá páteř člověka včetně krční části. Takže příčna bolestí hlavy nebo bolesti za krkem může spočívat právě v nestejně dlouhých nohou. Jejich srovnáním doje k vyrovnání sklonu pánve, což se následně projeví i vyrovnáním páteře a tím i k stabilizaci celé kostry.

      0 0
      • PePu  

        Přesně tímto na kole trpím levá noha kratší na délku i velikostí chodidla. Na kole jsem zkroucený, žádné sedlo nezatěžuji rovnoměrně (spíš jen pravou polovinu) a v kopci mě začnou bolet záda v pravé dolní části. Zajímalo by mne, jak se dá délka vyrovnat? Při chůzi mi to tolik nevadí, ale na kole si nemohu už pár let zvyknout (vypodložení kufru i zevnitř boty jsem už zkoušel, ale pak bota příliš „plave“ v pedálu či se špatně prokrvuje a začne bolet).

        0 0
        • Rychlej turista  

          A co takhle zkusit dát na tu kratší nohu i kratší kliku? Teoreticky by to mohlo fungovat.

          0 0
    • Standa  

      Používám toto,stačí dvě minutky hlavou dolů a krásně se vytáhnou všechny sesedlé obratle.Dá se na tom hlavou dolů dobře odcvičit břicho.

      0 0
    • wendak  

      od tý doby co u compu sedim na gymballu a občas se po něm válim, tak mě záda ještě „nechytly“ a to ho mám od 18.1.07, dřív jsem nemohl vstát tak 3–4 týdně a to jak z postele, tak ze židle :)) mně to teda funguje …

      0 0
      • pepek  

        Taky tak, na balonu každý ráno a pak eště vesluju. Ale stejně nejlepčí je plavání, jenom se dokopat do toho bazénu.

        0 0
    • Anča1  

      Zajdi na rehabilitaci, naučí tě tam cviky na posílení zádových svalů..já cvičím už cca měsíc a celkem to pomáhá, ale je to sakra fuška!

      0 0
    • marco  

      Ach ty záda pokud to hřešíš jen na kole tak se nediv ten Power ball je dobrej až na něm jsem zjistil jak jsem na tom zle, připadal jsem si jako ožralej stabilita záďového svalastva v háji ale chce se to taky i nějak jinak hýbat než jezdit na kole. Stretching, squash, plavání? Neznáš doporučuji

      0 0
    • Nikolka  

      Já jsem v zimě měla problémy se zády, přesně problémy s plotýnkama, bylo to z běhání a z tělocvičny, kdy do těch zad šly otřesy. Doktorka mě poslala na rehabky, byla jsem 3× na nějakém cvičení, těžko říct, zda mi to pomohlo, protože už neběhám ani už nemám ted přes sezonu tělocvičnu. Teď mám ale jiný problém, co jsem začla jezdit na kole, tak mě bolí záda celé, jakokdyby svaly, jako kdybych je měla ochablé nebo ztuhlé. Bolí to mezi lopatkama a pokračuje to jako kdyby po celé délce páteře, je to docela nepříjemné. Bolí mě to po chvilce na kole, ale třeba i ve škole… A to jsem chodila celou zimu na tréninky na bazén a že by mi to pomohl se říct nedá… A taky nevím co s tím…

      0 0
    • biker jura  

      otvírám vlákno protože bych se chtěl zeptat jak vyřešit nestejnou délku nohou resp. jak upravit bikové tretry. u silničních to není problém tam jsem dal 6mm podložku pod kufr, ale po bikový to tak nejde. jednak se špatně zacvakává a jednak se v tom nedá chodit. problém je hlavně v tom že když je kufr podložený je o kus výše než podrážka tretry. tak bych se chtěl zeptat jak to na bikových tretrách řešit, protože se začínají ozývat problémy se zády a s kratší nohou, rozdíl je jen 6mm což je celkem běžný, ale přehlížet už to nejde.

      díky moc

      0 0
    • krokus  

      Sedím na kole hrozně křivě. Loni jsem kvůli práci skoro nejezdil a celé se to dost zhoršilo. Těžko se to popisuje: zadek mi na sedle ujíždí doleva a trup mám vyrotovaný v tom smyslu, že pravé rameno mám dál od řidítek než levé. Nejzjevnější to je, když šlapu a nedržím se řidítek. Bolí mě z kola pravá půlka zad, pravá ruka mi (na silničce) jakoby sjíždí z řidítek a někdy mi odumírá levé chodidlo. Předpokládám, že za to může výše popsaný špatný posed. Snažím se na to myslet a sedět správně, ale moc mi to asi nejde.

      Absolvoval jsem nastavení posedu u Specialized a chodil jsem na nějaké rehabilitace, ale valný efekt to nemělo. Už moc nevím, co mám změnit. Záda mě bolí i mimo kolo. Vlastně nevím, co je příčina a co následek: jestli sedím na kole křivě, a proto mě bolí záda, nebo jestli kvůli problémům se zády sedím na kole jako paragraf. Možná je to začarovaný kruh.

      Co s tím? Příčinou bude asi nějaká svalová disbalance, jenže jak ji odstranit? Zkoušel jsem posilovat záda a břicho a různě se protahovat, ale spíš jsem si to, zdá se mi, zhoršil. Možná bych se měl víc zaměřit na techniku šlapání: na zimu si koupit válce a teď v sezóně čas od času jezdit bez držení se řidítek (mám pocit, že člověk je víc nucen se srovnat). Ocením jakoukoli radu, doporučení.

      0 0
      • blaf  

        spis nez spatnej posed bych to videl na tu dysbalanci, rotace panve nebo kdovi co, jediny reseni je dobrej fyzioterapeut a pak poctive cvicit co ti rekne

        0 0
        • krokus  

          Jej, napsal jsem dysbalance s měkkým „i“, a opravit už se to nedá:-) Jinak díky za názor.

          0 0
          • Sugar67  

            Já jsem pro „i“ ;-)

            Na tvém místě bych pokračoval v rehabilitačních cvicích, ikdyž se ti zdá, že se to zhoršilo. Ono jde taky o to, že tělo se přizpůsobuje podmínkám (i těm horším) a náprava je taky změna, takže bolí. Příklad: Manželka měla velké problémy s bolestmi spodních zad. Pořád nemohli přijít na to, co jí vlastně je a cpali ji různýma utrejchama a léčili všechno možné (třeba ledviny…). Pak přišla k paní primářce rehabilitační kliniky. Ta se na ni podívala, řekla ji ať se předkloní a bylo jí to jasné. Pak nám řekla, ať jí udělám do boty pod patu centimetrovou vložku, ať v tom chodí a přijdeme za týden. Světe div se – bolest přestávala a za týden paní primářka manželkou párkrát škubla a už let je klid.

            Vysvětlení – žena si někde pohla bederní páteří, takže aby to nebolelo, svaly podvědomě ohýbali páteř do polohy, která byla nejméně bolestivá. Jenomže tím byly tyto svaly přetěžovány a logicky to začalo bolet. Podpatěnka jim pomohla udržet páteř v žádané poloze, takže mohli povolit. Až se svaly uvolnily, mohla paní doktorka bezbolestně páteř napravit.

            Takže cvičit, posilovat a protahovat, nejlépe pod KVALIFIKOVANÝM dozorem (zdaleka ne každý doktor či fyzioterapeut je kvalifikovaný).

            0 0
            • krokus  

              Díky za reakci. Objednal jsem se na příští týden k ortopedovi, od něj bych se rád nechal poslat k fyzioterapeutovi. Ideální by byl někdo, kdo trochu rozumí kolům, protože souvislost mezi tou bolestí zad a ježděním na kole je nepochybná (ať už je jakákoli).

              0 0
              • blaf  

                ortoped te posle leda tak do nemocnice na rehabilitaci, v tom moc sanci nevidim, jedina cesta je podle me pres kvalitniho fyzioterapeuta a takovi v nasem zdravotnim systemu imho nejsou takze jedine soukromej za penizky, bohuzel konkretne neporadim, toho spravnyho jsem jeste nenasel :(

                0 0
        • Meluzina  

          po letech jsem musela kromě cvičení využít i obstřiky, i když mi po nich nebylo moc dobře… výsledek? po letech vyjížďka bez bolestí a kdyby jen to, manžel se divil, že mu i stačím:-)

          0 0
      • krokus  

        Tak jsem absolvoval 10× jakousi rehabilitaci, bohužel to bylo zcela k ničemu. Záda mě bolí snad víc než předtím. Nějak nevěřím tomu, že jde jen o dočasné zhoršení, než dojde ke zlepšení či nápravě.

        Nemáte někdo tip na opravdu dobrého fyzioterapeuta?

        0 0
        • Meluzina  

          z Prahy jezdí sem do Mostu za Martinou Francovou, o něco lepší je Tancošová, fakt super, už jen ty reference…

          http://www.fyzioterapeut.eu/

          0 0
          • Meluzina  

            jinak velmi pozitivní osobní zkušenost, u pí Tancošové jsem byla dvakrát a měla jsem na cca 3 roky klid… poznala i to, co poté odhalil RTG

            0 0
        • ELx  

          Zkus to tady – http://www.bebalanced.cz/

          0 0
          • blaf  

            vlastni pozitivni zkusenost? osobne mi teda moc nepomohla, mel jsem dojem, ze nevi co se mnou a rekla mi, ze by mi nic byt nemelo a tim to skoncilo

            0 0
        • Mamut  

          Pred 8 mesiacmi som mal vyskocenu platnicku. Uz som sa lucil so definitivne sportom a dufal aspon v opatrnu chodzu, ale dnes o tom skoro neviem, pokial nerobim hlboke predklony. Dochadzal som na fyzioterapiu do sukromneho centra, kde som si ku platbe z poistovne este doplacal sam a nemam poct, ze mi to vyznamne pomohlo. Rada bola doma cvicit to ste, ale nie cez bolest. Problem bol, ze to samotne cvicenie vyvolavalo bolest a aj dalsi den som citil, ze chrbtica je z toho v horsom stave, nez bez toho cvicenia. Takze jedine, co som robil a o com verim, ze mi pomohlo bolo plavat, plavat a plavat kraula. Kazdy den po plavani mi bolo citelne lepsie (a uz to ostalo), nez pred plavanim. V den plavania to nemalo ani pozitivny ani negativny vplyv. Takze som sa z toho skokovo (skok s kazdym plavanim) dostal.

          K tomu prazskemu centru nemozem povedat nic negativne, kolega (ktory mi ich doporucil) u povymetal daleko viac fyzioterapii a pochvaluje si ich. Ku mne sa postavili tak, ze ked mi plavanie pomaha, nech teda plavem a dokym vydrzim plavat, tak by som sa mohol udrziavat ok. Ak kvoli niecomu vypadnem z plavania na par mesiacov a viac, tak mozem ocakavat cokolvek.

          Ine individuum moze mat ine skusenosti a uplne ine postupy ako z problemov dostat.

          0 0
          • jonys  

            Která plotna to byla?

            0 0
            • Mamut  

              L5/S1

              0 0
              • jonys  

                Klasika :-)

                Tam je to plavání OK (pokud člověk umí styl, což je asi tvůj případ). Akorát to chce řádně teplou vodu. U krčařů je problém, protože plavat bez zvedání ramen k uším a tedy zatěžování těch „blbých“ svalů to moc nejde.

                0 0
                • Meluzina  

                  na to je zase dobrý znak, i když zpočátku ta oslabená šíje pobolívá, časem se zvyšující se kondičkou je to v pohodě…

                  0 0
                  • jonys  

                    Oslabená…ono většina těch problémů právě vzniká tím, že je přetěžovaná, tedy zesílená. Pak horní trapézy, zdvihače, sternomastoid, podklíčkové svaly a svaly kloněné dělají všechnu práci (zejména drží předsunutou, tedy i více zatěžující kebulu), čímž se zkracují a spasmují, utahují obratle k sobě a už to jede…Oslabené právě jsou dolní trapézy, velký zádový rombické. A hluboké svaly krku-procvičovat držením overbalu ve stoje čelem, spánky a týlem na zdi a protahovat krční svaly!

                    0 0
                    • Meluzina  

                      po zakoupení balanční desky mám celkem klid, plus plavání a hlavně částečně nafouknutý owerball v autě, nutí držet záda rovně a dají se pěkně stahovat břišní svaly během jízdy po dálnici…

                      0 0
    • karel d.  

      „Boleni zad“ je natolik vseobecny pojem, ze se na to da jen tezko odpovedet. Dulezite je vedet kde, co asi boli (paterni obratle, vzprimovace, vazy atd.?) po jake dobe to zacne bolet-jaky je prubeh bolesti, kdy a po cem dochazi k uleve. Jinak ze cviku casto pomaha posilovani brisnich svalu, zakopavani, hyperextenze -alespon z tech zakladnich. V prubehu jizdy casto pomuze se tez obscas zastavit a zada protahnout, trochu se popr. projit.

      0 0
      • jonys  

        Tak hyperextenze, tedy namáhání již zřejmě totálně spasmovaných svalů (čili efekt nula, neboť sval lze posílit jedině jeho opakovaným stahováním a uvolňováním, a protože u zatuhlého svalu jaksi fáze relaxace chybí…) je kravina, posilováním břicha si průměrný člověk představí sedylehy a na světě je další *******…

        K tazateli, co sedí na kole křivě: asi se bude muset začít rovnáním – délka nohou, pánev, …Takže Dornova metoda. Pak se dají řešit dysbalance, to už musí posoudit odborník, určitě ale nic nepokazí SM system.

        K ostatním co je bolí záda při jízdě na kole: cokoliv, co uvolňuje svaly přetěžované a posiluje svaly oslabené, hluboké svaly krku, břicha (to neznamená začít hned šaškovat na bosu nebo TRX!!!-dobré cviky viz asi 3 Vela zpět "Síla vychází z hloubky) strečink mírou vrchovatou, SM system každopádně, pilates pokud není nutná nějaká léčba (výhřez…). Hlavně ale žádný odnože typu power, dance, heavy a nevím co eště, a bacha na voloviny typu funkční trénink v provedení jak je dnes hojně nabízen – pokud neuděláš klik s relaxovanýma horníma trapézama a zdvihačema a trenér ti ještě fandí, rychle odtam pryč!

        Dobré články hier: http://www.coretraining.cz/…ory/vsechny/

        0 0
        • cubas  

          Na mojí vylezlou L4/5 mi SM system fakt hodně pomáhá. Denně cca 30–40 minut. Ale dokopat se k tý pravidelnosti …

          0 0
          • jonys  

            Jo jo :-). Možná bych než 1×40 doporučil 2×20, ale chápu, že je úspěch dokopat se 1× za den, natož 2× :-)

            0 0
    • micinka  

      Ja osobne jsem mel dlouhodobe problemy se zady, i v normalnim zivote. Byly doby, kdy me bolelo i lezet na posteli a to jsem vyzkousel i nekolik matraci. Pomohla Yoga, Bosu, uvodlneni od stresu a obecne posileni centra tela.

      Na kole me ovsem trapily porad, chce to absolvovat bike fit, bohuzel u nas moc odborniku neni, to ze je BgFIT a podobne na kazdem rohu vubec nic neznamena. Mam jak BgFIT, tak i dalsi fitting, ale v takove urovni to nema smysl. Nicmene nastesti ted uz jsem ted nastaveny ta radost z jizdy a uvolneni je krasny pocit..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.