Běžky na klasiku pro těžší kusy (90-100kg)

56 nepřečtených
  • sorak

Ahoj, cca po 15ti letech bych rád obnovil výbavu na běžky, mám starší Rossignol Xtour v délce myslím 208cm, moje parametry výška 187cm a váha 99kg. Rossignoly jsem kupoval v době, kdy jsem měl cca 88–92kg (vychrtlejší ručičky a vrch těla, děti a stavba baráku měla následně vliv :D).

Na bruslení nemám kde a ani technicky to neumím, takže klasika, většinou prošlápnutá či strojově upravená stopa. Volný terén ne.

Když jsou podmínky, tak párkrát za zimu na běžky stoupnu, úplný začátečník nejsem, nějakých cca 20let to občas provozuju. Boty mám aktuálně kombi taky od Rossignolu, ale budu vyměnovat i ty (problém s povolováním quick-release tkaniček, dobastlená spona pro pásek přes kotník na obou – praskla původní, tyčinka k upnutí do vázání už skoro leze ven z plastu špičky).

Běžky jsem zvyklý mazat, šupiny bych nechtěl, od doby pořízení výbavy jsem trendy moc nesledoval, teď když je to znovu aktuální jsem si něco načetl a zaujaly mě „skin“ běžky, tj. s mohérovými pásy. Asi bych se tomu nebránil, nicméně, pokud by skin byly o půlku dražší než srovnatelný hladký model, kde je třeba mazat, tak bych asi sáhnul po „mazacích“ běžkách.

Představoval bych si běžky spíše sportovní než vyloženě turistické.

Poptáváním u kamarádu jsem dostal od jednoho co má parametry 196cm / 110kg tip na:

Atomic Pro C3 Skintec Hard

sám jsem pak googlenim našel mazací variantu:

SPORTEN FAVORIT HARD WAX

Můžete prosím doporučit některý z těchto modelů? Případně nasměrovat na jiný nebo prostě dát nějaký relevantní komentář?

Díky!

0 0
    • novas752  

Běžky je dobré vybírat v kamennym krámu s běžkama, kde ti je dovedou změřit. Šupiny jsou k ničemu, skiny jsou na většinu podmínek dobré a netřeba řešit mazání, ale ta tuhost je důležitá – když taháš skin furt po sněhu je to blbý, když to sotva prošlápneš tak je to taky blbý.

1 1
    • holmes  

Ahoj, je mi pětasedmdesát a na běžkách jsem strávil spoustu volného času. Na hodně jsi si odpověděl vlastně sám. Doba a technologie jdou sice dopředu, ale pořád platí stará vyzkoušená pravidla, pokud nezávodíš:

čert vem značku, čert vem barvu, rozhodující je na klasiku stoupací komora na Tvou váhu. Já sám mám 183 cm a váhu postupně od 85 do 95 kg a pořád jsem jezdil na 205 cm. Píšeš, že si umíš namazat, to je velké plus. Zajdi někam, kde mají plech na vyzkoušení stoupací komory a vyber takové, aby stoupací komora končila vzadu buď na patě, nebo ne moc za ní.

Dnes už jsou vázání, které lze posunovat a tím to trochu regulovat, ale myslím, že to je spíš pro závodní prostor, nevím, neměl jsem možnost to zkusit.

0 0
      • novas752  

posuvná vázání jsou dobrá spíš vzhledem ke skinovým běžkám – se skinem nehneš, kdežto stoupák si namažeš dle potřeby.

1 0
        • sorak  

Mazat sic umím, výbavu na to taky nějakou mám (takový základ – V30-V60 vosky, zakladni klistr, starou zehlicku a skluzne vosky), ale je pravda, že úspěšnost je tak 3:1 – na každé 4 případy se najde jeden, kdy se namazat nedaří kvůli blbým podmínkám nebo nedostatečným zkušenostem/vy­bavení.

Mám v práci kolegu, co má děti v běžkařském oddílu, tak za ním chodím občas na rozumy a jsem už asi zlomený zkusit ten skin i právě díky možností posouvat vázání.

Co s ním nevyřeším je konkrétní model na ty moje parametry, u nich v oddílu se řeší děti a junioři, trenéři a otcové se tam sešli spíš menší a nikdo tam nejde přes 80kg.

0 0
          • oddie  

Skiny jsou super na rekreační poježdění, ale na těžší váhy je to problém, taky jsem se s výběrem dost navztekal a to ani zdaleka nemám tolik.

0 0
          • novas752  

Skiny jsou na 90% podmínek pro rekreační fajn. A celá ta prcárna se stoupákama a klistrama odpadá, stačí impregnační sprej. Ale musí se dobře vybrat vzhledem k váze i způsobu použití ( výkonnostní potřebuje tužší lyže než rekreační ).

1 0
          • kadlec  

Mam sporteny se skinem a spokojenost. Skin mam hlavne kvuli mazani, nehodlam se to ucit a pripadne trpet kvuli blby maze. Takbke nasadim a jedu.

1 0
    • Nitroglycerin  

Peltonen NanoGrip Facile 207 cm, jsou snad do 110 kg

0 0
      • roman 3D  

nanogripy na přemrzlý sníh jsou nic moc

0 0
      • sorak  

Z toho, co jsem načetl, jsem si udělal názor, že NanoGrip bych nechtěl, spousta lidí si stěžuje na pomalost, nefunkčnost na čerstvém sněhu a nutnost používat anti-freeze přípravky.

Resp. mohl by být dobrý výběr jako druhé lyže do jarních podmínek, protože se recenzenti a uživatelé vesměs shodují, že do měkkého, odtávajícího sněhu jsou lepší než skiny, šupiny i mazací lyže.

0 0
    • Zednice  

Já doporučuji Sporten Perun, mají dvojí tuhost takže se dá vybírat i délka. Já mám radši svižnou jízdu, takže kratší tuhé. Manžel je má, má přes 100kg a jezdí zásadně bez mázy, sem tam zabrusli a je spokojen. Mají tu desku, takže už jedině nnn/prolink. A cena parádní

2 0
      • DDDD  

Perun je super rekreační běžka. O něco širší, dneska lze už i se skinem. Pro váhu 100kg bez sportovních ambic asi není co lepšího v týhle ceně vzít.

1 0
    • scoty  

Jestli si to chceš užít, tak určitě doporučuji speciálku, kde mají měřič tvrdosti lyží (flextester) + pořádný výběr. Na stroji se nastaví tvá váha a on pak na lyžích ukáže délku mazací komory. Podle tvrdosti lyží se taky určí, zda bude lepší délka 205 nebo 207.

Boty určitě na klasiku.

Doporučení :

lyže Fischer RCR, 207, teplé (do našich podmínek)

boty Alpina RC Classik

hole nějaký karbon

Cena by mohla být do 15 ti i s nějakým voskem. Dále doporučuji kopyto na mazání a nastavitelnou žehličku na vosky.

https://www.actisport.cz/…/flextester/

1 1
      • sorak  

Díky za konkrétní tipy a přínosnou odpověď.

Do jedné speciálky jsem mířil v pátek, bohužel jsem tam našel ceduli, že 26.-30.1. zavřeno z důvodů dovolené. :(

Pokud bys kromě toho Brna měl tip i na jiné místo na Moravě, kam zamířit, budu rád za informaci.

0 0
        • scoty  

Na severní Moravě nevím. Sám nakupuji Nyč Liberec, nebo Henych Jilemnice. Pohledej na netu, pak jim zavolej a ptej se třeba na to co jsem doporučil. Hlavně aby měli víc zboží, ze dvou párů lyží se vybírá špatně.

0 0
          • sorak  

Tak jsem si udělal 3 výlety do prodejen, kde měli mít nějaký výběr. Realita je taková, že opravdu vybíráš ze 2 nebo 3 párů, víc nikdo skladem neměl. A zpravidla ve stylu – mám tu tyhle Fishery za 12990,– (bez vázání) nebo Sporten Perun za 3990,– V jedné speciálce mi před čumákem vybral chlapík s podobnými nároky poslední kus Rossignol R-Skin Ultra Stiff.

Takže jsem bral holt Perun Pro.. jednak z důvodu dostupnosti, druhak, že kdybych chtěl opravdu něco sportovnějšího, tak mi nestačí prasátko – jen lyže s vázáním za 15tis

Boty jsem bral od Alpiny T5, protože nic lepšího v mé velikosti nikde neměli :(

0 0
            • šlapatko  

Jsem na tom podobně a druhým rokem vozím sporten BC Explorer, boty ty samé. Délka 205cm, moje váha 94kg. Většinou namažu dobře. Jako začátečníka mě trápí sjezdy, ale to chce čas :-). Pravdou je že skluzný vosk vydrží cca dvě vyjížďky, cca 30km. Potom zažehluju znovu.

0 0
            • scoty  

Mimo ověřené specialjky už je to asi dost vybrané…

0 0
              • sorak  

Spíš bych viděl problém v tom, že pro speciálky je kategorie lyží do 10tis nezajímavá + jejich typická klientela se fyzickými specifikacemi též vymyká mým požadavkům.

U klasických prodejen je pak prodej běžek minorita, víc si vydělají na sjezdovkách a jejich příslušenství.

Též tam byl asi chybný předpoklad z mé strany, že se dá v relaci 6–8tis vybrat kvalitní sportovní lyže vč. vázání (staré Rossignoly jsem svého času kupoval za 2tis, tož jsem si říkal, že 4násobek by mohl být OK).

A taky timing je asi blbý – kupovat lyže koncem ledna je jak shánět kamnáře či kominíka v říjnu.. :D Ale nečekaně se naskytla možnost jet na týden na hory (jako náhradníci), takže po tom co jsem posledních pár sezón váhal jsem se konečně rozhoupal k obměně.

0 0
    • petrx  

Sporten favorit určitě ne, ty používají extrudovanou skluznici na které nedrží vosky. Na váhu je nejlepší výběr u „závodních“ řad, kde lze většinou při dané délce vybírat ze 3 tvrdostí. Na skin bych se vyprd, je to dobrý na klistrové podmínky, ale na prašan jsou výrazně lepší mazací běžky, kde lze i trochu korigovat délku mazací komory. Pak si to chce taky uvědomit kde jezdit, v upravené stopě jsou úzké sportovní běžky jasná volba, v rozbité a vyšláplé či krátce mimo stopu nejlíp poslouží turistické běžky s (největší šířkou 48–54) a zcela mimo stopu široké BC (od šířky. 59 výš ale to nebude nejspíš tvůj případ). Jinak i mazání šlo docela dopředu, tudíž skluzné i stoupací vosky, lze pořídit i v tekuté podobě, vč klistrů, takže pak netřeba žádné extra vybavení a není namáhavější jak u tzv. nemazacích běžek.

1 0
      • sorak  

Díky. Na rozbitou stopu, resp. horší podmínky by mi doma zůstaly ještě současné Rossignoly XT, takže cílím na něco sportovního.

Výhodu skinů / nemazacich běžek vnímám aktuálně v tom, že se mi v půlce případů stane, že výbavu si nachystám dle aktuálních podmínek, ale nakonec nemám možnost vyrazit – kvůli rodině – nečekané zdržení, potřeba hlídání, když s tím člověk nepočítá, zdravotní problémy dětí / manželky či nějaká nezbytná návštěva nebo jiná bejkárna vymyšlená v rodině, kterou si člověk musí odbýt podk nechce mít týden doma zlo.

Pak to dopadá tak, že to zpravidla čistím a přemazávám na jiné podmínky – zabitý čas navíc + větší spotřeba vosku.

0 0
        • Jakobo  

Budu stat v rade jako zajemce o tvoje bezky, pac skluznice bude idealne nasycena voskem. Za takove lyze by se melo platit vic jak za nove :-)

1 0
          • sorak  

No je sice pravda, ze za posledni 4roky vic mazu jak jezdim, ale nevim jestli bys je chtel :D Uz se mi na nich povedlo par zarezu, takze na par mistech uz nasly uplatneni kofixove svicky..

Ale myslim, ze nejsem zadna vyjimka – pokud mas rodinu / male deti a zaroven chces sportovat, tak holt fungujes stylem, ze kolo ci bezky si nachystas sebou pro pripad, ze by se vsechno seslo a mohl jsi vyrazit, coz se ale v pulce pripadu nestane.. a nekdy i kdyz mas domluveny „cas pro sebe“, tak se holt situace zmeni a musis to odpiskat bo manzelka se zasekne v praci, holce se udela spatne v druzine/ ve skole atd..

2 0
            • DDDD  

Přesně nedostatek času na přípravu běžek mě dovedl před lety k tomu, že klasiku skoro nejezdím. Skate je servisně snadný (nechci se tu s nikým přít, na rekreační nezávodní ježdění). Já si v podstatě vystačím se 2 sadama běžek a beru je podle podmínek. Kluzný vosky v HF sadách mají celkem velký tolerance a tak není problém hned vyrazit, pokud je čas.

1 0
        • Vrci  

Stejně musíš parafinovat skluznou část, takže ušetřiš akorát za klistry a odrazový vosky.

1 0
          • Bobbybike  

ušetříš nervy s nevhodně zvolenou stoupací mázou a za to to podle mě stojí.

1 0
            • Vrci  

Taky jsem do klistrových podmínek koupil skiny, ale na jemný sníh mám mazací.

0 0
              • Bobbybike  

Taky jsem to takhle měl, ale z časových důvodů na přípravu mázy mazací běžky stály věčně v koutě a já furt vozil skiny (Peltonen Skinpro). Mazací jsem nakonec prodal a na jarní klistrové sněhy pořídil Peltonen Nanogrip a jsem spojenej. Hlavně se už s ničím nemažu, jen občas přejedu skluznici houbičkou s tekutým LF/HF na skluz.

0 0
    • cibi  

Rovněž poprosím o radu:

120+ kilo

použití na turistiku, max. v projeté stopě, žádné strojové stopy ani bruslení nehrozí.

mazat ± umím, (ono na to mé použití) šupinky mi rovněž nevadí.

Ale měl jsem léta 205 a ty byly na resp za hranou s ovladatelností, mám na jednom koleně nějaké zmršené šlachy.

možná nějaké backcountry?

0 0
      • stařík  

Offtrack a šupiny. Na turistiku ne skiny. Šířka do 65 mm, aby se vešla do stopy. Já mám Fischer OTX 62mm, na nich je ještě NNN vázání a ne BC. Brát jen ty lyže s hranami. Ale tabulka říká 90–100kg, pak už není nic. Ze zkušenosti vím, že projdou všude. Boty ne na klasiku, ale OTX nebo kombi. Když jsou hrany, tak je potřeba větší opora v kotníku. Jinak se jejich efekt ztrácí.

1 0
        • dr nick riviera  

Ahoj, s těma 62 mm se vlezeš do stopy? Já jsem teď ve sportisimu zahlédl bc salomony 64 mm a neodolal, protože z původních 9100 byly za 4900.. A zjímalo by mě, jeslti se do frézované stopy vlezu. Hádam jsou to sporteny s nápisem salomon teda. A souhlas s těma vyššíma botama.

0 0
          • petrx  

standard u strojové stopy je šířka 70mm, takže by se tam měly vejít i 68mm, akorát v zatáčkách už to bude dřít.

0 0
          • stařík  

Mám šířku 62 mm ty ve stopě jdou. Pak mám šířku 68mm a ty už ve stopě drhnou a chodím na nich mimo stopu

0 0
    • Sipal  

Taky se přidám…V Praze jsem zkoušel shánět mazací běžky, ale bez šance. Jen mohér nebo šupiny. Ještě se dá občas narazit na Sporten, ale ty nechci. Nemáte tip kde mají něco skladem? Spíš širší než vysloveně závodní, kolem 205 cm. Díky.

0 0
      • petrx  

V turistické kategorii, kde se nachází běžky širší tak akorát bohužel mazací běžky úplně vymizely, leda zkusit bazar nebo výprodej (mě se před cca 3 roky podařilo sehnat nové Madshus Lillehammer s nej. šířkou 52mm, které jsou na ne úplně nejlepší podmínky mé nejoblíbenější), nebo zabrousit do kategorie Backcountry a vybrat ty nejužší co se ještě vejdou do stopy, (např Fischer Transnordic 59 Easy Skin Xtralite, Madshus Panorama T50, nebo ještě něco od Asnes což jsou mazací běžky s připínatelným skin páskem pro prudké výstupy) nebo sáhnout po závodní kategorii, kde je výběr pestrý ale ty jsou dobré vyloženě do strojové stopy.

0 0
    • tomas.nov8  

Co se týká Salomonu a Atomicu (nevím jak jiné značky), tak ani na prodejnu nemusíš. Dnes je už na každém páru graf toho jednotlivého páru, takže to není jak dřív jen podle tabulek. Tady na fotce je třeba jeden pár těch C3 v hardu, ale ve 200cm, co jsem měl zrovna po ruce.

Pokud chceš sportovnější klasiku tak bych šel do modelů Redster C5 a výš, záleží na ceně. U Salomonu RC9 a výše.

Ideálně vybrat délku a tvrdost podle tabulky a pak napsat prodejci váhu, jestli má vhodný pár.

0 0
      • sorak  

Tuhle nálepku jsem už viděl, ale nejsem z toho asi úplně moudrý, resp. se jen dohaduju, že bych se asi měl pohybovat v tom středním tmavě šedém čtverci?

Co tam ale znamenají ty mm na ose X (dole)?

0 0
        • Vrci  

Mezera mezi lyží a podložkou.

0 0
          • Jakobo  

Taky jsem to prve nechapal a i ted po vysvetleni jsem se musel nad tim zamyslet. Popravde ale porad vlasne nechapu, jak ten graf prenest do realnych podminek na snehu. Kdyz jsem si stoupnul na obe bezky a papir se v mazaci komore posouval dopredu dozadu v urcite delce, tu jsem zmeril, pak presunul vahu na jednu a papir se primacknul tak to mi bylo jasne. Tvl ja se v te dnesni dobe fakt nejak zacinam ztracet :-D

0 0
    • Enron  

Koukám po nových běžkách, chtěl bych skiny, mám clekem dobrý zkušenosti s běžkama Sporten. Nevíte někdo co znamena S/M nebo M/H u stejných délek u Sportenu? Jinak teda aktiální váha 100+ :-( Díky.

0 0
      • janol  

Tvrdost lyze, Soft/Medium/Hard. Na danou vahu jedine M/H.

2 0
        • Enron  

Díky. Myslel jsem si to,ale nemohl najít.

0 0
          • sorak  

Ja jsem ty Sporten Perun Pro Skin koupil prave v M/H a asi bych podruhe sel do jine znacky, prijde mi, ze to jede znatelne pomaleji.. videl jsem Rossignoly Rskin Ultra Stiff ted ve vyprodejich za cenu jen o malo vyssi, to by byla asi lepsi volba.

1 0
      • gerrard  

Pouvazuj o Peltonenkach s nanogripem. Je to cesta jak vresit vyssi vahu, tam se neresi stoupaci komora.

0 0
        • sorak  

Ale nejede to! :) Jako vazne.. jsou to lyze idealni pro nekoho, kdo nema rad sjezdy, vyhovuje mu obecne nizsi rychlost a nevadi mu, ze se proste tolik nesklouzne a nesveze..

Dvakrat jsme ted vyrazili s kamarady – jeden Fisher twin skin, druhy Peltonen Nanogrip, treti starsi mazaci Fishery, ja Sporten Perun Skin.. Peltoneny byly vzdy nejpomalejsi ve sjezdech i na rovine.

Ale samozrejne do jarnich podminek – na odtavajici snih – to drzi jak pribite, to fakt nepodklouzne.. zkouseli jsme si menit bezky a ty nanogripy funguji v tom smyslu, ze to fakt pomuze ve stoupani, ale holt za cenu toho skluzu.

2 0
          • gerrard  

Kdyz vazis tolik, ze ti nefunguji normalni bezky, tak te nanogripy uspokoji. Jestli mas pocit, ze to malo frci, tak pomuze dat anti ice. Pro hromadu lidi uspokojujici reseni.

0 0
    • andre.marek  

Já letos pořídil Peltonen g-grip a jsem nadšený. Trochu je to tím, že jsem předtím měl cca 15 let šupiny, takže utrpení, ale jede to teda parádně. Mám 2 metry a 89kg, tak jsem bral ty největší.

0 0
      • sorak  

Pokud jsi mel supiny, tak ti rozumim, to jsou jedine lyze, co jedou jeste min nez peltoneny :D Pokud bys prechazel z mazacich, tak bys tak nadseny nebyl.

0 0
    • Enron  

Díky všem za tipy. Letos už to hrotit nebudu,ale na příští sezónu bych možná výbavu obmenil. Bude čas se probrat pořádně nabídkou i pro nás „nevrcharske tipy“:-)Ty Rosy vypadaly pěkně

0 0
    • keymaker  

Zdar, kdybyste někdo viděl akci na běžky na klasiku ideálně i s vázáním váha cca 95kg, postněte sem. Nechci do toho dávat moc peněz. Stál jsem na tom dvakrát v životě a budem to šudlat s dětma. Vasák ani Bobolopet na tom jezdit nebudu :-)

0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.