Ahoj, cca po 15ti letech bych rád obnovil výbavu na běžky, mám starší Rossignol Xtour v délce myslím 208cm, moje parametry výška 187cm a váha 99kg. Rossignoly jsem kupoval v době, kdy jsem měl cca 88–92kg (vychrtlejší ručičky a vrch těla, děti a stavba baráku měla následně vliv :D).
Na bruslení nemám kde a ani technicky to neumím, takže klasika, většinou prošlápnutá či strojově upravená stopa. Volný terén ne.
Když jsou podmínky, tak párkrát za zimu na běžky stoupnu, úplný začátečník nejsem, nějakých cca 20let to občas provozuju. Boty mám aktuálně kombi taky od Rossignolu, ale budu vyměnovat i ty (problém s povolováním quick-release tkaniček, dobastlená spona pro pásek přes kotník na obou – praskla původní, tyčinka k upnutí do vázání už skoro leze ven z plastu špičky).
Běžky jsem zvyklý mazat, šupiny bych nechtěl, od doby pořízení výbavy jsem trendy moc nesledoval, teď když je to znovu aktuální jsem si něco načetl a zaujaly mě „skin“ běžky, tj. s mohérovými pásy. Asi bych se tomu nebránil, nicméně, pokud by skin byly o půlku dražší než srovnatelný hladký model, kde je třeba mazat, tak bych asi sáhnul po „mazacích“ běžkách.
Představoval bych si běžky spíše sportovní než vyloženě turistické.
Poptáváním u kamarádu jsem dostal od jednoho co má parametry 196cm / 110kg tip na:
sám jsem pak googlenim našel mazací variantu:
Můžete prosím doporučit některý z těchto modelů? Případně nasměrovat na jiný nebo prostě dát nějaký relevantní komentář?
Díky!