pomoc s výběrem: běžky na klasiku, vázko, boty ....

46 nepřečtených
  • kejmi

    Zdravím běžkaře a znalce v tomto odvětví. V historii jsem něco málo pohledal, ale většina topiců je cca 8 let stará. Prosím o moc při výběru komplet vybavení na běžkování. Jsem úplný začátečník (na běžkách jsem stál před 15 lety na lyžáku). Rád bych jezdil klasiku – pohodové tempo, žádné honění ega (mám 177cm, 70kg). Rozpočet na běžky, boty, vázání a hůlky bych viděl do 5.000Kč (chápu, že to není žádná sláva, ale tak do začátku snad tato částka postačí…)

    Předem dík za případné rady a doporučení při výběru.

    Lukáš

    0 0
    • Erknold  

      Když večer před jízdou patlám vosk na běžky, tak mě to moc nebaví. Ale furt lepší, než se s tím patlat na parkovišti v mrazu. Když je blbě a musím se patlat na trase s klistrem, tak mě to vysloveně už s… :) A když vedle mě zaparkuje někdo, kdo má běžky s protismykem a hned vyběhne, jede mu to stejně, odraz má dobrý, tak mám sto chutí své běžky hodit do stráně :)

      Mé další běžky budou se šupinkou/protis­mykem.

      A viděl jsem naživo tuty retro Sporteny a vypadaly dobře http://www.sporten.cz/…natural.html

      No a boty samozřejmě nad kotník.

      Do 5000 by ses mohl vejít. Fakt je to jen o tom si říci, chci jezdit na pohodu a nic neřešit, koupím si šupinku. Chci závodit a laborovat, koupím hladkou a mažu.

      0 0
      • Karma  

        Jo, taky lituju, že jsem si nekoupil šupiny, ale je fakt, že bez šupin svištěj rychlejc (když blbě nenamažeš). teď už mazání řešim tak, že si je nechám máznout za kilo na parkovišti v Bedřichově. Ale jestli chceš jen turistiku, tak ber šupiny, budeš ušetřen spousty starostí.

        Nejdřív vyber boty a až podle toho vázání s běžkama. Mě sedly jenom salomony, do fischerů jsem se prostě nevešel ačkoliv jsem je původně chtěl. Tak bacha na to.

        0 0
    •  

      když se nechceš zabývat mazáním tak nanogrip http://www.bike-forum.cz/…ennosti.html

      0 0
      • McBlacky  

        lepší atomic s tím nacvak páskem. jedou výrazně líp

        0 0
        •  

          atomic s nácvakem jsem nejel ale moje nanogrip race teda jedou líp než kterýkoliv šupiny co jsem měl/zkoušel, navíc přejezd hrbů a muld je na šupinách velikej zážitek:-), na nanogripy nedám dopustit bo jsem od přírody línej mazat a celkem se na nich i dá přibruslit, nevýhodu v nanogripech vidím při teplotách pod –10, tam moc nedržej a je to celkem fuška

          0 0
          • McBlacky  

            to schválně zkus protože skintec jedou ještě líp. Ale je to daný tím, že je to race lyže s úpravou, zatím co ty peltoneny jsou i ty lepší jen sportovní kategorie

            0 0
          • MlokCZ  

            Já to tedy mám mnohem vyrovnanější. S nanogripem mám ten vyšší model race, kde není nanogrip po celé délce, přesto nemůžu říct, že by to jelo znatelně lépe než ty šupináče co mám. A to samé záběr.

            Záleží to od konkrétních podmínek. U šupin jsou tu ty nepříjemné přejezdy hrbů a muld když není zrovna hodně sněhu.

            Parafínované mám oboje (u nanogripu se u modelu race také parafínuje ta část bez nanogripu).

            Takže to střídám oboje dle podmínek. A když je na Silberhütte hodně sněhu (pak tam nejsou žádné muldy, kde se šupináče zasekávají), tak beru skoro raději šupináče.

            Nebruslím vůbec jak jezdím na dobře upravené okruhy, takže tenhle faktor mi netrápí.

            0 0
    • Pán z Dubu  

      Boty vybírej důsledně – lépe se zpevněním (externím či všitým) hlezenního kloubu. Značně to usnadňuje ovládání lyže. Boty s výškou těsně nad kotníky při plužení naplníš sněhem – radši vyšší (třeba kombi). Někteří výrobci je dělají jen po celých číslech, někteří i po mezivelikostech.

      Typ vázání podle bot.

      Hole cca 150 cm délky. V téhle délce Al moc nepropružuje. Když bude plast košíčků vypadat ošizeně – že křapne, tak se tak stane.

      K lyžím se šupinami netřeba kupovat stoupací vosky. Je i časová úspora s jejich mazáním a smýváním. Pokud budeš vyrážet na lyže třeba k polednímu, kdy teploty překračují nulu, jsou šupiny lepší volba.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Ale zase šupiny v umydlené a na beton udupané stopě po tlupách českých/němec­kých/polských/slo­venských/rakou­ských … šoupačů a šoupalek (případně se šoupátky) jsou úplně na nic.

        A když vyjede kolem poledne do měkka a bude se vracet za tři hodinky, kdy už teplota bude zase spořádaně hluboko pod nulou, také si fest užije závěrečná stoupání.

        Zase na a v levných skluznicích vosky moc nedrží.

        EDIT: Ještě bych vybíral podle šířky lyže, na úzkých se hodně pohodářů zbytečně trápí. Výše zmíněný Perun je takový zlatý střed.

        0 0
        • Pán z Dubu  

          S tou šířkou lyže souhlasím, do hubených ho ani nepustí finanční limit a turistické zaměření.

          0 0
    • kejmi  

      moc všem děkuji za reakce. Lyže PERUN se mi moc líbí. (jakou bych měl pořídit délku, když měřím 177cm?) Vzal bych ty s protismykem… Co říkáte na TYTO boty

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Podívej se na tabulku s doporučenou hmotností jezdce (nezapomeň na případný batůžek). Kdyby se Ti zdály moc dlouhé, musíš zvolit robustnější – expediční model (Ranger, Forester, Highlander ..).

        Pokud se o lyže nechceš starat, dobrá volba. Ale sintrované skluznice jedou rychleji (Perun Pro se dá také objednat s protismykem :-)

        0 0
      • Pán z Dubu  

        Projeď si doporučení „jak vybírat běžky“ prodejců a výrobců.

        Lyže se nevybírají podle tělesné výšky, ale tělesné hmotnosti + technických dovedností popř. odrazové kondice.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Projeď si doporučení „jak vybírat jízdní kolo“ prodejců a výrobců.

          Jestli je to u běžek stejná masírka jako u sjezdovek (a kol), tak tedy potěš.

          0 0
          • wilda81  

            Spíš myslel, že si na ně musíš v obchodě stoupnout a změřit jestli je prošlápneš při odrazu atd.

            0 0
      • jan.pernik  

        Boty jo, hlavně Ti musí sednout. Ale rozhodně ne lyže s protismykem. Nadřeš se jak kůň – nepojede to ani do kopce ani z kopce. Je to dobré pro báby, jejichž max rychlost v jakémkoliv terénu je 3km/hodinu a délka trasy je taky tak 3km.

        Tzn. klasickou hladkou skluznici. Mazání problém není.

        Na 170cm výšky tak 190–195cm lyže. Jinak se to zkouší tak, že si na lyže v plné polní stoupneš. Pokud stojíš na jedné noze tak musíš tu lyži prošlápnout, pokud stojíš oběma, tak neprošlápneš.

        Prošlápnutí = pod patkou neprostčíš papír/karton.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Takže na 185 cm doporučíš tak 205–210 cm. Jejda, ony se ale (Peruny) dělají nejdelší 198 cm, co si já nešťastník jenom počnu?

          Nebude přece jen lepší podívat se na tu tabulku podle hmotností jezdce?

          0 0
          • jan.pernik  

            A jo, tak to je „vycházková“ lyže pro chodce. Délka je kompenzována šířkou, aby se nam turisti nezabili.

            Takže prvně si odpovězme základní otázku, zda chceš lyže na běhání nebo snežnice na procházky s manželkou.

            0 0
        • Erknold  

          Tak je trochu rozdíl mezi šupinkou na práskačkách z 80. let, kde fakt lidi šoupaly i z nejprudších kopců a moderní šupinkou, která jede v pohodě.

          0 0
        • ememem1  

          blbost jak tacky. ano pomalsie je to ale zbytok su kecy. samozrejme ze mazanie problem je obzvlast ak byvas niekde ako ja (bratislava) kde sa ti na 20km trase vystrieda 5 druhov snehu resp. povrchu a rozdrbana stopa od debilnych turistov a cyklistov k tomu. naopak na toto su supiny idelane ak teda nejdes nahant sekundy.

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            JJ, a co teprve takové šupiny zalepené hned po prvních 200 m ve stopě cizím voskem ve směsi s jehličím, protože předešlí „namazat není problém“ umělci měli „poctivě a bohatě namazáno“ zastudena a v mrazu.

            Ale jinak, když se zima povede a než se stopy ujedou, tak jsou šupiny vysvobozením pro davy. Bohužel.

            A na lyže backcountry ladění bych si je pořídil také.

            0 0
            • ememem1  

              tak nevim jak v pardubiciach ale v karpatoch to je backcountry viac menej vzdy aj ked stopa je prave prave vzhladom na vysoky pocet turistov a cyklistov.

              0 0
            • MlokCZ  

              Tak to se mi nikdy nestalo. Asi záleží kam se jezdí. Jezdím převážně na Silberhütte, kde jsou vždy perfekntě upravené stopy a mám to tam z Plzně rychlejší než na Šumavu.

              0 0
          • jan.pernik  

            No tak kolem Prešpurku snad ani nepotřebuješ mazat, to se dá všechno ubruslit. Ale jak píše Krab, zalepené šupiny (ať nové nebo staré) je lahůdka pro masochisty – jet s tím a pak to čistit.

            No asi nejelepší rada pro zakladatele vlákna bude zajít do nejbližší speciálky na běžky a nechat si poradit. Pokecat s prodavačem, co chce dělat, jak je na tom fyzicky a pak si nechat poradit.

            Jinak jsou to tady kecy v kleci, protože krom základních biometrických údajů a finančního stropu nevíme nic.

            0 0
            • MlokCZ  

              Jak ubruslit? Tak pokud si koupí běžky na klasiku, tak budou na bruslení úplně k h…u.

              0 0
            • Erknold  

              víme „pohodové tempo, žádné honění ega“, asi jde spíše o tu pohodlnost užívání, než snahu být v hospodě o půl minuty dříve :)

              0 0
          • MlokCZ  

            To tu dlouho nebylo. Zase se tu budeme dohadovat s někým, kde v životě nejel na posledních slušnch šupináčích.

            Je to jak píšeš. Jsou sice malinko pomalejší (zdůraznil bych to malinko), ale pouze zase oproti lepším a udržovaným klasikám.

            Mám jak slušné šupiny, tak nanogrip a na obojem často ve sjezdech předjížím klasické modely. Když někdo má dobré a udržované klasiky, tak mi nepatrně ujede, ale opravdu s malým rozdílem.

            Šupinám bych spíš vytknul ne vždy zcela spolehlivý záběr. To ale to samé platí pro mázu v měnících se podmínkách.

            0 0
            • jan.pernik  

              No tak pokud budu citovat iDěs:

              Nevýhodou “šupinových” lyží je zvýšená hlučnost, horší skluz, nepoužitelnost na příliš měkkém povrchu (čerstvý prašan) i příliš tvrdém sněhu (firn, led). ”Šupiny” by se nikdy neměly mazat tradičním stoupacím voskem!

              Zdroj: http://cestovani.idnes.cz/…s-/lyze.aspx?…

              Je to asi jako se vším … jen otázka, zda slušná šupina se včetně bot pořídí do 5K ;-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Není nad to citovat „odborný“ obecný článek z iDěs :-)

                5tis. Kč už je dost limitující rozpočet. To ale platí ať už bude vybírat klasiku nebo šupiny.

                Ty co mám a jedou už slušně jsou nějaký starší model těhle

                http://www.fischer-lyze.cz/…is-1369.html?…

                tedy do 5tis. to komplet opravdu nebude, když slušná bota je další 3tis. Kč + vázání + hůlky.

                U klasiky to do 5tis. Kč komplet také bude bída.

                A co hlavně dodám. To je výběr šupináčů je opravdu nutný přesně dle hmotnosti jedince. A je naprosto nutné zkoušet (i pár od páru se to liší). U šupináčů je rozhodující, aby komora vyšla přesně, nejde si pomoct jako u klasiky mazáním trošku delší/kratší části.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak jsem špatně koukal, mám tyhle

                  http://www.fischer-lyze.cz/…own-341.html?qkk=

                  0 0
                • jan.pernik  

                  A jsme u toho :-). Jinými slovy píšeš, ta šupina je výborná jen se musí splnit pár technologických věcí, které pokud nesplniš, tak to jde do háje. Beru OK, ale moje zkušenost je, že pokud je na nějaká technologická vychytávka použitá na levné věci, nebo pokud nejdou dodržet všechny technolocké požadavky a předpoklady, pak i ta nejlevnější obyčejná věc bez vychytávek je Xkrát lepší. To platí obecně pro všechno, ne jen na lyže.

                  Takže si hlavně kup dobré boty a lyže bych osobně doporučil tyto: http://www.sporten.cz/…vo-comb.html. Klasická hladká skluznice, Vhodné jak pro klasiku tak občasné bruslení.

                  0 0
                  • Paja  

                    Nevim, jestli u Sportenu neprobehla nejaka inovace, ale jedny Sprinty mame doma a ta skluznice prijima parafin jen velmi neochotne (ten tam tim padem moc dlouho nevydrzi).

                    0 0
                  • ememem1  

                    jako ze ked si nakrajas na sklznicu ryhy nozikom tak to nebude ono? no asi ne, ale ked si kupim fischerky alebo atomicy tak asi hej. supinam znacky sporten by som sa radsej vyhol resp. tejto znacke celkovo.

                    a to ze byvas niekde kde sa da bezkovat 5 mesiacov do roka v pripravenej stope takze ked kuknes na sneh vies cim navoskovat este neznamena za to bude rovnake u niekoho kto sa na ne postavi mozno raz za dva roky.

                    0 0
                    • jan.pernik  

                      No tak pokud se na to chceš postavit 1× za 2 roky, tak je levnější si to za 200Kč/den půjčit.

                      Osobně střídám sjezdovky a běžky. Dopoledne sjezd, odpoledne, když už jsou sjezdovky vydřené nebo vymuldované, tak jdu na běžky.

                      Jinak sporteny osobně mám rád.

                      BTW: atomic i fischer to vyrábí ve stejné fabrice jako sporten :-) jen se na konci linky na tom lepí jiný obrázek.

                      0 0
                      • ememem1  

                        za prve ja nic nekupujem, to zakladatel threadu. ale kedze byva v pardubiciach a nie v krkonosiach tak sa moze dost dobre stat ze sa na to viac jak dva krat za rok nepostavi pricom neviem ci v pardubiciach pozicovna lyzi je. a pre takehoto cloveka su supiny idealne kdezto mazanie utrpenim lebo nikdy netrafi spravny vosk.

                        a k tomu sportenu – to je jak s tymi komponenetami z ciny co su vsetky rovnake, hong-fu kupeny na aliexpress aj spesl, tuto debatu tu fakt rozvijat osemdesiatysiesty krat nejdem.

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Hochu, teď jsi kus vedle.

                          Kdybys byl někdy ve Sportenu a zašel do oddělení „II. jakost a nestandard“ (v patře), tak bys viděl výběr lyží konstrukčně i materiálově Sporten, potiskem něco jiného.

                          Mohu osobně doložit existenci běžek Sporten Favorit / Madshus a Sporten Sprint Skate / Elan Crossfire (tedy mají 2 žlábky) Pokud se nepletu, viděl jsem tam ještě dalších minimálně 5 různých značek. Bývá to (i podle dřívějších tiskových prohlášení Hudáka) spíš tak, že levné a ‚zodolněné‘ modely si nechávají výrobci ve Sportenu rebrandovat bez větších úprav.

                          0 0
                          • ememem1  

                            ja ti poviem tak: mal som skodovku, lana z bolatic, uvaz zo singing rock, bicykel author aj lyze sporten a pomer cena vykon je ze nikdy viac. neber to prosim v zlom. kym to stalo polovicu bolo to ok, ked to stoji prakticky rovnako sorry neni ocom. tych 40 rokov skunesti proste tym ze nieco rozoberies a urobis rovnake proste nenahradis.

                            0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Klasická úzká sportovní lyže, rekreant si na ní bude připadat vratký a nejistý.

                    0 0
                    • jan.pernik  

                      Rekreant v 60-ti letech jo. Mladý sportující kluk to za 2 dny dostane do noh.

                      0 0
    • wilda81  

      Hlavně si počkej jestli bude sníh. Ať ti pak nestojí nové běžky 2 sezóny v koutě jako mě :)

      0 0
      •  

        v Jizerkách poslední zimu kvalitní běžkování

        0 0
        • wilda81  

          V Beskydech se též loni dalo, ale dva roky předtím jsem je měl jen opřené.

          0 0
    • zdenek  

      Máte někdo aktuální tip na turistické boty NNN?

      Jak pročítám recenze na netu, tak skoro s každým modelem má někdo problém. Prasklá podrážka těsně po záruce, utržená hrazdička po týdnu používání… Je až s podivem, že mi současné Alpiny vydržely 10 let. Ale už na nich začaly praskat plasty. :-(

      0 0
      • Jakobo  

        Mel jsem 2× po sobe Alpina ST10, zakladni model. Jezdil jsem skoro denne, po par tydnech vzdycky praskla podrazka a boty jsem vyreklamoval. Podruhe mi uz dali vyssi model, myslim ST28 a ty drzi. Podrazka je uz sice praska taky, ale boty uz jsou stejne ochozene. Ty bych doporucil. Ja jsem posledni roky zacal jezdil na horskych lyzich s 75 mm vazanim, tezke kozene boty Crispi. Na pohodu super, dlouhe streky zvladam, brusleni je des, ale sem tam na odpocinuti da se. Duvodem je malo snehu a po ranu ledovka. S tou hranou mam 100 % jistotu, ze zabrzdim i na lede.

        Hodne bude zalazet i na stylu. Kdo se neodrazi a na lyzich slape jak v papucich, tak mu praskne vsechno. Dalsi boty NNN budu kupovat Alfa, jen nevim, jestli se v CR daji sehnat.

        Jinak podrazku dodava Rottefella, vyrobce bot dela jenom svrsek. Aspon teda u Alpiny, Madshus, Alfa, Fisher. Nevim jak u Botasu. Je mozne, ze kvalita sla dolu. Jeste 2007 Rottefella vyrabela v Norsku, byl jsem u nich na nejakem seminari. Jestli se nahodou neprestehovali na vychod, ta kvalita by tomu nasvedcovala.

        0 0
        • zdenek  

          Máš výhodu, že je asi víc využiješ.

          Při mém používání (1 týden v roce) asi záruku přežijí každé, ale kupovat pak nové po dvou letech (po dvou týdnech používání), se mi moc chtít nebude.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.