Běžky - šupinky, výběr i podle hmotnosti jezdce

37 nepřečtených
  • d

    Existuje výrobce šupiňáků, který rozděluje běžky i podle váhy jezdce? U nanogripu to myslím jde, tuším např. Peltonen.

    0 0
    • Alojs01  

      U supinaku mi to prijde zbytecny, ty nepojedou nikdy :-)

      A skiny se na vahu delaji.

      2 0
    • MirosPikos  

      Šupiny nebrat. Vezmi moher a budeš spokojen.

      0 0
      • Kaire  

        Jo i ne… pro některé jsou šupiny ideální věc, nelze to hned zatracovat. Spíš bych řekl že na sportovní užití šupiny nebrat. Na výletní užití, kdy prakticky chodíš je to ideální.

        0 0
        • Alojs01  

          To nelze tak rict, stejne jako skiny maji i supiny jiste limity a za urcitych podminek nefunguji. Skiny maji ale tech limitu vyrazne mene, navic oproti supinam proste jedou :-)

          0 0
          • Barak  

            Fakt je ale ten, jak píše Kaire, že jsou lidé, kteří dají přednost tomu, aby to hlavně nepodkluzovalo do kopce před tím, aby to jelo po rovině nebo z kopce.

            0 0
            • Alojs01  

              Ano, ale jsou podminky, kdy supiny podkluzuji i do kopce a skiny na stejnem povrchu ne.

              A jsou zase podminky, kdy je to asi i obracene, ale spis co neudrzi skin, tak supiny take ne.

              Ale chapu, ze kdo chce na bezkach „chodit“ i z kopce, tak bere supiny :-)

              0 0
            • novas752  

              Aby skin podkluzoval a šupiny ne se stane opravdu málokdy. Šupiny jsouzastaralá překonaná technologie. Navíc skin se dá vyměnit když se opotřebí, s šupinama se nic dělat nedá.

              0 0
          • Kaire  

            Jasně že nejedou, votom žádna… Jinak já si myslím naopak že šupiny podrží prakticky vždy. Ale to není to největší plus… Největší plusy šupin jsou: že tě podrží i když na běžkách neumíš lautr nic a že je to naprosto bezúdržbový systém.

            Se koukni na hory dnes, to nejsou sportovci kteří chtějí jet. Dnes jsou 2/3 turisti, co se jdou prostě projít a na to skiny moc nejsou… i pro menší děti je to dobrá alternativa. Na sport je to k ničemu, pro nějaký segment to ale dává furt smysl.

            0 0
            • oddie  

              Jako turista, co se jde projít říkám, že na to jsou ty skiny super, a pro děti taky. Jediná jejich nevýhoda je, že jsou dražší.

              0 0
              • Barak  

                A skiny na kterých se dá chodit, není to ve finále prašť jako uhoď v porovnání se šupinama? Pokud tu lyže bez jakékoliv námahy prošlápneš až na skin a nemá tedy tendenci ti ve stoupání ujíždět, zákonitě ti nemůže jet po rovině ani ve sjezdu, protože prostě kožichem celou dobu drhneš o sníh.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Taky nechápu.

                  Přijde mi, že tu snad nikdo nejel na dobrých šupinách správně vybraných na svojí hmotnost. Netrvrdím, že jsou šupiny v dnešní době nějaký zázrak, ale pokud nejedou, tak je to pouze špatným výběrem na svojí hmotnost.

                  Odjezdil jsem na dobře vybraných slušných šupinách hodně a to i s pravidelným parafínováním mimo šupiny.

                  A na Silberhütte jsem býval skoro vždy ve sjezdech nejrychlejší, jen sem tam ojediněle byl někdo stejně rychlý a rychlejšího jsem tam zažil jen 2× a to s minimálním rozdílem.

                  Problém šupin bych viděl úplně někde jinde. A to naopak odraz, který není tak jistý jako u dobře namazané klasiky a na některých typech sněhu to fungovalo také hůře.

                  A pak ještě větší boule ve sjezdu, kdy se najednou dostane ke kontaktu šupina a může to až nepříjemně najednou přibrzdit. Ale když se s tím počítá a hlavně jezdí někam, kde takových míst je opravdu minimum, tak to není problém (na Silberhütte si pamatuju, že se mi to stávalo na okruhu lehce na dvou místech a stačilo tam vždy lehce tomu pomoct nadlhečením a ke kontaktu ani nedošlo).

                  Jsem po šupinách pořídil nanogrip a to i tu rychlejší variantu s méně jistým odrazem (tedy variantu, kdy nanogrip není po celé délce) a i tak to jelo hůře než ty šupiny a většinou jsem raději sáhnul po šupinách.

                  Je jasné, že když si někdo pořídí moc měkké šupiny ve kterých může pomalu stát na obou v prudkém kopci, tak pak je jasné, že to ani trochu nemůže jet…

                  0 0
                  • Alojs01  

                    Budu mluvit jen co jsem kdy jezdil. Supiny byly na skluznici na vice jak dvojnasobne delce nez skin. Proto mi vzdy vychazelo, ze i pri spravne tvrdosti jel clovek stale po supinach. Ale treba jsem se setkal jen se mene sportovnimi lyzemi se supinama.

                    0 0
                    • Barak  

                      S lyžemi je to stejné jako s koly. Pokud člověk dokáže dobře definovat svoje potřeby a preference, na trhu si lze přesně vybrat to, co je pro něho vhodné a bude spokojený. Často ale lidé prostě nevědí…

                      Podle mě, obojí má svého zákazníka. Mazací lyže ani nezmiňuju, to už je dneska skoro zapovězená věc.:-)

                      2 0
                    • MlokCZ  

                      Možná turistické modely to tak mají často, nevím, nikdy jsem takový neměl.

                      Já vozil z té doby nejdražší Fishery, kde to bylo podobné jako závodní modely klasické. Tedy slušná skluznice, standardní velmi úzké (tedy žádné rozšíření jako má dost turistických modelů) a komora normální délky, aby se chovala jak má při správné tvrdosti. A k tomu byly i dlouhé zase podobně jako sportovní klasika a ne žádné turistické zkracování.

                      V té době to byl snad jediný model šupin, co byl takhle provedený, když jsem je kupoval. Levnější modely už to bylo všechno více do turistiky (širší, menší výběr tvrdostí, moc krátké, mizerná skluznice, délku komoru jsem u těch turistických už ani nezkoumal).

                      A samozřejmě při výběru ověřeno aspoň papírkovou metodou v prodejně, že jsou správně tvrdé (tedy žádný výběr dle tabulky). V reálu to pak přesně sedělo.

                      0 0
                      • dada  

                        Jj fischer superlite crown 208cm, za mě dokonalá lyže. Skiny se mi líbí, koupil sem je ženě ale sám zatím nemam důvod měnit. Pohoda klídek tabáček, taková celodenní líže na přechod krusnejch hor ideál . Zvuky to dělat může ale co. Z kopce to jede az az…

                        0 0
                  • Nitroglycerin  

                    Mně se na Nanogripech líbí, že se na nich dá i zabruslit. Máš dlouhý rovný nudnější úsek, terén to umožňuje, tak se s přihlédnutím k délce lyží a hůlek dá docela dobře orazit od klasiky a přejít do bruslení. Ano, není to v porovnání se skejtama ideální ale jde to.

                    U nových Nanogripů musí člověk přetrpět těch prvních 10–15 km, než se lyže rozjedou. Pro turistu mi to přijde jako ideální lyže a moc to taky nestojí. Nanogrip povrch vydrží cca 2 tisíce km, tak to mají někteří z nás na hoooodně dlouho:-)

                    0 0
      • d  

        Kontext: Špína ve stopě, vítr, teplota plus mínus 0, sněžení. Stopa zvlněná, produpaná od psů, doje*baná od kre*ténů na skialpech, kteří do ní při sjezdu nametají sníh, pokud v ní vyloženě nelezou. Mimo stopu plocha šikmá, takže skiny drhnou nebo se smekají do stran. Zkrátka skiny jsou mi tady na h*ovno, zvlášť když jsem si nedávno zažehlil nový materiál a nechci ho poškodit. Na druhou stranu úseky, na kterých je úprava mnohem lepší, celkově tedy feeling good. Jen kdyby se ty mrchy nemusely tak tlačit…

        0 0
        • d  

          Ještě jednou, s odkazem na konext dotazu výše:

          Odkazujte na konkrétní sportovní šupiny, se kterýma máte zkušenost, na běhání, nikoliv šmajdání, tzn. pravděpodobně s kratší odrazovou komorou, než mají běžné turisťáky, má tedy smysl je odzkoušet na prkně, a mají odstupňování dle hmostnosti a hlavně v praxi fungují.

          Aktuálně dostupné, alepoň teoreticky, díky.

          0 0
    • Paja  

      Šupiny se berou podle hmotnosti (stejně jako skiny nebo nanogrip). U dražších modelů si v některých případech můžeš vybrat ze dvou délek (různá tvrdost), ale to už dnes platí hlavně pro skiny, šupiny se používají spíš u nižších modelů.

      0 0
      • ratel  

        Skiny mají jednu nezanedbatelnou výhodu že se dají vyměnit – tedy Atomic třeba, ty se dají koupit ve třech druzích podle gripu – tedy pokud nedrží standardní bílý, můžeš koupit černý, nebo červený pro lepší skluz. A samozřejmě obnovit opotřebený skin.

        Ale samozřejmě platí …kdo je dobrý, maže modrý… tím chci říci že při prašanu a pod nulou nebrat ani jedno, namazat a hotovo. Ale chápu že to dneska už nikdo nechce dělat, chce mít jedny ski na všechno atd.

        Trochu mi to připomíná e-mopedy :-(.

        0 0
      • gerrard  

        Tak zrovna u nanogripu vahu tim jak funguje dusledne resit nemusis.

        0 0
        • Paja  

          Jo, důsledně nemusíš, dokonce jsem četl, že je lepší vzít spíš měkčí, ale v principu se taky vybírají podle váhy.

          0 0
          • gerrard  

            Oni už měkčí jsou. Rozhodně nedává smysl u nich měřit komoru, protože „žádnou nemají.“ Prostě jiná lyže.

            0 0
    • cibi  

      a existují běžky pro tlusťocha (mne)- tj na cca 130–135kg?

      0 0
      • novas752  

        Ne přímo, leda tvrdé závodnější modely kde se počítá s větší silou. Ideálně je nejprve půjčit a vyzkoušet.

        0 0
      • gerrard  

        Peltonen Nanogrip na klasiku. Na skate to nejtvrdší co je k mání. :)

        0 0
      • Nitroglycerin  

        já si na metrák kupoval nejtvrdší Peltonen Nanogripy co se daly sehnat. Délka kolem 200 cm, nevím úplně přesně. S touhle tvojí/naší vahou nejde o nějaký extra výkon ale o radost z pohybu venku:)

        0 0
        • gerrard  

          207cm jsou nejdelší.

          Edit: změna Peltonen už nanogrip nedělá, ale dělá nějaký G-grip co by měl být nástupce Nanogripu.

          0 0
          • ratel  

            Na jakém principu to vlastně funguje?

            0 0
            • gerrard  

              Nevím, ale funguje to. Pro turistu ok. Jen je občas potřeba to vzít anti ice roztokem, když to za určitých podmínek namrza.

              0 0
              • cibi  

                všem – díky.

                Do předloňska jsem měl šupinkové 205 germiny a ty z kopce absolutně nejely.

                pak jsem jednu prošlápl a nouzově jsem koupil sporten Ranger, 200cm

                Jedou lépe, ale nic moc. teď už vím že je to kvůli šupinkám…

                0 0
            • Nitroglycerin  

              detaily nevím ale je to nanesená vrstva nějakého nanomateriálu, který vytváří vazbu s vodou. Když jedeš, nestíhá se pod lyží vytvářet tolik vody a lyže nelepí. Pokud se lyže zastaví přeneseš na ni více váhu, vytvoří se více vody a lyže se přichytí. Nejedná se o žádnou mechanickou úpravu ve smyslu zdrsnění skluznice.

              Opravdu to funguje výborně a pro turistu mi to přijde jako jasná volba. Jedinou úpravou je čištění sluznice od vosků za CIZÍCH namazaných lyží před tebou ve stopě a pak taky je dobrý při teplotách těsně nad nulou stříknout skluznici antifreez sprejem. Ten se vyplatí mít s sebou v batůžku na vyjížďku

              1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.