• Ceridan

    Ahoj! Doufám, že neurazím s běžkařským dotazem, ale všiml jsem si, že se tu v běžkách dost lidí vyzná a zároveň je tu dost lidí, kteří mají pochopení pro „turistické“ dotazy :)

    Tož jsem stál asi po 20 letech zase na běžkách. Nahrnul jsem si to do obchodu a odešel s výbavou Salomon, boty dvouhrazdičkové „Equipe combi“ a běžky Salomon Equipe 6 combi. Nastudoval voskování, nakoupil nějaké ty vosky a zkoušel lyžovat. Závěry:

    • Na klasiku dobrý, musím trénovat odraz a pořešit ještě mazání odrazovými vosky. Nahoru jsem přiklistýrovávat, dolu to jelo jako namydlený blesk.
    • Na skate nějaké marné, lyže dvou metrové (já 180/78), furt se mi někde pletly, hrany se nezarývaly do namrzlého sněhu (teploty kolem nuly).
    • Hůlky i boty sedí (toho jsem se bál nejvíc).

    Tak si říkám, jestli nezkusit nějaké vysloveně skate lyže, tj. asi by byly kratší, lépe se s nimi manipulovalo, možná širší, tvrdší hrany, tužší vázání, aby lyže tak snadno nevlály. Nejsem si jist, jestli to popisuji dobře.

    Jenže když na to koukám, čert aby se v tom vyznal, třebas takový Salomon má řadu skate Equipe 6, 7, 8 a nějaké vyšší, tam už ani nekoukám. Ať hledám jak hledá, nenajdu někde mezi nimi jasně popsaný rozdíl. Našel jsem teda velikostní tabulky Salomon (i když předpokládám, že bych se při případném výběru lyží nemusel značky držet).

    Může mi někdo, prosím, poradit, jaký je mezi nimi rozdíl a co na nějaké to rekreační projíždění se po tratích upravených i pro skate? Hádám, že tam budou nějaké prvky tvrdosti a prohnutí lyží.

    Díky

    0 0
    • figur  

      Pokud máš ty 201cm, tak to je pro tebe na bruslení příliš dlouhý, mnohem lepší by byly 188cm. Vybíral jsi asi podle tabulky vah, a to je zavádějící. Ta tvoje délka je tak na klasiku. Ono i u toho kompromisu „kombi“ lyží musíš mít preferenci, jaký styl je ti bližší a ten druhý je nouzovka. Bohužel Salomon má tabulku váha lyžaře = délka lyže (aby to prodavači měli jednoduchý). Pokud bys zvolil těch 188cm, bylo by to lepší na bruslení ale zase na klasiku by ta lyže byla moc měkká (stoupací vosk by se brzy sjel.) U lepších lyží je členění lyží podle délky+tvrdosti+te­ploty sněhu. Jinak ty lyže nejsou špatný, má je syn a já se na nich krátce svezl, aby se nevymlouval na lyže…Prostě kombi lyže jsou kompromis se vším omezením, co k tomu patří.

      0 0
    • Nikovlas  

      Až si koupíš skaty, jen se utvrdíš v chybě, před kterou by tě každý sportovní běžkař varoval – kombi lyže jsou na prd. Budeš mít sice 2 páry, ale ani jedny nebudou pořádný klasičky… no nic – už je máš, takže teď, co dál:

      Skaty bys měl mít cca 190 cm – takže jestli se ti teď pletou patky, s kratšíma lyžema budou patky o cca 3–4 cm kratší – žádný zásadní rozdíl. Lyže se ti pletou, protože nemáš techniku, špatně přenášíš váhu, máš hodně rozevřený to „V“ – skatové lyže jsou v tomhle samozřejmě lepší, ale není to o tolik. Vázání trochu pomůže.

      Hrany u skatových i kombi lyží jsou stejné – nenapadá mě, proč by u kombi měly být jiné.

      Na ledu nebo uklouzaném sněhu je to vždycky blbý – skatový lyže to moc nezlepší. Pomůže lepší technika a důsledné přenášení váhy – ale i zkušený běžkař s tím může mít problémy.

      Hlavní důvod, proč je lepší mít 2 páry, je, že jeden se voskuje skluzným voskem v celé délce a vůbec nepřijde do kontaktu s tím stoupacím (skate), zatímco druhý má vyměřenou komoru pro stoupací vosk, která je zdrsněná smirkem a skluzné vosky se zažehlují jen do skluzných částí (klasika). Mít pro obojí jedny lyže je prakticky nemožné.

      Navíc už ze samotného principu skluznosti lyží – skate lyže by měla mít takovou flexi, aby se pro danou váhu jezdce dotýkala sněhu ideální plochou – a to i při zatížení plnou vahou, tak i při jízdě na obou lyžích (polovina váhy) – tedy se nijak výrazně neprohýbala. Naopak klasická lyže je vyklenutější a při odrazu ji člověk prošlápně a odrazí se ze stoupací komory, která se jinak sněhu pokud možno nedotýká. Tyto 2 principy jsou dokonale protichůdné, takže je čistě nemožné, aby jedna lyže fungovala správně pro skate i bruslení.

      2 0
    • Ceridan  

      Ahoj, díky oběma za rady a doporučení. Rok za mnou, problémy stále stejné a jako obvykle jsem se pro skate lyže „probudil“ pozdě, na prodejnách už nejsou :) Každopádně další zkušenosti mě skutečně utvrdily v tom, že je lepší mít dvoje lyže a pak si případně volit které vybrat, než se snažit mít jeden „univerzál“. Nejdřív bych radši pořešil skate, klasiky případně následně.

      0 0
      • mr.antik  

        záleží co vybíráš, nemyslim že je nutně pozdě, naopak narazíš na slevy… ještě nějaký čas pojezdíš na jarním sněhu, což je prádní zážitek spojený s opalovačkou na slunici, v době kdy cyklisti mrznou na asfaltu nebo se válej v bahně.

        0 0
        • petul  

          Souhlas, teď začíná nejlepší období nákupu výbavy na běžky. Před několika lety jsem svojí výbavu na začátku března koupil se 40% slevou. Alespoň 20% sleva bude všude. Určitě bych prošel všechny obchody v okolí. Zejména ty opravdu specializované na lyže. Navíc tam jsou schopni kvalifikovaně poradit. A dívám se na meteoradary a na Krušných horách má zítra a pozítří něco dosypat, takže si ještě zapícháme.

          0 0
          • ELx  

            Obavam se, ze po letosni slusne zime jsou vsechny maloobchody i velkoobchody totalne vybrane a na vyber toho moc nemaji :-)

            0 0
    • Barak  

      Zdar, zima se neodvratně blíží, oživuji tedy téma.:-) A rovnou mám dotaz na místní lyžařské borce.

      Rozhoduji se mezi těmito běžkami. Máte k nim nějaké postřehy? Ideálně, pokud je ze své zkušenosti může někdo srovnat?

      ROSSIGNOL X-IUM WCS SKATING S2 IFP

      FISCHER RCS SKATE PLUS MEDIUM IFP

      MADHUS HYPERSONIC

      0 0
      • Nikovlas  

        Obecně si nemyslím, že by mezi topmodely renomovaných značek, jako ty v odkazu, byly výraznější rozdíly. To už budou větší rozdíly mezi jednotlivými páry. Také můžou být rozdíly v tom, které lyže líp pojedou v kterých podmínkách (flexe lyže, struktura skluznice) – jedny budou na nějakém sněhu horší a na jiném lepší… Trošku jsem vnímal rozdíl v pocitu na lyžích různých značek – Fischerky mi při došlapu a při odrazu přišly takové mdlé, Madshusy naopak hodně napružené, Rossignol něco mezi – ale to jsou detaily a hrozně subjektivní. Taky to byly starší modely – konstrukci od té doby mohli malinko změnit. Větší roli v rychlosti bude mít, jestli správně namažeš a vykartáčuješ.

        Osobně lyže kupuji spíš podle výhodné nabídky, přípdně když mám od někoho pár, o kterym vim, že jede. Pokud chceš univerzální skatové lyže, tak to asi nemá cenu moc řešit – všechny tyhle jsou kvalitní a budou prima.

        0 0
        • Barak  

          Dík za názor. Tím, že na tom výběru asi nejde nic moc zkazit se taky utěšuju. Piplat se ve výběru a resit detaily mě moc nebaví.

          0 0
          • Nikovlas  

            Koupit běžky, k nim i rozumně kvalitní boty a karbonový hůlky (třeba někde jsem viděl Ski-go Elite za míň jak 2000 – supr kup) – když už chce člověk vrazit hodně do lyží, hole bych nepodceňoval. Ale zase bych do nich nedával 4000… No a k tomuhle koupit žehličku, ideálně kopyto, plexiškrabku, škrabku na žlábek, kartáče (případně kombikartáč) a velkou cihlu například 180 g fialového LF od Swixu (dostatečně tvrdý, aby jel i v zimě, ale ne tak tvrydý, aby se špatně mazal). A pak už nic moc nevymýšlet a prostě jen mazat a jezdit.

            Jo a ještě jedna věc – mít jedny horší lyže, aby se člověk nebál jezdit, když jsou špatný podmínky – z toho důvodu bych zvážil, jestli jako první nevzít něco levnějšího třeba za 4000 nebo něco z bazaru.

            0 0
            • Barak  

              Jo, dík. Všechno, co pises mám, začátečník nejsem. Jenom tak často nestridam lyže, takže si z vlastní zkušenosti nedokážu úplně udělat názor a na ty vyse zmíněné.

              Třeba loni jsem na začátku sezony kupoval Salomon RS Skate a po sezoně je zas prodal. A to jsem je parafinoval horem dolem. Připadalo mi, že oproti kamenackam, které am x let a stály třetinovou cenu, zas tolik nejedou. Kdyz jsem je mel v Norsku, tak to celkem slo, asi diky nizke vlhkosti ve snehu. Tady to byla bida ale. Něčemu podobnému bych se teď chtěl vyhnout.:)

              0 0
              • Nikovlas  

                Možná jsi měl smůlu na pomalejší pár. Nebo těm lyžím svědčí jiné podmínky – třeba suchý sníh (jemná struktura skluznice?). Jestli lyže kupuješ v krámu, takže je prodáváš za výrazně nižší cenu, může se vyplatit nechat je přestrukturovat – třeba to pomůže. Já třeba loni pořídil závodní Sporteny (jo – už to fakt není taková bída – lidi na tom i závoděj) – ale fakt mi moc nejely – i ty stary práskačky byly lepší – tak jsem je přestrukturoval takovou ocelovou škrabkou (Kuzmin) – a najednou docela dobrý.

                0 0
                • Barak  

                  Salomon má 3 typy skluznici, já měl tu prostredni, prostě pro naše podmínky. Mozna fakt blby par, nevim. Nakoupil jsem je hodně dobře, takže šly zase za stejnou cenu. Nechtělo se mi laborovat.

                  O Sportenu pisou ted v Nordic magazínu. Na vývoji se podílí Vit Fousek, Martin Petrasek a jezdit je bude Jiří Ročárek. Píšou, že už snesou top meritka. Jeste tomu ale uplne neverim, musim priznat.

                  0 0
    • gerrard  

      Zkusim silu BF. Mladeznik skoro 15 let 172cm 65kg, potrebuje bezky na skate. Podle Fischer tabulek 176 nebo 181cm. Je to ok nebo muzou byt i delsi – 186cm?

      0 0
      • Pán z Dubu  

        S touhle tělesnou výškou mu nebudou překážet ani ty 186 cm. 172/65 není definitivní, za rok bude větší chlap.

        0 0
    • Tydlii  

      Ahoj – ozivim tema a poprosim o radu → výběr bezek na skate:

      • výkonnostní cyklista, okolo 90h treninku měsíčně v průměru, ale tezce lama – začal jsem před 2,5 lety – nemám sportovní základ obecný .

      Zastával jsem dlouho pozu ze můj sport je kolo a jezdil i v zimě, za jakýchkoliv podmínek. Letos jsem to díky trenérovi a sebevzdělávání v oboru pochopil a začal dohánět obecnou fyzickou zdatnost (cvičení, posilovny, koordinace atd…) a v rámci “nespecifické” zimní přípravy chci zařadit bezky, ve velkém. Umím na klasiku, každou zimu parkrat vyběhnu, ale nikdy jsem neskatoval.

      Jaké bezky vybrat (délka, tvrdost) v kontextu toho ze :

      1. je to nový pohyb, který se musím naučit
      2. chci to použit jako primární tréninkový motiv v pomerne dlouhém období – od dokončení zkoušek do začátku letnaku, pak ještě několikrát na hory na par dni, když budou podmínky.
      3. chtěl bych, aby mi zůstaly a byly vhodné i pro další sezóny (je to vlastně možný ?)

      190cm, 72–84kg (velmi variabilní, vaha mi lítá, aktualne okolo 78kg)

      Cena je v kontextu nákladů na MTB tak nějak asi jedno, ale ocenil bych tip na lyže s dobrým poměrem cena/výkon, ideálně do 10k.

      Předem díky všem za rady.

      (Matně si vzpomínám ze jsem se tu už na něco ptal vloni, ale nakonec jsem nic nekoupil a teď už to za boha nemohu najít, tak sorry…)

      0 0
      • Vrci  

        Jen pro upřesnění: 10.000,– za lyže, za lyže s vázáním, za lyže s vázáním a holema, nebo kompet s botami?

        0 0
        • Tydlii  

          Pouze lyže .

          Boty půjdu vybrat a vono se to vzhledem k velikosti my nohy (298 jedna a 303 druhá) velice snadno vytribi

          0 0
      • plzakj  

        Ptal jsi se tady. Treba ti to pomuze :-)

        https://www.bike-forum.cz/…y-zacatecnik

        1 0
        • Tydlii  

          Yea, díky to jsem hledal. Špatný keywords :)

          Tak zbývá asi poslední otázka – 186, nebo 191?

          0 0
          • McBlacky  

            191 pokud mas 190cm bez diskuze

            0 0
            • Tydlii  

              Dik

              0 0
              • Barak  

                Tak běžky máš. Teď nastává ta horší a dražší část. Boty, hole, kopyto, parafíny a další cetky.:-)

                0 0
                • Tydlii  

                  boty a hole budou taky drahý, ale parafíny, kopyto, žehlička atd… korky, škrabky a nevimco ještě – to vše doma naštěstí je

                  0 0
                  • Pán z Dubu  

                    S Tvou tělesnou výškou nemůžeš na holích šetřit. MTB terminologií: XTR netřeba, XT bude OK, níže se uvidí. Zkus na krámě hole navléci a na rohožce je v podřepu zatížit, abys vyzkoušel, jestli nepropružují.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      tak nemusí mít rovnou Triacy ale nějaky 100% carbony od Exel, SkiGo, Start budou taky ok ne?

                      0 0
                  • tomxxx  

                    Výbava na servis je drahá prdel.

                    0 0
          • plzakj  

            :) Ja to nehledal. To mistni vyhledavani je nahovni. Ale ty aktivni temata s bezkama jsou tu celkem 3 a pamatoval jsem si te z lonska. Tak byly jen 2 moznosti, kde udelat ctrl+f tydli :-)

            0 0
      • Barak  

        Vzal bych Fischer RCS Skate Plus. U Fischeru máš relativně velkou šanci, že trefíš lyže, které pojedou.

        A jen takové doporučení. Bude to pro tebe dost nový pohyb. Nesnaž se na to jít silově. Fyzička z kola ti jistě pomůže, ale není to to rozhodující. Snaž se naučit techniku. Jednak předejdeš případným bolístkám, zvládneš jezdit na všech typech podkladu, ale hlavně, budeš z toho mít dobrý pocit. A kdoví, třeba se u tebe běžky dostanou na stejný level oblíbenosti, jako kolo. U mě to tak teda proběhlo.:-)

        0 0
      • Fran-tic  

        Ahoj,

        vybíral jsem loni, obdobné zadání a situace. Akorát já nakonec bral bazarové lyže – Madshus Nanosonic Carbon Skate HP. A chytlo mě to tak, že velmi :) Ona tomu dost přispěla i teda ta doba, že místo skialpů v zahraničí jsem byl zasekaný v ČR s lockdowny a podobně. Neměl jsem žádnou průpravu, ale mám celkem cit pro pohyb, takže po čase jsem pěkně zrychlil a nestojí to ani moc energie :)

        0 0
      • McBlacky  

        podle mě 90h měsíc je moc, tolik skoro netrénují ani v Pro Tour, ale pokud to dáváš a má to efekt proč ne.

        Pro mě trochu ruská škola "hlavně co nejvíc a nějak to dopadne.

        0 0
        • Tydlii  

          Je to součet všeho – včetně cvičení. Kolo 15700km/720h so far (50:50 MTB/Road), naběháno 600km/54h so far.

          Mám spoustu commute km teď a tak…

          Je to asi dost individuální – já mám dobrou odpověď na velký objem…

          0 0
        • tomxxx  

          Mu to říkám furt :D

          0 0
          • McBlacky  

            každý se musí zatavit sám, znáš to :)

            ale třeba mu to vyjde, jsou výjimky – Alexander Kristoff třeba, Kulhec taky jel podobnej ultra mordor… ale dneska už je to minorita.

            0 0
            • tomxxx  

              Ale furt to jsou profíci. Kdo z nás má „technickou“ podporu a čas na regeneraci jak oni?

              0 0
      • tomxxx  

        U těch Fischerů 191 medium, kratší určitě ne.

        Klidně můžeš vzít i carbonlite, když třeba RCS nepůjdou sehnat (pozor abys nevzal cold strukturu, ta ti je u nás většinou k prdu), nebo budou stát podobně.

        Boty zkus první zastávku sporticus nějaký Salamony, super cena výkon mi přijdou SRace (cca 7 tisíc). Já loni kupoval SRace carbon, ale ty už letos stojej celkem nesmysl. Líbí se mi ale, že vnitřek jde vyndat podobně jako u lyzáků.

        Hůlky zajímavý jsou v Decathlonu 80% karbon, mají nacvakavaci rukavici v ceně pod 2tisice, ale nevim jak jsou na tom s tuhostí, to by mě docela zajímalo, jestli je někdo netestoval. Na začátek je otázka zda nevzít hliníky, jestli budeš padat.

        0 0
        • Tydlii  

          padat moc snad ne…, ale tka na ledu může bejt. diky za tipy

          0 0
        • capo  

          Nemáte tip na nějaké rozumné levné 100% karbon hole s cvakacími poutky?

          0 0
    • tomxxx  

      Ahoj, nezkoušel někdo rukavice od leki rovnou s přípravou na hůlky? Má to smysl, nebo je to kravina?

      0 0
      • Barak  

        Každý, koho znám a má to, si to pochvaluje.

        0 0
        • McBlacky  

          V dnesni dobe kdy uz vetsina vyrobcu ma odcvakavaci poutka to je zbytecny. Kdyz byli jedini, smysl to trochu davalo. Pokud ti na sezonu stacila jedna uroven zatepleni rukavic. Coz je taky trochu podstatny. Ja treba vozim troje a nemim si predstavit ze bych v tech strednich jezdil nad nulou nebo pod –10

          0 0
          • Barak  

            Bral jsem ten dotaz ve smyslu, jestli ten systém na rukavici je ok. V tomto smyslu jsem odpovídal. Rukavici jako takovou si musí každý zvážit sám.

            Třeba já moc na zimu na ruce netrpím. Tocim dvoje rukavice s minimálním zateplením. Na jedněch mám převlek, který nasazují ve sjezdech, když je fakt mráz nebo hodně fouká. Kdyz uz je extra kosa, dám pod to ještě slupicky z Decathlonu asi za 100,– Kč. Každý to ma v tomhle trochu jinak.

            0 0
            • Smazaný účet  

              S vidinou poutka primo na rukavici a nemuset davat pri baleni veci pozor jestli mam i poutka na suchac, jsem si podobny rukavky poridil. Jak je uvedeno vyse, jedna se o rukavice Goratex a pomerne teple, coz pri bezkovani kolem –5° neni nutne, Mimo to, ze jsou tedy dost teple a beru je jen pri velkych mrazech mi vůbec nesedla pevnost poutka ve smyslu jak pevne drzi na ruce. Pridavna poutka na suchy zip lze pevne utahnout prave tim suchacem presne jak potrebuji zatim co u techto rukavic se takoveho pevneho pritazeni neda docilit.

              0 0
              • Barak  

                Asi bude záležet na konkrétní rukavici. Podle obrázku té leki se mi nezdá, že by byla nějak extra zateplená. Info o Gore-tex jsem ani na výrobci nenašel. Osobní zkušenost, jak jsem psal výše, nemám. Ale pár lidí, které znám, tak si to pochvaluje a právě, že i to stahování, kdy to prý fakt pevně sedí na ruce a neškrtí, jako třeba některá poutka. Řekl bych, že už napoví to, když si tu rukavici člověk vyzkouší.

                0 0
            • mr.antik  

              Taky se prikláním za oddělený systém, křupneš hůlku nebo zapomeneš, musíš vzít nějakou starou nebo pučit atd… Další věc že životnost a funkčnost rukavic je děsná loterie a hůlek taky. Poutka se dneska dělají velmi pohodlná.

              A to vozim už hrozně moc roků jedny tenký rukavice a jedny hůlky, na teplý rukavice jsem za posledních 10 sezón šáhnul asi 2×. Ale dřív to bylo třeba jedny rukavice na sezónu.

              Jedinou výhodu bych viděl pokud máš potřebu často matlat po telefonu holýma rukama.

              0 0
              • McBlacky  

                je fakt, že některé rukavice mi dají i víc sezon (swix) a nejkratší životnost bylo 13 použití (craft speciální lehoučké na běžky).

                Blbý je, že u levnějších holí jsou i blbá a nepohodlná poutka. Až ty vyšší modely mají suprový.

                0 0
                • mr.antik  

                  Sám nevim jakou značku rukavice budu hledat dál, tohle byly nějaký Yoko z výprodeje v Hudáči asi 500, jen tenká šlupka.

                  0 0
      • Radek Broz  

        Za mě blbost – střídám rukavic víc, různě teplý + jaro často bez rukavic. Navíc jsem podobný Leki bez poutek rozdrbal za půl sezóny.

        0 0
      • Pebe  

        Mám jedny, takové trochu víc zateplené a pokud není –10°a míň, tak dobrý, přeci jen se ruce líp prokrvují a mě aspoň nemrznou extra. A pocitově to je lepší než rukavice a poutka na nich

        0 0
    • cubas  

      Máte nějaké doporučení na tekuté parafíny? Minulou sezonu jsem po několika letech zažehlování zkoušel tekuté LF od Vauhti a něco od Swixu. Ale protože s tím máte určitě větší zkušenosti, nechám si poradit.

      Výdrž zase tak moc neřeším – kolem 30 km.Běžky budou mít zažehlenou základní vrstvu a ty tekuté půjdou podle aktuálních podmínek.

      0 0
      • Barak  

        Loni jsem už 2. nebo 3. sezonu zkoušel značky, které jsi vyjmenoval a za sebe tu funkčnost vnímám jako celkem mizernou.

        0 0
        • cubas  

          Funkčnost ve smyslu výdrže, nebo skluznosti?

          0 0
        • McBlacky  

          ty levný sračky jsou k ničemu, ale třeba HFka od Vola jsou dobrý a 30km daj úplně v klidu.

          Dělám to tak, že zažehlím klasicky LF nebo LF+HF, dám 30–40km, kartáč, tekutej, kartáč, dalších 30–40, kartáč, tekutej kartáč, dalších 30–40km a pak vyčistit tekutým smývačem a jedu na novo.

          A funguje to jako bych to žehlil. Takže na jedno žehlení a dvě menší operace dáš lehce přes 100km a frčí to suprově

          0 0
          • Barak  

            Mám HF od Vaughti a od Swixu teď nevím, bud LF nebo taky HF. Moc nevěřím, že by mezi výrobci byl takový rozdíl.

            Jinak, dělám to v podstatě jako ty. Jen ten tekutý tam nedávám cíleně, abych oddalil klasické parafinovani, ale jen když nestíhám nebo vím, že pojedu krátkou trasu a nechce se mi s tím s.at.

            Možná tomu dám ještě šanci, minimálně, abych spotreboval to, co už mám koupené a uvidím. Budu to víc sledovat.

            0 0
          • mr.antik  

            Kolik se toho reálně spotřebuje?

            https://www.sporticus.cz/…modry-60-ml/

            0 0
            • McBlacky  

              Tohle je picovina by design. Pod –10 jsou lepsi jem tvrdidla nebo lfka a rozhoduje skluznice. I nenamazany coldy ti ujedou o ranec kdyz budes mit tohle na pluskach ;)

              Jinak ja zacal mazat tekuty loni a mam jak houbicky tak spreje ale mam 4 co stridam (kolem nula, lehka pod nula a obije v provedeni na novy i stary snih) baleni 80–150ml a zatim to urcite da i na letosni zimu. Zalezi jak casto a jaky podminky se jezdi. Kolem nula na starej snih jde nejrychleji pryc

              0 0
      • saxanajam  

        Když už se tu stočila zase řeč na tekuté parafíny. Máte někdo zkušenosti (výdrž, skluznost) s těmi novými „zázračnými“ bezfluorovými parafíny, co mají plnohodnotně nahradit současné fluorové parafíny?

        Např. tekutý mazadla o Rexe na bázi N-Kinetic také nejsou zrovna levnou záležitostí.

        Dříve nebo později nás to stejně asi čeká všechny, tedy pokud se někdo nechystá nakoupit si doživotní zásobu LF/HF parafínů a zároveň se nechystá závodit, minimálně tam, kde by hrozilo, že mu to změří.

        0 0
      • saxanajam  

        Když už se tu stočila zase řeč na tekuté parafíny. Máte někdo zkušenosti (výdrž, skluznost) s těmi novými „zázračnými“ bezfluorovými parafíny, co mají plnohodnotně nahradit současné fluorové parafíny?

        Např. tekutý mazadla o Rexe na bázi N-Kinetic také nejsou zrovna levnou záležitostí.

        Dříve nebo později nás to stejně asi čeká všechny, tedy pokud se někdo nechystá nakoupit si doživotní zásobu LF/HF parafínů a zároveň se nechystá závodit, minimálně tam, kde by hrozilo, že mu to změří.

        0 0
        • McBlacky  

          Je to stejna financni obloz jako fluorovy, s tim rozdilem, ze to nejede ani z pulky tak dobre jako hfka. Prasky jsem nemel nikdy jiny nez toko/swix 100% takze tam nevim.

          0 0
          • tomxxx  

            A profikům to nějak kontrolují, nebo se s tím podvádí? Se vsadím, že s tou mázou se bude šmelit, jak něco dobrého, osekají pravidly.

            0 0
            • Barak  

              Podle mě to ještě neplatí, protože nemají zatím technologií, jak to kontrolovat.

              0 0
              • McBlacky  

                Neco uz existuje, ale zatim to neni na zkontrolovani lyzi vsem a hned. Ono ale by stacilo, aby to prestali fasovat a hned je to slozitejsi. Ceny profi mazy mas kolem 500–1000kc na par lyzi, takze to mas s testama pred zavodem nekolik tisic na jednoho lyzare.

                Prakticky v celym sportu je to ta nejvetsi polozka – kdyby se to platilo a nefasovalo.

                0 0
                • Barak  

                  Až tolik to nesleduju, ale kromě toho, že, jak píšeš, není zatím možné rychle zkontrolovat větší množství lyží, byl/je snad problém i s tím, že by to mohlo na lyžích detekovat i nějaké zbytky fluoru z minulosti.

                  Jak jsi to myslel s tím fasováním? Jednotlivé týmy tyhle věci přece „normálně“ kupují, né? Tím normálně myslím za jiné ceny, ale kupují. Už jen kvůli tomu, že nikdo nevyužívá jednu značku. Možná tam, v rámci sponzoringu, třeba u Seveřanů tahle podpora možná do jisté míry bude.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    Od jedny znacky fasujes vetsinou vsechno a pak si kupujes to co proste jinde je o tridu lepsi. Toho je ale malo. Protoze dneska vetsina velkych znacek dela komplet sortiment. To prave vic resi hobici a amaterske nesponzorovane teamy, kdy se to shani vsude mozne a mas pak extra mix, ktery prezentujes jako ze to mas zmaknuty. Ale ver mi, ze kdyz nafasujes komplet swix je jen minimum co musis honit jinde.

                    0 0
                    • Barak  

                      Úplně si netroufám odhadnout, nakolik profi týmy z SP používají více značek, protože v jejich servisním zázemí jsem nikdy nebyl a nikoho tam neznám. Ale třeba vím, že třeba servisní tým z Vismy používá více značek a kombinují to, protože jim to tak při testu prostě vyjde.

                      Jinak s tím nakupováním jsem vycházel z nějakého vyjádření, tuším Čechů, ale možná to bylo obecně od týmů napříč SP, že byli dost naštvaní na to překotné zavádění bezfluorových parafínů, které mělo být už loni, protože říkali, že už mají na sezonu nainvestované obrovské peníze právě do vosků a parafínů a teď by to měli vyhodit.

                      0 0
          • saxanajam  

            Hm, je mi to jasný, takový odpovědi jsem se trochu bál :-). Takže tvárnice a fluor-free parafíny nebrat… :-)

            0 0
          • saxanajam  

            Nedá mi to nevytáhnout tohle vlákno a tohle téma – zpětným pohledem na letošní Marcialongu nebo třeba Tartu maraton, kde se atakoval nejlepší čas historie a obojí se jelo na dost mokrém sněhu to vypadá, že to s těmi novými bezfluorovými vosky asi nebude tak špatný?

            Živě si totiž pamatuju, jak Kocumová při jednom loňském komentáři některého z Visma závodu říkala, že jestli se to pravidlo zavede, tak to u těchto dálkových běhů, které se pojedou na mokrém sněhu to v podstatě nepůjde jenom soupaží odjet, že to prostě nepojede a nejspíš se začne i na tyhle akce zase mazat stoupacíma voskama.

            Kde se stala „chyba“, pokud to teda borci a borkyně neojebávaj a nemažou fluorem vesele dál?

            0 0
            • tomxxx  

              Tak buď mají přístup k materiálu, který ještě neni známý (nevím jak tohle mají v pravidlech, jestli můžou mazat prototipy) a nebo to ojebávají. To co tvrdila Kocumová tvrdili i ostatní profíci.

              0 0
              • saxanajam  

                Teda tohle by mě nikdy nenapadlo, podle mě si můžou mazat čím chtějí, ať je to prototyp nebo ne, jen jim prostě nesmí na skluznici naměřit zakázané látky, v daném případě fluor.

                0 0
                • MichalOld  

                  Teď před olympiádou v médiích psali, že neexistuje průkazná metoda, čím je namazáno – resp že když něco změří, tak to nelze použít jako důkaz porušení pravidel – tedy postih 0. Swix dělal závodníkům HF vosky do obalů pro nové eko fluorové vosky.

                  0 0
                  • tomxxx  

                    To je vlastne pravda. Teď chytali servisáky/týmy tak, že našli krabičku starého vosku. Jen teda ono nejde o HF, ale o prášky atd. Úroveň jako je HF se údajně docela ještě bez fluoru udělat dá.

                    0 0
            • Barak  

              Co mám informace, tak zas o tolik hůř ty bezfluorové parafíny a prášky nejedou. Takže problém podle mě není v rovině, že by jely tak špatně, že by to na nich soupaží odjet nešlo vůbec, jako spíš to, že je velice děravá kontrola a tudíž můžou nastat nerovné podmínky, kdy někteří budou mít mazáno s fluorem a jiní bez.

              Jinak to, že se to ojebává a ojebávají to všichni, je podle mě velice pravděpodobná varianta.:-)

              0 0
              • R-A-D-I-U-S  

                Máš něco konkrétně vyzkoušené? Zatím mám nějakou zásobu LF a HF, jenže jednou prostě dojde ;-)

                0 0
                • tomxxx  

                  Tak hlavně kdo maže mimo závody HF :)

                  0 0
                  • R-A-D-I-U-S  

                    Úplně kdokoliv kdo si myslí, že mu to pak pojede líp.

                    0 0
                  • McBlacky  

                    S lidma co jezdim ja vsichni ;)

                    0 0
                    • tomxxx  

                      Já spíš jen rejpal. Je mi celkem jasný, že zrovna na BF to maže každej druhej :)

                      0 0
                      • McBlacky  

                        Ono v celkovym nakladu jezdeni na bezky, pokud nebydlis na horach, se to ztrati.

                        Me spis sere, ze v CR dam 150–200kc nejakymu soukromnikovi za parking a modlim se, aby bylo upraveno a v cizine 6–8eur za upravu stop, kdy je projeto denne, parking je zadara.

                        0 0
                        • Vrci  

                          To mi taky vadí. A ještě je vedle výzva k příspěvku na stopy, který se nekonaj (Šumava), a pak si ještě přečtu vyjádření starosty Modravy jak mu vadí turisti, jak zavlekli na Modravu COVID atd.

                          0 0
                          • Zbyněk  

                            Jezdíváme na Šumavu nepravidelně posledních cca 15 let na dovolenou a připadá mi, že ta péče o stopy se rok od roku zhoršuje. Navštívil jsem mimo Šumavu Jizerky, Krušné, Orlické, Jeseníky a jestliže kdysi ta úroveň byla hned po Jizerkách nejvyšší, tak dnes je nejslabší (pravda,nebyl jsem nikdy na běžkách v Krkonoších a Beskydech, kde to asi taky nebude žádná sláva). Především tu chybí jakýkoliv systém. Jedna rolba z jedné vesnice upraví v úterý a sousední na to kašle a upraví až na víkend. A vůbec frekvence úprav je tu dost slabá. Letos jsme třeba byli v západních Krušných horách a musím říct, že je to top oblast. Parádní stopy (mimochodem u nás lepší, jak v Německu), terény tak akorát, minimum lidí. Když to srovnám se současnou Šumavou, tak rozdíl je zřejmý. Byť sněhové podmínky už nejsou, co bývaly, má Šumava díky nadmořské výšce a reliéfu pořád velký potenciál, který bohužel plně nevyužívá.

                            0 0
                        • tomxxx  

                          Kam jezdíš do zahraničí?

                          0 0
                          • McBlacky  

                            Ted jsem zrovna v Toblachu. Ale jinak na vic mist. Seefeld/Leutasch, Livigno, Engadin – idealne Celerina/Pontre­sina, Ramsau, pak ty mensi kde se da na den ani nebudu psat. Klidne i okoli CR na jihu v Nemecku. Uplne jiny jezdeni, jen Jizerky se tomu dokazou rovnat. Ale neni to jen o uprave, kvalita snehu ve vyssi nadmorske vyssce je jinde a i kdyz delsi dobu nesnezi.

                            0 0
                • Barak  

                  Ne, zatím mám v zásobě LF i HF a dají se ještě dokoupit. A nepraskuju, což je kategorie, které se to nejvíc týká.

                  0 0
            • MichalOld  

              Odjet to s LF nebo eko fluorem určitě jde. Jestli bruslíš nebo soupažíš, tak určitě z vlastní zkušenosti víš, jakej je rozdíl mezi různýma podmínkama. Že i s HF je to někdy dřina jak v kamenolomu :)

              0 0
              • saxanajam  

                Jo, to je taky pravda. V podstatě čím chladnější a sušší sníh, tím mnohem víc záleží na struktuře skluznice a konstrukci/tuhosti lyže, než čím je namazáno.

                1 0
    • Vrci  

      Trochu z jiného úhlu. Lepil jste někdo podrážku a máte něco ověřeného co vydrží? A nechci slyšet, že SNS je mrtvý :-)

      0 0
      • tomxxx  

        Sns je mrtvý :)

        Jestli to jsou to hodnotný boty, vzal bych to k obuvníkovi, pro něho to bude hračka, pravděpodobně tě bude oprava stát podobně jako čas shánění a cena lepidla.

        0 0
        • Vrci  

          Tohle je pilot, ten je jen v kómatu Jsou to obyčejný combi boty, ale já prostě nechci vyhazovat něco, co by šlo opravit.

          0 0
          • Barak  

            Trochu bych se po opravě bál, že to z té podrážky zase někde vytrhnu.:-)

            0 0
      • Pán z Dubu  

        https://www.hanibal.cz/…esive_z2335/?…

        Lepil jsem v r. 2018 skejtovou podrážku Salomon Pilot a drží.

        0 0
        • ratel  

          Stejně zlomenou? Pokud bych to lepil, tak jen pro takovéto domácí ježdění okolo komína, při představě že mi to rupne ,10 km od civilizace bych radši uvažoval o NNN. Nebo do ledvinky duct tape 

          0 0
          • Vrci  

            Zlomená není. Přez díl, který je od paty ke klenbě, je lepený díl u špičky. Pokud půjdu do nových bot, bude to NNN.

            0 0
      • Dohny69  

        Vloni jsem dopadl podobně (viz. foto). Donesl jsem to obuvníkovi – zalepil to speciálním lepidlem. Vydrželo mi to cca 3 jízdy (30 km) a odlouplo se to znova. Další návštěva obuvníka – opět to zalepil a navíc to probil obuvnickýma hřebíčkama. Pak se zdálo, že to drží (mockrát ale nevyzkoušeno, byl už konec sezóny). Oprava za stovku, lepší než shánět nové boty v sezóně, když stejně nebyly.

        0 0
      • mais  

        Pro zajímavost, jak to dopadlo?

        0 0
    • krokus  

      Moje Rossignol Zymax už mají dost za sebou, rozhlížím se po náhradě. Co bych tak mohl koupit, aby to znatelně líp jelo, ale odpustilo mi to řekněme nedokonalosti v technice? Cena tak do 10 tisíc. Měřím 169, vážím 62, jestli je to relevantní. Jezdím většinou v Jizerkách.

      0 0
      • MichalOld  

        Fischer rcs skate plus (mám). Poraď se buď u Nyče nebo Kerdy.

        0 0
        • krokus  

          Mám vzít spíš medium nebo stiff? Jak moc je risk to vzit někde přes e-shop, podle tabulky? Rozdíl v ceně může být vcelku podstatný.

          0 0
          • MichalOld  

            Hele to fakt nevím. Já kupuju u Jardy Kerdy, a podle mě je fakt nejlepší se stavit v krámu, a domluvit se. Oni mají kolikrát i nějaké „neoficiální“ zprávy, a taky zpětnou odezvu od zákazníků. I u Nyče ti stopro dobře poradí. A určitě se můžeš v krámu zeptat na případnou slevu tváří v tvář :)

            Edit: teď jsem se koukal na svoje, a jediné, co by mohlo definovat tvrdost lyží, je nápis air code hm. To by asi bylo medium heavy. Mám je asi 3 roky, a možná se to značilo jinak… Délku mám 186 a vážím 77 kilo. Měřím 181cm.

            0 0
      • Pán z Dubu  

        Širší krojení ve špičce má madshus https://www.madshus.cz/…d-skate.html . Lépe se cítí jízda v ploše a překlopení na vnitřní hranu.

        1 0
        • saxanajam  

          Nebo Atomic Redster S9 GEN S, to už jsou sidecutem 47–40–47 vyloženě carvingový běžky: https://www.atomic.com/…ss00062.html#…

          Akorát se s tímhle krojením dělá jen ten nejvyšší model s označením GEN S, takže cenově mimo limit tazatele…

          0 0
          • natureman42  

            pro zajímavost – příští sezonu budou i dva levnější modely – tuším S8 a S7 .. zejména ty S7 už budou cenově přívětivé, samozřejmě budou mít základnější jádro a skluznici..

            0 0
        • McBlacky  

          Nemusi to byt pro kazdeho vyhoda. Mam jak redline tak speedmax a rozdil v tom je vetsi nez bych cekal. zejmena na horsi uprave, ale i na “mydle”, ty redliny maji tendenci vic ustrelit, pokud lyzi polozilm moc na vnejsek.

          0 0
        • krokus  

          Snad si ani nemusím koupit lyže, které jsou extra dobře ovladatelné, spíš se chci vyhnout modelům, které jsou ovladatelné podprůměrně (jsou určené pro někoho s hodně dobrou technikou).

          0 0
      • tomxxx  

        Asi bych to neprožíval a koupil bych si co nejvyšší model co seženeš. Všechno bude prašť jak uhoď. Považovaný za nejrychlejší jsou asi furt fischer.

        Pokud bys sehnal sporten rs sport (adekvátní cena 5000) nebo dokonce elite, tak bych šel klidně do nich. Hlavně ty elite, pokud by byly někde ve výprodeji kolem 6 tisíc bez vázání jsou tak trochu svatej grál, protože momentálně to prodávají jako kästle XR10 (za 500euro). Těm základním modelům sportenu bych se vyhnul.

        Ale obecně mě tu asi vyhlásej, protože Sporten má strašně blbou pověst, ačkoliv to jsou úplně jiný lyže než v době bohemek.

        0 0
        • saxanajam  

          Ona ta lyže nebude konstrukčně a materiálově vůbec špatná, myslím si, že to klidně snese srovnání s renomovanými značkami. Jen se tradovalo, že skluznice nedrží vosk. Jak je to teď netuším, ale myslím, že tenhle neduh už odstranili. Taky bych se jich vůbec nebál, jen jak píšeš, ty zmiňované modely už asi přímo pod značkou Sporten půjdou sehnat jen těžko, když už tak spíš nějaké nestandardní velikosti, které se běžně neprodávají a budou viset někde na skladě.

          0 0
          • tomxxx  

            Hele, něco ještě sehnat jde, až mě to překvapilo.

            Zase pod kastlema to nemá cenu, to už si rovnou koupíš fischery.

            Skluznici mají jinou, v nějakém rozhovoru bylo i od koho jí berou.

            0 0
            • saxanajam  

              JJ, taky jsem to čistě ze zvědavosti prohnal webem (tedy až po tom co jsem odeslal ten poslední post) a sehnat se dají i v nejžádanějších délkách a tvrdostech.

              0 0
            • Stavel  

              Pokud je možnost, vyrazil bych do podnikové prodejny Sporten. Momentálně tam běží výprodej. Pořídil jsem tam Kastle XP20 za 6k z původních 10k. Byly mi nabízeny i RX za 6k, ale měli jen nižší tvrdost, tak jsem je nakonec vzal ty XP20.

              0 0
              • tomxxx  

                Tak to jsou ceny, že není o čem. Jen tam člověk nesmí jet přes půl republiky, to se úplně nevyplatí.

                0 0
        • HadVoe  

          sprten rs elite jsem mel pujcene na test a byla to laska na prvni dobrou. a to jsem mel za sebou +20 lyzi. nektery byly i lepsi, ale nehodlam dat za bezky vic jak 10k. sehnal jsem je z vyprodeje za hoodne malo. a zacinam je hledat znovu, jedny si chi dat do zasoby ????. kamoska ma kastly, jsou trochu lehci, ale mela je za 13k. to neechci

          0 0
      • krokus  

        Kdybych vzal ty Fischer RCS Skate Plus, jak bych měl vyřešit vázání? Mám solidní boty Salomon (pro SNS), ty bych nerad nahrazoval.

        0 0
        • saxanajam  

          Tam bude téměř jistě IFP podložka, pokud tam budeš chtít upevnit SNS vázání, tak se tuším dělá adapter SNS/Prolink na IFP.

          0 0
          • krokus  

            Dík, objednáno.:-) Váhám, jestli demontovat staré vázání SNS, nebo koupit nové, a staré běžky používat na jarních snězích. Ale investice do SNS mi přijde tak nějak nemoderní… Nebýt dobrých bot, šel bych od toho.

            0 0
        • McBlacky  

          SNS uz jen umira. Novy lyze bych na to nekoupil, to je lepsi vzit bazar ksyz se toho nekdo zbavuje, kvuli nekompatibilite, da to za levno.

          0 0
          • krokus  

            Ale řešení koupit lyže s IFP deskou (ty RCS Skate Plus), k tomu adaptér a přemontovat staré vázání je asi v klidu? Jestli to chápu dobře, vázání se přes adaptér na lyže jen nasune, nic se nevrtá. Časem bych třeba dokoupil jiné vázání a nové boty.

            0 0
            • McBlacky  

              To si nemyslim. Podle me to pres ted adapter stejne musis navrtat. Dneska lepsi lyze uz jsou delany na desku a vrtani jim nedela moc dobre. Ve vetsine pripadu se pod srouby deformuje skluznice.

              0 0
              • krokus  

                Hm, s tim.vrtanim mas asi bohuzel pravdu. Tak to je na nic.

                0 0
            • tomxxx  

              https://www.ski-willy.com/…r-Plate.html

              Ale jestli se vrtá nebo ne, neumím rozluštit. Za ty prachy je to v klidu. Kdybys měl investovat víc, koupil bych turmanic, nový boty a nevymýšlel.

              0 0
            • mr.antik  

              Jestli se to nasouvá tak proč ne. Ale okolo 10–11 tis se pohybují závodky i s vázáním, takže to bych radši investoval i do nových bot a salomony si nechal na kameňačky.

              0 0
    • krokus  

      Na běžkách s lepší skluznicí mám aktuálně horší vázání (v horším stavu, narezlé), na běžkách s horší skluznicí lepší vázání. Obě vázání jsou SNS Pilot. Dají se ta vázání jednoduše přemontovat, nebo v tom může být nějaký zádrhel?

      0 0
    • krokus  

      Vzal jsem bazarové RCS Skate Plus, podle tabulky by délka měla být ok, ale proti mým starším Rossignol Zymax mi přijdou dost měkké, zvlášť v měkčím sněhu (který je poslední dobou často) mám problém udržet stopu. Nevím, jestli je to verze medium nebo stiff, nikde se to tam nepíše (možná pochází ještě z doby, kdy se dělala jen jedna verze?). Vlastně ale nevím, jaká tvrdost je ta „správná“. Mohlo to být i tak, že ty Zymaxy byly tuhé až moc a to mi kompenzovalo (snad až nepatřičně) určité chyby v technice? Nebo používáte dvoje běžky, měkčí a tvrdší, na různé typy sněhu? Měkký sníh – tvrdší běžky, ledovatý sníh – měkčí běžky. Nevím. Dík.:-)

      0 0
      • saxanajam  

        Hele sorry, ale máš to trochu pomotané. Za prvé, když už různé tvrdosti lyží, tak na měkký sníh měkčí lyže, analogicky na tvrdý sníh tvrdší lyže. A i co se té techniky týká, tak měkčí lyže ti toho odpustí víc než tvrdá.

        Podle toho co píšeš, tedy že máš problém s držením stopy, bych naopak tipoval, že to budou tvrdší lyže.

        0 0
        • krokus  

          „na měkký sníh měkčí lyže, analogicky na tvrdý sníh tvrdší lyže“ – určitě? Přijde mi, že v měkkém či bořivém sněhu ty měkčí RCS (jsem tedy přesvědčený, že opravdu měkčí jsou) mají tendenci se kvedlat, bořit, a tedy hůř držet stopu. Ale uznávám, že jsou to jen subjektivní dojmy. Na těch Zymaxech jsem nakonec problémy s technikou měl taky.

          0 0
        • krokus  

          Ok, ještě jsem pogooglil a bude to, jak píšeš – měkká lyže, měkký sníh atd. Tak těžko říct, odkud se berou moje pocity.

          0 0
      • Pán z Dubu  

        Na ledový plotny mám staré širší Atomic Beta, jsou prohnutější a tužší do plochy i v torzi. Na ledových plotnách neuhnou a podrží + pomůžou s odrazem. Skluznice má dávno nejlepší kilometry za sebou, ale na ledu na nich nejvíce připomínám lyžaře a svezu se. V měkkým se zařezávají do sněhu – tam nepatří.

        0 0
      • McBlacky  

        Nebo uz jsou vypraskany ;)

        0 0
        • krokus  

          Podle mě na nich trénovali a závodili jablonečtí junioři. A jde nějak objektivně poznat, že jsou vypráskaný? Nemám dost zkušeností na to, abych to poznat dle pocitu.

          0 0
          • McBlacky  

            Bys musel porovnat tu samou novou s tou tvoji

            0 0
            • krokus  

              Myslíš porovnat flexi? Dát skluznicemi proti sobě, zatlačit… Z tohohle srovnání mi ty Zymaxy vychází tužší, ale možná je to nesmyslné srovnání (ty lyže můžou mít jiný profil). Ale můžu se na nová RCS jít kouknout někam do krámu.

              0 0
              • Pán z Dubu  

                Tuhost na fleximetru není torzní tuhost. Např. běžky se širším krojením mají samozřejmě torzní rameno síly delší, to nároky na torzní tuhost zvedá. Vyzkoušet, jestli se na plotně ve hraně zkroutí a uhnou, nebo udrží. Vyzkoušet, jak je vnímá cca o10 kg lehčí borec.

                0 0
          • MichalOld  

            No jestli máš skutečně přímo rcs skate juniorský lyže, a nejsi muší váha, tak ta lyže bude měkká a pro tebe nevhodná. Tady máš tabulku s doporučením hmotnosti vs. výška vs. typ lyže. Kupovat závodní lyže z nevím jakýho roku po nevím kolika lidech je nesmysl. Ty lyže budou po smrti.

            0 0
            • krokus  

              Ne, je to normálně RCS Skate Plus, ale vím, že na tom jezdili junioři. Já to bral z druhé ruky proto, že mám slušné boty na SNS Pilot a nechtělo se mi teď investovat do komplet nové výbavy. Stav těch lyží nedokážu posoudit, i když skluznice vypadá v pohodě.

              0 0
              • MichalOld  

                Aha, tak to jo. Tam je to jinak.

                0 0
                • krokus  

                  Jako stejně jsem tím jenom oddálil nutnost pořízení nového setu. Před lety to holt ještě nevypadalo, že SNS Pilot bude za pár let úplně out (nebo mi to nedocházelo).

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.