• kubajs mtb

    Ahoj,

    Chystam se na vikend na Sumavu a rad bych se svezl po mistnich horach na bezkach. Muzete mi prosim nekdo doporucit nejkaou oblast kde se da natocit nejaky vetsi okruh upraveny pro brusleni tak okolo 30km? Budeme ubytovani v Ceskych Zlebech ale neni problem se nekam priblizit autem.

    Diky moc

    0 0
    • hawrda  

      Nevím jak se podepsala obleva v oblasti Zlebů na sněhu,ale ze Strážného směr Knížecí Pláně a Kvildu ,nebo to tedy vzít autem rovnou na Kvildu,tam to bude jistota.

      Z Kvildy kolem Černé hory na Modravu,Filipovu Huť,Horskou Kvildu atd.

      Třeba ještě někdo napoví.

      0 0
      • Greyhound  

        Z Kvildy se dá bruslit jen na Horskou Kvildu a dál na Filipovu Huť nebo na Zhůří a okruh po Danielově cestě zpátky. Všude jinde je to jen na klasiku, z Modravy se nedá bruslit nikam. Lidem co bruslí nadávám, vždycky se najde pár kokotů co zničí stopy.

        0 0
        • hawrda  

          No jo,tak si bude muset kolega přibalit lyže na klasiku, pokud bude chtít dát delší okruh:).

          0 0
        • Martin  

          z Modravy se normálně bruslit dá

          co se týká tvé averze vůči bruslařům – zamrzl si někde v 80tých letech, co?

          1 0
          • MirosPikos  

            Verze je to spíš vůči někomu, kdo ničí stopu. Pokud dobře rozumím psanému textu.

            0 0
          • Greyhound  

            Omyl, staci se podivat na Bilou stopu kde to skoro vzdycky pisou, ze se upravuje na klasiku (uzka rolba, stejne jako vsude jinde na Sumave vyjma Kvildy a Strazneho). Pokud tam nekdo normalne (tj. se neomezuje ve skluzu) brusli a neni to zmrzly tak 90% ostatnich lyzaru vice ci mene nici stopy.

            0 0
            • Martin  

              víte soudruzi kdo ničí stopu? běžkaři túristi mantinelové

              skejtař, který tu a tam špičkou řízne z boku do stopy neničí nic, zato turista, který sice jede „klasiku“, ale ve stopě se mrcasí a co chvíli pořádně vyválí, ten ji ve skutečnosti ničí, v takové stopě potom jet to je opravdu požitek

              takže opatrně, nezřídka se právě tihle mantinelové, co za sebou nechávají tankodrom, nejvíc rozčilují, když pak vidí zářezy od bruslaře

              1 0
              • Greyhound  

                ty ses taky slusnej pacient co musi mit posledni slovo, hod se trochu do klidu.

                0 1
                • Martin  

                  nejde o poslední slovo, jde o definici problému

                  1 0
                  • JMT  

                    Já teda určitě nejsem žádný běžkařský velikán, spíše naprostý začátečník…ale nějak nechápu jak se chceš mezi ty šumavský stopy vejít. Vždyť jsou snad metr od sebe…

                    0 0
                    • Martin  

                      o těch co jsou metr od sebe nepíšu

                      já teda jezdím na běžkách 40 let, docela aktivně, trénuju, závodím a třeba zrovna z Modravy vede docela dálnice

                      Greyhound tady napsal opravdu** velkolepou blbost**, pokud tvrdí, že se bruslit dá jen mezi Kvildou a HK, Filipovkou a Zhůřím

                      a nebo asi jezdím na nějakou úplně jinou Šumavu, musím se podívat na mapu…

                      0 0
                      • JMT  

                        Z modravy bohužel o žádný dálnici nevim. Jen o úzký na Poledník a na Březník. Kvildu-Horskou vypsal jako vyjímku

                        0 0
                      • Greyhound  

                        Na Sumavu jezdim 10let skoro kazdy vikend a kde se da bruslit ani bych zajizdel do stop vim naprosto presne vcetne bavorske strany. Problem je v tom slove „docela“ – ta sirka na brusleni proste nestaci, zvlast kdyz to neni rovina, proto to sami oznacujou za upravu na klasiku, proc by to jinak psali? Pokud je mekkej snih tak par lidi stopu znici a to je vzhledem k cetnosti upravy na Sumave na pres drzku, videl jsem to za ty roky mnohokrat. Problem je v tom, ze uprava je uzka a lidi to nerespektujou, vsechno ostatni jsou zastupny kecy, klidne si tu placej co chces a argumentuj si 40 rokama na bezkach, padesati parama bezek v komore a zavodama co tyden. To rikam jako nekdo kdo radsi a mnohem lip brusli.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Máš naprostou pravdu. Smysluplně se dá skejtovat jen v okolí Kvildy. Jezdím teď dvakrát týdně po okolí Modravy, Kvildy, Filipky a každej kdo tam bruslí se mezi stopy prostě nevejde. Na klasiku je Šumava fajn, ale bruslit musíš jinde. Spíš na Německý straně. 30 km okruh na bruslení budeš velmi těžko hledat. Spousta lidí jezdí sem tam mezi Kvildou a Horskou Kvildou, ale to je tam a zpět jen asi 10km.

                          0 0
                          • Greyhound  

                            V Nemecku je krome vyhlaseneho Bodenmais na brusleni Buchwaldloipe ve Finsterau, okruh kolem Almbergu a okruhy kolem Haidelu, od Obergrainetu i z druhe strany od Duschlbergu,, propojit se to da. Nove je uplne bez stop uvalcovanej usek od Hammerklause u Finsterau do Hinterfirmiansreutu takze se da propojit Finsterau a Almberg ale zpatky je trochu voser pac od Hammerklause na koleckovou drahu je to krpal a stopy fakt asi metr od sebe.

                            Jezdit mezi Kvildama je pakarna. Da se z Borovych Lad dobruslit k lesu, pak teda soupazove okenko na silu po Vlasate ceste na Kvildu, Horskou, Zhuri, ke Trem jedlim, odpichat to pres Zlatou studnu na stadak na Zadove, objet trate, kolem lanovek na Plane, na Nove Hute a kolem Chalupske slate uz se jen parkrat pichne po rovine nebo z kopce zpatky na Borovku, to je uz 40+ km.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              chtěl bych vidět někoho z místních cyklistů, kdo si podle tvýho typu vloží okénko po Vlasatý, i ta Studna je Mordor pro lidi co jezdí skate a neumí/nemaj power na šumavskou soupaž :)

                              0 0
                              • Greyhound  

                                Dávám tip pro někoho kdo nechce brousit skate jen mezi Kvildama, neříkám, že je to jednoduchý, Vlasatá je už pro pokročilé, pár km mírně do kopce to na soupaž bude :-) Nic lepšího se tady na skejt vymyslet nedá, alternativně si to odpíchnout z Kvildy na Bučinu a na Almberg a zpátky. Ti to říkám furt, že tady to nejsou rychlý polety jak v Jizerkách s jistotou úpravy ale často těžká rubačka v kompromisních podmínkách ;-)

                                0 0
                                • McBlacky  

                                  vím ne, kdykoli tam jsem tak to je rubačka na sílu :) ale zase jak se hodila no Bobo

                                  0 0
                                  • Greyhound  

                                    presne, natrenoval si tady soupaz v hlubocaku a letos na Bobaci jako kdyz najdes, tam byla soupaz casto nejrychlejsi :-))

                                    0 0
                        • Martin  

                          no vidíš a já to říkám jako někdo, kdo mnohem radši a častěji jezdí klasiku.. .to jsou paradoxy, viď

                          znovu opakuji, boční „řezy“ do stop od bruslařů jsou nepoměrně menší zlo než rozmrcasené stopy od klasiků turistů co neumí vést lyže ve stopě, co chvíli se v ní vyválí, co chvíli zastaví a kochaje se, točí se ve stopě jako holub na báni – to se na mě nezlob, ale tak to prostě je a nemá smysl svádět všechno na bruslaře

                          0 0
              • Barak  

                A pak jsou prostě tací, kteří ten skate chtějí jet za každou cenu a vymýšlí argumenty, proč je to tak v pořádku.

                0 0
                • Martin  

                  samozřejmě, jenže i špatný bruslař, který jede celý den pajďák v širokém véčku, toho na stopě poničí mnohem méně, mě tedy mnohem méně vadí ty boční zářezy než díry, boule a rozstřílená stopa od mrcasících se klasiků

                  nicméně neubírám jim právo na existenci v té stejné stopě, jen píšu o tom, že se problémy převádí někam jinam

                  0 0
                  • Barak  

                    Když projede jeden bruslař, je to ok. Když jich projede větší množství, prostě tu stopu postupně zničí. /ok, při současných podmínkách např. v Jizerkách spíš ne :-)/ To už nepíšu o tom, protože to už by bych byl asi velký hnidopich, že zajížděním do stopy do ní dostáváš zmrzlé hrudky, přes které pak neprošlápneš při odrazu lyži na sníh a blbě se z toho odráží. Ty se tam samozřejmě dostávají i postupným borcením zmrzlého kraje stopy.

                    A mrcasící se klasici? Pokud je po člověku, který spadne sem tam do stopy (málo častý jev), vidět nějaký lavor, jsou to přesně ty podmínky, při kterých se zajížděním skatem stopa nejvíc ničí.

                    0 0
                    • Greyhound  

                      presne tak. drtiva vetsina lidi ve stope chodi, mysleno soupe nohama a stopu nijak nenici, argumentovat padajicima lidma je presne ten zastupnej kec, protoze to se proste realne nedeje. Zato realne se deje, ze z Modravy je brzo rano stopa krasna, ale staci par bruslaru co do mi nahrnou snih a kolem obeda uz je stopa klidne na dalsich par dni nahovno. Proto jezdim radsi v Nemecku kde kdyz je stopa nur klassiche technik tak to respektujou a je pak mnohem kvalitnejsi. To jen u nas se vzdycky najde nekdo kdo ma plnou hubu kecu ze zrovna on stopu nenici a ze je to vlastne jedno, protoze ji stejne znici nekdo jinej.

                      0 0
                      • Martin  

                        tady je to asi marný, ale zkus tohle moudro prezentovat mezi reálnými běžkaři

                        0 0
                        • Kubajsu  

                          To, že úprava stop na Šumavě stojí za vyliž je ale fakt (znám teda jenom okolo Modravy). Matláci nejsou schopný najet na široko ani místa, kde to vede po louce, nebo široký asfaltky. Úprava maximálně jednou týdně, většinou dopoledne aby se to mělo čas do večera, kdy to umrzne, rozšmajdat a radši s minimálním přítlakem, aby si rolba náhodou nevzala o litr nafty víc.

                          Jenom furt brečí jak nejsou peníze a vymýšlí „vstupenky do stopy“, přitom parkoviště i hospody narvané k prasknutí, na vzdušném člověk za týden taky nezaplatí úplně málo… Asi bych si teda nestěžoval, kdybych neviděl v Jizerkách, jak se to dá taky dělat…

                          0 0
                        • Greyhound  

                          Spis je smutny ze i ty jako jako bezkar tady prezentujes nazory jako ze z Modravy je dalnice na brusleni, to bych fakt necekal. No nic, ja jdu na bezky, rozdavej svoje moudre seniorni rady klidne dal.

                          0 0
                          • Martin  

                            tak víš co, přijď odpoledne do Boudy v Bedřichově a řekni tam, že ta rozhamtaná stopa na NL, Hřebínek a Kristiánov (dál už turisti obvykle nedojedou) je dílem bruslařů

                            no a uvidíme

                            a propos: když tedy tvrdíš, že stopy ničí bruslaři, že mrcasící se klasik turista stopě neublíží, tak analogicky – proč i na Magistrále, kde se vejdou dva bruslaři vedle sebe, jsou stopy rozmrcasené úplně stejným způsobem, he? tohle mi vysvětli

                            0 0
                            • Barak  

                              Sorry, ale i kdyby tu stopu ze staďáku projel 1500× po sobě Sundby, taky bude rozhamtaná.:-)

                              Edit: ještě k tomu v tom technickém sněhu.

                              0 0
                            • McBlacky  

                              široký na dva to v Jizerkách je jen když ti nekdo uhne a stejně jeden nebo oba hamtáte do stopy. Nejvíc tam dělá provoz a toho předjíždění s rozjebáváním stop je víc než padání do stopy.

                              I když si na to dávám pozor tak na dost místech v Jiz musím upravit skluz abych nevjel přes stopu – véčko se snažím v rámci možností úzký.

                              Cokoli v ČR je v tomhle na hovno, kdo chce si dobře zajezdit tak musí mimo, výrazně méně lidí a lepší úprava

                              0 0
                              • mr.antik  

                                Krkonoše jsou dost v pohodě, tam je ta šířka většinou na pohodu, do kopce klidně 1:1, člověk má pocit že se tam učí znovu bruslit než si na to zvykneš

                                Samozřejmě do doby než to rozjezdí skůtry nebo se vybrzdí koryto.

                                0 0
                                • Kubajsu  

                                  Ale zase stopu aby člověk pohledal…

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    Kde myslíš? Já znám teda hlavně západní krkonoše a tam je to slušný

                                    0 0
                                    • Kubajsu  

                                      Možná se pletu, už tam moc nejezdím, ale pár posledních let začátkem ledna zhruba mezi Pláněma, Výrovkou, Lesní, vodovod – vyřízlá jenom jedna stopa a ještě ani zdaleka ne všude. Přišlo mi, že sněhu bylo dost. Klasické tyčové cesty zase rozšlapané od skialpů a sněžnic. Celkově dost zklamání…

                                      0 0
                                • McBlacky  

                                  tak nahod nějaký okruh co stojí za to a je na skate pravidelně upravovaný. Nemám co delat v nedeli, bych to prubnul. Pro mě Krkonoše jsou vždycky jen Mísečky na zahájení když tam je první sníh, pak už neriskuju loterii a jezdím celou zimu jinam.

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    no není to asi uplně šikovnej okruh ale výživnej dost. Z Harrachova ze staďáku (když je sníh, dá se i od pily = free parking) vyjedeš nahoru na Čerťák (cestou se můžeš trošku pomotat po tratích), na Studenov (tam to bývá trošku rozamtaný od pěšáků), na Ručičky, tam doleva dolu zpět k Harrachovu, ale před Rýžovištěm zas doprava nahoru, až na Heliport, pak zas dolů na Krakonošovu snídani, pak směr Vosecká… To už vyšlápneš z hecu i včetně posledního úseku až k chatě. No a pak zase nějak zpátky – když je upravený Terex tak uděláš okruh, nebo zpátky, okolo Mulavy apod…

                                    Já to většinou (pokud je hezky) beru víc turisticky a z Ručiček na Dvoračky, pak pěšky nahoru na Labskou, případně si sjedu/vyjedu Mísečky, na Sněžný jámy atd… Dle podmínek. A pak ze sněžných jam 40minut běžkový DH – Vosecká, Snídaně, Mumlava…

                                    0 0
                                    • mr.antik  

                                      Většinou je to tak, že to upravují na víkend (takže v sobotu ráno manžestr), ale když sněží, je úprava dost nevyzpytatelná

                                      0 0
                                    • Martin  

                                      tohle je ale totální loterie, Blacky jezdí trénovat a tohle by fakt nebylo na jistotu

                                      0 0
                                      • mr.antik  

                                        vůbec – jsou tam dvě neznámé – že by nebyly upravený trat (to se mi stalo jednou, protože v noci napadlo asi 20 čísel) a druhá – že tratě budou ok ale nebude to dál. (to se mi taky stalo jednou po nějakým sněžení). Při stávajícím počasí bych se nebál.

                                        0 0
                                        • Martin  

                                          já mám pocit, že to tam hodně upadá, tak před 25ti lety jsem tam docela hodně trénoval, výjezd Studenovské sjezdovky a pak přes Ručičky, Snídani, Harrachov a zase zpátky, tehdy to bylo pravidelně upravené, poslední roky mi to přijde spíš horší a horší

                                          ostatně podobně jako tratě za Churáňově, jak tam jezdila trénovat Neumannová tak byl rolbař v pozoru a pravidelně najížděl sedmičku i desítku

                                          no a kdo viděl naposled upravenou desítku na Churáňově?

                                          0 0
                                          • mr.antik  

                                            Nechci to tu plevelit v šumaskym tématu, ale dnes to rozhodně špatné nebylo. Někde trošku nafoukano, někde led, ale upraveno parádně. I Terex. Krásných 53km/5h. Od pily neupraveno – je tam spadlý strom. Oproti Jizerkám minimum lidí, kvalita super, na širokou rolbu a jen jedna stopa, takže skejtový orgie. Dole je teda dost málo sněhu, ale už sype nový.

                                            Nešvary jsou hlavně skůtry co vozej náklad nebo horská která tu jezdí přeci jen častěji. A čtyřkolka Pomahačů a chráničů.

                                            0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Zase nastoupáš metry. Jinak hezký stopy okolo Černý hory. Krasovy boudy, Pardubky, okruh okolo Černý hory, když je sníh tak i velký okruh přes Zrcadla, vodovod, jediný co je blbý je zpět Liška, ta jediná se neupravuje.

                                        0 0
                            • Greyhound  

                              Dobře, naposledy zkusím vysvětlit o co mi jde, pořád to zdá se nechápeš. Jizerkama jen utíkáš od tématu, tam je extrémní provoz jak bruslařů tak klasiků a přirozeně se to postupně znehodnotí, uvedené úseky jsou úplný extrém. Na druhou stranu je tam díky tomu provozu zase pravidelná úprava několikrát týdně.

                              Na Šumavě je spousta úseků kde je provoz malý a úprava jednou týdně, kdyby lidi respektovali, že je to úprava na klasiku tak tam kvalitní stopy vydrží i několik dní. Bohužel opakované vidím, že sotva projede rolba tak projede v měkkém sněhu skupina bruslařů a tu stopu během chvíle zničí. Naposledy jsem to viděl zrovna na Modravě kde ráno stopa perfektní a když jsem se vracel tak mezitím skupinka bruslařů co se rozhodla vyjet na Poledník ze stop udělala oraniště. Takže pokud se tady někdo ptá jestli se z Modravy dá bruslit tak jediná správná odpověď je, že dle pravidel úpravce i zdravého rozumu nikoliv, protože je to na bruslení úzký a podle sněhových podmínek a svojí ohleduplnosti více či méně ničíš stopu většině ostatních lidí co se pohybují klasicky. Pokud to stále nechápeš tak doporučuju přejet příště na Bučině čáru a zamyslet se, proč je tam už v sobotu odpoledne stopa na klasiku v mnohem lepším stavu než u nás.

                              0 0
                              • Martin  

                                a kdo kde stanoví, že úprava je na klasiku a že bruslař do toho nesmí, je na to nějaká vyhláška nebo co vlastně?

                                do Jizerek jsem to odvedl jen z jediného prostého důvodu – protože tam projede tolik lidí, že opravdu stačí jen si stoupnout vedle a pozorovat co v té stopě provádějí (na Šumavě bys na stejný závěr potřeboval víc času)

                                jeden hamtá, lyže mu jezdí ven

                                druhej se tam svalí jako špalek a ještě na zemi se několikrát překulí, samozřejmě ve stopě

                                třetí se zastaví a začne se kochat nebo něčím cpát a aby nebylo málo že překáží, tak se v té stopě několikrát otočí kolem dokola jako holub na báni

                                atd.

                                prostě mi jen vadí, když se pak všehcno tohle to svádí na bruslaře, nemumím exaktně stanovit procentuální podíl viny bruslařů, ale nebude to ani polovina „díla“

                                0 0
                                • Greyhound  

                                  To nema cenu, meles si furt svoje, argumentujes tady ucelovejma vicemene okrajovejma jevama a ten s vyhlaskou je uz vazne slabej, to je jak z vedlejsiho vlakna o fatbiku… Upravce stanovuje nevymahatelna pravidla jako ze se nema ve stope chodit bez lyzich, se psem atd. V pripade Sumavy se vzhledem k siri stop zcela logicky dodava, ze je uprava na klasiku. Vzdycky se najde bohuzel par lidi co se budou do krve hadat ze oni preci stopy nenici, stejne je znici nekdo jinej, jinde je to jeste horsi, nikdo jim v tom nemuze branit atd. Par pesaku, bruslaru, lidi co kolem sebe nechaj pobihat 40kg psa a za par hodin je z draze upravene stopy oraniste.

                                  0 0
                                  • Martin  

                                    samozřejmě že i pěšáci a psi mají podíl, ale pozoruj někdy, co dělají ve stopě lyžníci-turisti a časem budeš muset uznat, že to není zdaleka okrajový jev

                                    já sám bruslím v poměru s klasikou relativně málo, tudíž nemám vůbec žádný osobní zájem zastávat se bruslařů, ale prostě vím, že ta propagovaná teze, že stopy ničí bruslaři, není pravda, podíl bruslařů je jen částečný, víc si toho rozhamtají sami klasici, resp. jejich turistická sekce

                                    0 0
                                    • Greyhound  

                                      Fotka z dneska – okrajova cesta ze Strazneho na Knizeci Plane, i o vikendu v sezone odhaduju, ze tam projedou max. desitky lidi, dneska jsem tam nepotkal nikoho. Dokud nenasnezi tak tam rolba proto znovu nepojede. Podotykam ze pruh mezi stopama je sirsi nez je na Sumave bezne takze s trochou ohleduplnosti by tam i bruslit kompromisne slo. Jeden jedinej clovek tam dneska bruslil a takhle to pak vypadalo. Takze asi tak k teto diskuzi.

                                      0 0
                                      • Martin  

                                        a proč by tam nemělo jít bruslit, když tam rolba upravila pistu na bruslení??? kdyby to bylo pouze na klasiku, tak najedou jen stopy stopovačem

                                        a jestli je to říznutí ukázkou poškození stopy, tak to je ta příčina naší neshody, protože tohle já za poškození stopy nepovažuju

                                        při tréninku nemám mobil, nestíhám fotit, ale až se mi to zadaří pošlu foto rozmrcasené stopy

                                        0 0
                                        • Smazaný účet  

                                          Bože :-D

                                          0 0
                                        • McBlacky  

                                          Vzdycky upravuji takto, i na uzko. Jen stopovac je krajni reseni za skutrem, rolba mezi stopama na klasu utahuje pokazde. To ale neznamena ze to je na brusleni – neni tento pripad. Rozhoduje sirka

                                          0 0
                                          • Martin  

                                            blbost, stopy na klasiku, kdyz to nema byt na brusleni, proste najedou jen stopovacem a daji je bliz k sobe, tady mas stopovace od sebe a pistu na brusleni

                                            nebo tedy jinak, jaka sirka pisty jeste neni na brusleni a jaka uz je na brusleni? to by me opeavdu zajimalo, zadnou takovou definici tedy neznam

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Tak byly doby, kdy rolba tahala i víc jak dva stopovace. Přesně jak píšeš, co jiného než tohle je stopa na skate

                                              0 0
                                            • McBlacky  

                                              to si nerozumíme, kdyz to je blíz u sebe a uprostřed je manžestr tak to nutne neznamená ze to je na bruslení, jaká je sirka pro to a tamto nevím, urcite to znás z ciziny, proste jakmile to je hodne uzký je tam znacka jen na klasiku a pritom mezi stopama manžestr je. mozná to blbe popisuju, ale ciste stopovac jsem teda uz dlouho nevidel. nejdřív to rolba nakypří, pak to utáhne a nakonci jede stopovac ale podklad je udelaný stejne pro celou šířku.

                                              0 0
                                              • zdenek  

                                                To nic. S ním už si asi nerozumí nikdo. On jen pořád dokola mele svoji „pravdu“.

                                                0 0
                                                • Smazaný účet  

                                                  Přesně ;-) Investujete fantazii do ztracenejch věcí :-D Ten viděl naposled Lavinu :-D Ta opravdu udělala jen ty stopy :-D

                                                  0 0
                                                • Martin  

                                                  jo, jo, videl jsem naposled Lavinu a nerozumim tomu, hadat se tady mezi „odborniky“ fakt nebudu, ale zkus takova moudra mezi bezkari na forumbezky a uvidime, jake bude score…

                                                  no nic, kluci zlati

                                                  0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    To není o soutěži, ale když nechápeš proč je to mezi stopama uprávený, tak je to těžký :-D

                                                    0 0
                                                  • -b-n-x-  

                                                    A přitom by tady na bike fóru mělo být jasné že ten prostor je pro biky :-)

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    :-D

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    hmmm, tak proč je to mezi stopami upravený to opravdu chápu a nebyla zde řeč proč, ale jaká šířka

                                                    jinými slovy – nejde o to že je to mezi stopami upravené, ale o to, že když jsou najeté stopy na klasiku, jsou ty mezery mezi nimi úzké tak cca 1,5 metru, přesně tolik, že se tam s obtíží dá jet soupaž mezi stopami, když je stopa pomalá

                                                    to co prezentuje ten „odborník“ jsou stopy na klasiku při krajích a mezi nimi pista na bruslení, ne zrovna luxusně široká, ale pista to je

                                                    samozřejmě, kdo má jiný názor, má jiný názor, jeho věc, ovšem na věci to nic nezmění

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Jasně a proto píšou, že stopy jsou pouze na klasiku ;-) :-D

                                                    0 0
                                        • Greyhound  

                                          Neumis cist a ses slepej? Kde si videl rolbu co jezdi jen se stopovacem? Pisu, ze zrovna tady je to zrovna sirsi nez vsechny stopy na Sumave s vyjimkou Kvildy odkud jezdi smerem na Zhuri jedina rolba se sirokym profilem srovnatelnym s Jizerkama, Jakuszycema atd. A jestli ti riznuti do stopy tak, ze je co chvili zavalena snehem neprijde jako poskozeni tak se opravdu nemame o cem bavit. Ne, opravdu to nema cenu a nekaz si trenink zastavkou na foceni – uz na tebe nebudu reagovat, ty mas svuj svet, jen sem uz nepis nesmysly, vrat se sirit rady na forum bezky a nejezdi prosim bruslit na Sumavu.

                                          0 0
                                          • Greyhound  

                                            Jinak doporucuju proklikat www.bilastopa.cz. Shrnuti:

                                            Modrava: „Trasy jsou upravovány na klasiku.“

                                            Prasilsko: „Lyžařské trasy jsou upravovány na klasiku. V místech, kde je upravena jedna stopa, lze vedle ní bruslit (kde jsou vyříznuty dvě stopy, tam bruslit nelze!).“ Bohuzel neuvadi kde je jen jedna stopa, co jsem videl tak minimum.

                                            Horska Kvilda: "trasa Horská Kvilda – Zlatá Studna Zhůří. trasa

                                            Horská Kvilda – Zhůří (napřímo), trasa Horská Kvilda – Kvilda s okruhy na loukách a Trasa Horská Kvilda – Filipova Huť. Tyto trasy byly upraveny v širokém profilu – vhodné k bruslení. "

                                            Zadov: stopy upravujeme standardně na klasický styl dvěma stopaři (normální písmo), kde to umožní šířka tras, tak na oba styly (tučně), nebo z jiných důvodů jen na bruslení (kurzívou). Upravujou na brusleni Zadov Plane, na Nove Hute, ns Prilbu a kousek od Matesa k Trem Jedlim (tj. zrejme tam kde rolba jede dvakrat, jinak je uzka).

                                            Ostatni oblasti to explicitne nepisou, ale najizdeji se dvema stopama stejne daleko nebo jeste bliz nez na Modrave (Borova Lada, Ceske Zleby, Kubova Hut). Nestandardni je rolba co jezdi ze Strazneho na Knizeci Plane urcena zrejme primarne na upravu sjezdovek, ta je hodne siroka, ale porad na brusleni mezi stopama proti Jizerka par cm chybi, viz fotky nahore. Upozornuju, ze neni ted projetej usek mezi Straznym a Polkou, vcera pochodak po silnici. Pak je teda obcas kdyz je hodne snehu najeta s pasem na brusleni vedle stop na klasiku ta cast Vlasate cesty mezi Borovkou a Kvildou kde to sire cesty jako takove umoznuje, ted to tak upravene zrovna je (rolba se vraci stejnou cestou).

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Tohle nepochopí ;-) Potřebuje předpis :-D

                                              0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              A co fatbiker? Vleze se tam bez problémů? Ptám se protože v Jizerkách je podle tohoto fóra téměř lovná zvěř ;-).

                                              0 0
                                              • jonti  

                                                kdyz se nejezdi skate, tak tim prostredkem teoreticky nikomu nebude prekazet.

                                                0 0
                                            • Zbyněk  

                                              Když si uvědomíš, že plno tras vede kompromisně mimo cesty nebo po úzkých cestách, tak by ani širší rolba nic moc nevyřešila. Vzpomínám např.když najížděli stopu z Borových Lad na Knížecí Pláně ještě po cestě, tak to byla „dálnice“ s pásem na bruslení možná dva metry širokým. Víc ,jak to popisuješ toho asi opravdu není. Ještě snad několik koleček kolem Stožce, kolečko u Lenory a Dobré, ale to je fakt vhodné jen pro trénink. Jinak souhlasím, diskuse o ničem.

                                              0 0
                                            • Greyhound  

                                              Drobný update – ještě je nově na stránkách Kvildy uvedena jako vhodná k bruslení Tetřeví cesta, je totiž upravená jen s jednou stopou. Jsem v neděli myslel, že to byl omyl rolbaře, protože předtím byla najetá na klasiku, ale asi už pochopili, že je lepší mít méně frekventované trasy upravené jen s jednou stopou než se dvěma rozjebanejma. Kéž by to tak udělali i jinde.

                                              0 0
                                              • Zbyněk  

                                                Teď jsem se díval na loňské fotky ze Stožecka a mezi Stožcem a Plešným jezerem (Ministerka, Kanál, Jelení vrchy, Oslinec) taky jedna stopa a pás na bruslení. Jinak Tetřeví cestu jsme letos jeli poprvé a příjemně překvapila… pěkná stopa a minimum lidí, profilově taky zajímavá.

                                                0 0
                                                • Greyhound  

                                                  Dřív Stožec psal kde je úprava s jednou stopou, poslední roky mám pocit, že od toho upustili. Na východ od Stožce směr Lipno jezdím málokdy, mezi Stožcem a Strážným občas, letos jsem tam jel jednou a upraveno klasicky jen na klasiku.

                                                  Vyřešit by to šlo změnou koncepce úpravy stop, podobně jako v Bavorsku kde mají jednotlivé okruhy (loipen), často s povinným směrem jízdy a je jasně určeno kde se jezdí klasika a kde se bruslí. Izolovaný úsek na bruslení jako Tetřeví cesta nic neřeší, protože tam a zpátky logicky nikdo jezdit nebude, to je k ničemu. Přitom by stačilo okrajové trasy najet s jednou stopou a vyznačit doporučený směr pohybu tak aby bylo zřejmé, kterým směrem se dá jet a minimalizovat vyskakování ze stopy. Vyznačit to do plánků stop co se tisknou na každou sezónu, psát na internetu a třeba i na cedule.

                                                  Okruhy z Kubovky by tak šly udělat úplně snadno, tam už značení je, dá by tak šel vyznačit okruh ze Strážného přes Polku na Ždárecké sedýlko, okruh kolem Chalupské slatě, Vlasatá cesta mezi Borovkou a Kvildou, cesta ze Zadova přes Hřebenovku na Zlatou studnu, pak by bylo na bruslení možností celkem dost a daly by se i pospojovat bez soupažových okének.

                                                  Jenže koncepci nikdo neřeší, každá obec si to řeší sama (Kubova Huť se neobtěžuje ani psát na Bílou stopu…) a často mám spíš pocit, že rolbou jezdí místní traktorista co jezdí s pluhem a je mu to úplně fuk, položí oba stopovače a jede.

                                                  0 0
                                                  • Zbyněk  

                                                    Mám pocit, že na východ od Stožce byla jedna stopa a západně směr České Žleby stopy dvě, ale byli jsme tam jen jednou a ten systém mi není úplně jasný. Jinak jak to popisuješ, to dává smysl. Třeba kolem Chalupské slati moc běžkařů nejezdí a jedna stopa by bohatě stačila. A napojení na Zadov, Kubovku nebo Vlasatou cestu, kde při troše vůle jde skloubit klasika a skate, je optimální.

                                                    Do financování nevidím, ale myslím, že i šumavská Bílá stopa má nějakou OPS, alespoň dárcovská sms se posílá na rozdíl od dřívějška centrálně, takže se to pak musí nějak rozdělit mezi jednotlivé obce.

                                                    Jinak u nás v Jeseníkách je informovanost ještě mnohem horší. Žádná OPS, žádné oficiální stránky, takže info člověk sbírá ze samooblužných webů jako Kamzasněhem apod. a GPS záznamů BIlestopy. Tam se ale nedovíš, jak ta stopa vypadá v reálu a co se bude projíždět další den taky ne, takže je to někdy dobrodružství :-).

                                                    0 0
                                          • Martin  

                                            myslim ze budu bruslit kde uznam za vhodne bez ohledu na to, co mi radi nejakej mantinel

                                            fotit ti to nebudu, jednak pri treninku trenuji a nefotim scenerie a panoramata (chapu ze to tento pristup nic moc nerika) a za druhe by to ani nemelo smysl

                                            0 0
                                            • Smazaný účet  

                                              Ty máš taky dost :-D Jsi jak ti fatbikeři „budu jezdit kde uznám za vhodný“ Hustý :-D

                                              0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Špatně napsáno, lepší je chodci co si chodí kde chtěj :-D Omlouvám se všem, kteří pravidla dodržují :-)

                                                0 0
                                              • Martin  

                                                špatně si pochopil, tím „co uznám za vhodné“ nemyslím „co uznám za vhodné navzdory pravidlům a slušnosti“, nýbrž „co uznám za vhodné navzdory někomu, kdo tu plácá nesmysly“

                                                0 0
                                                • Greyhound  

                                                  Sice jsem psal, že už na tebe nebudu reagovat, ale možná mi opravdu něco uniká a skutečně jako mantinel plácám nesmysly. Prosím vysvětli mi proč na stránkách Modravy teď popis ještě rozšířili a explicitně píšou „Trasy jsou upravovány na klasiku. Trasy na bruslení jsou upravovány v okolí Horské Kvildy (Horská Kvilda – Filipova Huť, Horská Kvilda – Kvilda …), viz jejich příspěvky.“ Proč na Modravě ne a na Horské Kvildě ano? Děkuju za odpověď!

                                                  0 0
                                            • ELx  

                                              A treba se *****, ze ti moje deti „ničí“ stopu :-D

                                              0 0
                                              • Zbyněk  

                                                Tak tohle mně zvedlo náladu :-).

                                                Jinak je hezký, jak se to těm děckám líbí. Většinou je to spíš naopak.

                                                0 0
                                              • zdenek  

                                                Tos mu tedy dal ránu. :-)

                                                Jestli mu při pohledu na fotku praskla žilka, tak ho máš na svědomí. V tom případě očekávej desítky děkovných e-mailů. :-)

                                                0 0
                                                • ELx  

                                                  Žilka by mu praskla, kdybych sem dal fotku jak se valej ve stopě a do zmrzlyho sněhu udelali obrovsky lavor :-D

                                                  0 0
                                                  • Doktor-Prase  

                                                    Ještě načůrat do manšestru na skate a je dílo skázy dokonáno :)

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Načůrat je málo… :-)

                                                    0 0
                                                  • Japhy  

                                                    Bio klistr :-D

                                                    0 0
                                                  • Martin  

                                                    pokud se v té stopě válej, neničí stopu mě, resp. jen mě, ničí jí všem běžkařům a ničí práci OPSky apod.

                                                    kloudnej rodič se tím nechlubí, kloudnej rodič poučí děti, jak se ve stopě chovat

                                                    jenže nakonec co čekat od člověka, kterej dětem ani nevysvětlí, jak vzít hole do ruky… že?

                                                    0 0
                                              • Martin  

                                                nějak nerozumím, proč reaguješ tím „***** se“ na můj příspěvek…

                                                on totiž jaksi někdo jiný se tu může ******, že mu ničí stopu

                                                0 0
                                • Pebe  

                                  jako se ti v Jizerkách nelíbí fatbiky a pěšáci a psi, kteří tam ničí stopy, stejně tak ničí místním klasické stopy bruslaři. A stejně jako Jizerská ops doporučuje tam na kole a pěšky nahamtat, tak na Šumavě doporučují jezdit klasiku a neničit stopy bruslením.

                                  Na tom snad není nic nepochopitelného a nějací turisté a „šoupáci“ s tím nemají nic společného, ti jsou všude

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    protože to je v CR sociální, tak to není značený. Jinak DE/AT/CH a částečně už i IT na křižovatkách máš vždy piktogramy a kilometráže a nenajdou se tam jelita co to porušují. Kdo si chce hrábnout, přejede usek jen pro klasiku soupaž.

                                    0 0
                              • Zbyněk  

                                Souhlas. Ještě bych podotkl, že na Šumavě spousta úseků nemá parametry na úpravu pro oba styly. Částečně by to šlo vyřešit tím, že by se na méně frekventovaných trasách vyřízla pouze jedna stopa.

                                Jinak k té Kubově Huti máš možná lepší informace. Já tam jel jen jednou a rolbou to bylo projeté už od Šindlova. Šířku tratě si už moc nevybavuji, ale na stránkách píší, že upravují na klasiku i bruslení (otázka, jak je to v reálu). Každopádně jsme tam tenkrát potkali jediného dalšího běžkaře.

                                0 0
                                • Greyhound  

                                  Podle snehu upravujou bud jen male kolecko kolem Kubovky nebo az na Michlovu Hut a Sindlov, to je paradni zalezitost. Proc vsak upravu neinzerujou na strankach Bilastopa a proc to neupravi jen s jednou stopou kdyz tam skoro nikdo nejezdi a navic uz to maji vyznacene jako okruh s doporucenym smerem pohybu vcetne velkych orientacnich ceduli mi hlava vubec nebere a je na jinou diskuzi :-))

                                  0 0
                                  • Zbyněk  

                                    To taky nechápu, když už do toho investují tolik peněz. Přitom taková informace zabere sotva pár minut.

                                    0 0
                          • vik  

                            Jen doplním zkušenost z Modravy z předminulého týdne… Jeli jsme hned za rolbou na Březník, cestou zpátky jsme potkali partičku skejťáků a obě stopy, opravdu pár minut po vytlačení, komplet rozřezaný. Tak, že v tom turisti sotva ve sjezdu drželi. Prasárna neskutečná, drzá a samolibá…

                            0 0
                            • hawrda  

                              Bohužel,bruslej sportsmani,kteří by normálně na běžky kdyby měli jet klasiku a mazat lyze nevlezli.

                              Tohle tak nejak zvládnou,ale vztah k tomuhle sportu nula.

                              Prostě si jen jedou udržet fyzičku .

                              Hodně z nich jsou i bikeri.

                              Blbci.

                              0 0
                            • Zbyněk  

                              Drzost, arogance, samolibost jsou v dnešní době přece normální, lidi jsou k tomu vychovávaní. Akorát se tomu říká asertivita a podobný sprostý slova… A bude hůř.

                              0 0
                            • Booker  

                              Z Březníku na Modravu je to dost krpál… Tam se udrží ve stopě málokdo… Ta rolba by měla řezat tu stopu tak po holeň…protože jinak to tam chce fakt hodně vysokou techniku…;-)

                              Jinak na Modravu jezdím každoročně od dětství, a to, jak se to tam mění, nepovažuji za jednoznačné pozitivum. Pamatuji, když jsme tam prošlapávali stopu všudemožně. Lidi se normálně zdravili, měli radost z toho, že jsou na horách, ptali se, jak kdo čím maže, jezdilo se se psem atd. To se dost změnilo – a to nejsem žádný extra pamětník. Ano, je fajn, že jsou stopy upravené, ale normální pohyb pro turisty je omezen, vzít si psa téměř nejde, protože je spoustu těch, co neumí jezdit tam, kde je otisknuta tlapka nebo už jenom kvůli těm kecům… Spoustu lidí rozhodí, když nemají vyfrézováno, nebo je stopa poškozená…

                              Stejně, jak jsou tady zástupy klasiků, mohou být zástupy bruslařů, psovodů, rodin s malými dětmi, kteří budou říkat, proč my někam nesmíme… Co kdyby rolby začaly dělat jen menčestr? Nebo je to nakonec NP, nesmí se pěšky, kde toká tetřev, nesmí se odvést dřevo s kůrovcem, tak co kdyby ty rolby vůbec zakázali?

                              Ano, rád bruslím, jedu i klasiku, když bruslím, snažím se do stopy nejet (byť to mnohdy není pohodlné)… Ale stejně jako Trepifajxl si myslím, že stopu si stejně dobře zničí i klasikáři – viz jen třeba všechny sjezdy, které máš vyhrabané od plužení hned zvrchu… Taky nadáváš těm, co brzdí dříve, než tam, kde mají rolbou určeno?

                              Mě se líbí, když potkám seniory na běžkách, malé děti, co se to učí, lidi, co se někde rozplácnou a smějou se tomu atd. (Nevadí mi, že mi někdo rozšlapal píseček, který není můj…)

                              A nepovažuji to z mé strany za drzost, aroganci, samolibost… Jen si přečtěte posl. příspěvky: „MY BĚŽKAŘI, CO JEZDÍME KLASIKU, A CO PRO NÁS DĚLAJÍ STOPU…“, např. bruslaři=blbci, co by jinak na běžky nevlezli (Řekl bych, že namazat a jet klasiku je pro hobíka podstatně jednodušší, než bruslit…)

                              0 0
                              • Smazaný účet  

                                Už jsem to psal do vlákna o Jizerkách ;-) Je to pořád stejný. Dokud se obce nepostarají o všechny své návštěvníky, tak tyhle problémy nikdy nezmizí :-)

                                0 0
                                • zdenek  

                                  Ona by stačila obyčejná ohleduplnost vůči ostatním, selský rozum a méně arogance. To se bohužel ještě dlouho nezmění.

                                  0 0
                                  • Smazaný účet  

                                    To co pišeš je hezký, když máš na výběr ;-) Což evidetně není. Budeme ohleduplní k lyžařům a nebudeme jim lézt do stop. Nezbývá než použiít selský rozum, což znamená, že raději zůstaneme doma, protože se stejně nikam jít nedá a když zůstaneme doma, zůstane s náma doma i arogance :-D Asi tak? :-D

                                    0 0
                                    • zdenek  

                                      No a jaká je jiná alternativa?

                                      Někdo tam teď upravuje stopy pro běžkaře, takže pěší, cyklisti a skútraři s alespoň elementární ohleduplností mají vyrazit jinam. Na Šumavě je něco málo tras prohrnutých pro pěší. Všude to holt nejde.

                                      0 0
                                      • Smazaný účet  

                                        Pokud je upravený aspoň něco, tak to už je pokrok :-)

                                        0 0
                                      • McBlacky  

                                        proč to jinde jde? I v místech kde alternativní cesta pro nikoho jiného není (kromě silnice pro auta, která má metr plus mantinely a po ní se chodit nedá). A rozjebaný od pěšáků to není, protože nejsou kokoti jako v ČR, kde se sere na všechno a každej má svoji pravdu…

                                        0 0
                              • vik  

                                No… Z Březníku to krpál fakt není, jezdí to prckové a stařenky, ale dobře se jim jede pouze v nerozřezaný stopě. Bruslaři, který jsem osobně viděl stopu ničit, byli prostě joudové, co skate ani vlastně moc neuměli, buransky ničili stopu ve výjezdu a navíc ohrožovali lidi, co proti nim jeli dolů. Byli namistrovaní a neohleduplní. Prostě u Modravy je to na klasiku, bruslit se dá, bez poškození stop, jen někdy a jen někým. Ano, bylo by fajn, aby vše bylo v jeden okamžik pro všechny, ale někde a někdy to prostě nejde. A Šumava, teda aspoň tahle část, si vybrala lyžaře klasiky. Já ještě chodím na sněžnicích a většina tras, chci-li chodit po značkách, je holt teď frézovaná pro lyže. Takže sněžnice, psi, fatbiky…musí jinam. V Rakousku, který mám za zadkem, je to podobný. Kde je místo, jsou stopa a manšestr spolu, kde místo není, je stopa. A taky zákaz psů a chodců, ale i lesáckých traktorů, takže ty stopy nikdo neoprasí. Úprava stojí prachy, vybírá se za to, nikdo tam tedy nic neničí, protože prostě kinderstube :-)

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Šumava si nevybrala ;-) V devadesátých letech, kdy se začínalo, ani jiná varianta než klasika na stole nebyla. To že se za víc jak dvacet let nic nezměnilo je už jinej příběh :-)

                                  0 0
                                  • vik  

                                    Jasný, ale ty cesty jsou prostě úzký. Kde to jde (louka, široká cesta…), tam na bruslaře myslej. Ještě by šlo řešení jedna stopa a manšestr, ale jak je Šumava narvaná, stopy jsou třeba dvě.

                                    0 0
                                    • Vrci  

                                      Jedna stopa, manšestr a aspoň částečně jednosměrné okruhy, ale to by vyžadovalo dodržování pravidel. Pochybuju, že by to kvůli poslední podmínce fungovalo.

                                      0 0
                                      • mr.antik  

                                        na jednu stopu+pás nejní potřeba extra dodržování pravidel, funguje to v Jizerkách i v Krkonoších (ale tam do díky šířce není až takový problém).

                                        Problém je že pak klasici brblaj, což chápu – než dělat kočkopsa který není dobrý v rozumný délce ani pro klasiky, ani pro skejtaře, tak radši klasiku

                                        0 0
                                        • Zbyněk  

                                          Krkonoše neznám, ale mezi Jizerkama a Šumavou jsou dost rozdíly, i když se to tak na první pohled nezdá. V Jizerkách se dělají stopy takřka výhradně po rovných, pevných a širokých cestách. Na Šumavě je to složitější. Část cest se udržuje pluhováním pro pěší a stopy se pak vedou různě po mezích apod. Některé cesty ani nemají patřičné parametry – jsou úzké, někdy i nezpevněné s kořeny a kameny viz. např. úsek Filipova Huť – Kvilda kolem Březové hory, Prášily – Vysoké Lávky… takže upravovat stylem dvě stopy + pás je nereálné. Jasně, dalo by se to vyřešit rozšířením cest, vyřezáváním dřevin… ale Šumava je NP a zde bude možná další problém. Jedna stopa + pás je dobré řešení v méně frekventovaných částech např. jak už bylo zmíněno v okolí Kubovy Huti nebo Borových Lad, kde by se navíc navázalo na oblast kolem Zadova a Horské Kvildy, kde podmínky pro bruslení už jsou. A když už je tu omílána ta Modrava, tak tam je varianta dvě stopy a pás nemyslitelná a díky větší návštěvnosti se z praktického hlediska upravuje jen na klasiku. A pokud to provozovatel napíše na stránkách a přesto se najdou jednci, kteří to nedodržují, tak to projev arogance a bezohlednosti je.

                                          0 0
                                          • mr.antik  

                                            na to přesně narážím – pokud bych chtěl jet někam s běžkama, potřebuju vědět nejpozději na parkovišti, jestli mám vytáhnout klasičky nebo skejtovky. Stačí si říct jaký je minimální parametr na skejt (což jsou např. jizerky) a do mapy vyznačit. Kde to splnit nejde, tak to prostě upravit jen na klasiku, patřičně vyznačit a nesnažit se udělat něco mezi, což svádí skejtaře k tomu „ještě se tam vlezu“

                                            0 0
                                            • Greyhound  

                                              Ale vždyť tak to už je – můžeš stejně jako na Modravě tisíckrát napsat na stránky, cituji z dneška, „Trasy jsou upravovány na klasiku. Trasy na bruslení jsou upravovány v okolí Horské Kvildy (Horská Kvilda – Filipova Huť, Horská Kvilda – Kvilda …), viz jejich příspěvky“, na nástupní místo dát ceduli s piktogramem „nebruslete přes stopy“ a stejně se vždycky najde pár dementů co na to kašlou a přes stopy bruslí a to klidně v čerstvém prašanu. Jediné řešení je jim permanentně nadávat, ono je to pak třeba přestane bavit pořád poslouchat. Není to o tom, že trasy nejsou vůbec nebo nejsou vyznačený, je to pouze o aroganci a bezohlednosti.

                                              0 0
                                              • mr.antik  

                                                nevim o tom jak jsou stopy od sebe, ale pak bych je dal ještě blíž k sobě :-) Aby to nemohlo bavit ani ty skejtaře. možná by se dalo vymyslet i jiný technický řešení

                                                0 0
                                                • Vrci  

                                                  Začít vybírat pokuty. Ne vysoké, tak 200 to má u sebe každý. Zamrzí, ale nezlikviduje.

                                                  0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    to mi nepřijde jako uplně řešení…

                                                    0 0
                                                  • Vrci  

                                                    Pokud jsou stanovena pravidla, která jsou porušována, měla by následovat sankce.

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    nevim co je jednoduší, jestli rolbař zahákne stopaře o pozici vedle a nebo jestli si musíš najmout právní kancelář na systém řešení pokud, vytvořit návštěvní řád a jeho udržbu, smotný výběr pokut (nejspíš bude nutná asitence policie nebo strážců), následné vymáhání…

                                                    0 0
                                                  • Vrci  

                                                    Návštěvní řád NP existuje a upravuje např zákaz vodění psů do stopy. Cedule „nepoškozujte stopy“ jsou vyvěšený právě NP hned vedle „netrhejte kytky a neodhazuje odpadky…“ A ano vybírat by měli strážci NP.

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Nevím teda jak je to teď, ale dřív NP v tom systému nikdy nefungoval, ale třeba se to už zlepšilo :-)

                                                    0 0
                                                • Greyhound  

                                                  To mě přesně taky napadlo – dát stopy blíž k sobě, aby nikoho kdo má všech pět pohromadě nenapadlo jít mezi ně bruslit :-) Akorát se vsadím, že by stejně někdo bruslil přes a tvrdil, že nic neničí. V zásadě nejhorší možná úprava je totiž teď – ani dost široká na bruslení, ani dost úzká, aby to některé bruslaře odradilo.

                                                  0 0
                                                  • gerrard  

                                                    Dal bych tam stopy tri a je po problemu.

                                                    0 0
                                                  • -b-n-x-  

                                                    Tak proc tu cast mezi stopama na klasiku neposypou nejakym posypem? :-) Pak by tam urcite uz nikdo nebruslil.

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    tohle jednou udělali u nás (tedy obrazně – bylo málo sněhu, neustále přeorávání to tahalo nahoru) – myslim že největší efekt z toho měli prodejci běžek.

                                                    0 0
                        • McBlacky  

                          já bych s pruděním do Greye byl opatrnej, taky bude mít za drápem pár desítek tisíc km na běžkách :)

                          můžete si to rozdat na Jizerce už za týden, nebo pak na Vasáku jestli jedeš letos…

                          0 0
                          • Martin  

                            může už teď v neděli na Božáku na klasické 45

                            (ovšem o výkonnosti tenhle spor není)

                            0 0
                          • Martin  

                            ps." výrazem „vysvětlit reálnému běžkaři“ jsem myslel osobně ad hoc v konkrétní dané situaci

                            nemělo to vyznít jako že dotyčný Gray není běžkař, jestli to tak vyznělo pak se omlouvám

                            0 0
    • knihomol  

      Hlavně většina Šumavy je stopovaná na klasiku. Většinou 2 stopy, někde jedna. Pás bývá poměrně úzký – jestli budeš bruslit, budeš bořit klasické stopy. A to běžkaři nemají rádi. A strážci národního parku už vůbec ne. A skutečně hlídkují i na lyžích ve stopě – osobně jsem je zažil. Mrkni na www.bilastopa.cz Na skate bývají jen místní okruhy.

      0 0
    • Zbyněk  

      Pokud nebude v okolí Žlebů sníh, stálo by možná za to zkusit Kubovu huť. Je to poměrně blízko a sněhové podmínky by měly být přece jen lepší, než ve Žlebech. Pokud to ani tam nebude dobré, tak Kvilda, Zadov nebo Pláně. Akorát ta trasa přes Prameny a Černou horu na Modravu je na bruslení úzká a sama Modrava píše, že trasy jsou upravované na klasiku a nemělo by se v nich bruslit. Pro představu, jak vypadá běžkování na Stožecku: https://plus.google.com/…989567518513 a v okolí Modravy a Kvildy: https://plus.google.com/…136483517233 .

      0 0
      • Greyhound  

        Z Kubovky jezdi jen mala rolba, v lepsim pripade bude najetej kratky okruh s jednou stopou, zbytek na klasiku. Kolem Stozce taky jen na klasiku.

        0 0
    • plzakj  

      Na skate jed na Bozi Dar. Je to tam siroke. Pokud Sumava, tak na nemecke strane active centrum bodenmeiss a vybehnout si na maly javor.

      0 0
    • Japhy  

      Uf, jak tak čtu zážitky z Šumavy a z Jizerek, zaplaťpámbů za Dlouhou Louku v Erzgebirge teda. Pěších píčusů minimum, ponivač není v okolí žádný významný tůristický cíl a občerstvovny žádné. Šířka na dva míjející bruslaře naprosto v poho, úprava co mohu posoudit naprosto vzorná. A jinde se klidně umlaťte hůlkama (doporučuju v poločase výměnu mečů, klasici maj kratší hůlky). :-D

      0 0
      • Martin  

        člověče, párkrát jsem se tam projel, párkrát byl opodál na Krušnohorské 30 a pokaždé mě tam přepadají deprese

        navíc se sněhem to tam bývá všelijaké a ta úprava tratí…

        no zkrátka nemohu napsat, že ti závidím

        0 0
      • McBlacky  

        k vám jsem tak tři roky zpet prestal jezdit, protože uprava stála uplne za hovno a nevylepsila to ani moznost jet do Nemecka do Holzau, nez jsem se tam domrdal už jsem byl uplne nasranej.

        Ale usek po zeleznici do Moldavy je super to jo.

        0 0
        • Martin  

          tak přímo takto explicitně bych to nevyjádřil, ale v podstatě je to přesně tak…

          0 0
      • Greyhound  

        Ja si na Sumave nestezuju – uprava je slusna, viz dnesni foto z Borovych Lad, kolem Kvildy taky upraveno, parada. A hlavne proti Jizerkam minimum lidi a to i o vikendu – pro Prazaky co jezdi na otocku je to nastesti daleko a chybi jim dalnice na brusleni ;-)

        0 0
        • hawrda  

          Sice nebruslim,ale s tou dálkou z Prahy na otočku je to pravda:).

          0 0
        • zdenek  

          A taky jim chybí dálnice z Phy na Kvildu. Naštěstí. :-)

          0 0
        • hawrda  

          Dovoluji si v tomto sporu se přiklonit na stranu borce že Šumavy.

          Kolega z Příbramě má chalupu na Filipce a vidi to podobně.

          Jinak dnes Jizerky parádní,lidí ale jako sraček.

          Nejlepší stopa a téměř bez lidí, Kristiánov,Hre­binek.

          Nejlepší pivo v kapličce Hrabětice :-)

          0 0
          • McBlacky  

            Snehulak taky bez lidi, zbytek Mordor :) vyjimecne jsem dal klasu a co chvili nekoho preskakovat fakt ne. Zitra beru skate

            0 0
          • mr.antik  

            Ze Souše uplně v pohodě (no trošku jsme si pospali, takže nástup v 14:00.) Podmínky chvalitebný.

            Každopádně zítra volaj Kronoše, v Jizerká se ty kopce natrénovat fakt nedaj.

            0 0
            • McBlacky  

              ja dneska lovil KOMy v Polsku, uprava super, krome okoli Orle a Stadaku lidi v cajku. 55/1100 takže i do kopce to bylo :)

              0 0
              • mr.antik  

                No Komy jsem teda nelovil, teda myslím. jestli se mi podaří nějak dostat workout z hodinek. 53km/1200m/5h se slušným vytuhnutím na cca na 40km.

                0 0
            • jonti  

              Jsem vcera jel z Vaclavikovy studanky na Knajpu, Peklo, Marianskohorske 2×, Sous, Protrzenou a o kopce nebyla nouze.

              0 0
              • mr.antik  

                jako převýšení tam najedeš, když to cíleně vyhledáváš. Ale já netrénuju nějak cíleně (jako že bych si dal 4× smědavu za sebou, nebo nějaký stojky na stadionu), jen jezdím. A vím, že ty kopce v Krkonoších jsou jiný a nějak víc bolí :-)

                0 0
              • McBlacky  

                tenhle workout mám v hlavě už dva roky, zatím na něj nikdy nebyl morál. Respekt.

                0 0
        • Smazaný účet  

          Včera jsem jel z Filipky na Lovčí skálu a skoro nahoře asi 3 km od cest šli proti mě dva turisti. Bez lyží. Říkám jim jestli jim není blbý tam ničit stopy. Že prej ne, zaplatili si za parkování a tak tedy můžou do stop.

          A pak vysvětluj někomu aby nebruslil mezi stopami kde je málo místa.

          0 0
    • Vrci  

      Dnes jsem poprvé zkusil Shöneben. Na bruslení asi super, ale na klasiku mizerné.

      Po zkušenostech z Německa (Mauth, Funsterau) jsem čekal stopy v dobrým stavu, jednosměrné okruhy..

      0 0
    • RM-ELNINO  

      Ahoj, opraším to tady trošku. Včera jsem byl na běžkách z Kvildy na Modravu stopa ve skvělé kondici, ale při zpáteční cestě jsem měl problém vybruslit na Černou horu, obě stopy na klasiku byly ve 100%stavu, ale pás na bruslení byl „vybroušený do kolíbky“ díky méně zdatnějším hobíkům, kteří jezdí pluhem a pak je tato stopa, jako když jedete v písku. Jediná rada je víc máknout?

      0 0
      • Vrci  

        Jediná rada je jezdit tam, kde se upravuje na bruslení. Což tady není.

        0 0
        • RM-ELNINO  

          Jasný, a máš nějaké doporučení ohledně Šumavy nebo kam jinam z ČB?

          0 0
          • Zbyněk  

            Kvilda – Horská Kvilda – Zadov – Pláně – Nové Hutě + okruhy nad Zadovem + kolečka na loukách na Horské Kvildě. Třeba Zadov informuje, co je na bruslení a co jen na klasiku. Tuším, že i na Železné Rudě dělají jednu stopu plus pás, ale nemůžu to potvrdit. Stejnou úpravu dělala i rolba z Kubovy Huti. Pak teda ještě Německo- Bretterschachten, to je jistota, a kdyby se zlepšily sněhové podmínky tak můžeš zkusit Stožec a okolí. Modrava upravuje jen na klasiku. Aktuální stav ale neznám. Letos na Šumavu nejedeme, tak to moc nesleduji.

            0 0
          • saxanajam  

            Na skaty asi nejlépe do Žel. Rudy: http://bilastopa.cz/….1.-2022.pdf

            Byl jsem ve čtvrtek, Polomský okruh od Popelních domků až po Zámecký les nic moc, až k Rudksé křižovatce to bylo na skatech vyloženě brodění hlubokým sněhem, stopa na klasiku ale OK. Od Zámeckého lesa až na Gerlovku pak paráda, krásně utaženo. Můstecký okruh taky OK.

            Jestli teď v týdnu něco nasněží, tak snad zase vyjedou rolby.

            0 0
          • Vrci  

            Hochficht, Schoneben,…

            0 0
          • robb  

            Včera jsem jel Debrník – Polom – Armádní – Gerlovka a byla tam jedna stopa na klasiku a zbytek pro skate. Nejhorší je to asi v úseku Gerlovka – Zámecký les. Tam občas chodí lidi i pěšky tak je to docela rozbitý. Ale na skate mi to tam přijde úzký. Ale já jezdím klasičky a občas si zabruslím na kombi, tak to může být zkreslené mojí netechnikou :-D Většinou všichni říkají, že na Šumavu radši klasičky.

            0 0
            • Vrci  

              Doplnil bych na českou stranu Šumavy klasičky. Do říše klidně skate.

              0 0
      • tomxxx  

        Já byl v sobotu na Kvildě, Bucina a pěkně na hovno. Tak na kameňáčky a i tak o ničem. Vypadá to, jako že je dost sněhu, ale ve stopě jsou vyhrabaný šutry rolbou.na hodně místech.

        0 0
        • McBlacky  

          Tam se taky na skate nema jezdit ;)

          0 0
          • tomxxx  

            Já to tam z běžek neznám, tak jsem se nechal vést místními. Takovou píčovinu už nikdy neudělám. Už sem jezdil fakt v hnusnejch podmínkách a nikdy jsem nedojebal lyže tak moc. A to sem loboval za nástup na finsterau už v sobotu, kde to bylo ve výsledku úplně v klidu a bez lidí dneska.

            0 0
            • McBlacky  

              No jasny, ted neni moc snih. Ale

              I kdyz je tak proste dojebavat ty uzky stopy na klasiku skejtem je demence. Ja taky mam vyrazne radsi skate, ale proste na Sumavu beru klasicky. To ze na to lidi serou je blby, ze na to serou mistni je uz fakt ignorace.

              Popojet do Nemecka neni zas tak hrozna streka a tam jsou trasy na skate super denne upravovane. Lidi tam je tak desetina co na CR strane

              1 0
              • tomxxx  

                Hele, taky jsem to nepochopil. Kdybych věděl do čeho jdu, na každýho se vyseru a jedu rovnou do Říše. V Německu fakt minimum lidí a podmínky v pohodě.

                0 0
                • zdenek  

                  Tak se příště podívej na Bilastopa. Je tam uvedeno, kde jsou upravené stopy a na jakou techniku.

                  0 0
              • saxanajam  

                Přesně, naprostej souhlas! On ten středovej pás k tomu svádí, ale buď se budeš snažit bejt ohleduplnej a dávat si pozor, abys do stopy nevjížděl (což u stoupání kde je to jde jen na pajdáka je prakticky nemožný), ale pak si to prostě neužiješ nebo budeš ignorant a tu stopu rozjebeš.

                Šumava v okolí Modravy je prostě na klasiku, pokud tedy člověk nechce na skejtech pendlovat mezi Kvildou a Horskou Kvildou. Já mám tedy to štěstí, že mě klasika baví stejně jako skejt :-).

                0 0
    • RM-ELNINO  

      (y)

      0 0
    • RM-ELNINO  

      Ok, díky chlapy za vyjasnění.

      Já na skejtech stojím cca po třetí, a techniku jsem zatím ladil pouze u nás v Jihlavě. A bohužel jsem si myslel, že pás mezi stopama je určen na bruslení. Podvědomě jsem si říkal, že bych 2m do šířky na lepší skluz „uživil“. Ale nadšení už po příjezdu do Kvildy („Livigno“), příroda, azuro, Modrava, pramen Vltavy a sem tam úsek s lepší šířkou, vynahradili těch pár nedostatků.

      A pokud to může být tedy ještě lepší, díky stopě tomu určené, tak už mě u klasikářů ve stopě nikdo neuvidí.

      0 0
    • easyrider  

      Nevíte, jestli je sníh v okolí Rudy, Prášily a atd? V pátek tam máme teambuilding… Dík

      0 0
      • robb  

        Mělo by snad přes týden něco připadnout.

        0 0
      • McBlacky  

        z Rudy do Prášil to je celkem kousek :)

        já doufám, že sníh bude. Jedeme na týden od soboty. Už jsem toho kamení pojezdil tuhle sezonu až až.

        0 0
    • Barak  

      Zkusím využít aktuálnosti tohoto vlákna, protože samostatné téma „Kam na běžky“ tady není a asi by ani nebylo příliš využívané…

      Příští týden jedu pracovně z Prahy do Brna a cestou zpět bych se chtěl někde sklouznout. Díval jsem se, že je možnost ve Vysočina Aréně, ale doba pro veřejnost mi moc nevyhovuje časově…

      Není někde na Vysočině aktuálně jiná schůdná možnost? Případně, pokud teď napadne, kde lze očekávat upravené tratě?

      Díky

      0 0
    • skaj  

      Jeden tip bych mel, sice to neni Sumava, ale v jejich rozmerech „hned vedle“ – Cesky les (protoze 30km neni vzdalenost, to neni jak chatova osada Krkonose:)) Kdyz je snih, byva super pripraveny na brusleni Cerchov a da se prejet i do Nemecka. Jako bonus rychlejsi cesta z Plzne nez na Rudu.

      0 0
    • Vrci  

      O víkendu jsem byl v okolí Kvildy a tam by to na trase Kvilda, Horská Kvilda a Filipika šlo. K tomu závodní okruhy na Zadově.

      0 0
      • McBlacky  

        No to je v tehle casti prave jediny co je protazeny na skate. Filipka teda si nemyslim dokonce ze se jezdi na siroko-maximalne ta spojka z Horsky po asfaltovy cyklostezce a konci to na Filipce bez pokracovani, respektive jen pro klasiku.

        1 0
        • Vrci  

          Ano, na loukách na Filipce to končí. Ani směr Modrava, ani Ptačí nádrž není upravená na široko.

          0 0
    • robb  

      Nebyl jste někdo v týdnu na běžkách na Železnorudsku? Na bílé stopě psali, že ve středu byla obleva. Tak jestli má cenu jet směrem na Polom – Rudská křižovatka – Šumavska magistrála?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.