• Jestyk

    Dobrý den, jsem začátečník, co se týče servisu běžek a potřebuji poradit. Mám doma nylonový kartáč, vosk LF8, škrabku a žehličku. Myslíte, že mi toto stačí pro přípravu běžek. Co jsem se dočetl na stránkách výrobců, tak byl často zmiňovaný bronzový kartáč, jenže teď mi v kamenném obchodě řekli, že hlavní je ten nylonový, ten bronzový je prý hlavně kvůli čištění a bez něho se prý obejdu. Jaký máte na to názor?

    Také se chci zeptat, jestli stačí jeden vosk, ten co mám Swix LF8 je určenou teplotou vzduchu pro mé vyjížďky tak akorát (stejně za jiné teploty bych asi nejel). Ale spíš mě zajímá, jestli má cenu kupovat nějaký tvrdý vosk jako podkladový (např. CH4/6).

    Ještě poslední otázka, jak je to s tím čištěním skluznice. Čistí se to běžně takovým tím vymytím horkým voskem? Je to důležité? Jaký vosk si na to čištění mám koupit?

    0 0
    • intermo  

      Řekl bych, že co máš doma, tak stačí.

      0 0
      • Jestyk  

        A jak lyži vyčistím když nemám bronzový kartáč? Nebude se zanášet?

        0 0
    • novas752  

      Pod LF vosk je dobrý dát 1–2 vrstvy CH vosku. Samotné LF na skluznici nedrží tak dobře.

      Bronzový kartáč se taky hodí. Seškrábnout, bronzem vykartáčovat bez přítlaku, nylonem doleštit. A hodí se taky škrabka na žlábky, ale to se dá udělat třeba i tužkou/fixou.

      0 0
      • Jestyk  

        Aha, no uvidím no. Jinak takové to skivo za 89 kč je v podstate CH? Muzu hodit pod to lf zelene skivo?

        0 0
        • Jestyk  

          Myslim to tak, jestli muzu pouzit místo např. Swix CH4 zelené skivo? Je to dostačující jako podkladová vrstva pod Swix LF8?

          0 0
          • novas752  

            Pod LF8 patří CH8. Ch4 je už dost tvrdej jak je do nízkejch teplot a už se hůře zažehluje.

            0 0
      • obda  

        Hlavně LF/HF vosky už se nevyrábí, takže za pár let už to bude zbytná informace ;)

        0 0
        • novas752  

          To spíš dřív. Se současnym boomem mizej starší vosky ze skladů velmi rychle.

          0 0
          • adam320  

            Nejen vosky:)

            0 0
          • obda  

            Jo, mizí úplně všechno. Nicméně skoro každý má nasyslené nějaké zásoby :) Akor8t mne ta masovost trochu 3tve, byl jsem zvyklý na prázdné stopy (mimo některé profláklé strojové okruhy).

            0 0
            • Vrci  

              Já byl ve stopě včera v 17.00 a byl jsem tam sám na asi nejprofláklejšim místě na Šumavě. Horská Kvilda – Kvilda – Pramen Vltavy – Na Stráži – Kvilda – Horská Kvilda. Taky jsem měl obavy z přeplněný stopy, tak jsem vzal čelovku.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Da se v okoli Kvildy, Modravy apod.i bruslit nebo je to jen klasiku? Diky

                0 0
                • McBlacky  

                  Kvilda-Horska Kvilda-Zhuri-Zlata Studna-Horska Kvilda-Kvilda se da. Jel jsem to dneska a nerolbovali to par dni, takze ledovy plotny stridany navejema-hodne tady ted fuci-. Ja jel okruh z Borovych Lad a kde to nebylo na skate, pichal jsem soupaze (nove Hute-Borova lada, Zlata Studna-V Polci, z BL jsem jel kus po silnici smer Knizeci Plane atd). Kdyz to neznas tak ten okruh co jsem psal je ok, ale ze by to byl dneska extra zazitek to fakt ne.

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Ok, diky. Znam to tam kole, ale jestli je to tam s upravou slaby, tak nezbyva jen doufat, ze nas co nejdriv pusti do rise na Sachty.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      minimálne dneska jela rolba kolem Borovky, akorát jen na klasiku a samozrejme to zase začli rozjebávat lidi na skate, navíc s tak bídnou technikou že z toho udelaj brzo bramboracku. pritom cedule ze to je jen na klasiku tam jsou.

                      bezohlednost hrozná

                      0 0
                      • jerrymouse  

                        U Borovky minulej tejden to tam 2min po rolbě jel nějakej tatínek, co táhnul děcko na bobu. Totálně rozmr. nová stopa.

                        0 0
                  • Vrci  

                    Já jel Pod přilbou – Zlatá Studna – Zhůří – Horská Kvilda – Filipova Huť – Černá hora – Prameny – Kvilda – Horská K – Danielka – Zlatá Studna – Pod Přilbou. Na klasičkách, stopy nic moc, a nechutnalo mi to ani trochu. Buď zafoukné nebo rozšlapané. Bruslit bohužel neumím.

                    Bruslit se dá (široká stopa), louky Kvilda a Horská Kvilda, Filipova Huť z Horské Kvildy, Zlatá studna z Horské Kvildy a z ní na Zhůří, Okruhy na Churáňově ze stadion (stopa a pás). Lepší jsou okruhy kolem Hochfichtu. Finsterau Mauth mi přijde spíš na klasiku, ale s velmi dobrými stopami.

                    EDIT: měla být reakce na Sr. Serp.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      Finsterau a okoli je klasika, jen kratky modry okruh je skate od stadionu, ale to je 1,7km myslim.

                      0 0
    • Krov  

      Co stačí, je dost relativní, vždycky záleži na jaké úrovni jezdíš a kolik času jsi ochoten tomu věnovat. Bez bronzového kartáče se u měkčích parafinú obejdeš, u tvrdších ti dost ušetří práci. Používat jen lf8 rozhodně ideální není, měl bys mít víc tvrdostí a podle podmínek je střídat, nezáleží jen na okamžité teplotě, ale třeba na stupni transformace sněhu. Nezestárnou. Na druhou stranu i nevhodný parafín je o hodně lepší než žádný parafín. Dát nějaký tvrdý podkladový parafín je vhodné, ale pro základní péči to stačí jednou za čas. Čištění skluznice se dá dělat více způsoby, horký parafín je jedním z často používaných. Používá se měkký obyčdjný parafín, třeba ch10. Důležité je ho stahovat hned po nanesení. Čištění důležité je, špína zpomaluje, četnost záleží na čistotě trati a tvé ochotě věnovat tomu čas.

      0 0
      • novas752  

        Záleží jak moc a v jakých teplotách chce jezdit. Lf vosky (a HF) maj větší smysl čim víc je tepleji čim víc je mokrý sníh. Takže mít třeba CH 10 8 7 6, LF 10 8 7, HF 10 8. Apod, podle toho v jakých podmínkách člověk často lyžuje.

        0 0
    • Jestyk  

      Díky, když jezdím, tak jsou většinou podmínky na LF8, jinak kdyžtak dokoupím i tužší, ale jinak co se týče toho podkladu, neodpověděl jste mi, jestli mohu použít zelený skivo? a to samé u toho vymývání, nemuzu pouzit cerveny skivo?

      0 0
    • Jestyk  

      Chápu, že co stačí je nepřesné, ale spíš to myslím tak, že na takové věci jako vymývání nechci kupovat vosk za 300 kč, proto, nebude plnohodnotnou náhradou červené skivo? a u toho podkladu asi koupím něco tvrdšího od swixu, třeba ten ch6 aspon a proste ho tam jednou za cas pod lf dám.

      0 0
      • Krov  

        Uvažuješ dobře, na čištění stačí levný parafín. Jestli je červené skivo to pravé nevím, protože je neznám. Ale jestli je dost měkké, tak asi OK. Podklad by byl lepší třeba ch4, ale bez bronzového kartáče by ses při strhávání dost nadřel. Takže i ch6 může být. Jde hlavně o to, aby byla skluznice pořád něčím napuštěná, pěkně černá lesklá. Jinak jestli chceš za parafíny ušetřit, tak mnohem lépe vycházejí velká servisní balení.

        0 0
        • Jestyk  

          Díky za odpověď, jinak nevíte nahodou jak jsou měkké univerzální vosky? Nedají se použit na čištění?

          0 0
          • venabch  

            Univerzální vosky jsou ale stojí za prd. Jen si dokup vosky na další teploty. Pokud nezavodis tak to neřeš. Prostě zazehlit. Vzít skrabkou a nylonem vykartacovat. Na léto jen zazehlit a ne stáhnout. Víc neřeš pokud nezavodis. Mazat každejch cca 50 km. Nějakej ten parafín na teploty nad nulou si nekupuj ten se děsně zasira.

            0 0
            • Jestyk  

              A nebude mi chybět ten bronzový kartáč? Nebo lze odstranit zbytky vosku a špínu i silnějším tahem nylonovym kartáčem?

              0 0
              • Paja  

                Bronzovej kartac si kup, pred nanasenim vosku tim vycistis a „otevres“ strukturu skluznice, takze bude lip prijimat parafin, a pak po stazeni vosku skrabkou je lepsi (zvlast u tvrdsich vosku) to vzit bronzem, a pak nylonem.

                Mozna si pust par videi na youtube, treba od swixu nebo i od ruznych skiservisu, tam se dozvis vetsinu veci, na ktery se tady ptas.

                0 0
              • novas752  

                Moc nelze. Bronzovej úplně nahradit nejde.

                0 0
              • McBlacky  

                Osobne pouzivam bronz na vsechno a nylon jen kdyz se s tim chci hodne piplat.

                Tzn priprava bronzem, zehlit, skrabka, lehce bronzem a jdu lyzovat.

                Dost zasadni je mi velkej kartaz. Idealne ten s popruhem na ruku. Stoji ranec, ale v prepoctu na usetrenej cas to nema konkurenci.

                0 0
                • Jestyk  

                  Může ten bronzovej kartáč trochu vyhladit menší škrábance na skluznici? Mám jich tam hafo a podle mě to dost brzdí, ale nejsou to takové ty rýhy, tu tam mam snad jen jednu, ale jsou to vyloženě jen škrábance, takové ty co máte třeba na skle nebo na mobilu.

                  0 0
                • Espen  

                  Mohl by si prosím tvůj způsob popsat detailněji (přesný postup). Běžky mám od čtvrtka tak hledám co mi bude vyhovovat. Na různá videa jsem koukal, ale rád zkusím něco ověřeného.

                  0 0
                  • Barak  

                    Podívej se na stránky nebo YouTube kanál třeba Swixu nebo jiného výrobce. Najdeš tam detailní postup na všechno.

                    0 0
                    • Espen  

                      To jsem koukal různě na videa. Ale nikdo to třeba po žehlení pak nedral měděným kartáčem.

                      0 0
                      • Jestyk  

                        Po žehlení to tím měďěným už moc nemusíš, max 1– 2 tahy u tvrdších vosků, jinak dle mlého stačí je nylonový, jen je potřeba před tím důkladně seškrábat naostřenou škrabkou.

                        0 0
                      • Barak  

                        Vzit škrabkou, pak bronzovym kartáčem a na závěr par tahu nylonem. Hotovo.

                        0 0
                      • mr.antik  

                        po žehlení nejčastěj používám kombinovanej kartáč – takový ty vosky modrý nebo fialový LF..

                        0 0
                        • McBlacky  

                          Kombinovanym to jde prave pomalu. Usetris jednou pri nakupu a pak te to pokazdy sere ;)

                          0 0
                  • gek  

                    Zdravím, škola Swix na mazání běžek si opravdu prohlédni. Já třeba jezdím na běžkách 4–5 krát týdně, tj. mazat pokaždý je poměrně velká časová zátěž a tak se s tím moc nemažu:). Na skluz běžek má větší vliv tvrdost plus struktura lyží a musí to být v souladu ještě s Tebou. Mažu, když mám před sebou nějaký běh nebo něco dlouhého (50km), a jinak vždy tak po 50–60 km, případně když je viditelně skluznice bez vosku (šedne)…

                    Základ je mít čistou skluznici, tedy když jedeš a nemáš namazáno, tak seškrábnout škrabkou plus vykartáčovat…a je­du.

                    Když mažu, tak lyže vyčistím tímhle, seanci s čitěním vosky jsem už opustil:

                    https://www.lyze-radotin.cz/…i84-70c-70ml

                    Pak dám jednu vrstvu parafínu LF podle podmínek a velmi pečlivě škrabkou seškrábnu, pár tahů bronzem a na závěr vyleštím nylonem. Když jedu nějaký běh, tak přidávám vrstvu HF…(mám ho vždy roky)

                    Opravdu je základ mít čistou skluznici a doporučuji si koupit ke škrabce ostřič na škrabku. Škrabku po pár použitích otupíš a tupá škrabka nic neseškrábne:). Navíc ti ta škrabka vydrží roky, takže se to v celku vyplatí než kupovat dokola škrabky.

                    Časem stejně zleniviš:)

                    0 0
                    • krokus  

                      Nedal bys prosím tip, jaký ostřič používáš?

                      0 0
                      • ELx  

                        Položit kousek šmirglu na stůl a párkrát po něm přejet na stojato škrabkou.

                        0 0
                      • gek  

                        Používám už asi pět let ostřič od Toka https://www.affekt.cz/…r-sharpener/

                        Šmirgl jak píšou dole.je možná řešení, ale tohle je nástroj, kde to jedním tahem nabrousím…práce na sekundu. Nevím proč řešit smirek, když mám nástroj navěky…a chci to mít rychle ostré.

                        0 0
                        • obda  

                          Zase mne to neživí, a kus smirku a něčeho rovného mám doma v dílně. Pár ušetřených vteřin jedou za čas mne nevytrhne a za ty prachy mi to nestojí. Ten ostřič má smysl spíš pro servisáky. Na druhou stranu, pokud to někomu přijde jako dobře investované peníze, proč ne.

                          0 0
                          • gek  

                            Ok, chápu, ale ostřič máš pořád sebou a ostrou hranu smirkem nedáš. Navíc se to ostří docela často, protože to je pak se škrabkou snažší a rychlejší práce. Já vosk často strhávám a kartáčuju až když vylezu z auta a chystám nandat lyže…jak už tady zaznělo…kdybych měl mít dlouhou přípravu, tak se na ty lyže nedostanu. Uvidíš však sám. Já mám od počátku ledna 300 km na běžkách, takže to dost za ty leta využiju a šetří mi to čas.

                            0 0
                            • McBlacky  

                              To sebou vozis kopyto nebo to pak kartacujes zapreny o zem na parkaci?

                              0 0
                            • mr.antik  

                              Tak chápu když závodíš, tak je to hezký mít na všecko kvalitní nástroje, ale pro mě je strhávání vosku taková pruda, že mě ty čtyři tahy přes kus papíru je pro mě vlastně relax. Zároveň trošku očistim škrabku, dělám to většinou když uklízim věci do basičky.

                              0 0
                              • gek  

                                Nejsem žádný závodník, mám prostě rád běžky:). OK, určitě je smirek taky řešení. Mějte se fajn.

                                0 0
                                • Barak  

                                  Jenom porad nechápu to škrábání na parkaci.

                                  0 0
                                  • mr.antik  

                                    Vysychání skluznice v autě při transportu, ne?

                                    Jako chápu že na pakráči by to se smirkem nešlo, jedině vozit nějakou rovnou pevnou desku v kufru.

                                    0 0
                                    • Barak  

                                      No, pořád mi prostě vrtá hlavou to, jak někdo, kdo si na jedné straně pochvaluje používání ostřiče na škrabku, protože si rád práci zrychluje a ulehčuje, na straně druhé, stahuje a kartáčuje lyže na parkáči.:-)

                                      0 0
                                      • mr.antik  

                                        no to taky moc nechápu, tuhle činnost někde v prazu, v fajnovém oblečení se zapřenou lyži o lyžařskou botu, bordel lítá všude, v tom moc časovou úsporu nevidim.

                                        0 0
                                        • gek  

                                          Když Tě tak poslouchám, promiň, zkus si někdy zapřít svou lyži o lyžařskou botu strhávat a kartáčovat a pak se poděl o zkušenosti, jak jsi to zvládl:). No já už tuhle diskuzi ukončuji a raději místo teoretizování vyrážím na lyže. SKOL!

                                          0 0
                                          • Radek Broz  

                                            Ttakže si odházíš místečko, vyndáš z dodávky ponk, kopyto, naostříš škrabku Toko ® ostřidlem a jedeš?

                                            0 0
                                          • McBlacky  

                                            Delal jsem to dost casto na to, abych zjistil jakej to je voser a jakou ma to kartacovani kvalitu. Tvrdsi vosky jako treba swix maraton jsou touhle metodou temer nerealne. Ale kdyz to vyhovuje a je ti jedno, ze rozhazujes bordel venku, tvoje vec.

                                            0 0
                                            • gek  

                                              Já se opravdu usmívám, kdo by na běžný trénink mazal Swix maraton? Snad jedině ten, kdo na ty běžky vyrazí z Prahy dvakrát za měsíc a ten svátek si užil:).

                                              0 0
                                              • McBlacky  

                                                Znam dost lidi co maze jen HFko porad a kdyz chces jet 50–70km co jinyho nez maraton. Jezdim 3–4× tydne a kdyz to umis koupit stoji to tak dva litry na sezonu kdy najedu 1000–1500km podle toho kdy a jak pada.

                                                Dneska uzje bezny ze uzivatele liquidu mazou jen HFka. Proc si to neudelat hezky. V benalu a parkingu se utopi nasobne vic.

                                                0 0
                                                • gek  

                                                  OK, já si tyhle vosky nechávám jen na „významné příležitosti“, ale to je samozřejmě každého věc.

                                                  Tahle diskuze byla o tom, že se jeden uživatel ptal, co používáme na mazání běžek. Nějak se to zvrhlo a mohu za to i já. Za mne chlapi si užijme prima zimu a až to čas dovolí, tak si třeba dáme pivo a probereme tam vše ostatní. Od parkoviště až po rozdíl smirek a ostřič:). Nic ve zlém…

                                                  0 0
                                                  • Espen  

                                                    Včera jsem koupil a dnes aplikoval swix LF 12. Oteplilo se, takže červený. Je to v pořádku?

                                                    0 0
                                                • mr.antik  

                                                  Jasně, tak už chápu ty časy… Ale jinak souhlas na 3–4hoďky sportu investovat kilčo do spotřebáku není zas taková tragédie

                                                  0 0
                                                  • Krov  

                                                    Zvlášť když dáš cca 500 za benzin a 200 za parkáč. Záleží samozřejmě, kolik lidí jede. A proč si nedopřát dobrý skluz, když se už člověk táhne takovou dálku.

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Svatá pravda.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    Mezi lf a hf je mensi rozdil nez si dost lidi mysli. Navic cim nizsi teplota tim mensi. Az prasky poznas fakt hodne.

                                                    0 0
                                                  • Barak  

                                                    Rekl bych, ze to ale taky přesně kopíruje cenový rozdíl…

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    a čim větší teplota tak to chce zase víc řešit strukturu… furt něco.

                                                    0 0
                                                  • Krov  

                                                    Tak strukturu a konstrukci lyže to che řešit vždycky. Včera v Jizerkách to bylo ukázkový – ráno bez problémů i na pluskách, v poledne začalo padat a kdo neměl prašanky, tak se jel jak po písku. To pak ani tuna fluoru nezachrání.

                                                    0 0
                                                  • mr.antik  

                                                    A večer jsem se matlal asi v 10cm prašanu pod kterým to tam bylo ještě umejdlovaný. Struktura, mazání a volba lyží byla 100%, ale neměl jsem na to mentálně :-)

                                                    0 0
                                          • mr.antik  

                                            No bohužel takový zkušeností mám a není to nic, co by člověk dělal dobrovolně. Radši strhnu v pohodlí domova hodinu nebo dvě před jízdou a že mi cesotu lyže trošku „vyschnou“ už neřešim.

                                            0 0
                                            • Barak  

                                              Hele, lyže ti cestou fakt nevyschnou.:-)

                                              0 0
                                              • mr.antik  

                                                Já vim… já tam spíš cítim takový to, jakože doma si stim nebudu dělat bordel, ale Bedřichovácí/ Krušnohorci apod… ať si to klidně ze studny vypijou…

                                                0 0
                            • jonti  

                              Nepřipadá ti škrabání a kartáčování na parkovišti jako prasárna? Že tam ten bordel necháš na zemi rozfoukat do okolí. Několikrát jsem to taky dělal a vůbec jsem z toho neměl dobrý pocit.

                              0 0
                        • ELx  

                          Jo tohle jsem kdysi měl. Druhý den to letělo do někam do kouta. Ale na šmirglu to nabrousím líp.Rovnoměrně a hezky ostře. Možná asi o 3 vteřiny pomaleji…

                          0 0
                    • Radek Broz  

                      Tatky tak, jen asi ještě delší interval. Občas jsem rád, že se vykopu jít jezdit. Kdybych měl jít ještě dělat lyže, tak radši nejdu:)

                      0 0
        • charendler.bong  

          Hele, chlapi…takovej blbej dotaz…pripravuju si vcelku intenzivne bezky…zarelaxuju si u toho a zavislost na tom jak pak jedou je velika…ale resim takovy vlastne smesny problem..,..jak mam cistit ty kartace ktery jsou cim dal spinavejsi? vyklepava se to, nebo myje nakym pripravkem nebo se to neresi? za chvili budou jak koule z toho lepiveho vyskrabaneho jemneho prasku…

          0 0
          • Jestyk  

            Co jsem viděl na videích, tak to kluci ze Swixu ponořili na chvíli do přípravku na čištění skluznice (asi stačí polít) a pak něčím trochu očistit, to už by to z toho mělo jít jednoduše. Ale určitě existují i jiné vychytávky jak z toho ten bordel dostat, třeba někdo poradí.

            0 0
          • McBlacky  

            Ja to po kartacovani beru o hranu kopyta ;)

            0 0
            • Vrci  

              Taky tak nebo bronzem o nylonu :)

              0 0
              • intermo  

                Po dlouhých letech vrstvení, strhávání a kartáčování parafinů (přesně, tak jak to bylo předepisováno pro přípravu závodních lyží) jsem přešel na tento způsob: viz fotky. Když si to najdete na netu, tak jsou tam i návody.

                0 0
                • mr.antik  

                  Mažeš HFkama i na běžné ježdění? Vydží to aspoň 50km?

                  0 0
                  • intermo  

                    Aby to někoho nemátlo, že se jedná o nějaké drahé vosky. Neberte to jako „reklamu“. Ale protože jsem z Jablonce, tak dám odkaz i z cenou, kde jsem to koupil – https://tomsport.cz/…c-60-ml.html

                    Mažu už jen toto a nic jiného. Výdrž stejná, jako u klasických HF tuhých parafinů.

                    0 0
                    • Cryzyy  

                      výdrž mi připadá lepší, používám k tomu ještě flourovej čistič, řekl bych, že skluznice se po několika pouzitich nasakne a je to ještě o něco lepší

                      0 0
                    • mr.antik  

                      Tak ta cena není žádná tragédie, když se vezme cena tuhého HF, podkladu a hlavně času v domácích panelákových podmínkách… Spíš mi šlo o zkušenost, jestli dlouhodobě bez podkladu – prostě jen čistič + tohle a jedeš?

                      0 0
                • cubas  

                  Na to jsem se chtěl taky zeptat.

                  • jaká je výdrž?
                  • jednu nebo dvě vrstvy?
                  • děláš nějakou přípravu skluznice? (např. pevný vosk na do základu?)
                  0 0
                  • intermo  

                    Lyže vyčistím s SWIX GLIDE WAX CLEANER, nanesu výše uvedený REX (samozřejmě 1×).

                    Vše podle návodu – žádná jiná příprava skluznice nebo vrstvení.

                    Výdrž stejná jako u pevných HF parafinů.

                    Pevný parafin (měkký bezfluorový) použiji jen po skončení sezony pro zakonzervování skluznice.

                    0 0
                • McBlacky  

                  taky se na to chystam.

                  0 0
                • Cryzyy  

                  ja už loni :-D teď na novém sněhu, se začíná objevovat šedivá hrana po cca 60km

                  0 0
                  • McBlacky  

                    ono to vydrží o něco méně. Ale pořád to 30–40km jede ok. Na hrubým firnu to jde pryč i rychleji.

                    0 0
                    • Cryzyy  

                      na novém sněhu mi to připadá s vydrží lepší než HF vosky od Swixu co jsem používal, možná to dela i ten fulorovej čistič co k tomu pouzivam, na jiném sněhu zatím zkušenosti nemám

                      0 0
                      • McBlacky  

                        asi záleží i na lyžích, já dávám hf / lf podle toho co mám po ruce, jednu vrstvu, a nemám šedivý lyže ani po 70km náznakem. Možná po stovce to na hraně vidím lehce. (speedy 3D)

                        tekutej jsem zkoušel swix a nebylo to lepší, ale je fakt, že když dáváš jen tekutej opakovaně, tak to možná šedne fakt dřív ale jede pořád ok.

                        Fluorovej čistič je dobrej marginal gain :)

                        0 0
                        • intermo  

                          Řekl bych, že REX je v tomto mnohem lepší než SWIX.

                          Zde odkaz na stránky výrobce: https://rex.fi/…s/HF-Gliders

                          0 0
                        • Cryzyy  

                          Lyže mám nějaké starší Atomic WorldCup, při používání HF vosku mi skluznice na hranach sedne normalne. Cistic od Swixu a Rexu se podle navodu aplikuje jinak, tak nevim, zda to je srovnatelne. Na moje jezdeni jsou ty tekute vosky od Rexu fajn,nevim, zda jedou lepe, ale hure si myslým, že nejedou a čas mi to usetří :-)

                          0 0
                        • intermo  

                          „Fluorovej čistič je dobrej marginal gain :)“

                          Čistič fluorových vosků postupně vylepšuje skluznost běžky a jeho používání je lepší a hlavně pohodlnější než čistit běžky horkým parafinem.

                          0 0
                    • iceduck  

                      Závoďákům to zakážou a 100× tolik amatérů pojede HF :)

                      0 0
                      • Cryzyy  

                        Ja se v tom nevyznám, je tam zelenej zajíc :-) a píšou, že to je lepší „Rex Future Fluor -labelled top coatings fulfill the latest EU 2020 regulations, and are safer for the user and environment.“ i když zelená, asi nebude normální barva zajíců ? :-D

                        0 0
                        • iceduck  

                          Ok, nebyl sem si jistý, ale zelenej zajíc mě přesvědčil. ;D

                          0 0
                      • obda  

                        Dočkej času. Zatím zakázali výrobu a prodej PFOA (tedy C8), komplet zákaz fluoru (včetně C6) jako u závoďáků přijde za chvíli.

                        0 0
                        • ratel  

                          To se mi zda v pořádku. Když vidím ty servismany v plynové masce, asi to nebude úplně zdraví (nejen lidskému) prospěšné.

                          0 0
                      • tomxxx  

                        Myslím, že pečlivej hobík co maže dvě vrstvy za 50 km toho za rok promaže jako profík za jeden závod :)

                        0 0
                        • McBlacky  

                          To bych rekl ze mene ;)

                          Profi mazou treba 6, 3, 1 lyzi na zavod plus prach a jet

                          Tolik nepromazes ani v hfku za sezonu :)

                          Osobne mazu jednu vrstvu na 50km a lehkyho sedivaka mam jen na extra abrazivnim snehu parkrat za rok

                          0 0
                        • petrx  

                          Zase profík má většinou k dispozici odsávání místnosti, masku a oddělenou místnost na mazání, kdežto amatéři mnohdy mažou v bytě a prach z vosků lítá všude kolem, takže je pak otázkou kdo na tom bude zdravotně hůře.

                          0 0
                          • Barak  

                            O odsávání se ale bavíme u profiku na úrovni světového poháru.:-) V běžných podmínkách se jinak používají jen masky a to navíc jen při aplikaci prasku. Na LF nebo HF to nikdo neresi. Už jsi viděl někde v běžném skiservisu odsávání a masky? A to s LF a HF dělají cely den, celou sezonu…

                            0 0
                            • scoty  

                              V Brně v Dekáči se nedá, dělají to ve velkém a jen za plentou… Hadry mi smrděly ještě doma jak to přepalujou…

                              0 0
                • petrx  

                  Díval jsem se že REX prodává i tekutou „fluorfree“ náhradu, za stejnou cenu. Má s tím někdo zkušenost?

                  0 0
                • saxanajam  

                  Ahojte, chci se zeptat, z pohledu totálního hobíka a když jsem to tu tak pročetl – má, kromě ceny a možná kratší výdrži na skluznici, používání těchto tekutých čističů a vosků nějaké další zásadní nevýhody oproti klasickému ****** s žehličkou a bambilionem druhů kartáčů?

                  Jak jsem pochopil z návodů a videí na nentu, tak je to až podezřele jednoduché a třeba pro vyhlazení po glide čističi od Rexe stačí, na rozdíl od Swixu, jen nylonový kartáč. A už sám tento druh čističe má, kromě vyčištění, skluznici naimpregnovat základním parafínem a má být ke skluznici údajně šetrnější, než postup při používání zažehlovacích vos­ků.

                  Nějaké případné zpomalení o pikosekundu na km oproti zažehlovacím voskům neřeším, závodit určitě nebudu :-), jde mi čistě o to, abych v rámci možností kvalitně připravil skluznici a ta cena mi oproti „klasickému“ řešení přijde absolutně přijatelná. Navíc, pro někoho, kdo třeba začíná, chtěl by si lyže připravovat sám a musel by do začátku stejně koupit žehličku a více druhů kartáčů, je podle mě ta počáteční investice do tekuté varianty v horizontu cca 1 roku výhodnější, co?

                  Díky za vaše názory a sorry za tapetu :-)

                  0 0
                  • tomxxx  

                    V zásadě ti tekutý vosk ušetří zažehlování a strhávání. Kartáčování to nijak ovlivnit nemá, každopádně kartáčovat nemusíš, nikdo tě nenutí, nebo jak to říct :)

                    Jinak ty čističe co naimpregnuji skluznici mají v sobě fluor. Podle mě je to proti jinému čističi minimalni rozdíl.

                    0 0
                    • scoty  

                      No když si představím, že mikrostruktura skluznice vypadá zhruba jako ruka s prsty mírně od sebe a tu mezeru mezi prsty zažehluješ voskem, tak bych se dost divil, kdyby jen naleštěný povrch jel stejně dobře… Proto asi servis závodních lyží zůstává u voskování.

                      0 0
                      • tomxxx  

                        Voskováním myslíš zažehlování? I tekutým voskem voskuješ. Nebo nechápu co píšeš.

                        To není tak úplně pravda, tekuté vosky se používají i na závody, ale né jako jediná vrstva.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          Na zavody je to ale jen top finish na prvni 2–3km nez se to sjede

                          0 0
                          • tomxxx  

                            Však jo, ale nedá se říct, že je tekutej vyloženě horší. Prostě na skluznici tak dlouho nevydrží a věřim, že na naše ježdění to tam vydrží déle.

                            0 0
                  • Stavel  

                    Já používám jenom tekuté vosky. Přesně z toho důvodu, jak píšeš. Střiknu, počkám 15 min, prejedu kartáčem a mužů vyrazit. Výdrž je asi o něco nižší, než klasický postup, ale mně to stačí. Na umělém sněhu to vydrží tak 4h, na normálním sněhu tak 10h. Nepozorují, že by mi jely lyže pomaleji než ostatním.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      jedna zazehlena vrstva da tak 40km na nejlepsich skluznicich. Takze uplne nevim co tam mazes. Zrejme to pro svem pouziti nepoznas

                      0 0
    • Joohn  

      Ahoj, měl bych prosím taky dotaz. Nemáte někdo zkušenost s kopytem swix?https://­www.swixshop.cz/pro­fily/profil-voskovaci-swix-t0793–2-aluminium-/ Viz odkaz. Nemám možnost vrtat ke stolu. Tak bych dokoupil i nohy. Jak je to moc stabilní, nebo to při manipulaci ujiždí do předu. Díky

      0 0
      • McBlacky  

        Presne tohle mam s tema origo swix nohama. Bez nich to podle me je k nicemu

        0 0
        • petrx  

          Jde s tím pracovat i bez noh, ale je třeba stůl a svěrky, nejlépe ty co se vejdou do těch vyvrtaných děr v profilu.

          0 0
      • Nitroglycerin  

        taky mám ale s origoš nohama. Super kopyto!

        0 0
      • Joohn  

        Super. Diky za info. S origo nohama počítám.

        0 0
    • Jestyk  

      Chci se zeptat, jestli je možné zažehlovat vosk i doma v bytě, nebo jestli se z toho odpařuje nějaké svinstvo. Nestačí pak vyvětrat? Zažehloval bych CH + popřípadě LF, ale tam je ještě k tomu fluor tak nevím, poraďtě prosím.

      0 0
      •  
        Obsah tohoto příspěvku je blokován.
        0 0
      • Espen  

        Taky jsem začal s běžkama a žehlim doma. Je to otázka pár minut.

        0 0
      • jonti  

        Problém není smrad po zažehlování, to se vyvětrá hned a není to nic strašné, spíš seškrábané a vykartáčované zbytky vosku. Ten je nutné zamést než se roznese po bytě.

        0 0
      • petrx  

        Doporučoval bych pořídit polomasku s vyměnitelnými filtry, při zažehlování není cítit smrad a po škrábání ten prach nenaleze do plic(oproti respirátoru je to nebe a dudy), jinak bordelu po škrábání je celkem dost(ten se dá částečně eliminovat nahřátím parafínového bloku a roztíráním po skluznici, místo nakapáváním), na zachytávání bordelu mám kartonovou podložku udělanou z krabic, kterou po práci jen vysypu do popelnice.

        0 0
    • plzakj  

      Kuzmin :-)

      0 0
      • McBlacky  

        Tohle reseni skoncilo v propadlisti dejin. Hlavne proto, ze oskrabes par bezek a mas kuzmina tupyho ;)

        0 0
    • Jestyk  

      Tak jsem se po vašich odpovědích a radách rozhodl, že asi budu nějaké kopyto muset koupit. Jenže teď otázka, je jich strašně moc + nemám k tomu pořádný stůl, který by byl dostatečně stabilní. Vyplatí se koupit takové to s nožičkami? Nebo radši se poptat, jestli někdo nemá nějaký starý stůl. Doporučili byste mi nějaké levné? Nejsem nějaký závodník, ale po dnešním voskování a žehlení na krabicích jsem usoudil, že to je opravdu dobrá investice, kvůli těm nestabilním krabicím jsem vyplácal spoustu vosku, protože to ani pořádně nedrží při zažehlování…

      0 0
        • Jestyk  

          Chtělo by to do 1500 kč.

          0 0
          • intermo  

            Vykašli se na zažehlování, strhávání a kartáčování parafinu a žádné kopyto nebudeš potřebovat. A ušetříš si všechny ty problémy, o kterých jsi tady psal. Nepotřebuješ žádnou žehličku ani škrabky.

            Kup si SWIX GLIDE WAX CLEANER a

            REX 4023 RCF Modrý +2°C až –15°C 60 ml ( Vysoce fluorový Rex Blue/Modrý, který využívá technologie na úrovni světových pohárů. Stejně jako všechny skluzné vosky Rex blue, je i RCF Blue výborný na všech druzích sněhu. Pro dosažení nejlepšího výkonu naneste vosk na čistou skluznici lyže, která byla ošetřena čističem Glide Cleaner).

            0 0
            • mr.antik  

              nemít žádné vybavení, řešil bych to nějak podobně…

              0 0
              • tomxxx  

                Zas jestli mu jde jen o prachy za stolici a ne o ten čas, bordel a praci, tak s tekutejma voskama to brzo levnější nebude ani trochu :)

                Každé má své pro a proti.

                0 0
                • intermo  

                  S tím instantním HF REXem připravíš v špičkové kvalitě 75 párů lyží (čerpám z informací výrobce). T.j. 6,– Kč na jedno namazání. A to není vůbec drahé, kdy navíc uvážíš, že se jedná o HF parafin.

                  0 0
                  • McBlacky  

                    ovšem má to háček „Na vosku lze ujet 15–20km“. což bude na víc abrazivním snehu klidne jen 10km.

                    tzn pro lidi co jezdí k hovnu. za hodinku to máš sjetý a co pak.

                    0 0
                  • tomxxx  

                    a má to někdo vyzkoušené, teorie hezká.

                    Já tekutý neodsuzuju, rozhodně je to super, ale zase bych netvrdil, že je to hyper super, snadný a rychlý. Prostě odpadne zažehlování a strhávání. Když nekartáčuješ před a po vosku, je to jako bys nekartáčoval zažehlovaný vosk. Plus dáš tekutej a je to jedna vrstva. Aby si zas někdo nepředstavoval, že když zažehloval a kartáčoval pečlivě první vrstvu, pak druhou vrstvu, teď tam jebne tekutej jednou – nečistí, nekartáčuje, neleští a je to stejné. To už zas je někde na úrovni tvrzení horsta fuchse. Nicméně kdo a jak moc to při jízdě poznáme je věc jiná :)

                    0 0
                    • intermo  

                      Pro zajímavost, jak mažou profíci:

                      https://skiservismara.webnode.cz/…ona-2020-21/

                      0 0
                      • Barak  

                        Kdyby člověk byl ochoten namazat za takový prachy, taky by výsledek byl lepší než standardně.:-)

                        0 0
                    • McBlacky  

                      ono je to i docela levný od Rexe, na to že to má být HFko. takže to bude něco pro hodně hobby užití na kratší turistický výlety.

                      0 0
                      • Krov  

                        JJ, není HF jako HF. Ty levnější jak o třeba Toko nebo Holmenkol mě nikdy moc nepřesvědčily. Ale pro mě to diskvalifikuje hlavně ta nízká trvanlivost. Kvůli 20km se na hory nepotáhnu.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          Mam swix a skigo. Holmenkol me jednou zle vypek za Bobo praskem. Nejelo to ani jak swixovy hf kolegu a kdo me swix prach tak me urval ve sjezdu i z haku :/ lyze stejny, speedy pluska uni struktura, skuznice cista a v topu. Tim u me skoncil. Toko jsem roky jezdil lfka, za ty ceny co to bylo ok. Dneska uz jsou ve srovnani drazsi.

                          0 0
                          • Krov  

                            LF Toko byly dobry, zvlast molybden na jarni firn, ale v HF tim fluorem asi trochu setrili.

                            0 0
                      • Cryzyy  

                        tohle je černej Rex na novej sníh po cca 30 km, nejhorší místo na skluznici (+10 let staré Atomic Race), v úterý jsem jel na svejch lyžích růžový Rex (starej sníh), 40km a byla jenom trošku šedivá hrana, znatelně min, než je tady na fotce.

                        0 0
                        • mr.antik  

                          Bez podkladu?

                          0 0
                          • Cryzyy  

                            Počítá se fluorovej čistič jako podklad ? (ono to na tom vrstvu, co se pak kartáčuje udělá, ne jako, že ne)

                            0 0
                            • intermo  

                              Jestli se čistič počítá nebo nepočítá jako podklad je úplně jedno. Rozhodující je, že se použije (má se použít).

                              0 0
                        • intermo  

                          Máš na mysli toto?

                          https://tomsport.cz/…c-150ml.html

                          0 0
                            • saxanajam  

                              Rex u těch svých tekutých HF právě uvádí delší výdrž, ale zase z té 150ml lahvičky, že se namaže 20 – 35 párů lyží (podle toho), což zase za tu cenu není bůh ví co.

                              U RFC 60 ml zase uvádí až 80 párů, což je za cenu 490 zase dobrý, ale výdrž uvádí jenom 20 max. Ale zase jestli jsi na tom dal 30, tak dobrý.

                              0 0
                              • Cryzyy  

                                mám 60ml RCF, něco malo jsem mazal i loni, letos jsem mohl mazat tak ±20× (?) Nove baleni modreho (univerzal) vazi 80,4g, teď jsem zvážil černej, kterej jsem zatím používal nejvíc a váží 76,6g, po tech rekneme 20ti pouzitich

                                0 0
                              • McBlacky  

                                Ja ted budu zkouset Vola hf liquid, na ktery mam slusny reference, ale tam 60ml mas za 1400kc.

                                Takze kdyz si koupis teplej a studenej v provedeni na novej a starej snih, jsi v tom za 5,5 litru. A pak ze mazat hf parafinem je drahy ;)

                                0 0
                                • saxanajam  

                                  Tak pak postni referenci.

                                  0 0
                                • intermo  

                                  Původní dotaz byl: „Dobrý den, jsem začátečník, co se týče servisu běžek a potřebuji poradit. ........“.

                                  Vidím, že jsme se dostali o několik levelů výš. Ale není to vůbec na škodu, když fórum o běžeckém lyžování je nefunkční.

                                  0 0
                                  • McBlacky  

                                    Nj ale kdyz si k tomuhle koupis za 500 cistic a za dalsi petikilo nylon, tak jako hobik jsi na par let vysmatej za kazdy podminky a nepotrebujes zehlicku ani kopyto ani nedelas bordel. Na konci sezony to das vycistit a zaletnit. Tedy rocne prachy za tvuj matros a servis 1500–200kc a mas porad top jedouci lyze.

                                    To je cena za 10× namazani lfka v servisu, ktery pojede hur.

                                    Takze to zase neni tak od veci rada.

                                    A to nepocitam usetrenej cas. Jedno mazani klasicky je tak 15–20minut s pripravou a uklidem. Jedno mazani tekutym je ani ne polovina.

                                    Cas jsou najety kilaky!

                                    0 0
    • kemo  

      Ty Rexe doporučím koupit tady https://www.skiwax.eu/ Ceny proti tuzemským obchodům často poloviční. Poštovné není žádná darda. Nad 200€ pak zdarma.

      Už jsem bral 2× a bez problémů.

      0 0
    • Jestyk  

      Zdravím, mám doma starší běžky Salomon equipe skate 10 pár let a na skluznici mám pár rýh (mám spíš takové menší na šířku než podélné), ale pár jich tam prostě je. Taky mi chybí kus hrany(asi 1,5 – 2 cm). Doma pravidelně voskuji plnohodnotně žehličkou, ale do servisu jsem je ještě nedával. Myslíte, že se vyplatí je dát do servisu na vybroušení struktury kamenem (tedy i vyhlazení rýh)? Případně co je pak potřeba s nimi udělat? Slyšel jsem, že se po vybroušení nové struktury lyže trochu zpomalí a musí se pořádně provoskovat. Jinak co se týče té struktury, jakou mám zvolit? Pokud se tedy budou ptát.

      0 0
      • Barak  

        Podle me zkušenosti ty lyze už nikdy nepojedu stejně.

        0 0
        • Jestyk  

          To jsem taky slyšel, ale prý se to po třeba 5 – 10× provoskování zase srovná

          0 0
          • mr.antik  

            Nikdy sjem nic takového nepozoroval, pokud nemáš x párů lyží na konkrétní sněhy.tak nemáš šanci rozlišit jestli je to jiným sněhem nebo čerstvě nastrukturovanou lyží která logicky na něčem pojede líp, na něčem hůř.

            0 0
            • Barak  

              Myslim, že právě naopak. Když máš jeden dva páry, tak velmi dobře víš, na čem jedou nebo nejedou a dobře pak vnímáš změnu.

              0 0
      • mr.antik  

        Určitě vyplatí. V servisu navrhnou i vhodnou strukturu i ošetří. Připadně něco opraví…

        0 0
        • McBlacky  

          Ono zrovna ty equipe 9 a 10 nikdy nejeli ani novy. U starych poskrabanych lyzi, bych to spis videl na prerazeni na dvojky a koupil nejaky slusny novy. Coz ale je tak 8tkc a vic.

          0 0
          • Jestyk  

            Jsou ve výborném stavu, jen pár menších škrábanců. Mě přijde že jedou, vždyt je to v podstatě zádovdní model, tak proč by neměli 9 a 10 jet? jsou to 2 nejvyssi rady

            0 0
            • mr.antik  

              nevim kolik to u vás stojí, u nás dostaneš strukturu s parafínem cca za 450,– to se vyplatí zkusit, pokud máš pocit že ty škrábance vadí, (poznáš třeba při mazání jestli v nich zůstává vosk) nebo do nich namrzává sníh. Doma na to dáš ještě jednou LFko, pořádný kartáč a nebyl bych se toho že to nepojede, jen to chce ze začátku mazat po každý jízdě.

              0 0
              • intermo  

                Zdvořilý dotaz: kde u vás dostaneš strukturu s parafínem cca za 450,– ?

                0 0
                • mr.antik  

                  http://www.nyc-sport.cz/…kluznic-lyzi

                  ale nevim jaký výběr struktur dnes nabízí.

                  0 0
                  • ELx  

                    A dělají to na počkání? Nebo jak to u nich funguje?

                    0 0
                    • Pán z Dubu  

                      Já si před pár lety dohodl, že lyže na 9. ráno přivezu, v LBC jsem si vyřídil další věci a kolem poledne si strukturované lyže vyzvedával. Zavolej jim.

                      U lyže než poškrábaná skluznice je větší zlo, když nepodrží glider.

                      0 0
                    • mr.antik  

                      Teď vůbec netušim v nouzovým stavu, kolik lidí tam v daný čas je. Ale za nějaký dražší sazbu to šlo urychlit. Je tam i montáž/demontáž vázání, parafínování, chvilku to trvá.

                      0 0
            • McBlacky  

              V dobe kdy to byly prakticky nove lyze tak pak lidi je melo. Salomon prvni dobry lyze na bezky v historii vyrobil az s modely s-lab. Ty uz jsou paradni.

              Jasne ze to neni tragedie typu sporten, ale proti soudobym fischer/atomic to bylo proste slabsi.

              0 0
              • mr.antik  

                A co frčí tuhle sezonu nebo už se to u značek srovnalo? Koukám že bych něco pořídil na pozici tvrdších jednic (u mě samozřejmě klasickej problém tuhost délka, protože potřebuju cca 180cm dýlku na 75kg oblečnené váhy)

                0 0
                • McBlacky  

                  Osobne bych rekl ze ano. Jeste teda budu testoval do konce zimy Kastle, coz cenove je na urovni topovek, nicmene tradicni znacky delaji uz vice vyrovnane lyze nez v minulosti kdy to byl fischer s odstupem. Parafin drzi vetsina lepsich skluznic uz dostatecne dlouho, rovny jsou taky a tvrdosti sedi. Proste radost lyzovat ;)

                  Mrkni kdo dela extra stiff, min salam to dela u RS a slab. Ja koukam na stiff nebo med, takze nemam v tomhle uplne z hlavy prehled

                  0 0
                  • saxanajam  

                    Tak Kastle si to zrovna nechává dělat u zatracovaného Sportenu. I když teda nevím jestli jejich top modely, ale myslím že jo.

                    0 0
                    • McBlacky  

                      to já vím :) dokonce to patří stejnýmu majiteli

                      0 0
                      • tomxxx  

                        Mě bavíš, Sporten se ti nelíbí a nevěříš mu, ale kastle budeš testovat.

                        0 0
                        • McBlacky  

                          Jasne, protoze je dobry vedet co je co. Akorat az pojedu s jednou speedou a druhou kastle na noze bude to vypadat divne 

                          0 0
                          • tomxxx  

                            Pak dej vědět. Mě to docela zajímá.

                            Já nakonec spekulace vyřešil speedama. Top kastle maj nevýhodu, že už jsou dost drahé jako všechny ostatní top modely. Nicméně jsou podle me zajímavé sporteny RS Carbon (bez Elite) samotná běžka je za 5500 v konstrukci možná někde na úrovni carbonlite. Ty by mě fakt zajímaly jak jedou a jak vydrží vosk.

                            0 0
                    • Stavel  

                      Kaestle a Sporten jedno jest… A teď ještě Rockmachine.

                      0 0
                    • tomxxx  

                      Top modely kastle by měly být původní top modely sportenu RS carbon Elite, který už Sporten nemá. (Měl je jeden rok) Jasně, že ta lyže může být jinak nastavená a vychytaná, ale nečekal bych, že bude významně odlišná.

                      Spíš než nechává dělat bych to specifikoval – koupili značku Kastle, protože Sporten není konkurence schopna značka Fischeru, Salamonu atd.

                      0 0
                      • saxanajam  

                        Tak teď už mi dává smysl, proč RS a Elite z nabídky Sportenu zmizely. Nalepí se na to Kastle, zdraží se o 50 % a jede se dál :-).

                        Uvidíme jaké se ty Kastle prosadí (sám jsem zvědavý na McBlackyho reference), ale minimálně se dá už teď spekulovat, že kdo ty RSka nebo Elity od Sportenu sežene teď ještě někde ve výprodejové slevě, tak za si možná za dva roky pohledem zpět řekne, že vychytal super lyže à la Kastle za bezkonkurenční cenu :-D.

                        0 0
                        • tomxxx  

                          Ty Elite podle mě nemaj cenu, jsou to lyže kolem 10 litrů a teď už fakt nikde nejsou. Speedmaxy seženeš celkem snadno za 10,5, takže nemá cenu experimentovat. Ty RS carbon jsou zajímavější, za 5500 by to mohla být dobrá lyže doslova za pár korun.

                          0 0
      • saxanajam  

        Zrovna řeším podobný problém, ale u úplně nových lyží. Není to žádná tragédie, ale pár škrábanců se včera na skluznici „objevilo“.

        Co mě trápí víc než to, jestli se lyže zbroušením zpomalí je to, že každé broušení té skluznici „trochu“ toho materiálu prostě ubere a popravdě netuším, jestli se dá třeba na skluznicí vybrousit/vyhloubit i hlubší žlábek (zvlášť kdy mám dvoužlábkové lyže), ten by pak po každém broušení logicky snižoval.

        Sice mi to včera zkurvilo náladu na zbytek neděle, ale nakonec jsem usoudil, že to není tak hrozné a s případným broušením počkám až na servis po konci sezony, kdyby se ještě něco objevilo. Každopádně pak, tam kde půjde bych chtěl škrábance a poškození nechat nejprve opravit grafitovou tyčinkou (nebo tak něčím), aby se pak př broušení vzalo co nejméně materiálu.

        Co si myslíte zdejší zkušení borci?

        0 0
        • McBlacky  

          Opravit ma smysl az urvanou hranu a to stylem ze se kus vyrizne a nahradi. Skrabance ve skluznici se casem ojedou a lepsi je nechat nez to zatavit grafitem, v tom miste stejne vosk drzet uz nikdy nebude.

          Co se tyce zlabku netusim, nikdy jsem neresil. Ani vlastne nevim kolik vydrzi lyze struktur strojovych. Nekde v hlave mam ze 5, no ruku do ohne za to nedam.

          0 0
          • saxanajam  

            Super, dík za radu! Budu tedy zatím jezdit a uvidím po sezoně, jestli to nechám přebrousit.

            0 0
        • mr.antik  

          dost i záleží na směru toho škrábance. Taky už to poslední roky moc neřešim, prostě přes problémový místa jedu soupaží ať je kdyžtak škrábanec podélně :-) Dobrý škrábanec se třeba sám časem srovná po pár mazáních.

          Určitě bych takovou operaci nedělal uprostřed sezóny kdy je nejvíc sněhu :-)

          0 0
    • saxanajam  

      Tady je to „naštěstí“ jenom podélně, pod sjezdem byly fragmenty štěrku, který tam nejspíš nanesli lidi z komunikace, která na tu běžkařskou trasu navazuji a já tam najel s lyžema vodorovně. No, zabolelo to…

      0 0
    • saxanajam  

      Nevíte někdo, co se maže na saharskej písek?

      0 0
      • ratel  

        Žlutý Drix. :-).

        0 0
      • Japhy  

        No, pěkně mi to dopoledne šrotovalo v palici, nejdřív jsem tipoval" nějaký řasy":https://www.idnes.cz/…409_veda_mla nebo lišejníky. Aspoň jsem se měl na co vymlouvat že to nejelo úplně nejlíp.

        0 0
      • McBlacky  

        Lyzim to dela vylozene dobre, po dnesnim kilu mam saharskou strukturu ;)

        0 0
        • saxanajam  

          Nóóó, tak to byla asi pěkná rajda, palec hore. Já dnes v rámci trénování juniora, co stál na skatech poprvé, „jen“ 15. Zase se ale utěšuju, že jsem lyže na tom bordelu nemučil moc dlouho, snad se to do zítra překryje novým, čistým matrošem.

          0 0
          • ratel  

            No nevím, dest, krusta, novy sníh. Rolba to rozemele a promíchá. Ale ten písek ma tak male zrno, ze to lyzim asi neuškodí. Ani skin mi to neobarvilo :-).

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.