• Roma

    Koupil jsem retez shitmano ig51 a vytahal jsem ho na 250km!!!!! vzdy mi vydzel 1000km a to jsem jezdil jenom silnici, protoze mam poprve v zivote naslapne pedaly a muj nejoblibenejsi pad je pres riditka, tak mam zatim strach ze se pri krizovce nevypnu.Z klipsen jsem vzdy vytahl obe nohy – nekde to mam v hlave zafixovane a vubec to nevnimam. Procetl jsem si hodne prispevku hlavne v sekci komponenty a utrpel jsem tezky sok.Jsem majitelem author illusion z roku 1998 STX a deore LX.Pomalu jsem zacal premyslet o vymene nekterych (skoro vsech :-) ) komponent a spokojen se shimanem r.98 jsem neuvazoval o jinych vyrobcich.Po zkusenostech vasich, mych znamych i meho brachy nechci novodobe shitmano na mem biku videt.Vrcholem byla informace od cloveka ktery v shitmanu delal.„Nektere dily byly tak nekvalitni, ze se daly zlomit v ruce“ – bez zaruky.I kdyby to pravda nebyla staci ze jsem videl totalne zhoblovane 9– ti kolecka po 4kkm a v prodejnach me varuji pred nekvalitnima prevodnikama.To byl prvotni impuls proc jsem zacal hledat na netu a tady se mi to potvrdilo.S udrzbou mych puvodnich komponentu jsem si nedelal nikdy moc velkou hlavu a ted toho sakra lituju. Jinak najezdim za rok jenom cca 3kkm(letos to bude vic uz mam 2kkm) pomer 35% teren(zaden totalni brutus i kdyz i ten se obcas podari) cili hobby pilot.

    osmi kolo uz jsem koupil sram.

    U klik s prevodnikama(nej­vetsi placka je nanytovana na klice) bych chtel jit do stronglightu nebo middleburnu mate nekdo skusenosti s temato znackama???Je mi jasne ze nic neni 100% a vsechno se muze pos…Vim ze jste v nekolika prispevcich psali ze kliky ma shimano dobre, ale ja uz shimano nechci.Nechci kupovat kliky abych po 3kkm musel menit placky nebo je pilovat.Chci neco co vydrzi alespon tech 15kkm a nemusi to byt na integrovane ose.

    LX razeni zatim funguje i kdyz uz vyzadovalo mensi zasah prehazka ma minimalni vakl – postupne prejdu na sram tam je snad situace jina nebo se mylim?

    Zajimalo by me jestli i novodobe silnicni komponenty shimano stoji za hov…Nebo je to jenom zalezitost biku?

    Jsem tu novy tak me nekamenujte hned na uvod :-) Dik. :-)

    0 0
    • orca  

      Ono je to asi takhle Schimano je největší výrobce komponentů a tak pochopitelně má i nejvíce závad . Ač na něj fšichni házej špínu a nazývaj ho shitmano apod tak ho má osazeno většina lidí (na Wokna taky každej kálí a přesto ho každej má) Od svého dobrého obchodníka jsem tuhle kupoval kliky a ptal jsem se na cenu apod a padla i varianta nákupu přes net. Žel zarazil se a řekl jasně tam původ nikdo nezná a že to má samolepku schimano ještě neznamená že to opravdu je (pochopitelně jsou i seriozní prodejci ale jak to poznám přes monitor ??). A tak někdy je lepší si přplatit pár koru a vědět co opravdu kupuji než být nemile překvapen. A na závěr současná doba je doba KONZUMU čli čím méně to vydrží a čím levnější tím lépe – neboť tím více se bude vyrábět a prodávat … Doba držáků a „věčných“ výrobků je nenávratně pryč… žel je to tak.....

      0 0
    • Roma  

      Jsem zadal debilni nazev prispevku.Omlouvam se ruka byla rychlejsi nez hlava.Da se to opravit?

      0 0
    • kycis  

      Hm, s tim retezem je to nejaky divny, tos musel mit total v riti provodniky, protoze kdyby byla sjeta kazeta tak by to muselo ukrutne strilet. I kdyz ta to mohla dodelat. Ja s vecma od Shimana nemam problem, prevodniky drzi ted uz 10tis, ted jsem poprve menil kazetu (tu jsem mel sram) a LX retez menim tak po 15 – 1800,jeste se mi nestalo ze bych ho odpesal takhle rychle.

      0 0
      • Roma  

        Je fakt ze jsem vzdycky kupoval IG51 v papirovem obalu a tentokrat to prodejce vytahl ze zmeti retezu v igelitovem pytliku coz ve me nebudilo dobry dojem.Na retezu bylo IG51 a na zacatku byl podle merky novy.Kazeta mi sem tam strelila, ale po asi 50–70km se to uklidnilo.Ani bych na to neprisel, ale meril jsem retez moji manzelce a premeril i ten muj a nestacil se divit.

        0 0
        • kycis  

          Ja je beru z www.bekistore.cz a taky chodi jen zatavene v igelitu. Kdyz si to seda 50km, tak to je jeste v poho, takze jsou 3 moznosti. 1) mel jsi smulu na kus 2)je neco sjeteho v tvem zubovem soukoli 3) mas desnou silu v nohou. Jo jeste me napada jedna. Ohnul sis nekde merku:-) To se stalo kamosovi..

          0 0
          • Roma  

            bod 3 a 4 vylucuji :-).Kdyz by bylo sjete soukoli tak by kazeta strilela jak kulomet.Nebo se mylim?Jeste jsem kazetu ani prevodniky nemenil.

            0 0
            • kycis  

              Jo jo, na tom se neda jezdit. Takze jako posledni vinik bud prevodniky (ale ze by odesli driv nez kazeta? ) nebo opravdu shimano..

              0 0
            • smallbrother  

              cože?! od roku 1998 jsi neměnil kazetu? :)

              0 0
              • Pá-dlista1  

                Vzdyt ma jen 24000km ;)

                0 0
              • Roma  

                Cestne pionyrske.Pra­videlne menim retez pred poslednim zoubkem na merce a vzdy mi retez vydrzel 1000–1200 podle toho co jsem jel(jeseniky nebo jizni moravu).Je fakt, ze uz mi kazeta pravidelne strili, ale maximalne po 100km se to uklidni.Kazeta vypada tisikrat lepe nez brachova devitka po dvou sezonach a to do tech jeseniku jezdime spolu.

                0 0
                • smallbrother  

                  aha, a na kole řadíš jen na rovině a v klidu. :)

                  0 0
                  • Roma  

                    To vzadnem pripade, ale pokud to jde davam si majzla na krizeni retezu.Nepouzivam extremni kombinace.I kdyyz v noci nebo krizovkach tam hazim cokoliv.Zavody nejezdim na to nemam odvahu ani najete km.

                    0 0
          • volvej  

            Z bikestore beru rětěz HG53 každy rok a vždy přišel v paoírové krabičce s spojoacím čepem. Až letos poprvé pouze v igelitu a bez čepu. Je fakt, že je včil o něco levnější

            0 0
        • kurýr na bajku  

          to je vono, to sou ty napodobeniny v igelitu…

          0 0
        • kurýr na bajku  

          to je vono, to sou ty napodobeniny v igelitu…

          0 0
        • kurýr na bajku  

          to je vono, to sou ty napodobeniny v igelitu…

          0 0
          • kycis  

            Kdyz mi ta napodobenina vydrzi stejne jako origos… :-) Zajimalo by me if existuje zpusob jak to poznat.

            0 0
            • kurýr na bajku  

              to nevím. Když, máš takhle kvalitní napodobeniny, to musíš mít známýho vietnamce ? ;-)

              0 0
              • kycis  

                Jasne, jeste mi nabizel brzdovy spaliky, mam si je koupit??

                0 0
                • kurýr na bajku  

                  to je sebevražda :-o

                  0 0
                  • kycis  

                    No ja je stejne moc nepouzivam www.bike-forum.cz/…ponenty.html?…
                    :-)) Ale ne,vazne, prijde mi nejaky divny ze by nekdo delal falesny zrovna retezy.. I kdyz dneska je mozny vsechno. Ale ja k nemu vzdycky dostanu i ten nejtek:-) Navic jsem ho v pytliku uz 2× dostal i v obchode..

                    0 0
                    • kurýr na bajku  

                      No tak vážně, to taky nevím. V každým případě by to byl skvělej byznys, dyš si vzpomenu na aféru s propiskama BIC, která stojí jedna asi 15kč a vyplatilo se je padělat.

                      0 0
      • Roma  

        Zase ruka rychlejsi :-).Jsem v praci tak musim davat bacha.Chtel jsem jeste napsat, ze nove IG51 bylo po tech 250km jeste horsi nez to puvodni.Ted jsem koupil sram tak uvidime.

        0 0
    • Vrci  

      můžu mluvit za silnici. špalky, řetěz rozhodně campa, dualy/erga – shimano má víc plastových dílů což může a nemusí nic znamenat kazety a náboje – v podstatě stejné brzdy – nové shimano jsou prý lepší naž campa, staré shimano bylo určitě horší kliky – dura je tužší než campa, ale i na nich se dá vyhrát duhový trikot

      zastoupení v ČR, ani jedno neni ideální, ale díly na campu se shánějí snáz

      vzhled – campa si mi líbí víc jak erga tak kliky

      0 0
      • Roma  

        Hodne se tu psalo o prostredni bikove hlinikove placce.Jak je na tom shimano s vydrzi na silnici.

        0 0
        • Vrci  

          shimano jsem vozil do 2001. Od té doby mám campu, takže o současném nemůžu sloužit. Na silnici všechno odchází pomaleji, takže by nemusela být špatná, akorát je dle mne škaredá.

          0 0
    • Honza z H  

      Když jsem si skládal kolo před 2 lety, tak jsem docela sbíral recence a vyšlo mi- Kliky RF-Prodigy XC, řazení komplet SRAM 7.0, V-brzdy Shimano LX (ještě s paralel těžké ale funkční), řetězy se osvědčily nejvíc C-9. Kazetu od Shimana, zdá se mi že líp řadí, ale aspoň XT. Zatím se to jeví velmi dobře, funguje to bez údržby, ani to moc neumývám, jenom měním řetěz.

      0 0
    • Honza z H  

      Ale jestli máš kolo na prvním místě před sexem (jak máš v popisu), tak ojebeš na tom biku cokoli :-)) Ono záleží i na stylu jízdy.

      0 0
    • Davit  

      Přesně jak píše orca: nastala doba spotřební a nesmrtelný sady typu DX z roku 92 nebo starýho recordu už se nedělaj. bohužel. Samozřejmě, že něco vydrží dýl a něco míň, ale ve srovnání s tím na co seš zvyklej, relativně málo (250km na řetěz je ale asi megasmůla).

      0 0
      • Vašur  

        2Kč/km jenom na řetězu, to už je fakt dost brutální nářez.

        0 0
    • McBlacky  

      v igelitu jsou montážní verze komponentů myslím, na kvalitu to fakt vliv nemá jestli je to v krabičce nebo ne. Mi je divní že oem hardware si lidi klidně koupí a to třeba hdd nebo mechaniky, paměti atd ti prostě fláknou bez obalu v prodejně na stůl a hotovo a nikomu to neva, ale řetěz ten by každej rád asi s certifikátem a extra krabici. nechápu…

      0 0
      • goofy  

        Jo jo. Taky posloucham co tu fsichni resi. Ja jsem este retez v krabici v zivote nekupoval. Ono IG-51 v krabici je problem sehnat. Proc platit za kousek papiru stovku nechapu, kdyz dostanu retez, ktery vydrzi stejne?

        0 0
      • MartinXC  

        Teďka bych si ještě OEM věci do kompu koupil, ale za 2 roku radši ne. V Číně nastartovali výrobu kopií a pochybuju, že se zabývají nějak významně jejich kvalitou.

        Podobně je to asi i s bikovými díly.

        0 0
        • kycis  

          No nevim, kdyz nekdo dokaze vurobit falesny HDD nebo retez, uz bude asi minimalni problem padelat taky tu krabicku..

          0 0
        • orca  

          Stále si fšichni myslí že v číně se vyrábí jen kšunt a že tam krom rýže a bambusu nic nemají – jak se fšichni šeredně mýlí…(střeva PC jsou prakticky fšechna z číny) nebude dlouho trvat a bude jedna z nejvyspělejších ekonomik , To co oni dokázali za cca 50 let po válce Evropa budovala staletí… A kvalita taky přijde … Není to tak dlouho co jsem četl reportáž z nějaké továrny na mobily – tak moderní ani nemají u Simense … komentoval reportér co navštívil obě továrny a srovnával . Takže přátelé to co je dneska japonsko za pár let bude i Čína … Na západě prudce stoupá poptávka po výuce čínštiny a kdo nemá zastoupení či filálku v číně jako kdyby neexistoval…

          0 0
          • Roma  

            Jo to je fakt, ale jen diky tomu, ze „vyspely svet“ tam jde za levnou pracovni silou a prinasi technologie ktere vyvijel nekolik let nebo desitek let.Cina k tomu prichazi jak slepy k houslim a diky rezimu ktery tam je nejake patenty, ochranne znamky a prumyslova spionaz netankuji.Potom se vsichni budou divit jak to ze je cina nejvyspelejsi a nejsilnejsi stat planety. Ale to uz je totalne mimo tema.

            0 0
          • MartinXC  

            Nemám nic proti té části číny, která dostala/koupila licenci a podle ní ělá. Ale ta druhá tři/čtvrtina, která obšlehne některé rysy a bez licence a příslušných kontrol je dělá a pouští na trh mi vadí.

            0 0
            • Roma  

              Uz jsem nechtel na tuto vetev odpovidat, ale neda mi to.Casto se stava ze ta cast, ktera tu licenci ma a skonci ji stejne pokracuje ve vyrobe a prodava to pod jinym nazvem.Dneska jsem cetl na tomto foru prispevek „Homemade světlo“ .Jeden clovek upravuje svetlo uplne stejne, ktere vyrabel cateye, ale je to cinsky vyrobek.Zrejme cateye nechaval svetla vyrabet v cine.Licence skoncila, ale vyrabi se dal.Cinska verze je samo levnejsi.www.lepidoptera.szm.sk/.Kontrolni otazka jestli je to opravdu tak jak se domnivam dovola se cateye spravedlnosti?

              0 0
              • MartinXC  

                V Číně ? Spravedlnost ? Ani za sto let …

                0 0
                • orca  

                  A jen tak mimo mísu v ČR je zpravedlnost ???

                  0 0
                  • kovar  

                    určitě trochu větší, než v PRC, ale ne o moc.

                    0 0
                    • orca  

                      hmm , my si hrajem na právní stát a právo je jen pro někoho , oni si na nic nehrajou a právo mají taky jen pro vyvolené a teď kterej stát je na tom lépe ???

                      0 0
            • Roma  

              nejak se mi nepoved odkaz sory

              www.lepidoptera.szm.sk

              0 0
    • Dag  

      Jezdim IG51 ctyri roky a mohu rict, ze je rozdil v IG51 pred dvema lety v krabocce a nyni v igelitu. Jednak se lisi vzhledem a kvalitou provedeni a pote najetymi km. IG v krabici:900–1200km, IG v sacku:400–600km.Tuto zimu nove prevodniky a osmikol.a uz druhy retez po 520km. Myslim ze je mezi nima velky rozdil.

      0 0
      • pepek  

        Přesně tak, najel jsem snad 20× na řetězech z krabičky: 1500– 1800 km, pak řetěz ze sáčku: 600 km.

        0 0
      • McBlacky  

        hmm já nevim, mě to přijde jako nesmysl… 90% věcí jsem koupil oem a že by nějak byly horší nepozoruju. U řetězu záleží na opotřebení pil a kazety, pak jde rychle ***** i novej řetěz, sjetá veká pila a je to hotový

        0 0
      • goofy  

        Neni to treba tim, ze si ted zacal jezdit vice silove?

        0 0
    • Roma  

      Dal jsem si tu praci a nasel krabicku od IG a vyfotil ji pro ty co „krabicovou“ verzi nevideli.

      Jinak diky za vase nazory.

      Ptal jsem se jeste na ty stronglighty a middleburny, ale je to asi to stejne jako bych se ptal kdo ma doma apple. Zvlast ty middleburny mi byly prezentovany jako temer neznicitelne. Stronglighty maji na www.trinnity.cz/DetailPage.asp?…

      Dalsi moznost je to co dela vetsina z vas koupit shimano pilovat a nasledne vymenit – to beru jako krajni moznost.Chci bezstarostne jezdit a ne furt neco spravovat. Jedinou opravu u stavajicich prevodniku bylo rovnani zubu potom co jsem na sumave najel na sutr.

      0 0
      • vili  

        ty stronglighty vypadaji dobre, ale pochybuju ze je da nekdo ma, kdyz kouknes do bajku tak tam snad nejsou ani jedny…

        0 0
      • vrazdit  

        ja mam doma 2 apply :)

        ale o tech klikach nevim nic…akorat sou dost pekne …

        0 0
      • McBlacky  

        ty v igelitu jsou jen 114 no…

        0 0
    • Roma  

      Ted me jeste tak napada nesouvisi pokles kvality s rozjetim vyroby v Karvine. :-)))

      0 0
      • náčelník  

        V Karvine se dělají nejnižší sady. Střední sady se vyrábí někde v Singapuru nebo v Malajsii a jen ty nejvyšší v Japonsku.

        0 0
    • pop  

      Nevím jak ostatní,ale já jsem neměl se Shimanem nikdy nejmenší problémy (jezdil jsem od nejnižších řad po Deore), tj. 7let. Kdybych kupoval nový MTB, tak jedině Shimano – co se týče řetězů a komponentů – hlavně se o ně musíš starat (čistit,mazat), pak ti budou sloužit věčnost,pokud je nezničíš jinak. Teď sem se jel projet na Sramu s řazením 0,X Trigger nebo tak nějak a bylo subjektivně horší jak Deore (ale to je asi o zvyku).

      0 0
      • Pá-dlista1  

        :-D

        0 0
      • RUR  

        Hele, a nemohl bys mi doporučit řetěz který vydrží věčnost?:-)))) Já už zkoušel lecos a cca po 1500km odešlo všechno a že jsem se o ně staral, jako kdyby to byla součást mého těla:-))))

        0 0
        • McBlacky  

          kardanová hřídel :)

          0 0
        • pop  

          HG53 i SRAM mi vydržej většinou 2 litry. Vážím 75kg a točím kliky silově. Terén asi 50 %. To si myslím,že u řetězů je věčnost :)). Co se týče kazety, tak na tu dávám 5 řetězů (tj.10kkm). Po každý jízdě čistím řetěz i ozubení.Ostatní komponenty(kromě špalků,duší a plášťů) např. řazení, přehazka,smyk, náby mi eště neexitovali :)

          0 0
          • Vrci  

            kdyby mi řetěz vydržel jenom 2 000 km byl bych pěkně nasranej. 5,5 až 6 kkm heč.

            0 0
        • djano  

          Rohloff

          0 0
      • enjoy  

        ma pravdu ten clovek,ma pravdu!

        0 0
      • Mamut  

        Teeeeeda, ja ti zavidim!

        0 0
      • VencaV1  

        To je taky dobry. :)

        0 0
    • Roma  

      Tak jsem tu zas.Jenom doplnim, ze jsem v puvodnim prispevku nenapsal, ze jsem ty retezy koupil dva.Ten druhy sel na kolo me manzelky.Typnete si kolik na nem najela.

      320km a retez je na ho… Musel jsem ho pred dovolenou vymenit.

      0 0
      • MlokCZ  

        A jak jsi došel vlastně k tomu, že ty řetězy jsou už na vyhození? Jestli to měříš pořád tou jednou měrkou, tak bych první problém hledal v té měrce. Už jsem viděl několik nových měrek, která každá ukazovala jinak a ± jeden zub nebyl nijak ojedinělý. Takže bych nevěřil ani levným měrkám, když jsou nové, natož nějaké staré.

        A nevim, co všichni pořád mají s tím, že Shimano stojí tak za hovno. Není to samozřejmě ideální, dřívější sady na tom bývali o něco lépe, ale kromě převodníků nevidím žádný zásadnější problém. A podotýkám, že nejsem žádný příznivec Shimana, na silničce mám komplet Campu a na biku toho Shimana taky moc nemám.

        Prostě 250km na řetězu není normálních.

        0 0
        • Roma  

          Tedkom jsem byl v Jesenikach najel jsem 650km + 200km jeste z domu na sram PC48 mereny se stejnou merkou.Ted uz jsem vychladl a nejsem ani zastance shimana ani odpurce.Musis ale uznat, ze toto fakt nasere. :-)

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak to určitě, taky by mě to nasralo. Ale jestli ten Sram už je taky na výměnu, tak se mi to taky zdá skoro málo. Zkus šupléru.

            0 0
      • yetti  

        Myslim, ze Shitmano muselo udelat nejakou vadnou serii, protoze jsem retez IG51 kupoval pro kamarada na ziletku a nevydrzel mu ani 500km.

        0 0
        • MlokCZ  

          Jen takový dotaz, proč na žiletku IG51 řetěz?

          0 0
          • yetti  

            Pac ho chtel na 2×7, ale proc to netusim. Ja mu ho jenom koupil.

            0 0
            • MlokCZ  

              Pokud vim, tak 7 i 8 kolo má stejnou rozteč a stejný řetězy, takže když jde na 8 kolo v pohodě C9, tak by na 7 kolo měla jít taky. Ale to je fuk, když ho chtěl, tak neni co řešit.

              0 0
          • McBlacky  

            na osmikolo v pohodě ne?

            0 0
    • Roma  

      Si myslim, ze vam tento prispevek tak nejak dluzim.Z prilo­zeneho fota je jasne co zpusobilo kratkou zivotnost mych retezu.Kazdopadne sram pc48 vydrzel o hodne vic nez ig51(asi blba serie).Nikdy by me nenapadlo ze se prevodnik vytaha driv nez kazeta. Ps:nechtel jsem nic asijskeho tak jsem koupil 100% made UK.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.