Srdce - vysoký tlak při zátěži !

79 nepřečtených
  • McBlacky

    tak dneska jsem byl na docela hc vyšetření a zjistili mi nemilou věc. Při zatížení se mi hodně extrémně zvětší krevní tlak. Vyšetřující lékař zabalil ergo test už u 148 tepů, kdy mi naměřil 260/?, řekl že dál už nemůže podle nařízení pro toto vyšetření. Vzhledem k tomu že to není ani moje AP, jsem z toho docela špatnej. Přiští týden dostanu komplet vyjádření od experta, který porovná ještě výsledky z jiných vyšetření která jsem podstoupil. Stalo se vám to někomu, nebo znáte někoho kdo měl něco podobnýho? V nejlepší variantě dostanu léky na tlak a budu dál jezdit, jinou variantu zatím nepřipouštím :) Docela se bojím aby mi braním léků neklesla výkonnost. nejlepší na tom je že v klidu mám tlak 130/82…

    0 0
    • tjuren  

      Nemám s tím zkušenost, ale zdá se mi to nějaký divný. Jedná se o zvýšení systolického tlaku, který je měřen na vrcholu ejekce srdečního objemu. Neuvedl si kolik byla diastola. Ta obvykle při zátěži klesne protože organismus otevře cévy pro průtok krve a tím zlepší zásobení svalů. Systola je hlavně výsledkem srdeční práce a síly stahu, diastola odporu cévního řečiště. Pkud je velkej rozdíl mezi systolou a diastolou (hlavně vysoká systola), tak je to nejčastěji způsobeno nedostatečným pružníkem (průžností srdečnice), tedy asi jako bys nalil kýbl do tuhých trubek. Rychlý vzestup a rychlý pokles tlaku. Když to naliješ do měkké hadice, tak ta se roztáhne, vzestup tlaku je pozvolnější a elasticita udržuje zvýšený tlak po delší dobu. Zajímalo by mě jak dopadneš a tak pak napiš na: tjuren@centrum.cz

      0 0
      • McBlacky  

        já právě nevím diastolu asi mi to říkal, ale utkvělo mi v hlavě jen těch 260, výsledky dostanu až komplet s vyjádřením co dál, pak ti napíšu

        0 0
        • aortacek  

          Rozhodně to nepodceňuj.A až ti daj prášky tak je ber poctivě a pravidelně.

          0 0
      • lubos  

        da se nejak zlepsit elasticita ? Nejake potravinove doplnky ? Jako Konezym Q10, mebo neco takoveho ? Je to dispozice, nebo mozna nemoc ?

        0 0
        • tjuren  

          Promiň, ale myslím že seš mimo vagon. To není jako chrupavky či vazivo, ten problém je jinde. Problém je tak složitej, že o tom radši nediskutujme. Každopádně vyzývám všechny, kteří mají pocit, že nejsou se srdcem v pohodě a? se nechají vyšetřit u kardiologa. Většinou to nic není, ale pokud je tak …

          0 0
          • lubos  

            Myslis, ze i ten detralex je mimo vagon ? Nerekl bych.

            0 0
            • tjuren  

              Neuškodí, ale ani nepomůže. Vůbec léky na křečový žíly jsou více placebo než léčba. Jsem v tomto skeptik a věřím jen na léky zachraňující život. V tomto případě se asi jedná o nějakou vážnější funkční poruchu srdce a velkých cév a tady nějaká „bilinka“ nepomůže. I když většina farmak má původ v rostlinách, takže si trošku odporuju:)

              0 0
        • martt  

          napr. detralex

          0 0
    • Mamutt  

      No asi bych se nehonil, když bych si nebyl jistý.. dej si pauzu a určitě počkej na výsledky. Se srdcem mám (měl jsem?) problémy také, ale většinou to hůř zní, než jaké to nakonec doopravdy jde. Přinejhorším budeš jezdit trochu pomaleji, asi jako já :-)

      0 0
    • Lada1  

      260mmHg je extra sileny tlak. To musis mit docela silny hukot v usich resp. i v cele hlave. DOvedu si predstavit, ze syst. tlak u silovych sportu pri max vykonu jdou i za 300mmHg (napr. vzperac), ale 260 pri cyklistice a 148tepech je fakt dost.

      0 0
      • McBlacky  

        no právě, si nedokážu představit jakej mám při 190tf. Navíc na biku mi kromě toho že se hodně zadýchám vysoká intenzita nikdy nevadila, žádný mžitky, hučení, poruchy vidění… měl jsem asi před 7 týdny problémy s bolestí u srdce (při intenzitě přes 160ft, po 7 dnech odeznělo) a pro jistotu jsem se objednal na vyšetření a zjistím tohle :(

        0 0
        • memorex31  

          si robite starosti…

          0 0
        • memorex31  

          pokracovanie :) si robite starosti. Ja mam nejake zvlastne pocity stale na hrudi a pri srdiecku, ale pockam, kym to prejde a inac ficim naplno. Do jedneho dna to prejde. Bol som aj na vysetreni, ze vraj vsetko v norme, aj ked tomu moc neverim, ale mam to na papieri, tak si to „nevsimam“. Takze trosku opacny problem :)

          0 0
          • lubos  

            ono to moc klidu neprida, kdyz za posledni mesic-dva jsem slysel o nekolika pripadech, kdy hobik-cyklista zemrel na rozsahly srdcovy infarkt.

            0 0
          • Beeda  

            hmm, vono na papire bude i parte. Rozhodne bych trval na dalsim vysetreni, kdovi jake jsi aabsolvoval. TO Blacky: Nezavidim a jak jsem te potkal na Modransky, tak si fakt nebyl OK. Tak se koukej dat brzo do kupy. B

            0 0
        • lubos  

          Ja obcas pocitim zachveni v hrudi a nekdy mi pulzmeter nameri odskoceni tepu (cca 30 +). Jinak nic, krome toho, ze hodne spatne snasim vysoke tepy a na maximalku se uz ani nepriblizim. Krome toho mi nekdy znatelne kolise tep pri rovnake zatezi. Zatim se ale na doktora jenom chystam :(

          0 0
          • McBlacky  

            já bych tam zašel, ale zase abys nedopadl jako já. ale spíš to vypadá na arytmii u tebe, to má dneska kde kdo :)

            0 0
          • hydrant  

            mě někdy sportester odskočí ze 130 na 230 a pak se po chvilce dvoustovek vrátí na 130, ale vím, že je to problém ve vysílači ( v pásu ), tak jsem v klidu. Pás koupím novej a bude klid. 2blacky: asi bych zatím jezdil klidný tempo okolo 60 % TF max. než se dozvíš ofic. result. A obecně k roztažnosti tepen, to je o tom cholesterolu, ne ? Ti padlí cyklisti a maratonští běžci jsou sice štíhlí a nikoho při pohledu na ně nenapadnou ty špatné konce, ale pokud to není dědičné, tak mají spíš špatnou stravu – tučné věci apod., tlouš?ku sice vyběhají ( vyjezdí ), ale tepny se jim zevnitř obalují svinstvem až jsou neprůchodné a pak to s nima sekne, ne ? Tak to vidím jako laik.

            0 0
            • lubos  

              To mi dela take, kdyz je nekde neco co rusi vysilani. Ale to nepocitam. Tohle je presne ve stejne chvili kdyz to ucitim v hrudi. A jednou se mi to stalo dolu kde konci hrot srdca, pri mereni klidoveho tepu. Ale jak pise mcblacky, nejspis nejaka arytmie … nekdy mi s tim pomuze B vitamin, stejne to muze zpusobovat snad i leky ktere beru .. no uvidime, co rekne doktor.

              0 0
              • martt  

                ja som mal tiez taku arytmiu, obcas to ale skocilo aj cez 200 a drzalo sa to tam aj hodinu. Nakoniec mi spravili taku malu operaciu srdca (radiofrekvencna ablacia)

                0 0
                • lubos  

                  Pamatam si, ked si to pisal niekde do fora. Ale velmi ma to nepovzbudzuje :) Mne to trva vzdy ale len kratucko.

                  0 0
                  • JIRA  

                    No jeden kluk co dělá DH musel kvůli zvýšené tepovce, která se krátkodobě blížila XXX (to číslo nebudu psát – nikdo by tomu nevěřil) přestat sportovat a měl problém i vyjít schody. Chodil do IKEMu, zkoušeli mu zastavit srdce (a zase nahodit), pak mu poradili a? si nechá vytrhat osmičky. No spoustu věcí vyzkoušel......no a nic. Tepovka se mu srovnala až když se rozešel s přítelkyní. :)

                    Mr. Černý: držím palce a? Ti to dobře dopadne

                    0 0
                    • miche  

                      Proste stres je mrcha :-))) A stresoru je kolem porad dost, treba kde vzit na poradnyho fulla :-)))

                      0 0
    • jecnak  

      Temhle vecem vubec nerozumim, ale kdyz si das tyden pauzu, nebo vyjedes jen s pritelkou, tak tim asi nic neskazis. Kazdopadne preju at ti to dobre dopadne.

      0 0
    • Stax  

      tak to je brutalna divocina. taky tlak som na ergu nemal ani pri 190 tepoch…

      0 0
    • Lance  

      kasli na vykonnost az si budes cyklistikou extremne vydelavat,tak beru ,ale tak.....

      0 0
    • grafik  

      mel sem ‚podobny‘ problem. Pres zimu jsem mel obcas potize s kolisavym tlakem (v klidovem stavu) od 70/120 do 95/150. (pro jistotu jsem mereni delal pokazde jinym tlakomerem) Objednal jsem se na vysetreni a nezjistili nastesti zadny problem. Vyfasoval jsem i na 24 hodin holder (diky nemu jsem zjistil ze v hlubokem spanku tlak bezne klesa na nejakych ± 50/80, coz je pry normalni. Dnes mam tlak celkem v norme 80/130 … mozna se jednalo jen o syndrom bileho plaste.

      0 0
    • Peslezedirou  

      Nemohlo by to být způsobeno třeba nějakou přechozenou virozou nebo jinou infekcí.

      Už při švihu na Ještěd mi nebylo nějak dobře, od té doby jsem byl jen jednou na bajku a nemohl vůbec zrychlit.Uplně bez síly. Začali mě bolet vazy klouby a hlava, tak jsem momentálně in – valid. Zvětšený játra atd..V pondělí mi doktorka něco řekne, tak uvidí.

      Jsem z toho taky nasr.......

      0 0
      • McBlacky  

        no když jsem měl poprvý potíže tak to bylo po nemoci, nebo spíš jsem nebyl úplně vyléčenej. ale od tý doby už je to víc než měsíc

        0 0
        • Peslezedirou  

          Já jsem nějakou virozu přechodil někdy na podzim a pořád se mě to asi nějak drží. Pokud jsou nějaký ideální podmínky, tak se mi to znova projeví. Být tebou tak se o tom s tím doktorem poradím a řekl bych mu to.

          0 0
        • kámen úrazu1  

          Neměls angínu?

          0 0
    • wroum  

      zopakoval bych vysetreni treba za mesic a pak klidne este jednou. teprve kdyz se to potvrdi opakovanym merenim, tak bych zacal stresovat.

      kazdopadne drzim palce.

      0 0
      • Turbo  

        Neví někdo o publikaci či tabulkách, ve kterých se alespoň dozvím základní informace o oprimálních a maximálních hodnotách tepu a tlaku?

        0 0
        • lempl  

          vzorova tabulka sem ja prej mam vse tak normalni az je to nenormalni:-) jak rikala mlyny a jizda na kole zacina od 190tepu vejs… a tam se blacky nedostal, takze vo co go? treba bymu to kleslo....... me teda asi jo pac sem lempl) jinak blacky at si ready a nestras a nedelej povyk dyt aprila si prosvihl:D

          0 0
        • grafik  

          ve zkratce: 80/120 – idealni tlak 85/125 – mirne zvysena hyp. 90/130 – zvysena hyp. /tyto hodoty jsou jeste v norme/

          pri vyssich opakovane namerenych hodnotach uz doporucuji navstevu lekare. Behem starnuti se hondnoty tlaku zvetsuji. A i proto vetsina starych lidi bere prasky na tlak.

          0 0
    • martt  

      teraz ma napada, ze mojmu synovi zistil pri merani laktatovej krivky sportovy lekar tiez vysoky tlak pri zatazi. Tak sme ho poslali ku kardiologovi a ten prehlasil, ze tak vysportovaneho pacienta este nevidel a ze vsetko je v poriadku. Takze si vyber komu verit.

      0 0
      • lubos  

        Z toho si nic nerob. To iste tvrdili aj mne, ked som bol na vysetreni akoze u sportoveho lekara. A tom som aka troska :) Takze treba vymenit lekara.

        0 0
        • McBlacky  

          ten co mám já je špička v kardio, celosvětově uznávaná. Takže co řekne budu respektovat…

          to co psal grafik je sice pravda, ale při zátěži tlak stoupá, na to ale žádná tabulka snad neexistuje.

          0 0
          • lubos  

            A kdyz rekne, no bike ? :)

            0 0
            • hydrant  

              no vyjížďky s přítelkou na nízké TF snad nezakáže, to bys nemohl vyjít ani do schodů nebo si zašu..t …

              0 0
    • harryson  

      tak sem se otestoval doma na rotopedu se dvema manometrmi(di­gitalni i s budikem a stetoskopem), tep sem meril sigmou pc14, zony mam dle tabulkovych vypoctu a maximalku sem si vyskousel v praxi

      klid: 50 tepu, 135/90

      opoustim ciste aerobni zonu a jedu do smisene zony: 128 tepu 190/120

      dostavam se do zony s prevladanicim anaerobnim spalovanim: 145 tepu 230/diastolu nedokazu zmerit

      anaerobni prah 3 minuty slapani: 158 tepu, systola je 250

      maximalku mam 178, tam sem nesel, na rotopedu to nezvladnu, vek 41, dokaze to nekdo posoudit ? aneb si mam setrit na truhlu ?

      0 0
      • Beeda  

        Mrkni do dokumentu „Zátěžové testování mužů M40–50“ http://www.beeda.net/index.php?…

        B.

        0 0
        • lubos  

          Docela hafo dobreho cteni. Hodne veci mi mozna zacne davat smysl.

          0 0
      • lubos  

        Ja taky letos neumim jit na maximalku , ze by stejny problem s tlakem ?

        0 0
      • McBlacky  

        no konečně někdo s relevantním názorem který se mi líbí :) doufám že jsi v pohodě a já taky :) třeba jenom ten doktor co mi dělal to ergo byl měkkej a bál se, nebo na mě aplikoval tabulky pro netrénované jedince :)

        0 0
        • lubos  

          tak,tak – precetl si tady 7500km za rok, tak to je padavka :o))

          0 0
      • RomanP  

        Na tu máš snad ještě čas :-) A podle tvýho profilu, kde je ti 30 tuplem :-)

        0 0
    • Esi  

      Budu za archeologa, Jak jsi tenkrát dopadnul byla to nějaká anomálie ? já byl dneska v zátěžové laborce a při maximu 193 tepů tlak 260/50 co koukám tady do toho papíru tak abych věděl na co se mám těšit :-( zatím doporučení na takové to 24hodinové měření tlaku

      0 0
    • kokoska.rokoska  

      Léčbu po internetu neuznávám, ale napíšu Ti vlastní zkušenost:

      Úplně náhodou mi před pár lety zjistili při běžné kontrole vysoký tlak v klidu (140/90) a tak jsem pokorně začal jíst prášky, všechno se srovnalo, výkon možná mírně klesnul, ale nic zmíněníhodného. Každopádně jsem na pár měsíců ubral (zejména v práci) a při dalším vyšetření jsem byl seznán zdravým, přášky jsem vysadil a nyní mám zpátky klidových 100/70, po tréninku 80/55 :-)

      0 0
      • Jenda  

        tak Blackymu to zjistili před 11. lety a mám dojem že je stále živ, možná i zdráv? :-)

        0 0
        • kokoska.rokoska  

          Vždycky někdo musí být za blbce. Tak teď jsem to já :-)

          Hlavně, že si vždycky říkám: „Dívej se na datum, dívej se na datum…“

          0 0
          • -b-n-x-  

            Jojo, tohle se mi tady stava taky pomerne casto. Jeste je dobre, kdyz ten novy prispevek na 10 lete vlakno neni na konci, ale nekde uprostred :-)

            0 0
            • Esi  

              A to jsem se tolik snažil dal jsem to úplně na konec a ještě tam napsal že je to archeologie, nedá se příspěvek do vlákna dát nějak úplně nahoru, pro tyto případy by se to celkem hodilo :-) Jinak jsem zrovna nedávno odpovídal někomu na asi 7 let staré vlákno tak to jsem rád že nejsem sám :-)

              0 0
    • jiriga  

      trosku osvezuji vlakno, treba to nekho bude zajimat:-) uz jsem se ptal Blackyho,nebot mam podobny problem. Staticky tlak celkem ok (120/80) , ale dynamicky pri zatezi se zvysuje vice nez by mel, tzn pri 141TF mam tlak 210/100. Takze mi bylo doporuceno zatim jezdit na nizke TF a v srpnu jdu ke kardiologovi na podrobenjsi vysetreni a poradit se co dal. takze ted jedu 50km a snazim se byt na prumeru nekde mezi 110–115 , coz je celkem challenge obzvlaste , kdyz tam jsou nejake mensi kopecky..:-) ale beru jako vyzvu, jak pomalu jsem schopne do toho kopce vubec jet:-) Ted , buhuzel, jen sleduji jak jde fyzicka kondice dolu, protoze pokud se mi nepodari natahnout jizdy na nekolik hodin v kuse (3–5hod). tak si myslim, ze to jine nebude. Snazim se taky zhubnout a uvidme, je mozne , ze se to casem umoudri a tlak bude normalni. ted to je trochu vopruz.

      0 0
      • dr nick riviera  

        Jestli jsi ochotný akceptovat anonymní radu z internetového fóra, tak si s tím moc hlavu nedělej, 210 není žádný divoký tlak v intensivní zátěži, jestli jsi jinak zdravý.. Na vyšetření pak zajdi a zhubnutí je taky dobrá cesta.

        0 0
        • jiriga  

          to ne:-) jen muze mit nekdo podobne „trable“, tak vi, ze v tom neni sam:-) Vysetreni uz mam naplanovane a na hubnuti se pracuje..ale dlouha cesta – nyni 183/93..

          0 0
          • Esi  

            Já jsem nakonec skončil s nejakejma slabejma práškama, klidový tlak jsem měl 130/90 ale u sportovního doktora maximum 260/50 těch 50 je v maximu ok, ale ten vršek je hrozně moc mělo by to být max 230 to říkal ten doktor v motole. Maximální tep byl 200 to je prej ve 40 taky dost

            0 0
            • jiriga  

              no,jestli si dobre vzpominam, tak by se tlak mel zvysovat cca o nejaky 30, tzn na prvni zatezi (TF na 1W/kg) pri tepu 110 by to melo byt nejakych asi 150 ( ja mel 160) a pri druhe (TP na 2w/kg) pri tepu 141 asi tedy nejakych 180 ( ja mel 210) a tak dale…ale ono to treba pri mereni za mesic muze vypadat jinak. Uvidime. to maximum jsi mel pri max zatezi?

              0 0
    • pepek  

      Mám opačný problém: Přesto, že jsem měl tlak normální, tak se mi několikrát stalo, že tlak vyletěl až na 210 (v klidu, nebo v noci). U doktora několik běžných EKG (bez zátěže) – v pořádku. Předepsal mi prášky, od té doby tlak v normálu. Ovšem když jsem dostal Holter, vzal jsem to na krátkou, místy intenzivní procházku a při tepu -+140 mi tlak spadl na 95/65. Doktor záznam prohlédl a už ho chtěl odložit. Když jsem ho na to upozornil, tak mě poslal na ultrazvuk, který se ovšem taky odehrává v klidu vleže, takže prý dobrý. Na kole se mi někdy stává, že když vyjedu krátký prudký kopec „přes závit“ a zastavím, tak se musím předklonit, abych neomdlel. Co s tím?

      0 0
      • novas752  

        Nezastavovat. :)

        Když ti nedělá dobře vypustit z vysokého výkonu rychle na nulu tak bych zkoušel vypouštět pozvolněji (samozřejmě tam kde to jde), případně nechodit do zátěže tak vysoko. A vyhledat nějakého sportovního doktora, který bude míst s problematikou fungování srdce „ve větších otáčkách“ nejspíš více zkušeností/zna­lostí.

        0 0
        • pepek  

          To nastává hned při zátěži, viděl jsem ty údaje hned při měření na Holteru: tep: 141, tlak: 95/65. Ale stává se to jen někdy.

          0 0
          • Kouba_2005  

            Tak u auta by to bylo jasný – dává málo čerpadlo, ne? Srdce by mělo fungovat stejně jako čerpadlo, řekl bych. Nějakýho sportovního srdcaře, jak radí novas.

            0 0
            • pepek  

              No přesně – jak Walbro: když membrána ztvrdne a nazavírají chlopně, tak ji vyměníš. Ale ten můj dochtor asi nikdy sekačku, nebo pilu neopravoval.

              0 0
              • Kouba_2005  

                Tak jinýho doktora – zahrádkáře či automobilistu. Evidentně je něco špatně a přece nebudeš čekat na to, až to s tebou někde švihne a bude pozdě.

                0 0
              • novas752  

                Prostě to řeš s odborníkem. Při většim tepu ti asi přestává efektivně tlačit objem, to může být nějaký problém s chlopněma, nějakým nesprávným stahováním různých částí srdce a co já vim co ještě, odborník přes kardio nejsem, jako asi nikdo tady.

                0 0
      • Rychlej turista  

        Tohle se mi stávalo po časovkách nebo po brutálním cílovém dojezdu. Chce to z kola ihned neslézat, ale zůstat na něm sedět a vydýchat se. A nebo když zastavit musíš, tak si po zastavení rovnou sednout na zem – dříve, než to s tebou šlehne :-). Za chvilku to přejde.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.