• jatichy1

    Ahoj, nemáte někdo zkušenost s Katetrizační ablací?

    Tak asi 6–10× ročně mám na kole tachykardii. V zásadě si mi náhle rozjede srdce – buch buch a tepy vylítnout o 30–40 více než by odpovídalo výkonu, který jde dolů. Po čase jsme našel vcelku jednoduché řešení – zastavím na pár minut, zadržím dech a tepy zase spadnout (buch buch trochu nahoru a strmě dolu) a vše je v pohodě. Pokud to neudělám, tak to pokračuje dále ..

    Na začátku jsem byl vystrašen, tak jsem oběhl doktory a dostal se do Ikemu. Závěr je, že to není životu ohrožující (dg AVNRT, i když to je pouze dle popisu, s holtrem se mi nikdy nestalo) a že se to dá řešit katetrizační ablací. Tedy elektrody do srdce něco tam vypálí a je to.

    Teď se mám rozhodnout jestli zákrok podstoupit a nebo ne. Úspěšnost je vcelku vysoká (90%), ale jsou tam rizika (1–2%). Já to beru, že mě to moc neomezuje tak proč se podstupovat riziko, ale doktor říká že spíše jo.

    Nemáte nějaké zkušenosti? Třeba že mi srdce po ablaci bude fungovat dalejo lépe a začnu vygrávat KPŽ :)

    Díky moc …

    P.S. 46 let, 80kg, 185 cm, roční nájezd 7k

    0 0
    • Stingray  

      Táta natom byl v pondělí. Zatím brzo říct jestli to pomlohlo, ale bylo doporučeno to absolvovat. Dělali mu to v Motole, jeden den přišel a druhej odešel.

      0 0
      • ALBATROS666  

        Dobrý den.Smím se zeptat jak se daří otci po cca roce od ablace.Já mám po ní cca 3 měsíce teď po kontrole jsem údajně zdráv,ale domívám se že se to dá poznat nejdříve po roce.Děkuji

        0 0
        • orm  

          Pokud ti nebude vadit moje odpoved, tak ja osobne mam po zakroku bez dvou mesicu 10 let a od te doby jsem zadne problemy nemel.

          1 0
          • ALBATROS666  

            Děkuji za odpověď.Já jen,že i po třech měsících stále občas rytmus přeskočí především ráno při vstávání.Tak asi je to normální pokud nenaskočí tachykardie.Před­pokládám,že pokud ji nebudu mít cca rok pak byl asi zákrok úspěšný.Měl jsem jí tak 2 krát do roka.

            0 0
            • jardalee  

              tam jde podle me o to ze proste je to zasah i do psychiky a ja si prestal hlidat a kontrolovat tep a srdce az tak po roce ,do te doby je proste clovek takovej opatrnejsi ,ty extrasystoly ruzny vynechavani a pod. jsou neprijemny ale celkem neskodny a ma je plno lidi ale proste to neresi a nevnima

              0 0
          • ALBATROS666  

            Děkuji za odpověď.Zatím jen občas přeskočí rytmus tak snad to bude ok pokud to neodstartuje tachykardii.

            0 0
            • jardalee  

              no ja byl na tom sale asi hodinu a zkouseli to snad 50× vyvolavat a propalovali to poctive to posledni palilo jak prase ,ale obcas se muze stat ze se to zahoji a ta draha se zahoji taky a vrati se to ale neni to moc obvykly,a prave tak po tom roce uz muze byt clovek klidnej,ale celkove je zbytecny se stresovat ,protoze to stejne neovlivnis a prave cim je clovek vic v pohode tim lepsi

              0 0
              • ALBATROS666  

                Tak díky za odpověď.Já na sále 45 min.taky prý vypálili co šlo a měli by to být ok.Bolest žádná slabší pálení v jednu chvíli,ale pro mne velmi stresující zážitek.

                0 0
                • jardalee  

                  jj to asi pro kazdyho ja se celkem celou dobu klepal ,zvlast kdyz to furt dokola vyvolavali ,ale ten doktor me rikal ze to bohuzel k tomu patri a kdyby me pichli neco na uklidneni tak by to prave mohlo ovlivnit i tu citlivost v tom srdci na vyvolani te arytmie

                  0 0
                  • kandik psi zub  

                    u me to byl teda zakrok na cely dopoledne, a pod sedativama jsem dost pospával.....

                    jinak extrasystoly a ruzny nahodny ratatata mam casto, obvykle v posteli…

                    0 0
                  • ALBATROS666  

                    Já se klepal až sem se bál že mi vyskáčou elektrody :) No hlavně jsem byl rád,že samotný zákrok dělal český doktor.Nemocnice v K.Varech samej Ukrajinec snad i Ind Moldavan a jiné národnosti těžko určitelné.A to jsem se orosil když na sále mne připravoval zdravotník lepil elektrody natřel desinfekcí zakrýval a mezi řečí sdělil že je vyučenej obraběč kovů.To už jsem jen čekal že přijde kominík a řekne jdeme na to.Tak mám dojem že zdravotnictví alespoň v našem kraji pokulhává.

                    0 0
        • jardalee  

          taky uz mam po zakroku tak 4 roky a v poho ,ja mel teda smulu ze po 2letech sem chytil zanet srdce ale to s tim nemelo souvislost a od te doby teda nic moc no :) jako lekarsky sem taky zdravej ale naky poruchy rytmu pozoruju ale je to neskodny ,tam jde o to ze kdo ma arytmie tak mel extrasystoly a ty jsou hodne neprijemny a vetsinou spousti arytmii ,kdyz ti tu drahu propali tak sice zrusi arytmii ale ty extrasystoly zustanou a obcas mam takovy zvlastni pocity,ale podle celodenniho ekg proste nic co by nemel zbytek populace ,akorad nekdo to nevnima ja jo no :)

          0 0
    • mojekolo  

      Kamarádka dělá na sále kde se toto vyšetření provádí spočívá v tom že do tříselné žíly se zavede katetr a nasonduje se hisův svazek a provede se takzvané elektrofyziologické vyšetření kdy se pacientovi zkusmo začnou vyvolávat arytmie Jakmile se najde v tomto svazku problém zavede se jiný katétr a to poškozené vlákno se přepálí. Úspěšnost vysoká.Rizika minimalni…muže se stat,že se přepálí vše a pacient by musel dostat kardiostimulátor. Ale je to fakt ojedinělý.

      0 0
    • plzakj  

      Mati na tom byla pred 2 lety a pomohlo ji to. Jinae to nestavalo pri sportu, ale kdyz ae ji podrazdil nejakej nerv napr. pri predklonu. Pokud ro neprestalo samo tak reseni bylo vyvolat zvraceni a podrazdit nerv zpatky… Od operace ten problem nemela.

      0 0
    • jardalee  

      byl sem na tom pomohlo to ,prijemny to neni ,je to bez umrtveni ,jenom mistne znecitlivy to stehno ,coz se u me stejne moc nepovedlo ,protoze tam byl este nakej nerv :),ale neprijemny je spis to ze tu arytmii nekolikrat vyvolavaj a zase zastavujou ,no pak se to misto vypaluje a zase se to nekolikrat zkousi a druhej den des domu a asi mesic setrit srdce a nohu ,ale chodit ,aby se nevytvorila srazenina .jako sou horsi veci ,ale zase sem uz byl aji na angiografii to je zase z tepny na ruce do srdce a to bylo asi lepsi :) jinak zalezi na tom jak casto to mas a kolik mas tep ja mel treba i 195 z klidu a ten posledni byl mega neprijemnej a prerusila to az injekce od zachranky ,takze sem nevahal a sel

      0 0
      • jatichy1  

        Tak to bych asi také neváhal.

        U mě 90% případů je v době kdy polevím (rovina, či dolu), tedy typicky to je z 140 na 180. Nejvíce jsem měl když mě to chytlo v kopci nahoru, to to šlo ze 180 na 220 .. Co jsem se to naučil s tím zatajením dechu, tak to vždycky zabralo ..

        Nevim, nevim, jestli jo tak to asi nechám na prosinec, po sezóně .. :)

        0 0
        • jardalee  

          ja to mel jako vrozenou vadu od malicka taky to avnr ale stavalo se to nahodne ,treba jednou za rok nebo za dva roky ,a trvalo to par minut ale najednou sem to mel treba jednou tydne a neslo to zastavit nebo to preslo az treba za 20–30minut ,me to rozjeli extrasystoli ,vetsinou v klidu ,jako taky to bylo relativne neskodny ale bylo to strasne neprijemny a doktor rikal cim driv tim lip sel sem na to v 38letech tak nejka na podzim ,takze stejne bylo porad hnusne tak me to ani nevadilo :) no a ani sem se nemusel moc rozmyslet ja tam zavolal ze teda jo a za 7dni sem byl na sale :)

          0 0
        • jardalee  

          jinak to ti asi rekl aji doktor nebezpeci vysokyho tepu sou proste v tom ze srdce prestava pracovat efektivne a organy se prestavaji spravne okyslicovat ,takze muze prijit bezvedomi nebo selhani ,ale zase pokud to dokazes zastavit tak tezko rict, me to zastavit uz neslo

          0 0
          • kandik psi zub  

            …a taky spociva v tom, ze proudeni krve v srdci pak neni standartni/ efektivni, hrozi vznik srazenin, a pak kdyz ta srazenina foukne nekam kam nema, tak je problem na prkne..... ( kardiologove pripadne opravi…)

            0 0
    • kandik psi zub  

      Byl jsem na tom myslim 2013, kvuli FIS, coz je asi neco jinyho nez tvuj pripad. Rozhodne mi neslibili takovou uspesnost jako tobe, 90% myslim ze bylo pro muj pripad az po opakovanym zasahu. Nicmene zatim ok, ataka od ty doby neprisla, dilci vypadky rytmu, jakoze 5 rychlejch bouchancu za sebou nebo jedno vynechani, to mivam porad. Provedeni ve FN Hradec Kralove, naprosto Startrek scifi profi.

      0 0
      • kandik psi zub  

        …jinak kdyby tady byl YuraOlomouc, tak by ti vylicil jak vsichni doktori jsou totalni kkti, a ze ti urcite chybi nejakej vitamin nebo podobnej „mikronutrient“, a mel bys jist vic cocky nebo neceho podobnyho :) a vyprdnout se na takovejhle destruktivni zasah do srdecniho svalu.

        0 0
        • jatichy1  

          Na tom také něco může být… :)

          0 0
          • kandik psi zub  

            Jako bez zadele – nez bych se definitivne rozhod pro tenhle zakrok, sel bych minimalne konzultacne za nejakym mirne alternativnim specialistou, nechal bych si udelat maximum, byť drahych, testu, a nejaky cas to zkousel resit jeste jinak nez timto. U me tenhle postup taky byl, dokonce od „tvrdych“ doktoru, napred jen prasky a doporuceni na zmenu „zivota“( vic spat, neprechazet chripky atd. , nemakat tolik – mel jsem toho tehdy fakt dost), po druhy atace uz mi to vylozene doporucili a po tretim houkavym aute uz jsem nevahal ani ja – bylo to v rozpeti asi dvou nebo tri let.

            0 0
            • jatichy1  

              Co jsi z toho hlediska zkoušel? Jaké testy či jiné specialisty?

              Já to u sebe zatím beru tak že mít 6× ročně bez důvodu tep 180 na 10 minut, není sice úplně normální, ale nevím jestli je to dost pádný důvod pro vypalování srdce ..

              0 0
              • kandik psi zub  

                ja prave tehdy nic – jen klasicky „nemocnicni“ testy, i kdyz urcite dukladny – mam doktoru plnou rodinu.

                O alt. medicinu jsem zavadil az nahodou, pozdejc, kdyz mi moje klientka doporucila alternativni " sarlatanskou" doktorku. Potreboval jsem resit vlekly nakazy, v podstate jsem byl nemocnej celou zimu, imun rozesrana, zral jsem atb furt dokola – a kardiologove to oznacili za jednu z pravdepodobnych pricin – coz jim rad verim. A ta doktorka mi pomohla natolik, ze 2017 jsem najezdil 4krat tolik km nez 2016 a atb, ani jinej prasek jsem u nesezral pres 2 roky .

                Asi bych hledal proste nejakyho " celostniho" specialistu v tvym dosahu. Urcite by to mel bejt nekdo kdo nebude blejt na klasicky doktory. Treba ti zaridi nejaky spesl testy na kdovico, a doporuci nejakej caj, a najednou se zjisti ze se to srovnalo a hotovo. Nebo taky ne a pujdes na vypal – asi mas vyhodu ze to nejsou akutni zalezitosti – takze je asi chvili cas jeste experimentovat. Ja tolik casu nemel – kdyz te v noci probudi nepravidelny buseni radove 150 az 180/minutu, dela se ti blbe a neprestava to, tak volas proste houkavy auto a na experimenty neni cas :)

                0 0
      • Zuz75  

        Ahoj a po ablaci jsi měl hned klid nebo tonějakou dobu ještě dělalo potíže? Myslím, než se ty spáleniny zahojí.

        0 0
        • ALBATROS666  

          Já po ablaci 4 den do práce jen nezvedat nic těžkého než se jizvy zhojí jsem po ablaci cca 18 měsíců tachykardie ještě nebyla aritmie občas.

          0 0
    • Majan  

      Byl jsem na tom 2× a není důvod se bát a nepodstoupit to. Ani to neni nijak zvlášť bolestivé, spíš nepříjemné. Nejvic nepříjemné je to, že se po zákroku musí ležet do druhého dne na zádech kvůli krvácení v tříslech.

      0 0
    • orm  

      Byl jsem na zakroku v roce 2009. Stejne priznaky, stejny postup jak se toho zbavit. Lekar mne rekl, ze se tim stimuluje nerv vagus. Od roku 2009 mam klid.

      Zakroku bych se nebal. Dela se to pri vedomi. Za me to byla jedna znejprijemnejsich operaci co jsem prodelal. Mel jsem ale stesti na lekare, ktery byl super.

      0 0
    • Booker  

      Jako 1. pomoc taky pomáhá masáž krku v oblasti karotid-taktéž stimulace n.vagus→ zpomalení rytmu. Pokud bys to měl vždy tak, jak popisujes, tak samozřejmě problém není. Riziko je v tom, že to někdy nemusí spontánně přestat ani po manévrech, ta rychlost může být vyšší, což v případě uvíznutí někde v terénu už problém být může…

      0 0
      • Booker  

        Jinak souhlas s výše uvedeným-stresové situace, infekce atd. určitě zvyšují riziko arytmií…

        0 0
    • 2ndrate  

      Motají to tu dohromady. Jestli máš v rodině lékaře ať ti to vysvětlí on, nebo domluví schůzku s dobrým kardiologem.

      Jezdil jsi s holtrem na kole?

      Tromby vznikají až při déle trvající arytmii – mě se týkala FIS.

      U AVRTN je velmi vysoká úspěšnost, vyšší než 90 pct..

      Jestli na to jít? To záleží na tobě, když ti ani nenabídli prášky tak bych to neřešil.

      Nejvíce těhle zákroků dělá Ikem, Homolka a ČB.

      0 0
      • lidumil  

        FiS ale s tímhle nemá mnoho společného. To je něco úplně jiného.

        1+ – Nech si to vysvětlit od nějakého dobrého kardiologa.

        0 0
        • Rychlej turista  

          Já to měl stejně, jak to popisuje jatichy1, jen mě to přepadlo vždy ve vysokých tepech. A taky mi stačilo svěsit nohy a zadržet dech.

          Je to už asi 15 let, co mě to mordovalo a byl s tím u kardiologa. Natočil mi EKG, posadil na na tu jeho mašinku, že mě změří ještě při zátěži a nakonec udělal ECHO. Dopadlo to tak, že mě vyhnal s tím, že je tam pro opravdové případy a že já jsem na svůj věk až trapně zdravý, co by za to dali i mnohem mladší. Sestřička si namalovala hezký graf, kam chtěla zanášet hodnoty při zátěži, ale bohužel to vyšlo vniveč, protože na té mašince jsem se dostal jen někam ke 145 tepům, protože uměla jen 200 W. Na ECHO mi sice cosi našel na chlopni, ale prý to nic není, skoro každý tam prý něco má, no a na tu krátkodobou tachykardii, kvůli které jsem přišel, že jsou prášky, kdyby na to přestala fungovat moje metoda (svěsit nohy a zadržet dech). Co ho ale zneklidňovalo, byl můj nízký klidový tep. Že bych kvůli tomu ve stáří mohl skončit na kardiostimulátoru. Takže mi na závěr celého vyšetření dal doporučení vyhýbat se vysokým tepům a víc neřešit. Zařídil jsem se přesně podle toho a od té doby mám klid (tuším jen jednou mě to od té doby ještě potkalo). V té době jsem totiž drtil výlučně silničku a často se zůčastňovlal i krátkých divočin do tří hodin, v nichž se dá jet na doraz a občas i přes závit. Proto jsem pověsil silničku na zeď, pořídil bajka a začal jezdit kochací 24hodinovky :-)

          0 0
        • 2ndrate  

          ano, někdo v diskuzi psal o trombech, tak jsem to chtěl uklidnit

          0 0
      • jatichy1  

        Co se týká mě, tak zatím je závěr takový, že ty arytmie nejsou životu nebezpečné a jestli jich není moc a mě neomezují, tak není potřeba je řešit.

        S Holterem jsem na kole jel, ale nikdy se to bezopakovalo.

        Ale loni v létě se mi to stalo u Barrandovskeho mostu cestou do práce, tak jsem dojel do zakladny sanitek, která je vedle, a nechal si natočit ekg v sanitce. Tímto děkuji ochotnemu personálu :)

        To EKG ze sanitky pak bylo užitečné pro potvrzení diagnozy.

        0 0
        • jardalee  

          jj EKG je to nedulezitejsi ja mel arytmii od mala a tak do 35let me to ani moc neobtezovalo proste jednou za rok nekdy i za 2roky par minut arytmie ,jinak zdravej ,ale pak se to zlomilo a mel sem to kazdej tyden a humus ze me bylo fakt blbe ta posledni byla fakt spatna z klidu 75tepu na krasnych 195tepu a pred tim extrasystola ktera me snad na 2 sekundy zastavila srdce + silena bolest no myslel sem ze je po me :) ,nastesti vsechno na EKG a za 14 dni sem sel na tu katetrizaci

          0 0
    • Guzma  

      To vám nikomu nevoperovali ICD (defibrilátor)? Já těmto arytmiím nikdy nepřikládal žádnou váhu. Ale pak ve 33 letech v noci ve spánku jsem dostal fibrilaci komor a bylo po mě. Probudil jsem se po několika dnech na ARO. To ICD vypadá jako větší kardiostimulátor a při arytmii dá elektrický výboj do srdce. Tím má tu arytmii zrušit.

      0 0
      • Lister  

        To sis to téma vytáhl kvůli tomuhle?

        Defibrilátor řeší úplně jiné případy než ablace. Ta dokáže vyřešit ty případy kdy je jasné daný zdroj potíží. Buď je to autonomní ložisko které začne z ničeho nic vydávat impulzy a srdce začne bít rychleji nebo řeší přídavnou dráhu která dělá v srdci nepřirozenou spojku, která buď zrychluje vedení nebo může dělat uzavřený okruh kde vzruch koluje a ten pak spouští tachykardie.

        Pokud se ten zdroj najde, tak se jednoduše zničí. Pokud zdroj jednoduše lokalizovat nejde nebo je součástí přirozeného pacemakeru a pacient trpí opravdu těžkou maligní arytmií, která ho ohrožuje na životě, pak teprve nastupuje verter.

        0 0
    • Lada1  

      Já mám 2 roky po ablaci AVNRT. Chtěl jsem to původně řešit léky(které u mě 100% fungovaly). Nicméně úspěšná ablace je nutná i u jednoduchých arytmií, pokud se chcete např. potápět a nebo cokoliv pilotovat.

      0 0
    • Zuz75  

      Zdravím, mám po ablaci srdce, fibrilace síní. Chtěla jsem se zeptat, jestlipak jste po zákroku měli preskakovani srdíčka. Operater říkal, že se to povedlo, ale nejsem si tím moc jistá.

      0 0
      • Majan  

        Dělali mně to už 3×. Po zákroku vždy chvíli trvalo, než si to tělo „přebralo“ a dalo pokoj. U mě vždy cca měsíc. Nicméně jsou často nutné reablace…

        0 0
        • Zuz75  

          Aha, takže po tom měsíci by se to mohlo uklidnit? A proč jste byla 3×? Pořád ten stejný problém? Stejná arytmie?

          0 0
          • kandik psi zub  

            co myslis preskakovanim srdicka? jestli jakoby „ranu navic“ mimo rytmus, nebo diru v rytmu a pak treba tri rychlejsi udery, tak to mam taky. A kardiologove mi rikali ze to je normalni, pokud je to samozrejme v nejaky rozumny mire, tj. do par udalosti denne.

            0 0
            • Zuz75  

              To je vynechání, jakoby se to srdce potřebovalo nadchnout. Takovy pocit. Cca 2× do minuty.

              0 0
              • jardalee  

                sou to extrasystoli a je to castecne z nervozity,a jak se tu uz psalo pokud jich neni moc ak jsou neskodne akorad to nekteri lidi ,ja teda taky vnimaji jako neprijemne,nekdo je reba ani neciti,ale vetsinou se dela celodeni holter po ablaci,nevim jestli az treba po mesici,tak se to tam ukaze

                0 0
              • kandik psi zub  

                tak jestli to mas dvakrat do minuty furt tak bych " to sel reklamovat":) . Ne vazne, rrkl bych kardiologove vedi co delaji a ze to bude dobry casem. koneckoncu te budou jeste kontrolovat s odstupem ne? ja mel myslim 3× holter po pul roce atd. A pred ablaci jsem byl upozornen ze uspesnost zakroku neni sto procent, pri opakovany ablaci stoupa uspesnost blizko 100procent. Ale detaily nevim jsem architekt ne kardiolog:)

                0 0
                • Zuz75  

                  Taky jsi byl na ablaci?

                  0 0
                • jardalee  

                  no ja mel zase strach ze to propali moc a skoncim s kardiostimu­latorem,proto­ze uz na tom stole to vypalovali snad na 6× a pokazde tou zkouseli nahodit ale ja mel klasicko vrozenou avnr

                  0 0
              • kandik psi zub  

                jinak tenhle pocit pri extrasystolach je neprijemnej to jo. Jako by se clovek propadal.

                0 0
              • jardalee  

                no jeste se me obcas stalo ze proste srdce bylo treba 2× rychleji a pak pauza,a trvalo to treba hodinu nebo dve ale taky je to udajne neskodny,ale vsechno jsou to proste poruchy rytmu a kardiolog by mel posoudit jak jsou zavazny ale to zase bez zaznamu nevi :) pak je taky problem ze co kardiolog to nazor mam svyho a ten vzdycky vsechno je v pohode a mel teda pravdu :) a jeste sem chodil do nemocnice a ten kazdy ekg meril pravitkem a porad se mu neco nezdalo a byl klidnej az po magneticke rezonanci ,vseobecne me prijdou peclivejsi doktori z velkych nemocnic,treba v brne u svate anny

                0 0
                • Zuz75  

                  Jasný, ale já jsem udělala chybu, že jsem se pro propouštění z nemocnice nezeptala, jestli se po zákroku můžou ještě objevovat. Třeba do doby, než se to zacely. Teď plasim. Ke kardiologovi jdu až za 14 dnů.

                  0 0
                  • jardalee  

                    no jestli mas kardiologa,vetsinou je ten co te posle na zakrok tak mu klidne zavolej a uvidis,ja mel sileny stavy ani ne tak po ablaci jako po zanetu srdce,to sem tam byl obden ze umiram a nic no :) ale pocity sileny ruzny brneni paleni ani nevim jak to popsat ale humus :) ale asi se to proste hojilo

                    0 0
                  • Mikikuba  

                    Rozhodně je to lepší řešit se svým doktorem než na B-F se vší úctou. To se tu zavedlo poslední dobou a přitom je to totální nesmysl…Každý má trošku jinou diagnozu a především se jinak hojí. Normálně zavolej svému kardiologovi.

                    0 0
                    • kandik psi zub  

                      presne tak, neres a volej svym doktorum. Minimalne v beznej cas ve vsedni den to neni nic za co bys mela mit pocit ze je otravujes. To internetovy leceni ma svoje limity......

                      0 0
      • ALBATROS666  

        No také to po zákroku občas přeskočilo říkali že se to časem zklidní zklidnilo ale úplně nezmizelo a už zřejmě nezmizí.Alespoň tachykardie zatím nebyla.

        0 0
    • Chruf  

      Byl jsem na ablaci z důvodu opakované aritmii cca před 3lety. Tep mi vždy vyletěl na dvojnásobek aktuálního tepu. Stávalo se mi to nečekaně při různých aktivitách. Třeba jsem se jen sehnul pro spadnutou tužku a už to bylo. Na kole jsem moc případů neměl, ale o to horší to bylo. Nikdy se mi to nestalo v max. zatížení , ale až po následném snížení výkonu. Nicméně i po úspěšném zákroku se aritmie opakuje a já již nemám odvahu to znovu absolvovat. Naučil jsem se to odstraňovat tak, že si čupnu a zadržím dech. Navíc se snažím předcházet náhlým změnám tepů při sportu. Při badmintonu se mi to moc nedaří, ale na kole to lze snadno. Prý je to vrozená vada, ale já začal mít problém až po 35letech!

      0 0
    • Guzma  

      Arytmie rozhodně nikdo nepodceňujte. Může to taky skončit náhlou srdeční smrtí. Stává se to i u mladých špičkových profi sportovců. Blbý je, že jediná léčba je medikace – ta může četnost arytmií snížit, ale ne 100% odstranit. Pak je tu ablace – má velká rizika. Může skončit i smrtí nebo nutností naopak implantovat kardiostimulator. A třetí možnost je implantace ICD (defibrilátor). Ten nic neléčí, ale řeší až probíhající život ohrožující arytmii elektrickým výbojem. ICD je bohužel taky vysoce rizikový a život omezující přístroj pro svého majitele.

      0 0
      • Majan  

        Jak píšeš níže – mám defik, 3 ablace a i ty prášky. Nějak ale nevím, v čem je ICD vysoce rizikový. Omezení kromě boule pod kůží a na letišti v rámu zanedbatelná (tedy kromě omezení z důvodu celkového zdravotního stavu…). Je ale fakt, že při falešném výboji je to pěkná prda, až cvaknou zuby:-)

        0 0
    • Guzma  

      Ještě jsem zapomněl zmínit, že hodně lidí má ICD, podstoupilo několik ablací + berou prášky (betablokátory a na redeni krve kvůli trombům).

      0 0
    • Guzma  

      Majan: riziko je v patogenní flóře co roste na elektrodě. V případě infekce kapsy to jede po elektrodě přímo do srdce. Falešné výboje. Protržení srdeční stěny. Mě se elektroda 2 x zlomila a následovaly falešné výboje. Proto se nesmí už nikdy zatěžovat ruka na straně ICD. Žádná posilovna, sekání dřeva, bourací práce apod. Nesmíš do el. mag. pole, práce se svářečkou, nesmíš být prof. řidič…Teď mám S-ICD. Tam není elektroda v srdci, jen pod kůží. Tak konečně po 10ti letech můžu posilovat.

      0 0
    • Lada1  

      off topic- Arytmické problémy v akci u profi sportovce. Viz. včerejší zápas FC Baník- Jablonec ca 17minuta.

      0 0
    • Guzma  

      Fotbal nesleduju, ale u sportovců se to stává celkem často tahle náhlá srdeční smrt. Pokud ho včas nenahodí defibrilátorem, tak konečná. Srdce jako pumpa naprosto v pořádku, ale převodník el. impulzů selže.

      0 0
    • Evik96  

      Pořád váhám je mi 24 let, po druhém porodu 2019 cca 3 měsíce po porodu se mi začali objevovat arytmie. 4/2019 mě musela odvést sanita kvůli FiS tep byl 220 za minutu v klidu, hodinu mě doktor ze záchranky rovnal, protože tam byla fibrilace, než mě mohli odvést,skončila jsem na JIPu. Proběhl standard vyšetření, ale nic se nenašlo, dali mi neurol a betaloc, magnosolv. 6/2019 proběhl holtr, protože od té doby jsem měla arytmii 1 ta 14 dní, pořád to ne nějak šlo až do podzimu. I přes užívání betalocu můj klidový tep byl 120–140. 1/2020 opět hospitalizace proběhl FiS s tepovou frekvencí 190. 3/2020 opět FiS, ale doktor ze záchranky mě doma srovnal cca za 2 hodiny a tak jsem nemusela do nemocnice, tam to bylo 180 ta minutu. 5/2020 FiS a hospitalizace v nemocnici tep 200. Teď mi byla navržena ablace a mám z toho strach, přeci jen mám doma dvě děti, ale s těmito stavy a arytmií se nedá normálně fungovat. Ráda jsem jezdila na kole a teď nemohu nic, stačí se špatně ohnout, nebo zvednout dítko a tachykardie vystřelí z ničeho nic. Měli by mi to dělat v KN Liberci, chtěla jsem do IKEMu, ale je tam dlouhá čekačka.

      0 0
      • jardalee  

        reknu to blbe ale stejne ti nic jinyho nezbyva,ja to mel podobne driv jednou za rok za dva a najednou kazdej tyden,jestli ti udelali ekg tak kardiolog by mel vedet co mas presne za problem,na te operaci sem se teda klepal jak ratlik :) vsechno pri 100% vedomi,u tebe to muze byt jinak,ale stoji to za to,jediny nebezpeci je ze toho propali moc a dostanes kardiostimulator ale to je snad 1%,urcite neumres :) ja byl tady u svate anny v brne a bylo tam kolem me snad 10 doktoru :)

        0 0
        • karel d.  

          Hmmm, to zní vážně.

          0 0
          • jardalee  

            no ja sem si vykladal s tim doktorem co to delal a tam je problem ze se to snad 6let uci a z toho se mohl 3roky jenom divat :) proto tam bylo tolik lidi,divali se :D

            0 0
            • karel d.  

              Z toho běhá mráz po zádech. A jak ted? V pořádku nebo jsou nutná nějaká emezeni, např dávat si pozor na zátěž/tepovou frekvenci při sportu, prášky a tak? Také mám arytmie, tak se ptám.

              0 0
              • jardalee  

                No to je ta výhoda po zákroku měsíc trochu klid a potom můžeš všechno a bez prášků

                0 0
      • Lada1  

        Asi bych to zkusil. Zákrok to je na několik hodin. U FiS se bohužel často stáva, ze se objeví znova.

        0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0
    • Majan  

      Byl jsem na ablaci 3× a není se čeho bát. Jestli to pomůže vědí doktoři a pokud ano, tak není co řešit. Jeden den nástup, druhý den zákrok, třetí den domů.

      0 0
    • Guzma  

      Ablace rozhodně není žádná sranda. Dost riskantní zákrok. Vůbec není pravda, jak tu někdo psal, že při tom nemůžeš umřít. Vím o takových případech. Dále ta nutnost implantace KS po nezdařeném zákroku taky není malé procento. I když to vyjde, tak ti vlastně poškodí srdce – část srdeční stěny je pak nevratně zničená. Často arytmie způsobuje blokace / skříplý nerv v krční páteři. To lékaři vůbec neřeší. Mě pomohla změna myšlení i životního stylu. Ale je to běh na dlouhou trať.

      0 0
      • Rakosnik  

        Máš na tyto ezo řeči i zdroje, nebo je to jen výkřik do tmy?

        Mimochodem tohle je přesně důvod, proč člověk nemá řešit zdravotní problémy po internetu, ale má jít k doktorovi. Pak se dozví neozdrojovaný výkřik šamana, zalekne se a zbytečně trpí (v lepším případě).

        1 0
      • jardalee  

        no tak kazdej zasah do tela muze byt smrtici,jenze i arytmie neni zrovna neskodna a muze te zabit :) takze proste vzdycky je to o tom co je mensi risk,zase treba u te svate any v brne jim verim,a vseobecne v brne me prijdou nejlepsi nemocnice u svate anny vojenska a bohunicka ale tu mam daleko,a teda hlavne me prijdou doktori z nemocnic hodne chytri a je proste videt ze maji vic zkusenosti nez bezni doktori nebo jak to napsat :) ale samozrejme mam i kardiologa kterej taky umi,ale zajimavy ze s tim z nemocnice se nikdy neshodnul :)

        0 0
        • jardalee  

          jeste teda dodam ze se nejdrive snazi ziskat ekg pri te arytmii to uz hodne napovi odkud ta arytmie vychazi a pri te ablaci je prvni diagnostika kdy se proste drazdi ruzny mista v srdci aby se ta arytmie vyvolala a potvrdila.zaroven se sleduje ekg a je tam i neco jako rentgen,az se to lozisko najde tak potom se teprve vypaluje,vim ze treba chvilu me tim elektrickem proudem ovladali branici :)

          0 0
          • orm  

            Mel jsem to stejne. Hodne zajimavy pocit a zkusenost.

            0 0
    • Guzma  

      Rakosniku, ty moje ezo kecy mám vyzkoušený v praxi sám na sobě. Ve 33letech jakoby z plného zdraví (sportovec) ve spánku fibrilace a pak v kómatu na ARO. ICD implantace. 2 jsem zničil, protože jsem se odmítal přestat hýbat. Kvanta „léků“, které mi postupně rozesrali štítnou žlázu, náběh na cukrovku atd. Směřoval jsem pod vedením odborníků od sv. Anny do ******. Až ty moje ezo kraviny mě daly dohromady. Neberu žádný prášky a jsem zpět ve formě. Každý má svoji cestu, já i ty. Hodně zdaru. Pacient co ležel vedle mě se z ablace už nevrátil. Další případy znám jen z FCB skupiny.

      0 0
      • dr nick riviera  

        Takže utekls hrobníkovi z lopaty, super! To se každému nepovede. Pak ses vysral na doporučení doktorů a rozhodl ses přijmout odpovědnost za svůj zdravotní stav, respekt! Ale hodně zdaru je třeba přát Tobě. Když ses jednou z plného zdraví probudil na ARU, tak se to třeba může stát zas.. ..anebo už se neprobudíš vůbec.. Každopádně je pravda, že ablace svoje risika má, o tom žádná. Přeju Ti štěstí!

        0 0
        • karel d.  

          No, akorát to, že tohle se může stát kazdemu z nás, ne pouze někomu kdo tím už prošel.

          0 0
          • dr nick riviera  

            Souhlas. A teď se můžem bavit o tom, u koho je to pravděpodobnější.

            0 0
            • karel d.  

              To ano. Jde o souhru vicero faktorů a určité predispozice to riziko určitě zvyšují. Ale dost lidí z te rizikovější skupiny asi ani nebude vědět, že tam patří.

              0 0
      • Rakosnik  

        Mluvíš z pozice „survivorship bias“. Kdyby jsi se vykašlal na doktory a umřel, už to tady nepíšeš.

        Kromě toho, je mi líto, že ti doktoři nepomohli, a změnu životního stylu směrem ke zdravé stravě a méně stresu samozřejmě podporuji, ale statisticky vzato má větší šanci na úspěch katetrizační ablace.

        FCB skupina je naprosto irelevantní – lidé, kterým pomohl doktor, nemají tolik důvodů někam psát jako ti, kteří si zklamaní potřebují vylít srdce.

        0 0
    • Guzma  

      Kdo tím jednou prošel, tak má statisticky velkou „šanci“, že se mu to stane znovu. Je to ale mnohem lepší než měsíce umírat třeba na rakovinu. Takhle se ti jen všechno zatemní a bezbolestně ztratíš vědomí. Samozřejmě nikdo dobrovolně odejít nechce a rezignovat na život taky ne. Já mám teď už 4 roky takovou novinku. Defibrilátor, který nemá elektrodu zavedenou podklíčovou žílou do srdce (ta je tenoučká a snadno se zničí), ale mám elektrodu jen pod kůží a silnou jako malíček. Ta by už měla vydržet. Testuje se to a dávají to sportovcům. U nás to má mít i nějaký trojbojař, neznám jméno. Jestli je někdo tady z vás před implantací defibrilátoru, tak se ptejte (požadujte) S-ICD. To už vás při sportu nebude omezovat.

      0 0
      • dr nick riviera  

        Tak snad už ho nebudeš potřebovat (myslím výboje). Ještě jednou good luck!

        0 0
      • karel d.  

        A sport tomu vadí z důvodu celkové zátěže srdce? Dá se to riziko treba snížit tim, ze budu zůstávat v určitém tepovem pásmu a nepůjdu do příliš vysokých frekvencí?

        0 0
        • jardalee  

          podle me ne,me se to prave nejvic zacalo stavat v klidu,castecne emoce,proste to nahazovaly extrasystoly,ktery sice ma skoro kazdej ale me proste spoustely tyhle arytmie

          0 0
          • karel d.  

            Dají se tyhle tendence vypozorovat někde na běžné prohlídce na kardiologii (nebo při výkonových testech), nebo je to "skryté " a nemusí se to tam ani projevit?

            0 0
            • jardalee  

              to by musela byt nahoda,me to ani jednou nechytili primo pri kontrole,bohuzel i kdyz sem 2× volal sanitku tak prijeli pozde a nechytili to az po treti to konecne chytili na ekg a tam uz to bylo pekne videt,na ty arytmie zemrelo plno sportovcu kteri taky chodili na pravidelny prohlidky,nebo sem videl dokument o nejakym cyklistovi,bohuzel nevim jmeno a to samy normalne na kontrolach nic ale proste mel to a obcas i pri zavode,ale teda neumrel ,taky nakonec sel na tu ablaci :)

              0 0
              • orm  

                Ja dostal najeke zarizeni velikosti platebni karty, ktere jsem si mel prilozit na hrud, kdyz se mne to spustilo, nahrat a pak to prehrat pres telefon do nemocnice, ale take jako na potvoru dva mesice nic. Zavod jsem s tim take objel.

                0 0
                • jardalee  

                  jj ja mel 4× holtera a taky nic zkousel sem vsechno mozny hodne coly,hodne piva,ruzne na kole to hrotit a nic no :) pak sem to sundal a hned treba za 5dni sedim doma a arytmie :) kardiolog uz na me cumel jak na simulanta kdyz sem mu to vykladal :) ale nakonec se povedlo a mel sem to nahrany na ekg ale stejne sem jim musel rict aby me to vytiskly :) prijeli takovy ti superrychly v oktavce :)

                  0 0
        • kandik psi zub  

          me s FIS opakovane rikali, ze posledni co bude vadit, bude normalni fyzicka zatez, ba naopak. Takze kolo, beh, krumpac, sex ano, stres, nevyspani, prechazeni nemoci, neduvodny zrani atb, pochlastavani a prezirani a souvisejici nadvaha ne.

          Guzmovi bych se za ezokecy uplne neposmival. Na druhou stranu moje zkusenost byla takova, ze doktori zkouseli pomerne poctivej cas analyzovat pricinu a lecit neinvazivne, nicmene po tretim houkavym aute uz jsme to fakt dal nepokouseli…

          0 0
    • Guzma  

      Chodil jsem na pravidelné zdravotní testy kvůli zaměstnání (EKG) a nikdy nebyl problém. Byl jsem u vojáků, bachařů i policajt. Při vstupu mě zdravotně proklepli důkladně. Prostě pokud tam zrovna ta arytmie není, tak mi kardiolog nic nepozná. Srdce mi jako pumpa pracuje úplně normálně. Jak už tu někdo zmínil, umírají na to celkem často sportovci. Při max. tepech se riziko arytmie zvyšuje. Já jezdím na kole s průměrnou tepovkou jen 120, maximálky mám 140–160. Maximální tepy nejsou zdravé ani pro lidi, co žádné problémy nemají, takže proč to riskovat.

      0 0
      • karel d.  

        Ano, tak jsem si to taky myslel. Sám podvědomě do příliš vysokych frekvencí ani nechodim, téměř vzdy to potom večer v klidu ty arytmie způsobí. Zvláštní, ze mi to zacalo až po 40, pred tím vubec nic. Na druhou stranu, je to asi dědičné, měla/má to půlka naší rodiny. Oni ale nesportuji a vim, ze jsou kvůli tomu pořád na nějakých prášcich..

        0 0
    • oddie  

      Pro zajímavost, kdo jste byl na ablaci, jaký jste potom měli předepsaný režim po zákroku? Byl jsem kvůli FiS, v propouštěcí zprávě pouze šetřit třísla 2 týdny (kvůli díře po katetru), o sportu potom ani zmínka. Uvidím, co mi řekne obvodní kardiolog, tam teprve půjdu na kontrolu, ale zajímalo by mě, jak jste to kdo měl, kdy jste mohli začít jezdit, normálně fungovat…

      0 0
      • kandik psi zub  

        Pokud si vzpominam, tak krome primo pooperacniho rezimu mi naopak doporucili, at srdci nalozim

        0 0
        • kandik psi zub  

          Jen na doplneni – samozrejme nalozit spravnym zpusobem tj. sportem sexem fyzickou praci atd. Samozrejme eliminovat naopak veci ktery me do tech problemu dostaly tj. stres, prechazeni nemoci a neuvazlivy praskovani, malo spanku apod. :)

          0 0
      • orm  

        Zadne omezeni jsem po zakroku nemel.

        0 0
      • Robishek  

        Přesně tak, není žádný důvod se omezovat, naopak by se mělo vyzkoušet, jestli se ablace povedla tím, že se vystavíte fyzické zátěži. Jediný problém jsou ta třísla, které pošetřit, jak píšete.

        0 0
      • oddie  

        Dík za odpovědi, ještě doplňující otázka, měli jste po zákroku předepsané léky na ředění krve, příp. jak dlouho?

        0 0
        • Honzis  

          Já měl ablaci kvůli arytmii a nízké tf , též šetřit třísla a pak pomalu začít, dejme tomu za měsíc, 6T jsem byl schopen relativně slušně fungovat. Na ředění jsem měl léky snad na půl roku (ne warfarin), ale už si to ani nepamatuju.

          0 0
        • Robishek  

          Záleží na typu arytmie, což bude jistě ten lékař, který výkon prováděl, vědět. Pokud se jednalo o typ arytmie u které to je indikované, tak se může délka antikoagulační terapie lišit od 4 týdnů po 3 měsíce ale také u některých případů ponechat doživotně. Dnes se jinak Warfarin používá v minimum případech a namísto toho užíváme modernější preparáty tzv. DOACy, pojišťovnou momentálně zcela hrazené Xarelto.

          0 0
          • oddie  

            Jasně, lékař to ví, jen mě to zajímalo. Já byl kvůli FiS a dostal jsem Eliquis, zatím na tři měsíce, pak se uvidí.

            0 0
            • Robishek  

              To je správný postup, tím ze to lékař bude vědět jsem to myslel tak, ze není důvod se obávat ze by to ne/nasadili. Když se někdo ablace naučí dělat, tak je to pak špička v oboru.

              0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.