Běh - vysoký tep, prosím o radu

84 nepřečtených
  • DaveX

    Ahoj lidi,

    hraji fotbal (jen takovou vesnickou 1B třídu) a mám problém s tepem. Řekl jsem si letos, že se hodím do větší formy, tak jsem si pořídil tepák (tepák je plně funkční, měří přesně, takže zde problém nebude).

    Nyní k problému. Mám strašně vysoký tep. Chtěl bych zlepšit fyzičku, ale při normálním běhu mám tep na 180, což je poměrně hodně. Pokud se snažím držet do těch 170, tak je běh poměrně pomalý. Je mi 23 a borci, co mají 35 dobíhají dříve. Problém je v tom, že klidně můžu běhat na 180 – 185, ale nejsem si jist, zdali to je dobře.

    Maximální tepovku mám spočtenou na 193.

    Může to být tím, že jsem alergik a mám šelest na srdci (nefunkční, je to ze zápalu plic). Nikdy jsem však takové problémy neměl. Běhal jsem i přes zimu, chodil hrát futsal apod.

    Jinak co se týče tréninku, tak je následující:

    Po: posilovna (prsa, záda, biceps, břicho)

    Út: fotbalový trénink (fyzička, sprinty, výběhy kopců)

    St: posilovna (nohy, ramena, triceps, břicho)

    Čt: posilovna (prsa, záda, zápěstí)

    Pá: fotbalový trénink hala (kruhové a silové tréninky, práce s míčem)

    So: fotbal

    Ne: regenerace

    Z toho plyne, že je prakticky fyzický trénink jen v úterý, což se mi zdá málo. Myslíte, že bych měl chodit běhat například v pondělí a středu ráno + odpoledne posilovna?

    Děkuji všem za rady.

    0 0
    • black.horse  

      Zajdi si na laktát, tím bych začal.

      0 0
      • DaveX  

        Mohl bys mi to trochu upřesnit? Nemám s tím zatím zkušenosti.

        0 0
        • black.horse  

          Kdo ti nadiktoval skladbu toho tréninku co máš? Sám/trenér? Zná Tě? Nebo znáš sebe? Řídíš si množství a míru zátěže a především regenerace nějak? Jaké máš ambice?

          Dle všech znaků, které pozoruji trénuješ převážně sílu, výbušnost a pod. Zaostávají však vytrvalostní parametry a zároveň i nějaké podvědomí o fyziologii a tréninku a regeneraci. Začni tím, že si nastuduješ něco i o vytrvalostních parametrech.

          Uznávám, že cyklisté jsou orientovaní převážně na vytrvalost, ale pokud neděláš silový sport s výkonem několika vteřin, trocha vytrvalosti Tě může posunout dál. Doplnil bych také vzdělání o tréninku, zdarma dobré čtivo jsou články od pana Vojtěchovského v rubrice fyziologie. Pak zjistíš, proč Tě posílám na laktát… I v Tvém případě by rozhodně více komplexní i na vytrvalostní složky zaměřený trénink pomohl posunout se dál. Kdysi jsem zjistil jednu krásnou věc: dokázal jsem zrychlit až když jsem se naučil správně ubrat plyn:-)

          0 0
          • DaveX  

            Trénink jsem si dělal sám a nastudoval jsem k tomu celkem hodně. Myslím, že s regenerací problém není. Den po tréninku víceméně svaly necítím, což je známka dobré regenerace. Zkusím na čas jednu posilovnu vyřadit a běhat. Jinak jsem našel doktora v Porubě, který dělá vyšetření toho laktátu, tak bych to také zkusil: http://www.pazicky.cz/…rtovcum.html

            0 0
    • Corydalis  

      Jak se tak dívám na tvůj rozpis, úplně tam chybí nějaká aerobní aktivita. Možná by to chtělo trochu zvolnit a některý den místo posilovny dát jen lehký poklus nebo podobnou aktivitu pro rozvoj srdečně-cévního systému.

      0 0
      • DaveX  

        Ahoj, zapomněl jsem to tam napsat. Po každé posilovně (téměř), si dávám 20 min rotoped v takovém klidném tempu.

        Možná bych to mohl zkusit i bez posilovny. Ale nechci přijít o svaly, které jsem v zimě a loni budoval. Přece jen jsem v posilovně dřel.

        0 0
        • Corydalis  

          Ono tu nedávno myslím byla diskuze, na to téma udržení/neudržení svalů. Ale mně osobně se zdá, že toho máš spoustu s minimem regenerace. A to že 20 minut po vysilující posilovně sedneš na rotoped moc srdce „nevytrénuje“.

          0 0
          • Lada,s  

            20 minut je na zlepšování aerobní výkonnosti/vy­trvalosti strašně málo. Hodina je minimum, ideálně dvě hodiny a více (kolo, túry, běžky atd…)

            0 0
        • celevra  

          příde mi, že 3 posky sou dcl dost, možná bych jednu vyřadil a místo toho bych dal klus mezi 60–90minutama, tepy bych se pokusil držet do těch 155–160max ( ale je to dost subjektivný rada, ptž nevíš, kde máš aerobní a anaerobní práh- já to mám např 150-AE a 170-ANP) respektive potřebuješ zařadit aerobní aktivitu po delší časovej usek, což u klusu vidim na těch 60–90minut..

          0 0
        • saddik  

          Ahoj, to je právě chyba míchat dohromady vytrvalostní a silový trénink, i když těch 20 min je snad fakt málo i na to, aby to něco moc pokazilo :). Když posiluješ, tak jenom posiluj a zařaď do programu i čistě vytrvalostní dny s nějakou dlouhotrvající aerobní aktivitou, jak radí ostatní. Slovo aerobní je důležitý, radši pomalu a v klidu, jinak je to k ničemu. Po skončení vytrvalostního tréninku nezapomeň přijmout dost sacharidů (bezprostředně po – inzulínové okno) a možná i nějaký aminokyseliny nebo řízek později, abys nepřišel o ty svaly.

          To, že budeš mít přirozeně asi dost vysoký tepy je asi jasný, tak si z toho moc hlavu nedělej. Abys měl přehled, změř si klidovou TF (opravdu klidovou, tedy ještě ráno v posteli po probuzení, několik dnů po sobě, když jsi zdravý) a maximální TF – výpočty jsou na dvě věci. Můžeš si zkusit i Conconiho test, ale nemusí z něj vyjít nic zajímavého.

          0 0
          • op  

            //Po skončení vytrvalostního tréninku nezapomeň přijmout dost sacharidů (bezprostředně po – inzulínové okno) //

            zajimalo by me, jestli tako veta plati obecne, rekl bych ze spis ne. Kdyztak prosim vysvetlit.

            0 0
            • Zdenda CUBE  

              Tak to tedy platí a dokonce bych řekl, že pokud to má být opravdu vytrvalostní, (několik hodin), tak je na doplňování hladiny cukru „AŽ“ po tréninku dost pozdě. Je potřeba aby nedošlo k tzv. „hlaďáku“ doplňovat cukry (sacharidy) průběžně.

              0 0
              • saddik  

                Ano, souhlas, napsal jsem po tréninku, protože jsem měl na mysli spíš doplňování energie pro regeneraci, ne doplňování energie pro výkon – to je samozřejmě taky nezbytný – jinak bys to ani neujel, a navíc dostat se do hlaďáku není z hlediska tréninku žádná výhra. Po tréninku můžeš taky přijmout o dost víc, aniž by Ti bylo blbě od žaludku a taky už jsi prostě v klidu, kdy se alespoň mě snáz jí – je to ale dost individuální.

                Inzulínové okno pak znamená, že nějakou dobu po výkonu je ještě vysoká hladina inzulínu v krvi, čehož se dá využít pro účinné doplnění sacharidových zásob v buňkách. Inzulín totiž glukózu neodbourává, jak si někdo může myslet, ale způsobuje, že z krve přechází právě do buněk. Příjmem sacharidů (rychle vstřebatelných, bez tuků) na konci tréninku nebo bezprostředně po něm tak člověk může do buněk nejsnáz vrátit energii a uspíšit tím regeneraci.

                Příjem během tréninku s tím jde ale ruku v ruce, o tom žádná.

                0 0
    • André Vebr  

      Samý činky a vytrvalost nikde, pak naříkej nad vysokým tepem. Jak tu píší výše, zajdi si ke sportovnímu dr. na test s laktátem, budeš znát i svůj AP+ANP a když se tím budeš držet a pravidelně zařadíš vytrvalostní běh v těchto hodnotách, tepy polezou dolů. Když jsem vždycky na podzim zařadil běh v rámci přípravy, tak jsem mohl 1. týden akorát rychle chodit, abych se udržel v číslech. A za 3 týdny mě nečinilo problém 10km svižného běhu a všechno v areobní zoně.

      0 0
      • nox159  

        behem 3 tydnu to potahnout z chuze na 10km behu…? to je hooodne rychly posun ne? a co je to svizny beh ( v km/h) ?

        0 0
        • André Vebr  

          Když vezmu v potaz, že byl konec sezony a měl jsem na kontě +/- 10t km na kole, tak tělo nějakou vytrvalost trochu mělo. Ale bylo potřeba tělo přeorientovat na jiný pohyb-běh. Takže z nuly jsem opravdu nezačínal. Co se týče rychlosti nevím, ale těch 10km jsem ke konci dával i pod hodinu. Pro mě to bylo celkem rychlý, nejsem běhací typ :)

          0 0
          • dobytek  

            pro mně byl svého času nejpomalejší běh 4:30/km a jeden český top vytrvalec si tempo nad 4 min. psal do tréningáče jako turistiku:-)

            0 0
            • Smazaný účet  

              no, obecně se říká, že pod 5min/km už je to sportovní výkon :-) ale u maratonu to teda nedávám…

              0 0
              • dobytek  

                Býval jsem mílař, pak jsem běhal i pětku a přespoláky, Běchovice kdysi za 32:09. Nejvíc na závodech dvacítku, v tréninku v kuse cca 30. Když se běželo, tak to muselo odsejpat:-) Desítku jako regenerační běh nebo ranní fázi jsem dával volně za 43–44 minut. Když měla být za 40, tak už jsem se musel trochu snažit. Kupodivu i po zranění s 10 kilama navíc jsem ji v lese dal za 44 celkem v pohodě. Svaly pamatují, ale klouby a šlachy taky…

                0 0
      • DaveX  

        Už jsem si to promyslel. Budu chodit v pondělí ráno chodit běhat + odpo posilka. Ve čtvrtek také budu běhat a posilovnu vyřadím. Uvidíme, jak to půjde. Každopádně si na ty testy zajdu. 800 zase není tak moc.

        0 0
    • Zdenda CUBE  

      Podle toho, co si tu na několikrát napsal, máš tréninkový rozvrh nevyrovnaně rozvržený na to, aby ti při větší aerobní zátěži jako je běh šly tepy nějak výrazně dolu.

      Musíš si hlavně uvědomit, že běh jako takový, více zvedá tepy, než jízda na kole a tak se bez přesného změření max. prahů nesrovnávej s tepy, které tu většinou kluci píší při jízdě na kole.

      A ještě k tomu, aby šly tepy dolu: Jednou týdně si chvilku zaběhat je nedostatečné. Na zvýšení vytrvalosti by bylo potřeba zařadit raději delší a hlavně ze začátku, pomalejší běhy a postupně jak poroste vytrvalost, si tělo samo nechá nakládat i vyšší intenzitu a s tím zároveň půjdou dolu i tepy.

      (Důležité ale je, jestli jsi zdravý a nemáš nějaký zdravotní důvod) Doporučoval bych ti pokud jsi zdravý, běhat bez tepáku raději na pocit. Ideální je mít stejný okruh a ten pravidelně běhat s tím, že si budeš jednotlivé úseky stopovat a uvidíš po čase sám, že budeš stlačovat čas a námaha bude pocitově ubývat, ale nepočítej s tím, že je to otázka dnů, ale spíš týdnů, nebo měsíců.

      0 0
    • bagr  

      S takovejma tepama to bud hrozne hrotis nebo tvoje kondice je zoufala.Presne jak napsal jeden kolega tady chybi naprosto aerobni trenink v nizkejch tepech cca 135tepu.Takova typicka ukazka toho jak vypadaj fotbalisti(nic proti tobe osobne).Nejvic me dojima pan Horvath z Plzne kterej se tam koliba jak prasatko a vetsinu zapasu prostoji a procumi.Bych ho bejt trenerem vyrazil i s dverma.Holt ukazka jak vysokou ma uroven nase liga na kterou to staci.

      0 0
    • Volovec  

      Nemam moc cas to tady studovat, ale – problem muze byt v tom ze mas od prirody vysokou TF max. Mam takoveho treninkoveho partnera – zavody a spol. behame dost stejne (10 km na urovni 35:00, ale on beha na uplne jinych, vyssich tepech. Kdyz spolu jdeme vyklus a kecame, tak ja jsem na nejakych 120 a on klidne na 160.

      Takze bych si prvne zkusil zmerit TF mya – ne vypocitat ale zmerit. At uz pri nejakem sportoovnim vysetreni, tak alespon sam – navody na to jsou i na netu (jukni na toho Ondru Vojtechovskeho), nebo v knizkach.

      Ale jak pisou ostatni, rozhodne bys mel parkrat v tydnu zaradit nejaky aerobni vytrvalostni trenink – tj. aktivita na na cca 60–70% TF max trvajici dele nze hodinu v pripade behu.

      0 0
      • Cavendish  

        Taky bych se příkláněl k tomu že to máš už od přírody,mě je 20 a když jdu ven klusat což není nejak oslnivá rychlost (8,5km/h za 45 minut) tak mám průměr cca 160–162 a to se vlastně vláčím,kdybych bežel trochu víc svižně tak budu na stejných číslech jako ty a nebo možná víš.

        0 0
        • kámen úrazu1  

          Běžné chlácholení se a výmluvy, já jsem přece vysokotepec, tak je normální, že sportuju (běhám, jezdím na kole, lyžuju…) na 150, 160 tepech. Kdepak, tohle není ovlivněno přirozeně vysokým tepem, ale špatnou aerobní kondicí. Vysokotepec sotva bude souvisle běžet na 105 tepech, ale při slušné základní vytrvalosti klus na 130 v pohodě zvládne. Taky patřím mezi ty s vyšším tepem, i když teda nic oproti „králíkům“ (znám dv, mají průměry na závodech 5 hod. k 185 apod).

          0 0
      • richard_majer  

        ta rada je teoreticky dobra – osobne jsem taky jezdil na vysokych tepech, brzo dostaval krece atd… ale z teoretckeho maxima jsme spocetli cca 75% kde by asi mel byt aerobni prah a tam jsem se snazil drzet… (ty radis nizsi procenta, coz je pozitivni!)

        priklad: 185 teoreticke maximum. 75% 138

        zasel jsem radeji na test a realita je:

        AEP – 119 TF, 158 W, 2,1 W/ kg, 2 mmol/ l

        ANP – 175 TF, 273 W, 3,7 W/ kg, 4 mmol/ l

        Max: 198 TF v testu, max La 4,4 mmol/l při 178 TF

        a tak ted mam trenovat kolem 120tepu… :-)

        Ale posilovnu nenavstevuju – jen jsem vzdy trenoval tak, ze jsem zavodil sam se sebou (virtualnim partnerem, nebo stopkama)

        0 0
    • Smazaný účet  

      běhej pomaleji

      0 0
    • Frost  

      Nezmínil jsi se tu o tom jakou máš klidouvou freq?

      Ráno až se probereš tak si vem tepák…lehni si na chvilku a změř si kolik ti to tepe. Tím já u sebe přibližně poznám jak jsem na tom s vytrvalostí srdička :-) Také jsem vysokotepec, moje max je 206 na což se dostanu kdykoli během sezóny. Ale v klidu umím mít 40 tepíků. Během zimy kdy moc netrénuju tak málo neudělám.

      Jak už ti tu pár lidí napsalo, jsi pravděpodobně vysokotepec a navíc jsi mladý kluk. Nemůžeš se srovnávat se staršíma, s věkem jdou tepy dolů a jsou lidé co běžně nedají více než 160tepů. Mezi lidma jsou co se týče srdce odlišnosti. Pokud ti nedělá problém vydržet v 170–180 pásmu třeba 2 hodiny tak bych se tím netrápil. Někdo jede na diesel…někdo na kerosin :-D Tvé tepy pro aerobní tréning nebudou na zde zmiňovaných 135 ale o něco výše. Víc ti poví na vyšetření.

      0 0
      • André Vebr  

        Já myslím, že sportovní vyšetření mu vůbec neuškodí, tam se ukáže jeho skutečná fyzička. Tyhle názory jsou něco jako věštění z křišťálové kolule :)

        0 0
        • Frost  

          Souhlasím, chci ho jen uklidnit aby se dle zdejších „rad“ netlačil někam kam nemá. Psát někomu z vysokými tepy že má „zoufalou kondici“ je zbytečné strašení.

          0 0
    • krokus  

      Vytrvalost a síla jdou bohužel proti sobě. Když zlepšíš vytrvalost, ubyde ti síla – a naopak. Alespoň u mě to takhle fungovalo. Ale samozřejmě nějak skloubit se to dá.

      0 0
      • Smazaný účet  

        borci (a borky) co dělají tohle by ti mohli vyprávět :-)

        http://www.ocelovymuz.cz/

        0 0
        • nox159  

          tak 5km behu a 40 km kolo neni vytrvalost v pravem slova smyslu…

          jinak nelibi se mi u toho benche ze neni vazana na procenta z vahy… to mi prijde hodne nefer…

          0 0
          • Smazaný účet  

            nevim jaký jsou teď konkrétní pravidla, ale když jsem to kdysi dělal, tak to bylo že když jsi byl od-do kilo, tak jsi zvedal XX kilo…a nebo možná i ty procenta byly…už si to nepamatuju :-)

            BTW když na cestě narazíš na kládu, musíš jí zvednout ať ty sám vážíš 60 nebo 100 kilo ;-)

            0 0
            • nox159  

              kdyz narazim na peknou babu klada se zvedne sama :)

              jinak do pravidel jsem se dival a ten bench neni vazany k vaze vubec… a mezi tou tezsi vahou je zvyhodneni nejakych 1,3 oproti te nizsi…

              podle me je nesmysl porovnavat na benchi 60kg cloveka co tim padem zdeva 100% vahy s clovekem co ma 120 kg tzn zveda jen polovinu vahy… shyby jsou fer kazdy jede se svoji vahou ale ten bench proste ne…

              0 0
              • Smazaný účet  

                no však jsem se na to vyprdnul, je to napsané ve prospěch těch kulturistů :-) abych to srovnal na kole a v běhu, tak bych musel bejt kříženec Contadora s Bekelem a ještě nasypanej až po uši :-)

                0 0
        • xshreck  

          mazané :))

          0 0
    • DaveX  

      No hoši, někteří to možná špatně pochopili. Nejsem žádná lemra, nemám problém zaběhnout třeba 1 km kolem 4 minut. Je tu problém ale v tom, že mám tep na 185. Mám trochu strach o zdraví. To je přece jen jen jedno.

      0 0
      • nox159  

        tady se ale vubec nemluvi o 1km/4min ale o vytrvalosti…

        0 0
        • dobytek  

          Přesně tak, na časy se vykašli, to je individuální. Prostě zařaď 2× týdně hodinu aerobní aktivity (pro začátek můžeš začínat na půl hodině a postupně přidávat), v lese kopce můžeš třeba vycházet rychlou chůzí, z kopce běžet, ale hlavně moc nekraftit. Sporttester by byl asi lepší, ale klidně se to dá dělat podle pocitu.

          0 0
          • dobytek  

            Ten sporttester by byl určitě na začátek platný, nastavit 120–150 tepů a dodržovat rozmezí. Zařadil bych to hned před posilovnu, pokud je to možné. Nebo myslíte, že doktor po laktátovém testu doporučí něco jiného? Vždyť žádnou aerobní aktivitu v dosavadním tréninku nemá, takže tohle určitě přispělo k téhle situaci.

            0 0
            • black.horse  

              Před posilovnu ne. Když už kombinovat tak obráceně, po rozcvičení a lehkém zahřátí posilování a pak případně aerobní delší zátěž.

              Lékař po laktátu mu řekne spíše než my jak na tom je obecně a rozlouskne jak je to s jeho tepem, což mi si tu můžeme jen odhadovat a zkušený lékař mu poradí kde má slabiny a jak pokračovat dál.

              Ano, použití tepáku, ubrání plynu a zařazení vytrvalosti a adekvátní změna tréninkových plánů mu pomůže nejspíše tak jako tak, ale po zátěžáku tohle může udělat s mnohem větší efektivitou. Mě by třeba při věnování tolika času d tréninku štvalo, zjistit, že jsem to mohl celou dobu dělat lépe a efektivněji a vytěžit ze své snahy více…

              0 0
              • dobytek  

                Já míval taky spíš vyšší tepy, ale přes 160 by asi jít stejně neměl. Do posilky jsem chodil často po 8–10 km běhu. Nedokážu si představit, že by to bylo obráceně – po síle běžet vytrvalostní trénink, ale každému to asi vyhovuje jinak. Já nikdy nebyl na sporttestry a podobné věci, možná jsem 20 let trénoval blbě. Spíš jsem se řídil pocitově. Do podobné situace jsem se taky kdysi dostal – bylo to o tom, že se udělal nedostatečný objem v základní přípravě, případně objem běhaný s příliš velkou intenzitou a když se měly zkvalitnit tempa a díky vyšší trénovanosti rychleji padat tepy po zátěži, tak nebylo z čeho brát a systém přípravy se zhroutil jak domeček z karet. Asi nejvíc prasoidní trénink pak byly ve finální přípravě tři samostatné 500m úseky na plný céres s pauzou 12–15 minut, aby tepy klesly před dalším úsekem pod 120. Kyslíkový dluh byl tak masivní, že když jsme po čtvrhodině pauzy měli běžet třetí úsek, tak se nám ještě motala hlava:-D

                0 0
      • black.horse  

        No právě, napsal jsi vysoký tep a na to se ostatním automaticky nabízejí tři možnosti: menší vytrvalost, vrozená vlastnost nebo obojí. A každej od stolu z tepla domova tasí křišťálovou kouli a radí. Proto nevěštím z koule a říkám: zajdi si na laktát (nejlíp na běhátku = pro Tebe typické zátěži) a prober to dle testů spolu s tréninkovým plánem a tréninkovou minulostí se sportovním lékařem. Bude Tě to stát tak litr a 2hod času, což je furt lepší než týden klábosení na B-F s nejistými výsledky:-)

        0 0
        • Smazaný účet  

          podle mě je mladej a moc to hrotí do rychla…když se donutí běhat 10–20 km v tempu cca 5min/km, tak mu ty tepy tolik nevylezou a vytrvalost mu půjde nahoru

          0 0
          • baobab  

            5 min/km je pro začátečníka už docela slušný tempo, tak si myslím, že by mu tepy vylítly tak jako tak, spíš by podle mě nebylo špatný koupit sporttestr a běhat do cca 150 tepů, pokud by mu i tak tep lezl nad tuto hranici, tak to prokládat chůzí a střídat běh – chůzi. Postupně by dokázal běhat v těchto tepech déle a rychleji, čímž by taky rozvíjel vytrvalost.

            0 0
            • Smazaný účet  

              jj

              s tím tempem jsem narážel na to, že o sobě píše, že „nemám problém zaběhnout třeba 1 km kolem 4 minut“

              0 0
    • Kamiu  

      Normalne vydrzim behat v tepech nad 170 vice nez 2 hodiny. Na kole bych ale takove tepy nesnesl. Mozna to mas jako ja. Proste zacni takovy ten normalni behaci trenink. Nejprve rychla chuze (aspon tyden), a pak to prokladej behem. A za takove 2, 3 mesice mozna vydrzis i hodinu bezet. Ja jsem po pul roce behani ubeh 17 km za hodinu a pul.

      0 0
    • JT21cz  

      Ta posilovna 3× tydne je blbost, obzvlast pro fotbal. Bohate staci 2× a komplexne cele telo.

      Klidne bych ji jeden den vypustil.

      Argumentovat tim, ze te svaly den po zatezi neboleji neni vyhra. Rika se, ze svaly, co boleji, rostou.

      Vlozil bych bazen i s ohledem naucit se spravne dychat, coz muze byt i jeden z faktoru tvych vysokych tepu.

      Ala jak doporucuje vetsina, zacni laktatem.

      0 0
      • lubor123  

        pise, ze alergik. takze to dychani ten bazen muze trosku spravit, ale nebude to asi zadna hitparada. u me na intenzitu co by mohla odpovidat schopnostem a intervalum s balonem dela dychani rozdil 15–20 tepu a to jeste dycham celkem hluboce i pri tom priskrcenym dychani. pokud ma nizsi kapacitu plic, jeste stazeny cesty…

        0 0
    • Coffin Corner  

      Jestli máš po zápalu plic nález na srdci tak si v první řadě nechej udělat sono a zátěžák a pak teprve plánuj dál.

      0 0
    • Kosta  

      H***o tomu rozumím, ale podle mě to docela dost hrotíš, 6 dnů makat (i když pokaždé něco jiného) a 1 den regenerace je „zajímavý“ poměr.. Někde jsem četl, že v případě, že se něco přehání, tak tělo „rezignuje“, dál se prostě nezlepšují výkony (větší síla/výdrž). Nevím, jestli je to případ aj vysokého tepu, ale každopádně nebylo by od věci si o tom něco přečíst/poptat se /neberte-to-jako-reklamu/ na cviceni-doma.cz.

      0 0
    • mr.antik  

      Taky tepu při běhu dost, nedejbože na běžkách :-) chce to chvilku pravidelně potrénovat aspoň hoďku běhu.

      Taky to může být nemoc, oslabení, virus atd…

      0 0
    • Rychlej turista  

      Mi vyskočí tep už jen při představě, že bych měl běžet :-)

      0 0
    • xshreck  

      Proč si nezajdeš ke kardiologovi, který ti řekne jak na tom jsi zdravotně?

      Já bych to teda zkusil, u jednoho jsem byl na doporučení od obvodní (nějak jsme se bavili o dlouhodobé zátěži a že mám trošku vyšší tlak).

      Ten mě hodil na rotoprd, měřili mi tam tlak a tepy. Vyjel mu i nějaký graf, kde se mu ukážou arytmie apod ("no, je vidět žě sportujete. Ale nic moc vrcholového :D ". Taky zjistil vyšší tlak (150/80) při zátěži, nechtělo to jít dolů. Takže se šlo na rentgen, pak ještě ultrazvuk. Všechno OK – a já s klidným svědomím jezdím a jezdím bezestrachu o zdraví(spíš mě s tím strašila mamka)

      0 0
    • lubor123  

      20 minut je docela malo na cokoliv.

      prvne si uvedom jestli chces natrenovat vytrvalost nebo silovou vytrvalost. podle toho to pak bude rozdilne vypadat. jestli te vic stve, ze nevydrzis behat cely zapas po hristi tak jak souper nebo jestli chces jen vydrzet dlouho unikat solove s balonem.

      0 0
    • Pe.koudy  

      Ahoj, já bych ti určitě doporučil, alespoň nějakej základní rozbor zátěžový fyziologie. Zajdi se ke sportovnímu lékaři, ten ti to udělá, dáš za to řádově do 500 Kč. A když bude trochu solidní, tak to s tebou rozebere. K tomu tréninku musíš vycházet z toho co je pro tebe prioritní, když chceš bejt kondiční kulturista, tak to nemůžeš míchat s vytrvalostí a naopak :D samozřejmě můžeš zvolit něco mezi. když si dobře nastavíš počty opakování, zátěž a interval, tak se to dá celkem slušně zkloubit.

      0 0
    • DaveX  

      Do svých 18 jsme kvůli té šelesti chodil na prohlídky srdce každým rokem a vždy se mě ptali, zdali nedělám nějaký vrcholový sport. Jak jsem jim řekl, že hraju vesnickou ligu fotbalu, tak z toho byli vedle. Měl jsem malý tep.

      Nabízí se tedy otázka, je vysoký tep vrozený?

      Jinak jsem se rozhodl, že si na testy zajdu. Mohli by jste mi kluci z Ostravy doporučit nějakého lékaře, který ví, co dělá?

      Koukal jsem tady?

      http://www.pazicky.cz/…rtovcum.html

      a tady

      http://www.fno.cz/…nice-ostrava

      0 0
      • black.horse  

        Ano, položení AEP a ANP na vyšších hodnotách může být vrozená vlastnost, nikoliv nutně jen stav kondice. Sám jsem tento případ.

        0 0
        • DaveX  

          Super, takže to chce zlepšit kondici, protože nízký tep jsem normálně měl. Takže začnu více makat venku než v posilovně a bude to určitě lepší. Každopádně si ty testy nechám udělat.

          0 0
          • lubor123  

            jeste by to mohla byt varianta, ze jsi od te doby pribral na vaze i na svalech a ted to jednoduse neudychas s tim astmatem, ale to se takhle od klavesnice blbe radi. cim vic toho tahas, tim vetsi vykon, tim vic kysliku… jestli si mel nizky tepy a podvyzivu, tak se to ale celkem nabizi.

            0 0
      • Biker jak Pes  

        U Pažického jsem byl jednou na testech a byl v pohodě, jedeš na vlastním kole, což je velká výhoda. Nicméně, jak sám říkal, věnuje se téhle problematice „rekreačně“, takže těžko říct, jak je na tom s odborností. On sám je cyklista, takže určitě tomu bude rozumět víc, než normální univerzální doktor. Jinak bych asi zašel k němu na pokec…

        0 0
        • nox159  

          pažický je v pohode, trochu vazne komunakace přes mail a tel na sebe moc davat nechce… ( do ordinace se dovolas sestre a s tou se na testech moc nedomluvis… )

          ale v realu naprostove v pohode, prijemny…

          uvazuju kam jet letost a asi zas k nemu…

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Už si nepamatuji, jak jsem to domlouval, ale nepamatuji si nějaké problémy. Každopádně jak říkáš, pohodový chlap…

            0 0
            • nox159  

              problemy zadne, jen po mailu takova kostrbata domluva…

              ( kamos ceka na odpoved na mail už cca 14 dni…)

              0 0
      • black.horse  

        Jen malé doplnění, řešíš především běžecký výkon, testoval bych tedy na běžeckém pásu nikoliv na kole/rotopedu atd., protože při běhu je kvůli zapojení jiných svalových skupin o pár tepů vyšší tep při stejné úrovni zátěže. Tedy test by měl pokud možno co nejvíce odpovídat reálným podmínkám.

        0 0
    • hovanec  

      Z toho, co čtu, mi napovídá, že tréninkový plán je střelený hodně od boku.

      Jak ti tady napsali ostatní, nejprve si zajdi na sportovní prohlídku se spiroergometrií prováděnou na „běhátku“.

      Ten trénink v posilovně bude potřeba zásadně upravit a to podle specifik pro fotbal.

      Ten vysoký tep při běhu může být zapříčiněn několika faktory

      špatná ekonomika běhu

      nadměrný silový trénink dolních končetin

      maladaptace z důvodu zanedbané regenerace

      Takkže až se vrátíš od doktora z prohlídky, hoď sem výsledky a konkrétní cíle tvojí pohybové aktivity a snad se tady něco kloudného složí dohromady.

      0 0
    • Venda  

      Taky přispěju. Jak tady ostatní píšou, já jsem vysokotepec, cca tříhodinový závody jezdím na 180-ti tepech. Na 130 se dostanu, když si zavazuju tkaničky, ne při běhu. Ze své zkušenosti vím, že ty sporty, které provozuješ v tréninku jsou zaměřené na úplně jiné oblasti fyzické výkonnosti než je obecná vytrvalost. Všechno je to téměř anaerobní aktivita a na tu je tělo (a tím i srdce) zvyklé a adaptované. Takže proto, i když mu předložíš jinou zátě s menší zátěží, pořád pracuje v režimu, kterýmus ho učil doteť. Chce to volně běhat a mít trpělivost, ono to přijde. Mám to teď taky, jelikož jsem se v zimě honil jen v tělocvičně za míčema, tak když se jdu ven proběhnout, tepu o cca 10–15 víc než na podzim. Přitom pocit, trasa i tempo stejné. Dej si priority. Jestli chceš mít dobrou fyzičku ve fotbale, abyses dlouhodobě neunavoval obecnou vytrvalostí. Fotbal je o jiné zátěži.

      0 0
    • jizby  

      I když mi připadá, že ti tu radí dobře, můžeš zkusit i

      http://www.behej.com/forum

      jsou tam teda dost přísný, takže pozor na zobáček a opatrně s výroky typu „nejsem žádná lemra“, ale poradit tam uměj.

      Hned k doktorovi bych možná šel jen kvůli kontrole rizik a funkční vyšetření odložil až se zlepšíš. Pokud začneš správně aerobně trénovat, tak to měření velmi brzo zastará.

      0 0
      • Smazaný účet  

        tak když tam přispívají ti, co tam přispívají, tak je výkonnostní laťka nastavena dost vysoko (velké procento lidí tam má maraton pod tři hodiny)

        tak se jako začátečník musí člověk chovat slušně, no :-)

        0 0
        • jizby  

          Copak jako začátečník, to maj leckde, ale tam i dokud nemáš ten maraton pod 3h a solidní náběh.

          Každý má u nicku vyšpuleno, kolik toho naběhal za poslední měsíc, rok, jakou má karmu z diskuze atd. Hned je vidět s kým máš tu čest. Děs. :-)

          0 0
    • JakubV  

      Vytrvalosť, samozrejme, ale…namiesto posilovne kettlebell- začal som pred pol rokom a neviem si ho vynachváliť. Oproti posilovni má tú výhodu, že necvičíš svalové skupiny oddelene, ale počas jedného dynamického cviku zapájaš všetko od stehien až po zápästia. Hlavne centrum a chrbát dostávajú to, čo potrebujú. Objem svalov sa síce oproti cvičeniu v posilovni jemne zmenší, ale funkčnosť a hlavne koordinácia jednotlivých skupín sa výrazne zlepší. Plus existuje nespočetne relatívne jedoduchých cvikov, ktoré môžeš ľubovoľne kombinovať, takže nehrozí stereotyp.

      0 0
      • Ricci  

        To vyzera dost zaujimavo,ani som nevedel,ze take nieco existuje…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.