Jízda na kole neškodí přírodě o nic víc než pěší turistika

84 nepřečtených
  • trendl

    z www.cyclingnews.com

    Mountain biking no more damaging than hiking

    Mountain bike access group IMBA has released a comprehensive review of scientific studies that examine the impacts of mountain biking on trails, vegetation, and wildlife. The collection of scientific studies indicate that mountain biking is no more damaging than other forms of recreation, including hiking.

    IMBA's review, titled ‚Natural Resource Impacts of Mountain Biking‘, looks at all the available studies that have measured the impacts of bicycling and other trail use. „Like all forms of recreation, bicycling does affect natural resources,“ said Gary Sprung, IMBA's senior national policy advisor and author of the document. „But since the birth of mountain biking, some environmentalists and hikers have maintained that cycling causes more damage to trails, vegetation, and wildlife than hiking. The science performed to date does not support that notion.“

    Eight empirical studies are summarized in the report, which does not evaluate sociological studies. „The more challenging issue for trail users is not their differing environmental impacts, but rather their social conflicts, which are quite real, thoroughly studied, and manageable,“ said Sprung.

    The review is available on IMBA's website (http://www.imba.com/…ces/science/).

    To je sice hezké, ale obávám se, že zákazy vjezdu cyklistům jentak nezmizí a bude jich pořád přibývat…

    0 0
    • ravo  

      Nezmizí, naopak přibývají. Včera psali v MFD o nových zákazech okolo hrubé skály…

      0 0
      • ravo  

        A to to ještě doplním o to, že podle mne je to oblast, kde jednoznačně přavažují cykloturisté – rodinné výlety s dětma a tak…

        0 0
      • cross  

        Jake zakazy u Hrube skaly?

        0 0
        • náčelník  

          Obecně – po celém Českém ráji se od loňského podzimu objevují tabulky o rozměru asi 10×15 cm s přeškrtnutým symbolem jízdního kola a s textem „Stezka pouze pro pěší.“ O minulém víkendu jsem okolo Kosti narazil i na několik poškozených, zřejmě záměrně.

          0 0
          • M@rtin  

            A co takhle začít instalovat cedule „stezka pouze pro cyklisty“? Myslím si, že by to byla stejná cochcárna jaké jsou ty cedule pouze pro pěší.

            0 0
            • slou  

              Hmmm.. a je vubec nekde receno jestli je ta znacka platna? Nebo se proste nekdo rozhodne neco nacmare, povesi a tvrdi ze to plati?

              0 0
              • Mamutt  

                Hmmm, někdo mi teď vnuknul nápad, jdu si pro pastelky 8-)))))))))

                0 0
                • M@rtin  

                  Škoda jen, že namáme takovou vytrvalost jako ti „pěšáci“. :((

                  0 0
          • ememem  

            ked je to len taka nejaka tabulka tak sa na nu vyprdni a hotovo. pokial to neni dopravna znacka alebo zakonom urcena forma tabule vymedzujuca nejake chranene uzemie a pod. treba ju pomazat hovnom a ist dalej.

            0 0
          • marapara  

            Otázka je, jestli je tam ta značka legálně a kde to zjistit. Takovou cedulku si může udělat třeba KČT nebo kdokoliv jiný a v některých lokalitách ji používat aniž by k tomu měl nějaké oprávnění. A pak půjde pěší, cyklista do takového „zákazu“ pojede a pěší bude pri nejlepším prudit.

            0 0
            • Lenka.05  

              Nás prudil nějakej dědek z chaty na začátku zelený turistický Slapy-Štěchovice. Prej – „ale to je jen pro pěší!“ Tak jsme mu to odkývali a jeli dá. Ještě za náma volal, že tam lidi padaj ze skály do vody…asi měl o nás starost :) A to tam žádná cedule není…stejně se najdou prudiči.

              0 0
              • marapara  

                Najdou se i tak bez cedulek, to je pravda. Nemá cenu s takovýma pouštět do hádání a jet dál a neřešit to :). Akorát si člověk zkazí den.

                0 0
                • Lenka.05  

                  Jj, je to tak. Jinak na týhle stezce se zabil známej na kole. Takže tam fakt opatrně.

                  0 0
      • M_ishak  

        A je to tak dobře, aspoň se nám tam nebudou motat rodinky s dětmi, co se rozhodly vyjet si na cyklovýlet :O)

        0 0
    • MartinXC  

      A? jdou do háje. Tak budu jezdit na dovolenou na Ukrajinu.

      0 0
      • nemo  

        To nemusíš, stačí zajet do Beskyd – jsou blíž

        0 0
        • kungpao  

          Alebo na Slovensko, ešte furt to máš u nás lacné a dobré trate prakticky bez zákazov ( v NP a ŠCHR sa síce teoreticky jazdi? nedá, ale v celej SR je zamestanných 6 – slovom šes? ľudí, ktorí to kontrolujú…Aspoň takúto info som počul ja pred rokom.)

          0 0
          • MartinXC  

            I k vám se chystám na spanilou jízdu :-) Letos mě láká oblast kolem Žiliny.

            0 0
            • kungpao  

              Tak sa ozvi, keď tu budeš, pojazdíme… POznám tobré cesty. To si ty, komu sme radili kde najlepšie bikova? v okolí Malej Fatry? CCA týždeň – dva dozadu?

              0 0
              • M@rtin  

                Škoda jen, že namáme takovou vytrvalost jako ti „pěšáci“. :((

                0 0
              • MartinXC  

                To jsem nebyl já, ale sledoval jsem to se zájmem. Až to naplánuju, určitě se ozvu, dík předem.

                0 0
          • ememem  

            a schyluje sa k lepsiemu, otazka je kolko tato vlada vydrzi a ci na podobne zalezitosti priority 1126 vobec bude pri tych srackach co bude musiet vo velkom robertkovi vyriesit mat cas. ale ak by nahodou hej tak neni vobec nerealne ze sa zrusi nie len tzv. lesny zakon na ktory aj tak kazdy zvysoka ale aj dalsi nezmysel a sice zakaz jadzenia po vyznacenych turistickych trasach v NP a NPR. skratka ze tam kde mozu pesi moze aj bicykel…no uvidime, hovorim neni to priorita ale ked panbozko da…

            edit – pozeram ze reagujem na pekneho kostlivca…

            0 0
        • MartinXC  

          Beskydy a Javorníky jsou můj favorit č.1. (vůbec hraniční oblast se SK až po Bílé karpaty). Myslel jsem tím dobu, až to blbnutí s ochranou přírody zaměřené proti cyklistům pokryje plošně ČR.

          0 0
          • kovar  

            az hazeni do jednoho pytle a diskriminace bikeru dosahne obludnych rozmeru, tak vyhlasuju obcanskou neposlusnost.

            0 0
            • MartinXC  

              Hele, možná bychom se mohli někam přesunout a vyhlásit Bikerskou Demokratickou Republiku :-)

              0 0
              • jakub  

                pridam se. Jinak vsichni nadavaj na bikery ale to ze od traktoru zustavaj v lesich stopy, ktery sou videt i po 10 letech to je v poradku. Ja vim, ze se tam nak dostat musej ale at aspon drzej usta. a co se tyce bezpecnosti chodcu – davam proste pozor a ocekavam ze oni taky budou davat.

                0 0
                • Honzin  

                  kdo tam vlastne ty zakazy vjezdu cyklistu umistuje – organ ochrany prirody, policie? podle me prece musi bejt nejakej zpusob jak se s nima v konkretnim pripade dohodnout, mozna ze jsem najivni

                  0 0
                  • jakub  

                    tak policie teda urcite nee, ale jinak nevim ani netusim jak se to resi, asi pres spravni komosi

                    0 0
                  • Kolík  

                    Správa ochranny přírody dotyčného území.

                    0 0
                    • Radek Broz  

                      Jak poznam, ze ta cedule je tam od nekoho, kdo k jejimu umisteni ma pravo? Ja si taky nemuzu nakreslit „zakaz vjezdu vsem vozidlum“ a dat si to pred barak.

                      0 0
              • Ruprt2  

                a bike-forum bude místo parlamentu

                No nadraz :-)

                0 0
      • MartinXC  

        Teda mě tohle téma vždycky tak hýbe žlučí… Osobně se ale nedám, leda až mi nějaký soud nařídí ochranou léčbu nebo vzdálenost k lesu :-)

        0 0
    • BB  

      panove v klidku, tahle republika ma tolik blbejch zakonu, ktere nikdo ani nezna, natoz aby je dodrzoval, ze nejake zakazy pro bikery se v tom bordelu ztrati. Je pouze potreba je dusledne nedodrzovat. Vezmeme si priklad z ridicu, myslite si, ze nekdo dodrzuje 50 v obci atd. a tam jde o krk. Takze az se z tohohle bordelu stane jednou pravni stat, tak maji tak 20 let na to dat do poradku dulezitejsi veci, nez je dodrzovani zakazu vjezdu pro bikery.

      0 0
    • czertd  

      Přileji ještě olej do ohně. Nevím jak u Vás, ale poslední dobou se v okolních lesích, kde je někde i zákaz jízdy na kole prohání spousty lidí na koních.

      1. kůň udělá z pěšiny pěknou voranici (ani nemluvím o to když je to po dešti)
      2. když se na chodník vykadí pes je to hnusný, ale jde to obejít. pokud jedu, nebo jdu po lesní stezce a leží na ní 5kg ho… tak už je problém(no někdy to holt kvůli rychlosti a stromům prostě nejde)
      3. Jedu na kole a jde rodinka – zpomalím, pozdravím, pokud uhnou poděkuji. Zaslechnu, nebo na mě rovnou křičí co tady v přírodě lítaj ty d… ka kolech. Jde kůň – jééé koníček všichni se rozutečou aby uvolnili stezku no nic.

      ps:pro ochránce přírody:Nemám nic proti koňum a ani je nejím.

      0 0
      • blue  

        to je uz tisickrat probrany tema… kun je v podvedomi lidi krasny zvire, co patri do prirody, tak jim nevadi, kdyz se po ty po desti rozdupany pesine pak neda jit ani pesky

        0 0
        • Roman  

          Ono totiž lidské myšlení prostě tak funguje – když rodinka na 5km výletě uhejbá 50 cyklistům, tak toho má už plné brejle, potom ten 1 koník je prostě obveselení. Až to bude opačně (tedy 50 kobyl a jen 1 kolista), tak budou obdivovat ty 2 kola spojené trubkou.

          U nás takový koníček skoro zabil mimino v kočárku – kočárek našrot, majitel (jeho dcera toho koně jela) koupil nový, luxusní kočár a stejně od té doby maj ti lidi raději kolisty než koňaře.

          Vtip je v tom, že 1 hňup (lhostejno zdali na kole, nebo na koni) pokazí mínění o hromadě relativně slušných lidí sedlajících oba zmíněné dopravní prostředky…

          0 0
          • lubos  

            Jojo … a cim vic lidi provozuje neco v prirode, tim vetsi pravdepodobnost, a vic tech lidi, co maj daleko od slusnosti. Kdyz si clovek vyskousi vsechny strany , tak si lepe uvedomi jak co udelat, aby byl ohleduplnej.

            0 0
            • miro  

              Ja si tiez myslim, ze vsetko zalezi od nasej vzajomnej tolerancie. Napr. vsetci si radi vychutnavame zjazd po namahavom stupani. Ale ako asi bude reagovat turista, ked za sebou zacuje neprirozdene zvuky od brzdenia a hluk – proste sa zlakne a nastve. Ja situaciu v lese riesim tak, obmedzim rychlost. Nechcem nikomu kazit pekny dojem z prirody. Som z Martina, Velka a aj cast Malej Fatry je NP, mam tu prejazdene takmer vsetko, ale nepamatam sa, ze by som sa z nejakym turistom dostal do konfliktu. Az, az na jednoho.Ale to byvaju vacsinou ludia, s ktorymi sa neda vobec bavit.

              0 0
              • lubos  

                Mne sa stalo ine … siel som po asfaltke svihom … bol sneh ci blato uz nepamatam, vyjazdena kolaj nalavo a napravo … klasika. Siel som normalne podla predpisu po pravej strane pri krajnici. Predo mnou par ludi, zenska v moje stope, videla ma, trochu som spomalil aby mala cas ustupit. Vdakabohu, ze som spomalil – i ked som siel stale relativne rychlo, mozno 20km/h. Spomalil som mozno z nejakych 30. Ta zenska totiz neustupila ani o cm … pritom sla po vnutornej strane, nie po krajnici, skoro stredom. Ak by som nebol spomalil stacil snad centimeter a ten kontakt by pre dotycnu damu … tymto ju pozdravujem, slo o cestu okolo sanatoria nad Zeleznou … skoncil pre nu velmi-velmi zle. Ja by som to ustal … ona nie. Co si o nej myslim, som vtedy vyjadril dost prozaicky. Autam sa uhybam, ak idem po chodniku, alebo hocikde kde ma chodec/turista chodnik, tiez uhybam, alebo aj davam prednost, ale na ceste pre automobily … kam to svet speje … Neviem … niekedy niektori ludia si myslia, ze ked nie som auto, ako keby som tam nebol, pricom jazdim predpisovo … skoda slov. U auta to este viem pochopit, jemu sa nic nestane, ale ak si to iste mysli chodec … no , mal by si nastudovat aspon zaklady fyziky :(

                0 0
                • lubos  

                  Ledaze by bola nevidiaca, tak to by som sa zase musel hanbit ja, a ti, co ju viedli … ale nevyzerala tak :)

                  0 0
          • Richi  

            Když rodinka na 5km výletě uhejbá 50 cyklistům je většinou něco v nepořádku s jejich hlavama.

            Oni si totiž někteří chodci myslí, že ta cesta je jenom pro ně a chodí všude jak parta arogantních buzerantů.

            Jdu si kam chci, kde chci a jak se mi zlíbí. Tak to většina praktikuje a klidně se nechaj srazit jen proto, že musí nutně zabrat celou šířku cesty.

            O tom, že by měli jít po jedné straně cesty, aby se ostatním nepletli, nechtějí ani slyšet.

            0 0
        • Radek Broz  

          To mas naprostou pravdu – skoda se nad tim rozcilovat.

          0 0
      • Mamutt  

        No ale abychom si všichni jenom nestěžovali: Dnes jsem jel cestou po červené z Dolní Světlé k Naději, a najednou proti mě stál kůň. Začal jsem brzdit a klidil se z cesty, když ten kluk, co na něm jel najednou povídá: „Pojeď, pojeď,“ a uvolňuje mi cestu. Projel jsem kolem, poděkoval, za sebou ještě zaslechl klidné „nemáš zač..“ Docela mě dostal, to jsem vážně nečekal. Takže když si dva lidé vyjdou navzájem vstříc, jde to a ne že ne. A jemu ještě jednou díky.

        0 0
        • Roman  

          Je to fajn, taky někdy číst, že to funguje…

          0 0
        • enjoy  

          mela by to byt samozrejmost,skoda ze nas takove pripady pouze mile prekvapi.

          0 0
          • Mamutt  

            Bohužel. Najel jsem dohromady cca 74km/5hod, za tu dobu jsem potkal pěšáků spoustu a vždycky jsem se vyhýbal já. I proto mi ten kluk udělal vážně radost. Howgh.

            0 0
    • Luka  

      AHoj, rada bych na tomhle miste citovala jednoho „sprateleneho“ bajkera: „Turisti, vy hovada, bajkeri nepotrebujou pro sebe vyshlapanou 6metru shirokou peshinu, ale maximalne 20cm!!!“ – svata pravda – a navic, kolik odpadku do lesa prinese turistaa kolik bajker? Uz se vidim, jak jedu lesem, odhazuju papirky a plechovky jako peshi turisti…to jo. Vuci peshakum mam sve vyhrady. Kdyz jedesh po cesticce nevim cim bys mohl prirodu nicit, a podle myho jsou bajkeri mnohem rozumejshi lidi (uz jen aby neshtvali peshaky) a vshechno co si privezou zase odvezou. Grrr, tohle tema me vzdycky strashne nashtve.

      0 0
      • kovar  

        prosim prelozit do cestiny :-)

        0 0
      • Daum  

        me zase nastve nemistna generalizace. Mezi pesaky je asi tak stejne prasat jako mezi bikery. Osobne chodim do lesa fakt rad a ze bych za sebou nekdy neco nechal si nepamatuju. Kdyz jede svatecni rodinka na kolech nebo pesky je to jedno, ty odpadky tam necha tak jako tak. Proste to, ze nekdo jezdi na kole z nej nedela svatouska…

        0 0
      • RomanH  

        Me to tema taky vzdycky nastve, jen uz jsem za ty roky na BF rezignoval. Jen bych chtel rici, ze i mezi bikerama jsou pekny hovada. Docela me to zarazi i na maratonech, kde kazdy odhodi tubu od gelu a tvrdi, ze se o to ma postarat poradatel. I zde si to mysli dost lidi. Ja to beru od prvni 20-ky, ale nechapu radoby zavodnik na 5×x pozici, co ten obal taky odhazujou s tim, ze to maji prece zaplaceno. Asi by se stalo neco hroznyho, kdyby tubu dovezli do cile a zkoncili misto 548 na 561 miste. Dale mi vadi plosne zakazy, ktere proste nerespektju a respektovat nikdy nebudu – kazda oblast by mela byt otevrena pro jednotlive zajmove skupiny dle urcitych podminek, jako treba stav povrchu cest, rocniho obdobi (treba uzavreni na 14 dni kvuli vykvetlim koniklecum atd.), v mistech s vyssi koncentraci rozdeli vsedni den/vikend atd. Jenze ono je holt snazsi neco zakazat.

        0 0
        • lubos  

          Ta tuba myslim dotycneho nebude stat ani sekundu :(. A ani zavodniky na prvych mistach nic neomlouva, maratony nejsou profi zavody! U profi zavodu budiz, amaterske akce ne, ne, ne. Ale je fakt, ze jednou mi tuby pomohli se utvrdit v tom,ze jedu spravnou trasou :( Jinak, podminecne uzavreti casti lesa … no proc ne, sic bych mozna byl nervozni ale umel bych to respektovat, zmenil bych na tu dobu trasu. To se da prezit.

          0 0
        • MartinXC  

          Na maratonech jsou úseky, kde jezdci ztácejí i láhve, dokonce i s košíky :-) Vzpomínám na jeden sjezdík na Meridě, kdy jsem si říkal, že příště pojedu na závěr s travní krosnou, všecko to posbírám a dobře se prodejem „second-hand“ lahví uživím :-) K těm tubám – když to pořadatel dá do balíčku každému jezdci, tak není divu … Těch, co jezdí na gel je o dva řády méně.

          0 0
          • lubos  

            No, tuba, sacek, … to je jedno. Jinak s temi lahvemi to znam :), jednou kdysi jsem taky jednu stratil ale vratil jsem se ten malinkej kousek. Ted mam vodni vak .. ten se sice ztrati hur, ale i to jde :( No ale ztraceny kosik … :o)

            0 0
      • lubos  

        Jednou mi nekdo rekl vetu, ktera skryva asi hodne pravdy o tom proc nekterym vadi bajkeri, rekl cca, ze duvodem je fakt, ze bajker ma radove vetsi akcni radius nez pesi.

        0 0
      • nemo  

        Myslím, že i u výskytu pitomců mezi lidma (obecně) platí pravidlo rovnoměrného rozdělení v populaci (tedy i mezi bikery a ne-bikery). Jezdím na kole už léta, hlavně v Beskydech a zatím v pohodě; s pěšáky to není zas takové hrozné, zaprvé jich není moc (s nadmořskou výškou a vzdáleností od chat ubývají), zadruhé blbce lze poznat už podle věčně nas..ného výrazu obličeje, to pak stačí hlasitě pozdravit, poděkovat (i když neuhne) a než se blb vzpamatuje, jsem o kilometr dále:))) Takže nedramatizovat a hlavně jezdit- a? si pěšáci zvykají na to, že hory a příroda je pro všechny.

        0 0
    • petersv  

      Na Slovensku je v pripomienkovom konaní zakon o polovníctve, kde chcu zakazat bike prakticky všade,nielen v NP a Chko,keď som to prečítal zo stránky min. podohospodárstva, skoro som zinfarktoval.Zákaz by sa mal podla nich týka? všetkých polovných pozemkov-teda okrem obcí a ciest 1.2.a 3.triedy úplne všade vo volnej prírode.

      0 0
      • miro  

        Myslis si, (ak je to pravda), ze by sa to dalo vysvetlit racionalne? Mne to pripomina hon na carodejnice, alebo vyplody inkvizitorov.

        0 0
        • nemo  

          racionálně – i mezi politiky na Slovensku je určitě víc těch, co si rádi zastřílí na zvěř než těch, co jezdí v lese na bike …

          0 0
          • lubos  

            takhle vecer se mi klizi oci a videl jsem napsany neco jako .. co si radi zastrili na ty co jezdi bike … uff, jsem se lek :)

            0 0
        • petersv  

          Bohužial pravda to je, celý návrh zákona bol na web.str ministerstva podohospod ešte minulý týždeň. Ja som hneď mailoval aj tam aj Dzurindovi aká je to nehoráznos?, hlavne vtom znení , že predsa pohyb s bikom obmedzil už dos? zákon o ochrane prírody a či si vláda cení a chráni zver viac ako človeka. Odpoveď prišla len od Dzurindu, že ďakujú za mail a podstúpili ho ministersvu, ale od nich nič.

          0 0
      • Radek Broz  

        Debatu ohledne pripravy tohoto zakona na SLovesnku sleduju uz delsi dobu a pevne doufam, ze to nikdy neprojde. Meli bychom zacit zpracovavat plan, co budeme dealt, az se to nejaky poslanec/myslivec bude snazit prosadit u nas (vytvoreni tymu na unos ministra Palase atd.:o) )

        0 0
        • petersv  

          Ešte je to stále tam -mpsr.sk/pk/ je to posledný materiál dole,kliknite na hlavný dokument, prečítajte si §11 odst.e

          0 0
          • Radek Broz  

            je to nehorazne a bojoval bych proti tomu vsemy dostupnymi prostredky. Je zajimave, ze to ma byt „proti plaseni zveri“ a zakazuji se jakekoliv sporty (zrovna bike je z nich asi nejsetrnejsi), ale pesaci, co v lese rvou a delaji bordel tam muzou. To mi prijde prinejmensim dost nelogicke.

            0 0
            • petersv  

              Možno im vadí viac to,ako plašenie srn, že na biku,koni a lyžiach sa dostaneš ďalej než peši, potom aj viac toho uvidíš..... :-)

              0 0
    • hribik A1  

      zrusenie zakazu vjazdu cyklistov do lesov JE v programovom vyhlaseni vlady… uz len sa modlit aby sa „zlepenec“ (ktorym bohuzial naozaj je) nerozlepil a vydrzalo to aspon do roku pana 2014

      http://ekonomika.sme.sk/…darstva.html

      0 0
    • Bjerndi  

      Normalni a slusne chovajici se biker neni o nic horsi nez turista a naopak. Bohuzel ohleduplnost se prestava nosit mezi lidma, tak tezko lze ocekavat, ze se tak budou chovat i k prirode :-/

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.