• JoeSverige

    Jak se vám (ne)dařilo učit dítka jízdě na kole? Díky za rady.

    0 0
    • Neddy  

      Já sice ještě otec nejsem ale malej bratránek se naučil na kole sám… přídavná kolečka měl nanejvíš týden a pak už je ani nechtěl vidět.

      0 0
    • Misiak  

      postupna evolucia (ako to nasi ucili mna)> trojkolka, 12" bajk s kolieskami, 12" bajk bez koliesok, 20" bmx – to bolo najhorsie – tato musel za mnou behat aby ma chytil pri zosadani, lebo to bolo moc velke oproti 12" :) po par jazdach som sa uz rozbiehal a zosadal uplne sam. pady boli, ale tomu sa clovek asi nevyhne :P

      0 0
      • KubaBajk  

        Přemýšlím,jaký je tak vhodný věk učit dítě jezdit…moje téměř tříletá dcera odmítá šlapat a i jen po lehkém náznaku pomoci sesedá a řve já neci,já neci..

        0 0
        • Misiak  

          to mi pride trocha skoro, ne? ja si moje zaciatky z trojkolky doteraz pamatam-to znamena ze urcite som mal viac ako 3 roky :) daj jej este nejaky rocik cas…

          0 0
    • děd (ek)  

      Vlastní zkušenost, s vnučkou:

      1. krok – odrážedlo TROTTER (viz můj profil)- minimální váha, dítko se velmi rychle naučí rovnováhu, holka to zvládla mezi 2. a 3, rokem.
      2. krok – naučit šlapat na trojkolce.
      3. krok koupit kolo 12" a vůbec nemontovat pomocná kolečka, výsledek je že od počátku roku sama v pohodě jezdí (věk 3,5 r) – viz přiložené foto.
      3 0
      • děd (ek)  

        ještě fotka kola

        0 0
      • vp2  

        Absolutní souhlas, takhle jsem to měl u obou svých synků, ve třech letech jezdili na 12" a o přídavných kolečkách neměli ani potuchy.

        0 0
    • Luma  

      Holka má 5roků a jezdí už na 16"kole.Asi ve 3 to bylo 12" s kolečkami asi hodinu pak jsem jí to sundal a chvilku přidržoval pak mi ujela ani nevěděla že ji nedržím a jela sama,když to zjistila tak spadla.Na te 16" měla chviku kolečka a pak jsem jí řekl,že pokuď to nesundá tak s náma nepojede na pivo.První jízda byla hrozná,manželka řvala ať brzdí a já jen ji nech ať jede.Parkrát už spadla,ale větsinou se jí nic nestalo.Hlavní jsou rukavice a přilba.Hlavně jí nic nenuť,protože pak bude mít strach a nebude jezdit vůbec.

      0 0
    • Francy  

      Obě děti jsme učili tak nějak chvíli před 4 rokem. Chce to prostě běhat vedle něj a přidržovat, chvíli(dlouhou) to vypadá úplně beznadějně a pak se stane ten zázrak a ono jede. Tedy první začínala s kolečky, ale to bylo o ničem, spíš získala špatné návyky a jednou se dost ošklivě vysekala, když razantně zatočila a převrátila a pak nějakou dobu nechtěla o kole ani slyšet. U druhé jsme to s kolečky ani nezkoušeli.

      0 0
    • Smazaný účet  

      když se zkouší jízda bez koleček, tak jen lehounce přidržovat sedátko, nikoliv dítko, jo a napřed by mělo umět zastavit protišlapem

      0 0
      • KubaBajk  

        Díky za rady,nejspíš zkusím jednu po druhé:-)

        0 0
        • ares  

          Ty kolečka můžeš postupně víc a víc odklánět od cesty, až při opření o ně už bude kolo nestabilní, tak děcko samo pochopí, že tudy cesta nevede. Možná Ti samo řekne, že je na čase to sundat :-)

          0 0
          • KubaBajk  

            no myslím,že řekne:já neci!!

            0 0
            • ares  

              Jasně, nesmí to vidět. Takhle to probíhalo s tímhle klučinou a teď jezdí to co mi… Až mi občas jezdí mráz po zádech co předvádí…

              0 0
              • KubaBajk  

                malý satan:-)a bajka skoro lepšího než já,to bude ďas,ještě že s ním jezdí rozumní dospělí,co se krotí a nedělají blbosti..:-)

                0 0
                • ares  

                  No tady je z druhý strany, maminka mě vždycky ráda vidí… :-))) Mávne rukou a jde pro hadici :-). Jinak můj synátor to není, ale nebojí se ničeho. Musíme ho krotit, technicky se velmi rychle zlepšuje :-), ale pomalu roste…

                  0 0
                  • KubaBajk  

                    no takhle jsem ještě nedojel:-)to by mě ženuška pochválila.Takže to bude chtít nové celopéro,když se tak zlepšuje,velikost tak XXXXXS a rozhodně bez nášlapných pedálů

                    0 0
                    • ares  

                      Jj, to jsme tátovi navrhli a kroutil se, že je ještě malej – to má pravdu, taky by to pro něj chtělo kotouče, protože jezdí šílený svahy, v podstatě jako na sjezdovce a bolí ho prsty, nějak ty véčka nestíhaj… Pokud u toho vydrží :-)

                      0 0
              • ares  

                Nějak mi ta čeština nejde… :-(

                0 0
    • Rychlej turista  

      Kolo hlavně nesmí být velké. Sundat pedály, aby nepřekážely a výšku sedla nastavit tak, aby děcko dosáhlo oběma nohama na zem a cítilo se tak bezpečně. Samo se bude nohama odstrkovat. Chce to nejdřív rovinu a pak mírně z kopečka. Nezapomenout mu vysvětlit brzdy. Za dopoledne se naučí držet rovnováhu a po obědě už bude chtít pedály :-)

      0 0
      • Stancek  

        Tak tak… presne takhle jsme postupovali u male… Sundat kliky, sedatko dost nizko a z mirnyho kopecka se naucila drzet rovnovahu za jedno odpoledne, dalsi den pedaly a hura na to.

        0 0
    • veteran  

      Jak naučit tříletého kluka šlapat?

      Teď jezdí na odrážedle, balanc jakžtakž udrží, brzdí nohama, ikdyž brzdu má, ale používá ji vyjímečně.

      Na kole šlápne maximálně jednou nohou půl obrátky, a pak si to hned druhou nohou zabrzdí (vzadu je torpédo).

      Nebyl by pro něj lepší do začátku furtošlap? Ještě mně napadlo nadzvednout mu zadní kolo a aby se naučil „točit“ naprázdno.

      0 0
      • elfik  

        Jestli nejsou 3 roky na šlapání přeci jen málo. Naše holka jezdila do čtyř na 12 odrážedle s brzdou, tím se naučila rovnováhu a hlavně brzdit páčkou. Ve čtyřech letech přestup na 16 kolo, za chvilku šlapání šlo a pak už rychlý progres. Myslím, že zásadní je dosáhnout na zem i ze sedla. Sice to není ideální na šlapání, ale ta jistota dělá hodně. Najezdila loni ve čtyřech letech 650 km.

        1 0
      • t29  

        Co šlapací tříkolka?

        0 0
        • Alojs01  

          Přesně tak, tam je furtošlap a dítě to za chvíli pochopi :-)

          0 0
          • kocers  

            Přesně, tříkolka a nebo nějaké ty podobné vehikly klidně s klima na předním kole. Nebo pro kluka mě ještě napadá šlapací traktor. Naše to zkoušela porůznu u babiček(u jedné tříkolka u druhé šlapací vehikl) řekněme od dvou a ve 3 letech už na kole měla najeto cca 100km(začla jezdit 4 měsíce před 3. narozkama)

            0 0
      • nitraq  

        Každý dítě je jiný, to občas těžko radit. Dcera je sportovně taková průměrná, takže na kolo šla vlastně až v necelých čtyřech, kdy předtím docela hoblovala odrážedlo. A měla beany 16, kde je volnoběžka, takže proto to asi měla snazší.

        0 0
      • vaclaw  

        Já bych na to zbytečně netlačil. Když nebude ve třech umět jezdit tak co? Dřív nebo později se to naučí a důležitý je, aby ho to bavilo. Klidně ať jezdí na odrážedle a čas od času ho vem na kolo si to zkusit. Není kam spěchat a u dětí ten skill může přijít ze dne na den, něco jim v hlavě docvakne a najednou to půjde.

        0 0
      • felix.org  

        Mladej do 3,5 roku trénoval balanc na Firstbiku. Šlapat se mezitím učil na takovým plastovým hracím traktoru. V těch 3,5 letech jsem ho posadil na 14" a sedl a jel. Za dva dny měl doma 16", na té jezdil sezónu a od 4,5 má 20". Každý dítě je jiný, ale podle mě na naučení šlapání pomůže ta už zmiňovaná šlapací tříkolka nebo nějaká hračka jako u nás ten traktor.

        1 0
      • Lister  

        Pokud na odrážedle drží balance jakžtakž, tak na kolo ještě není zralý.

        Ale podle toho, co popisuješ, asi máte balanční kolečka. Sundat. Naše dečka to nedávaly – z odrážedla měly zažité správné návyky, že v zatáčce se kolo naklání a s balančníma kolečkama nedokázaly jezdit.

        0 0
        • 01carbon  

          kamarad ma syna ktery je takovy hloubavejsi a kdyz ho ucil jezdit na kole s balancnima koleckama, tak synek se zamyslel a prohlasil ze je chce i na predni

          1 0
    • biker752  

      Malej začal na plastové motorce, pak odrážedlo 10" to střídal s 12". Ve třech(léto) jsme zkusili poprvé 12" kolo ale nechtěl šlapat. Nechali jsme to tak a dál drandil na odrážedle. Na jaře (tři a půl) zase sedl na 12" kolo a do 20 minut jezdil bez přídavných koleček. Za měsíc jsme koupili 16" rascala a od té doby jezdí jak drak.

      Chce to čas a netlačit na to. Spoustu dětí začíná až v 6 letech. Čím lehčí kolo tím to jde líp.

      0 0
    • Velomiwookie  

      Ja teda uz mam pro dcerku nachystanyho wooma se slapkama co dostane za mesic a to ji bude 2,5 a verim ze sedne a bude slapat…

      Doted na odrazedle jezdi v pohode, z kopce drzi balanc a brzdi rukou, tak snad

      0 0
    • Venda  

      Zaklad je odrazedlo, idealne z kopce kvuli nauceni balancu v kombinaci se zvladnutim pohybu slapani. To jsme ucili na 12 kole s kolecky. Kdyz tyhle dve dovednosti zvladla, pak uz jezdila sama.

      Ze zacatku jsme na to tlacili, ze nektery to v jejim veku uz umet a tak, ale stacilo chvili pockat a dozrala na to sama. Neni kam spechat. Nejvetsi problem byl asi se slapanim, kdy s kolecky nebyl problem, ale bez nich mela problem slapat jen dopredu. Obcas ji proste dosla sila a dlapla dozadu a to byl bez kolecek konec.

      Vekove po tretim roce tyhle zaklady, po ctvrtym 16 kolo a uz nejake drobne vylety a ted ma pet a pul a zaciname na 20. Jo a je mrnava, to hraje taky roli. Vetsi statnejsi kluk by mohl byt rychlejsi.

      0 0
    • cibi  

      v době „přidržování za sedlo“ se mi osvědčilo dát do zadní stavby např hokejku / násadu od koštěte (na zdrhovačky).

      nemusíš běžet v předklonu :-)

      0 0
    • Lister  

      Není co učit.

      Děti, co lítají neohroženě na odrážedle, si na kolo sednou a jedou. Stačí, když jim člověk ukáže, co s pedály. Jinak na odrážedle naše začínaly v roce a půl a ve třech jezdily na 12.

      3 0
      • Lochy13  

        Presne stejna zkusenost. Jakmile umeli chodit tak odrazedlo a kolobezka.

        Pomocny kolecka vudec nedavat, pokud umi dite na odrazedle nejsou vubec traba.

        0 0
    • 01carbon  

      v lete na dovo jsme s sebou bravali deti kamarada (jsou od nasich o cca 4–5et statsi)

      vecer jsme chodili na veceri a pivko do asi 3km vzdalene hospy. nasi drandili na odstrkovadlech. kolobrndach… prochazka, vice mene jsme na ne cekali nebo dojeli pozdeji. jednou se deti domluvili, starsi pomohli, mladata vlezli na kolo pod tyci a do hospy uz jsme potom jezdili kolmo. samostatnou kapitolou bylo kdyz jsme se potrebovali premistit po silnici a mladej opakovane prede mnou nekolikrat zastavil – ani jsem se nevycvakl ten rok me ukrutne bolely zapesti jak jsem za nim padal

      0 0
    • Lochy13  

      Jinak dnes se moje mladsi dcera rozjela „pres pedal“ ponevadz musela

      Do ted jezdila na 12ce, kde to rozcupitala a jela. No a dneska chtela zkusit 16tku po segre, kde nedosahne obema nohama a vida jak to slo, hned napoprvy 

      0 0
    • Lochy13  

      .

      0 0
    • jamaco  

      Děti měli obě odmala odrážedlo.. na tom se naučí rovnováhu.. že se člověk až diví… Má to i klasickou brzdu na ruku..takže se po vysvětlení naučí brzdit do zastavení..

      První šlapací kolo jsme meli 16palcu bez prehazovacky.. jedno, dvě odpoledne zkoušení, aby se naučili slapat a pochopili že dozadu to brzdí..

      Potom 20 palců s přehazovačkou a je z nich cyklista

      0 0
    • Smazaný účet  
      1. mi jsme začali na odrážedle funny wheels. Je super, že se z toho dá udělat balance bajk + jde i zvednout výška o cca 2cm nahoru! když jsem dal mladému dozadu 1 kolečko tak si toho po pár metrech ani nevšíml, že musí držet stabilitu. Dokonce mi přišlo, že jezdí lépe.
      2. šlapat se naučil na stařičké tříkolce u babičky a na plastovém traktoru…
      3. balance bike Rascal Punk – na tom se mladej naučil skvěle jezdit i brzdit přední brzdou
      4. až ve 3,5 letech rascal 16ka, asi měsíc jen jako odrážedlo (bez pedálů) až se s tím sehrál tak jsem nasadil pedály a po 200 metrech tlačení za sedlo uměl jezdit i zastavovat.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.