• blackwater

    http://www.singltrekpodsmrkem.cz/…nky-a-skoky/

    Krásný učený text o tom, proč je trail typu Superflow zlo.

    Tomáš rád převrací veškeré pravdy. Tak zaprvé -co se týká kácení – při stavbě a budování Sft byl pokácen jediný strom silnější 10 cm. Ten byl použit na lávku a LČR nám jej prodali. Když jsem viděl zadávací dokumentaci ke stavbě Singltreku, pobavilo mě šílené kácení při stavbě „příroděblízké stezky“. Tak kolik to bylo Tome? 1000 stromů? A moc nelži, nebo tu dokumentaci najdu (mám ji někde na CD). Fakt je ten, že když respektujete přírodu a využíváte možnosti terénu, můžete bez kácení a masakrování lesa udělat parádní flow trail.

    Další absolutní nesmysl je o erozi. To by tu ještě Tomáš mohl napsat, že správný Singltrek je ten na kterém je tisíc kaluží.

    Sft můžete jet v dešti a po dešti a nic to s trailem neudělá. Je to proto, že jej stavěli welšani. Proto jsme je na to pozvali. U nich prší pořád a traily fungují. Při budování vždy první řeší vodu a pak teprve zábavnost. Zakomponování do krajiny může být u takového trailu stejné jako u sinktreku.

    Další nepravda je rizikovost a úrazovost. Důležitá je celá koncepce trailu, pokud k němu přistupují stavitelé se zřetelem na bezpečnost, tak může být bezpečnější než jednoduchý singltrek ze kterého nemáte respekt – viz. vysoká úrazovost na Singltreku. U nás v loňském roce byly tři lehké úrazy za sezónu. A to jsou všechny traily daleko těžší. Na Sft byl zatím jeden úraz. Možná by byla zajímavá statistika úrazů ze Singltreku za loňský rok. Další nesmysl je nákladná údržba. Ta je nákldná pokud neumím řešit odvodnění při stavbě trailu a nedokážu korigovat rychlost jízdy tvarováním stezky. Pokud je trail, kde není potřeba moc brzdit a neteče po něm voda , tak není údržba náročná.

    Je dobré stavět u nás nejrůznější traily a právě ta pestrost je krásná. Naprosto zbytečné je, ale překrucovat pravdy a lhát. Singltrek je super a nemám s ním problém. Jen prosím Toma, aby psal jen to co je pravda. Pokud před pěti lety hlásal dle knihy IMBA trail solutions, že na trailu může být voda (brod), ale ne kaluže a bahno, protože to je proti metodice a dnes nabádá bikery, aby projížděli kaluže, že to k tomu patří, je to směšné. Prostě nedokázal postavit dobře odvodněný trail tak se změnila metodika. Dneska nám tvrdí, že Sft nepatří do lesa, ale do bikeparku, protože v lese škodí. Ještě, že je tu expert, který nám to vysvětlí. Slyšeli jsme slovo TK, TK díky… Možná bude lepší nechat lidi jezdit a ať si udělají názor sami.

    0 0
    • mr.antik  

      Souhlas. Nikdo nikdy nechtěl po SpS nějaký mega klopky a konstrukce ,ale zkušenější jezdec se dokaže např. z půlmetrový vlny odrazit do pěkného poletu, když je dobře udělanej dopad, ta vertikální složka bajkingu prostě na SpS chybí a proto tam moc nejezdim.

      Prostě to tak stavět nechtěj, asi by to ve špičkách nedělalo dobrotu, i tak se tam motá dost lidí, ale zkušenější by si holt přivstali nebo jeli večer.

      To stránkový zdůvodnější je klasika, jen aby to vypadalo, že mají hodně argumentů :-)

      0 0
    • tonik666  

      Už jsem psal jinde, že to co mají pod smrkem neodpovídá registrovanému singltreku, protože tam mají louže :)

      Text TK je napsaný tak, že dává běžnému čtenáři smysl. Až když ho porovnáš s fakty, které běžně nejsou přístupné (počet pokácených stromů), tak lze začít debatovat, zda není kozel zahradníkem.

      Ať si pod smrkem staví co chtějí – buď budou mít návštěvníky z řad zákazníků Meridy a Authora, nebo se podvolí trendu a požadavkům na technické ježdění. (a když už to pochopil i Author, tak oni snad jednou také :))

      0 0
      • zoltan84  

        že mít meridu je ostuda už jsem tu dozvědel.

        a teď jsem poučen že to ani není kolo na technické ježdění, to jsem rád, myslel že jsem kopyto a ono je to značkou kola

        0 0
        • tonik666  

          Ostuda to není, a techniku s ní jezdit jde.

          Ale je to značka (stejně jako Author), která prodává tisíce levných kol širokým masám, což je skupina, kterou chce SpS oslovit.

          0 0
        • borda  

          Ty clovece, taky se mi ta formulace moc nelibila, ale pak mi doslo, ze je to spis tak, ze Merida a Author maji na tou kravinou nejakou zastitu. Proto je to takhle napsany a nechce to ta kola nejak dehonestovat. Ale je to jen moje domenka a zkoumat to nebudu, pac je mi to celkem fuk :-)

          0 0
        • Kubiczech  

          Nespolupracovala náhodou Merida se Stezkami? Rok, dva nebo tři zpátky? V podstatě tam budeš jako doma. (:

          0 0
        • Bonebiker1  

          Letos jsem si chtěl jet zajezdit do Rychleb, ale mám Meridu, tak nevím, jestli tam vůbec můžu…

          0 0
          • Smazaný účet  

            muzes…jezdeni je o pilotovi a ne o kole:)

            0 0
          • Pijer  

            Můžeš, Merida byla partnerem i RS a měli je tam v půjčovně ;-)

            0 0
            • JSt  

              ale nesmelo se s nema na sutry, jestli se nepletu. ;-)

              0 0
              • Pijer  

                No tak to je snad jesný, ne? To mě ani nenapadlo zmiňovat.

                0 0
          • karliner  

            Já bych tam taky rád jel, ale zase jsem slyšel, že pro RB ridery je to tam moc jednoduché :-(

            0 0
    • ZuzicK  

      Díky za tuhle reakci. Držím vám palce. TK mystifikoval ještě před SpS projektem a mystifikuje pořád.

      Že ho prsty nepálí, fakt. Stačí si najít fotky výstavby SpS, rozrytý sráz bagrem o šířce 2, 3 metry. Nebo můžu najít fotky před stavbou trailu okolo Měděnce a stovky označených stromků pro skácení, přitom o kus výš byl vzrostlý les, kde by se to alespoň částečně dalo namotat bez kácení. A ty louže.. raději už bez komentáře, projíždění louží mě velmi pobavilo.

      0 0
    • Kubiczech  

      Ne že bys neměl v mnohém svatou pravdu, ale nechápu, proč sis text přebral jako narážku na SFT. Soudného čtenáře by tahle spojitost v životě nenapadla.

      0 0
      • tomekusti  

        aj mě to napadlo. Tak sem neváhal a celé to pročetl. Přísně obecný text, který má v mnoha ohledech i logiku. Leč nejsem odborník na uvedenou problematiku. Tak třeba jen blbě čtu mezi řádky. Ale o jakémkoli projektu jinde tam není ani slovíčko

        0 0
        • goofy  

          Da se to pochopit z toho:

          Závěrem musíme zdůraznit, že jako tvůrci Singltreku stezky s klopenkami a skoky neodsuzujeme, naopak. Podle našeho názoru se však v českém kontextu nejlépe hodí do bikeparků a projektů pod lanovkami. Rozsáhlé projekty stezek v krajině by měly volit spíše umírněný, avšak komplexní přístup.

          0 0
          • mr.antik  

            tak jako jde o prachy, že :-) Ve hře jsou další lokality a je otázka, jak budou vypadat, kdo je přijede projektovat a postavit

            0 0
            • goofy  

              Tak tak.. Najednou Tk zjistuje, ze tu jezdi nejaci paprdove ze zahranici, a berou mu ksefty… No a nakonec i ten trail muze vypadat dobre, tak to uz je jo pruser! :-)

              Proti SPS nic nemam, ale cekal jsem, ze tam prave vyrostou i nejake vic technictejsi traily. Podle ohlasu porad stara bida, takze nic co by me lakalo tam jet pres celou republiku. To se podivam radeji snad na nejvzdalenejsi bod odemne do Nejdku :-)

              0 0
        • Kubiczech  

          Myslím si, že čtenář nepoznamenaný nějakými osobními bojůvkami by tady žádné spojitosti mezi oběma projekty nehledal. Jestli jedna strana nenápadně zaútočila, nebo si jen druhá strana myslí, že je pupkem světa, to už se nedozvíme. Radši ať si každý hraje na tom svém písečku.

          0 0
          • McBlacky  

            mám podobný názor.

            0 0
          • black.horse  

            No, než přímý útok to vnímám jako pasivní obranu. Konkurence má produkt, který nemáme ačkoliv by se nám do portfolia velmi hodil, ale jelikož nechceme/nemůžeme inovovat, tak raději uděláme marketingový tah, ve kterém spotřebiteli vysvětlíme, proč ten produkt není tak ideální jako ty naše a že to vlastně není potřeba ho mít…

            SpS je mainstreamová pěšinka pro konzumní masu, přidáním technických trailů a podobných věcí by svoje portfolio dle mě luxusně rozšířilo, ale takhle akorát přicházejí o příležitosti, otázkou je zda vůbec chtějí mít tak široké pokrytí, když technicky zdatných jezdců pravdpodobně bude méně než konzumentů SpS. Každopádně text je velmi dobře napsaný blábol, kvalitní PR práce, kterou neznalý tak snadno neprohlédne. Svým způsobem smekám i když je mi ten TK značně proti srsti.

            0 0
    • tomekusti  

      Nechci do toho moc rejpat, protože je mi vlastně jedno jaké žabomyší války vedete. Ale … Kolik stromů do 10 cm průměru bylo pokáceno? Nebo to nejsou stromy!? Strom o průměru 9cm je méněcenný? I kdyby byl, tak jestli jich zařvaly stovky, tak si myslím, že to zanedbatelné množství není. Co se týče eroze, tam je to sporné. Když se to dobře/špatně udělá tak je to diametrální rozdíl. Když ale vezmeme teoreticky stejnou kvalitu, tak klopenka bude opravdu k erozi náchylnější. A tak bych mohl pokračovat. Nechci tím vyvolat flame, spíš poukázat na to, že je to spíš věc přístupu a názoru. Pravda bude, jako obvykle, někde uprostřed

      0 0
      • borda  

        Asi tak. Kdyby jezdili proste v lese, jako vetsina lidi, tak se nemusi dohadovat. Ale chapu, ze kdyz je rukapane otevrena, do neceho se ty prachy narvat musi :-). Nicmene staveni umelyho terenu v terenu je imho kravina.

        0 0
        • mr.antik  

          každý trejl je defakto umělý terén

          0 0
          • zikky  

            Trail není umělý terén, jsou přírodní traily který nejsou upravovaný ani se o ně nikdo nestará. Singletrack je umělý terén, je uměle vytvořený..

            0 0
            • mr.antik  

              ne, singltrack je v terénu udělná umělá rovinka :-)

              0 0
            • goofy  

              I v terenu se musi singletrack nejak vyslapat, vychodit, vybrzdit, vyrezat… myslis, ze ve vzrostlem lese se najednou z cista jasna objevi pesinka? Asi ne, coz?

              0 0
              • zikky  

                Jasně tak když to budem brát takhle tak na počátku byla tma :-). Myslel jsem to tak že jsou traily třeba prochozený od zvířat atd. A ty se pak projezdí, není to účelově vytvořený pro bikování. ST je vyloženě a jen udělán na to a k tomuto účelu.

                0 0
                • mr.antik  

                  ty zvířeci jsou ok, ale všude neni kvanta zvěře. Pokud se nejezdí, příroda si vezme trail pěkně rychle zpět.

                  0 0
              • alinceb  

                Čáry, máry, singltrek!

                0 0
      • blackwater  

        Stromy pokácené do 10cm – 3.

        0 0
      • tonik666  

        Spíš jde o to, že týpek, kterej do lesa vjede s bagrem, vykácí co mu stojí v cestě, má stezky plný louží atd.

        …argumentuje tím, že nebude stavět skoky a přidávat techniku, protože by musel kácet stromy a skoky by blbě vypadaly a erodovala by půda.

        Tím se snaží naznačit, že skoky jsou špatné, muselo se kvůli nim kácet atd, aby veřejné mínění poštval vůči stezkám, které technické jsou (tedy podvědomý konkurenční boj).

        Takže se ti, proti kterým je text psán (aniž by si to bežný čtenář uvědomil), ozvou a snaží se uvést věci na pravou míru.

        0 0
        • mr.antik  

          je to prostě hromada zástupných argumentů, která se dala napsat pár slovy – nechceme, nelíbí se nám to, neumíme to, jeďte si jinam.

          0 0
        • tomekusti  

          Ozvou, i kdyby to tak nebylo. Páč kšeft je kšeft, negativní reklama taky reklama a diskuze se povedou dál. Budou zastánci i odpůrci prvního i druhého, ale o obojím se bude víc mluvit. Jestli vy jste se nakonec nedomluvili a tímhle si jen vzájemně neděláte reklamu. Kdo chce klopenky a skoky tak hurá sem, kdo klidné svezení po skoro rovinká (s loužema), tak sem :) Začíná mě to bavit

          0 0
          • tonik666  

            Si pohledej historii a budeš spíš zvracet :)

            0 0
            • tomekusti  

              Nebudu, je mi to totiž vážně úplně jedno. jezdím skoro výhradně po silnici. Do lesa chodím na houby. A když tam vjedu na kole, je mi jedno jak to vzniklo, když už to tam je. I když jistý stupeň ochrany té naší přírody je fajn, tak se nehroutím z pokácení tří stromů. To jsou jiný zásahy do přírody, který mě trápí víc

              0 0
          • borda  

            No a my ostatni vyuzije znaceni KCT, a v prirode najdeme oboji. Je ovsem pravda ze se nemuzeme chovat k turistum jako hovada a taky se obcas nase plaste dotknou asfaltu. Coz by spousta vyznavacu podobnych hovadin, jako je singletrack asi neprezila.

            0 0
            • siskin  

              Chápu že ne každému se to musí nutně líbit/bavit ho to. Ale jen by mě zajímalo jestli sis to byl alespoň projet ,když to tak vehementně odsuzuješ?

              0 0
      • nitraq  

        Ty stromy bych zas tak dramaticky neviděl. V zemi, kde se ročně pokácí 14 mil. m3 dřeva, a i to v některých případech nestačí na pokrytí poptávky dřevozpracujícího průmyslu, je stovka stromů kapka v moři.

        0 0
        • tomekusti  

          Bohužel musím souhlasit :-(

          0 0
        • goofy  

          To sice jo, ale tak proc na to upozornuje, kdyz kaci jak divy, kdyz to jde i uplne bez toho :-)

          0 0
    • goofy  

      No kdyz jsem na to pred nedavnem narazil, hodne jsem se pobavil… TK na hrad! :-D

      0 0
    • scret  

      tvrdim to stale TK byl svine a svini i zustal!

      Bohuzel, bezni lidi ani nevedi, co stoji za tim bajnym SpS, Cembou atd. a ti co vedeli, zapominaji…

      Ja tvrdim, ze zapominat by se nemelo a ze na kazdou svini se vari nekde voda!

      Stejne je to tak i s clankem, je to hodne nenapadne ale pro mnohe zretelne, proste do cestiny prelozeno, TK si obhajuje ten jeho zmrvenej vytvor na kterym se delaj louze jako prase…

      0 0
      • Kubiczech  

        Teorie zní krásně, ale většina těch, co nezapomínají, se po výletu na Smrk rozkydnou na lavičce, objednají si pivo a jejich přesvědčení jde rázem lehce stranou. Natož aby si tvůrci osobně postěžovali. To až cestou domů nebo později na internetu.

        0 0
        • ZuzicK  

          Je vidět, že jsi nikdy osobně s TK nediskutoval :-)

          0 0
          • Kubiczech  

            Měl jsem párkrát tu možnost.

            0 0
            • ZuzicK  

              V tom případě nechápu, protože s lidmi jako TK se diskutovat nedá, on cizí názor nepřijme. Jak píšeš níže, že ze svých názorů neustupuješ.. to on taky ne, ani když mu dáš argumenty, takže nechápu o čem jste mohli diskutovat :-)

              0 0
              • goofy  

                Kazdy o tom svem :-)

                0 0
              • Kubiczech  

                Nerad ustupuju, ty snad ano? (: Mám jinou zkušenost než ty, ale na druhou stranu nemůžu říct, že bych byl v rozpravách nějak úspěšný. (:

                0 0
        • scret  

          aaa, to uz tu dlouho nebylo:)

          nezlob se na mne, ale proc mam z tebe uplne stejny pocit, jako nejspis ty ze mne?:) uz te uplne vidim jak jdes s TK diskutovat na tema louze na jeho vysostnem dile:)) Poslal by te rovnou do … a to pravdepodobne tak rychle, jak bys zacal…

          Navic zcela uprimne, obrazek jsem si o nem udelal sam, kdysi z diskuzi a pote i z os.zkusenosti – nepotrebuju se hadat s blbem, ktery ma bozsky komplex… Sam bys uznal, ze to nikam nepovede a v mym veku jsem linej hadat se s nekym, kdo nenasloucha… Je to ztrata casu…

          A treba to tak nevnimas, ale ja si nestezuju, je mi celkem burt, jestli jsou na SpS louze nebo ne, jen mi prijde vtipny, ze ta superamericka technologie a knowhow budovani singletracku dostava v tomhle pojeti znacny trhliny:)

          A taky jak dokaze TK ohybat pater a menit hesla…

          0 0
          • Kubiczech  

            Áha, takže já už jsem ti něco podobného psal? Nebo proč tě ta obecná větička tolik zarazila? (:

            Z několikerého setkání s TK vím, že prosadit si vlastní protichůdný názor není zrovna jednoduché. Na druhou stranu na tom nevidím vůbec nic špatného, taky nerad ze svých názorů ustupuji. Čekal bych, že se ozveš, necháš se poslat do…a už nikdy nepřijdeš. Pak bych pochopil i tu kritiku.

            Nemáš ho rád, nelíbí se ti Singl, ale jezdíš tam směle dál, využíváš tamějších služeb, pak to celé na internetu kritizuješ a chlubíš se pevnými názory? Promiň, nerad to pitvám, ale přijde mi to přinejmenším zvláštní. Já nemám rád koprovku, a tak ji nejím. Nepřidávám si, abych pak po cestě z hospody řádně zkritizoval kuchaře.

            Jde mi spíš o ten princip. Hádám, že na ostatní budeme mít, navzdory těm našim „ehm pocitům“, názory podobné. (:

            0 0
            • scret  

              praveze mi prijde, ze jsi muj postoj hodne spatne pochopil…

              Ja SpS jako takovy vitam, v podstate jakykoliv podobny projekt. Je to super pro lidi, je to fajn i na pojezdeni – pro mne sice tak jednou za rok spis dva… Jen vice takovych projektu! Stejne tak rychlebky atd.

              Ja jen proste nemuzu prekousnout osobu TK jako takovou… a lidi, kteri v tom uz od zacatku s nim „jeli“…

              Stejne tak nemuzu kousnout to poplacavani po jeho vlast.ramenou a kecy typu, ze on to umi nejlip. Na tohle jsem siiilne alergickej u jakyhokoliv cloveka.

              Kdyby prisli s tim, hele, udelame nejaky stezky a uz od zacatku priznali, ze proste louze tam jsou, tak je to jina…

              Vzdyt biking neni o sterilni cistote a holt se clovek obcas umaze no…

              POrad si stojim za svym, ze za PH stoji taky obrovsky kus prace, ale narozdil od TK nema potrebu rejpat do „konkurence“, utocit a vychvalovat se, jak je dobrej. A to je mi mnohem sympatictejsi pristup a myslim, ze nejenom mne.

              Diskutovat s clovekem typu TK se proste neda, ne, ze to neni jednoduche, ale spis nemozne, jak psal Zuzick.

              To je jakoby jsi chtel diskutovat s Kalouskem…

              S takovym clovekem ani nehodlam ztracet cas, nehodlam si kazit naladu, prtze vim, ze se nic nezmeni, natoz se nekam nechavat posilat. On svuj nazor ani nikdy neni schopny prehodnotit… leda by se mu to hodilo do kramu… A proto TK povazuju za stejnyho kripla jako nektery politiky…

              0 0
              • Vilém  

                PH nema potrebu rejpat do konkurence. A toto vlakno zalozil kdo?

                0 0
              • ZuzicK  

                tečka

                0 0
              • Kubiczech  

                Od počátku je mi tenhle tvůj postoj jasný, ale prostě ho nechápu. Není mi jasné, jak s takovými názory můžeš jezdit po jeho singlu. Kdyby sis to nechal pro sebe, tak prosím, můžeš si myslet v podstatě cokoli. Ale jasně se proti někomu veřejně vymezit a pak si jít pojezdit po jeho díle? O cestičku samotnou a kaluže mi vůbec nejde.

                Nerad bych se dohadoval nebo do toho nějak zbytečně zabředával. Zatím jedeme jeden o voze a druhý o kalužích. (:

                0 0
                • alinceb  

                  Nic proti, ale ten „jeho“ singl je vybudovaný z peněz nás všech a TK to živí. Mám mu být vděčnej, že postavil něco, za co dostal zaplaceno?

                  0 0
                  • Kubiczech  

                    A o tom jsem snad něco psal nebo čteš mezi řádky? (: Máš recht, že jsem to měl dát do uvozovek, ale přišlo mi, že je smysl vcelku pochopitelný.

                    0 0
                • kolombo  

                  Není to jeho trail !!!

                  On je spoluprojektant a stavitel. Když Ti někdo postaví barák, tak nebude jeho, ale toho na čím je pozemku a kdo ho platil.

                  0 0
          • Kubiczech  

            Možná podstatný fakt – já nejsem nijak zatížený těmi historickými bojůvkami. V Čembě jsem nebyl a ani jsem se o ni nezajímal.

            0 0
        • scret  

          neber to nijak zle, pisemny slovo vyzni proste kolikrat trochu jinak… Treba se jednou nekde potkame a poklabosime…

          0 0
    • jecnak  

      Jsou taci, kteri pro svuj zisk jdou pres mrtvoly. Je jedno, zda je mrtvolou jasna demagogie, rozvracena neziskovka a ochota v jejim rozvraceni pokracovat soudne, rozhadani s kymkoli kdo odporuje ci ma jiny nazor, registrace pochybne ochranne znamky atd.

      Velmi se divim CeMBE, ze nevytahla uz davno ostrejsi munici, i kdyz ji ma.

      0 0
      • drbo  

        Proc plytvat munici na nekoho kdo uz nenosi uniformu ale spinave monterky (doslova) ?

        Me ho za chvilku, v jistym kontextu, uz bude asi lito. Tolik energie a planovani tomu venoval a pak to skonci prejmenovanim arealu (nezamenuj s privatnim singltrek centrem) a ztratou pozice projektanta ;-).

        0 0
    • Zinn  

      A co že je to „sft“? Jinak opět celé tohle rýpání mi přijde trochu zbytečné…očividně to tam postavit nechtějí. Důvodů je asi víc. No tak jdu a jezdím tam, kde tohle stojí a nebo rozjedu nějaký svůj vlastní projekt, když jsem tak nespokojený… Na to abych mohl pro radost jezdit opravdu nepotřebuju řešit nějaké cykloasociace nebo půtky o slovíčkaření.

      0 0
      • Zinn  

        Ok, nepodíval jsem se, kdo je autorem, takže první polovinu beru zpět. Ale i tak si myslím, že to moc prožíváš.

        0 0
    • cyborg  

      Mne vubec neprijde, ze by si Rychleby a SpS konkurovali. Je to jinej koncept,s jinou cilovkou, jsou od sebe dost daleko, potencionalnich zakazniku je tady prakticky nekonecno.

      Myslim ze tady resis totalni hovadiny

      0 0
      • šimlos  

        Souhlas.To se nedá srovnat.Klasický rychlebský stezky – nemyslím Černý potok, jsou punk,kam jezdí úplně jiný lidi než do Jizerek :-)

        0 0
        • siskin  

          Rád si zajedu jak na SpS tak do Rychleb..

          ale musím přiznat že Rychleby vedou :-)

          0 0
    • tomfree  

      Myslím,že je to zbytečné,lidé kteří do Rychleb jezdí ví co chtějí,já se tam jezdím odreagovat a odpočinout,líbí se mi i ta cesta autem tam,protože jedu hezkou krajinou,pomalu,mám čas se kochat,SpS je dobrý,když už jsi někde poblíž,tak proč si to neprojet,ale jet tam cíleně,to asi ne.

      0 0
      • pold  

        A proč ne? V rychlebech jsem byl loni asi 3×, a užil jsem si to vždy parádně (přestože jsou tam místa kde prostě a jednoduše slezu z kola bo si nechci natlouct rypáček). Ale takhle z jara kdy člověk nemá najeto si rozhodně radši projedu za víkend celý smrk, neboť je to lehké, sterilní, instantní a člověk se tam zabaví bezbolestně a bez nějaké velké dřiny.

        Mimochodem mi stále přijde, že i na smrku mám co trénovat, a jsou místa kde mne výlety do stromu nebo mimo trať potkávají dost často, takže úplně lehké to alespoň pro mne taky není (holt ne každý dá wales bez odšlapu nebo wiessnera v kuse, aby ho pak smrk nudil).

        Podtrženo sečteno, oba projekty mají moje sympatie. To že jsou na smrku semtam louže a bláto – to je tedy opravdu velká tragédie.

        A jestli se najde někdo třetí, kdo vynaloží energii aby vytvořil něco dalšího, ať tak nebo tak, nebo třeba na půl cesty, ať už z ryzího nadšení nebo za peníze z dotací, tak mu zatleskám taky.

        Takže pokud není za tímto vláknem nějaký skrytá rivalita nebo osobní antipatie, skutečně nevím jak by si dvě oblasti s cyklostezkama, nadto odlišnýma, mohly konkurovat nebo vadit.

        0 0
        • tomfree  

          Proč ne,protože projet se jen tak se můžu kdekoli na horách a nemusím jezdit tak daleko a je i dost příměstských okruhů,kde se dá solidně trénovat,kdežto Rychlebky jsou jedinečné tou zábavnou formou,přijedu,dám dva okruhy a jsem naplněný radostí na delší čas,i když jsem teď byl dva víkendy po sobě,asi se stávám závislým :-))

          0 0
          • pold  

            Tak z ostravy jasně, to bych SpS asi taky zvažoval :-)

            Ale pro nás kancelářské krysy z prahy, bez fyzičky i techniky, jejichž jedinou devizou k zvládnutí rychlebek je drahé kolo, je smrk takříkajíc „projektem na míru“, nadto v dosahu hodiny jízdy autem (jizerky na volno jsou jinak až moc makačka :-)).

            0 0
            • alinceb  

              jizerky na volno jsou jinak až moc makačka – kancelářské krysy z Prahy jezdí přece nahoru do Jizerek autem a tam si dají hřebenovku…;)

              0 0
              • mr.antik  

                žádnou hřebenovku, pkěn asfaltku na šámalku, ti odolnější na hřebínek

                0 0
              • McBlacky  

                my už jezdíme i hřebenovku autem je to fakt pohoda. D

                0 0
        • RomanH  

          Jenze tady jde spise o to, ze se TK opet ukazuje jako svine, ktera si ohne, co se ji nehodi do kramu.

          0 0
          • Peslezedirou  

            Asi tak, kdyby založil svoje s.r.o. a pak rozjel sps a nevyužil by naivitu lidí, které nalákal do os, tak by nikdo neřekl ani popel. Škoda, že to takhle udělal, no :-(

            0 0
        • Chudlick  

          Přesně jsi to vystihl. Za každý projekt, podobného ražení, jsem moc rád. Do Rychleb se letos chystám poprvé a moc se tam těším. SPS mam takřka za chalupou, takže logicky tam jezdím dost často a baví mě. Stejně tak jako mě baví okolí Jizerek, Krkonoš, Šumavy atd. Neřešim a jezdim a užívám si to, je mi jedno kde.

          Jen nechápu ty lidi, kteří SPS jako takový kritizují. Proč tam jezděj? Přeci bikeparků je už u nás víc než dost a díky bohu ještě máme svobodnou volbu se rozhodnout, kam na kolo! Mě když něco nebaví, tak to prostě nedělám! Přeci když se mi nelíbí na dovolený, tak tam nepojedu znova zkusit, jestli se mi tam opravdu nelíbilo,né?

          0 0
          • tonik666  

            Většina kritiků zde nemá nic proti stezkám, ale jejich staviteli a vrchnůmu propagandistovi Kvasničkovi. Z diskuze výše je to zřejmé.

            Nebavíme se o tom, jestli je dobré více nebo méně stezek, ale o tom, že Tomáš Kvasnička je muž bez páteře a bojuje všemi prostředky.

            0 0
            • scret  

              *1

              0 0
            • Chudlick  

              Jasný, neznám ani jednoho osobně, nemůžu je soudit. Nicméně v té propagandě bude asi TK dobrej. Jen to asi zrovna nebude chválihodné :)

              0 0
            • Kubiczech  

              Proč tam s tímhle přesvědčením ti kritici jezdí? Je to sice svině, ale na jeho zahrádce si zase pěkně pojezdíme? (:

              0 0
              • scret  

                jak vis, ze tam ti „kritici“ jezdi? pravidelne? A myslim si, ze je fer neco vyzkouset a pak hodnotit… Nez aby to bylo naopak…

                0 0
                • Kubiczech  

                  A nejezdí? Minimálně o pár kusech vím. (:

                  Vůbec nejde o vyzkoušení a zhodnocení. Přijedu, zkusím, líbí nebo nelíbí, přijedu znovu nebo nepřijedu. Klidně to napíšu na fórum, aby ostatní věděli. Nechápu ale, proč do toho zatahovat antipatie vůči TK. Nechápu, proč tam ti kritici vlastně jezdí, když je to takový záporák, s kterým by na pivo nešli a prachy by mu nepůjčili.

                  0 0
                  • scret  

                    taky nevim, ja svuj nazor napsal, za nikoho jinyho mluvit nemuzu…

                    0 0
        • siskin  

          +1

          0 0
    • obda  

      Zaujala mne následující citace z odkazovaného článku:

      … přístupné a kvalitní stezky jsou zatím jen na Singltreku pod Smrkem :D

      0 0
    • Excel  

      Jsi parazit a pu(i)čusta, abys věděl!

      0 0
    • lusk  

      Zakomponování do krajiny může být u takového trailu stejné jako u sinktreku.

      To je narazka na louze? .)

      0 0
      • mr.antik  

        jaký louže, tam přece žádné nejsou.

        0 0
        • karliner  

          Teď už tam jsou, protože vetšina bikerů louže neumí projíždět a jezdilo se i za deště a těsně po něm, než vodu stačilo absorbovat podloží. Tím pádem celé podloží poničili a semtam se louže objeví.

          0 0
          • mr.antik  

            takže, co se má teď oficálně říkat?

            0 0
            • karliner  

              Teď se sepsal manuál jak louže projíždět a souběžně se žádá o grant na generální rekonstrukci :-)

              0 0
              • mr.antik  

                asi upgrade metodiky singltrek v1.0 na singltrek v1.1, která dovoluje o kalužích nejen mluvit a dokonce z nich vytvořit marketingový tahák.

                0 0
                • alinceb  

                  Přijeďte si STpS užít kaluží!!!

                  0 0
                  • Vilém  

                    Jasne, holka z plakatu mu napise nejaky pekny zamer a dostanou z EU dotaci prachy na vybudovani umeleho zavlazovani.

                    0 0
                    • alinceb  

                      Jedině na STpS kaluže i když nezaprší! Přijeďte si k nám užít vodu pod koly za každého počasí!

                      0 0
                • ZuzicK  

                  Jupí, už nebudeme černé ovce na fb :-D

                  0 0
      • bochov  

        Ono pana TK musíte brat jako typicky produkt této doby kdy jedinec napalil spoustu duvěřivcu a veřejně lže.Tudíž na takove lidi je třeba jedno vyloučít je z normalni společnosti prostě je ignorovat.

        0 0
        • Danikklotz  

          souhlas a držím palce. To co jste na RS udělali je prostě bomba!!!

          Díky!!

          0 0
    • pstasek  

      Kdybyste dění na SpSm trošku sledovali, došlo by vám, že tento článek je především reakce na nedávnou událost, kdy nějaký „dobrák“ vykutal na stezkách zvýšený a nečekaný dirt. Imho článek dál rozvádí, proč je takové chování špatné. Připadá mi, že tu je někdo až přehnaně vztahovačný.

      0 0
      • lutte1  

        dirt na SPS, to zní dobře :D

        0 0
        • Smazaný účet  

          jenom aby to nebyl dirt vyse obrubniku:)

          reakce na vykutanny dirt je mimo, prote co neni moje, do tooho nekutam…

          0 0
          • pstasek  

            Citace z jejich fb stránky:

            //Výrazná terénní vlna na dvousměrné stezce těsně nad statní hranicí, na které někdo vyrubal „skokánek“, už není nebezpečná. Děkujeme všem, kteří nám problém nahlásili.

            Vzkaz tvůrcům skoku: Svým jednáním jste ohrozili zdraví ostatních cyklistů, pokud si chcete stavět dirty, nedělejte to na stezkách pro všechny. Díky Váš Singltrek.//

            Bylo to navíc na zeleném úseku. V tomto kontextu mi přijde ten článek úplně na místě a nechápu, proč si ho někdo vztáhnul k Rychlebkám.

            0 0
            • goofy  

              Myslis, ze kvuli jedne vlnce sepsal TK takovy sahodlouhy referat? Asi ne Time, vid? :-)

              0 0
              • tonik666  

                To vyjáření z FB ke skoku je tak akorát co by stačilo, kdyby šlo jen o ten jeden skok.

                Článek ale nepíše o jednom skoku, ale proč z principu na SpS skoky stavět nebudou, navzdory poptávce. Takže související téma, ale ne stejné.

                0 0
            • blackwater  

              "Milí přátelé Singltreku,

              zkušenější bajkeři se nás občas ptají, zda na Singltreku pod Smrkem přibudou také technické výzvy, jako pořádné klopenky a skoky. Ukazují přitom na jiné projekty stezek v zahraničí i u nás."

              Citace z úvodu zmiňovaného článku.

              Zmínka o nakopaném skokánku na zelené tu nikde není. Pokud se tu píše o lokalitách „u nás“ tak jsme se vztahovačně domnívali, že to možná může být o Sft. A i kdyby ne, je důležité, aby bikeři věděli, že obecně takové traily nejsou tak škodlivé jak tu Tomáš předkládá a navíc, že vědomě lže.

              Toť vše.

              0 0
              • scret  

                ja bych vsechny tyhle internety zakazal a vubec…:))

                aneb TK jako inkvizitor…:)

                0 0
              • pstasek  

                Já tam z toho právě čtu, že nechtějí nic takového budovat u nich (zvýšené nároky na údržbu apod.), do toho, co se děje jinde mimo Singltrek® nemají co kecat. Sice se ve článku přímo nezmiňují o nakopaném skokánku, ale jde tam i o vysvětlení, proč podobné věci k nim nepatří, aby to nemuseli vysvětlovat každému zvlášť.

                Chápu, že TK asi někomu šlápl na kuří oko a kvůli tomu pár lidí při jakémkoliv spojení s jeho osobou vidí rudě, ale SpSm, stejně jako jiné bikové lokality a projekty velmi vítám a výlet na ně je pro mě vždy příjemně strávený čas.

                0 0
        • Elwing  

          Taky mi zrovna dirt nepříjde, že by se tam dal udělat. už vidím jak to rveš do kopce po těch boulích a pak odpal někam do nebes, hmm :)

          0 0
    • Elwing  

      Trošku paranoia ne? Nikoho nezajímá, co píše na stránkách za PR kecy o metodice, loužích a klopenkách. Vždyť je to akorát ve výsledku všechno k smíchu. Když si tam chci jet zajezdit, tak ne kvůli tomu, že mi to Kvasnička vychválí, jak je to úžasný.

      0 0
    • Pavel  

      hmm, pěkně tu EU podojili… Kdo umí, ten umí…

      http://www.fondyeu.eu/…skych-horach

      0 0
      • Vilém  

        Hm, 17 mega, to je slusny:) Ani se nedivim, ze ted obratil a tvrdi opak toho co drive.

        0 0
      • Pavel  

        A hele, ono to není zdaleko všechno…

        http://www.fondyeu.eu/…e-singltreku

        MĚSTO NOVÉ MĚSTO POD SMRKEM

        252 480,00

        http://www.fondyeu.eu/…k-pod-smrkem

        Svazek obcí SMRK

        616 694,00

        http://www.fondyeu.eu/…skych-horach

        Lesy České republiky, s.p.

        16 875 200,00

        http://www.fondyeu.eu/…ro-verejnost

        OBEC LÁZNĚ LIBVERDA

        319 882,00

        a jako třešnička na dortu:

        Registrace evropské OZ „Singltrek“

        http://www.fondyeu.eu/…oz-singltrek

        Mgr. Kvasnička Tomáš, MA

        45 900,00

        0 0
        • Pijer  

          Teď už je mi (mimo jiné) jasné, proč tu známku tak chtěl.

          0 0
        • Peslezedirou  

          Hmmm, koumák ten hoch (TK) :-)

          0 0
        • alinceb  

          Ta poslední položka je hodně vtipná…:)

          0 0
        • McBlacky  

          takový drobný tvl. V Praze když se staví cyklostezky tak si k tomu připiš všude nulu…

          0 0
          • alinceb  

            No jo, ale v Praze je to potřeba, aby mohli lidi jezdit do práce na kole…;) :D

            0 0
          • MlokCZ  

            Nemusíš připisovat, stačí tu nulu přesunout. Ubereš ji na konci čísla délka v km a přesuneš na konec cen a je to :-)

            0 0
          • pold  

            Mně tedy taky zaráží jak všichni svorně nadávají pan nějakého pana Kvasničku, byť – což mi nijak nikdo zatím nevyvrátil – toho zjevně pro vznik SpS udělal asi celkem dost.

            Osobně myslím, že by bylo tedy o dost užitečnější tu energii směrovat na kokoty, co staví asfaltové xindltreky všude kolem, za peníze které jsou úplně jinde, hlavně pod heslem „podporujem tudlentctu cyklistikum, ekologie zdraví (a hlavně bakšiš do kapsy)“.

            0 0
            • karliner  

              Tak když se podíváme do minulosti, třeba Hitler udělal hodně pro rozvoj dopravní infrastruktury v Německu a Lenin elektrifikoval Rusko. Tím nechci nikoho k nikomu přirovnávat, ale je třeba znát souvislosti.

              0 0
            • scret  

              i pan Kalousek udelal pro CR urcite dost… a je to takovej hodnej pan… Bohuzel neznas vsechny souvislosti a tak nemuzes soudit ty, kteri soudi:)

              0 0
            • McBlacky  

              ono to je dost historický ve vztahu v Čemba verze 1.0.

              jinak souhlas s druhou částí

              0 0
              • karliner  

                Člověče, já si naprosto vážně myslím, že stavba asfaltových cyklostezek je pro rozvoj cyklistiky a sportu vůbec správný směr. Blbé je na tom to, že stavba kilometru české cyklostezky je stejně drahá jako kilometru německé dálnice, to s tím ale souvisí jen okrajově.

                0 0
                • scret  

                  Me jen stve, ze vsichni to vedi, vsechny to se..e (krome schvalovatelu a staveb.firmy) a nikdy nic se nezmenilo…

                  Chapu, ze je to v jednotlivci, ze se clovek proste musi ozvat… Bohuzel si myslim, ze to neni uplne tak jednoduchy..

                  0 0
                • kolombo  

                  Já se také domnívám, že přiměřené množství dopravních cyklotras a přiměřené množství rekreačních cyklotras, klidně i v kvalitním povrchu, k dopravní infrastruktuře pat­ří.

                  Jde ale o to, kde se staví, co a za kolik.

                  Ale myslím, že do tohoto vlákna to nepatří, tady nadáváme na někoho jiného :-)

                  0 0
                  • alinceb  

                    Ráno sem prolétl ten liberecký „plátek“, co nám někdo každou chvíli cpe do schránky, a vypadá to, že aspoň u nás se blýská na lepší časy…:) Doufám, že to samé budu moct říct na konci volebního období…

                    0 0
                • pold  

                  Ale tak ano – proč nemít asfaltovou stezku kolem vltavy nebo asfaltové cyklotrasy v rámci měst pro snadné cesty do práce / z práce. To asi může být v cajku. Jiná věc (a na jinou diskuzi) je, jestli je fakt asfalt nezbytně nutný na různé dálkové cyklotrasy, tam si myslím že existují lepší řešení (už s ohledem na synergické efekty jdoucí s asfaltem ruku v ruce, v neposlendí řadě argument „máš stezku, jinam se neser“ a obvyklé dokurvení dosavadních cest).

                  Ale jsou tam dva momenty obecně proti. Za prvé, nějak se vžilo – alespoň v obcích kde jsem měl možnost to sledovat – pojetí podpora cyklistiky = namalovat pruhy nebo cyklostezka; a když už cyklostezka, tak beton a asfalt.

                  Za druhé, jakmile se staví metodou beton asfalt, tečou peníze proudem a mastí si kapsu stavební firma a druhý nejvědší **** v obci (ten první největší obvykle sedí na nemovitostech a bytech, ale to už je jiná písnička).

                  Jinak tu ale solidně offtopičím takže končím :-)

                  0 0
        • Polka  

          Pekne se cini…dacan, ale ta ochrana znamka je vrchol.

          0 0
        • Polka  

          Nejaka ovecka, ktera nema odvahu napsat osobne a vylezt z anonymity mi prave poslala tyto dva odkazy:

          K objasneni me predesle reakce:

          • problem nevidim uplne primo v samotne ochranne znamce (i kdyz u obecnezaziteho pojmu singltrek je to hodne rozporuplne), ale samozrejme v te dotacina ni. U RS zadnou dotaci na ochranou znamku nenalezam.
          • chapu, ze pokud takove fondy a jejich cerpani EU potazmo CR umoznuji, takproc toho nevyuzit, ale s rozumem a ne jak je v CR (u TK) zvykem. Ja jsemu referenda do EU nebyl, takze mam v tomto svedomi cisty.

          Pro Pavla Hornika: ser na TK a nenech se jim rozptylovat, nestoji to za to, delate to hodne dobre, podle mne lip a lidsteji, takze drzim palce, letos se u vas doufam opet zastavim.

          0 0
        • Pavel  

          Tady jsem našel, co za těch 16 mega bylo „vybudováno“: http://www.cz-pl.eu/…-horach.html

          0 0
        • Pavel  

          A tady je rozpočet projektu „registrace evropské OZ Singltrek“: http://www.risy.cz/…ty-eu/detail?…

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.