• Haryk

    Potkalo mě to štěstí, že jsem si před 14. dny zlomil kotník. Výsledek – šest šroubků v tlapce, sádra…Chtěl bych zeptat Vás, co jste to měli taky, jak dlouho jste byli bez kola, za jak dlouho jste mohli normálně chodit, co rehabilitace…a tak, no. Všem díky za odpověď.

    0 0
    • matts1  

      No, nevím, jestli to chceš vážně slyšet…Měl jsem rozdrcenej vnější a zlomenej vnitřní na pravé noze, dostal jsem 9 šroubů, byl jsem skoro měsíc v nemocnici, tři operace, pak tři měsíce na berlích. Stalo se to loni v půlce srpna a pajdat na to jsem začal v lednu. Ideální na rehabilitace byl bazén.

      Většinou, když je to zlomený relativně „normálně“ tak se to rozcvičuje dřív, já jsem s tím mohl začít hýbat snad až někdy v říjnu, a to jen hýbat, bez zátěže.

      Na kolo je to dobrý, protože to nezatěžuješ vlastní vahou a pěkně se to rozcvičuje, ale třeba běhat bych ještě nemohl. Ani nějakej výšlap do hor.

      Každopádně to chce trpělivost a hodně času, ale dá se to dohromady. Já jsem ze začátku ani nevěděl, jestli vůbec budu chodit.

      Asi sem Tě moc nepotěšil, ale tohle je moje zkušenost. Tak přeju, ať se to dá brzo do kupy.

      0 0
      • Haryk  

        Díky. Měls to horší. Já to mám jenom prostě zlomený. V nemocnici týden a pak na revers s Pradaxou pryč. Tento čtvrtek jdu na kontrolu, tak uvidím. Ptám se, protože má dlouhou chvilku a chtěl bych vědět, na co se připravit.

        0 0
        • matts1  

          To je dobrý, že to budeš moct rozhýbávat brzo, já jsem s tím hrozně dlouho nemohl ani pohnout a je to hodně poznat na Achilovce, ta ještě pořád oproti levé noze nic moc.

          Hlavně nespěchej s nějakou větší zátěží, chce to fakt čas, ale pak to funguje :o) Ale kolo je na to fakt výborný, já jsem na kole „jezdil“, i když to nebylo žádný ježdění, ještě když jsem na to nemohl šlápnout, ale jen opatrně, abych nehodil držku, nebo abych na to nezapoměl a nedupl na to.

          0 0
        • hampik  

          …ahoj, já jsem měl zlomený kotník na levé noze, sice tam nebyl chirurgický zákrok, ale doktoři podcenili ředění krve, takže mě zkolila doma plicní embolka…humus. Pak jsem byl pět dnů na JIPce a tři týdny ve špitále. Sádru jsem měl celkem šest týdnů. Za dalších 14 dní jsem to rozchodil, ale napuchlé to bylo ještě dlouho potom. Nejhorší bylo, že mě ta embolka poškodila srdce. Doktor říkal, že nebýt kola, tak už bych tady nebyl. Dávej pozor na hematom a zeptej se na ředění. Jinak, hodně zdaru, všechno bude dobré, uvidíš…držím palce.

          0 0
          • Haryk  

            No tfutajxl, ještě že jsem to nečetl v červenci, to bych se asi posral. Teď už v pohodě, příští týden jdu na vytažení zbylých šroubů – noha je už zahojená.

            0 0
    • StuntJ  

      Já jsem měl zlomený vnitřní kotník a vcelku 3 měsíce mimo provoz. Po měsící a půl sádra dole, pak měsíc rehabka a nakonec vrácení do života :o)

      0 0
    • Charles2k  

      Já mám po tříštivé zlomenině bérce (loni v srpnu na kole), po 2 operacích a stále to není OK.

      Kotník také rozcvičuji, protože tam mám blízko šrouby.

      Pár postřehů – mlaďochům srůstá rychleji, než třeba čtyřicátníkům, což je celkem známá věc. Moc důležitá je správná rehabilitace, nech si HNED bez otálení nějakou důslednou rehabilitaci předepsat. Moje zkušenost je, že často jsou doktoři ohledně rehabilitace velmi laxní. Sám teď třeba dojíždím do jiné nemocnice, protože v místě bydliště mě primář rehabilitace, blbec, odpálkoval se slovy to je dobrý, cvičte si sám. Obvoďák a jiní doktoři jen nechápavě kroutili hlavou. Na kotník je výborný rotoped a kolo (bacha nespadnout). Rotoped zpočátku s menší zátěží. Plavání je rovněž dobré. Na rehabilitaci jsem nejdříve chodil na individuální cvičení a nyní chodím do skupiny zaměřené na kotníky (chodím teda i na kolena :-)…). Plus mám předepsanou i magnetoterapii. Postupně je dobré také cvičit tzv. nestabilní plochy – jako různé balanční podložky (houpavý pohyb jako na starém šlapacím šicím stroji) – není špatné si koupit domů, šlapání na malé trampolíně apod.

      Jinak po operacích jsem rotoped zkoušel už za týden. Kolo – po první operaci mi povolil po 3 měsících, po 2. operaci cca po měsíci. Zpočátku byl velký problém nasedání a vysedání, člověk musí hodně opatrně, nemohl jsm žádné prudké výjezdy. Teď jezdím druhým měsícem a hodně se zlepšuju. Ovšem chůze pořád není OK a na běh zatím můžu úplně zapomenout.

      0 0
      • Haryk  

        Díky. S tou rehabilitací si to ohlídám, ale myslím, že s tím nebude problém. Chystám se říct kamošovi, aby mně půjčil trenažer, (stejně mu tlí ve sklepě). Normálně jezdit na kole mám strach právě kvůli nečekanýmu vystupování. Dost mě zaskočila ta „skupina kotníkářů“…to zní skoro jako skupina anonymních alkoholiků:)))), už vidím, jak tam sedíme dokolečka a vykládáme si, jak jsme k tomu přišli, načež nám doktor bude udílet rady, jak se vyvarovat té úděsné závislosti, (na cyklistice),:))).

        0 0
    • mastihuba  

      týden ve špitále týden doma a pak už jsem jezdil. U mladýho člověka prej kost sroste asi za 7–14dnů. Kvuli sešívanejm vazům jsem neměl gips, tak mi s nohou cvičili už druhej nebo třetí den po operaci, aby prej povolily stehy. Zezačátku jsem zlomenou nohu moc nepřidával, ale postupně se to poddalo. Na rehabku jsem nechodil vubec, ale každej den jsem protahoval vazy doma.

      0 0
      • Haryk  

        Hmmm, tak to máš asi lehčí, než já. Sádru mám třetí týden, zítra jdu na kontrolu. S tou nohou trošku viklám, tak to třeba nebude taková hrůza. Takovej fofr, jako u Tebe, to ale nebude.

        0 0
    • Lowrider  

      Plesknu to sem.

      Nevíte někdo za jak dlouho po operaci roztříštěného zápěstí se pouští z nemocnice domů? Asi to bude hodně individuální, ale tak přibližně nebo kdo má jaký zkušenosti. Díky.

      0 0
      • Consuelo  

        Nevím, co přesně myslíš tím „roztříštěné zápěstí“. Já měl 2× přelomenou zápěstní navikulární kost. 12 týdnů sádra, pak avizovaných 8 týdnů rehabilitace. Jezdím jen silnici, ale začal jsem jezdit i se sádrou vpodstatě hned. Největší problém je dobře odvedená operace. Tak se děje zvláště u dětí, u dospělých už méně, takže máš-li možnost, svěř se do rukou odborníků.

        Z nemocnice by tě s tímhle měli pustit max. do 3 dnů, ne-li druhý den po výkonu.

        0 0
        • Lowrider  

          No takhle, kamarád spad z kola a zítra má jít na operaci, je v Domažlicích a neví kdy ho pustí, tak sem zadal dotaz sem, abych věděl, kdy přibližně pro něj budu muset jet, abych si moh naplánovat program :-). Takže můžu počítat den po operaci až tři dny. Oukej. Díky :-).

          0 0
          • Consuelo  

            Aha, ale i tak bacha na to. Zápěstí je prevít, strašně náchylný na tvorbu výrůstků. Hojí se skoro nejhůř z celého těla, takže mu přeju štěstí, ať mu to napoprvé dobře udělají. Asi přijdou titanové, možná (spíš ne) biologicky rozložitelné šrouby – to se dělává právě u adolescentů. Hodně zdaru!

            0 0
            • Lowrider  

              Dobře. Díky moc. I za informace :).

              0 0
              • Lowrider  

                Tak včera ho operovali, řekli mi, že to proběhlo dobře a že mu to spravili, ale pustí ho až příští týden, že ho chtí ještě pozorovat (ne kvůli zápěstí, ale kvůli palici, protože tu má taky rozbitou).

                0 0
          • kassar007  

            Tak zrovna Domazlice teda jsou docela masakr. Asi hodne zalezi, jak se to zrovna povede, ale mel jsem tu cest tam s navikularkou chodit. Po dvou mesicich co porad mudrovali, jestli to praskly je nebo ne aniz by udelali nejaky iny vysetreni nez rentgen jsem se dostal do Motola k jednomu spickovymu doktorovi co delal jenom ruce a to byl trochu jinej pristup a vysetreni :-) … tak poprej kamaradovi hodne stesti at mu to dobre dopadne.

            EDIT: hups trochu s rocnim zpozdenim :-) … mno nic priste budu pozornejsi

            0 0
    • ememem  

      spiralova zlomenina – 10 srobov – operacia, 3 dni v spitale apotom na reverz domov. 6 tyzdnov sadra. znama mi to chodila spociatku tak kazde tri cistit a prevazovat. sadru mi rozstrihli este v nemocnici, ******** to tlacilo a myslim ze tej pooperacnej rane urobilo celkom dobre ze mala trocha vzduch. po asi 3–4 tyzdnoch 2 fixacne sroby v lokalke isli von a namiesto tej velkej tazkej klasickej sadry isla taka odnimatelna plastova na mieru urobena dlaha(hradila poistovna). s tym som uz cca 4 tyzdnoch chodil plavat, inak kvoli atrofii som s tym zacal cvicit asi po tyzdni t.j. hybat hohou kolko to dovolilo. potom tak dalsich 5 tyzdnov rehabilitacie a chodenie s palicou (barle som uz odmietol pouzivat) cca po 3–4 mesiacoch sa uz dalo chodit a cca po pol roku sroby isli definitivne von. uplne „zahojenie“ tak ze som to prestal vnimat tak asi rok.

      co sa tyka bikovania na stacionare v ramci rehabilitacie tak asi po dvoch mesiacoch od operacie ale davaj bacha, ohybnost je znizena, vsetko stuhnute, aj to pobolieva a ked si tresknes heohybnou nohou o rajdy tak vyronis slzy…

      0 0
      • Charles2k  

        Tak mně budou po tříštivé zlomenině bérce vytahovat šrouby a jistící železo až po 2 letech (nesrůstalo to jak mělo)… :( Možná to bylo i tím, že jsem měl ve stejném místě v dětství právě spirálovitou zlomeninu (otočil jsem se na lyžích o 360st a vázání „Massag“ nevyplo). Zajímavé je, že jsem vůbec neměl sádru, ale vždy jen jístící železo uvnitř nohy.

        Na kole jsem začal až cca 9 měsíců od úrazu, běh (jen malé úseky s dobře tlumivými botami) po 14 měsících. Problém mám se svalovou hmotou, stehno na zdravé noze je stále skoro o 5cm silnější než na zlomené. Přitom nachozeno a naježděno mám docela dost km. Zpevňují se sice obě nohy, ale rozdíl se prakticky nezmenšuje. Porod je to u běhu, ten se pořádně zatím skoro nedá.

        0 0
        • ememem  

          po takej dobe bych to v ramci moznosti posiloval, myslim ze aerobnou cinnostou svalovej hmote moc nepridas

          0 0
        • Manas  

          Rozdil v hmote se nikdy nevyrovna i kdyz ta noha bude stejne silna jako zdrava. To mi reklo nezavisle na sobe vic doktoru. A to mam jen blbou plastiku ACL.

          0 0
          • SantDem  

            Caute lidi. Potaklo me to same. Spadl jsem na ledovce – zlomenej vnejsi i vnitrni kotnik plus zlomenina lytkove kosti – absolutne nechapu jak se mi tohle mohlo stat, ale kdyz si jen na to vzpomenu, tak me omejvaj. brr… jel jsem hned na sal, kde me cca 2 hodky operovali. Pak tejden ve spitale a potom domu. Doma jsem mal dlahu nechodicku 4 tejdny. Vcera mi ji nadobro sundali, dle rtg je snad vse v poraku. mam ted 2 tejdny se snazit do rozhejbat a zacit chodit z 80%. NO LIDI REKNU VÁM – DES A HRUZA. STRASNE ME TO BOLI PRI HYBANI – ACHILOVKA A NART MRZI KOTNIKAMA JE UPLNE ZTUHLY.. cvicim s paskem nebo rucnikem ze lezim a pritahuju nohu k sobe (boleeest ,) ) jinak popadnu berle a stojím asi 4 minuty na noze, ze napinam achilovku a snazim se vydrzet co nejdyl a dneska jsem prisel na snad dobrou techniku: stojím a houpu se – pokrcuju se v kolenou a napodobuju chuzi – tzn: stojím oprenej o berle a vahu prenasim z paty na spicku – jako kdyz cekat na zpozdene CD jako vzdycky a je vam dlouha chvili a houpete se na nohou – akorat obracene z paty na spicku jako pri chuzi. boli to a moc, ale cvicim druhej den a teprve rano – spise bych ocenil, jestli nekdo, kdo uz ma zkusenosti za sebou umí poradit, zdali to delam spravne a jake jsou jeste dalsi cviky. rotoped si zrejme poridim jak na to tady koukam. dekuju moc za jakykoliv reagovani a VSEM PREJU – AT MAJ CO MAJ CO PROBLEM, ABY SE BRZY UZDRAVILI A MOHLI ZASE AKTIVNE SPORTOVNE ZIT NA PLNO. x)

            0 0
          • SantDem  

            a sorry za chyby – pisu to vleze z notasku a skace po mne pes :D (KEZ BY SLECNA) :DDDD

            0 0
          • SantDem  

            jo a jeste me zajima, jak casto mam cvicit – celej den, porad s malejma pauzama, par hodin at to neprezenu … ? diky

            0 0
            • Haryk  

              Zdravím. Podle toho, co se Ti stalo a co s tím teď děláš, tak se mně zdá, že divočíš docela brzo. Já jsem začal rozhýbvat, až mně vyndali nějakej suprablablabla šroub po cca 2. měsících od první operace. Jinak hrozí, že se ti zalomí…Mně to tak nebolelo, ale nedával jsem tomu takovej kouř.

              Jinak nejlepší na rozhýbání je trenažer. Vždycky jsem dal na hodně lehkej převod 20 minut ráno, 20 po obědě, 20 večer – a byl jsem za hvězdu v naší skupině kotníkářů. Po asi 5. měsících jsem chodil už v pohodě. Po 9. měsících mně vyndali zbytek šroubů a vcelku dobrý. Noha není tak ohebná, jak ta zdravá, ale jde to.

              P.S. – tohle jsem měl v noze.

              0 0
              • mastihuba  

                ono asi záleží na rozsahu zlomenin. Sem měl urvaný vazy uštíplího kus lůžka kotníku a zlomenou lýtkovou kost a kvuli vazům mi doktor hejbal s kotníkem už druhej den po operaci a pak každej den cvičení aby vazy nezůstaly zkrácený. sádrovou dlahu mi každej den sundávali a cvičili kotník od prvního dne. Ale je fakt že jsem tam zdaleka neměl tolik železa jako ty. Takže týden ve špitále, týden u bedny doma a pak už jsem sundával sádrovou dlahu a s ortézou vyrážel na kolo. Podle doktorů na srůst zlomeniny stačí 7dní.

                0 0
                • Haryk  

                  Hmmm, tak to čumím. Mně teda furt varovali, ať na to dávám majzla. Na kolo jsem normálně sedal až po 7. měsících, ale to byla moje připosranost, dalo by se i dřív.

                  0 0
              • SantDem  

                ahoj Haryku. Jj,to jsi mel ten suproblabla sroub kvuli jednomu vazu ne? doktor mi rikal, ze mi tam nejakej super sroubek chteli dat a ten se pak po kratke dobe vytahuje. nakonec usoudili, ze ne. Dali mi 7 sroubu do lytka kosti a jinak vse nejak asi zesili, ponevadz jsem mel pretrhly vsechny vazy. no ja se snazim s tim udelat nejaky krok s berlema – pac doktor mi rikal, ze to vesmes mladi rzchodi a mam na to doslapovat z 80% vahy … coz mi ted pripada absurdni. taky ste nemohli zohnout nart mezi kotnikama – ma to tekly a uplne ztuhly a o achilovce fakt nemluvím – zkracena a bolí kdyz natahuju samozrejme. dneska je to treti den co mam cvicit. makam doma v takovejch seriich – LEHNU SI PRED BEDNU A TREBA 15 MIN. NATAHUJU NOHU K SOBE ZA POMOCI PASKU NEBO RUCNIKU, PAK ROATACI NOHY – KOLECKA, PAK STOJÍM NA MISTE NA OBOU NOHACH TREBA 5 MINUT, PAK JSEM OPRENEJ NA BERLICH A KYMACIM NOHOU Z PATY NA SPICKU A ZE SPICKY K PATE A PAK TAK 20 MINUT CHODIM PO BARAKU S TÍM, ZE DAVAM DURAZ NA TECHNIKU – NA PATU K SPICCE JAK NORMALNI CHUZE. ODPOLEDNE JDU VEN – MAM VYCHAZKY OD 2 DO 6 – PARADA :) JDU SE NEKAM PROJIT A OPET DAVAM DURAZ NA TECHNIKU CHOZENI, ale stejne, kdyz bych melodhodit berle, tak neudelam ani krok, A JAK PRIJDU DOMU, TAK VECER LEHNU K TV A STEJNY PROCES CO RANO OPAKUJU. JSEM ZVEDAVEJ, JAKN A TOM BUDU ZA TY DVA TEJDNY … TAKZE TRETI DEN – DO TOHO… ,)

                0 0
                • Haryk  

                  Jo, ten šroub mně držel jednu urvanou šlachu. Máš to teda jiný, asi. Já jsem to zatěžoval 80% až po 2 měsících. Možná mně to nebolelo tolik, protože jsem to tak nezatěžoval. Ty cviky, co popisuješ, jsem dělal zhruba taky, jen bez váhy.

                  Jinak přeju brzký uzdravení.

                  0 0
    • Joseph de Sax  

      já na rozdíl od tebe si dávám pozor do čeho vjedu…hovno mi nevadí, to mohu mít akorát na zádech…

      0 0
    • VW  

      V půlce ledna 2008 jsem si cestou z nádraží na ledu taky zlomil kotník – ne tak brutálně – odnesla to jen zadní hrana fibie, ale rovnali a sádrovali mi to v narkóze, po měsící mi to měnili za chodící sádru, a po další 3 týdnech mi to sundavali definitivně, týden jsem na to nesměl šlápnout vůbec, pak týden napůl došlapovat, rehábky atd.

      1.5.2008 už jsme frčeli na kola do Maďarska – rovinky kolem 50km denně a vždy zakončeno v termálech (balzám na nohu i tělo ;o).

      O 14 dní později už jsem za nohu visel v nožním úchytu v raftu v Rakousku a provozoval to čemu říkali hydrotreking (prostě se šlo kamenitým řečištěm pěšky – klopýtalo se po kamenech, lezlo přes skalky apod.). Z raftu to už ale fakt bolelo a na kamenech taky moc velká jistota nebyla.

      A o dalších 14 dní už jsme odjížděli do Chorvatska na Kololoď, takže kopcovitější trasy a plná zátěž.

      Před pár měsíci se mě doktorka na preventivní kontrole ptala, která noha to byla. Já si za boha nemohl vzpomenout – musela se podívat do papírů ;o)))

      Se šroubama to bude horší. Vůbec ti to nezávidím.

      0 0
    • Shrek  

      No já jsem sice neměl nikdy zlomený kotník ale před pár lety jsem jsem měl nehodu na kole a odneslo to koleno. Stalo se to koncem srpna, spadl jsem na šotolině a roztrhl jsem si pravé koleno a vytrhl kus svalu. Skončilo to 58 stehy k tomu 2 měsíce sádra. Posléze jsem měl 3 měsíce ortézu, berle a chodil na rehabku. Do května dalšího roku jsem chodil o holích protože jsem nemohl pořádně hýbat s nohou(s potrha­nýma svalama to je na ho..o). Doktoři mi zakázaly jezdit na kole a další náročné sporty s tím že už nikdy nebudu pořádně chodit. Já jsem se na to vykašlal a v létě zkusil sednout na kole. Pár týdnů bolestí a byl jsem v cajku. Sice kulhám na pravou nohu ale jedím na kole, hraju airsoft a sportuju bez větších problémů. Kdyby nebylo kola tak nevím …

      0 0
      • Joseph de Sax  

        tak to vidíš, kdybys v tu dobu seděl na prdeli pěkně v hospodě, tak se ti to nestalo…

        0 0
    • gras  

      Kamoš měl zlomený kotník. Myslim, že 2 šrouby.Koupil kolo na rehabilitaci a do roka pohoda. Ted ani nepoznáš, že by něco měl s kotnikem.

      0 0
      • SantDem  

        takze radis koupit rotoped ..

        0 0
        • makana  

          Přiznám, že jsem hledala odpověď, jak rozcvičit ztuhlý kotník. A po přečtení této diskuse mám pocit,že jsem jiná. 29 ledna jsem si na snowboardu zlomila vnitřní kotník. Z holení kosti se ulomila spodní část kosti, která se posunula a tak mi byla při operaci (8.2.)„spadlá“ část byla vrácena a 2 šrouby upevněná do původní polohy. Sádru mi sundali 23.3. v pátek 25.3. tz.45hodin poté jsem odhodila berle a chodím. Rozsah pohybu není 100%, ale chodím bez problémů. Zítra jdu na rehabilitaci tak uvidím jestli neriskuju. Ale nemám v úmyslu se šetřit pokud to nebude nutné. Asi mám kliku…

          0 0
    • hmm  

      Tak už 10dní o berlích. Když jsem se ptal kámoše jak si mohl zlomit nohu na rovném chodníku tak jsem se mu smál, teď jsem pro smích já. Na hlavasu ve štatlu jsem zakopl a přede všemi cca 250lidí jsem špatně došlápl a hodil tlamu. Prý to nemám zlomené ale boule jak pomeranč, po dvou dnech se části nohy zbarvily do fialova a to mě do dnes nepustilo. Chodit vcelku do boku zvládám takže asi dobrý. Jenom noha bolí a je nateklá. Dlahu nemám doktor jak slyšel o tromboze tak mi ji zatrhl a můj cévař mi rovnou nasadil injekce. Malinko jsem doufal že už budu touhle dobou fit ale nějak nejsem…ale když čtu ty zlomeniny tady tak jsem klidný :-D

      0 0
      • Georrge  

        To mas nejspise vymknuty, to je hned. Ale bud na ten kotnik dlouho opatrny, at si neudelas vyskakovaci.

        Me se to kdysi stalo na stredni v telocviku, behem chvile kotnik jak balon. Abych se ulil ze skoly tak jsem se vydal do nemocnice – pesky :) zpatky jsem jel sanitkou se sadrou na noze, mel jsem ji dva tydny.

        0 0
      • wilda81  

        Asi poprvé co? Neboj to bude dobré, ale dej tomu čas. Já si ze svého fotbalového a skejtoveho mladí odnesl několik špatných došlápnutí a dlah. Někdy jsem kotník cítil i rok po té, ale časem to vždy přestalo.

        0 0
        • hmm  

          No nikdy jsem to neměl tak hrozný. Dnes mě lékař na kontrole dal školení když viděl jak mám fialový i prsty a oteklou nohu stále. Já se sportu straním kvůli bolestem už 20let co mám plotýnky takže na zlomeniny netrpím.

          0 0
      • plzakj  

        Mel jsem z fotbalku. Hlavne to neuspechat, at si nevytahas vazy.

        Bud rad, ze to neni zlomeny.

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Heparinovou mast, lehce kompresní zábal nebo ponožku, Wobenzym. Polovina poškození je přímo úrazem, druhá vzniká druhotně používáním končetin s otokem.

        0 0
    • DejfSejf  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován adminem.
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.