Podvrtnutý kotník - vaše zkušenosti

30 nepřečtených
  • bolavanoha

    Zdravím ve spolek,

    budu vděčná, když se podělíte o svoje zkušenosti. Je to už přes 3 týdny, co jsem si podvrtla kotník. Kotník mi ihned otekl a začala se tvořit modřina na vnější, později i na vnitřní straně. Ošetřena jsem byla na úrazovce s diagnózou podvrtnutí 1. stupně. Dostala jsem ortézu na 3 týdny (upozornění, ať nesundávám dřív) a že to bude chtít berle, jestli je mám doma. Nemám. Aha, tak se zkuste postavit, jestli nějak zvládnete „chodit“. Tak berle nebudou potřeba…

    Uběhlo 11 dní, ten největší otok opadl, zato modřina se mi rozrostla a i když jsem si měla na spaní ortézu sundávat, tak nechat kotník v noci na volno bylo nepříjemné a musela jsem ho fixovat. Proto jsem se rozhodla vydat na ortopedii, jestli tam nemám třeba zlomeninu, která nemusela být v ten první den patrná. Byla tam „super“ doktorka, podívala se mi na kotník od stolu, ani na něj nesáhla a že to je dobrý, že to bolí kvůli modřiny, která musí projít fázi hojení, takže to chce čas než zmizne. Hlavně ortézu už mám zahodit, že teď to chce jen rozchodit a cvičit :-))) V ortéze bylo pro mě bolestivé chodit, natož bez.

    No nic, přiložím fotky na ukázku. První je 11. den po úrazu, kdy jsem byla na první kontrole.

    Druhá skoro 3 týdny po úrazu, po mém 1. dni v práci, kdy jsem už chodila, než když jsem si válela šunky doma. To je prý normální reakce a dostala jsem lístek na rehabky. Připadám si jak hypochondr, ale myslíte, že je to normální stav 3 týdny po úrazu? Když chodím, tak kromě toho otoku mě kotník pak bolí i v klidu /píchání ve vnějším kotníku, tupá bolest nártu až k vnitřnímu kotníku a pocit pálení/.Už jsem se objednala na ortopedii do nemocnice, ale musím čekat až na konec příštího týdne, protože 3 týdny po úrazu to prý už není akutní. Na dotek to nejvíc bolí přímo na té kosti a je to i teplé, takže asi zánět.

    Jinak jsem mazala heparoidem skoro celé 3 týdny. Teď zkouším traumaplant spolu s emoxenem.

    0 0
    • Dargos  

      Všechny tyhle podvrtnutí se léčí dlouho. Než otok plně zmizí tak to může trvat i půl roku.

      0 0
      • antt  

        já třeba mám po výronu ze skejtu otok už otok 18 let, už jsme si na sebe zvykli :)

        0 0
    • ondbur  

      Ahoj zkus konopnou mast ale ne ty srance z lekarny pekne doma udelanou. A pak existuji masti z ciny s hadim jedem ale tezko se schani

      0 0
      • Espen  

        Nebo něco ze žraločích ploutví, z tygra, z rohu nosorožce.

        Výkon kotníku je horší jak zlomenej. Jak to půjde co nejdříve rozhýbat a cvičit s ním. Několik let jsem ho nepropnul jako na zdravé noze. Takže, cvičit, hýbat, ať co nejméně zatuhne.

        0 0
    • losik_p  

      manzelka si podvrtnula kotnik pred temer dvema lety pri badmintonu.. nemohla se ani postavit, hned jsme jeli na pohotovost.. tam ji doktor rekl, ze za dva tydny bude ok.. dle rentgenu pouze vyron, osobne si spis myslim natrzene vazy.. 6 tydnu chodila o berlich.. pul roku nemohla jezdit na kole poradne.. dodnes ji v tom lupe, inliny nemuze vubec, na kole mela SPDcka, nemuze, nevykopne..

      kotnik je svina, hrozna.. at se dari..

      0 0
      • Smazaný účet  

        Tohle proste nechapu. Pokud mi doktor rekne, ze sem v pohode, ale ja se tak necitim, tak proste a jednoduse zajdu k jinemu doktorovi. Co popisujes je totalni nedolecene zverstvo.

        0 0
    • Picino  

      měl jsem podobně vyvrtnutej kotník, dle rengenu natržený vazy, dostal jsem ihned sádru na 4 týdny a berle. Rozchodil jsem to po cca 2–3 měsících.

      0 0
    • baboon  

      Minuly unor, patek pul osme vecer, posledni set volejbalu – spatny dopad, vyron jak pes, sotva jsem doskakal do satny. Hned na pohotovost, bolest priserna. Na pohotovosti zadny pacienti, sestry tam mely nejaky babinec a byly prijemne jak osiny. Rentgen nastesti v cajku bez zlomeniny, doktor konstatoval, ze silny vyron, pevna orteza nejmene 3 tydny, berle nabidli, ale mel jsem vlastni.:)

      Prvni dva tydny doma zadne extra zlepseni, otok ustoupil, modriny tahnouci se zpocatku pres oba dva kotniky taky. Zral jsem Vobenzym, mazal elmetacinem a hodne ledoval. Chozeni porad nerealne. Orteza i v noci, protoze kdyz jsem usnul a noha povolila, tak to bolelo jak pes.

      Treti tyden kontrolni navsteva ortopeda – dal mekkou ortezu s tim, ze mam zacit protahovat a postupne chodit. V prubehu 4 tydne uz se dalo doslapnout, ale nic moc. Snazil jsem se co nejvice protahovat do bolestivych mezi, jezdit na rotopedu atd. Postupem casu se dalo i chodit, na kole se dalo jezdit uz relativne dobre, ale jen rovinka do prace a zpet (3km/cesta), ale na rozhybani super. V noci pevna orteza furt – bolest pri otoceni nebo zavrteni me budila, pres den stahovaci mekka.

      Asi po 7–8 tydnu navsteva obvodaka – mam dal rozhybavat ale nelamat to pres bolest. Kolem kotniku stale patrne modriny, vyzvidam jestli vazy v cajku a jak to nejlepe zjistit, odpoved nejista. Chozeni uz docela ok, po vic kilometrech citim bolest, ale pocitove pomaha – do prace misto kola chodim pesky. Procvicuji, cviky hledam na netu, trochu me desi, ze se pohyblivost moc nelepsi. Zkusil jsem plavani, ale pri kopu bolest docela velka a hlavne rozsah pohybu kotniku pri plavani strasne tezko regulovatelny.

      Po dalsim mesici velmi vlaznych zlepseni navsteva obvodaka – ze je to OK, lepsit se bude pomalu. Opet otazka na vazy – odpoved ze k vetsimu ci mensimu poskozeni vazu dojde pri vyronu vzdy, proto ty modriny. Vazy se pote zhoji ale je treba je po cerstvem zhojeni neprepinat, aby pak nebyl kotnik mene stabilni. Rehabilitaci ze by tedy doporucil v pripade ze bych na ni treba kvuli sportu trval. No ustoupil jsem, kolega ma „vytahany“ kotnik a sam me pred tim durazne varoval. Jinak se odpoved tak nejak shodovala s tim, co jsem procetl na netu. Takze muj obvodak asi cte stejne stranky.:) Mekka orteza porad, pevna na noc je obcas kdyz citim k veceru bolest.

      Cca v kvetnu se uz citim pouzitelne, rozsah pohybu zdaleka neni 100%, ale je to hodne zavisle na procviceni. Chozeni ci poklus subjektivne pomaha, kolo take. Uz neni problem delsi tura jak na kole, tak pesky. Po ranu nebo po delsim klidu kotnik zatuhne. V druhe pulce kvetna zacinam hrat beachvolley, kdyz kotnik zahreju, je to ok, ale strach mam zpocatku velky. Po kazdem beachi se mi zda kotnik lepsi – precijen v zapalu hry clovek ignoruje trochu bolesti :) Pisek je podle volejbalistu z okoli na kotnik bezpecny a zaroven zpevnujici, tak jim zacinam i verit.

      Leto uz pak docela OK, kotnik obcas tuhne, nekdy pri krivejsim doslapnuti pichne. Na podzim jsem pri kajtovani spatne dopal a myslel jsem, ze je hotovo, ale kotnik prezil, bolest jen na cvilku, ale pulky jsem mel stazene.

      Dneska jeste porad kotnik neohnu tak, jako ten druhy. Pokud ho rozcvicim, je to lepsi, ale porad to tahne vic, nez na druhe noze. Nicmene vsechny sporty v cajku, na vojelbal jedine s pevnou ortezou s kloubem a celkove se ted citim daleko lepe v kotnikovych botach. Lyzovani i snowboard bez problemu i s nejakym obcasnym poskocenim. Naposledy vetsi bolest pri vanocnim FRBikes pojezdu – na pevnaku zmrzlym korytem s velkou porci korenu o sobe dal kotnik hodne vedet – dokonce tak, ze jsem musel zastavit a trochu to vydychat.

      Kazdopadne preju vsem, at se jim vyrony vyhybaji a kdyz uz na to prijde, tak hodne trpelivosti! Take jsem cetl clanky, kde po dvou tydnech po vyronu vesele behali, ale nejspis neni vyron jako vyron. Nehodnotim se jako babovku, ale po dvou tydnech pro me byla navsteva hajzliku vrcholnym vykonem.:)

      0 0
    • hannawald  

      Tezko rict. Pred 20 lety jsem hraval volejbal, tam kotniku par bylo a trener zasadne rikal, ze se nenechat ukecat od doktora a chtit to do sadry. Jinak si clovek zadela na vypadavaci kotnik.. tak bych to zatim moc nezatezoval, nez se clovek dostane k poradnymu doktorovi, coz pohotovost neni a ten druhy asi taky nebyl..

      0 0
    • Barak  

      Podle fotky mam neco podobneho. Nyní pres 2 mesice po urazu a porad na prd. Chodit muzu i bez kulhani, ale jakmile to vic zatizim, treba včera bezky, vratim si stav o tydny zpět a pak to musim nechat zas byt.

      Moje rada, nezatezovat, koupit si nejake zobani na klouby a slachy a teprve az to nebude otekle a na dotek bolet, zacit zvolna rozhybavat. Klidne az treba az za 5 tydnu od urazu.

      0 0
    •  

      Takovou škaredou nohu bych si nikdy nefotila. Ta je hnusna i bez modřiny. A kotniky to chce vždy dávat od sebe at se neotukaji že?

      0 0
    • wilda81  

      Ze svých skejtových a fotbalových let mám cca 4× podvrtnutý levý kotník. Někdy to bylo se sádrou, někdy bez. Může to být tak 8 let od posledního a občas kotník po větší zátěži cítím např. při vícedenních přechodech hor apod. Normálně jsem začal fungovat většinou tak po 2–3 měsících, ale musel jsem si dávat bacha a zatěžovat postupně.

      0 0
    • iiki  

      3 týdny je moc krátká doba, mírné zlepšení tak min. měsíc, spíš tak 6 týdnů, to záleží na stupni poškození. Dej do hledání (třeba Seznam) podvrtnutí kotníku, je tam toho dost.

      U mě pravý – bez sádry, jen obklady, dalo se opatrně chodit, postupně se to zlepšilo k uzdravení (tak za dva měsíce skoro dobrý), jenže po letech jsem si to lehce podvrtnu znova, hybnost je lehce omezená.

      Levý – podvrtmutý dost, pěknej otok i modřina, 3 týdny sádra chodící (po týdnu se na to dalo stoupnout, bez berlí to nešlo), po sádře první týden bolel dost, pak se to pomalinku zlepšovalo, špatný došlap to ovšem hlásilo i po půl roce. Po víc jak v roce, se mi nepodařil doskok a kotník opět povolil, což byl opravdu zážitek – bolest, otok, modřina neskutečná, i doba hojení mnohem delší. Po sundání sádry se nedalo stoupout, bez berlí jsem chodil až po dvou týdnech a to velice ponalu, i po třech měsících to bolelo na každý nerovnosti a to jsem dával max. pozor kam a jak došlapuju a tak rok to pobolívalo, než se dalo běžně fungovat. Těsně pod kotníkem je místo který na tlak bolí i po těch letech.

      Dej tomu čas, tělo to opraví.

      Až dudeš ok, dávaj si pozor na obnovení poranění, může se Ti stát, že zjistíš co to je, když to opravdu troch bolí. To je moje zkušenost.

      Jo a čím budeš starší, tím víc a dýl to všechno bude bolet.

      0 0
    • Cray  

      Zrovna se druhej den válím s natrženým vazem v levým kotníku… klidová bolestivost nula, otok v neděli solidní, včera začal ustupovat, dnes lehce patrný ale objevila se modřina… snažim se hybat co to jde, chůze samozřejmě nula.

      Někdo tip na konkrétní mast, nebo bobule? Zobu Q10

      0 0
      • Barak  

        Já to mazal masti Traumaplant, celkem to pomohlo. Brzky uzdravení přeju.

        0 0
        • Cray  

          Díky, vyzkouším to. Je to hrůza let co jsem s tímhle bojoval naposledy, tentokrát bez sádry, RTG bez problému v kosti. Snad to bude cajk

          0 0
          • Barak  

            Jo a vůbec bych s tím nehybal teda, naopak co nejvíc v klidu.

            0 0
            • Cray  

              zlehka pohnu v rámci nebolestivosti. chci se vyvarovat nějakým dlouhym rehabilitacim a zatuhnutí… tak nevím. někde říkají že jo, někde že ne…zkusím mazat a nehybat, stahuju to strečovym obvazem podle doporučení na pohotovosti

              0 0
              • Barak  

                Dělej jak myslíš, ale teď v tom kotníku probíhají hojici procesy, stahuje se zpět kloubní pouzdro, že kterého ti kotník vyskočil a stahují se vazy. Pokud tomu ed nedáš klid, nikdy se to uz poradne nedoleci. Nebude to bolet, ale kotník bude, nebo může být, nachylnejsi k vymknuti.

                0 0
      • Sunshine 29  

        Wobenzym. 3×10–15 tablet denně. Méně je vyhazování peněz oknem. Mám za sebou cca 10 výronů na každém kotníku, nespočet rehabek, injekcí, kilometry tejpů. A doléčit to, jinak si to sebou potáhneš a budeš neustále obnovovat.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Fuj tvle, pekna krevni podlitina. Par podvrtnuti sem mel taky, ale jen jednou takovou modrinu … a uz me vezli rovnou na sadrovnu. Ja bych to nepodcenoval. Pak sem mel podvrtnuty kotnik jeste 2×, bez podlitiny a dolecil sem to jen mastickama. Pomohly, do tydne sem byl v cajku. Normalne sem chodil do prace, kotnik nikdy nebolel, ale tim, ze nebyl nijak napevno zafixovany, tak nemam jistotu, zda se vsechno korektne zahojilo. Dneska uz bych se okamzite hodil marod a nepremahal bych se v praci.

      0 0
    • Kaire  

      Od mala sem závodně plaval a díky tomu furt na kotníky dost trpím. Špatné došlápnutí se mi stane min. 2× do měsíce, podobný stav sem měl 3×… Hojí se to, a bolí to dost dlouho. Ve dvou případech to trvalo víc jak půl roku než to přestalo bolet a teprve po dalších X měsících sem kotník přestal „cítit“. Pohyb rozhodně pomůže.

      0 0
      • Sunshine 29  

        Je fajn dopřát tomu vířivku nebo chodit „kopat“ do bazénu. Ideální pohyb bez nárazů a přetěžování.

        0 0
        • Kaire  

          Jojo plavání je ideální pohyb na rozhýbání, dlouhodobě ale nic moc. Doktor mi řekl že se klidně můžu snažit běhat, věděl že chodím často… no i tak sem na něj koukal. Taky mi řekl neřešit mokré/suché teplo, na tohle je to údajně šumák.

          Já vždy začínál plaváním, masírováním, „protahováním“, sauna, pára, postupně nějake stabilizační cviky a pak lehké běhání. Určitě bych doporučil si po pár týdnech nechat kotník zatejpovat, stojí to pár kaček a opravdu to pomůže, minimálně do začátku.

          Vše za předpokladu že nedošlo k vážnějšímu zranění logicky.

          0 0
          • Sunshine 29  

            Tejpování základ, to mě vytáhlo z neustálý recidivy.

            Ale pak v tom lítáš za dvojku měsíčně.

            0 0
    • zdenicka  

      mne na vymknutý knotník pomohl tenhle článek https://www.vseproklouby.cz/…nuty-kotnik/

      je důležité si určit, aspoň po domácku o který stupeň vymknutí se jedná. většinou jde ale o vymknutí 1. stupně a je potřeba to hnedka zafixovat a ledovat..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.