• Biker jak Pes

    Zdravím, prosím vás, mám menší (větší) problém.

    Dneska, po běhání, mě začala pálet holeň. Nejdřív jsem si myslel, že to jsou namožené svaly, protože v posledních dnech dostaly docela zabrat. Ale dozvěděl jsem se, že to může být zánět okostice.

    Může to prý vzniknout z nárazů nohou na zem (jsem zvyklý běhat v terénu, ale v posledních dnech mám k dispozici pouze asfalt v parku). Další, co by k tomu mohlo vést, je, že pár dnů zpátky jsem dělal angličáky, naložil jsem si jich rovnou stovku (s výskokem). To tomu asi taky moc nepomohlo.

    Má tady někdo prosím vás nějaké osvědčené metody, jak se z toho co nejrychleji dostat? Asi je to blbý dotaz, ale pohyb asi moc ne, co? Kamarádka mi říkala, že zná spoustu lidí, kteří to mělo. Běhat se s tím dá (prej jít až přes bolest a že to přejde, to se mi ale moc nezdá).

    Bohužel jsem omezen, pouze na běh. Kolo nemám k dispozici. Maximálně ještě plavání. Každopádně se dřepy s výskokem jsem skončil. :-P

    Díky za rady…

    0 0
    • lutte1  

      Zkusil bych tomu dát chvíli klid a koupit si Wobenzym.To je takovej podpůrnej všelék.Mám s ním zkušenost, že se mi po něm všechno rychleji hojí a léčí.Možná placebo, ale když už to mám doma.:)

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Jj, Wobenzym jsem taky bral na těžké úrazy parkrát. Možná nám ještě nějaký doma zbyl.

        Ale problém je, že domů se dostanu za týden a hned potom jedu na 10 dnů ny lyžák. Myslíte, že lyžování nebo běžkování by to mohlo zhoršit ?

        0 0
        • dobytek  

          Dej si od běhání na chvíli oraz a zkus jiné aktivity – plavání, posilovna, rotoped… Běžky by to zhoršit neměly. Tyhle problémy vznikají IMHO od nárazů/dopadů na tvrdý (případně kluzký) povrch.

          0 0
          • Biker jak Pes  

            Právě píšu, že nemám jinou možnost než běhání a plavání. Možná ta posilovna, ale ta mě absolutně nebaví, jsem rád, když si něco zaposiluju sám doma.

            0 0
    • Pi†el  

      Driv jsem to zkousel ruzne mazat, rozmasirovat, rozmlatit :), ale nevypozoroval jsem, ze by se mi to po necem hojilo lip. Vzdycky to za par dni prejde. Kdyz to jde, tak s tim delam vsechno pres bolest, az uz to pak nejde.. Telo neni moc vychytany :(

      0 0
      • Heike  

        Tak to prrrr, telo je zatim nejvychytanejsi vec, jakou sem kdy mel moznost studovat a poznat:) Uprimne se tak vychytanymu organismu jako je nase telo nevyrovna zadnej bike tady na BF (ani vsechny dohromady)… i kdyz takovy moje RB CRR Kawa green:)))

        0 0
        • Pi†el  

          Pokud funguje, tak dejme tomu, ale bohuzel staci dost malo a stava se nefunkcnim..

          0 0
          • Rychlej turista  

            Jestli to není tady tím: „Kdyz to jde, tak s tim delam vsechno pres bolest, az uz to pak nejde..“.

            Bolest není k tomu, aby se překonávala, ale by nám tělo dalo vědět, že něco děláme špatně.

            0 0
            • Smazaný účet  

              A prasky proti bolesti nejsou k tomu aby zbavily bolesti, ale aby ustrihly draty.

              0 0
              • Rychlej turista  

                jj, proto pokud se to dá vydržet, snažím se tu bolest si hezky užít. A až bolest zmizí, vím, že to nejsou pouze ustřižené dráty :-)

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ja nema ani moc problem si od bolesti trochu pomoct-treba abych se pohodlne vyspal a tim lip regeneroval. Ale je treba na to myslet a nezacit hned blbout, kdyz nic neboli.

                  0 0
            • Pi†el  

              Spis jsem mel na mysli, ze staci spatne doslapnout, do necoho trochu narazit a muzes se vyradit na dlouhou dobu.. : (

              A smysl bolesti jako varanovani taky neni uplne domyslenej. Kdyz se v pulce vyletu udelas puchyre,tak vylet dokoncis i s nima, ale se zbytecnym obtezovanim od bolesti. Stacilo by, kdyby telo dalo o puchyrich vedet, v nejakem kratkem intervalu a ne, aby te to pak bolelo celej vylet..

              0 0
              • Rychlej turista  

                Je to tak dobře, protože člověk je tvor velice nezodpovědný.

                Děda se kdysi šmikl na cirkulárce do dlaně a když mu ruku šili, tak zapomněli na nervy. Takže mu ruka jakžtakž fungovala, ale neměl v ní cit. Když jsem ho jednou upozornil, že mu vajgl prohořívá skrz prsty, tak najednou začal panikařit. Když jsem se ho zeptal, proč to dělá, když ho to přece vůbec nebolí, tak se na mě podíval, jako na vola :-)

                0 0
      • dobytek  

        Tělo je jako stroj, taky se opotřebovává, tím spíš v horších podmínkách. Způsobit si v zimě v psím počasí nějaké chronické zranění a pak si to na jaře léčit, když ostatní v teplíčku jezdí, běhají a jinak sportují není moc dobrý nápad. Radši pošetřit elán a tělo na lepší podmínky a v zimě trénovat s rozumem a ohledem na klimatické podmínky.

        0 0
      • Biker jak Pes  

        Jj, taky jsem zvyklý všechno tahat přes bolest. Kdybych se nikomu o tom nezmínil, tak by jsem se tady asi ani neptal.

        Projel jsem různá fóra o běhání a polovina píše bez pohybu a druhá polovina píše běhat dál ⇒ přejde. Tak asi se zařadím k druhé půlce a uvidím. :-P

        0 0
    • Heike  

      Na atletice se to resilo rozmasirovanim o hranu vany s drivkem v puse, dale kostivalem masti, nebo cimkoli podobnym, z vlastni zkusennosti si myslim, ze si v lyzace docela uzijes…mas porusenou a zanicenou vazivovou blanku okolo kosti diky otresum, to je vysoce pravdepodobny..

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Tak teďka mi bylo řečeno, něco podobného. Že atleti to řeší železnou tyčí a několikrát přejet po holeni. Asi půjdu ven hledat nějaké zábradlí. :-D

        0 0
      • dobytek  

        Tak daleko jsem se nikdy nedostal. Když to začlo, přestal jsem běhat. Trénoval jsem v zimě podle počasí, takže tahle situace téměř nikdy nenastala. Když přišla obleva, tak jsem se do toho opřel, v mrazech a sněhu spíš šolichání na údržbu 2–3× týdně. Pak je to opotřebovávání jak s kolem v blátě, akorát u lidského těla nefunkční součástky (achilovky, kolena…) nejdou vyměnit tak jednoduše jako u kola:-/

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Já právě běhám každý den. Někdy i v dešti, pokud venku vyloženě nesere. Uvidím, bude dál. Nohy už mám teda namazanou a zabalenou. :-)

          0 0
          • dobytek  

            Já běhal asi 20 let. Od pětadvaceti problémy s achilovkou, od té doby 3 zákroky na pravé a 1 na levé noze (poslední před měsícem – ještě 2 týdny a měl bych po 15 měsících zase začít běhat). Pokaždé se to na chvíli spravilo, repasovaný díl sice umožní zase běhat, ale už nevydrží tolik, co nový a problémy se po čase zase vrátí. Doporučoval bych poslouchat svoje tělo a včas uhnout. Kariéra cyklisty je dlouhá a nejlepší roky tě ještě čekají.

            0 0
            • Biker jak Pes  

              Taky si říkám, ale už loni jsem měl doslova posranou celou sezónu a letos si to chci vynahradit.

              0 0
              • dobytek  

                Nevím, jak u cyklistů, ale u tréninku běhů se trénovalo v čtyřtýdenních cyklech – 3 týdny makat, čtvrtý odpočinkový. V zimě jsem vždycky čekal na nějaké lepší počasí a vlomil tam ty 3 týdny tvrdšího záběru, z čehož se dalo něco uhrát na halových závodech. Pak třeba bylo fajn, když někdy před sedmi lety jeden takový třítýdenní nářez končil ve chvíli, kdy povolily mrazy. Potom bylo na konci ledna týden +15, borci rovinkovali na tartanu v tričku a já si lízal rány z předchozího ledového bláznění:-D

                0 0
    • tonik666  

      Když povrch kosti není hladký tak rozmasírovat a jinak jediné léčení je klid = neběhat (tak 3 týdny).

      0 0
    • deda  

      zkus v gúglu „shin splints“

      0 0
    • Biker jak Pes  

      Tak jsem se poptal a výsledek je ten, že dneska uvidím, co to udělá, možná se půjdu na půl hoďky/hodinu proběhnout. Pár lidí, co znám s tím běhalo a přežilo v pohodě. Je to jenom nedostatečná adaptace nohy na zátěž. To je docela možné, protože v momentě, kdy jsem začínal letos běhat, tak jsem tam hned vpálil dvouhodinové výběhy. Moje blbost. :-(

      Děkuji moc všem za rady. ;-)

      0 0
    • Advid  

      Tak s tím mám každou sezónu taky problém. Mě ale bolí okostice na vnitřní straně lýtek.

      Rady jsou:

      1. posilovat (výpony jako baleťák))
      2. protahovat
      3. mazat přírodním (kostival, arnika)
      4. mazat chemií (Ibuhepa, …)
      5. zobat antirevmatika (Diclofenac)
      6. zobat enzymy
      7. ledovat
      8. neběhat po tvrdém

      Zkoušel jsem vše výše zmíněné a často více věcí najednou, takže nedokážu objektivně říct, co mi pomohlo. Navíc nemám zrovna kladný vztah k braní chemie, tak jsem to nikdy dlouho nevydržel. Naposledy mi pomohla kombinace běhu po měkkém (ne terén, ale taková trochu písčitá cesta v parku), posilování a používání kompresních návleků na lýtka. To zabraňuje pohybu svalů a je to šetrnější (aspoň myslím). A paradoxně jsem vypozoroval, že se to zhoršuje při pomalém běhu a při rychlém je to ok. Tj. bolí to při rozklusu a pak při tempu cca 5min/km už ne.

      Jinak mi někde někdy bylo řečeno, že zkoušet to rozběhat není dlouhodobě dobrý nápad, protože ten zánět může přejít do chronického stadia.

      0 0
      • Biker jak Pes  

        Ty kompresní ponožky mě napadly dneska ráno. Chtěl jsem to tady hodit a zeptat se. Asi si dokoupím nějaký ten pár navíc.

        A k tomu rozběhání, z tohohle mám strach nejvíc. Abych pravdu řekl, tak nevím, co teď. Někdo mi říká, že běhat dál, že to není problém. A někdo zase dát oraz. Já bych běhal, ale zase abych kvůli tomu měsíc nechodil… :-P

        0 0
        • Advid  

          No běhat teď v zimě po měkkém moc nejde. Leda ve sněhu nebo najít nějaké fitko s běhacím pásem (to je blbárna, ale s mp3 se dá).

          0 0
        • Jituschka  

          Tak jak to dopadlo? Mám stejný problém a to cca od července, kdy jsem začala běhat a až teď jsem zjistila, že by to mohlo být tohle. Když to začne bolet, tak neběhám, ale pak se to zase objeví, mohl by mi s tím pomoct ortoped? Nemažu to ničím a nezobu nic :)

          Asfaltu se při běhu bohužel asi nevyhnu…

          0 0
      • hovanec  

        Zajímavé, jak může bolet okostice na vnitřní straně lýtek. :) Okostice je blána, která pokrývá kost kolem celé kosti.

        Ad 5.: Totální blbost.

        Ad 8.: Má vliv tak možná na bolest kloubů.

        0 0
        • Advid  

          Měl jsem na mysli rady, kterých se dostalo mně, ne rady, které bych poskytl já.

          I kdyby to nebyla okostice, v naší laicko-odborné komunitě se tomuhle zánět okostice prostě říká. :)

          0 0
          • hovanec  

            No právě proto jsem provedl drobnou korekci, aby se to dál pokud možno šířilo správně. :) Respektive někdy se dostane rad, které jsou formulovány naprosto nevhodně a mohou mít za následek škody…

            0 0
        • Joseph de Sax  

          můj děda měl za první světové okostici plic…

          0 0
    • Smazaný účet  

      pauza, fastum gel a změnit boty

      0 0
      • Jituschka  

        :-/ teda nové boty si kupovat nechci :( nemůže být mým ne/stylem?

        0 0
        • Smazaný účet  

          nemyslel jsem „nové“, ale jiné – jiná bota tě donutí změnit došlap a tak se noha nebude namáhat furt stejně…

          0 0
          • Jituschka  

            Nojo, bohužel to u mě znamená totéž, neb běhací mám jenom jedny :) no tak uvidíme, co bude. Má to většinou stejný průběh – jdu běhat – začne to bolet – po dalším běhání už to není vůbec příjemný – dám si pauzu – jdu běhat a tak dále :)

            0 0
            • Smazaný účet  

              no, jak už tady někdo psal, je to nezvyk na tu zátěž…

              mě se to občas děje na jaře, když zvýším intenzity

              tady se do děje lidem, co jezdí na kole a běhání zařazují jen na zimu, jako alternativu = nejsou zvyklí

              podle mě se to dá řešit dvěma cestama – buď volba bot s vyšší patou (líp tlumí došlap = menší otřesy), nebo opačná cesta = minimalistické boty = donutí tě běhat přes špičku

              ale to jako prevence, když už problém je, tak ten odpočinek a patlat na to něco

              0 0
            • Luka  

              koukni třeba na behej.com – zjistíš, že je to naprosto normální, asi jako osezenej zadek u cyklistů :)

              PS: tahle sranda mě chytá pravidelně za a) protože běhám moc, za b) protože jsem měla pauzu (protože jsem předtím běhala moc). Nakonec jsem vypozorovala, že mě pomáhá to rozchodit, když to bolí po běhání, nasadím chození.

              0 0
              • Jituschka  

                Jojo, koukala jsem všudemožně, jenže já potřebuju trénovat na březen běhání, abych stihla limit, haha. Jde mi spíš o to, abych něco nezanedbala a pak neměla nějaký dlouhodobější problémy. Taky hledám tu rovnováhu, snažim se běhat aspoň jednou týdně a kombinovat to s plaváním (min 1× týdně), bikem (podle počasí) a eliptickým trenažérem (když se mi nechce ven).

                0 0
    • Joseph de Sax  

      důchodový věk holt nijak neoddálíš…

      0 0
      • HarryTP  

        :D ty nezklameš i když sem čekal spíš něco s amputací

        0 0
    • hovanec  

      Tak to bude na 1000% zánět okostice. Doporučuji okamžitou amputaci nemocné končetiny, pro jistotu raději i té zdravé.

      Nejpravděpodobnější příčina bolesti v DK bude přetížení z tréninku. Netrénované DK jsou typicky bolestivé v oblasti holenní kosti a dorsální strany, tj. bérce. Námaha způsobená stabilizací končetiny – svalů stabilizujících chodidla.

      0 0
    • Biker jak Pes  

      Někteří se ptali, jak to dopadlo, tak doplním současné zkušenosti.

      Loni jsem to nějak přešel, už ani nevím jak. Letos jsem se s tím ale setkal znovu a to přesto, že jsem se běhání po asfaltu vyhýbal (pouze po tartanu). Boty mám nové, takže v tom problém nebude. Letos bych viděl problém v tom, že jsem potřeboval do školy natrénovat atletiku (60m a skok do dálky). Sprinty šly v pohodě, ale nohy nebyly vůbec zvyklé na skoky a po prvním trénink jsem nemohl chodit. Samozřejmě nebolely svaly, ale opět okostice. Bohužel mi nezbývalo nic jiného, než to přežít, ptž zápočet kvůli mě nikdo neudělá. :-P

      Nakonec to teda dopadlo tak, že jsem trénoval i přes bolest, zpočátku to bylo docela peklo, ale postupně jsem si na to zvyknul a nohy se daly rychle do kupy. Dá se s tím normálně běhat, občas skákat, ale není to na 100% výkon, tam to je poznat (odpočatý jsem skákal o víc jak půl metru dál, než při bolestech). Jinak během celé doby jsem mazal Voltarenem, 2× denně.

      Takže příště, až to někoho zase chytne, asi bych doporučil běhat dál, nohy si zvyknou, jenom bude asi třeba dbát větší pozornost, ptž mi přišlo, že v nich není tolik stability a síly.

      Snad to někomu pomůže… ;-)

      0 0
      • lubor123  

        dobre delas. jak dlouho to s tim mazanim trvalo? bez zmeny intenzity pokud si jeste vzpominam mi to prebehani trvalo 6 tydnu.

        0 0
        • Biker jak Pes  

          No letos jsem se s tím trápil cca týden až dva. To bylo pouze, když bolest odezněla lehce, abych mohl zase trénovat. Jinak okostice cítím do dneška, i když fakt jenom lehce. Už je to ale mnohem lepší, nedělá mi problém udělat spoustu výskoků a druhý den to není ta bolest tak razantní…

          0 0
      • Advid  

        Mně jednou někdo varoval, že ot může pak přejít do chronického stádia a dokonce zvápenatět, tak jsem to přes bolest neriskoval.

        0 0
      • maajkee  

        Dělat něco přes bolest je podle mě prostě magořina. Bolest je signál, že je něco v nepořádku a chtělo by to vyřešit. Dát si pauzu, sport není všechno.

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Tohle byl případ, kdy jsem trénoval do školy a jinak to nešlo. Jediná možnost by byla se na to vykašlat, což by pro mě znamenalo prodloužení studia o rok a to si nemůžu dovolit.

          Přes bolest nedělám nikdy nic, ale ptal jsem se zkušených běžců, kteří s tím měli problémy a půlka radila pauzu (jenomže to by trvalo měsíc, než bych se dal do kupy a při dalším výběhu to šlo znova do kytek) a dalších půlka radila normálně pokračovat dál.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.