Výhoda karbonových řidítek a karb. představce

62 nepřečtených
  • zum zum

    Zdravím, chtěl bych se zeptat zda se vyplatí přesedlat na karbonové říditka a karbonový představec. Poznám rozdíl oproti hliníku? Máte někdo zkušenosti s nějakým konkretním výrobcem? Díky.

    0 0
    • Marry  

      mel jsem karbon riditka, nic sem nepoznal krome toho, ze kdyz jsem si dal na drzku tak se mi rozbily konce …a sou drazsi. Mam zase hlinik ;)

      0 0
    • turlo  

      tu by mala byt este specifikacia kde chces tento komplet vyuzit-cesta alebo teren?mam komplet Giant carbon rajdy+prestavec na biku ale neviem na kolko by sa zmenil prejav biku pri zmene tychto komponentov-na biku ti vela zoberie vidla takze predpokladam ze by to nebolo natolko citit…ine to moze byt na cestaku ale to neviem zhodnotit

      0 0
    • scret  

      co se tyka bajku,tak vyhodu karbonovejch riditek vidim hlavne v tom ze karbon nema takovou unavovou krivku jako hlinik,tzn. teoreticky se menej az po delsi dobe…zalezi ale na zpracovani,kvalite atd.
      karb.predstavec patri akorat na silnici…

      0 0
      • MlokCZ  

        No jo, ale únavovou křivku značně narušují pády :-)

        0 0
        • scret  

          jj,to je mala nevyhoda:) ale zkuseni borcii prece nepadaj:))) ja teda kdyz uz si nabiju hubu,tak nastesti riditka to zatim jeste neodnesly:) klasickej pripad – hrozna tlama…zvednuti ze zeme…prohlidka bajku…pak teprv prohlidka sebe..:))telo vetsinou sroste:))

          0 0
          • MlokCZ  

            Ono to ale vyjde skoro na stejno. Muj loňský sanitkový pád nepřežily ani hliníkový.

            0 0
            • MlokCZ  

              Teda nepraskly hned, jen se ohnuly a po namontování rohu na ohnutý konec (to jsem jen zkoušel po výměně rohu, který to taky odnes) napraskly. Ale je to jedno, protože by po tom pádu na výměnu šly i kdyby jim nic nebylo, nehodlal jsem riskovat, že prasknout za jízdy).

              0 0
            • scret  

              auu,to muselo bolet:) mas nejaky foto?:)) ja se loni na KHSu poprvy poradne proletel pres riditka,se mi normalne az rozsvitilo:)) ale slupka to byla slusna…nastesti jsem letel do hliny,tak ani helma nerupla… a kolo nemelo ani skrabanecek,nas­testi letelo na me:)

              0 0
      • Zaskar  

        A není riziko prasknutí řidítek? Bál bych se toho že někde v terénu rupnou.

        0 0
        • kubad  

          Všechno může prasknout hliník taky – to riziko je dnes srovnatelné.

          0 0
        • scret  

          rupnout muze vsechno,hlina nebo karbon,to je jedno…

          0 0
          • šlapatko  

            Když už jste u karbonových řidítek co si myslíte o řidítkech s představcem dohromady?Mělo by to být pevné ne?Cena je druhá věc:(

            0 0
            • scret  

              no pokud bude sedet uhel,dylka,sirka atd. tak se mi to jevi jako dalsi krok v bajkovy evoluci…bohuzel cena zatim hovori proti…mozna za par let budou levnejsi… ja bych to klidne vozil…

              0 0
    • Archer  

      Kvalitne karbonove riditka pohlcuji drobne vibrace. I kdyz to asi tezko „ohmatat“, je to tak, na delsich vyjizdkach to citit – mensi unava.

      Riser „pracuje“ vic nez rovny, 25.4 vic nez OS (38.1). Ted' vozim karbonove vlajdy Specialized, prumer u predstavce 25.4.

      Karbonovy riditka taky maji mensi vahu, nez hlinikove.

      Karbonovy predstavec na MTB bych ne dal, nevidim v tom funkcni prinos, jen na vaze.

      0 0
      • scret  

        no pochopil bych u toho pohlcovani vibrani s pevnou vidli,ale s odpruzenou si myslim ze je to hodne diskutabilni… taky nesouhlasim s tim ze karbonovy jsou lehci nez hlinikovy…nemusi byt pravdou a vetsinou neni,teda u rovnych…u vlas­tovek je prevaha tech lehcich asi karbonovych…

        0 0
        • dodydody  

          pohlti to pokud jezdis hodne hrubej vzorek a jedes po pevnem podkladu …nebrni to tolik do rukou

          0 0
          • šlapatko  

            Soráč trochu zneužiju thread.Co říkáte bude k něčemu dát karbonovou sedlovku pruměr 31,6 vysunutou 25 cm.Bude pracovat.(samoz­řejmě na HT)?

            0 0
            • scret  

              zalezi jaka? hokejka bude pracovat lip,ale hodne zalezi na strukture vlaken atd. jedna bude jakstaks fungovat a druha bude uplne tvrda…

              0 0
              • šlapatko  

                Hm dobré no chce to shánět.Jen mám strach že bude zajíždět,nynější hliníkovou jsem dorval pevnou sponou taky zajížděla.Že by váha?Mám 90kg

                0 0
                • Luma  

                  Zajíždět asi bude,já ji mám trochu přilepenou chemoprénem.Jinak dneska jsem se díval do starších čísel Vela na carbonové sedlovky mám Pellsku a ta je celkem měká,mě to vyhovuje proti Al/ritchey pro/ je hodně pohodlná a myslím,že dělají ten průměr co sháníš.

                  0 0
                  • šlapatko  

                    Průměr dělají ale lepit nebo ji pilovat se mi nechce.No uvidím,zamlouvá se mi FSA jen cena 4000kč je masná.Je dělaná do konusu,neměla by se zasunovat.

                    0 0
                    • scret  

                      kamos mel Pellsku ted nevim typ a vubec to nefungovalo… ja mam Woodmana a je znat ze pracuje… Hodne dobry jsou prej taky Eastony…FSA… ale Pells bych fakt nebral…

                      a karbonovy ti urcite zajizdet bude,pokud ti zajizdela i hlinikova…

                      0 0
            • vysmátej bajker  

              Už to tu bylo mnohokrát.Já volil redukci z 31,6 a woodmana 27,2 hokejku s al.zámkem.Je to trochu znát,zatím největší plus co jsem pocítil tak pohodlnější jízda po dlažkách.Je to asi stejné jako když uberu 10psi(foukám 40)na zadní gumě ale bez zvýšeného rizika cvaknutí duše.Trochu to ztlumí ty hranky.Redukci jsem volil pro lepší pružnost menšího průměru a možnost překrytí naříznutí sedlové trubky které mám nevhodně vzadu.Nad řídítkama uvažuji ale spíš pro váhu než funkčnost.

              0 0
              • jonti  

                Ak potrebujes vysunutie nad 25cm, tak potrebujes obycajne 400mm sedlovku, a tie sa v 27.2 vacsinou nerobia :(

                0 0
            • jonti  

              Mam raceface next carbon, vytiahnuta 28cm, a nepracuje vobec, ovela menej ako kellys sedlovka AL 26.8 pri rovnakej dlzke.

              0 0
        • Archer  

          Na drobne vady terenu (a dokonce kdyz MTB plast poskakuje na hladkem asfalte) vidle ne reaguje, dostavas to do ruky. I kdyz te necitis prez grip a rukavice – je tam.

          Jaky hlinikovy riditka lehci nez karbonove, na co urceny, a kolik stoji? :)

          0 0
          • scret  

            ale jo,mrkni na Pells,Easton atd. ja myslel shruba ve stejny cenovy hladine…ale jinak kdyz vemes spick.al riditka a spick.karbon riditka,tak ty karbony budu asi o kousek lehci,ale taky skoro dvakrat drazsi…

            0 0
            • Archer  

              Ja bych to bral trochu jinak – vezmeme kvalitne karbonove riditka, a ani za stejnu cenu nedokazeme sehnat hlinikove, ktere bych byli lehci a stejne pevny :)

              Co k znackam (k zacatku threadu) – vozil jsem Specialized rovny, Easton Monkey Lite SL vlajdy, ted' vozim Specialized vlajdy (Easton za Spesl jsem vymenil jen z estetickeho hlediska, a trochu jineho uhlu zahnuti). K zadnym z nich nemam spatneho slova.

              S Pell's, BBB, Truativ, etc. zkusenosti nemam.

              0 0
      • kubad  

        ani v té váze ne. navíc je opravdu málo celo-carbonových představců. Většinou je to hliník potažený carbonem takže jde jen o vzhled.

        0 0
    • Jane  

      si myslím, že karbonový řidítka jsou trochu znát – podle mě berou takové fakt jemné vibrace. Je pravda, že se změnou no name alu řidítek u mě proběhla i změna obyč gripů Merida za Cane Creek (analogie ODI) a také představce, ale každopádně to hodnotím jako posun k lepšímu :) Je to tužší, pohodlnější a hezčí. Pro karbonový představec však nevidím žádnej důvod – zřejmě proto, že se mi doopravdy žádný nelíbí (ani WCS). Za nejpěknější forbec považuji Tune. Pak někde v závěsu Use, možná Extralite, dále Hope a Thomson!. Z cenově dostupnějších u mě vede FSA. Já to beru tak, že se mi představec musí zkrátka líbit… No a pokud karbonový řidítka, tak bych se zaměřila na osvědčenou produkci od Eastonu, Race Face, Ritcheyho, Use, Syntace, Answeru… Amoeba blee:)

      0 0
    • BB  

      v případě, že vozíš odpruženou vidli, tak nemůžeš poznat žádný rozdíl, na nějaké vibrace nevěř. Nakole se vyplatí investovat do jiných věcí, než je karbonový představec, nebo řídítka.

      0 0
      • pepek  

        No asi mám slabé ruce po mamince, ale rozdíl jsem bezpečně poznal i po výměně Alu za tlustší Alu řidítka. Vidlicu nemám špatnou, ale žádná ti dokonale nepobere hodně hrbatý, vydrolený asfalt při 40 km/hod. Když otočíš kolo na řidítka a zatlačíš na vidlu zespodu, tak řidítka pruží na konci min: 2 cm. Karbonový a titanový budou chodit daleko víc.

        0 0
        • scret  

          2cm?? tak to fakt nepozoruju!mozna tak par mm

          0 0
        • Mamut  

          Ak ti pruzia 2cm, tak ich rychlo vymen, pretoze ich mas urcite naprasknute. Zdrave nemozu chodit o 2cm.

          0 0
    • Volf  

      možná že budu kamenován, ale myslím si, že všechny keci kolem karbonu jsou jen keci a placebo efekt. Nechápu, že se nenajde nikdo, kdo se nepřizná, že si to koupí jen proto, že se mu to líbí. Nevěřím na pohlcování vibrací, na pružení sedlovky a já nevím na co ještě. Prostě si myslím, že se uplatňuje jen marketing a když už potom něco koupím, tak se snažím sám sebe přesvědčit, že tam jsou vlastnosti o kterých jsem se domníval, že tam budou. Já si třeba koupil ty co mám na kole / je to s alu / jen proto, že se mně prostě líbili. A až budu kupovat karbonový rohy, tak proto, že nestuděj. No a hledat v tom něco jinýho je prostě nesmysl.

      0 0
      • kubad  

        Na pevném HT a pevnou vidlicí – je ten rozdíl mezi AL a carbonem hodně poznat.

        0 0
      • McBlacky  

        zatím jediný co jsem zkusil je vidle na silnici – tam to poznat je a dost. ted budu mít na mtb řidítka, sedlovku a rohy tak uvidím

        0 0
      • rich  

        karbon mam len na riaditkach a to z jedneho dovodu – az prasknu tak dufam, ze nie v jediny okamzik ako som videl na par fotkach z padu po nahlom zlomeni al zliatiny. skor cakam, ze sa v tom pripade „rozzvatlaju“.

        0 0
        • Pá-dlista1  

          No co mam zkusenosti z jineho oboru, tak tam to vzdycky uletelo najednou uplne stejne jako hlinikovy riditka.

          0 0
          • rich  

            hm tak potom mam aj ja karbon riaditka len pre dizajn a su menej studene ked je kosa, co ma urcite nejake fatalne nasledky na rychlost

            0 0
      • BB  

        Souhlas s tebou jsou to kecy a osobně se přiznám, že vozím karbon řídítka jedině protože se mě líbí a ne kvůli funkci. Ještě větší blbost než řídítka je sedlovka a řečem o její „funkčnosti“ se mohu pouze zasmát. Ale jinak je to fakt pěkný.

        0 0
      • Gorgov  

        je videt ze nevis o cem mluvis a pravdepodobne si nikdy nezkusil. Zkus se svezt na dobrý karbonový na silnici, a ten rozdíl je obrovskej.

        0 0
        • kubad  

          Na silnnici nebo HT souhlas, na fulla je to jen image :-)

          0 0
          • Gorgov  

            jo, souhlas.

            0 0
          • BB  

            tady ale nebyla řeč o silnici, ale o řídítkách na horáka. Nebo se mýlím ?

            0 0
            • BB  

              tak jo, podíval jsem se na úvod a on neříká, zda mu jde o horáka, nebo silnici. Vše co jsem říkal, platí pro horáka, na silnici jsem vživotě neseděl.

              0 0
      • turlo  

        ked neveris na karbon tak to je skoda-asi si nikdy nemal prilezitost sa na nom dobre povozit-presedlal som z hlinikoveho biku s hlinik.sedlov­kou(Cannon F 2000sl) na full carbon(ram,raj­dy,predstavec,se­dlovka,korunka+krk vidlice a trochu aj sedlo)a je to rozdiel ako ked vystupis zo skodovky a nasadnes do ferrari…a v domacom teste ked bol bike v trenazeri sme skusali pruznost-pri zasadnuti na bike sa pohol zamok sedlovky voci oske kolesa o 1,5cm smerom dole co je by som povedal dost-pritom ram je co do tuhosti super

        0 0
    • zum zum  

      Zapoměl jsem říct, že to chci na MTB. No, ale když to tady čtu… Tak zjišťuju,že karbonové řidítka a představec jsou jen vyhozené peníze. Váha, pružnost, pevnost- nevidím rozdíl naproti hliníku. Jedině cena .. :-(

      0 0
      • Jane  

        vem, co se ti líbí a je to ;)

        0 0
      • turlo  

        predstavec ani brat nemusis ale riaditka su fajn-ked tak este si pories sedlovku a budes mat vystarane

        0 0
    • jecnak  

      Ono je potreba rozdelit pocity z karbonovych napodobenin, kdy je dural potazeny karbonem a opravdu karbonovych kousku. Rozdil je opravdu znat i na MTB s odrpuzenou vidli. Jak uz jsem tu mnohokrat psal, tak nejde o pruzeni, ale o tlumeni vibraci. Viz. historie.

      Prijde mi, ze jsou tu jakesi tri tabory – ti kteri maji duralove riditka a na karbonu se projeli mozna kolem baraku a z toho pochopili, ze je karbon nesmysl. Pak ti co si koupili ruzny ty karbonovy napodobeniny jako treba amoeby atd. A pak ti skutecne jezdi karbonovy riditka/komponenty.

      0 0
      • Fana.A  

        Jezdím karbonový řidítka kolem baráku 4.roky, koupil jsem je , že se mě líbily a čekal jsem i nějakou změnu, která se ale nekonala.Teď bych koupil klidně i nějakou pěknou hlínu. Nechci ale říct, že jsem zklamanej. Mám taky Easton EC 70 což žádná napodobenina není. Pozor taky aby jsi na ně mohl dát rohy jestli je vozíš. Já vlepil hliníkové vložky a zatím to drží.

        0 0
        • kubad  

          Do EC 70 nemusíš vůbec nic lepit – rohy tam klidně můžeš dát bez obav jsou na to připravené.

          0 0
          • Fana.A  

            Já jsem na konci teda žádný vystužení pod rohy neměl.

            0 0
            • Fana.A  

              Nic se tu o vyztužení pod rohy nepíše.

              www.rockroad.cz/…-p-2686.html

              0 0
            • kubad  

              Není tam nic vlepeného :-) prostě ten carbon je na koncich silnější, jen je potřeba pohlídat jaké rohy tam dávaš – je to rozepsané na stránkách easton

              0 0
              • Schrama  

                Měl jsem karbon řidítka-vlaštovky (BBB) a hliník představec (Pell's) na kole s pevnou vidlou. Rozdíl jsem poznal okamžitě…Částečně to pomohlo co do tlumení vibrací, ale časem jsem začínal zjišťovat, jak to celý v terénu „plave“. Připadlo mně to až nebezpečný (jistota v řízení). Představec taky nic moc kvalita!!!Dal jsem potom řidítka na nový kolo, kde mám Rebu a to mně připadlo už úplně zbytečný.

                0 0
    • Miky  

      Zkušenost z XC MTB v zamčené vidlici bez drobného pružení a s hodně tvrdou pneumatikou 3 atm. jsem jezdil Al Scott ridítka 59cm, gripy Ritchey a bylo to hodně tvrdé na šatolinových cestách. Náhoda tomu chtěla, že jsem chtěl širší a vlaštovky – kámoš měl na krámě TITANOV0 Amoeba SCUD 62cm, a po výměně při stejných ostatních parametrech jsou komfortnější. Ale zase když se třeba rozjiždím do nějakého sjezdíku, a hodně tahám řidítka k sobě, tak „cítím“, že se ohýbají směrem k mě. Snad mi někde neprasknou a neprobodnu si je zkrs, i když je Titan inertní kov stejně by mě tělo asi slušně kontaminovat… :-) (řidítka viz můjprofil)

      0 0
      • enrico  

        Ja osobne v tom vidím rozdiel oproti hline znacny. Kazdy den jazdim na hliňáku-zimáku vižnovy do prace, komplet hlina, to znamena pohodlie 0 bodov. Na švih osedlam luzifera, rajdy a sedlovka WCS Carbon + karbonove sedlo. Na rajdach pocitujem rozdiel napr. na dlazobnych kockach a na malych nerovnostiach, pri ktorych sa mi foxa ani neotvori, tak tieto nerovnosti rajdy poberu exelentne (v kombinacii s WCS gripmi). Najvačši prinos davam sedlovke (pravda v kombinacii s karbonovym sedlom s titanovymi ližinami, špecialne tvarovanou zadnou monostay stavbou a optimalne nahustenymi plastami) celokarbonova sedlovka dlzka 350mm priemer 27,2 (cez redukciu z 31,6) vysunutá na risku maximalneho vysunutia. Sam som sa tu vždycky isiel pochcat od smiechu, ked tu niekto pisal, ze ked si dal karbonovu sedlovku, mal stale pocit prazdneho zadneho kolesa. Sám som sa ale presvečil, že je to pravda (ale len v kombinacii s horeuvedenymi faktormi, ked som ju mal dopolovice zasunutu na nič-moc pohodlnom vižnovi s obyčajným author sedlom, rozdiel som moc nepoznal).

        Naopak, karbonovy predstavec je podla mna z funkcneho hladiska uplna hovadina. Na takej malej dlzke urcite nema kde pruzit, vo vahe velky rozdiel nieje a aj tak su vacsinou vsetky vyrobene z hliniku a iba potiahnute karbonovou pančuchou (napr. aj spominany WCS). Pokial by som niekedy nahodil karbonovy predstavec, tak by to bolo len z cisto dizajnoveho hladiska.

        0 0
    • Tomcat  

      Karbon klandry

      +tlulení drobných vybrací +hmotnost +/- výdrž

      • cena

      Karbonový představec podle me jen hmotnost a to jeste jen na silnici

      0 0
    • Cavendish  

      Vykopu mrtvolu, ať se máme zase o čem hádat. Co karbonový představec? Kdo to dneska pořád vozí na silnici, MTB a CX? Pokud vůbec někdo, jaký to má důvod?Jsou o dost dražší než hliníkové, váha často vyšší. Co tuhost nebo ,,vyzobávání" vibrací?.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.