Výběr prvního fullu - Giant Trance vs Canyon Spectral

193 nepřečtených
  • mat.libor

    Zdravím,

    chtěl bych poprosit o rady a postřehy při výběru prvního full bajku. Pročetl jsem zde desítky vláken a diskuzí, načerpal celkem dost informací ale i přesto bych rád položil do „placu“ dva modely, které mám předběžné vybrané a poprosím o postřehy, rady, zkrátka cokoliv co by mě třeba nasměrovalo nebo pomohlo.

    Rozpočet jsem si určil cca 60–70tis., což je strop, více do toho momentálně investovat nechci.

    Jezdím cca kolem 1500km ročně, spíš po práci na vyčištění hlavy, většinou je to kolem 30km. Z toho je tak asi 4km po asfaltu, zbytek polní lesní cesty střižené trailem v Mariánským údolí.

    Doteď jsem jezdil na HT Rock Machine TORRENT 70 (27,5"). Nyní bych si chtěl udělat radost, trošku se posunout v ježdění dál a tím pádem bych rád osedlal nový bajk.

    Rád bych asi zůstal u 27.5", tak nějak bych řekl, že mě vyhovuje a k 29" mě to nějak netáhne.

    Výška 181 cm, váha 80kg, rozkrok jsem naměřil 81cm (tím bych i případně rád zkonzultoval jedno z vybraných kol Canyon co se vel. týče).

    Zde tedy můj předběžný výběr:

    GIANT TRANCE 2 (2020) https://www.giant-bicycles.com/…rance-2-2020

    CANYON SPECTRAL AL 6.0 https://www.canyon.com/….0/2230.html?…

    Finanční rozdíl je celkem zanedbatelný, alespoň ten ceníkový (nevím jestli v Giantu bude možnost úpravy ceny když se jedná vlastně o nový model 2020). Počítám tedy zatím s rozdílem dvou tisíc.

    Osazení mě příjde hodně podobné, samo vidlice a tlumič u Canyonu je 160mm x 150mm oproti Giantu 150mm x 140mm.

    U obou kol jsem vybral vel L. (Giant jsem si zkoušel naživo v prodejně, Canyon dle tabulky na webu).

    Mohu poprosit tedy o nějaké poznatky, pro nebo proti, případně na co si dát pozor skrz údržbu atd..

    Případně se nebráním jiným návrhům na jiný bajky.

    Díky předem. Libor.

    0 0
    • Nutribird  

      Na Gianta asi nějakou slevu ukecáš a jediné co bych viděl je vidle s 34 mm nohama. Považoval bych i o těch 29". Canyon v ALU jednu dobu dost praskal, nevím, který model. Sleva je možná, ale musíš počkat na akci. Zdejší uživatele by ti mohly poradit, pokud ovšem bude skladem a velikost.

      0 0
    • novas752  

      Spectral je laděný na trochu těžší terény. Má maličko agresivnější geometrii, lepší odpružení (36 vidlice a tlumič s expanzkou), nejspíš trochu lepší kola, pak víceméně drobnosti, trochu lrpší brzdy. Velikost v obou případech L.

      Ale jde o ten výběr, na to co jezdíš teď by byl skoro lepší nějaký lehčí trailbike, například Canyon Neuron. Trance a zejména ten Spectral jsou ve svém živlu v trochu náročněkších terénech (tj. neni to jen hladký tobogán mírně z kopce) – například Rychlebské stezky, Trutnov trails nebo přírodní sjezdy v tom okolí Brna. Ale je třeba počítat s tim, že výrazně lepší kolo změní tvoje návyky. Obyčejná polní cesta najednou bude trochu nuda, to co tě na hardtailu limituje najednou půjde projet snadno a objeví se nové výzvy.

      Každopádně radši bych si nějaké takové kolo půjčil na test, testovací Canyony myslím měli v Jedovnicích, Giant má také testovací kola, ale může to být i jiné kolo podobného charakteru, například Trek Remedy…

      1 0
    • Le Corbusier  

      cannyon za stejný peníze má lepší kola, vidli, a brzdy. pro tebe myslím vychází velikost L s kratkým představcem. Mko by ti bylo malé. Jak píše nutribird-na Gainta ukecáš asi na krámě slevu- jedině ta by to mohla rozhodnout ve prospěch Gaintu, protože špatný kolo to není. Zá ušetřené peníze si koupíš ty lepší kola.

      Jestli je ale Mariánský údolí to nejdrsnější co chceš jezdit, tak jsou možná obě kola zbytečně ostrý.

      0 0
      • mat.libor  

        Díky za první reakce.

        Zeptám se, zbytečně ostrý. Znamená to, že pokud mám s fullem minimální zkušenosti tak že tyto dvě kola co jsem vybral se budou ze začátku pro mě hůře ovládat? Je fakt že na fullu jsem jel zatím jen rychleby, vlastně poprvé co jsem měl půjčenýho fulla Rocky Mountain 27,5" a neskutečné mě to tam nadchlo. Moc dobře jsem si uvědomil, že to co bych tam jel na svým HT tak na fullu je naprosto jiný kafe. I proto jsem začal už loni pošilhávat po fullu, prostě mě to bavilo :) .

        Už teď těch pár km (4–5) co jedu na svým HT z domu po asfaltce a polní cestě je nuda, už se těším až skočím do lesa buď na trail v mariánkách nebo v okolí po lesních cestách co mám tam naježděný, nastoupat a pak se pustit dolů kudy to jen jde, cestou necestou. I proto mě to táhne k tomu fullu.

        Většinu času strávím v těch mariánkách a okolí, ale právě bych to chtěl rozšířit a podívat se i jinam. Ty rychleby jsem jel jednou a byl jsem z toho nadšený......

        Na Canyon Neuron jsem taky koukal, paradoxně v té kalkulačce velikosti mě u tohoto modelu vyšlo, že bych měl osedlat M-ko, zatímco u Spectrala to vychází na L-ko.

        Neuron v ALU mě ale vycházel s horší výbavou než Spectral (zase za nižší cenu to je fakt) ale je jen v 29", do karbonu se mě moc nechtělo, tam už to lezlo lehce přes 70tis...…

        O praskání rámů jsem u Canyonu tady už někde četl, nevím jak je to velká bolest......

        29" mě tak nějak netáhne, nevím proč. Asi předsudek v horší ovladatelnosti, ne­vím.

        Kolega z práce přecházel loni ze stejného HT kola co mám já a šel do Giantu Trance 27,5" ale v XL rámu, nemůže si ho vynachválit, i proto jsem pokukoval po tomto bajku.

        0 0
        • novas752  

          Zbytečně ostrý = na polní a lesní cesty a oficiální traily v Mariánském údolí je to zbytečně velké kladivo. Ale právě jde o to, jak se tvoje jezďění s fullem změní, na Rychlebky, přírodní terény v okolí Brna apod. už to jsou kola akorát.

          Spectralum praskala zadní stavba na minulé generaci rámů a na prvních sériích z této generace. Ale poslední dobou o tom už není moc slyšet a kola to jsou oblíbená, jezdí joch hodně.

          Spectral je v terénu schopnější než Trance, hlavně při rychlém průletu rozbitým terénem a v dlouhých prudších sjezdech, ale zase jede a stoupá o trochu hůř = s otevřenym tlumičem se při silovém šlapání trochu víc houpe.

          Osobně bych z těchto dvou bral Spectral, sám mám dost podobné kolo – YT Jeffsy 27 AL. Ale ty na sezonu 2020 ještě nejsou zveřejněné a mám tušní, že budou mít osazení trochu slabší než Canyon. Ale asi bych ještě počkal.

          1 0
        • Gwaihir  

          Ten Neuron v Lku by ti asi byl velký. Já ho zkoušel sice jen na parkovišti od ochotného kluka ze šlapanic a nedosáhl bych na pedály, kdyby šel teleskop naplno. Mám 181cm. Ale chce to zkusit.

          Praskaly hliníkové Spectraly, je tu na to vlákno, ale už tam dlouho nikdo nic nenapsal, tak snad 2020 bude ok.

          Gianta si půjč na Veveří, ale to určo víš.

          Jinak Neuron je určitě dobrá volba, ale i ten zbytek. Nové Neurony (2020) jsou zatím asi jen ty karbonové, ale na škodu to asi není. Neuron AL 7.0 je podle mě za slušný peníze. Ale něco si zkus a vyber podle sebe.

          0 0
          • mat.libor  

            Jo ta kalkulačka velikosti mě na Neurona házela na M-ko….výšku mám necelých 181cm takže mě to cpalo do té menší verze…je to rozdílnou geometrií oproti Spectralu nebo i tím, že Neuron je na 29" ?

            Chtěl bych s fullem se posunout zase o kousek dál v ježdění, tím pádem mít něco „do rezervy“ – ostřejšího by mě asi nevadilo. To že se bude víc pohupovat při běžné jízdě, dá se to zamknout a pak je to bez problémů? U Giantu jsem četl chválu na to Maestro, že se tak nehoupe ale pokud u Canyonu to zamknu tak by mě to taky nějak nevadilo.

            0 0
            • novas752  

              Ono se i maestro trochu houpe. Ale při běžný jízdě to není problém a do většího kopce se to dá výrazně omezit (nikoliv zcela zamknout na beton). Stejně tak Spectral.

              0 0
              • mat.libor  

                Jasný, chápu. S tím tak nějak počítám, že to nebude „pevňák“ ale pokud při delším výjezdu pozamykám a tím to omezím tak v poho.

                0 0
                • novas752  

                  Prostě pokud někdo nemá ambice být na kopci první, je to v pohodě. Nějaké technické výjezdy s tím v pohodě jezdit jdou.

                  0 0
                  • mat.libor  

                    Jo o to mě šlo, minuty nehoním, je mě to celkem buřt za jak dlouho budu na kopci…spíš jde o to se vyškrábat na kopec v nějaké technické pasáži, co jde tak se zpevněným a asfaltovým cestám vyhnu.

                    0 0
    • zahr  

      Treba ti to trochu znesnadnim, ale co takto Trance 1 2019? Jinak na 2020 neni problem ziskat slevu 10%, nekde se da i vice.

      https://www.teamsport.cz/…-black-2019/

      0 0
      • novas752  

        Osazeni 2020 se mi zda lepsi. Zaprve tam nejsou Guide R brzdy, zadruhe tam je Shimano a ne Eagle, a za treti na Trance imho staci 34 vidle a maly tlumic.

        0 0
        • mat.libor  

          Vím že barva nejezdí ale prostě se mě osobně líbí u Trance 2 ta 2020 v té šedé barvě, celkově vybírám kola co nejvíc do tmava a v jedné barvě. Proto jsem kápnul i na toho Canyona černýho, který se i výbavou a cenou hodně podobal Giantu.

          0 0
          • Nutribird  

            Já bych šel do tohodle https://www.giant-bicycles.com/…29-1-ge-2020

            Nyní mám 2015 v 27,5 a na Rychlebech jsem zkoušel 27,5 i 29 novější geo a rozdíl byl v tuhosti lepším tlumení, ale velikost kol jsem nijak nepocítil. Bude to o zvyku a dnešní 29 už mají dobrou geo i co do obratnosti.

            0 0
            • mat.libor  

              Já nevím, furt mě to táhne k té 27,5" , asi konzerva jsu v tom. Přečetl jsem spousty názorů tady, že nový geo s 29" jsou na pohodu ale nevím no…

              0 0
        • Nutribird  

          Sram bych neřešil, ale ty brzdy jo, jinak 36 vidle by byla určitě lepší. Čím lepší tlumení / lepší kolo.

          0 0
          • novas752  

            Jasně, ale má 80kg, to není moc = 36 automaticky nepotřebuje. A 36 už mi na tom kole úplně nedává smysl, Trance neni úplně kolo na nějaký rozmlácený enduro terény a větší skákání.

            Navíc jestli by hodně času trávil na ofiko trailech okolo brna, tam 36 fakt neni potřeba.

            0 0
            • Smazaný účet  

              Ale prosím tě… 36 je ideální na cokoliv ;0)

              0 0
              • novas752  

                Jo jo jo, proto dělají i 34ku. :)

                Na téhle generaci Trance jsem párkrát jel a enduro odpružení mi k tomu zkrátka nesedí.

                0 0
                • mat.libor  

                  U Canyonu je 36.....jak jste psali, asi ji nevyužiji a možná ani teď nepotřebuji pro moje vyjížďky, alespoň zatím než se posunu dál třeba.....ale pokud bych se rozhodnul pro Canyon tak na škodu tam není, je to tak? A co se týče toho zadního tlumení, v čem je lepší než u Giantu? Krom toho většího rozsahu?

                  0 0
            • Nutribird  

              Patřičně osazené toho ovšem pobere hodně a ve správných rukou dokáže kouzla. Jako samo i jiná kola.

              0 0
    • va-bo  

      Jak funguje záruka u přímého prodeje? Teoreticky je to jasný, ale prakticky? (Canyon)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Spectral nebrat, pokud je to alu verze. Dokud to lidi budou kupovat, Canyon se za nos nechytí.

      0 0
      • mat.libor  

        Taky by mě zajímalo jak se řeší případná záruka u toho Canyona….

        Spectral v ALU je teda fakt špatně? Osazení mě příjde hodně dobrý, ten rám je problém?

        0 0
        • novas752  

          Těžko říct, nějaký 3 až rok zpět to problém byl, poslední dobou už to zdá se drží.

          0 0
          • Smazaný účet  

            I nový měl stále ten samý problém (2019?). Praskala i revidovaná stavba.

            0 0
            • novas752  

              Jo jo, ty nové designy rámů praskaly také, myslim že to bylo už 2018, nevim. Ale poslední dobou je jak tady tak v Canyon skupinách na FB docela ticho = z toho soudim že už to nějak pořešili.

              0 0
              • Smazaný účet  

                Pořád bych raději zvolil něco jiného. :0) Canyon Spectral u mě kompletně ztratil důvěru, jsem rád, že jsem ho nakonec nevzal.

                0 0
                • novas752  

                  Nevím, osobně bych se toho prostě nebál. Ale stejně bych si počkal co YT Jeffsy v hliníku a nebo ještě koukl co nabízí třeba Radon, ti taky mají pěkně osazená kola.

                  0 0
                  • mat.libor  

                    Koukal jsem i na stránky YT Jeffsy a mají tam už i 2020 ale v hliníku tam startují ceny od 3tis EUR (Jeffsy Comp 27,5") a to už je lehce přes limit :( ale vypadají zajímavě, vo tom žádná teda.

                    0 0
        • Smazaný účet  

          Já osobně bych do toho nešel.

          0 0
        • lubosalbi  

          Reklamace u Canyonu se řeší s českým zastoupením, domluvíš se s nima, přijede kurýr, kolo odveze a pak zase po reklamaci doveze zpět. Pokud se řeší reklamace nějakého komponentu, posílá se na reklamaci jen ten komponent s tím, že reklamace řeší místní česká zastoupení daného výrobce. Reklamoval jsem takhle reverba a asi za 2 týdny byla reklamace vyřešena.

          Zadní stavby prasklay i na těchto nových modelech, ale jak už tu někdo vzpoměl, je to už asi konečně vyřešeno, protože jsem už delší dobu na nový případy nenarazil.

          Vem taky v potaz délku záruční doby jestli si chceš kolo nechat dýl.

          0 0
          • mat.libor  

            Díky, jojo na to jsem taky koukal, 6 let je tam že? A je to na komplet nebo jen rám?

            Neplánuji kolo měnit tak často, teď mám kolo 5let ale tak nějak jsem tušil, že to bude přechod z HT na full, jen to byla otázka času a financí :)

            Ještě dotaz, jak moc to příjde rozebraný? Smontuje se to bez problémů? Nemusí se třeba štelovat řazení atd?. Nějaký garanční servis se tam asi neřeší když není kde, je to tak?

            0 0
            • lubosalbi  

              Záruka 6 let je jen na rám, kolo z krabice postaví i malý dítě :-) V podstatě nasadíš jen kola a sedlovku a řidítka.

              0 0
        • Picino  

          nenech se zmást, Spectral AL je již v pohodě. Ano, předchozí generace byla problémová (i když já ho jezdil 3 roky a vše v pohodě). Ročník 2018 nové generace se taky né úplně povedl, ale Canyon se k tomu vždy postavil čelem a to se musí ocenit. Ale 2019 je naprosto v pohodě, došlo k vyztužení zadní stavby. 2020? neměl bych už vůbec žádný strach. Podívej se na můj profil, už jsem to několikrát i komentoval. Jinak reklamace u Canyonu naprosto v pohodě. Osobně jsem jednou reklamoval XT přehazovačku. Byla provede okamžitá výměna, vše během cca 10ti dnů. Nepamatuji se že by někdo špatně pochodil s reklamací.

          Jinak co se týče tvého výběru, tak jak se říká s jídlem roste chuť, šel bych do vyšších zdvihů. Zřejmě ti to ušetří nějaký peníz, protože by jsi mohl dopadnout jako já i jako většina zde. Začínal jsem podobně, na zdvihu 120/120 , pak 140/140 a teď 160/150 ;)

          Zahrnul bych do výběru taky YT Jeffsy. Z těch dvou na začátku nemůžu doporučit jinak než Spectrala :)

          0 0
          • mat.libor  

            Díky za komentář. Koukal jsem na tvůj profil…pěknej bajk fakt :)

            U Spectralu 2020 se mě líbí ta barva, co jsi prodával, ta černá :)

            Na YT Jeffsy jsem taky koukal ale zatím mají jen vše v karbonu, pokud jim naskočí modely v alu pro tento rok tak je zařadím taky do výběru.

            Příjdou mě ty dva modely (Spectral a Jeffsy) podobný co se geometrie týče, je to tak?

            0 0
    • Koli13  

      Na to co teď jezdíš by ti asi stačil XC full, ale to je jedno. Já ti jen poradím, zkus si ty kola v terénu, který preferuješ a který budeš primárně jezdit. Trance 27.5 i Spectral nejsou kola na ježdění po placatých pěšinkách a bude tě to nudit, možná až sr*t. Trance 29" v rozumném obutí bude už jiný kafe, docela jede a zároveň na dobrých pláštích se nechá i oprasit. Na Rychleby a podobný trail centra asi nejlepší volba, rozhodně tam budeš rychlejší a 29" ti naopak pomůžou než přitíží. Ta průchodnost je znatelná a neohrabanost je za mě spíš mýtus, mnohem víc udělá celková geometrie kola. Musíš si asi sám zhodnotit jak dobře aktuálně jezdíš, kam se chceš posunout a dle toho si vybírat kolo, protože zbytečně naddimenzovaný kolo za mě rozhodně není ku prospěchu a řídil bych se tím, jakou jízdou a v jakém terénu strávím nejvíce času.

      0 0
      • mat.libor  

        Díky za názor.....pokud bych uvažoval o 29" tak bych asi volil mezi:

        GIANT TRANCE 29 2 https://www.giant-bicycles.com/…ce-29-2-2020

        nebo CANYON NEURON AL 7.0 https://www.canyon.com/….0/2067.html?…

        Byl jsem ale nějak vnitřně naladěn na tu 27,5" takže to by bylo asi na dýl…..

        Podle toho co jsem za poslední dny četl tady různě na fóru, jezdí někdo na 27,5" ještě nebo se to vážně vše přesouvá na 29" ?

        0 0
        • benobiker  

          Já jezdím 27,5", ale už bych taky volil 29".. :-D

          Z těhle dvou bych volil Neurona vzhledem k poměru Cena / Osazení. Navíc se mi fakt víc líbí :-)

          0 0
        • zahr  

          Ja i pritelkyne jsme jezdili na Trance 27,5", oba ted prechazime na 29", ja tedy Reign.

          V pripade 29" bych spise volil Giant Trance 29 1 GE, jak tu jiz zde postoval Nutribird: https://www.giant-bicycles.com/…29-1-ge-2020

          Da se sehnat za fajn cenu :)

          0 0
        • JachymP  

          Já jsem se 29" bránil stejně jako ty a koupil jsem 27,5" (dokonce HT), ale rok na to jsem musel koupit 29" full (XC), protože jsem si to zkusil v terénu a ne jen kolem prodejny. 27,5" je pro ty co to v terénu neumí naprostý nesmysl. 29" je snadnější na učení, mnohem víc to odpustí a dá ti to pocit jistoty. O nějaké neohrabanosti dnes už nemůže být řeč (možná u fajnšmekrů ale ne u těch co s terénem začínají).

          0 0
          • mat.libor  

            No a já si to myslel přesně naopak......že pokud chci začít opravdu s terénem a přecházím z HT 27,5" tak radši full 27,5", že 29" mě vykopne nebo ji neovládnu prostě.

            0 0
            • lubosalbi  

              Neboj se nic, 29" kola jsou dneska uplně v klidu. Mám 29" Striva, měřím 170cm a je to boží.

              Být tebou tak si zkusím fakt projet toho 29" Trance

              0 0
              • JachymP  

                Ano 29" je na ovládání jednodušší, resp. je jednodušší se s tím učit jezdit v terénu. S 29“ Trance chybu neuděláš, to je univerzál co není nijak předražený.

                0 0
                • mat.libor  

                  Asi něco podobnýho jsem potřeboval slyšet / číst pokud bych se klonil k té 29"

                  0 0
            • theedge  

              Tak stejně na tom kole hned nezačneš jezdit pekla. Postupně si na 29 si v pohodě zvykneš – doporučuju 29 vyzkoušet. Zvlášť při tvé výšce.

              Pokud tě bavilo ježdění typu na Rychleby, tak určitě nechoď do XC fulla. Podle toho co jsi psal výše a chceš jezdit cestou necestou, tak bych bral odolný trail bike typu YT Jeffsy. YT Jeffsy je za ty peníze celokarbon.

              To kolo tě totiž hodně moc posune jinam a začneš jezdit úplně jiný věci a terény než jezdíš dneska. To že ti na Mariánský eurochodníčky stačí XC full je možná sice pravda, ale ono tě to tam velmi brzo přestane uspokojovat.

              0 0
              • mat.libor  

                No jak píšeš, hned to nebude divočina, spíš to co jsem si troufnul na HT tak počítám že teď bude víc v poho a postupně k tomu budu přidávat.....

                Asi bych oželel ten karbon skrz ty peníze, je to lehce přes limit YT Jeffsy :(

                0 0
                • theedge  

                  Jo ale celokarbon je lehci a hlavne vetsinou nepraska.

                  0 0
                  • novas752  

                    Řešit hmotnost u takového kola je nesmysl. Funkčnost je důležitější. V případě YT bych si počkal na hliníkovou Jeffsy. Rozdíl mezi karbonem a hliníkem bývá cca 20 000 = okolo 2000 Eur by mohli mít podobné isazení jako karbon základ a okolo 2500 eur jako ta verze Pro.

                    0 0
                    • mat.libor  

                      Jo před chvíli jsem se ještě jednou díval na YT.....určitě bych si počkal na hliník pokud by byl pro 2020 dostupný a pouvažoval asi i o této značce.

                      0 0
    • va-bo  

      Kupovat poměrně drahé kolo jen podle katalogového osazení a obrázku? Chce to vyzkoušet.

      0 0
    • tonik666  

      Spravny postup je:

      1. Vyzkouset Trance 2020 (aby ti sedla velikost)
      2. Ukecat slevu
      3. Koupit Trance 2020

      SLX sada je lepsi nez Eagle.

      L u Trance ti padne lepe nez L u Spectrala, ktery je u hodne dlouhy.

      Trance nikdy nepraskal. je lehky a spolehlivy.

      0 0
      • mat.libor  

        Trance jsem zkoušel ale tu 27,5" ve vel. L.

        29" budu muset případně zkusit…

        Jaký je rozdíl mezi Trance 29 1 GE 2020 a Trance 29 2 2020 https://www.giant-bicycles.com/…1385-gc@1384

        Vyplatí se přidat těch cca 9tis? Koukám, že u GE je FOX 34 Float Performance a Deore XT zatímco u Trence 2 je

        FOX 34 Rhythm a SLX.....

        0 0
        • Nutribird  

          XT sada krom kazety, to nahodí nějaký 1000 a pak ta vidlice, tady by ti mohl poradit Nowas. Uvidíš jakou cenu seženeš, nebál bych se e-shopu.

          0 0
        • lubosalbi  

          Žádný zásadní rozdíl to nebude a klidně bych vzal 2, SLX/XT bude fungovat stejně, jen rozdíl nějaký gramy. Rozdíl v těch vidlicích bude taky jen ve váze, tlumič v nich je stejný. Rozdíl je myslím jen v materiálu vnějších nohou.

          Brzdy na tom budou výkonově taky dost podobně.

          0 0
          • mat.libor  

            Ve stejné výbavě byl ten Trence 27,5, taky dvojka…těch 9tis se mě dávat navíc nechce popravdě když ten rozdíl je takový jak píšeš

            0 0
        • theedge  

          Jestli SLX pohon nebo XT je celkem asi jedno, ale je tam vyšší řada vidlice a hlavně lepší XT brzdy.

          Ale pozor – co by mne na těchto Giantech nejvíc vadilo, jsou kola s ráfky 25 mm vnitřní šířky. Za mne to je na dnešní dobu málo a v budoucnu tě to bude omezovat v použití dnes velmi oblíbených gum v šíři 2.4 – 2.5. Na trailové ježdění je dnes standart i30 ráfek.

          Podíval bych se na kola od Radon a YT Jeffsy.

          0 0
          • lubosalbi  

            Tak pokud bude chtít Gianta a veme 2 s nějakopu slevou, tak nechat naplíst nějaký širší ráfky není zas taková investice, kór když se to udělá rovnou na novým kole a ty origo prodá.

            0 0
            • mat.libor  

              Proč je na 27,5 ráfek 30mm a na 29" 25mm ?

              0 0
              • lubosalbi  

                to se mě neptej :-)

                0 0
                • mat.libor  

                  Spíš jsem myslel, jestli je v tom nějaká logika…skrz 27.5" vs. 29"

                  0 0
                  • nomecz  

                    protože 27,5 je koncipován do většího „terénu“ jak 29

                    0 0
              • theedge  

                Moc to nechapu. 25mm rafky se dneska davaji na XC kola. Giant moc nevi kam ten Trance 29 zaradit. Preplest si to muzes nechat ale musis pocitat s tim ze to jsou naklady navic a pak uz muze byt zajimavejsi jiny kolo.

                0 0
                • tonik666  

                  Dneska vsichni blbnou se sirkou rafku, velikosti kol etc. Prepletani je vyhazovani penez.

                  Vnitrni sirka 25mm je dostatecna na 29 plaste od XC az po Enduro.

                  Jezdim na 25mm rafcich Maxxis Miniony 2.5 WT a nemam s tim zadny problem. Pochybuju ze tady tazatel bude potrebovat masivnejsi plast.

                  0 0
                  • mat.libor  

                    Pokud to chápu správně, že na 25mm ráfky mohu dát pláště až 2,5 tak pak bych to asi jako mínus neviděl.....v čem jsou lepší 30mm ráfky? Napadá mě větší tuhost?

                    0 0
                    • tonik666  

                      V tom, že objemnější guma má lépe postavené figury a nežvýká se. Třeba pokud bys chtěl jezdit plus size gumy, třeba 2.6, tak to na 25mm ráfky nedáš.

                      Ale enduro gumy mezi 2.3 a 2.5 tam ještě dáš v klidu. Předpokládám, že stejně na 29 bys jezdil nějaké 2.3 nebo 2.4, pokud budeš mít 27,5, tak nejspíš budeš také jezdit gumy mezi 2.2 a 2.5.

                      0 0
                      • mat.libor  

                        Jasný, rozumím. Jo asi tak jak píšeš. Víc jak 2,5 bych stejně nedával, takže to rozpětí 2,3 – 2,5 pokud tam lze na 25mm ráfek tak pak by to bylo v poho.

                        0 0
        • tonik666  

          Mě se tedy u toho Trance 29 vůbec nelíbí výrazně nižší zdvihy.

          130mm vpředu a 115mm vzadu je prostě něco jiného než 150mm vpředu a 140mm vzadu.

          Zdvih se nedá kompenzovat velikostí kol.

          0 0
          • mat.libor  

            No to mě taky asi zarazilo, u Trence 27,5 jsou zdvihy 150mm + 140mm ale u 29" je to podstatně méně…jak je píšeš 130mm + 115mm…

            0 0
            • tonik666  

              Trance 27.5 se 150/140 je taková klasika. Kolo které vydrží hodně (kamarád s námi na něm normálně jezdil enduro vyjížďky).

              O Trance 29 toho moc nevím, ale se 130/115 to vypadá spíš jako trail bike, bylo by potřeba sehnat nějaké reference, vyzkoušet etc. Může to být super, ale zkušenosti z okolí nemám.

              0 0
              • mat.libor  

                Kolega z práce má dva roky Trance 27,5" ve vel XL a je s ním nadmíru spokojen, přecházel z HT 29"

                0 0
              • Koli13  

                Trance 29 jsem měl možnost jezdit v základu pár dní a těch 115mm vůbec není znát. Do vidlice to chtělo dát nějaký token, ale jinak na většinu ježdění pro klasické obrážeče trail center je to naprosto v pohodě. Samozřejmě není to do bikeparku, nebo na nějaké rychlé ježdění ve více rozbitém terénu. Pokud chci jezdit bikeparky a třeba traily v cizině – Francie, Itálie aj.., tak bych bral Reigna 29. Ale vyhnul bych se kupování naddimenzovaného kola, Rychleby opravdu nejsou rychlý enduro ježdění a užil jsem si to tam mnohem více na AM 29" 140/130 a 2.3 pláštích Ardent/Ikon než na Reignu 27.5 160/160 a širokých pláštích, kdežto v Saalbachu jsem zase na AM biku nadával i na širokých gumách, protože rolety a prostě už to na to kolo bylo moc, když chtěl člověk skákat všechny velký skoky a jezdit rychle. :D opravdu bych si ty kola vyzkoušel a řekl si, co budu jezdit, jak už jsem psal před tím. Variant je spoustu.

                0 0
              • ufoncz  

                Trance 29 130/115 jezdím a nepřijde mi to, že by to pobralo míň než Spectral 2018 myslím taky se 150/140 mm (jehož dva modely jsem celkem intenzivně jezdil několik dní). Spíš mám pocit, že to odpouští ještě víc (ta kola se jen tak na něčem nezaseknou a to i oproti 27,5 × 2,6 + rozdíl ve zdvihu nepoznám a jako žehličky rozbitejch sjezdů fungujou z mýho pohledu oba srovnatelně).

                0 0
                • mat.libor  

                  Koukal jsem na tvůj profil, fakt pěknej bajk :) Díky za recenzi na Trance :)

                  0 0
        • novas752  

          Řazení je celkem jedno, odpružení jedno neni.

          34 Rhythm je základ

          34 Performance je odlehčená Rhythm, vnitřnosti jsou stejné – tlumení Fit Grip

          34 Performance Elite má šasi stejné jak Performance ale už má vnitřnosti z Factory = patrona Fit4 nebo Grip2. Je tam víc možností nastavení.

          0 0
          • mat.libor  

            Ok, takže pokud porovnám Rhythm a Performance tak jak je to u toho Trancu 1 GE a u Trance 2 tak jde čistě o tu váhu, vnitřnosti stejné…pak těch 9tis rozdíl asi nebude mít úplně efekt

            0 0
            • boo-beek  

              Navíc podle nekolika recenzí je Rhythm tužší, pravděpodobně díky „horšímu“ materiálu, než Performance.

              0 0
            • tonik666  

              Fix Performance s Grip damperem by mela byt dobra.

              0 0
    • Boby83  

      Ahoj,

      jsem čerstvým majitelem prvního fulla (kontrétně Neurona), tak napíšu pár postřehů, které by ti možná mohli trochu pomoct.

      Začnu Neuronem, kterého zde v diskuzi taky řešíš – měřím 176cm, nohy 84, vybral jsem si Neurona ve velikosti M. Na výšku mi kolo sedne v podstatě dokonale, ale délkou mi přijde na spodní hranici. Na druhou stranu připouštím i to, že celý život jezdím na HT, kde je obecně posed více natažený, tak je možné, že mé pocity jsou ještě stále trochu zkreslené. S tvými parametry bych se ale momentálně bál, že ve velikosti M bude až moc krátký, v L naopak moc vysoký.

      Praskání AL Spectralu – české zastoupení značky Canyon se v diskuzi na FB vyjádřilo, že na praskání zadní stavby byla náchylná první vyrobená série z roku 2018 a starší (někam jsem zde i postoval screen jejich vyjádření). Na netu je poslední dobou taky klid, reklamace bývají u Canyon celkem bezproblémové, takže osobně bych se toho vůbec nebál.

      Připomněl bych ještě fakt, že u Canyonu máš také možnost kolo do 30ti dnů vrátit / vyměnit. Osobní zkušenost sice nemám, ale co jsem se dočetl, tak pokud kolo nějak neznehodnotíš, tak snad ani neztrhávají peníze. Ještě bych chtěl zdůraznit dobrou, rychlou a pohotovou komunikaci s českým zastoupením značky!

      Co se týče Giantu – před koupí Neurona jsem navštívil pár obchodů (na pokec, vyzvídat, něco vyzkoušet, atd…) a v obou obchodech, kde měli Gianty, tak mi sami nadhodili možnost 10–15% slevu na nové modely, aniž bych před nimi na kolenou klečel.

      0 0
      • jonti  

        S tím vrácením bych si to ověřil, myslím, že se to týkalo jen nejetých kol.

        0 0
        • Boby83  

          Jisto jistě vím, že ti vezmou zpět i evidentně jeté kolo, ale nejsem si jistý, jestli za nepoškozené kolo peníze neztrhnou.

          0 0
      • mat.libor  

        Ahoj, díky za postřehy ohledně Canyonu.....

        No Spectral, který jsem si předběžně vybral, tak teď jsem vlastně na vážkách skrz to co se tu napsalo, je to 27,5" a v podstatě mě byla drtivou většinou doporučena 29".....takže Neuron???

        U Spectralu bych si asi L-kem byl jist, u Neuronu jak píšeš, je to dost pro mě na pomezí M – L. Konfigurátor mě říká M ale nevím jestli tomu fakt věřit. Asi je to tou trošku jinou geometrií a 29", nevím.

        Ty máš 176cm, máš M-ko. Na výšku ti sedne dokonale, píšeš ale že na délku jsi na spodní hranici. To znamená že ti příjde krátký pro tebe?

        Jo skrz Giant, určo bych se zeptal v krámě co cena, když na netu automaticky dají 9% na dookie.cz

        0 0
        • Šopík M.  

          Já bral v 6/19 Trance 29 2 a hned sleva z 68 na 58…jinak jsem nadšený a ani jsem o jiném než 29 neuvažoval…ta zadní 115mm ze začátku v měkkém a čím níže jde tak je docela vyvážená do tvrdšího…v tom je maestro docela vychytané 

          0 0
        • zahr  

          Skrz Giant, v Dookie jsem vždy dostal slevu cca 18% na novej model (10% automaticky + dalších 9% za výši nákupu), viz můj předchozí post a screenshot, U Giant Trance 29 1 2020 by to bylo z 77k na 63k. Ne vždy to tak u nově registrovaných je, ale stačí jim napsat.

          0 0
        • stenli  

          Nazdar. Mám také nového Neurona CF 9.0 SL. Na 187 cm, delší trup a kratší nohy je L na horní hranici. Je tam představec 60 mm, tak mohu posunout dopředu. XL by už asi bylo na mne velké. Pevná část sedlovky kouká jen cca 5 cm. Pro tebe bych viděl spíše L. Jsem od Hodonína, hodně jezdím Chřiby, Hustopeče, Palavu, není problém se domluvit, kdybys chtěl. Dosud jsem měl hlínu Haibika na 26, zdvihy 140. Jezdí dost slusně. Z Neurona jsem ale neskutečně nadšený. Obával jsem se 29.Zbytečně, nádherně ovladatelnéve sjezdech, velmi citlivé, lepší než 26 Hai. Průchodnost někde jinde. Vidím, že rád jezdíš i do kopce. Neuron šplhá jako kamzík. I díky 30z vpředu a 10–50 vzadu. Na silnici z kopce jen chybí převod, max tak 40 km/h, což mi stačí. Má vzpřímenější geo, mně ale vyhovuje. Nemohu porovnat s Trance, ale Neuron je jistota. Jistě bych ale připlatil a šel do karbonu CF 8.0. Cítíš, jak každé šlápnutí jde do pohybu vpřed. U hlíny se něco ztrácelo v kroucení. Navíc jejich dizajn CF a hlavně ta modrá barva jsou skvosty.

          0 0
          • mat.libor  

            Díky za postřehy ohledně Neurona. Právě s mojí výškou 181 cm mám trochu obavy skrz L. Pokud by byla ale možnost vyzkoušení a já bych se k Neuronu přiklonil tak bych určitě tvoji nabídku využil, to by bylo super.

            Z 29" mám taky obavy, musím to někde osedlat ale názorů tady padlo celkem dost proč 29" ano a asi jsem za to i rád.

            0 0
          • Šopík M.  

            Neuron CF 8.0 byl můj kůň…jak jsem ale viděl to geo kdy při mých 189 cm trčí ta sedlovka včetně rámu (fakt stožár) tak jsem se zalekl…ta modrá je parádní takže jsem ji zachoval aspoň na tom Trancovi 29 2… jinak co se týká výbavy tak je ve vyváženosti hodně neli nejvýše + karbon samozřejmě…

            0 0
        • Boby83  

          Co se týče 27,5 vs 29 – na 27,5 jsem sice párkrát jel, ale vždy jen krátce, takže nejsem schopen relevantně posoudit rozdíl. V tomto směru prostě veřím tomu, co píší ostatní – 27,5 by měla být hravější, 29 naopak jezdivější.

          Nemyslím si, že by byl na mě vyloženě moc krátký, ale na té spodní hranici únosnosti. Tzn: o chlup kratší rám bych už neustál, o chlup delší by mi nevadil.

          0 0
          • Breakpain  

            Teoreticky, mně vyhovuje, že je 29er vyšší, ale asi si to chce holt vyzkoušet oba rozměry, nejlépe identické kolo na identické trati a dle toho se rozhodnout. Vyloženě vedle člověk nesáhne asi nikdy ;-)…

            Já mám oba rozměry a snažím se přejít plně na 29 ;-)… protože mi to vyhovuje víc pro můj styl jízdy…

            0 0
          • mat.libor  

            Jo tomu rozumím, 27,5" hravější, s 29" lepší průjezdnost terénem, trošku tank, dá se s tím letět víc. líp to požere terénní nerovnosti

            0 0
    • Gwaihir  

      Ještě můžeš zvážit strive

      https://www.canyon.com/….0/2004.html?…

      0 0
      • mat.libor  

        Taky už jsem na tuto verzi Canyonu zabrousil když teď mám v hledáčku i 29" …. nikdo tady tento model nezmiňoval (nejvíc Neuron a Spectral) a ani když jsem pročítal diskuze teď pár dní tak myslím, že jsem ho nezaznamenal.....

        0 0
        • tonik666  

          Ten Strive vypada jako pekna hruza

          • uhel hlavy na enduro moc postaveny
          • shapeshifter – blbina co se spis rozbije
          • kola od sun ringle – zaruka problemu
          • sram nx – tezke
          0 0
          • mat.libor  

            Tak tam je asi celkem dost proti když to tak čtu… :(

            0 0
          • JachymP  

            Jo sun ringle helix 25 mi prasknul po pul roce vevnitr po obvodu… zadny vetsi rany si nejsem vedom a mam 88 kg

            0 0
      • jerrymouse  

        Strive je už dost tank/enduro mašina.

        0 0
        • novas752  

          Strive má hlavně Shapeshifter. Nejsem příznivcem takových blbin, další věc co se může podělat. Další starost se servisem.

          0 0
          • mat.libor  

            A to funguje jak ten Shapeshifter?

            0 0
            • novas752  

              Přesune to pozici vrchního oka tlumiče = změní charakteristiku odpružení, sníží vzadu zdvih a nevím jestli něco udělá s geometrií.

              Mělo by to usnadnit jízdu do kopce.

              0 0
              • zahr  

                Udela, predevsim zmeni uhel hlavove trubky z 66° na 67,5°.

                0 0
              • mat.libor  

                Ajo, díky za vysvětlení, to asi nepotřebuji

                0 0
                • lubosalbi  

                  Striva 29 mám, je to skvělý kolo, ale asi ne pro tvoje účely. Ty co to haněj na tom podle mě nikdy nejeli.

                  0 0
    • Charlie_R  

      Už máš asi hlavu zamotanou dost :-) Podle toho, co jezdíš, bych klidně sáhnul po lehčí váze https://www.cube.eu/…orange-2020/

      0 0
      • novas752  

        Hele když ho Rychlebky bavily i na hardtailu, asi bude chtít víc. Cube proč ne, ale spíš vyšší zdvih. Na tom se tady shodnu skoro všichni.

        0 0
        • Charlie_R  

          V pořádku, proč ne. Ale pokud na těžší trail vyrazí 2× za rok a jinak bude jezdit své lesní cesty, tak nepotřebuje enduro. To si musí rozhodnout sám :-)

          0 0
          • novas752  

            Já myslkm že nebude. Resp. nové kolo ho k tomu donutí.

            Já taky 3 roky zpátky přecházel z levného hardtailu na podobný full (Jeffsy 27) a dnes jezdim úplně ale úplně jinak než dřìv.

            0 0
            • mat.libor  

              Jen takový dotaz, píšeš že jsi podobně přecházel z hardtrailu na full. Tvoje Jeffsy je 27" ? Je to tak? Neuvažoval jsi tehdy o 29" nebo to před 3 roky nebylo tak běžné ty 29" na fullu?

              0 0
              • novas752  

                Před 3 roky se móda 29" fullů s vyššim zdvihem teprve začala rozjíždět. Tehdy už 29" alternativy byly, ale já cíleně šel po 27,5. Ve výběru jsem měl tehdejší Spectral, Giant Trance (stejný rám jako je teď) a Jeffsy.

                Dnes jsem shodou okolností něco málo najel na novym Specialized Enduro (29") a velikost kol mě opět nezaujala. Nepřišlo mi, že by to jelo do kopce a spol. nějak znatelně líp než moje kolo, z kopce super, když to jede rovně a rychle, tak to vezme všechno (to bylo umocněný tim hodně aktivnim odpruženim na Enduru) , ale prostě když to chceš vzít na zadní, jde to hůř, když s tim chceš zatočit prudkou zatáčku někde ve svahu, jde to hůř… Prostě furt je to tank, já mám radši živější kola, obratnější. Jo, někde to klouzne dřív než 29", v rychlym rozmlácenym sjezdu to trochu víc drncá než 29", ale je to takové, lepší. Alespoň pro mě.

                0 0
                • mat.libor  

                  Díky, no já pořád mám v hlavě tu 27.5, i proto jsem do původního výběru dal ty dvě kola.....pořád se nemůžu vnitřně ztotožnit s tou 29" i když po dnešku zde padlo spousty pro zvolit tu 29" tak pořád mě hlodá zůstat na 27,5". Sice nemám zkušenosti s 29" v těžkým terénu ale tak nějak si říkám, že by to z fyzikálního hlediska tak prostě mělo být, že větší kola budou o trošku míň ovladatelný přesně v takových situacích jak uvádíš.....prudká zatáčka atd…

                  0 0
                  • Nutribird  

                    Chci přejít z Trence na 29 trail enduro. Jsem z toho trochu nervózní, ale měl bych mít možnost vícedenního testu a tak se na to těším. Teď se snažím držet kondici aby mě to nezabilo. Nechci nic podcenit a užít si to.

                    0 0
                  • tonik666  

                    27,5 je metva, dneska jede 29. Vyrobci se naucili delat 29 s dobrou geo, ne jako kdyz 29 pred lety zacinaly.

                    Klidne porid 29.

                    Kdyz znova ctu tvuj uvodni prispevek, tak bych to se zdvihem nepremyslel. Ve svem veku asi nebudes vymyslet veci typu enduro, skakani a bike park, ze?

                    Klidne i ten Trance 29 (osazeny SLX). Kola se 160 zdvihu bych vyradil, 150/140 bych bral max.

                    0 0
                    • mat.libor  

                      Ale právě těch nabídek na 27,5" mě příjde pořád celkem dost, nemají převahu jak dřív to určitě ne ale pořád je jich v nabídce hodně.....pro koho jsou tedy víc vhodné…kdo chce fakt zablbnou v bike parku a skákat? Pro ty bude taková velikost vhodnější?

                      Já si chci právě nadělit fulla ke 40-tým narozkám :):) to je fakt ale divoký skoky neplánuju to ne.....rád se ale pořád pustím po hlavě střemhlav pěkným nezpevněným sjezdem třeba tam kde to znám…na HT to sice byla zábava ale určo ne taková jak to bude na fullu….právě i díky fullu bych takový ježdění chtěl více vyhledávat…

                      160 zdvih vyřadit z důvodu že to vlastně nevyužiju, tak je to myšlený?

                      0 0
                      • tonik666  

                        160 zdvih vyradit protoze ten je potreba na vetsi skoky a dropy, pokud to neplanujes, dobre kolo do 140mm to zastane take.

                        Dneska uz se delaji kola na rychlejsi trailove jezdeni s nizkym zdvihem (do120mm), 29 koly a geometrii odvozenou od endur.

                        S velikosti kol je to tak, ze funguji i 26, ale 29 maji lepsi prostupnost terenem. Mensi kola byvaji hravejsi, vetsi jedou rychleji (a vic rovne:)).

                        To ze 27,5 jsou mrtva neznamena ze zitra zmizi, ale ze vetsina noveho vyvoje a novych modelu progresivnich znacek je 29.

                        0 0
                        • mat.libor  

                          Nějaký divoký skoky to fakt neplánuju, ale pěkný prudký sjezdy v terénu má rád to jo.

                          Když jsem pročítal místní diskuze, ještě než jsem napsal můj dotaz, pořád jsem narazil na spousty názorů že 27,5" úplně kaput není, více je doporučeno teda 29" to je fakt ale i nějaký názory pro 27,5" ještě přetrvávají.

                          0 0
                          • Smazaný účet  

                            27,5 rozhodne kaput není. A i kolo s menším zdvihem je zatraceně schopné, pokud dáš odolnější osazení. Ano, nemůžeš to bezhlavě naprat do bordelu jako na sjezďáku, ale zvládne to strašně moc. Po tom, co jsem dal 36tku GRIP2 se 150mm dopředu se schopnosti kola ještě posunuly.

                            Na tuhle sezónu plánuju pořídit ještě pružinu dozadu, tak jsem zvedavý, kam se to zase posune.

                            0 0
          • mat.libor  

            Na těžší traily bych rád vyrazil častěji s fullem, a co se lesních cest mám rád ty moc né projetý, ty kde nikoho nepotkám a kde se to dá pěkně pustit…

            0 0
        • mat.libor  

          No zamotanou hlavu mám solidně vo tom žádná :):) ale jsem za to i rád na druhou stranu.....

          Rychleby jsem jel na půjčeným fullu Rocky Mountain 27,5" a to byla fakt pecka, zábava…od té doby což jsou dva roky pokukuju po fullu a letos bych to chtěl zrealizovat :)

          0 0
          • lubosalbi  

            To tvoje dylema co vybrat za první full jsem před pár lety řešil taky. Začal jsem na 27,5 se 120mm zdvihu, pak 140, pak 160, pak zase 140, pak zase 160 a teď mám 29 se zdvihy 170/150, tak že prostě na první dobrou se to těžko trefuje :-)

            Tak že je dobré si nejlíp pár kol půjčit než koupíš. Ale ani to ti nevyřeší to, že třeba změníš jízdní styl a po jedný sezóně zjistíš, že chceš vlastně něco jinýho.

            0 0
            • mat.libor  

              Tak nějak věřím tomu, že ať vyberu co vyberu tak první full mě bude děsně bavit, nemám srovnání s jiným fullem takže toho se nebojím, že bych ho opřel do kouta.

              Jen nechci šlápnou úplně mimo…před pěti lety když jsem kupoval HT Rock Machine 27,5 a přecházel se stařičkýho kola 26" tak jsem tady na bf pročítal co se dalo a tak nějak jsem to dal bez vložení dotazu.....ten­tokrát u fullu po studování místních diskuzí jsem už dotaz položit musel, to mě už nedalo :)

              0 0
              • theedge  

                Ja uz jsem to psal vyse. Za mne bych sel rozhodne do 29 trail/AM kola. Sam jsi psal ze vetsinou jezdis klolem 30 km vyjizdky. Full s tim co jsi psal te fakt posune uplne na jiny jezdeni nez jezdis ted.

                Za mne ma Neuron moc XC geometrii a Trance 29 ma malo zdvihu.

                Fakt byvch se podival na YT Jeffsy 29. Zdvihy 150/140 jsou akorat, geometrie je akorat a 29 pojede lip nez 27,5. Pomer cena / vykon velmi dobry. Navic celokarbon.

                Canyon Strive uz je dost enduro.

                0 0
                • mat.libor  

                  To právě od toho tak nějak i očekávám, že mě to posune zase o kus dál na fullu….

                  Co se týče YT Jeffsy, mám v plánu se na to podívat ale chci počkat na alu, 3tis. EUR je už lehce přes rozpočet co jsem do toho chtěl dát.....uvidím jestli vyběhnout s alu a pak porovnat alu vs karbon

                  0 0
                  • pumpy  

                    Ahoj. Jak čtu diskuzi tak vidím že si nerozhodný jestli 27,5 nebo 29. Zajeď si do Jedovnic, půjč si tam tam 29 kolo a 27,5 kolo a projeď si ty jejich traily (stejne jako v mariánským) a věř mě že tam si ujasnis co ty chceš za velikost kol a ne co komu na bf vyhovuje.

                    Nejdřív si vyber velikost kol a pak hledej model, jinak budeš zralej pro Chocholouška.

                    V krámu ti to půjčí na pár metrů, tam nic nepoznáš.

                    0 0
                    • benobiker  

                      Přesně tak, svatá slova! :-) Je celkem sranda pozorovat, jak týpek vybírá kolo tady na BF a rozjede se kolem toho rozsáhlá diskuze plná všech možných názorů, ale zdaleka to nepomůže víc, jak si ty kola projet, vyzkoušet různé velikosti rámů, kola 27,5" i 29", než tady nad tím dny debatovat..:-)

                      0 0
                      • mat.libor  

                        Jo je to tak. Ale původní dotaz byl na kola čistě 27,5", neřešil jsem velikost jestli vzít 27 nebo 29.....původně jsem dal dotaz na dvě určitá kola ve stejném rozměru a chtěl znát názor…zvrhlo se to na řešení velikosti a tím pádem tomu celkem rozumím, že bez testu to nerozhodnu a nebo koupím něco na co skočím a budu jezdit a neřešit jestli jsem měl vzít větší nebo menší.

                        0 0
                        • benobiker  

                          Já to chápu, koukal jsem, jak začla tahle debata a v co se to zvrhlo..:-) Jak psal borec výše, ideál si projet oba dva rozměry kol, někde na trailu podobného rázu, kterej budeš jezdit většinu času. A uvidíš, co ti bude vyhovovat lépe, jestli „hravost“ 27,5" nebo nebo „jezdivost“ 29". Ono pak dost hraje roli samotná geometrie, když jsem zkoušel nového Trance 29" v Lku, přišlo mi to jako tank, neohrabaná koza, ale v Mku mi to sedlo jako prdel na hrnec a rozhodně to bude hravé kolo. Trance 27,5" mi sednul naopak v Lku. Sám měřím asi 179, 180cm. Každej prostě preferuje něco jiného, každá velikost kol a geometrie má svoje výhody a nevýhody, nejde vyloženě říct, že tohle je pro tebe špatný a tohle dobrý… A taky si člověk na ledacos zvykne..:-)

                          0 0
                          • mat.libor  

                            Vidím to tak. A to, že si člověk zvykne je taky fakt. Podle mě ani jeden rozměr není mimo.

                            Na prodejně jsem s mou výškou 181cm zkoušel Trance v 27,5" ve vel. L a cítil jsem se na tom dobře, u M-ka to bylo nepřirozený a krátký. Je to asi o pocitu z toho kola.

                            Vyzkouším a uvidím. Škoda jen, že jsem ten test neudělal na podzim…teď budu muset počkat až do dubna kde něco bude na testovačku :(

                            0 0
                            • benobiker  

                              On potom i dost udělá samotný kokpit, s kterým se dá dosáhnout jiného reache. Délka představce, výška a tvar řidítek, počet podložek pod představcem, všechno to má docela dost vliv na úchop bajka…

                              0 0
    • boo-beek  

      Mám aktuálního (2018) Trance 27,5…

      F34 Rhythm je fajn, tuhá funkční vidlice, ale půjde pryč (i s tlumičem, hlavně kvůli servisu, prostě mám radši RS). Jinak to bylo první po asi 5 kolech, na který jsem si sedl a řekl si, že mi kurwa sedí. Včetně toho, že mám 180cm a krátký nohy, ale můžu vozit na rámu L 170mm sedlovku. Uvažuju o 29", ale moc se mi nechce zase absolvovat ten výběr. Na jednu stranu je fajn vybírat kolo, na druhou… Taky se můžu zase trefit až na 5. pokus. A prostě nemám moc čas objíždět testovací dny, shánět testovačky atd. Takže si ho asi, navzdory nemodernosti, nechám a asi budu jen pokračovat v tuningu.

      Jinak, je to fajn funkční bike, líbí se mi, nezaznamenal jsem v diskuzích žádný trable s praskáním (u Giantu obecně, rozhodně v posledních generacích), Maestro funguje, Giant má pár příjemných bonusů „na druhý pohled“ (tlr – je tam páska a dostaneš ventilky, dlouhý sedlovky už v základu, rozumně vyvážené osazení s výjimkou levnějších microspline nábojů, slušný laky, dobře fungující zastoupení v ČR atd).

      0 0
      • Honza03  

        No když už je v módě hejtovat Canyon, tak kámošovi prasknul Tranc 2× na stejné místě různé ročníky v hlavovce, po druhé ho český prodejce vyfakoval a musel to řešit s výrobcem ten mu sice poslal nový rám, ale trvalo to snad půl roku tak si koupil nové kolo…

        0 0
        • Nutribird  

          Mohl bys napsat při jaké zátěži ? skok, drop, treil, pumptrack ?

          0 0
          • Honza03  

            Není to nic co se stalo spontánně, prostě to časem postupně zhoršuje až to zjistíš, jezdil brněnské traily. Ale jde spíš o to že každý rám může prasknout. Tady je trochu na prd že po dvou letech ti to výrobce už nevymění, u Canyonu máš 6 let.

            0 0
            • Nutribird  

              O nic nejde, jen z pohledu aktuálního majitele musím přiznat, že ho někdy pošlu, tak na dopad nebo mu dopřeju takovou ránu, že kdyby praskl ani se moc divit nemůžu. Vzhledem k tomu co s těma Trancema někdy lidi vyvádí je až udivující, že jich není polámaných podstatně víc.

              0 0
              • novas752  

                To si myslím že je případ i značné části starších Spectralů. To bylo kolo celkem lehký konstrukce a spousta lidí s tim taky prasila o 106. Ten aktuální už je o dost macatější.

                0 0
      • mat.libor  

        Díky za recenzi na Giant, mám stejnou výšku a taky mě L sedělo, M-ko bylo krátký už na první sednutí…ještě prubnu tu 29 jak budu mít cestu. Buď počkám na testovačky někdy na duben, pak snad nebude problém sehnat kolo který chci (barva, výbava, značka) a nebude vše rozebraný jak se mě to už jednou stalo.

        0 0
        • Gwaihir  

          Testovací giant ti půjčí na veveří snad i teď, zkus tam zavolat.

          0 0
          • mat.libor  

            Jo to asi jo. Byl jsem tam na první okouknutí minulý týden a alespoň si na kolo sednout.

            Blbý je že je leden, traily zavřený…škoda na podzim, že jsem se nerozhoupnul to testnout.

            0 0
    • Gwaihir  

      Jinak ještě pokud budeš čekat na duben, tak si dej do hledáčku Bielsko Biala.

      http://endurotrails.pl

      Mají tam půjčovnu Giantu a můžeš to hned krásně prubnout. Pokud jsi líný jezdit nahoru, mají tam i lanovku a sjezdy jsou dobrý. Ale i ten stoupací trail je fajn. Aspoň poznáš, jak to šlape do kopce. Při přejezdu na lanovku z půjčovny poznáš, jak to jede po asfaltu. Prostě prima výlet na dva dny – jeden den trance 27, druhej trance 29 nebo klidně i reigna. Třeba se domluvíš i na jiné době zapůjčení. Akurát si tam musíš volat, mailem si kolo neobjednáš.

      0 0
      • mat.libor  

        Díky za info.

        Doufám, že bude něco i blíž, Jedovnice třeba mám za rohem od Brna :) tak třeba bude testovačka tam letos.

        0 0
        • Gwaihir  

          Jasně, ale v tom Polsku je to každý den :) A teoreticky mají každou sezónu nové kola, protože staré prodávají snad za půlku.

          0 0
    • mat.libor  

      Napadla mě jedna věc, snad to není úplně blbost ale zajímal by mě váš názor.

      Jak jsem psal, že první svezení na fullu bylo v Rychlebech, tak první full jsem vlastně tady osedlal Rocky Mountain Altitude 750 MSL 27,5" Carbon (model 2014) – přidávám foto.

      https://www.bikes.com/…ltitude/2014

      Bylo to první svezení na fullu v rychlebech a celou cestu jsem měl rohlík od ucha k uchu. Vlastně od té doby pošilhávám po fullu.

      Dotaz zní, je možné alespoň orientačně určit, který ze současných modelů (např. Spectral, Jeffsy,.....) by se k tomuto dal přirovnat? To kolo mě fakt sedělo. Myslím geometrií atd…Jen mě to napadlo, možná je to blbost :)

      0 0
      • Koli13  

        Je to něco mezi vším a ničím, geometrie pravěk. Je to pěkná koza, asi bych se od toho moc neodvíjel, ale na druhou stranu, si myslím, že to muselo docela jet. Je to lehký, geometrie není moc agresivní, ale zdvihu to má až kam. Moderní endura jsou o dost víc položený, jezdí se forward geometry a to se promítá i do AM a trail biků, které už taktéž nejsou takový kozy a mají spíš agresivní a položenou geometrii, která ti dovolí jet hodně rychle mnohem pohodlněji a ve větší stabilitě. A na takových kolech se samozřejmě musí umět jezdit, na kempech většina lidí má zbytečně váhu vzadu a vůbec nevyužívá ty plusy moderní geometrie a musíme je to odnaučit, ale to odbíhám jinam. :D Jak tu padlo několikrát, někde si ty kola zkus a nebo nad tím přestaň přemýšlet a prostě si kup dle vlasntího uvážení něco a uvidíš. Já jsem sice taky spekulant, ale kolo jsme si často kupoval dost spontánně, musí si člověk přijít sám na to, co mu sedí a bohužel na to nepřijde ani po celým dnu testování, ale spíš po pár letech. Teď už musíš mít hlavu jak pátrací balón a nevědět vůbec nic :D

        1 0
        • mat.libor  

          Ne v poho, jen mě to tak napadlo to sem hodit a slyšet názory…je to model z r. 2014 :) ale bylo to zábavný :)

          No první den diskuze jsem měl celkem hlavu nafouklou ale teď už ani ne. HT před pěti lety jsem koupil taky trošku spontánně během pár dnů a byl jsem s ním naprosto spokojený vlastně až doteď. Toho se nebojím :)

          0 0
      • Dolejs  

        Stačí si vybrat Rockyho mají aj v Brně..

        https://www.cyklobestbrno.cz/mtb-horska-5/?…

        0 0
        • mat.libor  

          Jojo vím, jezdím kolem skoro každý den :) , chci se tam taky zastavit podívat ale cenově to bude přes limit :(

          0 0
      • novas752  

        Hele podle prvního svezení na fullu se toho podlenmě moc určit nedá. Člověk je vyjuchanej z toho jak to proti hardtailu funguje/jede z kopce a přijde mu to úplně super ať je to cokoliv.

        To na čem si jel je kategorií podobný jak Spectral, Trance, Jeffsy… ale starší, je to jinak postavené. Krátké a vysoké. Moderní nízká a dlouhá kola fungují lépe, hlavně když se jede rychle je to úplně jiné. Takže v Rychlebech Superflow, Sjezdy, rychlé úseky v Mariánskym a Jedovnicích…

        0 0
        • mat.libor  

          Jasný vím, bylo to první svezení vlastně na fullu a i první na nějakým trailu. Pak jsem začal jezdit na pevňáku na traily no a teď to chci právě obměnit a jít do fulla :)

          0 0
    • Venda  

      Ja mam hodně podobné podazavky jako ty, jen novy kolo bych chtel poridit az tak od pristi sezony. A jelikoz už dvanáct let spokojene jezdim Anthemy, tak me ten Giant nejak oslovuje. Chtel uz bych neco ale vic trailovyho. Takze trance nebo reign. Oboji na tuty v 29, bo si proste myslim, ze to je momentálně nejlepsi cesta. Kdybych ho mel mit jako jedine kolo, tak nebudu vahat a volim Trance a poridim k nemu druhy kola. Jedny obout vic na xc a jedny vic na enduro. Zdvihu ma podle me dost, bo co vidim, ze se jezdi na reignu ja jezdit urcite nebudu. Mne uz nejde o vteriny, takze kdyz budu i dole pomalejc, tak mi to nevadí. Jde mi o zabavu a tu si uziju i s nizsimi zdvihy. Spis si prave myslim, ze jeste vic. A vic se toho budu muset i naučit. Ne „jen“ sednout na reigna a ty lehky tereny tady profrcet.

      0 0
      • Venda  

        Pokud mi ale zbyde jeden Anthem, tak mozna ale zahnu i po tom reignoj.

        0 0
      • Dazz  

        Jj ten Trance s dvojíma kolama je dobrý nápad, gumy tam budou hrát podstatnou roli. S nějakýma XC 2.25" lehkýma gumama a MAESTRO s tlumičem na střední polohu by to mělo velmi slušně jet a pořád to bude extra super pohodlné.

        0 0
        • novas752  

          Jo časem proč ne, najednou je to dost peněz navíc. Druhý výplety včetně obutí, kotoučů, kazety v nějaké zase rozumné kvalitě, to je dalších cca 12–15 000.

          0 0
          • Dazz  

            Máš recht ;-) dá se počkat na nějaký černý pátek, nebo koupit něco na bazaru.

            0 0
    • mat.libor  

      Tak koukám, že už pustili do prodeje ALU verzi YT JEFFSY…bajk, který mě tu byl vícekrát doporučován jako alternativa ke Canyonu Spectral.

      Dalo by se porovnat tyto bajky co se týče geometrie a osazení?

      Canyon Spectral AL 6.0 27,5" https://www.canyon.com/….0/2230.html?…

      YT JEFFSY BASE 27,5" https://www.yt-industries.com/…Category/509

      YT JEFFY BASE 29" https://www.yt-industries.com/…Category/509

      0 0
      • novas752  

        Na Jeffsy kašli, to osazení je mizerné, oproti minulým rokům dost podražili.

        Slabý brzdy, mizerný řazení, tlumič bez zamykání.

        1 0
        • mat.libor  

          No zrovna jsem ti chtěl psát, koukal jsem, že jsi psal do vlákna YT.....takže jsi na to koukal na to osazení

          0 0
      • lubosalbi  

        Zrovna jsem to psal výše, že je Jeffsy al venku, poměr cena/výbava velká bída

        0 0
        • mat.libor  

          jj přehlédl jsem to…náhodou jsem koukal na vlákno YT a byl tam odkaz na ALU verzi tak jsem to začal hned lustrovat :)

          0 0
      • theedge  

        No to Jeffsy AL je dost bída … moc nechápu jak to osadili. Nic horšího už asi nesehnali.

        Kdyby to bylo osazený stejně jako Comp verze a úspora by byla za AL rám tak by to mohlo být zajímavé, ale takto je to dost špatný.

        0 0
    • Gwaihir  

      Tak vyhrál spectral?

      0 0
      • mat.libor  

        Jojo :) už jsem se tak nějak rozhodnul, ještě jsem čekal na Jeffsyho jak bude v alu. Po tom co tu padlo jsem to zvážil a myslím, že chybu neudělám :) Do vlákna Canyonu jsem ještě hodil dotaz abych se utvrdil ve velikosti a objednám co nevidět :)

        0 0
    • Speedball  

      Zdravim, resim aktualne vyber noveho bajku, chci presedlat z AM/EN na neco rychlejsi, trailovejsi a vice XC. Libi se mne hodne Neuron CF (ale i Trance 2020,ale cenovka je vyssi), ale nejsem si jisty velikosti. Merim 180,delka v rozkroku 82cm. Ocekal jsem automaticky Lko, jako bylo u predchozich kol (ale je pravdou, ze to byly 27,5) a prekvapila me velikost M, ktera se mne na strankach Canyonu zobrazila.

      Mam jit tedy cestou doporucene velikoati, nebo jit do eLka? Diky

      0 0
      • nomecz  

        Zmer si nohy, rozmerove se vlezes na oboje ale uLka ti nemusi vyjit teleskop. Neuron ma dlouhou sedlovou trubku

        0 0
        • Speedball  

          Ted uplne nerozumim, jak to myslis s tim merenim nohou? Od rozkroku dolu to ukazuje 82–83…

          Psal jsem i na servia canyon, tak snad poradi. Vim, ze se to da vymenit respketive vratit, ale jde me predevsim o to, objednat ted, kdyz je bajk ve sleve..

          0 0
          • nomecz  

            ano delka od rozkroku dolu, s 83 o L ani nepremejslej (pokud bys nedaval kratsi teleskop)

            0 0
      • Nutribird  

        U Gianta určitě L.

        0 0
        • Speedball  

          U Ginata je to Lko jasne, tam to mam i vyzkousene. Ale aktualne u me vede ten Neuron a u nej resim tu velikost prave..

          0 0
      • Gwaihir  

        Mko. Pravděpodobně by ti nevyšel teleskop. Mám 181, seděl jsem na Lkovem Al neuronu 2019 a teleskop byl moc dlouhý. Chyběly mi tak 2 cm.

        0 0
    • Speedball  

      A mozna jeste jeden dotaz-je pravda, ze Neuron je vice so XC, nez Trance? Trance vypada, ze bude mit vice agresivnejsi geometrii, ale jestli nekdo nema treba realne srovnani obou kol..

      0 0
      • filous  

        Jojo jel jsem na obojím. Asi víceméně souhlas. Neuron CF 8.0 vs Trance Al 2. Trance výrazně linejsi, samozřejmě dáno olepem kola, neuron komplet GX DT 1900, trance na NX vetesi a kola asi horší. Ale pro moje trail ježdění, Trance o dost zábavnější a spis bych šel po něm. Samozřejmě ta cena vůči neuron nesmysl. Ale já jsem spis trail/en než XC

        0 0
      • filous  

        Jojo jel jsem na obojím. Asi víceméně souhlas. Neuron CF 8.0 vs Trance Al 2. Trance výrazně linejsi, samozřejmě dáno olepem kola, neuron komplet GX DT 1900, trance na NX vetesi a kola asi horší. Ale pro moje trail ježdění, Trance o dost zábavnější a spis bych šel po něm. Samozřejmě ta cena vůči neuron nesmysl. Ale já jsem spis trail/en než XC

        0 0
      • nomecz  

        ano Trance je urcite vic dolekopcom nez Neuron.

        Mel jsem Nerve (predchudce neuronu) a pri hledani noveho biku jsem logicky koukal po Neuronu, po projeti sem zjistil ze se chova stale stejne (dobre jede rovne a do kopce, ale z kopce stale stejne nervozni)

        Nasledne testoval Trance ktereho nakonec i koupil . Trance je mnohem zabavnejsi a jistejsi dole kopcom, stale dobre jede (mam druhej nejvysi karbon) a technicke vyjezdy do prudkych stojek jsou s nim naprosto dokonale, maestro ma ultimatni trakci.

        Takze zalezi co preferujes, jestli XC kolo ktere i neco sjede (neuron)

        nebo trailove kolo ktere jeste dobre jede (Trance) :-)

        1 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.