Výběr kola pro výšku 165 cm - 27,5 nebo 29"?

89 nepřečtených
  • djbond007

    Ahoj, chystám se koupit kolo – jsem rekreační jezdec, jezdit budu cca 80% po silnici a cyklostezkách a něco v lehkém terénu. Rozpočet je cca do 15 tis. Mám 165 cm, ale mám asi krapátko kratší nohy. Byl jsem již na rady v několika prodejnách, a někde mi řekli že vzhledem k výšce že mám mít 27,5 a někde mi řekli že klidně 29" můžu mít. Není tu někdo s podobnou výškou a zkušenostmi s 29" koly? Jinak zkoušel jsem si pár kol – gt karokam 29" to bylo s 17" ale tam jsem při došlapu nohou narážel rozkrokem, pak jsem zkoušel i 27,5 u kamaráda na crussisu ale ten má 19" takže moc velký. V jednom bazaru jsem si sedal na Cube s 27,5" s 16" rámem a taky jsem nemohl úplně došlapnout patami na zem když jsem stal na kole. A odpověď prodejce že to nevadí :-d Mno nevím, ale nerad bych si někde při nějakém prudkém brždění a zastavení natloukl „nadobíčko“ :-d Jinak jediné co mi sedlo bylo 29" od maxbike s 15" rámem tam už jsem měl i mezeru. Ale projel jsem se na něm jen kousek po městě. Tudíž nějak moc nevím. Rád bych jestli někdo menší má také zkušenost s 29" koly? jinak do teď jsem měl 26" kola. A ještě otázka když bych měl 15" rám dám na něj vůbec ještě potom dětskou sedačku? jinak mám v plánu tahat i za kolem vozík pro dítě. Případně když by jste měli něco co by jste doporučily dejte vědět. Mockrát děkuji všem za rady s pozdravem Zdeněk

    0 0
    • novas752  

      29 spis ne, pokud chces jezdit terenem tak urcite ne. Navic predpokladamze mas okolo 60–70kg max, takze kazdou vahu navic na kole poznas a 29" jsou o neco tezsi.

      A nech si kolo poskladat na zakazku, je to vyhodnejsi nez kupovat seriove.

      Pri rozkroceni nad ramem a doslapu na celou nohu bys mel mit mezeru aspon 3 cm, pri sezeni na sedle to nevadi, vyska sedla ma byt takova, aby pri stani na pedalu patou a zaroven sezeni v sedle byla noha propnuta. Pri slapani nejsirsi casti chodidla je pak mirne pokrcena a doslap na zem se resi bud spickou nebo vyklonenim o par desitek cm do strany nebo sestoupenim nad ram.

      0 0
    • mr.antik  

      klidně 29, stejně na tom asi budeš vozit nějaké užší hladší gumy. Velikost rámu ale určitě takovou, abys přes rám v pohodě dostal na zem :-)

      0 0
    • MlokCZ  

      A jak máš dlouhé nohy? To je rozhodující.

      V každém případě budeš muset hodně hledat vhodný rám, který má sníženou horní rámovku. U HTček se to moc nedělá, protože to pro většinu jezdců není potřeba. U fullů je to dnes už běžné a tak často XC/AM fully mají níže horní rámovku než HTčka i přes vyšší zdvihy (na nezatíženém kole je při vyšším zdvihu horní rámovka výše, v tu chvíli se neprojeví sag).

      A pokud najdeš něco s více sníženou horní rámovkou, tak to může vyjít i u 29" i když tam to je obecně o něco horší.

      A úplně minimálně bys měl vklidu stát na zemi aspoň s pár mm rezervou. 2–3cm (nebo více) rezerva je samozřejmě lepší, ale s tím už budeš mít při hodně krátkých nohách problém (něco takového sehnat).

      0 0
      • djbond007  

        Nevím jak se nohy přesně měří, ale bez bot mi to po rozkrok vychází cca 70cm. A je to zatím docela problém najít rám co by mi seděl.

        0 0
        • MlokCZ  

          70cm je už sakra málo i na tu výšku postavy, to budeš mít těžké.

          0 0
    • pumpy  

      Ahoj,

      ja mam 173cm – a vim ze je to uz o neco vic nez mas ty, ale muj pocit z rozmeru je ten ze po 26" sem si koupil 27,5" celopero a byl jsem max spokojen pote jsem si koupil HT plusko na zimu a tahani cruizera kde sem na leto dal 29"kola. Takze momentalne mam kola rozdelene stylem ze pokud jedu nekam do terenu sam (nebo s kamarady ) – beru 27,5" pokud jedu s zenou nebo s ditetem (v cruizeru) beru si 29" (ale i to plusko jede vyborne v lete – ale je tu malo zastancu tohoto rozmeru). Je fakt ze 29" pouzivam spis na polnacku a dopravu po meste kdyz jedu na jiny sport. Ale jede krasne. Za me pokud budes jezdit jen polni a lesni cesty (typu sterkovky, sotoliny) tak pokud sezenes 29" ram co ti bude – tak bych se toho moc nebal – snad ti to pomohlo ale je fakt ze jsem o pid vetsi nez ty.

      0 0
      • djbond007  

        Určitě jsem rád za každou zkušenost. Protože mi někde říkali že se mi bude blbě ovládat ta 29" .Jinak tvoje využití 29" odpovídá asi i mým představám :-)

        0 0
        • novas752  

          Pokud upřednostňuješ stabilitu a lepší průchodnost a smíříš se s trochu větší váhou a lenivějšim projevem při změnách směru a rychlosti, ber klidně 29.

          0 0
    • Alojs01  

      Ahoj, mám 168cm a vozím 29" Specialized Epic ve velikosti „M“ a nemám s tím problém. Ale je pravda, že kdyby se to kolo dělalo i v 27,5", asi bych spíš koupil to. Ale srovnání s nějakou 27,5 nemám. Žena má 164 a tý jsem postavil kolo na 27,5, protože i na těch nejmenších 29" rámech měla problém při stání obkročmo.

      S tvojí výškou a rozpočtem bych volil spíš tu 27,5".

      0 0
      • djbond007  

        Tak jsem navštívil další prodejnu, za účelem vyzkoušení kol. Měli zde maxbike ve velikosti kol 27,5 " a velikosti rámu 17" a opět je mi rám velký. Pak tam měli ještě jednu značku se 17" rámem a to samé. Dokonce bych řekl že 17" rám od gt s 29" koly byl nižší. Takže mi v prodejně doporučil 29" s 15" rámem. Protože 15" rám s 27,5 koly se prý vůbec moc nedělá. A samozřejmě na prodejnách 15" rám na vyzkoušení člověk moc nesežene.

        0 0
        •  

          Jinými slovy jako obvykle v prodejnách, doporučí Vám především to co tam mají a co chtějí prodat :).

          0 0
      • djbond007  

        Tak jsem navštívil další prodejnu, za účelem vyzkoušení kol. Měli zde maxbike ve velikosti kol 27,5 " a velikosti rámu 17" a opět je mi rám velký. Pak tam měli ještě jednu značku se 17" rámem a to samé. Dokonce bych řekl že 17" rám od gt s 29" koly byl nižší. Takže mi v prodejně doporučil 29" s 15" rámem. Protože 15" rám s 27,5 koly se prý vůbec moc nedělá. A samozřejmě na prodejnách 15" rám na vyzkoušení člověk moc nesežene.

        0 0
        • palo7  

          17 rám je tak na 175cm, pro tebe nejlépe okolo 16 se sníženou a nejlépe delší rámovkou (z důvodu kratších nohou se dá předpokládat delší tělo a tím potřeba delší rámovky). Možná by bylo nejlepší oslovit stavitele a vybrat rám na míru. S cenou 15.000 to stejně vyjde nejvýhodněji. Výběr bude asi z rámů Scud (tam je ale 15 jen ve 27,5 a kratší), MRX (tam je 15,5 ve 27,5 nebo 15 ve 29 a oboje delší, takže asi ok), Force (15 ve 27,5 ale velmi krátká), Maxbike (má 15 v obou verzích a obě dlouhé)

          0 0
      • m9ra  

        Ahoj, já mám 162cm a vozím také 29" HT ve vel. S. Rám je 16,5" a je to v pohodě. Horní rámová trubka je tip top. Mám Grand Canyon al 6.9 z r. 2015. Je to takový tank v terénu oproti 26", což mi vyhovuje.

        0 0
    • Ter-exx  

      Ahoj, já mám 169cm…70kg…sp­ec.epic vel.M, full.. 29 …a spokojenost.ber 29

      0 0
    • pete  

      Nejsi moje dvojče :-)? mám nějakých 166 cm, krátké nohy-inseam cca 73 cm, a pár kilo navíc. Začínal jsem šestadvacítce 16" GT Karakoram a přes 17,5" rám jsem vloni po dlouhém váhání mezi 27,5" a 29" skončil u kol 27,5". Kolo jsem si nechal postavit na rámu MRX, velikost 15,5 palce. Ale věřím že šestnáctipalcový by byl taky v pohodě. Trápí mne občas bolest za krkem, ale to bude spíš nedoladěným posezem. Jinak spokojenost, na zem ve stoje dosáhnu a nějaký prostor nad horní trubkou ještě zbývá, tudíž i pocit bezpečí se dostavuje. Pokud bys měl zájem, z Lanškrouna to k nám není až tak daleko. Můžeš si kolo pár kilometrů se projet, možná ti to ulehčí rozhodování.

      0 0
    • oddie  

      S těmito parametry a cenou? 26" s 15" rámem.

      0 0
      • puka  

        právě. 26" minimálně na slx a vzduchové vidlici nebo 27,5 těžkou s pružinou a acerou?

        Lidi se zbavují 26" a s touto výškou bych asi ten palec a půl neřešil.

        0 0
        • palo7  

          tahle verze mně nenapadla, ale za mně na 165cm by to byla určitě skvělá volba a měl by o několik tříd lepší kolo

          0 0
          • puka  

            Pod 15k se dá celkem snadno sehnat něco s hlavou a patou. :)

            0 0
            • James.Sniper  

              Jseš si jistý, že by nohama dosáhl na pedály, i kdyby celou sedlovku zasunul do rámu? :)

              0 0
              • puka  

                Já se zaměřil na 26" kola, ale ne rám. Dejme tomu, že toto je příklad :D

                0 0
                • palo7  

                  právě pro neteř vybírám Sko kolo a to je na bazaru v dobré výbavě celkem problém. Velkých rámů na 26 kolech je dost, ale malý moc ne a když tak spíše horší výbava :-(

                  0 0
                  • pumpy  

                    no a nemas lepsi koupit to vetsi kolo (kdyz je dobra cena a vybava) a pak na na netu koupit novej Sko ram 26 (cena do 5tis) a vse preskladat na novej ram ?

                    0 0
                    • puka  

                      Možná je, ale pokud nemáš nářadí, tak jsi namydlenej.

                      0 0
            • palo7  

              tak tohle může leda tak tlačit :-)

              0 0
    • Martin27  

      29 kola jezdim asi tak od stejny vejsky ted uz sem o deset cisel vyssi ale nebyl s tim problem a urcite bych do nich sel radsi nez do neceho mensiho to kolo lip jede a v terenu lip prejedes nerovnosti

      0 0
      • djbond007  

        http://www.feltcycling.cz/…lt-nine-70-2 co hoši říkáte na tohle? nemá ho někdo? jen nemají 15" rám, mají jen 14" a pak 16" na tu jsem volal do jedný prodejny, kde jí měli skladem, a ta bohužel má již 69cm před sedlem a v půli rámu už 74cm, to bych měl ten rám hodně na fest :( Ale pak otázka nacpal bych na tu 14" rám dětskou sedačku?

        0 0
        • random  

          to je dobrej šrot, za ty prachy radši nic nebo bazarovku a klidně i 26. Lepší výbava a normální váha než taková *****

          0 0
          • djbond007  

            26" jsem měl do teď sice obyčejnou, ale chci větší kola :-) nejsem profi jezdec, nebudu jezdit nějaky lesní sjezdy a tak.. spíš na projetí po cyklostezkách, projížďku s mrňousem a dojetí do práce. Z tohohle hlediska mi stačí i obyčejnější kolo. Nemusím mít top osazení :-)

            0 0
    • pietro11  

      Ahoj. Mám 170 cm, 75 Kg a jezdil sem 4 roky na 29 kole Corratec SuperBow Fun (velikost rámu S). Mají patentovaný Biometric Bow rám a velikostně mi sedí akorát. Je to opravdu jak píší ostatní, na ježdění po lesních cestách a šotolině je 29 kolo pro menší postavu v pohodě. V náročnějším terénu (spíše sjezdy než výjezdy) už se mi jezdilo líp na kamarádově 27,5 Krossu Level (velikost rámu M). Protože už jezdím hlavně terén, koupil sem si taky Kross Level a svého Corrateca prodávám.

      http://www.bike-forum.cz/…erbow-fun-29

      Kdyby si ho chtěl přijed vyzkoušet do Olomouce, není problém.

      0 0
      • honza1982  

        Když pominu tu vidlici, tak za ty prachy (pokud se dotyčnému líbí styl rámu) je to fajnové kolo. Za 13 tisíc…why not.

        0 0
        • ladias  

          Souhlas, mě to přijde jako celkem ideální nabídka, navíc obuto přesně na požadované účely. Vidle se dá podle mě v pohodě min. za litr prodat na bazaru a letošní raidony jsou v cenách do 3500 na tyhle účely ideální. Zrovna jsem měnil kamarádovi a oproti původnímu raidonu cca (2013) lehčí o skoro čtvrt kila + navíc regulace odskoku. Nebo jezdit a vidli řešit později…

          0 0
      • djbond007  

        Odpovězeno zprávou :-) uvidíme jak se změří výška :-)

        0 0
    • tykym  

      Abys byl s MTB na 29" kolech dobře sladěný, je třeba na to mít dostatečnou sílu, obratnost a hlavně výšku. Ty první dvě podmínky můžeš natrénovat (ne ale rekreačním jezděním jak píšeš), ale s tou třetí podm. nic nenaděláš. Nechtěj takové kolo jen proto, že ho má dnes každý. Tady by se mohl hodit jeden hezký příklad jak si jeden můj známý kupuje boty o 2 čísla větší jen proto, aby se mu ve společnosti nikdo neposmíval, že má malou nohu. Znám pár „bikerů“ menšího vzrůstu, kteří mají 29" a na horských vyjížďkách se vyloženě trápí, takže reálná zkušenost. Vol raději pohodlí s co nejmenší námahou. Psal si, že najezdíš cca 80% po silnici, tak proč horské kolo, nebyl by lepší trek s dobrou výbavou? Hodí se i do lehčího terénu. Jestli si zvyklí na MTB a toužíš si pořídit nové, tak bych prostě s tvou výškou zůstal u tý 26" s adekvátním rámem (16"-18"). Chce to jen trochu soudnosti… Vím, že tohle jsi číst nechtěl, ale je třeba se nad tímto trochu zamyslet, než ti sem cpát fůru značek s neúměrnými velikostmi kola/rám, jen proto, aby to byla za každou cenu 29".

      Můj nezaujatý názor.

      0 0
      • puka  

        Přesně tak. Každý, kdo si sedl z 26" na moji 29", tak říkal že to je neobratná kur*a se kterou by na skok nikdy nevlezli.

        0 0
        • Atilla  

          Není 29'' jako 29''

          (:

          0 0
          • puka  

            Pravda, ale že najdeš obratnější 29" než 26" se říct nedá.

            0 0
            • Atilla  

              No, nevím. Třeba to moje NS je hravé. Skáču na tom, jezdím pumpy na zadek to jde samo. 180 z místa, banán jde hodně vysoko. Samozřejmě, že impuls musí být o něco větší díky stycne ploše plášťů , ale ta jistota v zatáčkách a na dopadech… I kluci co jezdí na bmx jsou z toho hotovson.

              0 0
              • puka  

                To ale do 15k nesežene. Kolik měříš?

                … plánuji si taky něco podobného jako máš ty poskládat, ale stačí mi moje rádoby „fun xc“.

                0 0
                • Atilla  

                  Cca 182cm

                  0 0
                  • puka  

                    To je skoro o 20 cm víc než zakladatel vlákna. Potřebujeme podobného trpaslíka aby to rozstřelil :)

                    0 0
                    • DADMTB  

                      Jak trpaslík…žádná úcta vidím:-).....taky Vám neříkám „kolohnáti“…166cm, nohy cca72–3cm (nevím přesně) vážím 62kg asi tedy stejně jako zakladatel – jezdím S rámy Raven 42cm – 16,5", Haibike 44cm – 17" … necítím žádný problém. Mám možnost i 27,5 taky S – 42cm – ale to je enduro, o tom se nebavme:-).

                      Pravdou je, že asi budu mít jiný nájezd km, ale pokud si vezme nějakou 16"(pokud má nějaký výrobce 15,5") neměl by mít problém. Jen jedno je asi blbě a to rozpočet , který na kolo má, nebo chce za něj dát.

                      0 0
            • MlokCZ  

              Opravdu u 29" nedáš něco srovnatelného s 26" se 71° hlavou a k tomu daný cíleně krátký představec (s dostatečně dlouhým rámem).

              Jenže na takovém kole bych dnes rozhodně jezdit nechtěl a nedoporučil bych takokvou geometrii ani menším jezdcům.

              Obratěnšjí 29" jsou obratné dostatečně a tak, aby to nebylo přehnaně nestabilní jako byly ty staré 26tky.

              0 0
      •  

        k tomu se snad ani vyjadřovat nebudu

        0 0
      • MlokCZ  

        Tak možná kdybys to tu napsal před 5–7 lety, tak by to nebylo ještě tak divné…

        Nejvíce mi zaujalo, jak by pro něj byla hrozně problematická 29", ale přitom mu současně doporučíš trek na úplně stejných kolech. Třeba standover je v reálu u treků a 29" biků úplně stejný problém pro malé postavy nebo možná i menší pro biky, kde se občas objeví nějaká ta snížená konstrukce horní rámovky.

        Rámy typu této konstrukce už neberu pro tuhle diskuzi v potaz, to je už mimo, to jen, abys to neuváděl jako možnou variantu u treku (to už je moc na úkor funkčnosti):

        http://www.prodejnakol.eu/…ignal-d3.jpg

        A když má problém se standover rozměrem, tak rada 16"-18" 26" mu nepomůže ani trochu, protože i tam bude mít skoro vždy problém. 18" 26" je naprosto mimo když má 70cm dlouhé nohy.

        A přitom na 29" 15" rámu co zkoušel mu to vyšlo. Tedy není nad to mu napsat, že to co mu vyjde bude problém a doporučit něco co bude naprosto mimo…

        0 0
        •  

          +1

          0 0
        • tykym  

          Tady nejde o to, že už mu to konečně u 15" rámu vyšlo nebo ne. Rám je potom koncipovaný tak, že je „náš jezdec“ utopený mezi obrovskými koly, což představuje jedinou výhodu a to, že konečně dosáhne nohama na zem. Ano trek má 28" kola, oproti MTB 29" je to ale pořád velký rozdíl, nezapomeň jaký jsou tam pláště! Trek je celkově lehčí (nové MTB za 15tis. nebude lehké!) a rozhodně vhodnější na styl jízdy, jaký je zde uveden. Zůstane-li u MTB s 26" koly a 16" rámu, tak chybu neudělá, neb si nestěžoval , že by na předchozím kole podobných rozměrů měl problém s výškou.

          Prostě MTB s 29" koly a 15" rámem je mimo a musel by si hodně zvykat.

          0 0
          •  

            mě připadá že mimo seš především ty

            0 0
            • tykym  

              Romane,

              nebudeme zde vyvolávat hádky a pojďme o tom diskutovat. Napiš svůj názor a ne nějaký „+1“ nebo „ty jsi mimo“ a tomu podobné, to si zkoušej na FBu… Poděl se s námi o své bohaté zkušenosti s touto problematikou, ať si tazatel udělá větší představu o svém vytouženém biku.

              Díky

              0 0
              •  

                že ty prodáváš v nějakým krámě kde jim zbylo plno mrtvejch neprodejnejch 26" a potřebuješ je prodat? :-),

                myslím že to mlok pěkně vysvětlil a není k tomu moc co dodávat

                0 0
                • tykym  

                  Nejsem prodejce kol. Jsem konstruktér VN elektrických strojů a k tomu vášnivý biker (lehký enduro) s dlouholetou zkušeností a zabývající se současným trendem horských a enduro kol. Sám je také stavím, tak uznej, že na tom něco bude. Každopádně se od tebe už asi nic přínosného nedozvíme, že?

                  0 0
                  •  

                    jo, uznávám co napsal mlok, tvoje teorie zamrzly tak kolem roku 2010 přesně jak ti bylo už jednou odpovězeno, hlavně nepiš že máš nějakou vejšku či bakaláře:-)

                    0 0
                  •  

                    ty zkušenosti se projevily že jsi dal na lehký xc kolo 140 mm vidlici v kombinaci 100 mm vzadu ?, tam sis taky víc než dvě kila ubral :-) http://www.bike-forum.cz/…7-5-ltd-2014

                    0 0
                    • tykym  

                      Váha mezi 100 a 140 RS vidlí je nepatrná. Sami osobě jsou tyto vidle velmi lehké. Nyní si teď mohu dovolit i vyšší skoky bez úplného dorazu.

                      0 0
                      •  

                        vidlice 140mm, velikost rámu, těžký pláště a žádný light komponenty = 14 kg jak vyšitejch když hodně přimhouřím obě oči:-)

                        0 0
                        • tykym  

                          Ano připouštím, že nyní bude kolo o něco těžší. Nové kolo ale opravdu vážilo kolem 12kg (přidám pozn. k profilu kola). Ještě voda na tvůj mlýn – vzadu mám 180 kotouč z původního 160, ale to se ti asi taky zamlouvat nebude ;-)

                          0 0
                          •  

                            mě je to buřt že nás tady chceš tak trošku oblbovat s hmotností kola, ještě prosím jak je to s tím 9 kg trekem kellys v 21" a dáme ti pokoj:-)

                            0 0
          • tomas.nov8  

            Nechci ti kazit iluze, ale většinou jsou sériové trekkingy těžší než MTB a to i u lacinějších modelů, ikdyž tam je váha většinou stejná. A proč někomu doporučovat 26", když chce přejít na větší kola? Nemluvě o dostupnosti některých komponentů, jako jsou například pořádné vidlice. Já bych se na 26" taky nikdy nevrátil.

            A k věci: při téhle výšce bych šel do 27,5" spíš, i kvůli většímu výběru. Někteří výrobci malé rámy na 29" ani nedělají.

            0 0
            • tykym  

              Moje žena má trekinga Kellys rám 21" o váze 9kg, cena 16 tis. Jestli znáš nějaký nový MTB s koly 29", které bude lehčí než tento trek ve stejné cenové relaci tak smeknu. Do té doby to bude pouze jen tvoje tlachání.

              0 0
              •  

                tak hoď specifikaci a foto na závěsné váze, na ten 9 kg kellys v 21" jsem hodně zvědavej, hned bych si ho koupil taky a hned ho trošku odlehčil, v 17" co bych potřeboval bych se rád dostal pod 8 kg, na honění asfaltovejch km by byl ideální

                0 0
              • gersa  

                9kg nebude mít ani silnička v dané cenové kategorii… Natož 21" treking

                0 0
              • oddie  

                Hoď mi odkaz, okamžitě si jej jdu koupit taky.

                0 0
                •  

                  doufám že se dnes dočkáme toho 9 kg treka kellyse v 21"

                  0 0
                  • oddie  

                    Jo jo, už se na něj těším, už jsem si byl vybrat z bankomatu :)

                    0 0
                    •  

                      pro tyhle vyjímečný nákupy mám nasysleno pod polštářem:-)

                      0 0
              • tomas.nov8  

                Nevim ani jestli na tohle mám reagovat… Za tu cenu nebude mít 9kg pomalu ani silnička.

                0 0
                •  

                  odpověďi se asi nedočkáme

                  0 0
                  • oddie  

                    A já už se tak těšil, jak si to koupím :D A ono ejhle, jenom mu tam před tou devítkou vypadla ještě třináctka a desetinná čárka…

                    0 0
    • Son of a Beach  

      Při tvé výšce bych šel do 27,5" už jen kvůli optické vyrovnanosti kola. 29" na tak malém rámu je paskvil a vždycky budeš mít řidítka až u brady, což není optimální. 27,5" bude váhově lehčí a lépe ovladatelné ve srovnání s naprosto stejným ale 29" kolem.

      0 0
    • djbond007  

      Tak jsem navštívil pár dalších obchodů a zkoušel jsem si různá kola a rámy. Když už jsem dosáhl na zem tak jsem byl strašně vzpřímený protože bylo kolo krátké. Když to bylo lepší tak už jsem nedosahl na zem. Ale podařilo se mi konečně najít rám, který mi sedl, sice s 27,5 a 18" ale bylo to nej co jsem našel zatím :-) bylo to tohle https://www.kubasport.cz/…-zephyr-2017 není to moc osazené ale na moje jezdeni by to mohlo stačit. Nebo by se vyplatilo pridat a vzít tohle https://www.kubasport.cz/…r-xpert-2017

      Poznám jako obyčejný uživatel rozdíl mezi těmito dvoumístný koly? Napadlo mě i vzít to levnější a časem si ho pak vylepšit :-)

      0 0
      • James.Sniper  

        Ten CTM ve vel. 18" má horní rámovku dlouhou 635mm, není to trochu moc? Měl jsi možnost vyzkoušet i 16"? Nedivím se, že ostatní rámy ti byly „malé“, když ve vel. 15–16" jsou obvykle rámy dlouhé 560–600mm.

        Obě kola jsou dost těžítka, jedno 14,9kg a druhé 13,8kg.

        0 0
        • djbond007  

          16" zkusit jsem nezkoušel. Tu v prodejně neměli. A tahle 18" mi kupodivu seděla. V té jedné prodejně jsem vyzkoušel několik kol. A s těmi rámy to bylo jak jsem psal. Tudíž mám dost omezený výběr :-( skrz délku noh. Tady jak je pěkně zkosený nemám problem. Jinak předtím jsem měl jednu 26" se 17" rámem a ta mi už byla taky krátká. A ještě jednu 26" ale tam nevím kolikatka je rám. Případně je ještě nějaké jiné kolo s podobným rámem? Zkoušel jsem psát na kola Apache, ale ty s podobným rámem mají také vysoko horní trubku :-(

          0 0
          • MlokCZ  

            Kup si fulla :-)

            Tam se najde celá řadu rámu s výrazně sníženou horní rámovkou a problém to vyřeší a už budeš moct vzít i o něco delší rám.

            Ty krátké nohy jsou peklo. Jak máš i nízko sedlo, tak to jak zkracuje posed na délku, tak ještě zhoršuje výška řídítek vůči sedlu a potřebuješ tak i na malou postavu poměrně dlouhý rám.

            A nebo zkus hledat v dámských rámech, tam se najde také více rámů s více sníženou horní rámovkou. Ale zase někdy bývají i o něco kratší, což nepotřebuješ. S více sníženou horní rámovkou by ale zase vyšla často i o jedno větší velikosti. Myslím něco ve stylu

            https://www.ghost-bikes.cz/…blueblue/308

            ne ten konkrétní, odkaz je jen pro demonstraci typu konstrukce rámu.

            0 0
          • Martin  

            Zkus se zastavit u Němčíka v Moravské, nedávno jsem tam pro kamaráda objednával stavbu 29" na rámu Force na cca 170 cm a 16" mu docela slušně sedlo

            pro inspiraci – 29" pro babu 166 cm http://www.bike-forum.cz/…apache-wakan

            0 0
            • MlokCZ  

              Jenže ta baba bude mít skoro určitě o dost delší nohy. Těch jeho 70cm je opravdu extrémně málo i pro jeho výšku postavy. To mu to fakt komplikuje hodně.

              Řešil jsem kolo pro kamaráda nějaký ten rok zpět, co měřil ± stejně, jenže nohy měl 75cm, tedy o 5cm delší a i on už musel hlídat standover, ale ještě to nebylo tak hrozné.

              0 0
              • Martin  

                nohy jsem jí neměřil :) ale ona tvrdí, že je jako lež – má je krátké :)

                u Němčíka si může něco odzkoušet, jsou tam docela ochotní a z Lanškrouna to má OP kousek

                0 0
        • djbond007  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
          0 0
      • oddie  

        Kupovat otřesný konfekční krám a pak se ho snažit „vylepšovat“ je kravina, a s takto atypickou postavou tuplem. Proč si to rovnou nenecháš poskládat podle svých proporci?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.