Upadlá klika aneb na 73mm osu dvě podložky

11 nepřečtených
  • hmm

    Dal jsem nové kliky a pod levou jsem dal podložku taky. Aby byla klika stejně daleko od rámu jak pravá což moc nechápu když všichni píšou že tam nepatří. Měřil jsem mezeru mezi zadní vidlicí a klikou a teď jsou stejné. Od koupí kola mám kufry SPD co nejdále od rámu protože jsem stále kopal do rámu. I tak ale k tomu občas došlo. S podložkou navíc je to boží a kopání se nekoná. Jenže jsem nasadil kliky a po cca 200km mi levá klika upadla. Asi špatně dotažené. Podle měření je dosedací plocha 11mm a má tedy být 13.5 je možné že je to opravdu tak fatální problém že to bude stále padat? Dost na to dupu a mám 110kg a vozík za sebou. Klidně bych tu podložku vyhodil aby to bylo podle manuálu jenže to kopání do rámu patou mě dlouhodobě sere navíc nechápu jak to že ta klika je stejně daleko. Původně tam byli fsa s jednou podložkou vpravo.

    0 0
    • Espen  

      Když tam nepatří, tak to asi tak bude :-D. Podložky se dávají podle šířky domečku přeci.

      To ty kufry musíš mít nastavený nějak hodně divně, nebo chodíš jako kačer, že máš paty k sobě a kopeš do rámu? Tak si kufry natoč tak, aby se pata zadní stavby nedotkla.

      0 0
    • Tencovozikmin  

      Nebude lepší dát podlozky mezi kliku a pedál?

      0 0
    • MlokCZ  

      Podloždky dej jak patří, tzn. na 73mm domeček pouze jednu u převodníků. Pod levou klikou nemá co dělat.

      Kde jsi to měřil jestli je stejně daleko od rámu. Základem je měřit proti spodní rámové trubce, tam je to souměrné. Spodní vzpěra zadní vidlice rámu je dnes velmi často nesouměrná a nemůžeš dle toho měřit jestli jsou souměrně kliky.

      Pokud by kliky byly opravdu souměrně při jedné podložce na obou stranách, tak to by byl rám už dost špatně vyrobený.

      A pro vyřešení škrtání o rám máš několik možností:

      • pořídit kliky s větším Q-factorem
      • pořídit pedály s větším Q-factorem
      • dát podložky při montování pedálů, ale i tady jen decentně, ať drží na dostatečně dlouhém závitu
      • kufry co nejvíce k vnitřní straně boty, to už ale máš a úplně ideální to není, bota pak může být na pedálu opřena už dost blbě a blbě držet
      • začít cvičit a vyřešit problémy těla, vždy je to problém přílišného vytočení paty směrem dovnitř (špičky směrem ven), u větších chodidel se to pouze projeví více (tedy stačí menší problém těla, abys začal škrtat o rám), ale tohle je na hodně dlouho, protože je to vždy komplexní problém a začíná už u trupu a kyčlí
      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.