Spesl Stumpjumper expert 2007 vs. Cube Stereo 2006

23 nepřečtených
  • Gareth

    Pre ktorý z tychto dvoch by ste sa radsej rozhodli, pripadne ak vas napadne nejake plusy ci minusy jednotlivych bikov.

    cube: www.slovkolex.sk/index.php?…&

    specialized: www.specialized.cz/new/kolo_sk.php?…

    jazdim si hobby xc, maratony, blbnutie po lese.

    Vdaka za postrehy

    0 0
    • MlokCZ  

      Ty dvě kola jsou nemají úplně srovnatelně zaměřené zadní stavby. Stereo má sice psaných 130mm, ale chodí 150mm. K tomu se jezdí s relativně nízkým sagem (15–20%) a má málo progresivní průběh. Tzn reálný chod je pak velmi velký. Stump. je oproti tomu už dříve progresivní + má menší zdvih. Tedy v reálu velmi velký rozdíl a každé kolo bych bral za jiným cílem. No a pak záleží hodně na ceně. A ještě v tom odkazu u Cubu je špatně popsaná vidlice. Talasy X mají všechny jen 90–130mm zdvihu (i modely 07).

      0 0
      • MlokCZ  

        A ještě jedna poznámka k tomu zdvihu. Modely 08 mají zadní stavbu stejnou (přepákování se nijak nezměnilo) a už mají oficiálně uváděných 140mm místo původních 130.

        0 0
      • Gareth  

        Este ma napadla dolezita otazka a to ako to je s velkostou ramu. Ty asi beries M-ko, predpokladam, kedze vazis 70 kg a pravdepodobne merias pod 180 cm. Lenze ja mam 182 cm a nemam si ten bike kde vyskusat. Ten bike, ktory by som chcel kupit je L-ko. Doteraz som jazdil hardtail kellys velkost 21 a bolo to na hrane, asi by mi viac vyhovoval mensi ram. co si ty o tom myslis??? Vdaka za odpoved.

        0 0
        • MlokCZ  

          Pokud jde o Stereo, tak tam s velikostí není lehké radit. Já měřím 182cm taky, jenže mám hodně atypickou postavu, krátké ruce, krátký trup a potřebuju krátké rámy. AMS 125ku mám v 18ce a sedí mi úplně perfektně. Stereo jsem objednal taky v 18ce a sedí mi taky (zkoušel jsem si ho). U většiny biků je vše jasné z geometrii, ale u Sterea ne. ten úhel sedlové trubky dělá pro volbu velikosti pěkný bordel, protože zvyšování a snižování sedla mění i výrazně délku rámu. Proto u Sterea si nevolím dát jakékoliv doporučení. Dále ještě také závisí hodně na tom, s jak dlouhým to chceš jezdit představcem. Jinak na druhou stranu se Stereo v 18-ce a 20ce délkově liší velmi málo (protože se předpokládá, že tím, že u 20ky bude vyšší člověk, má delší nohy a větším posunutím sedlovky se rám více prodlouží). Jinak mám rozměr do rokroku 84,5cm a u AMS 125ky i Sterea mi vychází 350mm sedlovka tak akorát s nepatrnou rezervou (0,5–2cm ještě rezervy k maximálnímu vysunutí, rozptyl dle výšky sedla). Pokud máš tedy výrazně víc do rozkroku než 84,5cm, tak už musíš mít kvůli výšce 20ku a nemáš, co řešit. Pokud nemáš přes těch cca 85cm, tak bys mohl uvažovat také i o 18ce, záleží jaký preferuješ dlouhý rám a jaký dáš predstavec a jak máš dlouhé ruce a trup. U 20ky je pak jasná nevýhoda v tom, že bude menší slopping a tudíž menší prostor na citlivé partie.

          Já jsem tedy rád, že mi sedí ty 18ky i při mojí výšce, protože Cuby nemají nějak extra moc prostoru kolem citlivých partií jako jiné rámy (pro příklad třeba jako Reign). A s tou 18kou je to pak v pohodě a místa dost. S 20-kou už by se mi to asi nelíbilo.

          A nevim jak máš dlouhý představec, ale počítej s tím, že na fulla to chce kratší, mě vychází u Sterea o malinko kratší než u AMS 125ky, takže možná místo 105mm půjdu do 90–100mm. To se uvidí. 105mm je podle mě maximum, pak už ovladatelnost rychle klesá při delším představci (při kratším mi ale nepřišlo, že by už moc rostla a do výjezdů zase nechci nějaký pidikrátký, proto pod 9cm jít nechci).

          0 0
          • JohnyLi  

            Ahoj, malinko se tady přiživím. Chci si udělat radost k vánocům(kupodivu mě v tom i podporuje manželka) a řeším nákup CUBA – jsou taková ta srdeční záležitost:-), jen nevím jestli AMS 125ku nebo Stereo. Jde o to, že to bude muj první full – jedzím tak 50:50 terén x asfalt – Jizerky, Lužický atd. Zatím jsem rozhodnut asi pro 125ku, na Stereu si nejsem jist tlumičem – umístění, mám pocit že bude až moc veliký lapač bordelu:-( a nevím jestli už pro mě nebude těch 140 moc. Hlavní problém mám s velikostí, nemám ho kde vyzkoušet, koukal jsem i různě po shopech v DE – dealeři, ale všude mi řekli, že objednávají na zakázku Měřím 192 a do rozkroku mám okolo 89 cm. 20 bude asi málo, že? Díky za radu.

            0 0
            • MlokCZ  

              S velikostí to nedokážu takhle říct. Dle rozkroku by na výšku 20ka měla akorát stačit. Ale rozhodující je délka a jak máš dlouhé ruce, trup a jak chceš narovnaný posez a dlouhý představec. Pokud je máš delší, tak 20ka může být málo. Na druhou stranu, teď jsem koukal na geoetrii 22ky a ta není ani o celý 1cm delší, takže délkově si nepomůžeš. Cube má rámy spíše kratší a klidně se může stát, že ta geometrii Cubu pro tebe vůbec nebude a chtělo by to něco delšího. A nebo to taky bude už i u té 20ky stačit. Délku srovnej se stávajícím kolem, z toho můžeš vycházet.

              No a 125ka x Stereo, to není tak lehké :-)

              • Stereo má tlumič opravdu na ráně bordelu a je to jasná nevýhoda. I když s origoš blatníčkem to není zase tak hrozné. Kvůli tomu umístění tlumiče je navíc i o něco hůře přístupná páčka propedalu (u 125ky je přístupná perfektě, asi na nejdostupnějším místě co vůbec může být)
              • Stereo má ten zdvih vyšší nezanedbatelně. Při měření bike magazinu to bylo 152mm Stereo a 126mm AMS 125ka (ty čísla nemusí být absolutně přesná kvůli metodice měření, která je prý dle Cubu jiná než jejich – to se vyjadřovali, proč Stereo 07 mělo psaných 130mm, 08 140mm a bike magazin naměřil už u 07 152mm; v každém případě je to ale přesné relativní srovnání těch kol mezi sebou, obě měřena stejnou metodikou)
              • AMS 125ka je tedy prostě více do XC zaměřená

              Pokud jezdíš víc asfaltu, tak bych vzal asi raději 125ku. Má ještě jednu výhodu, je o něco levnější.

              0 0
              • JohnyLi  

                To je právě ono, včera jsem půl večera srovnával geometrie u 20 a 22 a byl jsem z nich drobek zmaten. U Sterea to ještě jde, tam se jednotlivé rozměry mění všude, ale u 125ky, jestli jsem to dobře pochopil, je sloping stejný pro 20ku i 22ku. Jen u 22 je delší přesah sedlový trubky nad horní rámovou – tedy podle katalogu i netu. S tím posedem, když to budu srovnávat se stávajícím kolem tak ta 22 na 125ce je cca o půl cm kratší než stávající. Asi to vyhraje 125ka K24 v černé, super by byla ta hnědá, ale škoda že ji nabízí pouze v té verzi s Crossmaxy, ten rozdíl v ceně „za kola“ mi příjde moc velký.:-( 125ka bude asi přeci jen lepší – vyhovujeme mi víc „natažená“ geometrie a navíc když mě popadne chuť na nějaký ten maratonek, tak to bude také lepší. Jinak Stereo se mi zase líbí v Milky Greenu. Jinak díky moc za radu.H.

                0 0
                • MlokCZ  

                  To navýšení za Crossmaxi mi taky trošku naštvalo, je nepřiměřeně velké. U Sterea jsem ale neměl na výběr osazení s K24 a Talasem (který chci), aby bylo bez Crossmaxů. Tak už jsem to ani neřešil (tím myslím pokusit se domlouvat nestandardní konfiguraci, možná by to šlo, ale je to u Cubu docela problematické) a vzal Stereo i s těmi Crossmaxi (kola pěkný, ale příplatek měl být tak o 150euro menší, aby to bylo za ně adekvátní).

                  Jinak ty XRC 180 kola jsou v pohodě. Sice si stále nejsem úplně na 100% jistý, co to vlastně je. Tedy jistý jsou náboje, to jsou Onyxy a dráty, to jsou comp. 2/1.8. Ale ráfek není úplně jednoznačný. Všude všichni psali, že to jsou X455ky, ale to nejsou určitě, to jsem přímo porovnával. Ty XRC 180 mají 19mm vnitřní šířku, takže dle parametrů z nabídky DT to sedí pouze na 4.2d. Ale neměl jsem v ruce současně 4.2d a ten XRC 180, abych potvrdil, že je to 100% on.

                  0 0
                  • JohnyLi  

                    Díky za odpověď na nevyslevovený dotaz:-) Ne že by jsem nehledal minulý týden na netu, co je to za kola:-) Jestli se mohu zeptat na cca kolik přijde to Stereo s Crossmaxi? Tahle konfigurace spolu s Talasem stojí za to už jen pro –0,5 a více kg oproti Piku nebo Revelationu.:-) Je pravda, že mi ten rozdíl za kola pořád vrtá hlavou…

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Doporučená MOC pro variantu K24, Talas, Crossmaxi je asi 89tis. nebo kolik přesně (v Německu 2999euro) a mám větší slevu než 10% (takže cenu někde mezi 70–80tis., nechci sem psát přesně jaké mám podmínky domluvené). 10% se dá sehnat asi téměř vždy u většiny prodejců Cubu, u některých někdy více. O těch 0,5kg mi u Talasu ani tak nešlo. Ale já chtěl Talas hlavně kvůli snižování zdvihu, to byla podmínka. Pike jinak chodí taky slušně. A pak jsem chtěl naprosto přesně to osazení, co je na té variantě K24, takže vše tam sedělo perfektně, jen ty kola jsem pořád nevěděl, jestli mi za to navýšení stojí.

                      0 0
                      • JohnyLi  

                        To chápu, s těmi 10% jsem se už tady potkal. Dokonce mi i jeden prodejce v DE nabízel slevu – prý se můžeme dohodnout. Rozhodnu se asi nakonec u známého v obchodě – přeci jen je lepší nechat vydělat někoho u nás:-). Tenhle týden ho chci už objednat, termín dodání mi avizovali mezi prosincem a lednem. Jinak budu objednávat take tu K24, ať to bude 125ka nebo Stereo.

                        0 0
        • Jumper_32  

          Jestli Ti pomůžu – mám Stumpa expert 2007, mám kolem 80 kil s výška 191 – mám eLko (jiná volba nebyla), s nemám problém – zpočátku mě trochu bolela záda, trochu ladění posedu a představce a SUPER

          0 0
    • MlokCZ  

      A tady jeden test, kde máš ty kola obě, sice Spešl v carbonu, ale to na porovnání funčnosti nemá vliv. data.mlok.net/a­llmountainfullys-highend-0307.pdf

      A pak ještě ke kombinaci Stereo + TalasX, to mi k sobě moc nesedí. Jednak k té zadní stavbě to chce aspoň těch 140mm, co má Talas normální a pak ta stavba už nepatrně laděná do endura a ta vidlice zase naopak spíš na rychlé XC.

      V jiném threadu tu můžeš najít, jak jsem řešil výběr fullu a nakonec definitivně vybral Stereo 08 s Talasem RLC. Tím nechci říct, že ho máš vzít, ale ža tam najdeš spoustu dalších postřehů, proč jsem ho vybral a jestli i tedy pro tebe by to byla ta správná volba nebo ne.

      0 0
      • MlokCZ  

        Je to v tohle threadu: www.bike-forum.cz/…2/forum.html#…

        A pokud bys chtěl u Cubu něco porovnatelnějšího (podobněji zaměřené kolo) s tím Stumpem, tak není Stereo ale AMS 125ka.

        0 0
        • Gareth  

          Mega vdaka za trefne a vycerpavajuce info. dost som sa z toho dozvedel. Vlastne prevazna vacsina tvojich prispevkov do fora sa mi zda dost fundovana.

          0 0
      • Gareth  

        No tak som nakoniec to Stereo zobral, aj ked tam boli trocha zmeny vo vybave. Vidla tam je Talas RL, tlmic RP 3, a co ma najviac serie su rovne 50 cm riaditka a niekde som cital, ze si mal nejake Syntace riaditka na predaj. Takze ak to boli „vlastovky“ tak by som ich rad kupil. Inak zatial spokojnost, pomaly sa zoznamujem s full suspension feelingom, akurat, ze mi treba dokupit pumpu aby sa ten „podvozok“ mohol spravne naladit.

        0 0
        • MlokCZ  

          Tak to jsou změny pozitivní. U tlumiče je to skoro fuk, jestli RP3 nebo RP23. RP23 má to nastavení propedalu malinko lepší, ale stejně se na tu páčku blbě dosáhne, tak já to vidím, že přepínat nějak moc vůbec nebudu (a otevřený tlumič RP23 nebo RP3 v poloze propedal na minimum to jistí). Talase RL jedině dobře, pokud to ovšem je ročník 07. Pokud je to vidlice 06, to by bylo horší (jednak zbytečně malý zdvih a ještě je mnohem více progresivní než 07 a to zbytečně moc).

          Řídítek mám doma momentálně více, který bych případně prodal, jsem línej to dávat do bazaru (ono se to u mě většinou stejně prodá v mém okolí časem i tak), dvoje tam momentálně ještě zbývají a to teď měsíc staré, které jsem naposledy testoval – 68,5cm Eastony EA70 Monkeybar. Chtěl jsem širší než mám, ale bohužel jsem si znovu potvrdil, že na tak širokých to při mojich úzkých ramenách nepůjde. Takže ty tu mám a pak ty Syntace by tam také ještě měly být. Myslim, že jsou to Syntace Vector Lowrider 2014 a že mají 66cm, ale musel bych to ještě změřit. Jsou něco rok a půl staré, téměř nejeté (ty jsem pořídil loni s AMS Pro a jen vyzkoušel pár vyjížděk a sundal). Pokud bys o nějaké měl zájem, tak se ozvi na mail, ať to neřešíme tady (i podrobnosti pošlu případně mailem).

          0 0
        • MlokCZ  

          A pumpu to chce mít doma určitě, na počátku budeš trošku víc ladit a pak se i hodí později (na zimu třeba lehce přifukuju, po odservisování vidle a tlumiče je třeba znovu nafoukat na původní tlak…).

          0 0
    • mr.antik  

      Ta zmiňovaná AMS 125 se mi líbí víc než to Stereo, ani na maratóny to nebude.

      0 0
      • Tušnak  

        Mi se teda více zamlouvá to Stereo a mít tu možnost mít ho doma, tak bych neváhal ani mitutu;o) Do toho Speslu bych nešel a už vůbec ne, kdyby přede mě někdo postavil tyhle dva kusy!

        0 0
      • MlokCZ  

        To záleží, co si kdo od maratonu slibuje. Pokud někdo jede na umístění na předních pozicích, tak tam nebude vhodná ani AMS 125ka, ale chce to něco chrtějšího ve stylu Epic, Athem. No a pokud nejde o umístění někde v popředí, tak pak se to dá v pohodě jak na 125ce, tak na Stereu. Spousta lidí tu jezdí maratony na strojích, které jsou o hodně více do endura než Stereo a taky žádný problém. Každý si prostě musí ujasnit, co chce.

        0 0
    • MITY  

      Moje zaujetí říká: bez spešla!

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.