• milba

    Ahoj,

     zdravím všechny zkušenějsí. Zajímalo by mě, jak se dá zamezit praskání sedlovky. Mám kolo Univega HT a v podstatě od první jízdy se v kole ozývá praskání. V servisu na nic nepřišli, ale dle všeho je to sedlovka, jelikož praskání se ozývá hlavně v záběru, když odlehčím sedlo, praskání přestane.Otázka tedy zní co s tím? Zkoušel jsem s ní různě hýbat, utahovat, a td. Naopak se zdá, že se to zhoršuje. Děkuji všem za radu.

    0 0
    • Dzordano_Bruno1  

      Vyčistit, namazat, utáhnout:)

      0 0
    • Vilém  

      Tak zmen servis.

      0 0
    • Evilcleaner  

      nejpravděpodobnější příčina je zámek sedlovky… jestli to máš v poho tak to může dělat sedlo (ale to většinou jen vrže a nepomůže nic jiného než výměna) nebo to dělá část sedlovky uchycená v rámu…

      snad to ted vysvětlím dost jasně. za předpokladu že máš čistou sedlovou trubku tak ona může mít „více rozměr“ resp průměr sedlové trubky rámu je variabilní. nahoře má průměr odpovídající sedlovce, ale nějakých 8–9 cm pod vrchem se začíná rozšiřovat… tady může vznikat to praskání. řešením je něčím omotat konec sedlovky (nějáká lepící páska) aby to tam nelupalo. třeba kamarádce to děalo na carbonovém sintesi.

      přeju hodně štěstí při řešení;) a dej vědět jestli to pomohlo.

      0 0
      • kycis  

        Desne dlouho mi trvalo prijit na to, ze lupe skutecne sedlo a ne sedlovka ani zamek, a jeste dyl nez jsem prisel na to jak to odstranit. Ze zoufalstvi jsem nakonec striknul MD sprej k uchyceni lyzin do skeletu a svete div se – TICHO :-)

        0 0
    • jerryx  

      Smarja to uz se resilo 1000× – s nejvetsi pravdepodobnosti to nebude sedlovka, ale treba pedaly, stred nebo prevodniky. Vice tady .

      0 0
      • zdenek  

        Tak to snad pozná, jestli vsedě praská a ze sedla ne.

        Ale je fakt, že těch míst na kole je spousta. U mého je nejčastější spoj představce a řídítek. Stačí trochu zmoknout…

        0 0
        • jerryx  

          Pozna nepozna… tak proste tu sedlovku vycisti a pokud to praska dal, tak v tom nebylo a musi hledat dal.

          0 0
        • milba  

          Ja si myslim, ze je to sedlovka. Pravda je, ze se to ozyva z celeho ramu a misto se neda jednoznacne urcit. Prvne mi delali v servisu hlavove slozeni, predstavec a stred zaroven se servisem po ujeti prvnch 200km. Zdalo se ze je to o.k. ale po par dnech znova. Kazdopadne kdyz jedu ve stoje, tak to nedela. Navic se mi zda, ze kdyz ji utahnu hodne na fest, dela to vic. Takze to vydim na sedlovku. Ale proc to dela porad, to fakt nevim. Napadlo mi take, ze by to mohl byt nejaky spatny spoj nebo svar v ramu. Samozrejme nejjednodusi bude sedlovku vyndat, znova vycistit, maznout, spodek omotat a uvidi se.

          0 0
          • Radek.Hulan  

            Taky jsem si myslel, že mi něco podobného dělá sedlovka. Ale šlo to z klik, člověk to není schopen lokalizovat, protože ten zvuk jde přes rám až do sedlovky..

            0 0
    • Wojtek  

      vem silikonový olej,a promazej místa,kde sou lyžiny zapuštěné v sedle

      0 0
      • Tomahomo  

        Přesně. Taky mně občas praská v sedle/sedlovce. Nevím přesně kde, tak promažu všechno a je to :o)

        0 0
      • werža  

        přesně tam mi to dělá též,ale bohužel jsem to zjistil až sem vyměnil rám a střed,nečekal sem že by mě takhle zradilo sedlo.I když silikonový olej na to není moc dobrý,ten zase prozměnu vrže,teda apoň u toho mojeho,já tam dycky stříknu wdčko a je,akorát to musím dělat skoro před každou vyjížďkou.

        0 0
    • jan 2  

      Ja jsem v praci ukradl takovou hutnou bilou vazelinu a bylo po problemu, byla fakt dost tuha

      0 0
      • Wojtek  

        mam něco podobného,akorát takovou hnědou,ale do je jak vychlazené sádlo

        0 0
    • Hornet  

      Mne robilo to iste, nakoniec to bol koniec sedlovky, teda ta cast na konci co je vlepena do trubky, povolilo to lepidlo, prisiel som na to az potom ked sa pootocilo sedlo, skusil som to zalepit, chvilu to drzalo, ale potom to povolilo zase a kupil som novu sedlovku, bola to nejaka no name, este na starom biku.

      0 0
    • milba  

      Ja si myslim, ze je to sedlovka. Pravda je, ze se to ozyva z celeho ramu a misto se neda jednoznacne urcit. Prvne mi delali v servisu hlavove slozeni, predstavec a stred zaroven se servisem po ujeti prvnch 200km. Zdalo se ze je to o.k. ale po par dnech znova. Kazdopadne kdyz jedu ve stoje, tak to nedela. Navic se mi zda, ze kdyz ji utahnu hodne na fest, dela to vic. Takze to vydim na sedlovku. Ale proc to dela porad, to fakt nevim. Napadlo mi take, ze by to mohl byt nejaky spatny spoj nebo svar v ramu. Samozrejme nejjednodusi bude sedlovku vyndat, znova vycistit, maznout, spodek omotat a uvidi se.

      0 0
      • Hornet  

        Ako je robeny zamok na sedlovke? je to vlepene do trubky, alebo je kovana v kuse? Pozri ten spoj, je to jedna z moznosti, popripade vyber sedlovku a daj do vnutra trosku oleja, az by to pomohlo, tak ten lepeny spoj je povoleny a pravdepodobne po case povoli.

        0 0
      • pajda  

        Taky mi praskalo v sedlovce (spojení sedlovka-rám), sedlovka 31,6 a poměrně velká vůle v rámové trubce. Po marných pokusech s vazelínou a pak taky silikonem jsem nakonec omotal odmaštěnou sedlovku tenkou izolepou šířky cca 3cm. Motal jsem to ve šroubovici od středu sedlovky směrem k jejímu konci, tak, že se závity tak 1cm překrývaly. Okraj izolepy na konci sedlovky jsem zahnul dovnitř. Před navlečením do rámové trubky jsem to pak ještě klasicky namazal vazelínou. U druhého kola se sedlovkou 27,2 byla v rámové trubce menší vůle a při stejném postupu s omotáním pak asi za půl roku šla sedlovka dost špatně ven, tady jsem nakonec na sedlovku nalepil jenom 2 kroužky izolepy – na konec sedlovky a ještě nahoře jako pod objímku, zase namazal a taky to už nepraská. Ještě je možná dobré přelepit (průhlednou) izolepou ten výřez v rámové trubce u objímky, aby do něj přímo neletělo bláto ze zadního kola.

        0 0
    • poriz1  

      Ahoj. Je to trochu mimo ale nechtěl se zakládat vlákno. Potřebuju radu. Můžu nechat v rámu kterej je na sedlovku Prům. 27 sedlovku27.2 . jde mi o to jestli třeba nepraskne nebo něco. Dík

      0 0
      • Vilém  

        Co to je za ram, jestli se muzu zeptat. Jediny co znam, ze byl na 27,0 byl Author sector. Pokud je to tak jak pises, ze ram je na 27 a sedlovka je 27,2, tak pokud tam jde nasunout, tak bych se nebal. V opacnem pripade, bych sedlovku necim zredukoval, rozhodne bych ty 0,2mm nenechaval na sedlove trubce.

        0 0
      • Lovec_007  

        dej tam planžetu, tzn. nějaký tenký plíšek, kterým omotáš sedlovku v místě spoje s rámem tak, abys zredukoval 27->27,2

        0 0
        • Lovec_007  

          sry, tím řeším opačný problém, jsem dneska trošku rozhozenej, takže v tomhle případě ubrat na soustruhu :)

          0 0
      • fík  

        27,2 je OK

        0 0
    • milba  

      Ako je robeny zamok na sedlovke? je to vlepene do trubky, alebo je kovana v kuse? Pokud myslime oba dva stejne misto ( horni cast zakonceni trubky pod sedackou a prechod k uchyceni sedla) tak se zda, ze neni kovana v kuse. Jinak sedlovka je od Concept SL

      0 0
      • drtyc  

        zoom kalin pevna ocelova. pokud myslis konec horni trubky a prechod do tvarovane casti, tak je tam znatelna hrana.

        stejne tak extend odpruzena. oboji vypada nalisovany.

        0 0
      • Hornet  

        Tak v tom lisovanom spoji(je to este poistene lepidlom), sa to povolilo a  to bol zdroj praskania, prenasalo sa to do ramu, takze bolo tazko zistit, odkial to vychadza, ale ako som pisal, prisiel som na to az ked to v tom lisovanom spoji povolilo a vlastne cele sedlo sa pootocilo

        0 0
    • rf  

      Já doporučuji kousek plechu z plechovky od piva (např.). Vystříhnout obdelník tak 2 cm x 1,5 cm, delší stranou strčit do sedlové trubky, okraj malinko ohnout směrem ven (aby to nazajíždělo dovnitř). Umístit přes naříznutí sedlové truky. Poté lehce namazat vazelínou sedovku, šoupnout jí tam a s citem utáhnout. Mělo by to držet (nezajíždět) a nevrzat. A má to ještě jednu výhodu – tím, že se takto „zaslepí“ jediný otvor v sedlové trubce, zabrání se tím i pronikáním nečistot do tohoto prostoru (např. voda, bláto apod.), a tím i možnému vrzání v budoucnu.

      0 0
    • Schoscha  

      já na svým kole řešil praskání v sedlovce + zajíždění do rámu.

      Oba problémy vyřešila obyč zubní pasta.

       
      0 0
    • Amaranth  

      Já mám sedlo Velo a mám úplně stejný problém. Když sedlo vyčistim, namažu, utáhnu, tak praskání přestane, ale jenom do chvíle, než vyjedu nějaký bahno nebo louži ):

      0 0
      • rf  

        Může to být pronikáním nečistot do sedlové trubky v místě naříznutí. Stačí to místo nějak zaslepit – např. izolepou, nebo pomocí plíšku z plechovky od piva – viz. výše.

        0 0
    • milba  

      tak jsem sedlovku vyndal, ocistil, ocistil i vnitrek ramu,poradne namazal bilou vazelinou, striknul jsem i WDecko do sedlove trubky(jelikoz neni jednolita), vse utahl, striknul ulej i do lyzin u sedla a nic. Rozjedu se a praskani porad. Jedine co jsem neudelal je omotani konce sedlovky izolepou. Protoze kdyz jsem omotal jen jeden zavit, uz se ji tam nechtelo. :(

      0 0
    • adirem  

      Mám uplně stejnej problém na Meridě HFS 3000,už od té doby co jsem ji koupil se při jízdě v sedle ozývají praskavé zvuky,když jedu ze sedla tak to přestane.Je to nezávyslé na tom jestli šlapu nebo ne.Vypadá to taky na sedlovku v sedlové trubce,ale těžko říct zvuky se šíří celým rámem.Vyzkoušel jsem už Xkrát vyčistit a namazat vazelínou jak sedlovku tak sedlovou trubku zevnitř,vyměnil jsem sedlovou objímku,zkoušel jsem i jiné sedlo,čistil jsem zámek sedlovky,dal jsem mezi sedlovku a sedlovou trubku tenký hadřík(tam jsem dočasně pozoroval nepatrné zlepšení,ale fakt jenom nepatrné),přelepil jsem výřez v rámu izolačkou aby se tam nedostával bordel.A vše bez úspěchu!Už sem z toho docela zoufalej.V týdnu ještě zajdu koupit jinou sedlovku,zkusím delší 400mm.Protože jsem zjistil,že sedová trubka má v místě kde jsou přivařené trubky zadní stavby a ta vodorovná trubka větší průměr než nahoře u sedlové objímky.A jestli ani to nepomůže,tak už fakt nevím.

      0 0
      • adirem  

        Tak jsem vyměnil,už i sedlovku za 400mm dlouhou a opět bez úspěchu.Křupání je sice takový tlumenější,ale stejně četné…tak a co dál?…Ještě tam zkusím vrazit plíšek z plechovky jak tady někteří radí.

        0 0
        • adirem  

          Tak plíšek od plechovky mezi sedlovou trubkou a sedlovkou opět bez úspěchu :-( Tak kua už někdo poraďte co s tím!

          0 0
          • jIrI___  

            Viděl bych to na nové kolo :). Zkoušel jsi vyšpricovat sedlovou trubku zevnitř vodou pod tlakem?

            0 0
            • adirem  

              To sem nezkoušel,jenom nechápu jak může voda v rámu odstranit ty praskavý zvuky:-)

              0 0
              • jIrI___  

                Mě taky takhle něco v sedlovce praskalo (pravda, neměnil jsem ji za jinou). Chvilku pomohlo namázaní vazelinou a přetáhnutí olačky přes spoj sedlovka/sedlová trubka, pak se to zase rozpraskalo a vazelína už nepomohla. Zkoušel jsem všecko možné, ale nakonec jsem vzal vapku s nejužší tryskou kterou jsem sehnal a pečlivě s tím vnitřek ostříkal. Od té doby mám už zhruba 1000 km klid. Mám za to, že někde v sedlové trubce bylo „zaseklé“ nějaké zatoulané zrníčko písku nebo něco podobného a to způsobovalo to praskání.

                0 0
                • adirem  

                  hmm…možný je všecko,až nebudu vědět co dál,tak i tuhle variantu vyzkouším.Já když čistím sedlovou trubku tak se snažím hadr zasunout co nejdál na nějaké násadě,ale je klidně možný,že se tam nějaký zrnko zamáčklo do rámu.

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.