• Krutor

    Od dubna jezdím GIANT XtC, cca. 2200 najeto, doposud spokojenost. Posledních asi 300 km mně rozčiluje takový divný praskání, který se ozývá jakoby ze sedlovky. Když sundám sedlo, všechno očistím a promažu, chvíli to je v poho, ale postupně jak si to sedne, tak to začne s různou intenzitou zase – většinou, když se zadní část kola propadá přejezdem nějaké díry(ne při peřjezdu např. kořene). Zkoušel jsem vyměnit sedlo, dělá to taky. Sedlovku mám na kole EASTON EA50, průměr bohužel 30,9, takže problém půjčit jinou a vyzkoušet. Prosím vás o radu nebo zkušenosti, pokud jste něco podobnýho řešili.

    Díky.

    0 0
    • saly  

      Me to delala neustale sedlovka na Apachovi. Prakticky pred kazdou vyjizdkou jsem ji celou vytahl, ocistil, kam jsem se dostal do trubky, jsem tak ocistil hadrem a dal zpatky.

      Myslim, ze vadil bordel, kterej se tam dostal tou skvirkou zezadu sedlovy trubky pro stahnuti sedlovky. Kdyz jsem skvirku zaplacal siikonem, tak byl pokoj…

      0 0
    • petryk  

      Mně to dělá taky. Furt. Ale moc to neřeším, v lese to aspoň plaší zvěř a turisty

      0 0
      • Krutor  

        Na jiným kole?

        0 0
      • SavaH  

        Trápil mě stejný problém, jen to praskání vydávalo jak sedlo, tak sedlovka. Všichni mi radili, ať vyndam sedlovku a vyčistim… Zvykla jsem si na to a teď mam nové sedlo, sedlovku i rám ;o) (starý rám byl scott, myslím, že ho má Beeda v profilu)

        0 0
    • Pebe  

      Mě to dělá na Meridě taky, holt to musim občas vytáhnout, utřít, namazat a dát zpátky, trochu se to zlepšilo přelepením díry zezadu, rovnou jsem to přelepil reflexní samolepkou :-)

      0 0
    • obludaII  

      Znám. Mám GT a praskání se ozývá celým rámem, po 8h na Beskyd touru jsem málem zešílel. Vyčistli jsem sedlovku vč. zámku x krát promazal snad 5kg vazelíny :-) dal plíšek od pixlofky zalepil silikonem dírku v trubce a po 2–3h se ozývá praskání znovu. Nakonec jsem přišel na to, že asi sedlovka vymačkala sedlovou trubku a když tam vrazím 400mm sedlovku tak je klid :-)

      0 0
    • Luka  

      Delala mi to sedlovka ritchey (hokejka) v kombinaci s ti lyzinama Fizika… vymenila jsem sedlovku za dvousroubovou­(dvouzamkovou­?) a mazu vazelinou lehce lyziny pred dotazenim a uz to nedela. Maximalne kdyz je nejakej necekanej rygol do kteryho vletim a lenosti ci unavou neodlehcim vahu, tak to krupne, ale to se da prezit.

      0 0
    • Daf  

      Ja musim po kazde mokrejsi vyjizdce vycistit sedlovkovej upinak , jinak taky praskam.

      0 0
    • MARIN  

      Zkus vyndat sedlovku – poradne vycistit sedlovou trubku i sedlovku a pokud je sedlova objimka tak i ji – lehce maznout – namontovat a vyrez u sedlove objimky zadelat treba silikonovym tmelem aby se tam nedostaval bordel

      0 0
    • Raydowe  

      tiez ma to rozculovalo, az som na jednom vyjazde skusal zistit co to je. Povolil som sedlovku, rukamy ocistil sedlovku a rychloupinak a dal naspat, od vtedy je zatial klud.

      0 0
    • Mustafa  

      Podle me to muze byt stejne dobre i stred.Delalo mi to taky,sedlovku jsem cistil,utahoval a zadna zmena. Byl to hodne neurcity zvuk,nebyl jsem si jist jestli to dela sedlovka,zadni naba nebo stred.nakonec se ukazalo ze je to zrovna ten stred :o)

      0 0
      • Belial  

        Taky si myslím, že to musí být střed. Pokud je to sedlovka tak nechápu jak na těch kolech jezdíte :-)) Mám GT avalanche 0.5 disc a nic. U známých taky nic. Takže si dovoluju tvrdit že GTčkem to nebude :-)

        0 0
        • Orbis  

          to se přece nechá jednoduše zjistit, jeslti to dělá sedlovka nebo střed:)

          jinak me to dělá pravidelně sedlovka a když jí očistím a namažu vazelínkou, tak to přestane a čim min mažu (tenčí vrstva), tak tím jsou intervaly delší:o)

          0 0
      • Krutor  

        Střed mě napadl taky, ale zkoušel jsem přejet nějakou tu díru vyzutej z pedálů (vypadal jsem jak nějaká babča, co roztáhne nohy, když projíždí kaluží…). Ale udělalo to taky.

        0 0
        • MARIN  

          tak me jeste napada zadni naba nebo orech. Podobny praskani me jednou delal spatne dotazenej orech na nabe

          0 0
    • BB  

      nekdo tady psal, ze je to zpusobeno vetsi toleranci u sedlove trubky ramu. Nejsou vsechny ramy naprosto shodne a i v jedne serii se lehce lisi rozmer sedlove trubky. Muse se to potkat s toleranci sedlovky a potom utazeni sedlove objimky nema sanci zafixovat sedlovku, ktera se lehce pohybuje a staci sebemensi necistota, aby se ram rozehral jako hudebni nastroj. Me pomohl prechod na sedlovku od jine firmy a je klid, asi byla kapku tlustci.

      0 0
      • Mustafa  

        Predpokladam,ze je to zbytecny namet.Vetsina vyrobcu dodava rychloupinak na kole tak ze se nestahuje primo ta rozrizla trubka..heh…Myslim ze je dulezite aby volny prostor v objimce upinaku lezel na volnem prostoru rozrizle trubky…Proste nic na nicem…a to Eco pise ze priroda se boji prazdnoty a proto prazdno neexistuje.Taky jsem mel rychloupinak obracene…tim ze jsem ho dal dobre tak prestala zajizdet sedlovka ale kolo ztratilo agresivni vzhled :o).Ted je to takovej smudlik…

        0 0
    • vojtechposmourny  

      Mě praskal teleskopickej axiom. Mazání atp. nepomohlo, až když jsem zkrátil oba díly sedlovky o 40mm (měl jsem to v plánu-byla zbytečně dlouhá), tak to přestalo.

      0 0
    • kurýr na bajku  

      Měl sem stejnej problém, ale ve středu sem zlomil sedlovku a je po problému. Vůbec nepochybuj o tom, že by praskání mohlo pocházet odjinud než ze sedlovky (předpokládám, že si to nespleteš kvůli vibracím). Jediná možnost je nová sedlovka popř. fixace, ale v tom se nevyznám.

      0 0
    • Peter82  

      Tiez mam xtc-cko a podobny „problem“. Najprv som mal sedlovku Ritchey (hokejku). Teraz mam karbonovu Pells a stale je to o tom istom. Nejako som si na to uz zvykol a ignorujem to… Presne, ako pises, jak to vycistim, tak chvilu je to ok ale po kratkej dobe je tam opat to praskanie. Uz to neriesim, len minule, jak som sa dal zviest kamoske, tak dost ju ten zvuk znepokojoval :)

      0 0
    • giant  

      Mám také XTC a bojuji s tím nyní.Reklamoval jsem i sedlovku a dělá to stále.

      Ale už vím čím to bude, tak jak píše viz někdo výše, vymačkala se sedlovka do sedlové trubky.Mám průměr 30,8 a když tam vrazím sedlovku a lehce ji sepnu zámkem tak se v trubce hýbe.Takže udělám to že zkrátím sedlovku na nejvíce možnou délku.Vozím sedlovku BBB je napohodu, ale bohužel budu ji muset přeříznout:-)))

      0 0
    • Thomas  

      Me to delalo taky a nakonec se z toho vyklubal prasklej ram. A to dvakrat behem dvou let , vzdy pod objimkou. :-(

      0 0
    • elis  

      Mně to dělá na Meridě sedlovka. Vytáhni ji, očisti, vytři trubku,očisti rychloupínák, lehce vymaž trubku a mělo by to zmizet.

      0 0
    • Otelo  

      ja som si tiez myslel ze mi praska sedlovka alebo sedlo ale teraz som zistil ze to robi dolna trubka ramu pri akomkolvek namahani ramu tocenim po pozdlznej osi.

      priklad, stojim vpravo vedla biku: …opriem sa do pravej casti riaditok smerom dolu a sedadlo tlacim od seba → puk …pritiahnem sedlo k sebe a nadvihnem pravu cast riaditok → puk

      to vsetko pri zanedbatelnych silach (~2kg). je to zle upeceny ram alebo sa mi to rozide pod zadkom pri najblizsom zjazde? ram som prezrel a praskliny nevidim, tiez mam pocit ze to robil odkedy som kupil bike (2 roky).

      0 0
      • chodec  

        Pokud taháš jednou rukou za sedlo, tak to stále nejpravděpodobněji je tím sedlem respektive sedlovkou v rámu – chceš-li si oveřit, vyndej sedlovku z rámu a pak to zkus znovu a tahej jen za horní rámovou trubku. Pokud to dělat nebude – je to tou sedlovkou. Já se s ní navztekal, nakonec jsem pořídíl o 0,2 mm silnější karbonovou, která tam jde velmi ztuha sama o sobě i bez upínáku, takže už nemá sememenší vůli ani na vrzání ani na to, aby kolem ní nalezl nějakej bordel.

        0 0
        • Otelo  

          zabudol som pripisat ze som to skusal chytit aj za ram pod sedlovkou, ten popis bol len ilustracny pre znazornenie co myslim pod tym krutenim po pozdlznej osi. robi to aj tak a zvuk naozaj vychadza zo spodnej trubky v prednej casti.

          0 0
    • Standa  

      Na to samé jsem se tu ptal u giantu XTC před třemi roky.Vždycky jsem vyndal sedlovku+reduk­ci,očistil,na­mazal a jednu vyjížďku to vydrželo.Pak jsem narval mezi redukci a rám tenkej hadřík a mám na věky pokoj.Až budu chtít někdy vyndat redukci z rámu asi budu muset použít hrubé násilí.

      0 0
    • Al_Bunda  

      Taky jsem to resil a dal jsem na sedlovku plisek z plechovkoveho piva a je po problemech, vazelina a cisteni nepomohlo, ale plisek byl ucinny, uz se zadne zvuky neozyvaji. Pokud by to nebyla sedlovka tak bych jeste skusil dotahnout srouby na prevodniku, ty by to take mohli delat.

      0 0
    • Biker jak Pes  

      To znám, většinou to dělají Fiziky. Když se podíváš zespodu na sedlo, tak vlevo i vpravo jsou umělohmotné cosi, které jsou kousek od lyžin. Při jízdě, když sedlo pruží, tak se dotýkají lyžin a vydávají to praskání. Stačí to uřezat a je po praskání, dávej se ale bacha, kolik toho uřežeš … ;)

      0 0
      • dydy  

        tak, mame doma dva fiziky pavé a minulou sezonu to delaly oba celou, letos jsem si toho jeste nevsimnul:-)

        0 0
        • Biker jak Pes  

          Asi se už ošoupali … ;) Jeden známý měl právě nového Fizika na soustředění, tuším, že to byl Nisene. První co udělal po prvním tréninku bylo, že ho „ořezal“. Pak už nebylo slyšet ani prasknutí … ;)

          0 0
          • MlokCZ  

            Na Nisenu (minimálně tedy na modelu 06) nepříjemné zvuky dělal ten plastový kryt, který je ze spodní strany špičky sedla. Ovšem tam nebylo třeba nic ořezávat, ten jsem prostě hned odšrouboval.

            0 0
    • Bauvi  

      Zdarec. Tohle jsem řešil jak na pevný Meridě, tak i teď na odpruženým GT Ruckus. Na Meridě to nějak přešlo samo, ale na GT si nevím rady. Ale možná zkusím ten hadřík mezi sedlovku a rám, jak tu někdo píše…

      0 0
    • juebox  

      mě to delal zámek u sedlovky,sem ho dotáhl a namazal a bylo

      0 0
    • james11  

      Nežer luštěniny :-D

      0 0
    • Vevoda  

      Též praskalo, pořádně vyčistit dosedací plochy sedlovky a rámu, namazat zlehla vazelínou, pořádně utáhnout rychloupínák. Možná nebude ke škodě ho vyměnit za obyč imbusovej, ten se dá pořádně utáhnout – a od těch dob ani vrz!!! Jo když to bylo nový tak to vrzalo ja swiňa, skoro sem to chtěl vrátit! Hliník holt trochu vrže, vrzal a bude (v Humpolci):-))

      0 0
    • coolboy  

      Řeším ten samej problém na Meridě, když sedlovku trochu poštluju, tak to na chvíli přestane…zkusím to teda rozebrat a co nejlíp vyčistit…když to nepomůže tak zkusím vyměnit sedlo, sedlovku… (sedlo už mám stejně pomalu na odpis)

      0 0
    • Sobi  

      Doporučuji před vyjížďkou nejíst luštěniny! :-)))

      Sorry, ale to se nedalo! ;-)))

      0 0
      • coolboy  

        tento druh praskání není na škodu. raketovej pohon se někdy hodí!

        0 0
    • mr.antik  

      Čekal jsem, až někdo založí podobnej dred – mě lupou řidítka (nebo představec) – co stím? Je to volný nebo přetažený? Obojí je stejný model, mělo by to pasovat.

      0 0
      • kafac  

        Rozdelat a nastrikat silikonem

        0 0
      • Biker jak Pes  

        Praskání v řídítkách neřeším, dělá mi to hlavně na biku, na silnička je tichá jak voda. Prý to dělá, když je hliník na hliník. Nevím, co je na tom pravdy, ale nijak to neřeším a neznervózňuje mě to… ;)

        0 0
    • RUSH  

      Já to řeším tak, že vyčistím důkladně sedlovku i sedlovou trubku a pak sedlovku máznu bílým silikonem (používá se ve stavebníctví) – to celou část co je v rámu. Pak ji nasadím, srovnám objímku a dotáhnu. Zbylý silikon otřu vlhkým hadrem a pak ještě zasilikonuji naříznutí rámu a utěsním sedlovku nahoře. Otřu přebytečný silikon a nechám přes noc zaschnout. Mě to funguje spolehlivě. Myslím, že to bude fungovat i s tranparentním silikonem (bezbarvý).

      0 0
    • smith22  

      No mě to začalo dělat na novým kole asi po 400km.Vždycky když sem vstal nebo se jen nadlehčil a pak dosedl tak to křuplo.Nebo to dělalo i při menších nerovnostech.Tak sem zastavil,povolil rychloupínák sedlovky a trochu víc sem ho dotahl a byl pokoj.Den před tím sem tam totiž zkoušel jinou sedlovku a asi sem to málo dotáhl.Když to dotáhnete lehce tak to sice drží a nehne se to ale jen do té doby než to zatížíte vlastní váhou a pokud to není dostatečně stažený tak to stačí k tomu aby to začlo křupat,ikdyž sedlovka drží a nehýbe se.Chce to jen víc dotáhnout,to je vše.Ale zas nemyslim aby to někdo rval ,,prasečí,, silou,stačí to jen trochu víc stáhnout.

      0 0
    • honza.biker  

      Taky mi to delalo – kdyz nepomohlo namazani, tak jsem kus sedlovky co je v ramu trochu omotal izolackou- co nejmensi vrstvou aby se neshrnula. Od ty doby uz to nepraska..

      0 0
    • romachain  

      Praskalo mi něco pod zadkem po změně sedlofky. Chvíli mi trvalo na to přijít, ale důvod byl ten, že lyžiny sedla byly mírně zdeformovaný podle staré sedlofky a tím pádem si to nemohlo dokonale sednout v zámku té nové. Dnes jsem namontoval stejný nový sedlo a je po problému, doufám že navždy.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.